2017-09-06 3459 瀏覽
放題到處都是 稻八日式火鍋炸物刺身放題店 係以日式火鍋 和 diy炸物 自己動手製作天婦羅 作為主打今晚終於約到幾位知己 和我一起共進美食 把酒談心凡惠顧任何套餐放題 即送清酒一支一進舖面 裝潢很有日本同台灣特色 設有寫心意牌 玩具扭蛋 座位亦非常舒服 空間寬敞黑松露湯底很濃郁 用黑松露咁名貴嘅食材做湯底 我都係第一次試咋 值得推介 套餐包括咗 黑毛和牛各種部位 本人最為喜歡 肉眼上蓋 牛肉味非常之重 而且切得好薄 脂肪比例平均 入口細嫩一定要講既就係日本甜蕃薯 超甜超好味 仲有我最愛既Haagen-Dazs雪糕 有吾同既口味 同埋仲有最好味最好味既糯米糍 有香芋 有雲呢拿 有榴連 有荔枝 有綠茶 任君選擇 。服裝非常非常好 細心到留意你有冇大火得制 湯夠吾夠 不時都會主動加湯 提醒有冇痴底 主動問食物夠吾夠 不時收搭碗碟 衛生程度值得一讚 海鮮背㺉完全冇沙 好乾淨 口感很爽甜 。全部食材都可以任點任食 食物質素非常高 食多幾碟靚牛 回本話咁易

今晚終於約到幾位知己 和我一起共進美食 把酒談心

凡惠顧任何套餐放題 即送清酒一支

值得推介

一定要講既就係日本甜蕃薯 超甜超好味

海鮮背㺉完全冇沙 好乾淨 口感很爽甜 。

2017-09-06 108 瀏覽
有朋友住開荃灣 今日嚟探佢 順便帶我食好西我哋叫咗368最頂級嘅餐 餐廳總共有五個價錢的選擇 由158至368餐廳係以放題形式 無限追加任點任食包括 炸物 刺身 雞肉 羊肉 豚肉 海鲜和國產黑毛和牛另一邊廂 設有醬料區 沙律區 蔬菜 圓類 麫類等自助食物吧 diy炸物區 甜品區 和自助飲品區餐廳推出全新黑松露湯底 食靚牛當然要配靚湯底 四位或以上可以免費揀選黑松露湯底 味道芳香撲鼻 湯底真係有一片片嘅黑松露 果然真材實料 先品嚐刺身 光是刺身已經有十三種 選擇非常多 而且款款新鮮 重頭戲來了 日產黑毛和牛盛盒 有不同部位可供選擇 牛肉片非常薄 油花均勻 色澤紅潤有光澤 另外還有牛白肉和牛仔粒 自問係牛魔王嘅你 一定非常喜歡羊肉片 也是薄薄的 羊騷味幾重海鮮盛合 非常豐富 有蝦 蠔 青口 蜆 貝類等等日本廣島蠔 非常大隻 肥美多汁個湯底加咗海鮮 加咗自選配料蔬菜 南瓜粟米等 鮮甜程度簡直滿分食到咁上下 去咗炸物區 diy最後食埋個甜品簡直就係圓滿順帶一提 餐廳服務一流 店員對食物 對客人 都充滿熱誠 今時今日有咁嘅服務態度 值得稱讚
有朋友住開荃灣 今日嚟探佢 順便帶我食好西

非常大隻 肥美多汁

食到咁上下 去咗炸物區 diy

最後食埋個甜品簡直就係圓滿

2017-09-05 179 瀏覽
六個人以上的朋友聚會通常不是火鍋就是放題,貪佢唔洗煩,乜都有,總有野係你啱食。當然這類任食你不能要求食物質素有幾好,通常味道只會介於普通或難食之間,甚少能做到好吃。而食物款式亦不外乎普通豬牛羊雞丸類蔬菜壽司刺身天婦羅,但最近一次朋友聚會,友人就提議去荃灣食日式火鍋放題,原本我是不抱任何期望的,最後卻帶著驚喜回家。**************說的是稻八日式火鍋炸物放題,從店名可以想像,這是一間有日式火鍋和壽司刺身炸物等供應的放題,但除此之外,它還提供A4和M6和牛、海鮮、Dreyers雪糕任食,而任飲的選擇亦比一般放題店多,連Jolly Shandy和道地都有。甫出電梯,會見到兩邊牆上掛上過百塊木牌子,原來都是食客寫的。店內空間感十足,座位不會太侷促,裝潢亦簡潔明亮。先走一圈看看有甚麼好吃的。首先會見到自助醬料吧,可以根據自己的喜好調配醬料。醬料吧旁邊是沙律吧。再行過一點,是不同的蔬菜。之後是多款不同丸類。如果不夠飽,這裡還有烏冬和即食麵等飽肚野。食店除了之前提到的和牛海鮮任食外,這裡可算是其中一個亮點,櫃內放滿不同的一串串,其實是讓食殺自己製作天婦羅的。只要把串物蘸上碟上的麵包糠,再放

**************

說的是稻八日式火鍋炸物放題,從店名可以想像,這是一間有日式火鍋壽司刺身炸物等供應的放題,但除此之外,它還提供A4和M6和牛、海鮮、Dreyers雪糕任食,而任飲的選擇亦比一般放題店多,連Jolly Shandy和道地都有。

店內空間感十足,座位不會太侷促,裝潢亦簡潔明亮。

醬料吧旁邊是沙律吧。

再行過一點,是不同的蔬菜。

之後是多款不同丸類。

如果不夠飽,這裡還有烏冬和即食麵等飽肚野。

只要把串物蘸上碟上的麵包糠,再放在炸爐內即可,不論味道如何,又玩得又食得已經過足手癮。

飲品也是自助形式,除了常見的可樂雪碧七喜芬達外,還有多款口味的陽光道地Jolly Shandy,款式以任飲任食的食店相比算多。

最後當然少不了甜品

雪糕內除了有多款不同口味的雪米糍外,還有Dreyers較貴價的D Collection,食多兩杯已經回本。

火鍋湯底有八款選擇,我們人多就選了沙嗲和味噌芝麻豆乳鴛鴦湯底(鴛鴦每鍋另加$18)。

趁湯底還未滾起,先拿點醬料,食火鍋我最喜歡把醬油碗加到滿滿,讓紅辣、蔥花、芫荽等等完全把醬油覆蓋。

醬油

順便也拿了點沙律,番茄青瓜沙律菜都很新鮮爽脆,我加了大量柚子醋,儂落酸酸甜甜,特別開胃。

沙律

刺身是在點菜紙下單的,每款也點了一點試試,有三文魚、鮑片、希靈魚、北寄貝、八爪魚、甜蝦、櫻花魷魚、榮螺和馬刀貝。以放題來說質素算過得去,起碼刺身都帶點光澤,不是顏色暗啞。我個人特別喜歡櫻花魷魚和馬刀貝,因為很有咬口。

稻八有多個價位的放題套餐提供,價錢由$158至$368不等,可謂豐儉由人。今次我們點了最貴的$368,可以任叫其你套餐都有的海鮮刺身牛肉外,最大分別就是連A4和牛都可以任食。

日本國產黑毛和牛盛合

這盤A4和牛包括牛肩肉、肉眼上蓋和牛三角腩,全部油花分佈都非常平均。三款肉之中我最喜歡肉眼上蓋,因為口感較嫩滑。

嚴選M6和牛盛合

如果想便宜一點,不吃A4和牛,其實次一個價位的放題套餐($298)已經食到M6和牛,入面有牛肩胛肉、牛舌、下腹腩肉和牛胸肉。當中我當然最喜歡牛舌,因為帶點彈口,即使碌完,口感都沒有太大轉變。

極上安格斯牛小排
牛小排脂肪不多,所以食落比較有咬口,牛味亦較濃。

特級美國穀飼牛

穀飼牛雖然油花沒有和牛平均,但肉質都幾滑和帶點彈口,跟口感嫩滑的口牛又是不同的美味。

美國進口牛肉

其實進口牛$208的夜題套餐已經食倒,雖然跟之前提到的幾種肉相比算是平價牛,但食味比我想像中好,絕對是平價之選。
美國進口牛肉
凡是$298和$368的放題套餐都有任食海鮮,是晚有虎頭蝦、帆立貝、廣島蠔、蘭花蚌、白蚌、紐西蘭半殼青口和八爪魚仔。個人風別喜愛廣島蠔,因為碌完蠔肉都還有點睇頭,蠔肉仍能保持嫩滑。

丸類太多選擇,我拿了一點比較少見的。

Dreyers有開心果、比利時朱古力和藍莓芝士餅,而且見去到最後都還會refill。我一個人都吃了四杯,番本了。

雪米糍有很多口味,我只試了比較少見的榴槤,榴槤味都可以,不過雪得太凍,都要等一陣先食得。
雪米糍
總結,食物質素高選擇也多,食物refill和收碟都快,幾個放題套餐入面個人覺得$298的套餐最抵食,因為已經可以試倒M6和牛和其他牛小排穀飼牛和海鮮刺身等。
醬油
沙律
雪米糍
2017-09-02 114 瀏覽
今日約左密友一家打邊邊,一早訂左位,食早場仲有85折優惠!抵抵抵!呢間之前去過大埔果間食過,食物質素都好高!一出電梯完全感受到日本店鋪感覺!店內裝修簡單,每枱位置都有距離,坐得好舒服!醬油區,乾乾淨淨!自選配料都好多選擇,蔬菜新鮮,丸類選擇多我地揀左豬骨湯底,清清地又有味道今次揀左$238 一位既美國小牛排任食,中位價錢,又有刺身又有不錯既牛牛食!刺身就一般水準,賣相比想像中冇咁靚!美國小牛排,入落有牛味,每碟牛牛都好高質素!羊肉都好嫩,唔太「蘇」,有小小驚喜!炸天婦羅區,都幾多選擇,玩下又食下!甜品係雪米磁,有好多選擇!我地食左2打

一出電梯完全感受到日本店鋪感覺!

店內裝修簡單,每枱位置都有距離,坐得好舒服!

醬油區,乾乾淨淨!
自選配料都好多選擇,蔬菜新鮮,丸類選擇多

我地揀左豬骨湯底,清清地又有味道

刺身就一般水準,賣相比想像中冇咁靚!
美國小牛排,入落有牛味,每碟牛牛都好高質素!
羊肉都好嫩,唔太「蘇」,有小小驚喜!

炸天婦羅區,都幾多選擇,玩下又食下!
甜品係雪米磁,有好多選擇!我地食左2打
2017-09-02
近來愈來愈多餐廳落戶荃灣、葵芳,新界牛唔使下下山長水遠出九龍過海開飯。早排成日都開OT,好耐無同男友二人晚餐,所以想食好少少兼可以坐得舒服d,就揀咗呢間係荃灣千色廣場隔離既稻八日式火鍋炸物刺身放題。我地揀咗中價既極上安格斯牛小排放題($238),再揀埋牛乳湯底。因為星期三晚唔算好多人,好快就將湯底、牛肉、豬肉送到。除了肉類、刺身,其他火鍋配料、小食、飲品、甜品,都是放係出面自取的。種類都好多,尤其是蔬菜類,一般出街食都肉多過菜,呢度岩哂想食得健康d既人,而且最緊要夠新鮮嘛!我就拎咗d蕃茄淆下湯底,仲有我鐘意食既南瓜、旺菜同冬菇!唔想食熟菜既話,仲有沙律吧比你自己揀配料、醬汁,自己撈tim!另外仲有日式小食,中華沙律、蒜味螺肉、芝麻八瓜魚、蟹柳、枝豆!講返個火鍋先,牛乳湯底碌完既野食都有淡淡牛乳香。主角安格斯牛小排的質素幾好,脂肪不算多,不會太「鞋」太韌,仲有牛柳粒碌完再點點少少岩鹽帶出肉味,就已經停唔到口,暴風吸入😂另外點咗少少刺身試下,三文魚、北寄貝、希靈魚、甜蝦、八爪魚、螺片等大路野,至少唔係薄切,三文魚都ok,但甜蝦就有少少「梅」,淺嚐後都係留返個肚食其他。呢度最盞鬼既地方係自己

因為星期三晚唔算好多人,好快就將湯底、牛肉、豬肉送到。

呢度最盞鬼既地方係自己既天婦羅自己炸,自己係凍櫃揀完放入炸爐度炸,再自己調味,男友整咗海老天婦羅,又幾好食喎!

甜品我主打雪糕、雪米糍,口味多多,任君選擇。仲有Dryers' 藍莓芝士蛋糕味,一d都唔失禮!啪返杯再食多幾粒雪米糍,好飽呀!

總括黎講呢度牛肉質素幾好,火鍋配料或者火鍋以外的食物選擇都多,而且有多個價錢揀,豐儉由人。
2017-07-05
5 分鐘 (堂食)
2017-08-29 134 瀏覽
大夏天如此炎熱的天氣之下,想到要吃火鍋都有點不太請願,所以想到吃火鍋就一般都等到秋冬才會吃。但近來打風前夕,天氣也沒那麼炎熱,所以便可以好好去食個火鍋享受一下。最難得是用上一個價錢,可以吃上刺生、海鮮、火鍋、甜品、飲品,還有雪糕任食,這才是吃上火鍋的樂趣。最重要是提供A4和M6和牛,還可以任食,對於愛吃牛的人絶對是一個吸引的賣點。巿面上也有很多餐廳都有提供刺身、海鮮和火鍋食品,但來到稻八日式火鍋炸物放題與其他餐廳不同之處,就是還有食客自製炸物,大大增加了吃火鍋的樂趣。除此之外,如此炎熱夏天,吃上雪糕是消暑選擇,還要有不同味道雪糕杯任食,不止吃牛或火鍋的樂趣,還可吃上一晚雪糕的樂趣。******************************從電梯而出,來到稻八日式火鍋炸物放題門前,發現走廊之上掛滿了很多日式的祝福牌仔,增加了日式的風味。因為稻八日式火鍋炸物放題是以放題為主的火鍋店,所以餐廳地方也很大坐位空間也很充足。所以都看到一個自助區擺放了很多火鍋食材。自助區之內,擺放了很多火鍋食材,包括了內蔬菜瓜類,肉丸、日式涼菜小吃、沙律配料、粉類、還有火鍋的醬汁食材等等。稻八日式火鍋炸物放題和

最難得是用上一個價錢,可以吃上刺生、海鮮、火鍋甜品、飲品,還有雪糕任食,這才是吃上火鍋的樂趣。最重要是提供A4和M6和牛,還可以任食,對於愛吃牛的人絶對是一個吸引的賣點。

稻八日式火鍋炸物放題和一般火鍋放題不一樣的,就是提供了炸物,所以以一串串的食物,是用來給食客自製炸物而吃。

稻八日式火鍋炸物放題甜品只有2款,但雪糕就是Dreyer's 5款味道,當中有最熱門的味道,如藍梅芝士蛋糕、開心果和比利時三重朱古力味道,確實很吸引。

除了雪糕杯,還有雪米糯,味道也很多,包括了芒果、香芋、綠茶、荔枝、芝麻、榴槤和雲呢拿,味道選擇多到想吃什麼味道都可以任取。

餐牌上很清晰顯示每個step選什麼,先選上那個價錢的放題,價錢從HKD158-HKD368,不同價錢包括了可以選的牛肉食材。然後便是第2個step,選上湯底。放題是包了120分鐘的時間任食,還有雪糕、甜品、飲品和沙律任食任飲。

要了HKD368的放題餐,當中可以選上A4和牛和澳洲M6和牛。還有選了HKD238放題餐或以上的,送上牛白肉。

除了送上牛白肉,只要選上HKD298放題餐或以上的,可以選上海鮮盤,包括了原隻有頭虎蝦、日本帆立貝、紐西蘭半殼青口、魷魚/八爪魚、廣島蠔,還有在餐牌沒有寫下的蘭花蚌和白蚌,都幾吸引。

除了海鮮盤,刺身選擇共有13款,也算不少。只要HKD208放題餐或以下,可以單點以每片來計算的,所以其他放題餐是包括任食的。

自製沙律,就是自己選上什麼食材作為沙律,選擇也是一般作為沙律的食材如車厘茄、粟米粒、一般的沙律醬等,但我所選上的自製沙律當中包括了沙律菜、蟹柳條和涼伴螺肉,加入了日式芝麻醬汁。

蟹柳也不錯、螺肉味道都幾濃、沙律菜都幾新鮮爽脆,只需加少許日式芝麻醬汁,已經很惹味。

魚生刺身拼盤,是選上自己喜歡的刺身,這盤刺身切的都是薄身的。當中包括了三文魚、鮑片、榮螺、北寄貝、希露魚、櫻花魷魚、象拔蚌和甜蝦。

象拔蚌都幾鮮甜。希露魚爽口也不會很咸,確實不錯。榮螺都幾爽口。

火鍋湯底是包上一款味道,如要選2款味道,要另加HKD18,所以我們便要了2款味道,包括了沙嗲湯和味噌芝麻豆乳湯。

海鮮盤,包括了原隻有頭虎蝦、日本帆立貝、紐西蘭半殼青口、八爪魚、廣島蠔、蘭花蚌和白蚌,所以才如此大大盤。

廣島蠔都幾大隻,蠔肚都幾肥美。蘭花蚌和白蚌都很鮮甜。紐西蘭半殼青口都幾腍而不會韌。

A4黑毛和牛共有3個部位,包括了牛脊、三角腩和眼上蓋。牛肉的脂肪還算是帶點帶紋狀,最有牛味的莫過於牛脊,而無論三款和牛,口感一樣很滑溜,也算不錯。

吃了不同的肉類,也要吃點菜類消除一下肉的膩,所以選了生菜和黑木耳,再配了點嚮鈴、海鮮丸和大蔥。
海鮮丸味道也不錯,和口感都幾彈牙。大蔥和菜也很新鮮甜美。

荔枝紅茶,帶點清香的荔枝味,配上紅茶味道都幾配合,而且又不會很甜,飲多罐也不錯。

只要入座4位或以上,便送上清酒,清酒不算烈,非常易入口,越飲越想飲多幾口。

雪糕杯提供了幾款味道,每杯雪糕杯都是100ml,是標準的大小雪糕杯,所以都幾抵食。

藍梅芝士蛋糕有點略甜,因為藍梅味道都幾出之外,還有帶點芝士味,雪糕當中還有芝士餅底的碎混在其中,所以變得有點略甜,吃上一杯都幾飽肚。

• 藍梅芝士蛋糕雪糕
  • 白蚌
  • 象拔蚌
  • 希露魚
  • 榮螺
相隔差不多半年到今天再來光顧,期間一直都很懷念這裏的日式火鍋,尤其是至愛的肥牛,今晚終於有機會再品嚐, 一定施展渾身解數, 即使實行中的減肥計劃也要擱置一旁呢!未夠7點已有不少客人, 幸運地可以坐靠窗座位, 景觀開揚,一邊欣賞街外景色一邊,慢嘆火鍋,倍添情趣!今次升一級揀選"極上安格斯牛小排" $238,除了有三款肥牛,最基本的美國自然豚肉片,北海道雞片及羊肉,炸物之外,還多了刺身任食。另外,每位加$20Asahi啤酒任飲; 依家做優惠還每枱送一瓶日本清酒。先來刺身做頭盤,共有13款刺身選擇,除了基本的三文魚,希靈魚,甜蝦,北寄貝及吞拿魚外, 較特別的有象拔蚌, 榮螺,馬刀貝及櫻花魷魚。 品種雖然非常豐富,不過為了留肚吃肥牛火鍋,所以只選了幾款自己最愛的來淺嚐。 全部刺身都鮮甜美味,尤其是甜蝦刺身,厚肉肥美,令人一再追加!火鍋湯底選了鴛鴦的地獄火岩湯及味噌芝麻豆腐湯(雙併另加$18), 一濃一淡, 適合不同口味。主打的"極上安格斯牛小排"果然名不虛傳, 牛味濃郁,肉質軟嫩,百食不厭!其他火鍋配料及美國自然豚肉,北海道雞片,仍然保持一貫水準的新鮮好味,不過今次還有另一驚喜,就是加送的"牛

其他火鍋配料及美國自然豚肉,北海道雞片,仍然保持一貫水準的新鮮好味,不過今次還有另一驚喜,就是加送的"牛白肉" , 首次品嚐這個近牛胳肋底位置兼其貌不揚的牛白肉, 已深深愛上了它。 放鍋數秒便可,質感細滑,入口即溶,令人回味無窮,點完又點!

今次主打是肥牛及刺身, 肚裏已沒有多餘位置,所以唯有犧牲燒物及沙律。不過話雖如此, 仍然抵擋不了Dreyer's雪糕的魅力,最後也吃了兩款不同口味,較喜愛開心果味的清幽淡雅!

超滿足的一夜,二百多元任飲任食火鍋刺身,真的物超所值。 原來還有朝割晚割85折優惠, 更抵食!

食完臨走前記住寫番張心意卡留念啊!

2017-08-24
2017-08-26 307 瀏覽
有一些餐廳吃後你會很快忘記,另一些餐廳,於一定時候,你又想再度品嚐他的特色美食! "稻八日式放題火鍋" 今次安排在 window seat 心情特別興奮!自選剌身拼盆各式剌身新鮮美味, 賣相已是非常吸引, 而我最愛的是三文魚, 顏色鮮艷, 脂肪紋平均分佈, 輕盈幼滑. 其次就是甜蝦, 吃多多也不夠! 今次更加入了新鮮象拔蚌,我當然不會錯過,鮮嫩爽脆!肥美甜蝦 👍🏻正地獄火岩湯配九州豬骨濃湯底芝心丸、炸魚旦、龍蝦丸、豆卜、響鈴、雞髀菇、木耳、粟米、冬瓜、豬肉、羊肉、雞肉等等火鍋必食第一擊配料!🤣最愛的龍蝦丸,好味爽彈,入口軟滑;而通過香濃豬骨湯炮製的豆卜,㗳落卻清新淡雅,但要小心燙傷咀巴🤣!羊肉香甜酥味,與湯底形成了層次感!雞肉意想不到的滑 👀。安格斯肥牛、韭菜豬肉餃、牛白肉安格斯肥牛肉,肥瘦參半,脂肪比例剛好!在地獄湯底內,只需輕輕打轉兩次即可,細緻香滑,我覺得配合這湯底非常恰當 (Perfect Match)!韭菜豬肉餃惹味韭菜豬肉餃,有獨特的魅力,薄薄的皮, 包含鮮韭菜豬肉,兩者的比例剛剛好,無得頂! 牛白肉非吃不可,有牛味又爽脆,而且在其他火窩店不容易找到的,一連吃了數碟。火鍋伴

今次安排在 window seat 心情特別興奮!

自選剌身拼盆
今次更加入了新鮮象拔蚌,我當然不會錯過,鮮嫩爽脆!
刺身拼盤
新鮮甜蝦刺身

肥美甜蝦 👍🏻正
爽蛋象拔蚌

地獄火岩湯配九州豬骨濃湯底
鴛鴦湯底

羊肉香甜酥味,與湯底形成了層次感!
雞肉意想不到的滑 👀。

安格斯肥牛、韭菜豬肉餃、牛白肉
安格斯肥牛肉,肥瘦參半,脂肪比例剛好!

韭菜豬肉餃

牛白肉

火鍋伴侶(+$20/ 啤酒放題🍺)
真的是大口食大口喝,而且最近做推廣,每桌加送日本清酒!🍶

甜品也是不能缺的🍦
甜品非常豐富、各式口味雪糕、糯米糍、糕點等! 我一連吃了多杯雪糕,非常滿足!

這餐廳四周的小擺設,也是我的最愛!

👍🏻
2017-08-24
刺身拼盤
新鮮甜蝦刺身
爽蛋象拔蚌
鴛鴦湯底
牛白肉
有咩好得過食一個放題有齊和牛、海鮮、豚肉、日本北海道鷄片火鍋及日式刺身拼盤? 今晚我哋選咗稻八一個最頂級的日本A4黑毛和牛放題, 每位盛惠$368。和風門口, 掛滿了許願木牌, 許願木牌免費送客人, 客人可自行填寫願望及掛上, 都幾窩心下。視察一下環境......牆壁上的畫Q 自助吧有多款蔬菜丸纇香腸及自助天婦羅食材供應每台送清酒一小瓶還有無數的飲品供應仲有我最愛的 Dreyers 雪糕, 連坊間較貴的開心果味也有供應日本A4黑毛和牛放題連日式刺身及海鮮拼任食 ($368)醬油吧竟然有我最愛但甚少火鍋店有供應的蘿蔔蓉, 蘿蔔既清香又能清熱, 打邊邊都冇咁燥熱。湯底雙拼我地選咗牛乳湯底及沙嗲湯底, 牛乳湯底比較清, 更能焯出牛肉的原味, 沙爹湯底味道其實都唔系太濃, 食火鍋我比較鍾意清淡的湯底。火鍋前先吃刺生拼盤, 多款刺身任君選擇, 我哋只係選咗以下幾款, 今日主力留肚食日本和牛。三文魚刺身 ~ 色澤鮮紅油亮, 入口肥美嫩滑。櫻花魷魚 ~ 軟滑赤貝 ~ 鮮甜爽口鮑片 ~ 我相信唔係真鮑魚片, 味道都幾鮮甜, 口感柔軟爽口, 幾好食。甜蝦 ~ 甜蝦反而一般, 鮮度不足。榮螺 ~ 是我刺身

視察一下環境......牆壁上的畫Q

自助吧有多款蔬菜丸纇香腸及自助天婦羅食材供應

每台送清酒一小瓶

還有無數的飲品供應

日本A4黑毛和牛放題連日式刺身及海鮮拼任食 ($368)

湯底雙拼

三文魚刺身 ~ 色澤鮮紅油亮, 入口肥美嫩滑。
櫻花魷魚 ~ 軟滑
赤貝 ~ 鮮甜爽口
甜蝦 ~ 甜蝦反而一般, 鮮度不足。
榮螺 ~ 是我刺身界別的首選, 肉質爽脆甜美。
刺身整體新鮮度不錯, 食味都 better than average。

海鮮拼盤
原隻虎蝦 ~ 夠大隻, 都幾新鮮, 好老實, 我不喜歡食大型及冷藏蝦, 靚極都唔夠新鮮蝦嘅鮮甜爽口吸引。
日本帆立貝 ~ 焯完粒肉size 還見得下人, 幾甜爽鮮。
紐西蘭半殼青口 ~ 青口我只愛細只的藍青口, 肉質較嫩, 不愛大青口那種苦澀味, 肉質又較靭, 唔知有乜咁好食, 所以我成日話, 口味既野…..真係好個人, 最緊要自己愛便可了。
廣島蠔 ~ 焯完縮咗水仍然好大粒, 新鮮肥美又爽嫩, 好食。
蘭花蚌(限量供應)  ~  焯2吓食, 鮮甜爽脆。
白蚌(限量供應) ~ 口感同象拔蚌有啲相似, 又甜又爽又脆口, 比蘭花蚌甜好多。

牛胸油 (牛白肉)

每隻牛只有一小塊牛胸油, 所以供應有限, 每台祇有一小碟, 焯數秒即可食用, 口感輕爽油香, 牛胸油是什麼?我都系第一次食, 好奇之下上網翻查資料, 原來牛胸油是牛胸前肋骨上的一塊筋膜類肌肉, 含有豐富骨膠原, 又稱「牛白肉」。

日本黑毛A4和牛
3款日本黑毛A4和牛; 黑毛和牛牛肩肉, 黑毛和牛肉眼上蓋及黑毛和牛三角腩, 三款和牛都色澤光亮, 油花分佈均勻, 入口油嫩非常 , 個人鍾意食牛肩肉, 滑得嚟有咬口, 牛尾有濃郁啲

除咗牛舌....已經忘記咗其餘兩種是什麼位置的肉

特級美國穀飼牛
比起A4和牛, 肉質較實及有咬口, 牛味較濃 。

極上安格斯牛小排
小牛排質素很好, 入口嫩滑得嚟兼牛肉味并存

牛肉粒
帶少少筋, 肉味好濃郁, 不過我就略嫌偏肥, 只係食咗2粒, 留肚食日本A4 同小牛排好過。

魚旦口感爽彈, 有鮮魚味, 唔似坊間的粉魚蛋。其他醬爆蟹子丸、芝士丸、墨魚丸及牛丸質素都不錯。

Dreyers ~ 食齊開心果, 特濃朱古力及CHEESE CAKE 味, 其3杯。

肚子仲有空食一粒榴槤雪米滋

牛魔王一次過吃盡日本和牛、美國穀飼牛及澳洲M6和牛, 實在太滿足了。
2017-08-24 127 瀏覽
朋友生日飯,有人提議想食牛,建議去牛X,但好似無乜新意,上網Search下原來荃灣有間食和牛放題,四人一致贊成去試下新嘢!我們選了最貴既$368/位的日本A4黑毛和牛盛合,原本覺得都唔平,但原來除咗一般放題食品,仲要包埋海鮮,刺身,豚肉,飲品,Dreyers雪糕都係任食,刺身好新鮮,海鮮都好多款式!最特式仲有個自助天婦羅區,新奇又好玩!重點:A4黑毛和牛,4人食咗5 set,已回本!同理佢既牛,真係好靚,值得一試和牛粒同送既牛白肉,第一次食牛白肉,上網搵下先知,牛白肉又叫牛胸肉,是接近胸骨/橫膈膜的軟骨位,每隻牛只有約一斤,最啱打邊爐,吃落好爽脆又不膩海鮮+刺身豚肉片都食咗2碟天婦羅自助區,大家都第一次玩,都要睇清楚指示先敢炸甜品時間:4人7杯Dreyers,有d過份吧!張枱係唔夠擺放咁豐富的食物環境都唔錯,幾有心思食物質素有水準,環境衞生,坐得舒服,侍應有禮,真心會再幫襯!

A4黑毛和牛

海鮮+刺身
剌生拼盤

豚肉片都食咗2碟
豚肉

天婦羅自助區,大家都第一次玩,都要睇清楚指示先敢炸
自制天婦羅

甜品時間:4人7杯Dreyers,有d過份吧!
Dreyers 雪糕

張枱係唔夠擺放咁豐富的食物

環境都唔錯,幾有心思

慶祝紀念
  • 刺身
  • DIY天婦羅
  • A4  黑毛和牛
2017-08-23 96 瀏覽
Once a while, my University mates will meet up for meal to catch up and this time round we decided to go for shabu shabu buffet, since we can have a longer time to chat. Inahachi Shabu Shabu was located at Tsuen Wan, around 10 minutes walk from MTR. The restaurant was quite big and spacious.Unlike many buffet restaurants that have different pricing on different timing, their pricing were fixed regardless of timing. Their price differed based on the quality of meat we chose, as they have 6 differ

Unlike many buffet restaurants that have different pricing on different timing, their pricing were fixed regardless of timing. Their price differed based on the quality of meat we chose, as they have 6 different pricing. We were allowed 120 minutes to dine, and there were 8 different soup bases for us to choose from. Besides their signature shabu shabu, there is a DIY fry counter for us to fry ourselves.

There were vegetables and fresh ball at the counter for us to take, salad bar as well. Besides the usual drink counter, they even have Dreyer's ice cream at the dessert corner.

As the weather was too hot and i seldom saw jolly shandy in restaurant, i chose this. It was cooling and sparkling, with a light taste of lychee.

Japanese curry rice - As the presentation looked quite tasty, I scooped abit and tried. Luckily, the curry was very fragrant and the gravy was thick. It complimented nicely with the rice.

In the end, we settled for satay soup and soymilk sesame miso soup. For double soup, we needed to add on $18 for it.

Japanese Wagyu beef - It consisted of wagyu chunk, wagyu rib eye and wagyu triangle belly. There were alot of marbling on it and it took just few seconds for it to be cooked. They were tender and thin in texture. easy to chew.

Beef cube was slightly tough, but chewy tough. 牛白肉 was practically a slice of beef fat, with little to no meat. It was juicy and soft, almost melting in my mouth.

Prawns and scallop were juicy and chewy, took a while to be cooked.

Oyster is fat and creamy, meaty as well.

As i was already slightly full, I chose few items to deep fry. Even though they were slightly oily, but i was still able to taste the freshness and crispiness of it.
2017-08-22 106 瀏覽
今晚約咗閨蜜飯局,所以想搵個地方可以慢慢吹水,朋友介紹荃灣稻八放題有兩小時任食,真係啱哂我地✌🏻餐廳位於荃灣千色店附近,德華公園對面,好容易就搵到✌🏻門口佈置好有東瀛風味,仲有願望牌比大家自己寫下野😍首先食咗刺身先,都係任食架甜蝦大隻又新鮮三文魚夠爽口,魚油比例剛好火鍋配料之一海鮮拼盤👍🏻份量超大嘩,不得了🐄既賣相已經😍,食落仲真係唔使講入口即溶,脂肪比例平均,👍🏻👍🏻回味無窮,仲要係任食牛白肉是送的仲有和牛粒天婦羅位置😍😍有好多選擇由上醬到炸自己一手包辦,果然係好好味既😅😅放題一定唔少得甜品啦😝😝

餐廳位於荃灣千色店附近,德華公園對面,好容易就搵到✌🏻

門口佈置好有東瀛風味,仲有願望牌比大家自己寫下野😍

首先食咗刺身先,都係任食架
甜蝦大隻又新鮮
三文魚夠爽口,魚油比例剛好

火鍋配料之一
海鮮拼盤👍🏻份量超大

嘩,不得了
🐄既賣相已經😍,食落仲真係唔使講
入口即溶,脂肪比例平均,👍🏻👍🏻回味無窮,仲要係任食

牛白肉是送的
仲有和牛粒

天婦羅位置😍😍有好多選擇

由上醬到炸自己一手包辦,果然係好好味既😅😅

放題一定唔少得甜品啦😝😝
2017-08-22 236 瀏覽
今次去咗朋友推介嘅稻八👍🏻原本都心大心細,唔捨得食最貴嘅一級,正當我們15/16之際,店員細心分析之後,決定一試最貴既一級 $368 "日本國產黑毛和牛" 食完就知絕對無介紹錯完全回到本 醬料有好多款俾我哋自己自由去配搭,我這個莞茜控又怎會放過呢配菜同丸物都係自助型式,食幾多夾幾多,但當然這不是我哋今次嚟稻八嘅主要目的,接住落嚟主角出場睇賣相已經不得了 未食之前絕對無唸過放題都會食到啲咁有質素既和牛,嗰下入口即溶嘅牛牛,真係無得輸呀 牛上蓋就入口即溶 ,而牛角腩就最有牛味,牛肩就界乎兩者中間不得不提呢度仲有刺身,都係無限量供應,魚生新鮮鮮甜,今晚得太多,返去跑返1粒鐘先得還有海鮮拼盤同黑豚肉,都一樣出色。最後食埋個甜品,又係果句無限量……下次如果有人想食和牛邊爐,我一定會推介稻八
今次去咗朋友推介嘅稻八👍🏻

完全回到本

醬料有好多款俾我哋自己自由去配搭,我這個莞茜控又怎會放過呢

主角出場

睇賣相已經不得了

牛上蓋就入口即溶 ,而牛角腩就最有牛味,牛肩就界乎兩者中間

A4黑毛和牛肉眼上蓋

A4黑毛和牛肩肉

A4黑毛和牛三角腩

不得不提

刺身
還有海鮮拼盤同黑豚肉,都一樣出色。

最後食埋個甜品,又係果句無限量……

下次如果有人想食和牛邊爐,我一定會推介稻八
2017-08-17
5 分鐘 (堂食)
A4黑毛和牛肉眼上蓋
A4黑毛和牛肩肉
A4黑毛和牛三角腩
刺身
  • 黑毛和牛肉眼上蓋
2017-08-21 158 瀏覽
有好姊妹生日,當然要去間好的餐廳大家一齊食餐好的。成班朋友最好就係食放題,最後我們找到了這間位於荃灣德海街的‘稻八日式火煱炸物放題餐廳。話明日式火煱炸物放題,當然係有齊晒刺身、和牛、仲有炸物啦!打開MENU 一睇,竟然有六款放題俾你揀,平時食開的火煱放題最多都係的3種選擇咋!!朋友生日當然我地就食最好的黑毛和牛盛合放題啦!湯底我地揀左加左$18 選了雙味湯底,可以一次過試晒兩種味道,連湯底都有8款選擇呀! 最後我們選了’味噌芝麻豆乳湯‘ 及 ’ 壽喜燒甜醬油湯’。刺身兩小時任食真係好抵,選擇都好多架! 我們當然每款都要試啦!最正竟然有劍魚刺身!好耐無食啦!由於我們當日係選了$368 的黑毛和牛放題,仲有‘牛白肉’送呀! 期間限定架! 原來選$238以上的套餐就有得送,牛白肉即係牛胸尖,牛胸骨中間軟骨,灼至卷曲,吃落好脆身,在口腔慢慢融化。等湯底同刺身黎之前,周圍行下仲有咩飲啦, 原來飲品都有3個大雪櫃的飲品選擇,仲有我最鐘意的;陽光檸檬茶、烏龍茶、仲有荔枝蜜添呀! 想飲酒的話,呢度食套餐的話,竟然仲會送一瓶有日本清酒俾你!!超抵!除了主要食和牛之外,其他火煱配料都好多架,魚蛋、海膽丸、

話明日式火煱炸物放題,當然係有齊晒刺身、和牛、仲有炸物啦!

除了主要食和牛之外,其他火煱配料都好多架,魚蛋、海膽丸、芝士丸、粟米、牛丸,仲有多款蔬菜選擇添!

最特別之處係呢度的炸物放題原來係俾你自己親自炸架!好有趣!只要選好自己想炸的食物如蝦、青椒、煙肉腸或蕃薯仔,我就最鐘意呢種日本甜蕃薯仔。

只要將食物串放上盤先倒炸漿,之後再放另一個盤倒入麵包糠放入油爐內就OK,油爐設計係藏了入枱櫃內,所以唔怕會俾油灼到自己好安全。
炸完出黎好靚,自己親手炸,食落好有滿足感!

未開始食火煱前,可以食下沙律或者前菜小食先,仲可以調定自己想要的火煱醬料先

終於食物到了!刺身好新鮮!真係黎足點的件數架!

仲有海鮮拼盤,蝦鮮甜、蠔好新鮮唔腥架,北寄貝爽口!

主角 : 黑毛和牛盛盒黎到已經見到D色澤,脂肪分佈勻均,和牛滿佈雪花紋見到都流晒口水呀!
第一層黑毛和牛肉眼上蓋肉 ﹣ 口感好細嫩幼滑,入口溶化
第二層係黑毛和牛三角腩 ﹣ 口感較有彈性、脂肪少肉質較多、好有咬口
第三層黑毛和牛肩肉﹣ 口感有D似肥牛,但比肥牛更有牛味,更嫩滑。
食和牛配甜醬油湯底真係好MATCH架!

食飽了,還有‘DREYER’ 雪榚 任食,有開心果味、朱古力味 ,仲有雪糕糯米糍揀!好滿足!
我最後揀左朱古力味雪糕!

食完好滿足!呢度食物款式多之外,服務員都好NICE , 下次帶堆屋企人黎食先!
2017-08-21 90 瀏覽
荃灣一個小暗行,有一間火鍋店,環境寬敞,除了肉類,海洋類,其他火鍋料都是自助模式。一開始叫了個牛乳牛骨火鍋湯底,頭啖湯特別好飲,牛乳香醇濃郁。一開始試個牛肉拼盤,有牛的不同部位。而且餐廳還細心表明是甚麼肉。有牛肩肉,肉眼上蓋同三角腩。不同部位肉質口感都不同享受。牛肩肉,口味香嫩,入口即溶,即加上頭啖香濃牛乳,味道更濃,更香醇。三角腩,另一層次的口感,肉質不腥不油,唔錯。除左肥牛,還有海鮮剌身。肥厚多汁的三文魚,鮮甜生蝦。餐廳還有提供牛小排,大大盤,喜歡食牛的一定不要錯過。

三角腩,另一層次的口感,肉質不腥不油,唔錯。

除左肥牛,還有海鮮剌身。肥厚多汁的三文魚,鮮甜生蝦。

餐廳還有提供牛小排,大大盤,喜歡食牛的一定不要錯過。

2017-08-16