2018-02-02 89 瀏覽
雖然係星期三晚,但放工都要食好野架。今晚去左一間係荃灣嘅日本餐廳,13樓全層,又大又靚,一入到餐廳以為自己飛左去日本添. 好似地道居酒屋,每檯嘅私隱度好高,食到食得開心D頭盤先嚟個刺身拼盤, 有5款刺身, 樣樣都好新鮮! 果然食物係襯得到個裝修. 特別係如果你係赤身迷,係一定要叫黎食,入口融化,油份比例,油潰調味恰到好處。仲有另一個驚喜就係個墨魚,刀工細緻,係有誠意!跟住就係個7款壽司,魚生同飯比例好好,新鮮是常識。反而想講下個醋飯。米係珍珠米,過左第一關。醋嘅份量較得唔錯,無論香味,粘度及味道十分平衡。師父握壽司手勢好好,賣相形狀都係上等出品。接下來係我最期待既磯燒海鮮,作為打正旗號做"水產",一定要睇下正唔正。我地叫左三款,分別係鮑魚,扇貝,甲羅燒。先講鮑魚,Size 係大隻,但唔好以為海鮮常規:厚肉小鮮,薄肉好鮮。呢隻野係好鮮味。 扇貝用牛油一齊燒,都唔洗我點形容。因為新鮮就一定好食,而我係睇住師父撈上黎做d清洗就上我個爐度燒,過程唔夠3分鐘。 最後個甲羅燒,一絕!未食過好話自己黎過。最後食埋個主食類,芝士蛋包炒面,好味。同埋我覺得佢地餐飯的出品都係好有誠意,手工做得好精細,始終

最後食埋個主食類,芝士蛋包炒面,好味。同埋我覺得佢地餐飯的出品都係好有誠意,手工做得好精細,始終有賣相都係好緊要。

之後店長仲同我地介紹佢地d特色甜品,可惜太飽,下次再黎一定要試
2018-02-02 99 瀏覽
老公生日,一早book 定呢間荃灣浜燒日本餐廳同佢慶祝先黎一d冷盤開開個胃先叫左個特上壽司盛合,全部都係我地最愛既item我特別欣賞拖羅入口即溶,魚油濃郁海膽都十分鮮甜,新鮮味道留係口腔入面令人回味活北寄貝刺身好正呀!鮮甜到不得了!活赤貝我自己就麻麻地呢個,但係老公至愛,佢話好新鮮好正咁話甲殼燒呢個係其他浜燒餐廳都食過,呢度有點特別,加入左海膽一齊燒增加左一份鮮甜燒鮑魚爽口彈牙唔韌和牛炒飯,和牛味道都好香,有肉汁,算係唔錯炸雞炸得幾香脆,好惹味
老公生日,一早book 定呢間荃灣浜燒日本餐廳同佢慶祝

先黎一d冷盤開開個胃先

叫左個特上壽司盛合,全部都係我地最愛既item

我特別欣賞拖羅
入口即溶,魚油濃郁

海膽都十分鮮甜,新鮮味道留係口腔入面令人回味

活北寄貝刺身
好正呀!鮮甜到不得了!

活赤貝
我自己就麻麻地呢個,但係老公至愛,佢話好新鮮好正咁話

甲殼燒
呢個係其他浜燒餐廳都食過,呢度有點特別,加入左海膽一齊燒
增加左一份鮮甜

燒鮑魚
爽口彈牙
唔韌

和牛炒飯,和牛味道都好香,有肉汁,算係唔錯

炸雞
炸得幾香脆,好惹味

2017-11-07
生日
2018-02-02 51 瀏覽
朋友係荃灣地膽,帶左我黎呢間係荃灣新開既浜燒,話呢到主打食材由北海道新鮮直送。蟹籽沙律青瓜絲同蟹柳條都好新鮮,加埋脆卜卜既蟹籽,口感變得更有層次,幾開胃。唐場雞軟骨炸得好香脆又夠晒熱,擠埋檸檬汁食味道更加清新。什錦天婦羅同唐場雞軟骨一樣係新鮮炸起,熱辣辣。天婦羅既炸皮唔會太厚,算係炸得幾有水準。黃金蟹膏甲羅燒食浜燒又點可以唔叫甲羅燒呢。一黎到已經覺得賣相好精美,上面除左有味噌蟹膏,蟹籽同蟹肉,仲有隻剝左半邊殼既鵪春蛋,到真係燒既時候職員會幫你倒隻鵪春蛋落去。呢個甲羅燒味道好香濃,撈白飯食一定味道一流。龍蝦龍蝦肉好有嚼勁又彈牙,個醬汁仲要好惹味,有好濃郁既蝦膏味。辣海鮮卷味道唔算特別辣,怕辣既朋友都可以試下。中間夾左三文魚刺身,味道幾鮮甜。壽司飯本身已經好夠味,上面仲淋埋千島醬,唔洗點豉油都已經好惹味。泡菜豚肉鍋(竟然發現唔記得影相)成個泡菜豚肉鍋味道都好濃,幾惹味,但唔算辣。配料非常豐富,有菇,豆腐,蔬菜,仲可以自己打隻蛋落去。豚肉肉質都幾嫩滑,呢個鍋算係幾有驚喜。最後我地叫左兩杯野飲,分別係檸檬可樂 Highball同麒麟青蘋果味冰啤。麒麟青蘋果味冰啤既賣相幾得意,上面有一大舊啤酒泡

蟹籽沙律

唐場雞軟骨
炸得好香脆又夠晒熱,擠埋檸檬汁食味道更加清新。

黃金蟹膏甲羅燒

龍蝦
龍蝦肉好有嚼勁又彈牙,個醬汁仲要好惹味,有好濃郁既蝦膏味。

辣海鮮卷

泡菜豚肉鍋
(竟然發現唔記得影相

最後我地叫左兩杯野飲,分別係檸檬可樂 Highball同麒麟青蘋果味冰啤。麒麟青蘋果味冰啤既賣相幾得意,上面有一大舊啤酒泡,入口夠晒綿身,啤酒味道好有蘋果既果香,夠晒甜,好啱女仔飲。

唔洗飛去日本都食到咁有質素既浜燒,真係好滿足。職員仲會閒時過黎幫你燒野,就算手殘都唔怕會燒燶野啦。
2018-02-01 49 瀏覽
慶祝紀念日就決定吃好一點,早前上網找餐廳時看到福丸有不少好評而且食物得種類亦算多元化~環境寬闊所以就坐得十分舒適,佈置有日式風格除了"撐檯腳"都好適合一伙人聚餐最基本點了刺身,少不得的有帶子、三文魚、甜蝦等等,感覺都新鮮三文魚肥厚,完全不用點豉油 入口好有滿足感另外,活北寄貝刺身夠爽口,在秋冬季節更加鮮嫩(好喜歡吃這個)我們都偏好海鮮類,既然這裡有浜燒 當然也要一嚐滋味(新鮮的海鮮料理啊)重頭戲點了,燒鮑魚、蟹膏甲羅燒和帆立貝鮑魚整個還在動!!當下有點不想看...但無可否認 非常彈牙在燒蟹膏時,香氣不斷傳出 。蟹膏與鵪鶉蛋慢慢在燒的過程中攪拌,入口豐富而甘香!(好滿足!)要推薦給其他友人~帆立貝配上牛油去燒,更香噴噴。會聽到少許滋滋聲加上看著牛油漸漸融化的過程好有冶癒感。整個都好惹味~作為大胃王的我們還點了牛油果軟殼蟹卷和海鮮炒飯,始終要有澱粉質下肚。卷物好出色且非常足料,喜愛牛油果的表示一定要吃,面層和中間都擺有牛油果,帶出清身感更鋪上蟹籽,整體味道平衡 軟殼蟹仍然脆身(要襯熱吃)至於炒飯的配料非常多(不同於平常吃到的只有小蝦三四隻),飯粒分明 (兩個人到最後幾乎飽到吃不下)平常慣吃

環境寬闊所以就坐得十分舒適,佈置有日式風格
除了"撐檯腳"都好適合一伙人聚餐
三文魚肥厚,完全不用點豉油 入口好有滿足感
重頭戲點了,燒鮑魚、蟹膏甲羅燒和帆立貝
鮑魚整個還在動!!當下有點不想看...但無可否認 非常彈牙
要推薦給其他友人~
整個都好惹味~
更鋪上蟹籽,整體味道平衡 軟殼蟹仍然脆身(要襯熱吃)
平常慣吃菜,所以都基本點了炒野菜 出奇地好吃,夠鑊氣(面上的木魚是再加分點)

飲品方面的梅子氣酒,可以開胃 而且平常少喝有新鮮感!

整體都好滿意,服務態度好好
店員會幫你燒,不用擔心會燒過龍或是不熟的問題(覺得貼心)
2017-11-07
紀念日
  • 蟹膏甲羅燒
  • 牛油果軟殼蟹卷
2018-02-01 43 瀏覽
聽講荃灣開左間新嘅日式浜燒料理餐廳,搵左日星期五放工就同朋友去試下,地鐵站行去大約要10-15分鐘,唔算近都都唔太遠。餐廳佔地面積好大,門口位放左好多日本酒做裝飾,大部分座位都係卡位,好高私隱度。八點刺身盛合$488有喜知次、赤貝、海膽、拖羅、油甘魚、牡丹蝦、火炙左口魚同埋薄切鯛魚。種類多但可惜每款得兩片,四個人每人得半塊。新鮮就理所當然,最欣賞係薄切鯛魚,配上酸酸地嘅特調醬汁,令人食指大動。有海膽、赤貝、牡丹蝦、油甘魚、拖羅、鯛魚、喜知次,仲有吞拿魚腩卷。睇得出每件壽司其實都已經沾左醬汁,所以我芥末豉油都無落直接食,魚肉鮮甜,可惜每款得一件。黃金蟹膏甲羅燒$176淨係見到個賣相已經知道呢個係必點,有滿滿嘅蟹膏、蟹肉、蟹籽,仲有少許蔥花同一隻暗春蛋,以賣相泥講已經係滿分。燒過後,蟹膏味濃,亦食到一絲絲嘅蟹肉。牛油加帆立貝呢個撘配簡直不得了,睇住舊牛油慢慢融化,帆立貝就吸收哂牛油嘅味道,火喉同時間都控制得好好,帆立貝岩岩熟,食落味道鮮甜。燒魷魚筒$68原條新鮮魷魚即燒,一路燒魷魚嘅香味就不斷散發出泥,肉質有彈性,可惜燒得有啲濃,外表有少少濃。唐揚八爪魚$68即叫即炸冒住煙咁送上枱,好彈牙

八點刺身盛合$488

黃金蟹膏甲羅燒$176

燒魷魚筒$68

唐揚八爪魚$68
即叫即炸冒住煙咁送上枱,好彈牙仲唔乾身。

蟹籽沙律 $ 38
中規中矩,一般嘅沙律。

銀雪魚西京燒$168
魚肉新鮮軟滑,醬汁帶有少少甜味。

日本雞肉腸$38
唔算特別,不過煎得好香。

福丸炒野菜 $ 58
一般嘅炒野菜,不過特別在於加左木魚絲,食落更加香口。

和牛炒飯$188
份量算多,而且肉眼可見真係有和牛粒,個飯炒得金黃金好香。

野菜稻庭烏冬$68
份量多,蔬菜新鮮,個湯汁味道甜。

最後每人平均$500,服務員會負責燒呢一部分,所以唔洗擔心燒嘅時間控制。
  • 黃金蟹膏甲羅燒
1K
2018-01-31 71 瀏覽
難得這晚跟很久不見的朋友相聚就由朋友帶路,來到這間位於荃灣百悅坊的福丸水產 餐廳地方闊落,乾淨且企理,坐得好舒服桌上更有清酒、醬油、海鹽的等等的調味料吃燒物前先來杯清爽的麒麟冰啤$50,巨峰生啤$56海膽天婦羅 $98炸得外脆內軟,海膽亦不失鮮味來到最期待的燒海鮮環節 黃金蟹膏甲羅燒,海膽蟹膏甲羅燒 $88/個由服務員待燒蟹蓋裝滿了不少蟹膏待燒至半熟時,再放一隻鵪鶉雞來增加滑度一絲絲的蟹肉混合蟹膏鮮味帶甘香以一個木盆盛著的福丸濱燒盛盒 $428新鮮鮑魚質感軟嫩不失嚼勁,每口也嚐到鮮味蠔則以清酒烹煮更添風味 帆立貝跟蜆也不錯!芝士奄列炒麵雖然賣相麻麻,但味道不錯飽足感十足!整體食材新鮮多變的燒烤方法讓食材更添風味
難得這晚跟很久不見的朋友相聚
就由朋友帶路,來到這間位於荃灣百悅坊的福丸水產
餐廳地方闊落,乾淨且企理,坐得好舒服
桌上更有清酒、醬油、海鹽的等等的調味料
吃燒物前
先來杯清爽的
麒麟冰啤$50,巨峰生啤$56
海膽天婦羅 $98
炸得外脆內軟,海膽亦不失鮮味
來到最期待的燒海鮮環節
黃金蟹膏甲羅燒,海膽蟹膏甲羅燒 $88/個
服務員待燒
蟹蓋裝滿了不少蟹膏
待燒至半熟時,再放一隻鵪鶉雞來增加滑度
一絲絲的蟹肉混合蟹膏
鮮味帶甘香
以一個木盆盛著的
福丸濱燒盛盒 $428
新鮮鮑魚質感軟嫩
不失嚼勁,每口也嚐到鮮味
蠔則以清酒烹煮
更添風味
帆立貝跟蜆也不錯!
芝士奄列炒麵
雖然賣相麻麻,但味道不錯
飽足感十足!
整體食材新鮮
多變的燒烤方法讓食材更添風味
2017-12-13
  • 福丸濱燒盛盒
2018-01-31 62 瀏覽
朋友推薦福丸水產,睇佢d相食身似乎不錯。特登訂左星期日晚,但去到見都無乜人幫襯😹壽司叫左三文魚、左口魚邊、帶子,全部都似樣,魚新鮮、飯又唔鬆散。牛油果卷好creamy ,推薦其他小食如炸雞、蛋包炒面夠新鮮即制,香口又惹味,送酒一流。仲有好出名既蟹蓋:將蟹羔、鵪春蛋、魚子撈埋一齊燒,有侍應跟到足,等食就好,可惜味道無期待中咁好,唔係好識欣賞。加左枝清酒,已經佔張單一半有多價錢。傾下計小歇一下還可,quality time and quality food !
朋友推薦福丸水產,睇佢d相食身似乎不錯。

特登訂左星期日晚,但去到見都無乜人幫襯😹

牛油果卷好creamy ,推薦

其他小食如炸雞、蛋包炒面夠新鮮即制,香口又惹味,送酒一流。

加左枝清酒,已經佔張單一半有多價錢。

2018-01-28
2018-01-31 90 瀏覽
老友嗰間公司年尾出雙糧,當然要請我食飯,我哋去咗荃灣食日本料理。先呢一份福丸特製沙律,夠曬多魚生又新鮮,有好多蟹仔仲有海葡萄,再配埋新鮮沙律菜同酸酸味嘅醬汁,一齊食特別開胃醒神。再來活龍蝦刺生二食,雖然刺生比較少,但勝在夠鮮甜,每人幾件特別回味。再配過味噌龍蝦湯,又有另外一種鮮味。當然不可缺少就是我最喜歡嘅牛油果軟殼蟹卷。脆卜卜嘅軟殼蟹比暖笠笠嘅壽司飯包住,上面配埋牛油果同蟹籽一食就停不了。我哋仲叫咗一個唐揚雞軟骨做小食,不會有太多炸粉黏著,而且新鮮炸起卜卜脆。因為我哋兩個都唔識飲酒,所以叫咗果汁梳打 ; 相信如果配日本清酒更好味。

再來活龍蝦刺生二食,雖然刺生比較少

2018-01-31 136 瀏覽
就尼過年,趁餐廳未加價帶老豆及老母去了食餐中上檔次的日式浜燒,朋友就介紹我去了荃灣的一間新開不久的餐廳,他說價錢跟質素成正比。餐廳是在楊屋道街市後面,搭車就非常方便,晚上約七點多去,可能是新開的關係,客人不多,全部座位都是獨立卡座,而且間卡座之後有間板隔住,私穩度高。我們點了些刺身、小食及浜燒海鮮。先來的是明太子玉子燒,外層的玉燒帶有香甜味,蛋香且滑,明太子有少許的辣味,入口甘香且脆口。什錦天婦羅有炸蝦、蕃薯及南瓜,天婦羅漿是薄薄一層,炸蝦外脆內軟,既新鮮又彈牙,蕃薯及南瓜是日本貨,既香且甜。花魚一夜干煎得很乾爽但保留了魚肉汁,魚肉新鮮且嫩滑,魚皮帶點香脆,整體鮮甜無比。浦燒鰻魚是比較大眾化,鰻魚擺放精緻,表面塗滿燒汁,所以帶有香甜味,魚肉結實嫩滑。刺身類三文魚刺身切得很厚,一片等放外面片半,色澤呈鮮橙色,中間油脂豐富,一層一層,魚肉鮮甜腍滑,充滿油脂甘香。海膽刺身份量十足,入口甘香鮮甜,不過比較膩。牛油果軟殼蟹卷中牛油果香味十足,有油脂感覺,軟殼蟹炸得鬆脆。之後開始浜燒海鮮,我們點了鮑魚、帆立貝及魷魚筒。鮑魚即叫即從魚缸拿出,新鮮生猛,店員會幫忙燒熟,鮑魚質感有咬口又彈牙。帆立貝牛油

我們點了些刺身、小食及浜燒海鮮。

刺身
三文魚刺身&海膽刺身

三文魚刺身

海膽刺身份量十足,入口甘香鮮甜,不過比較膩。
海膽刺身

牛油果軟殼蟹卷

之後開始浜燒海鮮,我們點了鮑魚、帆立貝及魷魚筒。

鮑魚

帆立貝牛油味香濃,肉質嫩滑,湯甜且鮮。
帆立貝

魷魚筒燒得有焦香,店員很有耐性一邊塗上燒汁一邊燒,魷魚燒至微焦,香氣四溢,爽口彈牙。
魷魚筒

最後食埋個和牛炒飯,飯粒炒得爽口,每粒都呈金黃色,和牛肉雖不是最好,但都不錯,有牛味同時夠腍。
和牛炒飯

每位人頭約$500,比平時放題$300位貴一點,但質素真是差天共地,而且份量十足,寧願貴少少,至少質素有保証。另外值得一提是店員服務勤快且有禮,見到枱面有空碟即刻收走,又會經常加水,非常細心。
三文魚刺身&海膽刺身
三文魚刺身
海膽刺身
和牛炒飯
選擇男友至愛的日本料理來慶祝他的生日,並早早預約BOOK定位在福丸水產食晚飯呢! 在正門旁見就有生猛新鮮海鮮。店裝潢好有日本風格,非常舒適。* **先來小食先【唐揚雞軟骨】$58 唐揚雞軟骨,外酥內脆的口感, 加上椒鹽的調味,減輕油膩感,是佐酒不錯小食。**【福丸特製沙律】$98招牌特製沙律, 有海萄葡、生魚粒、魚子及菜等等,整體口感十分豐富,配上輕盈甜酸的柚子汁,好吃開胃呢!**【特上盛合】 $328 這特上盛合有7款壽司+1卷身,分別有Toro、海膽、牡丹蝦、金目鯛、 深海池魚、活赤貝、吞拿魚蓉小卷,全都十分新鮮油潤, 特別Toro,魚味濃郁豐腴。** 【黃金蟹膏甲羅燒】 $88 松葉蟹蓋載上蟹膏、海膽、 蟹子、蔥粒及鵪鶉蛋。 燒時把鵪鶉蛋倒出與食材攪拌,直到燒到乾身就可以食。匙出來蟹膏充滿鹹鮮濃郁,真的好味到冇得頂呢!**【燒鮑魚】$68 + 【燒蛤】(5-6隻) $48 鮑魚十分新鮮, 上台時仲郁動。燒鮑魚要好好控制時間,店員會自動幫手燒呢!燒後鮑魚有嚼頭彈牙口感, 有鮑魚鮮味。* 燒後的蛤,內沒沙,口感紮實鮮甜口感。**【牛油燒帆立貝】 $58 大大隻的帆立貝配牛油,簡單配搭
選擇男友至愛的日本料理來慶祝他的生日,
並早早預約BOOK定位在福丸水產食晚飯呢!
在正門旁見就有生猛新鮮海鮮。
店裝潢好有日本風格,非常舒適。
先來小食先
【唐揚雞軟骨$58
唐揚雞軟骨,外酥內脆的口感,
加上椒鹽的調味,減輕油膩感,是佐酒不錯小食。
【福丸特製沙律$98
招牌特製沙律, 有海萄葡、生魚粒、魚子及菜等等,
整體口感十分豐富,配上輕盈甜酸的柚子汁,好吃開胃呢!
【特上盛合 $328
這特上盛合有7款壽司+1卷身,分別有Toro、海膽、
牡丹蝦、金目鯛、 深海池魚、活貝、吞拿魚蓉小卷,
全都十分新鮮油潤, 特別Toro,魚味濃郁豐腴。
【黃金蟹膏甲羅燒】 $88
松葉蟹蓋載上蟹膏、海膽、 蟹子、蔥粒及鵪鶉蛋。
燒時把鵪鶉蛋倒出與食材攪拌,直到燒到乾身就可以食。
匙出來蟹膏充滿鹹鮮濃郁,真的好味到冇得頂呢!
燒鮑魚$68 + 燒蛤(5-6隻) $48
鮑魚十分新鮮, 上台時仲郁動。
鮑魚要好好控制時間,店員會自動幫手燒呢!
燒後鮑魚有嚼頭彈牙口感, 有鮑魚鮮味。
燒後的,內沒沙,口感紮實鮮甜口感。
【牛油燒帆立貝】 $58
大大隻的帆立貝配牛油,簡單配搭,味道鮮甜嫩滑。
【福丸炒椰菜 $58
椰菜炒得剛剛好,炒得香嫩脆,
配上本菇,令味道清甜怡人。
【和牛炒飯 $188
炒得幾香不錯,唔會太油油膩,
能炒到一粒粒,夠獲氣,混和和牛味道不錯。
飲品
我點了【柚子檸檬酒$58 ~ 酸酸甜甜味, 重檸檬, 十分清新,
而男友點來冰凍【麒麟生啤
2018-01-30 1193 瀏覽
今天老公出了花紅,知我喜歡食日本料理,就請我去荃灣百悦坊的福丸水產.浜燒.日本料理食餐好野,是他之前和朋友去過,味道和環境都很好,尤其每卡位都是獨立的,私隱度極高。浜燒龍蝦:用新鮮生猛游水的龍蝦,生劏後浜燒,再用蝦頭的蝦膏做汁,味道鮮甜又彈牙,值得推薦!黃金蟹膏甲羅燒:由侍應在席前將蟹膏、蟹肉、鵪鶉蛋和蟹籽浜燒,邊攪拌均勻邊燒,熱騰騰的甲羅燒又香又滑,因為有蟹籽增加了口感,十分美味!三文魚和甜蝦刺身:三文魚厚切肥美,甜蝦都好大隻,鮮甜彈牙。海鮮炒飯:香噴噴的炒飯有穫氣,加有海鮮切粒炒,味鮮又有口感!北海道海鮮丼:材料新鮮又豐富,完全覆蓋了底部的飯,魚生好新鮮又厚切,味道鮮甜又有豐富的口感,好味!天婦羅蝦卷:天婦羅蝦脆口,再加上蟹籽的口感,好美味!三文魚壽司:三文魚肥美又夠大片,完全包住了壽司飯。海老天婦羅:外層酥脆,蝦肉爽口,香口又好味!麒麟生啤:美食當前,老公忍不住要啤一啤!福來丸:最後還是要食甜品先完美,福來丸有山葵、雲呢拿、紅豆三款味雪糕,還有蕨餅和柏餅,軟糯的口感,為今晚完美的晚餐劃上完美的句號。

三文魚和甜蝦刺身:三文魚厚切肥美,甜蝦都好大隻,鮮甜彈牙。

天婦羅蝦卷:天婦羅蝦脆口,再加上蟹籽的口感,好美味!
三文魚壽司:三文魚肥美又夠大片,完全包住了壽司飯。

海老天婦羅:外層酥脆,蝦肉爽口,香口又好味!

麒麟生啤:美食當前,老公忍不住要啤一啤!

2018-01-17
  • 天婦羅蝦卷
  • 北海道海鮮丼
  • 黃金蟹膏甲羅燒
  • 浜燒龍蝦
放假約了朋友去荃灣的南豐中心shopping,買了我最喜歡的口立濕,之後朋友建議去了開業幾個月的福丸水產食晚餐。這間位於百悅坊的日式餐廳,除了有刺身外,還有浜燒海鮮等,海鮮是有自家魚缸,取貨後以咸水再養著,非常新鮮生猛。店員介紹我們食個去二人前,$688有前菜、沙律、刺身、壽司、天婦羅、牛肉烏冬及甜品,另外還送一隻浜燒龍蝦,聽到都覺得豐富,所以我們決定一試,另外還加了幾款小食。清酒煮蜆蜆肉大隻且無沙,而且十分鮮甜,是門口水缸中的新鮮貨,即叫即做。雞軟骨炸得香脆,不會太厚粉,口咸一流,勁有咬口。前菜:生蒜頭、魚湯啫喱、魚乾吃完生蒜頭不會成口蒜辣味,反而很清新且帶點甜味,不知是用了甚麼醃醬。魚湯啫喱的膠質很重,啫喱鮮甜有魚香但一點也不腥。魚乾仔甜甜地硬硬地,送酒就一流。野菜沙律豆腐嫩滑,下面是一些雜菜及番茄配上芝麻醬,非常清新開胃。刺身:象拔蚌、牡丹蝦、油甘魚、帶子、金善鯛象拔蚌切成一小條,味道鮮甜爽脆。牡丹蝦味道比較一般,不夠鮮甜。油甘魚新鮮鮮甜,質咸爽彈。帶子比較腍滑,切得厚身。金善鯛味道不及油甘魚,有鮮味但不是我所愛。壽司:金目鯛、真鯛、平目鯛金目鯛味道鮮甜爽口。真鯛是三款中最鮮甜及
店員介紹我們食個去二人前,$688有前菜、沙律、刺身壽司、天婦羅、牛肉烏冬及甜品,另外還送一隻浜燒龍蝦,聽到都覺得豐富,所以我們決定一試,另外還加了幾款小食。
雞軟骨
炸得香脆,不會太厚粉,口咸一流,勁有咬口。
生蒜頭
魚湯啫喱的膠質很重,啫喱鮮甜有魚香但一點也不腥。
魚湯啫喱
魚乾仔甜甜地硬硬地,送酒就一流。
魚乾仔
野菜沙律
豆腐嫩滑,下面是一些雜菜及番茄配上芝麻醬,非常清新開胃。
刺身:象拔蚌、牡丹蝦、油甘魚、帶子、金善鯛
象拔蚌切成一小條,味道鮮甜爽脆。
象拔蚌
牡丹蝦味道比較一般,不夠鮮甜。
牡丹蝦
油甘魚新鮮鮮甜,質咸爽彈。
油甘魚
帶子比較腍滑,切得厚身。
帶子
金善鯛味道不及油甘魚,有鮮味但不是我所愛。
金善鯛
壽司:金目鯛、真鯛、平目鯛
金目鯛味道鮮甜爽口。
金目鯛
真鯛是三款中最鮮甜及有咬口。
真鯛
平目鯛是三款中吸引力比較低,味道不及頭兩款。
平目鯛
天婦羅
炸蝦外脆內軟,粉漿很薄,蝦肉結實彈牙;炸南瓜及蕃薯香甜軟腍,整體賣相精緻。
龍蝦
店員一開始有問是要浜燒還是廚房鐵板燒,為免麻煩,加上鐵板燒比較快手且熱力比較平均,所以要求燒好後才上枱,龍蝦仔不算大隻,大既手掌長一點,肉質爽彈鮮甜,龍蝦味道濃郁,不是一般的波士頓龍蝦,味道絕對有驚喜。
牛肉烏冬
烏冬比較扁身,煙韌彈牙,牛肉腍滑,湯底鮮甜。
甜品:綠茶雪糕
綠茶味濃郁有茶香,不會過甜。
甜品:綠茶雪糕
整體食物屬高質,價錢走中上價路綫,但價錢跟質素成正比,而且份量十足,二人餐所有食物都是一人一份,兩個人食都幾飽滯,加上店員服務殷勤,自動自覺加水換碟,而且十分有禮貌,令食客有賓至如歸的感覺,所以一定有下次。
生蒜頭
金目鯛
真鯛
平目鯛
2018-01-29 1123 瀏覽
小弟生日,就唔喺老婆帶我食好嘢,而喺由我帶佢去食好嘢,始終搵食我就叻佢少少。之前,曾同佢及朋友食過一家放題店,仲包埋浜燒,佢頗喜歡呢類食法,再者,佢戒紅肉,食海鮮就選擇多番啲喇。最後,揀上「福丸」,一來見其風評不俗,二來近西鐵,我哋返美孚都喺5分鐘車程。一出電梯,門面裝修非常有特色,半立體木魚船滿載漁獲,更標明海產由日本直送。如果製作成三維立體畫,俾啲客人企埋去影相,就更有賣點呀!餐廳佔整層樓全層,地方非常之大,一入門口,左邊大大個木櫃放滿一支支清酒,雖然小弟唔好酒,亦對酒唔太認識,但睇見都好有霸氣。再走入啲,分割咗幾區,先喺有右邊嘅開放式廚房,一直排魚池放咗龍蝦、鮑魚……等等海鮮。然後,仲有多種直送日本鮮魚、貝類,魚生櫃放滿唔同嘅刺生,幾位師傅密密做刺身、壽司。而周圍設有類似個室嘅卡位,但是晚雖然喺閒日,都幾爆場,所以,呢類個室都一早無晒,我哋則被安排另一邊嘅2人座,當然唔及啲卡位正,但感覺都蠻舒服。餐枱嘅面積亦較一般嘅大,就算枱上已擺放浜燒用嘅專用火爐,以及醬油、用具……等等,都唔會感到太逼。晌門口等安排入座時,就略略掃描一次個餐牌有咩美食選擇。期間限定食材、刺身、壽司、卷物、浜燒
再走入啲,分割咗幾區,先喺有右邊嘅開放式廚房,一直排魚池放咗龍蝦、鮑魚……等等海鮮。然後,仲有多種直送日本鮮魚、貝類,魚生櫃放滿唔同嘅刺生,幾位師傅密密做刺身壽司
晌門口等安排入座時,就略略掃描一次個餐牌有咩美食選擇。期間限定食材、刺身壽司、卷物、浜燒、下酒小食、鐵板燒、燒物、炸物、天婦羅、食事、鍋物、甜品、多款酒精及非酒精飲品,種類而言,一應俱全,絕大部份菜式均圖文並茂。
上文都講過,酒品小弟真喺唔多好,但輕酒精類嘅飲品就間唔時會試吓。晌飲品部份,見有多款生果味嘅汽酒,款款賣$38,呢樣我又幾有興趣一試
菠蘿汽酒 $38

飲得出喺用新鮮菠蘿做,因為,有微微果肉混晌汽酒內。飲一口,酒精度唔高,加上有菠蘿嘅清甜味,非常之易入口,冰冰涼涼,好啱一陣食浜燒時配合。
菠蘿汽酒
雖然今晚主力喺試浜燒,但都想先食啲小食嚟過場。晌下酒小食一欄中,就有多種唔同小食供應。
白飯魚干 $38

曾經試過一次,覺得幾得意,推薦俾老婆試,佢亦喺店方推介嘅小食。將啲白飯魚壓成薄片再燒香,口感脆到不得了,有點點魚香,不過,好似一陣風咁轉眼食鬼晒。
白飯魚干
燒日本小茄子 $38

啲茄子肥嘟嘟,上枱時已去晒皮,睇外觀似喺燒完先去皮,咁又多花咗功夫。入口好腍滑,淋上醬油及灑下木魚碎,佐酒都幾唔錯。
燒日本小茄子
晌出面嘅魚鮮櫃影相時,睇見啲魚鮮閃爧爧,店長話啱啱返咗啲靚魚,問我哋有無興趣,佢就推介一款日本紅衫,話有魚味得嚟肉質夠滑。
燒日本紅衫 $268

賣相方面,燒得幾靚仔,加埋啲伴碟,整體感覺喺唔同晒,夾一小片魚肉,外皮燒得香脆,魚肉確喺有質素,唔沾醬油都已經好食。
燒日本紅衫
燒日本紅衫
既然一心嚟食浜焼,主菜重點就梗喺放晌啲海鮮度。有多種海鮮供選擇,單點定價亦唔算貴,不過,當然計落都喺個「福丸浜燒盛合」最划算,跟張相咁,有齊咁多種類及數量嘅海鮮,啱晒我哋兩口子啦
福丸浜燒盛合 $428

一份盛盒共有4款海鮮食材,包括:帆立貝、生蠔、 活鮑魚、大蜆,睇見啲外觀、色澤都已覺得貨色新鮮。全程會由店員負責燒烤,真喺只需等食就可以。
帆立貝

雖然無講明會唔會喺北海道貨色,但睇樣都覺得具質素,燒到咁上下,就加啲清酒同些少醬油,收番乾啲就食得。帶子食落彈牙、爽甜,帶微微酒香。
大蜆

燒大蜆就比較簡單,就喺齋燒,燒至開殼並收乾少少水份就搞掂,仲要剪走一邊殼擺得靚仔啲先上碟。由於無加任何調味,食得出蜆肉嘅原生鮮味,蜆肉飽滿,更有海水嘅鹹鮮味,所以,咪唔使調味囉。
鮑魚

鮑魚比較需要多啲時間去燒,所以,晌燒大蜆嘅同時,亦燒緊鮑魚。啲鮑魚會唔會喺南非貨呢?就算唔喺,都喺有水準嘅貨色,燒香之後,店員更會剪成小件,一口一件,方便食用。鮑魚入口煙韌富彈性,鮑味突出,又帶點焦香
生蠔

外間好多做浜燒嘅,都會加蒜蓉、蔥花去吊味,呢度就少搞依類花巧嘢,務求令食客品嚐到海鮮原味。燒生蠔亦然,只加過丁點醬油。燒完嘅蠔無乜點縮水,蠔肉有肉地,質感嫩滑,蠔味不俗
福丸浜燒盛合
晌燒物一欄,小弟見到有一夜干,仲可以有半條叫,不過,老婆見其中有一道銀鱈魚,喺佢嘅至愛「飛弗」,已經好想點,所以,有機會先再會一夜干。
銀鱈魚西京 $168

百幾蚊一客,算幾大塊,而且,燒得焦香,擺盤亦都頗有意境。邊邊一抹就喺金山寺味噌,淨食確喺幾鹹吓。至於啲銀鱈魚,入口嫩滑無比,魚肉細緻,且極之油潤,喺好有質素嘅銀貨色

菜稻庭烏冬 $68

作為晚餐嘅最後,食事就揀咗稻庭烏冬,烏冬嘅口感好滑溜,咬落又有少少煙韌感;野菜有啲冬菇、本菇、黃牙白、露筍,都喺富天然味嘅健康食材,而湯底清帶甜,感覺約清新,飲到差唔多一滴都無。
福來丸 $78

嗜甜如我都比較少無甜品作結,而且,難得老婆都話好胃口,就一於揀隻「福來丸」試試。
「乜乜丸」明顯就喺以漁船為名,所以,上枱時都喺成隻「船」送上嚟。船內有3款蕨餅(原味、綠豆粉、抹茶味)、1款柏餅、3款雪糕(山葵味、雲呢嗱味、紅豆味),喺一隻非常多「漁獲」嘅漁船。啲蕨餅幾好食,軟軟糯糯,個人較鍾意灑綠豆粉;柏餅第一次試,有啲似豆沙糯米糍;雪糕方面,山葵味估唔到OK喎,層辣味只喺隱隱若若,點到即止而已,最愛都喺紅豆味雪糕,清甜堅紅豆味濃
福來丸
無論啲佐酒小食,抑或啲浜燒、銀鱈魚,都食得稱心。臨尾嘅甜品,更喺一客裡面試到多種唔同嘅口感及味道,性價比高。再者,招呼熨貼到位,不時幫忙添水、換碟,可謂推心置「福」,令我倆整晚都舒服自在!
生日
菠蘿汽酒
2018-01-28 37 瀏覽
我鍾意食日本野,不過有時覺得食太多壽司,刺身,有d 悶之不過,日本野又點止壽司,刺身?今次帶朋友仔黎到荃灣新開浜燒:福丸水產!日本食物之重點在於兩個字:新鮮所以福丸有自己既大魚缸,睇到d 龍蝦見我say hi.... okay, 就叫鐵版燒龍蝦先(時價,$298when we order)傾一陣計,燒好既龍蝦就送到我面前啦!龍蝦肉質彈牙,廚師用左一個香口既汁調味,但依然遮掩唔到蝦既鮮味食浜燒,當然要開爐食d 即燒既美食啦松葉蟹膏甲羅燒$68呢一道好香膽固醇味既美食,好快送到黎,職員幫我地放上爐mix up 晒全部原料之後慢火燒烤,香味慢慢傳黎當燒至乾身,職員就好細心咁幫我地上碟入口蟹膏味香濃,伴隨住蟹子同一絲絲蟹肉既口感,好滿足再黎個福丸浜燒盛盒$428, 有帶子,生蠔,鮑魚同大蜆d 海鮮新鮮程度係鮑魚keep 住跳舞,大蜆都由貝殼中間不停探頭出黎帶子燒到岩岩好即刻上碟,一啖咬開,帶子肉一絲絲但又充滿水份,正.鮑魚一路燒一路熱烈地跳舞,燒到乾晒身再食,邊邊燒到cripsy 又香,咬落小小鹹,好惹味大蜆加青酒煮,味道好夾!食完蜆肉連d 湯我都飲晒蠔好大粒好飽滿芝士奄列炒麵$88份量十足,
我鍾意食日本野,不過有時覺得食太多壽司刺身,有d 悶

之不過,日本野又點止壽司刺身?今次帶朋友仔黎到荃灣新開浜燒:福丸水產!

日本食物之重點在於兩個字:新鮮

傾一陣計,燒好既龍蝦就送到我面前啦!

食浜燒,當然要開爐食d 即燒既美食啦

松葉蟹膏甲羅燒$68
呢一道好香膽固醇味既美食,好快送到黎,職員幫我地放上爐

mix up 晒全部原料之後慢火燒烤,香味慢慢傳黎

當燒至乾身,職員就好細心咁幫我地上碟
入口蟹膏味香濃,伴隨住蟹子同一絲絲蟹肉既口感,好滿足

再黎個福丸浜燒盛盒$428, 有帶子,生蠔,鮑魚同大蜆

大蜆加青酒煮,味道好夾!食完蜆肉連d 湯我都飲晒

蠔好大粒好飽滿

芝士奄列炒麵$88
份量十足,炒麵同日本食既一樣,小小甜又香,mix 埋蛋皮同芝士入口,好味

最後再order 甜品

竟然發現米味雪糕$36
入口好有趣,先係香濃牛奶味,但texture 係係山藥feel, sticky d 既
跟住就有小小鹹,同埋咬到一粒粒米~!
估唔到,好鍾意呀

一食完已經想約其他friend 再encore 再黎。。。因為香港真係未食過咁新鮮香甜既日本海鮮餐廳

見格離d 人order 刺身果d 都好新鮮肥美,menu 好厚本好多選擇,食一次真係食唔晒!

• 米味雪糕
  • 浜燒盛盒
2018-01-28 59 瀏覽
同朋友慶祝生日, 搵左呢間荃灣新開既日本野, 除左普通既日式野之外, 主打浜燒之類.不過黎到見有二人餐, $688仲送龍蝦一隻, 樣樣款式都有D, 就要呢個唔使諗.開始先有前菜3點, 魚仔咸咸地硬硬地, 中間似大菜糕既水玄餅, 仲有醃蒜頭. 呢D唔似平時食開既前菜, 幾特別.胡麻豆腐沙律好大碗, 胡麻醬酸酸甜甜撈埋一齊食幾開胃, 豆腐滑.之後有4款刺身, 油甘魚, 帶子, 牡丹蝦同鮟鱇魚肝.油甘魚同帶子都夠軟嫩, 鮮甜, 蝦好彈牙爽口, 蝦頭有D蝦膏, 魚肝口感唔識形容, 少少魚味唔腥. 三款壽司, 有平目, 真鯛, 季節時令魚但食唔出係咩魚, 三款肉質嫩滑, 彈牙鮮甜, 口感唔錯.之後到龍蝦上場, 二人共一隻, 即係一人一邊, 都有手掌咁大. 侍應會幫忙燒.都燒左好一段時間, 店員會幫忙拆骨起肉, 肉質爽口, 蝦味都濃.食晒D生野, 海鮮野, 開始食D飽肚野, 有3款天婦羅, 炸蝦, 炸野菜, 炸番薯, 炸粉唔厚, 唔算太油膩, 唔點汁味道都夠.最後有牛肉稻庭烏冬, 一人一碗, 都幾大碗, 烏冬夠滑溜通透, 煙韌彈牙. 牛肉薄薄兩片, D湯浸到半熟, 入口唔韌.呢度環境夠私人, 個個
之後有4款刺身, 油甘魚, 帶子, 牡丹蝦同鮟鱇魚肝.
呢度環境夠私人, 個個都係高身卡位, 店員夠多, 夠乾淨.