2018-02-02
雖然係星期三晚,但放工都要食好野架。今晚去左一間係荃灣嘅日本餐廳,13樓全層,又大又靚,一入到餐廳以為自己飛左去日本添. 好似地道居酒屋,每檯嘅私隱度好高,食到食得開心D頭盤先嚟個刺身拼盤, 有5款刺身, 樣樣都好新鮮! 果然食物係襯得到個裝修. 特別係如果你係赤身迷,係一定要叫黎食,入口融化,油份比例,油潰調味恰到好處。仲有另一個驚喜就係個墨魚,刀工細緻,係有誠意!跟住就係個7款壽司,魚生同飯比例好好,新鮮是常識。反而想講下個醋飯。米係珍珠米,過左第一關。醋嘅份量較得唔錯,無論香味,粘度及味道十分平衡。師父握壽司手勢好好,賣相形狀都係上等出品。接下來係我最期待既磯燒海鮮,作為打正旗號做"水產",一定要睇下正唔正。我地叫左三款,分別係鮑魚,扇貝,甲羅燒。先講鮑魚,Size 係大隻,但唔好以為海鮮常規:厚肉小鮮,薄肉好鮮。呢隻野係好鮮味。 扇貝用牛油一齊燒,都唔洗我點形容。因為新鮮就一定好食,而我係睇住師父撈上黎做d清洗就上我個爐度燒,過程唔夠3分鐘。 最後個甲羅燒,一絕!未食過好話自己黎過。最後食埋個主食類,芝士蛋包炒面,好味。同埋我覺得佢地餐飯的出品都係好有誠意,手工做得好精細,始終
最後食埋個主食類,芝士蛋包炒面,好味。同埋我覺得佢地餐飯的出品都係好有誠意,手工做得好精細,始終有賣相都係好緊要。
之後店長仲同我地介紹佢地d特色甜品,可惜太飽,下次再黎一定要試