慶祝節日既好地方!知道男朋友唔鐘意法式一碟碟慢慢上,又想搵啲特別啲既地方幫佢慶祝生日!最後終於決定去呢度!今次我們選了"熊本"二人前套餐,價錢跟據不同牛既等級,分別係$698, $798, $998 per head 有龍蝦,鮑魚,鵝肝等等,同心機❤️有師傅喺前面整鐵板燒😍 好食又飽肚!最特別係有自選卡通造型炒飯同自定字句❤️❤️企入去影相好正☺️(師傅好好人,我話要高達,就算佢唔擅長,都好用心整😍仲整得幾似😍)生日慶祝一年一次都係值得既😘你開心就好❤️

有龍蝦,鮑魚,鵝肝等等,同心機❤️

有師傅喺前面整鐵板燒😍 好食又飽肚!

生日慶祝一年一次都係值得既😘
你開心就好❤️
2017-12-18 2987 瀏覽
今晚同朋友嚟到尖沙咀嘅諾士佛台,向來都聽講過呢度有好多好嘢食,今次去咗一間日本餐廳,試一下呢度嘅串燒!今晚嘅啤酒又做特價優惠,買一送一,仲要係我最鍾意嘅Kirin beer!! 絕對係今晚嘅重點之一!全消方面同樣做緊特價,任何雞類嘅全消都有買一送一,我同朋友當然唔客氣咁樣叫左好多,每一款都好好食,價錢亦都十分合理!!好抵食呀!!另外我哋仲試咗佢嘅鰻魚飯,鰻魚笑得好香,都唔錯!最後我哋就叫咗海鮮炒飯,份量好充足,如果想要食得飽肚嘅話,呢一個係一個唔錯嘅選擇!除咗熟悉之外,佢哋仲有好多其他海鮮嘅選擇,有興趣嘅都可以黎試吓!

另外我哋仲試咗佢嘅鰻魚飯,鰻魚笑得好香,都唔錯!

2017-12-15 2387 瀏覽
我發現其實我都幾鍾意食鐵板燒,一有三五知幾我都會周圍試吓唔同的鐵板燒,食鐵板燒最主要嘅就係廚師煮得精彩,飲下清酒感受下氣氛輕鬆一下今次就嚟到尖沙咀天文台圍呢一間,位置的確有啲偏遠,如果搭地鐵最少行20分鐘.這個一年幾層都係他們公司,有食蟹的有食鐵板燒!今次就梗係食鐵板燒啦食鐵板燒最好睇就係玩火嘅環節,我覺得今次係燒龍蝦嘅時候玩特別好睇,龍蝦夠大隻有看頭先來一個呢個蒸蛋,味道不錯,啲蛋夠滑好香鮑魚,尺碼就比我之前食的細少少,新鮮的食咗啲龍蝦肉龍蝦骨就來煲湯,不過這個湯就好清甜,完全唔係平時飲開的橙色龍蝦湯他們嘅甜品係銅鑼燒,都是比較特別,有心思我鍾意整體來說我覺得都OK,因為今餐都幾貴,差唔多$1000一位,食得夠飽,食物都新鮮不過相比其他鐵板燒確係貴左少少,但係質素唔差太遠

先來一個呢個蒸蛋,味道不錯,啲蛋夠滑好香

鮑魚,尺碼就比我之前食的細少少,新鮮的

他們嘅甜品係銅鑼燒,都是比較特別,有心思我鍾意

不過相比其他鐵板燒確係貴左少少,但係質素唔差太遠

2017-12-09 2256 瀏覽
很久沒有來這裡,上次經驗都愉快且食品美味!今次結婚週年,唸住一家再來慶祝。職員Confirm booking時已詢問特別日子。很可惜,到廚師寫字時只寫了生日快樂給其中兩枱客。一開始,已安排了四組人一共十人坐在一起。約七時多開始,廚師Jim很久才到。一直廚師沒有一句說話,一般會與客交談,介紹吓食物,點什麼醬料........這個沒有半點説話、表情。到接近尾聲,講一兩句,並説他自己平時是在樓上(較高檔的一層),並謂想食好嘢下次上上層找他,暗示這層較低級,他不屬於這層,不懂這層的玩意,如砌公仔.......這次每人都食了千多元,雖然不屬很高,但也不需這樣說話吧!來得做這位,就要提供服務吧!食物味道真大不如前,好一般。反而因為客人少,侍應招呼也較好。
很久沒有來這裡,上次經驗都愉快且食品美味!
今次結婚週年,唸住一家再來慶祝。

食物味道真大不如前,好一般。
反而因為客人少,侍應招呼也較好。

黑鮑魚及和牛
慶祝生日, 男朋友帶咗我來呢間鐵板燒。我孤陋寡聞,今次係我第一次來食鐵板燒。所以我完全唔知個模式同平時食飯係唔一樣雖然book咗位,但係都要等齊其他人先至可以開始食。大家要嘅餐單都差不多,所以鐵板燒哥哥嚟到就開始表演,我真係覺得自己好似睇緊表演😂😂食物質素真係冇得彈,睇住佢炒,啲香味就一直咁飄過來。由淡味食到濃味,所有野都來得好細緻。鐵板燒哥哥都好親切,同我地都有講有笑,最咪仲砌咗個生日快樂俾我添!後記:作為初嘗鐵板燒的新鮮人, 呢個係一個美好嘅回憶!不過真係偶然食一餐就夠啦,雖然男朋友埋單,但係真係覺得好貴,人均大概$800。不過呢種質素,其實係值嘅!

後記:
2017-11-10
15 分鐘 (堂食)
2017-10-23 4119 瀏覽
二人餐今次師傅係新手 火候控制唔太好 所以食品質素有部份影響有柚子沙津 餐前小食 鵝肝蟹子蛋(煮過了小小龍不滑)鐵板龍蝦肉 其餘部分麵豉湯 鵝肝多士(鵝肝煎得唔夠脆,及鵝肝味道不濃)鐵板鮑魚 讚 夠甜爽 牛就揀左要牛排 都唔錯 炒雜菜 炒飯果味唔錯夠豐富 豆沙包熱辣辣 最後甜品環境方面地方開始殘舊
2017-10-22
二人餐
2017-10-06 3858 瀏覽
適逢父親節,係要孝敬下No.1既家人第1次係同友人食,第2次係同娘親慶祝,而今次係第3次,每次都係帶住笑聲回家,雖然價錢唔係大眾化,但當見到家人驚喜滿足既表情,完全值回票價今次點左2個秋田同熊本套餐,餐廳既賣點最興奮係有個廚師係你面前精心炮製每一味佳餚,每一味都係新鮮食材,連個味覺退化既老佛爺全程唔駛點鼓油,都食到笑騎騎lam lam脷首先,黎客有鵝肝有魚子既燉蛋打頭陣50年不變今次小食同印象中有d唔同,就係印象中係冇呢舊咁阻手阻腳既木盤,明明擺野食既位咁窄,偏偏用個咁闊既盤突晒出黎,真心要改改佢隻澳洲黑邊大鮑魚very very鮮,基本上唔駛加調味直接食個鮮味都夠煮得夠林,冇牙既老人家都輕易趙到然後食個牛肉薄燒,我地冇加肉眼,成個套餐雖然好似得幾舊,但每樣逐少逐少食其實都好飽跟住到兒童不宜既火燒龍蝦表演,到幾大火的,坐得近會感受到鼓熱力,大家記得攞相機影低廚師火燒龍蝦既罪證,因為同行既老人家話個廚師無陰公咁樣燒人地,但佢咬住人地舊肉果陣食得好開心 活伊勢龍蝦,前面3個字唔知代表咩,淨係知又係好新鮮好好味既龍蝦再黎,到我既至愛-鵝肝多士~~~~可惜......size比以前縮水了記得第
適逢父親節,係要孝敬下No.1既家人

第1次係同友人食,
第2次係同娘親慶祝,
而今次係第3次,
每次都係帶住笑聲回家,

首先,黎客有鵝肝有魚子既燉蛋打頭陣
50年不變

隻澳洲黑邊大鮑魚very very鮮
,基本上唔駛加調味直接食個鮮味都夠

煮得夠林,冇牙既老人家都輕易趙到

然後食個牛肉薄燒

再黎,到我既至愛-鵝肝多士~~~~
可惜......size比以前縮水了

記得第1次食,個廚師叫Sam,阿Sam哥係一位好敬業同樂業既廚師,因為佢除左煮野出色之外,佢會同客人有交流,呢樣係我認為面對面食鐵板既重要因素,如果冇交流,我唔駛對住你食la,你唔駛sell呢樣野la。講番正題,記得當時Sam哥每道菜都會同你講解,唔係讀個食物名,係堅會講解,基本上冇悶場,到食鵝肝既時候佢問在座既食客
Sam哥:有冇邊位減緊肥架?我揀舊冇咁肥既比你
其他客人可能食慣好野冇咩反應,得我同友人異口同聲應佢:其實我地增緊肥

最後,Sam兄比左最大果2舊鵝肝我地,Size係呢幅圖既一倍

之前狀烈演出既火燒龍蝦頭會攞黎餚番個靚湯比你飲番,味道都係一個字,鮮味不過少少偏咸

呢間鐵板料理其中一個特別環節係可以用食物砌d低難度公仔同字,砌字既時候會表演高難度拋雞蛋(連資深既Sam哥都拋左成7次以上先成功)佢可以比你企入去煮野位留影,不過小心地面油油地,如果去食既食家記得唔好揀d太複雜既圖案,因為佢地煮野叻但冇講過有藝術天份
其實係食材顏色有限,呢個你睇得出係咩黎都叫成功左,第1次整XO隻企鵝,Sam哥豪不客氣咁倒晒成兜魚子落去

影完相之後,你既公仔會炒埋一碟做你下一味炒飯
味道就冇乜特別ge la因為志在影相

最後會有個叮噹至愛既豆沙包,同埋雪糕

成個晚餐,大家都食得好開心,有一樣野比較有礙觀瞻,就係個抽油煙位塊板不停拍埋,拍埋起碼5次,每次呀廚師大哥都會用佢煮野比你食既工具lew番開佢,lew完又拍番埋來回幾次,雖然係有用塊布抹下先再煮野比你食,但感覺唔太良好,有點扣分,整整佢唔該

除左個別海鮮縮左水之外,不得不讚既係呢4年黎食左幾次佢地都能夠保持到個水準,食材依舊新鮮,每位廚師都好專業,多謝呢間餐廳一直以黎對食物有一種執著,我地先可以食到咁高水準既食物

題外話,可能我個人比較早訓,餐飯預番食3個鐘,會食到眼訓
炒埋一碟既飯
2017-06-18
父親節
2017-08-26 4712 瀏覽
Happy birthday to myself 多謝男友今日俾我既驚喜 帶我食一間高級日式鉄板燒餐廳 食物水準好高 初初都擔心又貴又唔飽 但食食下就開始飽 因為用餐需時大概3小時
2017-03-22
2017-06-07 7065 瀏覽
世上只有媽媽好, 生日一年就一次, 沒有理由不好好寵一下母親大人。早幾年已經試過秋田的二人前套餐, 最出名莫過於特別鐵板卡通炒飯, 可以自訂公仔, 同媽咪影張靚相, 好食又可以留念!當晚一行三人預早訂座, 按時出席, 入座bar枱面向鐵板, 媽媽已經期待萬分。頭盤是魚子蒸蛋:杯裝的蒸蛋的式可愛,配上魚子,蒸蛋入面仲有鵝肝粒!鵝肝多士:好大塊鵝肝呢~鵝肝煎得好香又唔燶,果然係鐵板燒專門店級數。和牛薄燒:雖然只係薄薄兩件,但係都好滿足!和牛味濃厚而且夾雜著煎香嘅蒜片,惹味!活伊勢龍蝦:未開始上鐵板前龍蝦活生生鬱動,甫上鐵板果刻其實感覺幾殘忍… 幾秒後師傅落油就大火熊熊,不消幾下就上碟~龍蝦沒有特別調味,只是淡淡的讓你品嚐出龍蝦肉鮮味,再現上麵豉湯,暫時清清味蕾。高潮時間SHOW TIME!!!媽咪揀咗小丸子公仔做炒飯,師傅話冇問題,如圖:連顏色調得好好,五官神態都好似~因為想寫埋「生日快樂」字句,師傅仲表現咗小鏟子開雞蛋,去片:https://youtu.be/GmWaVOijkco隔離枱竟然要求整高達公仔,師傅都話第一次冇咩把握,最後都整到高水準!炒飯有櫻花蝦同魚子粒粒,可以分到每人一份

頭盤是魚子蒸蛋
魚子蒸蛋
杯裝的蒸蛋的式可愛,配上魚子,蒸蛋入面仲有鵝肝粒!

鵝肝多士
好大塊鵝肝呢~鵝肝煎得好香又唔燶,果然係鐵板燒專門店級數。

和牛薄燒
和牛薄燒

活伊勢龍蝦
未開始上鐵板前龍蝦活生生鬱動,甫上鐵板果刻其實感覺幾殘忍…
幾秒後師傅落油就大火熊熊,不消幾下就上碟~
活伊勢龍蝦

高潮時間SHOW TIME!!!
媽咪揀咗小丸子公仔做炒飯,師傅話冇問題,如圖:
鐵板卡通炒飯

連顏色調得好好,五官神態都好似~

鐵板卡通炒飯
炒飯有櫻花蝦同魚子粒粒,可以分到每人一份, 飽餐一頓~

紫薯餡銅鑼燒
紫薯銅鑼燒
最後上甜品又係一個圓滿驚喜,係我最愛嘅紫薯餡! (之前有食評提過)
師傅話銅鑼燒蛋漿係自家調配,熱烘烘的而充滿奶油香的銅鑼燒夾上紫薯餡,大大加分
!

有見某些食評提到餐廳服務不足,個人認為師傅態度好,有問必答,仲同所有客人有講有笑,非常親切
魚子蒸蛋
紫薯銅鑼燒
2017-03-01 7647 瀏覽
之前係灣仔分店食過一次LUNCH覺得好得好正, 諗住BOOK枱黎緊星期六同媽媽食生日飯.聽電話果個最初語氣好好, 跟住到我話book lunch就突然變聲....d態度變到超差, 話佢地呢間冇做lunch的, 跟住就cut左我線o羅!!!!!今時今日仲有咁既服務態度, 你好野!! 呢間永遠black list(最後BOOK左諾士佛台分店, 超好禮貌囉)

(最後BOOK左諾士佛台分店, 超好禮貌囉)
2017-03-01
2016-09-23 16191 瀏覽
一直都好想搵一間好食既鐵板燒,經朋友搵到呢間.食完真係無付我失望,唯一美中不足就係原來係BOOK枱時,記得要講明自己一間ROOM好D,因為有1,兩間係大房,一個C父要對兩枱客.甘樣D食物就無甘快可以上枱.今次我地ORDER左'2人前套餐.每位$888整體感覺食物係十分新鮮,呢點係好重要.蛋,方面,超滑。我愛蝦,方面,由於C父將佢切凡十分細小,令口感十分彈牙.鵝肝,方面,無我想像中甘好食,因為比較油膩左少少,因C父之前再加多左油再去煎,我覺得浪費左塊鵝肝.鮑魚,方面,睇佢大大隻,點知一切出唎片片細到無人有.A4和牛十分滿意.最後係好滿意C父既笑功,一邊同佢傾住,知道左好多知識,佢亦好俾面甘抄左個Pooh飯俾我慶祝我生日.THX!!!!

今次我地ORDER左'2人前套餐.每位$888

整體感覺食物係十分新鮮,呢點係好重要.

蛋,方面,超滑。我愛

蝦,方面,由於C父將佢切凡十分細小,令口感十分彈牙.

鮑魚,方面,睇佢大大隻,點知一切出唎片片細到無人有.

A4和牛十分滿意.

2016-08-23
2016-09-17 11583 瀏覽
本身係熟客,幫襯左10幾年,從冇打過一篇食評,但今日真係太嬲,以後唔會再嚟講食物質素佢唔係最好但都過得去啦,之前有一段時間冇去因為佢嘅環境真係太殘舊唔係咁鍾意,但佢裝修左,又有屋企人話想食,咁就去下啦佢嘅餐嘅份量一向都多,以前叫餐嘅時候四個人食都係叫一個二人餐跟住再加其他單點嘅野,例如加多分牛肉加多分帶子呀咁,其實次次都飽到要skip左個炒菜同甜品,始終佢啲食物好多牛油,又有前菜又有沙律又有蒸蛋,唔大食嘅食咗頭幾度就已經飽今日六個人去食飯,叫咗兩個二人餐再加啲手卷,叫咗支酒,跟住佢同我講仲差幾百蚊先夠 minimum charge,每人最低消費係六百幾蚊,即係佢最平嗰個餐嘅一人價錢其實我本身食咗下午茶唔肚餓,亦知佢呢個份量都一定夠食,唔夠咪再加野囉,我六個人食飯你要我叫足三個二人餐咁即係迫我打包嘅啫我隔離嗰枱就係打包晒成個炒飯同埋全部銅鑼燒老實說,呢個級數嘅餐廳要收 minimum charge, 冇野呀?我去 lobster bar, gaddi 都冇 minimum charge, 最多都係得 dress code 啫繼今日book epure afternoon tea 話帶同B

我隔離嗰枱就係打包晒成個炒飯同埋全部銅鑼燒

繼今日book epure afternoon tea 話帶同BB 只可以坐 outdoor, BB與狗不准內進之後,又一 ridiculous 的餐廳
2016-08-03 15049 瀏覽
生日月份想有一個特別既回憶, 經朋友介紹就走黎呢間餐廳, 同男朋友有一個SWEET SWEET既回憶餐廳都幾遠下, 搵左我好耐, 到左之後搭LIFT上, 環境都幾有情調, 燈光調和寧靜, 大約六位一張台, 唔算太迫點了個"秋田" 二人前套餐 ($668 每位)先黎左個餐前小食 豆腐好滑, 荀就脆口 味道不錯 沙律清新而不膩蒸蛋食落滑溜, 入口即融, 好有蛋香 , 就係前菜都夠吸引魚柳煎得香香的, 肉質結實之餘, 食落仲有其鮮甜之味澳洲頂級和牛薄燒薄薄的牛肉有意想不到的肉味香濃, 令人回味, 中間卷住D蒜片同蔥花做餡料, 脆卜卜的蒜片令牛肉食落更香, 同有口感值得推介招牌秋田炒飯係今晚既重點, 可以俾你點選一個公仔, 師傅會拼砌出黎仲可以響公仔隔離寫字, 服務員仲好好幫你影相留念餐廳都毫不浪費食材, 用返黎做炒飯, 炒出黎香, 食落仲香, 一粒粒既櫻花蝦配蛋同配料, 有咬口之餘, 令人食多多都唔覺膩甜品係豆沙包同芝麻味雪糕甜品味道麻麻地, 豆沙包既皮有D硬, 豆沙餡尚可, 味道唔過甜, 紅豆也足

點了個"秋田" 二人前套餐 ($668 每位)

先黎左個餐前小食 豆腐好滑, 荀就脆口 味道不錯
沙律清新而不膩

蒸蛋食落滑溜, 入口即融, 好有蛋香 , 就係前菜都夠吸引
魚柳煎得香香的, 肉質結實之餘, 食落仲有其鮮甜之味
澳洲頂級和牛薄燒

值得推介
招牌秋田炒飯係今晚既重點
, 可以俾你點選一個公仔, 師傅會拼砌出黎

仲可以響公仔隔離寫字, 服務員仲好好幫你影相留念

甜品係豆沙包同芝麻味雪糕

2016-07-24 5971 瀏覽
兩個人食二人餐好夠飽了,其中我認為值得一讚既系鵝肝多士和銅鑼燒還有魚子蒸蛋,鵝肝新鮮大塊即煎多士也是即煎,好味,魚子蒸蛋多魚子蛋又滑,鐵板廚師好用心滿足客人要求既卡通炒飯,但炒到好干,我覺得麻麻,價錢吾平期望更好,一隻吾系大既龍蝦兩個人食吾系好夠喉,但銅鑼燒因為煎得內脆內軟,反而令我最深刻,和牛好薄,味道吾錯,香港地食同樣既食物真系其他國家抵食好多
2016-07-13 9873 瀏覽
為家人慶祝生日, 一定要有心思加有特式, 三天前預訂了尖沙咀 “秋田鐵板燒專門店” 鐵板燒. 大家齊歡聚, 亨受一道快樂的晚餐.鐵板燒專層在一樓, 入到餐廳, 已見到很多客人, 厨師也忙着, 氣氛不錯.  店員安排了我們到鐵板 bar 枱, 我們 4 人 佔了半枱.侍應送上餐牌,  我們點了兩個兩位套餐.  食品很豐足, 餐前小食有六格,  各款味道不同, 賣相吸引.為了大家要碰杯慶祝, 我們点了一枝 "上等梅酒".头盤來了, 沙律有新鮮蔬菜,  粟米, 番茄和紅腰豆, 醬汁好, 添開胃. 接著是熱点, 厨師開始工作了魚子蒸蛋, 在鐵板上弄熱, 原隻雞蛋殻去頂蒸, 厨師控制時間剛好, 熟蛋好滑, 加点黑魚子, 夠鮮味, 更甜美, 銀雪魚, 每人只一小塊, 因為是從二人套餐內份量分開四人吃. 魚肉煎得香, 入口好滑, 好鮮 !北海道活帶子, 每人也是只兩小片, 也是從二人套餐內份量開四人吃. 厨師很快便煎好, 小食多滋味, 肉質好鮮甜, 佳品 !活伊勢龍蝦兩食,分別是鐵板燒龍蝦和煮龍蝦麵鼓湯.厨師有效草率的將龍蝦頭, 身分開, 拆肉, 將酒淋在龍蝦頭, 紅紅大火, 精彩而吸引.  大家齊
侍應送上餐牌,
2055 瀏覽
我們點了兩個兩位套餐.  食品很豐足,
餐前小食有六格,  各款味道不同, 賣相吸引.
為了大家要碰杯慶祝, 我們点了一枝 "上等梅酒".
接著是熱点, 厨師開始工作了
活伊勢龍蝦兩食,分別是鐵板燒龍蝦和煮龍蝦麵鼓湯.
厨師有效草率的將龍蝦頭, 身分開, 拆肉, 將酒淋在龍蝦頭, 紅紅大火, 精彩而吸引.  大家齊拍照.
厨師把龍蝦肉用燒香蒜片炒, 我們聞得傳來香味, 之後厨師把肉分放我們碟內, 大家齊齊吃, 龍蝦肉真鮮甜入口爽及彈牙.
龍蝦湯剛煮熱上枱, 味道鮮甜.
香煎頂級鵝肝,
鵝肝飽滿肥美, 稍微香煎過, 鵝肝香味特濃, 入口即溶, 配上法式薄多士, 口感鬆脆. 配搭很好!
燒原隻鮮活鮑魚, 很大隻新鮮的鮑魚, 在鐵板上擺動著, 燒來有點殘忍.
燒好後厨師切開小件上碟, 吃來很鮮美. 肉很清甜, 回味 !
澳州頂級和牛薄燒,  每人也是只小片, 因是從二人套餐內份量開四人吃.
厨師會先詢問需要和牛的生熟度才烹調, 很窩心的服務.
牛肉肉質鮮嫩, 脂肪均勻, 牛肉味濃, 入口充滿肉汁和濃郁牛味.
炒野菜, 新鮮什菜, 爽口, 調味不錯.
招牌秋田炒飯
有櫻花蝦, 米, 蔥, 黑魚子, 甘荀碎和蛋等豐富材料, 厨師 show 出手機照片 '卡通公仔' 接着問各組客人喜愛要見什麼卡通人物, 便在枱上細心用食材堆砌, 最後特技式的用蛋白寫上 "生日快樂". 大家拍掌欣賞之餘便排着拍照. 歡天喜地 !
原來其中兩位客人是慶祝訂婚, 厨師即把字樣改為 "ENGAGED 30 JUNE 2016"
再送上 "心" 意.
厨師之後把卡通人物混合起來, 開始炒個招牌秋田炒飯, 不油膩, 可口 !
紅豆銅鑼燒, 厨師又忙於製作甜品, 每人兩塊,  餅皮表面香脆富蛋香.
中間放入紅豆, 成豆沙餅, 入口香甜.
還有日本抹茶, 或芝麻雪糕可選其一.
生日朋友, 餐廳送上一份朱古力蛋糕慶祝生日, 点上爉燭,
別有情調. 此是生日客人最開心的一個節目, 設計很好.