2016-09-23 16191 瀏覽
一直都好想搵一間好食既鐵板燒,經朋友搵到呢間.食完真係無付我失望,唯一美中不足就係原來係BOOK枱時,記得要講明自己一間ROOM好D,因為有1,兩間係大房,一個C父要對兩枱客.甘樣D食物就無甘快可以上枱.今次我地ORDER左'2人前套餐.每位$888整體感覺食物係十分新鮮,呢點係好重要.蛋,方面,超滑。我愛蝦,方面,由於C父將佢切凡十分細小,令口感十分彈牙.鵝肝,方面,無我想像中甘好食,因為比較油膩左少少,因C父之前再加多左油再去煎,我覺得浪費左塊鵝肝.鮑魚,方面,睇佢大大隻,點知一切出唎片片細到無人有.A4和牛十分滿意.最後係好滿意C父既笑功,一邊同佢傾住,知道左好多知識,佢亦好俾面甘抄左個Pooh飯俾我慶祝我生日.THX!!!!

今次我地ORDER左'2人前套餐.每位$888

整體感覺食物係十分新鮮,呢點係好重要.

蛋,方面,超滑。我愛

蝦,方面,由於C父將佢切凡十分細小,令口感十分彈牙.

鮑魚,方面,睇佢大大隻,點知一切出唎片片細到無人有.

A4和牛十分滿意.

2016-08-23
2016-09-17 11583 瀏覽
本身係熟客,幫襯左10幾年,從冇打過一篇食評,但今日真係太嬲,以後唔會再嚟講食物質素佢唔係最好但都過得去啦,之前有一段時間冇去因為佢嘅環境真係太殘舊唔係咁鍾意,但佢裝修左,又有屋企人話想食,咁就去下啦佢嘅餐嘅份量一向都多,以前叫餐嘅時候四個人食都係叫一個二人餐跟住再加其他單點嘅野,例如加多分牛肉加多分帶子呀咁,其實次次都飽到要skip左個炒菜同甜品,始終佢啲食物好多牛油,又有前菜又有沙律又有蒸蛋,唔大食嘅食咗頭幾度就已經飽今日六個人去食飯,叫咗兩個二人餐再加啲手卷,叫咗支酒,跟住佢同我講仲差幾百蚊先夠 minimum charge,每人最低消費係六百幾蚊,即係佢最平嗰個餐嘅一人價錢其實我本身食咗下午茶唔肚餓,亦知佢呢個份量都一定夠食,唔夠咪再加野囉,我六個人食飯你要我叫足三個二人餐咁即係迫我打包嘅啫我隔離嗰枱就係打包晒成個炒飯同埋全部銅鑼燒老實說,呢個級數嘅餐廳要收 minimum charge, 冇野呀?我去 lobster bar, gaddi 都冇 minimum charge, 最多都係得 dress code 啫繼今日book epure afternoon tea 話帶同B

我隔離嗰枱就係打包晒成個炒飯同埋全部銅鑼燒

繼今日book epure afternoon tea 話帶同BB 只可以坐 outdoor, BB與狗不准內進之後,又一 ridiculous 的餐廳
2016-08-03 15049 瀏覽
生日月份想有一個特別既回憶, 經朋友介紹就走黎呢間餐廳, 同男朋友有一個SWEET SWEET既回憶餐廳都幾遠下, 搵左我好耐, 到左之後搭LIFT上, 環境都幾有情調, 燈光調和寧靜, 大約六位一張台, 唔算太迫點了個"秋田" 二人前套餐 ($668 每位)先黎左個餐前小食 豆腐好滑, 荀就脆口 味道不錯 沙律清新而不膩蒸蛋食落滑溜, 入口即融, 好有蛋香 , 就係前菜都夠吸引魚柳煎得香香的, 肉質結實之餘, 食落仲有其鮮甜之味澳洲頂級和牛薄燒薄薄的牛肉有意想不到的肉味香濃, 令人回味, 中間卷住D蒜片同蔥花做餡料, 脆卜卜的蒜片令牛肉食落更香, 同有口感值得推介招牌秋田炒飯係今晚既重點, 可以俾你點選一個公仔, 師傅會拼砌出黎仲可以響公仔隔離寫字, 服務員仲好好幫你影相留念餐廳都毫不浪費食材, 用返黎做炒飯, 炒出黎香, 食落仲香, 一粒粒既櫻花蝦配蛋同配料, 有咬口之餘, 令人食多多都唔覺膩甜品係豆沙包同芝麻味雪糕甜品味道麻麻地, 豆沙包既皮有D硬, 豆沙餡尚可, 味道唔過甜, 紅豆也足

點了個"秋田" 二人前套餐 ($668 每位)

先黎左個餐前小食 豆腐好滑, 荀就脆口 味道不錯
沙律清新而不膩

蒸蛋食落滑溜, 入口即融, 好有蛋香 , 就係前菜都夠吸引
魚柳煎得香香的, 肉質結實之餘, 食落仲有其鮮甜之味
澳洲頂級和牛薄燒

值得推介
招牌秋田炒飯係今晚既重點
, 可以俾你點選一個公仔, 師傅會拼砌出黎

仲可以響公仔隔離寫字, 服務員仲好好幫你影相留念

甜品係豆沙包同芝麻味雪糕

2016-07-24 5971 瀏覽
兩個人食二人餐好夠飽了,其中我認為值得一讚既系鵝肝多士和銅鑼燒還有魚子蒸蛋,鵝肝新鮮大塊即煎多士也是即煎,好味,魚子蒸蛋多魚子蛋又滑,鐵板廚師好用心滿足客人要求既卡通炒飯,但炒到好干,我覺得麻麻,價錢吾平期望更好,一隻吾系大既龍蝦兩個人食吾系好夠喉,但銅鑼燒因為煎得內脆內軟,反而令我最深刻,和牛好薄,味道吾錯,香港地食同樣既食物真系其他國家抵食好多
2016-07-13 9873 瀏覽
為家人慶祝生日, 一定要有心思加有特式, 三天前預訂了尖沙咀 “秋田鐵板燒專門店” 鐵板燒. 大家齊歡聚, 亨受一道快樂的晚餐.鐵板燒專層在一樓, 入到餐廳, 已見到很多客人, 厨師也忙着, 氣氛不錯.  店員安排了我們到鐵板 bar 枱, 我們 4 人 佔了半枱.侍應送上餐牌,  我們點了兩個兩位套餐.  食品很豐足, 餐前小食有六格,  各款味道不同, 賣相吸引.為了大家要碰杯慶祝, 我們点了一枝 "上等梅酒".头盤來了, 沙律有新鮮蔬菜,  粟米, 番茄和紅腰豆, 醬汁好, 添開胃. 接著是熱点, 厨師開始工作了魚子蒸蛋, 在鐵板上弄熱, 原隻雞蛋殻去頂蒸, 厨師控制時間剛好, 熟蛋好滑, 加点黑魚子, 夠鮮味, 更甜美, 銀雪魚, 每人只一小塊, 因為是從二人套餐內份量分開四人吃. 魚肉煎得香, 入口好滑, 好鮮 !北海道活帶子, 每人也是只兩小片, 也是從二人套餐內份量開四人吃. 厨師很快便煎好, 小食多滋味, 肉質好鮮甜, 佳品 !活伊勢龍蝦兩食,分別是鐵板燒龍蝦和煮龍蝦麵鼓湯.厨師有效草率的將龍蝦頭, 身分開, 拆肉, 將酒淋在龍蝦頭, 紅紅大火, 精彩而吸引.  大家齊
侍應送上餐牌,
2055 瀏覽
我們點了兩個兩位套餐.  食品很豐足,
餐前小食有六格,  各款味道不同, 賣相吸引.
為了大家要碰杯慶祝, 我們点了一枝 "上等梅酒".
接著是熱点, 厨師開始工作了
活伊勢龍蝦兩食,分別是鐵板燒龍蝦和煮龍蝦麵鼓湯.
厨師有效草率的將龍蝦頭, 身分開, 拆肉, 將酒淋在龍蝦頭, 紅紅大火, 精彩而吸引.  大家齊拍照.
厨師把龍蝦肉用燒香蒜片炒, 我們聞得傳來香味, 之後厨師把肉分放我們碟內, 大家齊齊吃, 龍蝦肉真鮮甜入口爽及彈牙.
龍蝦湯剛煮熱上枱, 味道鮮甜.
香煎頂級鵝肝,
鵝肝飽滿肥美, 稍微香煎過, 鵝肝香味特濃, 入口即溶, 配上法式薄多士, 口感鬆脆. 配搭很好!
燒原隻鮮活鮑魚, 很大隻新鮮的鮑魚, 在鐵板上擺動著, 燒來有點殘忍.
燒好後厨師切開小件上碟, 吃來很鮮美. 肉很清甜, 回味 !
澳州頂級和牛薄燒,  每人也是只小片, 因是從二人套餐內份量開四人吃.
厨師會先詢問需要和牛的生熟度才烹調, 很窩心的服務.
牛肉肉質鮮嫩, 脂肪均勻, 牛肉味濃, 入口充滿肉汁和濃郁牛味.
炒野菜, 新鮮什菜, 爽口, 調味不錯.
招牌秋田炒飯
有櫻花蝦, 米, 蔥, 黑魚子, 甘荀碎和蛋等豐富材料, 厨師 show 出手機照片 '卡通公仔' 接着問各組客人喜愛要見什麼卡通人物, 便在枱上細心用食材堆砌, 最後特技式的用蛋白寫上 "生日快樂". 大家拍掌欣賞之餘便排着拍照. 歡天喜地 !
原來其中兩位客人是慶祝訂婚, 厨師即把字樣改為 "ENGAGED 30 JUNE 2016"
再送上 "心" 意.
厨師之後把卡通人物混合起來, 開始炒個招牌秋田炒飯, 不油膩, 可口 !
紅豆銅鑼燒, 厨師又忙於製作甜品, 每人兩塊,  餅皮表面香脆富蛋香.
中間放入紅豆, 成豆沙餅, 入口香甜.
還有日本抹茶, 或芝麻雪糕可選其一.
生日朋友, 餐廳送上一份朱古力蛋糕慶祝生日, 点上爉燭,
別有情調. 此是生日客人最開心的一個節目, 設計很好.
2016-07-02 3564 瀏覽
生日飯想食得特別d,經朋友介紹後,就來到這間鐵板燒,目的就是一試特色炒飯!餐廳要預早卜位,可能是平日關係吧,座上客並不算多!秋田二人前套餐 ($668/位)活伊勢龍蝦龍蝦係採用新鮮龍蝦即席鮮煮,讓你嘗鮮!龍蝦入口爽脆彈牙,肉汁豐富,肉質嫩滑,無得頂!香煎頂級鵝肝鵝肝煎得幼嫩香脆,但吃入口外脆內軟,配上預先烘好的多士,減卻鵝肝油膩感,好味!招牌秋田炒飯餐廳的炒飯特別在,你可以點一款你想要的卡通人物,然後又可以請師父在鐵板上題字,然後讓客人拍上照片,所以吸引不少食客慕名而來!拍照過後,師父便會將其混合炒飯,其中的櫻花蝦最為特別,令炒飯味道更加突出!龍蝦麵豉湯龍蝦肉剛才已經品嚐過,但龍蝦頭卻毫不浪費,餐廳會將之用來作為湯料,即使用作熬湯也不會影響龍蝦的鮮甜,而且配上小弟喜愛的麵豉湯,正!甜品 紅豆餡銅鑼燒個人覺得味道麻麻,銅鑼燒弄得鬆軟,入口口感不錯,但紅豆味略淡,不太吃得出味道⋯⋯雪糕,有芝麻同抹茶兩款口味選擇,個人比較喜歡抹茶,不會太甜,有濃郁的抹茶香,也有淡淡的牛乳味,令抹茶味不至於過重!餐廳知道小弟的朋友生日,還附送了小蛋糕一件,有點驚喜,亦覺得很有心意呢👍🏻👍🏻

餐廳要預早卜位,可能是平日關係吧,座上客並不算多!

秋田二人前套餐 ($668/位)

活伊勢龍蝦
香煎頂級鵝肝
招牌秋田炒飯
龍蝦麵豉湯
甜品 紅豆餡銅鑼燒
2016-06-22 5796 瀏覽
好耐之前就已經聽過出名公仔炒飯既秋田,今日終於有機會去試下啦. 呢度個鐵板海鮮套餐有好多樣野食, 又有個可以整公仔既炒飯, 最終選擇左套餐.魚子蒸蛋. 蛋係鐵板上整熟, 蛋上有黑魚子. 鮮味黑魚子加上滑滑蒸蛋, 幾特別.大鮑魚. 真係超大隻, 重大隻過我隻手. 鮑魚落鐵板前重郁緊, 超生猛. 鮑魚燒好切開一片片上碟. 鮑魚熟度剛好, 肉質鮮嫩, 唔韌.鐵板龍蝦肉. 厨師先將龍蝦頭拆開, 先燒龍蝦肉. 龍蝦肉質鮮甜, 爽口彈牙. 之後表演火燒龍蝦頭, 厨師會叫我地預備好拍照再淋酒, 熊熊烈火, 很精彩.龍蝦麵鼓湯. 用剛才龍蝦頭整, 麵鼓湯有點點龍蝦鮮味, 唔錯.鐵板元貝. 元貝係比較容易整得過熟既海鮮, 厨師掌握得好好, 元貝鮮嫩唔韌.招牌炒飯. 我地要求整鬆弛熊, 厨師係枱上好細心用飯砌個公仔, 砌出黎都好似. 我地同鬆弛熊拍照留念, 超開心.最後有甜品銅鑼燒同雪糕, 銅鑼燒係鐵板即整, 熱辣辣, 超滿足.鐵板燒真係好睇厨師既功架, 今次有幸比我食到個有水準厨師既手勢. 讚!!!

2016-06-02 4257 瀏覽
今日我幫男友慶祝生日,上網塭到呢間叫秋田的鐵板燒,抱着一個期待的心情來食飯,我們叫了一個六百多元的熊本餐,首先來的是沙律和六格小食,之後就有一個師傅出來叫我地先坐坐食住小食和沙律先,現家入廚房幫我地二人執餐,大約十分鐘,師傅就拿着我們點的餐出來了,重提意我們先為新鮮食材拍照,龍蝦, 鮑魚和牛肉都看上去很新鮮,第一道菜師傅同我地講系鵝肝 蒸蛋上面重有滿滿的黑魚子,我們都覺得很好食,第二道菜 系鮑魚在鐵板上,重系會動的,師傅同我地講呢個系南非九孔 鮑,海水味比較重,肉比較林,叫我地可以不用點在前面的三格汁,我也感覺食原味已經夠味,第三道系龍蝦,師傅重有主動同我地講龍蝦的產地是印尼,師傅先將龍蝦外殼整熟,方便起肉,再把龍蝦頭部的膏取出,加上牛油,蒜蓉 等煮汁,師傅二,三下手勢就把龍蝦肉取出,快得讓我 目定口呆,師傅笑說經過專人訓練,我也笑說那一定了,煮完龍蝦, 師傅同我地講現家會表演一個 放火的環節 , 先將龍蝦 放置好, 師傅叫我地準備好拍照或錄影 淋上白蘭地 的龍蝦 就像 火燭一樣火很猛烈, 我們看得很開心, 師傅細心地叫我地慢慢食,等我地食完再煮來至 法國的紅酒鵝肝,我們感覺很好,食完
師傅細心地叫我地慢慢食,等我地食完再煮來至 法國的紅酒鵝肝,我們感覺很好,食完了樓面同事幫我地換個碟後,師傅拿着二兩片麵包和 兩片厚厚的 鵝肝出來了,先 張 麵包 放上 牛油和蒜蓉在鐵板上二面 煎了一下子, 再將鵝肝煎得香香外脆內軟 再淋上紅酒和豉油, 芬香撲鼻的鵝肝就出現在面前, 師父提醒我們可以用手食 有濕紙巾準備了給我們 抹手, 食完鵝肝後頓時有一股飽肚的感覺,
過了一陣 ,第四道菜準備上了, 師父問我地食唔食蒜片和蔥花因為薄燒牛肉 裏面會捲著呢兩樣野, 我地兩個話冇問題師傅首先將蔥花在鐵板上煎熟了一下, 師傅問我地牛肉想食生點還是熟點我們還在猶豫之制師傅提議我們吃比較生一點牛肉會比較嫩口和好吃我們就說好就這樣, 師傅煎上牛肉是三成的, 同我地講前面的三架汁有芝麻的那個是可以點牛肉的, 吃上牛肉果然生一點是比較好吃的, 師父果然是專業的
, 食過牛肉後 就上龍蝦麵豉湯, 啖啖鮮味, 咸道 也剛剛好, 再來就是我最期待的環節用飯砌公仔, 我地一早就想好砌跳跳虎, 師父問我地想砌咩公仔我就同佢講跳跳虎, 因為同一張枱仲有兩台客 師傅用心的同我地講個圖需要用多點時間砌, 因為比較難砌, 還詢問其餘兩台客 趕不趕時間, 喺呢件事上 我看得出師傅 尊重每位客人, 之後師傅在廚房裏拿了一盒白飯出來 開始整跳跳虎我見佢用左好多蘿蔔粒 砌塊面 咀和眼的部分 佢用左白飯加蛋王整黃色, 我見到佢好用心砌每個客人的圖, 終於大功告成三個用心製作的公仔圖案出現在鐵板上師傅仲幫我們寫上生日快樂 和一個笑哈哈的樣子,
叫我們入去幫我們拍照留念,大家都面帶笑容,相信都像我同男友一樣食得很開心和滿足, 煮完一個秋田炒飯師傅為我們煮上雜菜, 重提醒我們前面的主菜比較濃味所以雜菜會吃上去感覺淡, 很喜歡今日的晚餐因為師傅和客人都有互動食物材料也很新鮮 味道也恰到好處,
, 食飯的時候師傅同我地講仲有甜品為我們準備了就是銅鑼燒 和 雪糕, 我們已很飽了所以同師父講不要了, 但師傅也很貼心地為我們準備了一個分量比較細的銅鑼燒,對我們說這個新鮮的很好食一定要食一小口, 我們咬下一小口味道真的比 外面的好吃 整個也吃掉了
雪糕也剛好送上 今天真是身心都大滿足, 臨走前師傅還送上它的卡片 叫我們下次光臨可以再找佢, 從前吃過很多鐵板燒 但吃得最開心 的一定是今次了 我和男友 也有了開心的回憶 最後謝謝師傅和樓面同事的禮貌 招待, 我一定會介紹朋友來這裏吃鐵板燒
上星期太太生日飯,3大人1小童7點半開始點菜,星期五晚但不是太多客人仲有吉枱,而且各員工都不是正在忙碌中,但當日店內店員大部份口黑面黑,只有幫忙影相那位女侍應面帶笑容及感覺到尊重客人。叫左個鮑魚龍蝦2人餐追加左點海鮮及烏東,壽司其他食物,開左支500元左右嘅清酒,來得依度食飯我係知道餐廳價錢嘅,但當晚女侍應提左3次我地差百幾蚊先到最底消費(好似每位要消費680元左右咁上下啦),但係我地一早表明無問題想慢慢食,想邊食邊諗諗再加什麼菜,差百幾蚊唔洗追得咁急掛?何況我仲有一位係小朋友,最後3000元埋單完全覺得去紅磡酒店都會海逸那家更值得去食,秋田無論食物質數及服務都根本唔入流,除左食材叫新鮮之外,我諗唔到仲有什麼其他優點?總括我想講比大家知道,想手鬆d洗錢食餐好又有點氣氛服務的話,千期唔好去秋田受罪,如果你本身大把錢唔介意味道及服務質數低,當日又想鬧下人呢,咁你就不妨一試依間唔知點解會有百幾個好評嘅餐廳啦。
生日
2016-05-20 3597 瀏覽
今日同老公食佢餐生日飯~上open rice睇到呢間野都好多讚喎!個炒飯幾得意所以就想黎試下囉~嗱,應該係我地唔好彩,遇到個女黑臉廚師~其實佢全程都係唔多有禮貌~估計佢都係唔多喜歡自己份工先會有呢個表現。我入到去睇個餐牌,二人餐既野就唔多岩食~ 所以散叫左0的野食我問左個"經理"個炒飯係咪可以整公仔,佢話係!咁我就叫左個炒飯~ 但個黑臉女廚師就話散叫無架喎! WHAT?咁叫左"經理"黎啦~ 我話for生日架,電話訂枱時都講左!咁之後就整番比我~但你地睇下佢幾咁有'heart'咁整0的公仔出黎!最好笑既係,佢問我想整咩公仔,我話batman佢話整唔到,咁ironman,佢話都整唔到!然後我問佢:'咁你識整0的咩呀?' 佢又問番我轉頭:'咁你想要0的咩呀?' 其實我真係用盡左我EQ同佢好好'溝通'我唔想食生日飯搞到咁唔開心囉~ 之後佢話只可以整到hello kitty,三眼仔呀,minion呀!最後我揀左minion! 但你地睇下個minion~ 係一隻'miu'嘴既minion! 佢整左隻同佢自己一模一樣表情既minion! LOLOLOLOLOLOLOLOLOL!!! 嗱,公平0的講,

但個黑臉女廚師就話散叫無架喎! WHAT?

嗱,公平0的講,我相信呢間野都有有heart既廚師,睇下之前其他人既post,你會見到整得好靚仔既公仔炒飯,再公平0的講,其他既服務態度完全無問題!但認真mode,如果你想去同人食生日飯或者其他celebration就最好唔好揀呢間野!因為你唔知自己幾時唔好彩會遇到黑面女'廚神'~
其實隻山寨kitty連對中國情侶都嫌佢太山寨!個男人問:'這個是hello kitty嗎?' 山寨到強國朋友都認唔出!OH MY GOD!
我又上左一課了!以後都唔會再幫襯呢間野雖然個刺身幾新鮮,個蒸蛋都幾好味,但服務態度真係差到一個點.....食到要受氣真係再好味我都唔會再去!
最後奉勸黑臉女'廚神'一句,你咁唔鍾意自己份工就咪鬼做啦!
P.S.這個是我第一個openrice既post, 我估我只會係好喜歡好喜歡間餐館or 好唔喜歡好唔喜歡先會有動力上黎寫~ 好可惜,第一個post 就咁留以上既comment!~~~
Well~ 講完~~ 要忘記呢件事!希望以前唔會再見到黑臉女'廚神'你唔好轉去第二間餐館做,唔想再見到你囉!!

well,
生日
魚子蒸蛋
  • 蒸蛋
2016-04-16 3489 瀏覽
I fail to understand why this place has such a good rating.  Good atomsphere though and you get your privacy with a group of friends.Food is fresh but taste is sub par at this price. The young chef has a lot of room to improve. We ordered the $1000 (per person) set menu with Toro, Lobster, Scallop, Australia Black Abalone and Beef. Toro - very fresh. Only 1 piece per person though. Live Lobster - very fresh and we can see it moving when the chef cooks in front of us and good taste. Scallop - tot

Scallop - totally overcooked. It tastes very dry and hard. Pretty much all the water in the scallop is gone.

Abalone - very fresh also.  However the chef put a heavy amount of butter to cook.  With such a fresh abalone, there is really no need to cook with butter.  It is a waste.  After taking a piece, my mouth is full of butter and I need to pay a lot of attention to feel the taste of abalone.

Beef - it is a good piece of meat and well cooked.

Pan Fried Vegetable - overcooked and dry.

Red bean cake - the cake itself is very dry again.

Overall, they use very fresh food but overuse of butter and salt.  They have a dediciate chef to serve each table.  I'm not sure if it varies between chef.

In my opinion, butter on seafood just kills the freshness of the seafood.  The recipe definitely needs to be re-worked!

2016-04-09
2016-04-05 3970 瀏覽
朋友生日,想找一間有房包的鐵板燒,始終有點私人空間吧。除了bar 枱,還包了一張sofa給大家躺一下,感覺也不錯。廚師給大家介紹一下食材,然後大家就可以欣賞一下他的廚藝,閒談一下,感覺真不錯。
銅鑼燒
炒飯
龍蝦湯
蟹肉刺身
黑魚子蒸蛋
海鮮
2016-03-24 3064 瀏覽
大家姐回港,接風宴.鐵板燒貴在食材的新鮮與師傅的技術能否完美鎖住食材最新鮮的瞬間與味道.秋田這家做的很出色.唯一的缺點大概是不能根據客戶的要求做一些special的調整.但看在帥哥與美女的份上.還是相當滿意的.食材鮮活.印象最深的是火點著lobster然後去煮湯.完美. 食材真的很新鮮.同時鐵板燒的方式能最好的鎖住海鮮的鮮味.lobster 鮑魚等口感都非常的Q彈.鵝肝口感略差味道有點單一且不夠厚重鮮美如果可能配點果醬或者果乾可能更能凸顯鵝肝的味道.不過最最推薦的還是鐵板龍蝦過後用剩下的蝦頭做的湯.完美
2016-03-16
  • 活伊勢龍蝦
  • 鮑魚
  • 龍蝦麵豉湯
2016-01-27 4088 瀏覽
好朋友和我慶祝生日, 特別提前一星期預訂了尖沙咀 “秋田鐵板燒專門店” 晚餐. 須沒有燭光, 但已是好好亨受和回味的一餐. 這店交通比較麻煩, 少停車場泊位, 我選了乘的士, 更因星期五晚交通特別擠迫, 我乘的士花了40 分鐘也無法駛到目的地, 只好在天文台道下車行上餐廳, 免塞車但行也不容易。到達樓下,侍應帶乘电梯上一樓鐵板燒專層, 店內燈光暗暗,  店員安排了我們到鐵板bar枱, bar檯可以坐8位客人, 看! 廚師bar位燈光比較光猛.編位後, 我們看餐牌, 點了套餐每位 $688. 食品很豐富, 包括.餐前小食和沙律. 小食有 喬头~酸美美, 魚乾~幾香口, 日本番薯~甘甜, 還有車厘茹.沙律有 粟米, 生菜, 番茄和紅腰豆, 醬汁好, 新鮮夠開胃. Yummy !接著厨師開始表演…….第一是: 魚子蒸蛋, 在鐵板上弄熱, 原隻雞蛋殻去頂蒸, 剛剛熟蛋好滑, 味甜美, 黑魚子夠鮮味. 好特式. 第二是 活伊勢龍蝦兩食,分別是鐵板燒龍蝦和煮龍蝦麵鼓湯.厨師細心的將龍蝦頭, 身分開, 再拆肉, 隨着表演火燒龍蝦頭, 將酒淋在龍蝦頭, 紅紅大火, 很精彩, 很吸引. 之後用龍蝦汁蒜片

接著厨師開始表演…….
第二是 活伊勢龍蝦兩食,分別是鐵板燒龍蝦和煮龍蝦麵鼓湯.
之後用龍蝦汁蒜片炒龍蝦肉, 厨師一面炒一面傳來香味, 再把肉分放我們碟內, 大家齊品嘗肉質嫩, 入口爽及彈牙的龍蝦. Very Good !
麵鼓湯也不太鹹.  有龍蝦味.

第三是: 燒原隻鮮活鮑魚, 新鮮的鮑魚,在鐵板上仍掙扎,燒來有點殘忍. 燒好後厨師切開小件上碟,吃來很鮮美. 肉很清甜. 海鮮味齒甲留香.
第四是: 香煎頂級鵝肝, ,鵝肝稍微香煎過,  鵝肝味特濃, 飽滿肥美, 入口即溶, 配上法式多士非常美味. 更有吸油之效,配搭勁好!
第五是 澳州頂級和牛薄燒, 肉質嫩滑, 而
且脂肪均勻, 夠晒JUICY, 而且肉味濃
色澤粉嫩、紋理亦見分明,師傅會先詢問需要和牛扒的生熟度,再根據扒型平均地分配,要度好的五成熟剛剛好,中間呈粉嫩肉色,入口充滿肉汁和濃郁牛味,值得推

第六是招牌秋田炒飯
厨師準備了櫻花蝦, 米, 蔥, 黑魚子, 甘荀碎和蛋等很多材料, 接着問各位客人想要見什麼卡通人物, 之後再在枱上細心堆砌, 最後好像特技式用蛋白寫上 "生日快樂".  大家排着拍照.  樂也融融!
厨師之後把卡通人物混合起來, 開始炒個招牌秋田炒飯, 炒得粒粒剛剛好, 一流!
第七是  紅豆銅鑼燒, 和日本抹茶雪糕,  那個銅鑼燒即豆沙餅, 煎得很香口, 中間紅豆不太甜, 餅皮表面香脆富蛋香.  Tasty !

最後餐廳送上一份朱古力蛋糕給客人慶祝生日, 並点上爉燭, 真有情調.  此是生日最開心的一個鄧節目,
I like !!
銅鑼燒,
2015-12-28 4388 瀏覽
很久以前就已經聽過秋田,但是因為甚少到尖沙咀吃飯所以一直沒有到訪這次聖誕終於也有機會一嘗啦!首先登場的是刺身分別有牡丹蝦,拖羅還有一款不知道是什麽牡丹蝦非常鮮美,算是爽甜接下來的是蒸雞蛋白加黑魚子醬,味道不錯還有龍蝦兩食,分別是煮味增湯和炒龍蝦(用蝦頭的蝦黃做成燒汁)另外,鮑魚也是新鮮的,在鐵板上還動來動去,就是有點殘忍突然間驚喜到了,廚師為了迎合節日主題,用櫻花蝦,米,蔥等材料做成小熊炒飯,還讓大家拍照,制造氣氛最後是廚師的特別服務,有送我們免費的銅鑼燒,果然和普通配上日本抹茶雪糕非常幸福!
這次聖誕終於也有機會一嘗啦!
首先登場的是刺身
分別有牡丹蝦,拖羅還有一款不知道是什麽
牡丹蝦非常鮮美,算是爽甜
接下來的是蒸雞蛋白加黑魚子醬,味道不錯
另外,鮑魚也是新鮮的,在鐵板上還動來動去,就是有點殘忍
2015-12-24
聖誕節