2017-08-21 158 瀏覽
有好姊妹生日,當然要去間好的餐廳大家一齊食餐好的。成班朋友最好就係食放題,最後我們找到了這間位於荃灣德海街的‘稻八日式火煱炸物放題餐廳。話明日式火煱炸物放題,當然係有齊晒刺身、和牛、仲有炸物啦!打開MENU 一睇,竟然有六款放題俾你揀,平時食開的火煱放題最多都係的3種選擇咋!!朋友生日當然我地就食最好的黑毛和牛盛合放題啦!湯底我地揀左加左$18 選了雙味湯底,可以一次過試晒兩種味道,連湯底都有8款選擇呀! 最後我們選了’味噌芝麻豆乳湯‘ 及 ’ 壽喜燒甜醬油湯’。刺身兩小時任食真係好抵,選擇都好多架! 我們當然每款都要試啦!最正竟然有劍魚刺身!好耐無食啦!由於我們當日係選了$368 的黑毛和牛放題,仲有‘牛白肉’送呀! 期間限定架! 原來選$238以上的套餐就有得送,牛白肉即係牛胸尖,牛胸骨中間軟骨,灼至卷曲,吃落好脆身,在口腔慢慢融化。等湯底同刺身黎之前,周圍行下仲有咩飲啦, 原來飲品都有3個大雪櫃的飲品選擇,仲有我最鐘意的;陽光檸檬茶、烏龍茶、仲有荔枝蜜添呀! 想飲酒的話,呢度食套餐的話,竟然仲會送一瓶有日本清酒俾你!!超抵!除了主要食和牛之外,其他火煱配料都好多架,魚蛋、海膽丸、

話明日式火煱炸物放題,當然係有齊晒刺身、和牛、仲有炸物啦!

除了主要食和牛之外,其他火煱配料都好多架,魚蛋、海膽丸、芝士丸、粟米、牛丸,仲有多款蔬菜選擇添!

最特別之處係呢度的炸物放題原來係俾你自己親自炸架!好有趣!只要選好自己想炸的食物如蝦、青椒、煙肉腸或蕃薯仔,我就最鐘意呢種日本甜蕃薯仔。

只要將食物串放上盤先倒炸漿,之後再放另一個盤倒入麵包糠放入油爐內就OK,油爐設計係藏了入枱櫃內,所以唔怕會俾油灼到自己好安全。
炸完出黎好靚,自己親手炸,食落好有滿足感!

未開始食火煱前,可以食下沙律或者前菜小食先,仲可以調定自己想要的火煱醬料先

終於食物到了!刺身好新鮮!真係黎足點的件數架!

仲有海鮮拼盤,蝦鮮甜、蠔好新鮮唔腥架,北寄貝爽口!

主角 : 黑毛和牛盛盒黎到已經見到D色澤,脂肪分佈勻均,和牛滿佈雪花紋見到都流晒口水呀!
第一層黑毛和牛肉眼上蓋肉 ﹣ 口感好細嫩幼滑,入口溶化
第二層係黑毛和牛三角腩 ﹣ 口感較有彈性、脂肪少肉質較多、好有咬口
第三層黑毛和牛肩肉﹣ 口感有D似肥牛,但比肥牛更有牛味,更嫩滑。
食和牛配甜醬油湯底真係好MATCH架!

食飽了,還有‘DREYER’ 雪榚 任食,有開心果味、朱古力味 ,仲有雪糕糯米糍揀!好滿足!
我最後揀左朱古力味雪糕!

食完好滿足!呢度食物款式多之外,服務員都好NICE , 下次帶堆屋企人黎食先!
2017-08-17