2017-02-13 606 瀏覽
估唔到今時今日旺角區既放題又貴又唔好食,反而元朗有抵食放題今日黎到緣聚西日放題,開頭睇個名以為係D麻麻地既放題,估唔到又唔錯WO開頭有2支特飲,味道幾特別,不過都係留肚食野好D長腳蟹蟹肉好新鮮,肉貿好滑刺身整體都好新鮮,三文魚好夠味,吞拿灸充普普通通,不過放題黎講算唔錯立魚幾新鮮,味道唔錯估唔到依度既價錢都食到新鮮刺身火炎三文魚幾香,飯團夠實,好穩陣蟹粥都唔錯,幾香幾滑,份量岩岩好而且夠曬熱,可以暖肚呀
估唔到今時今日旺角區既放題又貴又唔好食,反而元朗有抵食放題

開頭有2支特飲,味道幾特別,不過都係留肚食野好D
長腳蟹蟹肉好新鮮,肉貿好滑

立魚幾新鮮,味道唔錯

估唔到依度既價錢都食到新鮮刺身
火炎三文魚幾香,飯團夠實,好穩陣
蟹粥都唔錯,幾香幾滑,份量岩岩好

而且夠曬熱,可以暖肚呀
2017-02-09 676 瀏覽
第一次打食評😂認真講個句唔知好定唔好啱啱嚟到嗰陣見到個門口當然就直接入咗去啦之後系門口就聽到有人講嘢話有兩個傻_入咗去我心諗唔係話我地呀?,不過都算啦,不予置評之後入到去有位女同事迎接我哋服務態度同樓上真係差好遠同我地解釋返個價錢食幾耐甘我地無預約既原來早一天訂枱系有個9折當時得兩個人,無生日優惠,咁我哋都接受貴少少都無乜所謂朋友生日無計加左78就任食生蠔最衰當時電話無電,就影唔到好多野食相但我同朋友都覺得刺身唔差幾好食仲幾新鮮添我就覺得手打漢堡最好食啲生蠔好新鮮好正👍🏻👍🏻仲有好多野食都好好食仲有得食火鍋值得一試個芝士同牛奶雪糕必食出邊仲有自助飲品同埋自助甜品有很多款式埋單嗰陣個女同事話做返個九折俾我哋見我朋友生日, 佢服務態度超級好值得一讚最緊要朋友食得開心
第一次打食評😂

認真講個句唔知好定唔好

啱啱嚟到嗰陣見到個門口

當然就直接入咗去啦

之後系門口就聽到有人講嘢話有兩個傻_入咗去

我心諗唔係話我地呀?,不過都算啦,不予置評

之後入到去有位女同事迎接我哋

服務態度同樓上真係差好遠

同我地解釋返個價錢食幾耐甘我地無預約既

原來早一天訂枱系有個9折當時得兩個人,

無生日優惠,

咁我哋都接受貴少少

都無乜所謂朋友生日無計加左78就任食生蠔

最衰當時電話無電,就影唔到好多野食相

但我同朋友都覺得刺身唔差幾好食仲幾新鮮添

我就覺得手打漢堡最好食啲生蠔好新鮮好正👍🏻👍🏻

仲有好多野食都好好食仲有得食火鍋

值得一試

個芝士同牛奶雪糕必食

見我朋友生日, 佢服務態度超級好值得一讚

最緊要朋友食得開心
2017-02-04
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 手打漢堡
  • 生蠔
2017-02-06 632 瀏覽
這晚又和朋去左平時成曰去既元朗缘聚西曰餐廰食放題,今晚既蠔特别新鮮,長腳蟹更不用多講,全店最好食 刺身亦係我最愛,超新鮮,賣相又吸引,食幾round 都唔够帶子,甜蝦,尤魚樣樣有,款式超多,三百多元食乜都有,超底食,最緊要新鮮除左刺身,還扒類,也有火煱類,叫左兩件羊扒,肉汁豐富,能比美高級餐廳質數無論生食或熟食質數都出色真的又底食又好食難怪每次去都人山人海,如唔想等位,book 位先去比較好
刺身亦係我最愛,超新鮮,賣相又吸引,食幾round 都唔够

無論生食或熟食質數都出色
真的又底食又好食
難怪每次去都人山人海,如唔想等位,book 位先去比較好
15 分鐘 (堂食)
  • 長腳蟹
  • 刺身
2017-02-02 606 瀏覽
很久沒吃放題了,今晚相約朋友到元朗吃放題,西日餐廳,食物選擇當然有西式有日式,挺豐富的門面小小,但也挺華麗似的。入座登記處列明了價錢和食物種類內裡的裝飾很有街頭風味入座時送的果汁。放題必點的各種刺身,挺新鮮,保持了冷温。火焰壽司是熱食,辣味雞尖十分入味。忍不住瘋狂點雞尖黃金燒蠔和蒜香燒蠔。日式炒辣蜆,挺辣的肉醬焗薯蓉,滿佈芝士特色食物榴槤炸彈。我們選了蠔加蟹任食,加$88有很特別的雪糕焦糖芝士雪糕和焦糖3.6牛乳雪糕。甜品、飲品的選擇也很多食物選擇豐富
門面小小,但也挺華麗似的。
入座登記處列明了價錢和食物種類
內裡的裝飾很有街頭風味
入座時送的果汁。
放題必點的各種刺身,挺新鮮,保持了冷温。
火焰壽司
蒜香雞翼尖
是熱食,辣味雞尖
十分入味。忍不住瘋狂點雞尖
黃金燒蠔和蒜香燒蠔。
日式炒辣蜆,挺辣的
肉醬焗薯蓉,滿佈芝士
特色食物
榴槤炸彈。
我們選了蠔加蟹任食,加$88
有很特別的雪糕
焦糖芝士雪糕和焦糖3.6牛乳雪糕。
甜品、飲品的選擇也很多

食物選擇豐富
2017-01-18
  • 蒜香雞翼尖
2017-01-27 624 瀏覽
第一次光顧緣聚,經團購購買餐券到緣聚吃任食任飲放題午餐。餐廳位置近西裕街遊樂場,其實該店門口入口好不起眼。11:30進入餐廳後, 店內仍未有太多食客,服務員也任由我們找位子,餐廳內環境尚算清潔和燈光柔和,有懷舊飾品擺設。坐在鄰座的食客是操國語的內地人,說話超大聲,好嘈。落order後,也好快送上食物,而且一件不漏,可以正常程序再繼續加單。我最喜歡吃火焰的壽司,火力恰好,飯又不冷。三文魚鲛又不太油和腥。刺身,感到好細件好冷凍,吞拿魚又多筋。甜品款式的選擇並不多,出去冰箱拿了小杯啫喱和藍莓芝士餅,味道也ok。百福豆腐花真的沒興趣拿了。落order的焦糖甜品雪糕因雪到好硬,不知是什麼味道了。
刺身,感到好細件好冷凍,吞拿魚又多筋。
2017-01-23
午餐
用餐優惠
團購
2017-01-24 649 瀏覽
未搬之前幫襯過,價錢可以接受,係抵食嘅,但今次幫襯完就真係唔會有下次鳥。擺咁多淘寶裝飾品都算,當係品味一般,但香港餐廳擺啲簡體字嘢喺道,又冇令個環境靚咗,好費解甜蝦同帶子都好食,三文魚同魷魚不過不失,冇提嘅刺身可以省略。雖然食得放題都已經切換咗心態,唔係用去食高級壽司店嘅心態去食,但都係below average大伏,見到呑拿魚刺身有一撻撻粉彩咁嘅色斑,實物隻色亦紅得好假,連齋呑拿魚(如有)像真度都分分鐘高過佢,於是即刻停手燒三文魚頭死鹹唔鮮,而且腥臭,食唔落去,另外鯖魚都幾難食,衰過吉野家,但驚喜嘅係燒蠔真係有隻蠔。蠔可蠔,則非常蠔,3cm長左右,算係唔錯壽司非常一般,飯係凍,而且唔甜,有啲反胃,係得黑松露三文魚比較突出,值得一讚係和牛韌到鞋皮咁,適合對牛肉零要求人士卷物入面加州卷最擺得入口,炸蝦卷炸蠔卷個餡都係炸定,唔暖都算,重竟然係凍冰冰近乎雪糕嘅溫度嘅,不得了天婦羅冇影到,但炸粉厚薄適中,不論蝦定南瓜蕃薯都食得過。最後嗌埋芝士同牛奶雪糕,都尚算好食,只係太冇心機去再食其他嘢。整體真係好頹,一心食放題想高興吓結果敗興而歸,好灰心嘅呢。

2017-01-24
  • 天婦羅
2017-01-24 438 瀏覽
放假唔知食乜好, 隨便上openrice search 元朗放題,便找到5-6間日本放題, 為何屯門一間都沒有? 揀了排頭位的緣聚西日餐廳 , 放得最高我估應該有原因, 是開得最耐最多食評?  這間我未吃過,其實日本放題我吃過不多, 只吃過大喜屋和藍田的富田和食亭, 都是大堆頭的刺身加熟食, 印像不錯, 十分合我這種熟食吃得不多,主力刺身甜品,  但樣樣都想試, 見到openrice 有它的午市任食放題85折! 更加即時決定去吃!食放題/buffet 我其實不太喜歡夜晚食, 一來貴成倍(至少貴100) 野食又唔見多好多, 自己食又食唔到咁多, 夜食又難消化, 唔係為咗就朋友聚會真是不會如此揀! 決定了便出發了, 靠google map 查到由豐年路站落, 都要找一下才找到, 位置於元朗嘉城廣場後巷,去到發覺其實康樂路落更近!一來到, 太早了, 沒有多少人, 便行飲品櫃,甜品櫃雪糕櫃, 揀了隻宋中基仳立言的mango 啤, 不錯第一轉刺身,刺身都有十幾款,樣樣都試: 三文魚、吞拿魚、立魚、鮑魚片、大甜蝦、八爪魚、魷魚、紅螺片、馬刀貝、鮮帶子刺身,帶子都好鮮甜,係細D, 幾乎切片來計件數,

揀了隻宋中基仳立言的mango 啤, 不錯
第一轉刺身刺身都有十幾款,樣樣都試: 三文魚、吞拿魚、立魚、鮑魚片、大甜蝦、八爪魚、魷魚、紅螺片、馬刀貝、鮮帶子刺身,帶子都好鮮甜,係細D, 幾乎切片來計件數,樣樣都算新鮮, 唯一係吞拿魚唔夠新鮮, 之後多叫了2轉!
小食/沙律叫了味付螺肉大大份,
胡麻冷烏冬、日式凍雞腎
燒粟米串, 雞軟骨串
燒物/串燒

我們只叫了黃金燒蠔、蒜香燒蠔,個人覺得黃金燒蠔比蒜香燒蠔更好味,可能蒜香燒蠔啲蒜味太重,其實燒蠔都冇乜肉食

西日式類: 我們只叫了日式炒辣蜆、辣味魷魚鬚,又係大大碟、醬汁多到乜,都好辣下
我們還叫了澳洲羊扒, 香煎大蝦和澳洲西冷扒,羊扒好嗌,又肥, 又硬, 我都食唔到 ,order 了一次便不再叫了。其他牛扒同大蝦肉質都可以。
壽司手卷都多選擇,但食壽司,我都係留返去爭鮮先食算了,來此一定是吃刺身, 我們唯一叫的壽司是花之戀又太細了, 吃不到三文魚環抱的感覺!
也試烏冬同拉麵, 拉麵不行啦, 烏冬還可以,
也叫了個人喜好燒菠蘿,唔, 都可以...
臨走吃埋特制甜品, 1人只1份的, 有3款, 我們揀焦糖3.6牛乳雪糕&榴槤雪條, 不錯, 只是太細了

今次因時間關係沒有叫火鍋,下次有機會再試下!

平日午市不爆, 服務唔係差,只是人手相對少, 又要兼顧其他食飯的人, 成日見唔到我們呢D 食放題的人舉手落單

148*2=296

-44.4折扣

+29.6服務費

=281, 平均每人消費解$140.5!
2017-01-12
$140.5 (午餐)
2017-01-16 3570 瀏覽
如果想食放題,通常都要出旺角或者尖沙咀,新界地區比較少有,老婆SEARCH 到元朗居然有放題,咁近屋企,梗係要試一試!因為星期日晚,唔想搞到咁夜,所以BOOK左緣聚 6:15呢個時段,早D 食,早D 消化。進入就餐區域前,需要落一條長長樓梯。早左去,唔算好多人。一望D 放題紙,一目了然,分類清淅。隨左一般餐點,餐廳還搞搞新意思,還特設特色推介和季節限定的食物。第一時間,先選刺身,選擇都算多,忍唔住每樣刺身都點來試。個人超喜歡吃三文魚,味道新鮮,而且完全無漏單,唔似市區的放題店,通常點的數目和實際來的都有D 分別。炸物亦好快上枱,芝士蝦丸細細粒,一啖一粒,唔會好“漏”,可以多食幾粒。老婆話柑桔水酸酸地,食放題有助消滯。我就飲左奶茶,奶味較重,其實仲有好多韓式和港式罐裝和盒裝飲品可以自己去飲品櫃選,連維他奶都有,真係照顧到一家大細的需要。壽司系列都唔錯,試左幾款火炙系列,都好好味,不過唔敢食咁多,留肚試多幾款唔同的食物。呢度另一個特色就係火鍋放題,有好多蔬菜可以選,湯底都有4款咁多,第一次見有黑蒜油,梗係要試一試,嘩,好香的黑蒜油味,如果鐘意黑蒜油的朋友,唔好錯過!老婆非常“好”榴槤食品,

進入就餐區域前,需要落一條長長樓梯。
早左去,唔算好多人。一望D 放題紙,一目了然,分類清淅。
老婆非常“好”榴槤食品,估唔到呢到有兩款,榴槤炸彈和榴槤雪條,兩款好大陣榴槤味,雪條非常好味,如果佢唔係因為太飽,真係想食多幾條。
最後想講下甜品,兩款焦糖雪糕都好特別,奶味香濃,加上脆口的焦糖,有不同的口感,雖然賣相麻麻地,但有時真係唔可以以貌取人。
埋單最後食左$524,人均為$262,一個價錢,可以食到咁多好味食物,非常超值抵食!
住係元朗的話,想食放題,又唔想出市區,緣聚真係一個幾好的選擇。
2017-01-15
2017-01-15 456 瀏覽
其實本來已經沒什麼寄望,不過有人吹雞就去參與一下。不出所料,食物都相當粗劣。刺身有渣,蠔超細,叉燒拉麵只有一塊叉燒。回家後非常口乾,表示味精甚重。服務員態度就是事事旦旦,目無表情那種。最緊張就是提醒你就快夠鐘要埋單⋯⋯
第一次寫食評就係依間,因為真係好x差!唔想大家比人呃!服務真係好差,係咁比個女侍應鬧,佢咩事?廿幾歲就有更年期?羊架唔好嗌,本身我地都食到羊 ,但唔係so咁簡單。辣椒蜆d辣椒漿多到好似淨係食漿咁。其他都無咩特別。唯一係壽司幾好食,不過淨係食壽司我就去元氣啦!總括黎講呢間野服務特差,野食一般,真係無第二次。但係唔明點解又咁多好評?二百幾蚊大把選擇唔洗去你果間仲要受氣啦
唯一係壽司幾好食,不過淨係食壽司我就去元氣啦!

家人為我慶祝生日,選了元朗食放題,這間我也吃過,感覺不算差,某部分還是特別,就只若以元朗區價位來說是不便宜的放題,畢竟價錢比某些旺區的放題還要貴一點這個位置於元朗嘉城廣場後巷,大排檔的側旁,這條巷的另一端有間泰國菜也是我和家人常吃的,不過有機會再寫為同樣是12月生日的爸爸慶祝而去的新泰國餐廳,一樣好吃但更便宜!我們是9點前入座,假日是238加一就261一位,實在算不上便宜不過這間放題一入座就馬上送上人頭數量特式飲品,上次是骷髏頭試瓶,這次是試管。我是右下角的紅色,是像巨蜂提子味。當然愛喝啤酒的媽媽馬上拿來一罐啤,讓我發現有宋老公代言的Hite😍還是芒果味!我想應該不是每一間都有提供這類啤酒,多是普通平價啤,這也是驚喜之處然後來的都不外乎刺身、壽司、雞肉串、雞軟骨、炸波波之類刺身跟一般放題差不多,都算新鮮肥美,魚油香就不太吃得到。然而這裡有羊扒、澳洲西冷、龍脷柳之類這裡有四位嗜牛,雖然一致認為牛扒一般,而且醬汁太多,牛味不算重,但我覺得好的是沒太多筋與肥膏,肉質也算軟林,屬於可接受但不能挑骨頭的水準台灣腸比一般長,但有點微辣,但一樣甜甜的。焗蠔有蒜焗與芝士焗兩款,大家對焗蠔的口味都不一,

我是右下角的紅色,是像巨蜂提子味。
然後來的都不外乎刺身壽司、雞肉串、雞軟骨、炸波波之類
刺身跟一般放題差不多,都算新鮮肥美,魚油香就不太吃得到。
然而這裡有羊扒、澳洲西冷、龍脷柳之類
台灣腸比一般長,但有點微辣,但一樣甜甜的。

焗蠔有蒜焗與芝士焗兩款,大家對焗蠔的口味都不一,個人認為兩款也好吃,但對於喜歡吃芝士的我,還是會選芝士焗款
榴槤波波基本上是放題必點,榴槤內餡比其他放題不算多,但也有榴槤香。
這裡印象好像沒有紫芋但有芝士波,芝士波放了一會,裡面芝士還能拉到絲,已算合格,芝味也算是不錯的👏🏻

其他壽司都是普普通通,比較迷你,沒有可圈可點之頻,就此略過。
唯一想說就是牛壽司牛味沒多太重,牛迷可能要失望
但是甜品之中,最驚喜是這裡有榴槤雪條!
而且還有牛奶公司的朱古力雪條,真是兒時的回憶!❤️

順帶一提,可以先看看網上有沒有優惠。然而在12月前有個全單8折的優惠沒有了,所以最後只有壽星半價及九折,即是免了加一服務費😭
我們是一早以慶生方式訂檯,不過結帳時發現沒有壽星半價,然後向店員反映且出示身分證才更正,所以需要查清楚帳才給錢喔!
2016-12-12 1088 瀏覽
去完嘉年華會,D細路話想食放題啦!時間關係趕唔切食中午,咁為食晚上囉。老公介紹咗一間叫"緣聚嘅放題。佢話好好味,咁咪去試吓囉。一家吾口3個細路,計人頭都諗住消費$800樓下,點知細路岩岩過1米多DD,話收小童價,跟住又話第二仔要收成人價😳。我"吓"咗出黎😡我話佢得10歲喎,點解要收成人價。 佢就話高過1.4米就要收成人價。嘩!我"妖"咗出嚟。講真~2條細路食得機多呀!總共消費1221元。離開嘅時候我覺得係完全唔抵食。好似俾人搵笨。我自己單叫都唔使食過千。但係啲嘢食都係好食嘅。好似榴槤炸物咁,如果你系食榴摙嘅一定吾好錯過,真係勁好味和牛排夠晒林啤啤,剌身吾係叫好多,都係新鮮嘅。服務嘅態度都係一般。都係果句啦!唔會再去幫襯,亦都唔會推介比人。

2016-12-10
$244.2
2016-12-01 1229 瀏覽
相約好友聚會,選擇了元朗的緣聚西日餐廳,是第二次前去,知道她的放題品種多,除了刺身用料新鮮外,較難得是熱葷也相當具水準,加八十八元還可任食生蠔和松葉蟹,可惜有兩位朋友不嗜此物,只好放棄了order 紙整齊有序地擺放著先來四小杯夢幻特飲都是甜甜酸酸的味道,純粹視覺享受。刺身是我們的至愛用目測巳感受到其新鮮度,帶子用檸檬片分隔而上,頗為細心天婦羅掦物也是這裏的首選,脆漿做得毫不油膩,尤其是炸蝦爽彈無比燒生蠔焗得焦香,加了點沙律醬豐富了味道炸榴槤好此物者必吃之選,即時製作,酥脆外皮裹著榴槤肉,喜愛的朋友就知道有多美味飲品除了奶茶、檸檬茶等還有梅酒供應推介這款韓國芒果啤酒味道有點像萄葡汽酒,可口又味美,雪櫃還有很多甜點選擇,就是嘴巴太忙了,沒有影存下來。
order 紙整齊有序地擺放著
先來四小杯夢幻特飲
都是甜甜酸酸的味道,純粹視覺享受。
刺身是我們的至愛
用目測巳感受到其新鮮度,帶子用檸檬片分隔而上,頗為細心
天婦羅掦物
也是這裏的首選,脆漿做得毫不油膩,尤其是炸蝦爽彈無比
燒生蠔
焗得焦香,加了點沙律醬豐富了味道
炸榴槤
飲品除了奶茶、檸檬茶等還有梅酒供應
推介這款韓國芒果啤酒
2016-11-26 629 瀏覽
訂了位9位大人一位小朋友在7點,這個尷尬時段;唯獨這間餐廳抵讚,可供我們7時開始入座。其他放題餐廳會要求6點半抑或是8時半後入座。美中不足的是餐廳並沒有提供bb chair,所以如果有手抱嬰兒的,要想清楚。座位尚算寬敞,有足夠空間容納多人聚餐。餐廳送了每人一枝果汁放在test tube容器,用一個💀放著果汁sss,加了彩色燈,有驚喜。Sashimi 款式都算可以,食落新鮮,其他芝士焗蠔值得食,整體都合理好食

2016-11-03 949 瀏覽
妹妹今天日放假,所以決定跟她出去吃頓好的。其實我都忘記了這天原來是萬聖節,不過好彩去到【緣聚】的時候還有枱給我們。緣聚的位置比較難找,是在元朗嘉城商場後面的小巷內,不過如果你走對了路,就會好快見到有個大而光猛的招牌,寫著【緣聚】。【緣】是在金福閣的地庫,要走下一層樓梯才會到餐廳。坐下後,職員隨即端上一杯玩味十足的飲品,並告訴我們這個是附送的。頭骨形狀的杯身不停在閃著,發出不同顏色的光。上有兩支試管,內盛著綠色和紅色的飲品,雖然飲不出來是什麼,但挺好飲的。全晚那個杯就不停在閃著,看那發光的頭髗,好有趣。之後我們就忙著點食物,點餐紙都有十幾張,食物種類連接百款,真的目不睱給。有刺身、壽司、天婦羅/炸物、手卷、小食/沙律、扒類、和食,串燒、大量甜品和飲品。先來幾隻時令生蠔。生蠔大大隻,有手掌大,非常肥美新鮮,入口甘甜,水份充足,配上檸檬汁一流。估不到那麼新鮮的生蠔是可以任食的,完全沒有限制。【如果想任食生蠔和松葉蟹,只需另加$58】十月優惠松葉蟹都是任食的,大大隻蟹腳,肥滾滾的足身,肉質彈身有咬感,味道鮮甜味美,不來一回十隻八隻真的會後悔呢。【如果想任食生蠔和松葉蟹,只需另加$58】十月優惠

【緣】是在金福閣的地庫,要走下一層樓梯才會到餐廳。
特色飲品
全晚那個杯就不停在閃著,看那發光的頭髗,好有趣。
之後我們就忙著點食物,點餐紙都有十幾張,食物種類連接百款,真的目不睱給。有刺身壽司、天婦羅/炸物、手卷、小食/沙律、扒類、和食,串燒、大量甜品和飲品。

【如果想任食生蠔和松葉蟹,只需另加$58】十月優惠
松葉蟹

【如果想任食生蠔和松葉蟹,只需另加$58】十月優惠
火鍋
這裡除了海鮮熟食,還有火鍋和大量的火鍋配料。湯底可有日式牛肉昆布、黑蒜、韓風豬骨和蕃茄芝士湯底。我們選了日式牛肉昆布湯底,味道還有錯,大淡淡的昆布味,牛肉味反而吃不出來,味道比較像甜醬油湯。
大量的火鍋配料
這裡有大量的火鍋配料,基本上平時常吃的料都有,除了各式的肉丸,蔬菜,還有海鮮如青口、海蝦,肥牛當然少不了。所有的配料都好新鮮,蔬菜翠綠而肉丸彈口,它的粟米甚甜,抵讚!
蟹柳
這個蟹柳條我吃了許多,因為它不是普通的蟹柳條,而是高級的那種,鮮甜味十足,建議「滾幾下」就要夾上來,否則會散掉。
公仔麵
打邊爐又怎可能不食公仔麵呢?點一個公仔麵,吸引湯的精華,正!這裡除了公仔麵,還有拉麵、烏冬、芋絲等麵食。
澳洲羊扒、澳洲西冷扒、香煎大蝦
好少放題會有扒類任叫,尤其是西冷扒。這裡連澳洲羊扒、澳洲西冷扒、香煎大蝦、龍脷柳和手打漢堡都是任叫的,太令人興奮,我立即點了香煎大蝦、西冷和羊扒!
大蝦、羊扒、澳洲西冷扒
上枱的時候,賣相還不錯,西冷、羊扒大大磈,表面煎到焦啡,淋上了精選汁醬,精選汁醬似蒜蓉汁,但又比較甜,放在扒上吃也不錯。
香煎大蝦
大大隻香煎大蝦,有成12cm長,太誇啦吧!因為是任食的,所以我點了好多呢!蝦肉質鮮甜,食完蝦身,吸一口蝦頭的精華,一樂也!
梅酒
這裡的梅酒是任喝的,平時梅酒都比較貴,現在可以任喝,當然要來一瓶!
蟹籽沙律,蟹籽沙律手卷
吃到半途,來一個個沙律作間場。我致愛蟹籽沙律,必定要來一客。突然發現原來有蟹籽沙律手卷,也來了一個。蟹籽的鹹香跟蔬菜的新鮮好搭配,食完消去了不少油膩感,如果沙律醬可以少一點就更好。
甜蝦刺身
有大量刺身任叫,當中以甜蝦刺身最為鮮甜味美,當然都點了鮑魚片刺身、帶子和魷魚這些常點的刺身。全部都十分新鮮,所以來這裡刺身是必食的。
炸蝦、南系,芝士蝦丸天婦羅
之後輪到炸物類,都是必點炸蝦天婦羅、南瓜和芝士蝦丸天婦羅。天婦羅炸粉粉醬厚薄適中,且外皮炸到香脆,炸蝦天婦羅的蝦身保持水份,入口juicy, 南瓜香甜,芝士蝦丸入口彈牙。唯一美中不足的是炸了一段時間才上枱,外皮有點軟掉,但以放題來說還是做得不錯。
黃金燒蠔、燒鯖魚
黃金燒蠔和燒鯖魚,蠔雖然細細隻,但蠔身肥美,淡淡的鹹水香,加上芝士焗,滋味十足。燒鯖魚外皮香脆,魚身嫩滑,調味適中,加上檸檬汁食一流。
黃金燒蠔
看那蠔和芝士的美味配搭,芝士燒到金黃色,熔溶在蠔中,叫人垂涎慾滴。
榴槤炸彈
這個是季節限定食物-榴槤炸彈。外層的粉醬香脆,厚薄適中,內裡包著滿滿香甜的榴槤肉,咬一口,榴槤肉甘香無比,榴槤迷必試!
火焰黑松露三文魚壽司、火焰三文魚壽司、火焰三文魚加州反卷
小女本身甚愛三文魚,在胃容量有限的情況下,我清一色的點了三文魚壽司。當中以火焰黑松露三文魚壽司尤其出色,黑松露味香帶鹹,跟三文魚好相配,中間又有少少沙律醬消油膩,必食!其他三文魚壽司上的三文魚肉質半熟,入口即化,實叫人欣喜若狂。
枝豆
點了枝豆作小食,豆爽脆可口,它用了黑椒作調味,但其實豆質本身好,只用鹽來調味就已經十分足夠。
雞軟骨、大蝦、甜薯、温室凍菠蘿
我們還點了其他小食,雞軟骨燒得可口,大蝦肉質甜美,蝦身肥美圓滾滾,紫薯甜味濃。最令人驚喜的是温室凍菠蘿,甜度十足,水份充足,咬下菠蘿汁如泉湧,必食!
食到口渴,來杯清涼的柑桔,即時清涼解渴。這杯柑桔,甜度適中,如果柑桔味再濃一點更好。
最後食個甜品卜卜一田頓飯就完滿結束了。我們點了焦糖3.6牛乳雪糕和榴槤雪糕,面頭有黃色焦糖的就是3.6牛乳雪糕,牛乳味香濃,雪糕細滑。榴彈槤雪糕更是出色,榴槤味濃,就像在吃榴槤肉般。
當然還有大量其他甜品可供選擇。
就連午市都有放題,真的任何時候都可以來大吃一頓。
因為當日是萬聖節,佈置都好有節日氣氛。
這裡的座位充足,我目測應該可以容納150-200人,而且座位寬敞,適合一家大細或三五知己來用餐。
看我們有多誇張,點到滿枱都是,但幾百元就可以大吃一頓,而且食物質素有保證,頓時覺得被治癒了。
兩人共花了五百多元,我們都每人加了$58任食時令生蠔和松葉蟹,吃了好多生蠔和蟹,自覺已經番本有餘,這回真的物超所值。
題外話/補充資料: 星期一至四晚: 7點前離座:大人$158,小童$128. 9點前入座:大人$228,小童$148. . 7點前離座:大人$168,小童$138. 9點前入座:大人$238,小童$158. 必加$78任食時令生蠔和松葉蟹。
2016-10-31
松葉蟹