2018-03-02 178 瀏覽
有朋友話呢間d海鮮幾新鮮,d野食都幾好味,所以就book位黎試下,舖頭都好易搵,全層都幾大,入到去見到有好大個魚缸都見到佢地自己都有養左d海鮮,所以唔新鮮都唔得啦😊😊😊一坐低當然要order甲羅燒,一個係海膽松葉蟹甲羅燒,一個係普通既松葉蟹甲羅燒,黎到個樣好靚😋😋😋👍🏻所有海鮮黎到之後店員都會過黎幫你燒,所以唔怕自己唔識燒或者唔知幾時先熟,講返甲羅燒先,兩者食落去其實味道都差不多無太大分別,感覺都幾新鮮,亦唔會腥,唔錯👍🏻👍🏻叫左蜆,佢有5隻,但偏細隻唔算大,不過食落好鮮甜,無沙,亦都好多汁。另外再叫左隻龍蝦,呢個就有得俾你選擇自己係枱燒完廚房燒,我地就揀左廚房幫我地燒,都唔會等得太耐,黎到好香,龍蝦肉好彈牙,食得出好新鮮👍🏻👍🏻good之後叫左個吞拿魚腩sushi,食入口即溶🤤🤤超級好味,又新鮮,值得堆介👍🏻👍🏻最後叫左個鹿兒島A4和牛燒,個樣好靚好精緻,和牛下面係岩鹽板,所以唔洗用任何調味已經好夠味了,A4和牛好味道又入口即溶,亦燒得岩岩好,整體唔錯,可以encore👍🏻👍🏻🤤

2018-02-21
15 分鐘 (堂食)
2018-03-02 165 瀏覽
一向鐘情日本料理,近期浜燒盛行,知道荃灣楊屋道街市上年年底有間日本料-『福丸水產.浜燒.日本料理』新店開幕,主打即撈即燒生猛海鮮和廚師發辦食品,之前太忙,一直未有機會試,今晚終於可以一試。 餐廳門面已經夠哂氣派,裡面環境好寬敞,設有卡位,座位好舒服,更有獨立房間。 今晚我地點了各種不同款式的食物,務求什麼都試下。 刺身拼盤($488)賣相非常吸精,大大盤, 以碎冰盛載, 刺身包括了左口魚、金目鯛、赤貝、牡丹蝦、拖羅、海膽、深海池魚、油甘魚、沙甸魚,款款新鮮。 海膽是加拿大,味道較日本海膽清淡,不過味道仍然甘甜鮮美,滑不溜口。 鯛魚刺身用配以特調的酸汁,令鮮味更特出。 由於拖羅的味道較重,所以留待最後先食,拖羅魚脂味道香濃,魚油部份慢慢溶化。 黃金蟹膏甲羅燒($88)我一向係蟹癡,所以一定要試呢個甲羅燒。呢個好特別,由服務員親自即場燒製,松葉蟹蓋上裝了的蟹膏、蟹肉及蟹籽,鵪鶉蛋是待燒至半熟時才放,邊攪拌邊燒, 蟹肉混合蟹膏加上鵪鶉蛋來增加滑度,鮮味甘香味好出,非常濃鬱。鐘意食蟹既朋友一定要試。 福丸濱燒盛盒($428)黎到浜燒日本料理當然要食濱燒海鮮啦。福丸濱燒盛盒有4款海鮮食材,是以木

今晚我地點了各種不同款式的食物,務求什麼都試下。

刺身拼盤($488)

鯛魚刺身用配以特調的酸汁,令鮮味更特出。

黃金蟹膏甲羅燒($88)

福丸濱燒盛盒($428)
黎到浜燒日本料理當然要食濱燒海鮮啦。福丸濱燒盛盒有4款海鮮食材,是以木盆盛著帆立貝、鮑魚、蠔同蛤 (各兩隻) 。全程會由店員負責燒烤,客人完全唔需要操心。
海鮮非常新鮮,鮑魚是生的,不停在動,雖然不忍心睇到鮑魚由活生生至被燒熟,但質感軟嫩,十分有嚼勁。至於蛤及帆立貝,是加清酒去燒,燒熟後不但沒有縮水,而且肉質彈牙,新鮮無比。

廚師說今天新鮮活水產由日本直送的有「 赤甘鯛鱗燒」,我們便點了一份來試,廚師用了海膽白酒來煮,魚皮煎得香脆,魚肉超級新鮮及嫩滑,而且口感常彈牙,配上海膽白酒來做汁,令魚的鮮味更加突出。

最後當然唔少得甜品啦,因為已經吃了很多,甜品只想吃得簡單點,廚師安排了日本甜桔及三色蕨餅。日本甜桔鮮甜多汁,口感非常滿足;加上蕨餅夠軟夠糯,不會太甜,配上甜桔一起吃,味道剛好。

這間『福丸水產.浜燒.日本料理』真心值得推介,食材新鮮,而且價錢合理,並且有資深服務員為您親自燒烤,近期真的很少見這麼有質素的餐廳。
2018-02-28 1192 瀏覽
在荃灣拜年後找地方吃晚飯,記得兩個月前搵食飯團電視節目曾經介紹一間日本料理的「浜燒」很吸引,便一於去試試。餐廳裝潢有濃厚日本色彩,我們兩人也被安排坐四人包廂座位,很舒適寛敞,私隱度很高,侍應招呼也很好。終極8點盛合 盛合共有八款刺身,包括左口魚,拖羅、海膽、牡丹蝦、油甘魚,金目鯛,深海池魚和活赤貝。全部刺身都很新鮮,深海池魚充滿光澤很爽口,略滲油香;赤貝爽脆鮮味;拖羅油脂分佈均勻及非常豐腴,肉質柔軟肥美入口即溶;左口魚配特製的柚子醋,很清新醒胃的感覺;海膽味道鮮甜又甘香,味道濃郁;油甘魚和金目鯛肉質肥美;牡丹蝦很有光澤,很鮮甜又多膏。活赤貝 我很喜歡吃赤貝,所以除了終極8點盛合外還再叫了一隻,赤貝很爽口鮮甜,十分新鮮。牛油果軟殼蟹卷 軟殻蟹炸得很香脆,加上軟滑的牛油果和蟹籽,確是不錯的配搭。A4和牛刺身 和牛刺身能吃到最原始的味道。和牛油脂分佈均勻,吃到很濃牛肉味而且肉質嫩滑,配上蒜片和生洋蔥一起吃很特別。黃金蟹膏甲羅燒、海膽松葉蟹膏甲羅燒 兩款甲羅燒都是$88一個,蓋內放滿松葉蟹蟹膏,上面再有蟹肉、蟹籽和鵪鶉蛋,分別是一個再加上石蟹的黃金蟹膏,而另一個有海膽,其實兩款都超鮮味,而且口
牛油果軟殼蟹卷
軟殻蟹炸得很香脆,加上軟滑的牛油果和蟹籽,確是不錯的配搭。
黃金蟹膏甲羅燒、海膽松葉蟹膏甲羅燒
兩款甲羅燒都是$88一個,蓋內放滿松葉蟹蟹膏,上面再有蟹肉、蟹籽和鵪鶉蛋,分別是一個再加上石蟹的黃金蟹膏,而另一個有海膽,其實兩款都超鮮味,而且口感豐富。店員幫手燒蟹蓋,拌勻鵪鶉蛋、蟹膏和蟹肉,燒時香氣四溢,蟹膏入口甘香幼滑,蟹肉也很鮮甜,雖然超級邪惡也要極力推薦。
燒鮑魚
燒鮑魚
居酒屋主打燒海鮮,還有店員幫忙燒,原汁原味當然要試試。活鮑魚上枱還不停郁動,但店員可能燒的時間久了一點,所以鮑魚靭了一點,不過也很鮮味。
燒蠔
燒蠔
味道鮮甜也不錯。
2018-02-28 652 瀏覽
好耐都無同家中大帝撐檯腳啦,而佢又就快生日....所以呢晚一早book定檯,準備同佢二人世界下咁食餐好既,當預早食個生日飯啦打去訂位既時候,職員介紹依家餐廳會有廚師發板可以訂,既然話得同大帝食預早既生日飯,咁就一於食豪啲啦呢度既地方夠大夠闊落,加上一入去就已經見到不同既新鮮水產,環境同氣氛經已好唔錯既然order左廚師發板,咁就唔洗煩唔洗揀食咩,乖乖地坐低同大帝一齊等食啦-先黎既前菜三點已經有驚喜,賣相精緻之餘而中間既蝦肉爽彈,而香糯既南瓜蓉取化米飲而握成壽司狀,甚有玩味且味道清甜開胃而之後店員就為我地呈一大盆豐盛既刺身,當中有八款種類,每一款都甚有光澤,鮮味非常,當中厚切既魚生片都魚脂豐腴,就好似相中既深海池魚入口既鮮甜又肥美之後就到主食同熟食既部份啦,呢碟“甘鯛磷燒配海膽白酒醬”做得好出色連皮既魚磷燒至金黄脆口,完全唔會有任何un喉既感覺,而鯛魚魚肉鮮嫩,配以帶上微微酒香既海膽汁醬,更突出到魚肉當中既鮮甜,亦頓時加強左當中既味道同層次感其後就係呢個“葛煮蕪菁”,外表平凡如白色小球般既蕪菁,由師傅細膩既刀功介上花紋後,既可令美觀度加分外,仲可以讓當中既醬汁更徹底滲入其中食完呢個賣相的

食完呢個賣相的骰可愛既蕪菁,味道類近白蘿蔔既清一清之後,跟住就係每一份既“荳喜之茨天婦羅”,炸漿薄而不油,魚肉嫩滑且甜,同樣係水準之作

接住仲有一大份準備用黎浜燒既“海鮮盛合”同“甲羅燒”等緊我地,海鮮盛合入面既生蠔、刀貝蜆同活鮑魚之外,仲有兩大隻有成掌心咁大既帆立貝添呀

每款海產都鮮甜滋味,而甲羅燒就濃郁而不膩,前者食到海產既天然清鮮,而後者就嚐到蟹肉混合蟹膏既鮮濃!!

食完一大輪鮮味十足既菜式之後,仲會有兩碗味道清清地野菜稻庭烏冬,即使大食既黑洞都洗怕唔飽,當中既稻庭烏冬口感爽滑,加上不同既蔬菜同雜菇,味道都唔錯啵

最後店方知道我係諗住同爸爸食慶生飯,喺送上甜品既時候仲為佢準備左個小驚喜添

-佢地仲會係上菜既時候為我地介紹當中既食材,咁就唔會自己食左乜都唔知啦

餐廳既食物新鮮有水準,店員既服務良好又貼心,環境又舒適,呢一餐預早既慶生飯,大帝都應該相當滿意啦
慶祝紀念
生日
2018-02-22 169 瀏覽
早前吃完甲羅燒,之後一直念念不忘他的味道,在網路上看到荃灣有一間日式餐廳,價錢又可以接受,相約朋友回味甲羅燒的味道。點了一份兩人SET,食物滿多的。先來前菜,炒銀魚乾、芥末八爪魚和醬醃蒜,個人很喜歡醬醃蒜,吃起來不會有辣口的感覺,還相當惹味。胡麻豆腐沙律芝麻醬是豆腐的絕配,口感細滑。刺身海膽、油甘魚、帶子、鮭魚、鮟鱇魚肝,件件厚身,帶子鮮甜,最驚喜有鮟鱇魚肝,加了柚子醬汁,令味道帶一點清香。安格斯牛肉厚燒牛肉味甚濃,肉汁飽滿,口感十足,配上蒜片令牛肉更香口滋味。浜燒活龍蝦蝦膏鮮甜美味,肉質爽彈,龍蝦味道比想像中濃厚,讚。壽司有3款,牡丹蝦口感爽彈鮮甜,平目、真鯛鮮味無比。鐵板鰻魚炒飯鰻魚粒份量不少,口感嫰滑,炒飯粒粒分明,色澤俱全,吃起來也夠乾身。黃金蟹膏甲羅燒特地來當然要叫一份來吃,一絲絲蟹肉混合蟹膏,味道濃郁,鵪鶉蛋令口感更加滑嫰。日本紅豆雪糕味道不算太甜,還吃到細細的紅豆粒,超滿足。

點了一份兩人SET,食物滿多的。

胡麻豆腐沙律
芝麻醬是豆腐的絕配,口感細滑。
刺身

安格斯牛肉厚燒
牛肉味甚濃,肉汁飽滿,口感十足,配上蒜片令牛肉更香口滋味。

浜燒活龍蝦
蝦膏鮮甜美味,肉質爽彈,龍蝦味道比想像中濃厚,讚。

壽司
有3款,牡丹蝦口感爽彈鮮甜,平目、真鯛鮮味無比。

黃金蟹膏甲羅燒

日本紅豆雪糕
味道不算太甜,還吃到細細的紅豆粒,超滿足。
2018-02-22 158 瀏覽
新年當然要好好大吃一番,尤其是利是滿滿的時候,絕對可以豪爽一回,今晚就與媽媽去了荃灣日式海產新貴福丸水產,盡情享受新鮮的好滋味。我和媽媽被二人套餐吸引著,只是688元就可以吃到九道菜,並可獲贈浜燒活龍蝦一隻,超級抵食,必點這個。先上前菜3點,香辣的蒜子,芥末八爪魚以及香脆魚乾,款款前菜都惹味可口。胡麻豆腐沙律食材豐盛,有豆腐,蕃茄,生菜等,淋上口感溫潤的胡麻醬沙律變得清新怡人,開胃非常。刺身拼盤每一款刺身都很漂亮,油甘魚吃起來非常軟嫩,滿嘴香甜,油脂豐厚,令人喜愛。另一款鮭魚刺身吃起來也頗為柔軟鮮甜,雖然沒有油甘魚這麼多的油脂,但吃起來也頗為嫩口。海膽很甜很多汁,軟滑綿密,具有彈性,有著淡淡的海味,真是新鮮現挖的海膽。光滑的帶子肉相當肥美,一整個肥滋滋的,肉質細嫩,吃到這帶子太爽,太幸福了。鮟鱇魚肝屬於日本高級刺身之一,入口即化的細滑,鮟鱇魚的濃香在口中飄散。我將牡丹蝦壽司拿起來一口咬下,天啊,牡丹蝦的鮮甜清爽的口感,蝦肉彈力十足,彷彿在口中跳動一樣。平目壽司的平目魚經柚子醋調味後,軟嫩的魚肉富淡淡的果酸,點點的甘美,不錯的吃。真鯛壽司那彈勁迷人的風味,以適度的豉油及芥末提味,嚐起來極

前菜3點

刺身拼盤

牡丹蝦壽司,平目壽司,真鯛壽司

我將牡丹蝦壽司拿起來一口咬下,天啊,牡丹蝦的鮮甜清爽的口感,蝦肉彈力十足,彷彿在口中跳動一樣。平目壽司的平目魚經柚子醋調味後,軟嫩的魚肉富淡淡的果酸,點點的甘美,不錯的吃。真鯛壽司那彈勁迷人的風味,以適度的豉油及芥末提味,嚐起來極度味美。

岩塩燒鯛魚魚皮乾脆,魚皮燒過的氣味四溢,賣相亦相當棒。擠上檸檬汁,筷子夾下去的瞬間,我們很清楚地聽見「咔嚓」的聲音,魚皮處理得酥脆不焦。入口的時候,魚肉超嫩的,絲絲的檸檬汁提味,媽媽立刻大叫好好吃呢。
和牛漢堡

和牛漢堡濃郁的和牛肉味,稍稍的香煎過,因日本和牛脂肪分佈均勻,嚐起來口感會比一般的牛肉漢堡更為細緻多汁。爽脆的生菜襯托出和牛漢堡獨有的香氣,吃到此等漢堡幸福感立即上升。
海老天婦羅,季節時令野菜3點

海老天婦羅超大尾,外層炸漿色澤金黃,入口酥香不油膩很不錯,鮮嫩彈牙的海老甜味跟酥脆的炸漿是完美搭配,讓人念念不忘。媽媽盛讚南瓜,蕃薯作為時令的野菜天婦羅當之無愧,吃出蔬菜的鮮甜。
鐵板鰻魚炒飯

鐵板鰻魚炒飯用料豐富,吃來美味度十足。鐵板炒出來的飯粒不會太濕或太乾,軟硬適中,再搭配上蔥花及燒汁提香,讓人未食之前就先食指大動,當吃上第一口鰻魚炒飯,其好滋味令人一口接一口吃過不停。
銀鱈魚西京燒

銀鱈魚西京燒很有厚度,表皮被煎得酥酥香香的很讚,而且很綿很綿的,銀鱈魚魚味香濃,如果重口味的朋友不妨可以沾點旁邊的濃厚的味噌醬,不過個人覺得沾上味噌醬的話,反而有點把銀鱈魚味道蓋掉。
浜燒活龍蝦

浜燒活龍蝦肉質甜美,一口入魂,龍蝦肥厚的蝦身緊軔鮮脆,入口咀嚼時還有豐沛的甘甜肉汁,吃起來新鮮美味,帶著龍蝦特有鮮香,絲絲入扣的口感,一吃難忘,我們全都吞進肚子裡面去。
安格斯牛肉厚燒

安格斯牛肉厚燒油香瞬間充滿餐桌上,如果香氣可以看得到,我想安格斯牛肉的香味應該會像舞台上無限蔓延。牛肉肉質鮮嫩甜美多汁,清爽不膩的油脂香氣不斷的在口中鼻腔環繞,好吃到連舌頭都快吞下去。
明太子燒

明太子燒輕輕的炙燒,但其實只有表層炙燒,內裡的熟度沒有這麼多,所以要趁熱吃是最美味的時候,明太子香香辣辣挺惹味的,還有脆卜卜的口感超過癮。
前菜3點
刺身拼盤
牡丹蝦壽司,平目壽司,真鯛壽司
和牛漢堡
海老天婦羅,季節時令野菜3點
銀鱈魚西京燒
明太子燒
2018-02-19 1471 瀏覽
去荃灣搵朋友食飯去左呢間日食餐廳,聽講新開無奈都唔錯,同朋友來試下。 睇餐廳都有唔少選擇我地最後決定食2人餐,好似都幾抵食咁。688元有9道菜,仲有龍蝦送。 頭盤係前菜3點同埋胡麻豆腐沙律前菜三點有蒜頭漬、wasabi味八爪魚、魚乾仔。 食完都幾開胃,味道都比較重。 朝麻豆腐沙律好開胃,清清地夠fresh。 刺身6款,有海膽、帶子、三文魚、油甘魚、時令魚、鮟康魚肝 。 樣樣都新鮮,厚切口感唔錯!然後係壽司有牡丹蝦壽司、真鯛壽司、平目壽司我最愛當然係牡丹蝦壽司,非常鮮甜。再來係熱食既天婦羅以一人份量來講,都唔少勝在薄切炸醬唔口夠脆我仲要第一次食冰菜天婦羅,幾特別喎。安格斯牛肉厚燒yummy yummy 又嫩又香又多肉質,超好味! 差唔多時間來了燒龍蝦鐵板燒味道唔錯,其實可以揀係我地面前燒,但我地揀係廚房燒完先拎出來。 好有海鮮同蝦膏既味道,唔好睇細細隻,其實都好多肉。最後每人仲有碗鰻魚炒飯好足料,充滿濃濃既鰻魚味。 最完美既結局當然仲有甜品小小一球已經足夠唔係太甜但味道幾好以日本菜來說,個2人前好豐富、有料有好味, 價錢都親民,抵。

去荃灣搵朋友食飯
去左呢間日食餐廳,聽講新開無奈都唔錯,同朋友來試下。

睇餐廳都有唔少選擇
我地最後決定食2人餐,好似都幾抵食咁。
688元有9道菜,仲有龍蝦送。

頭盤係前菜3點同埋胡麻豆腐沙律
朝麻豆腐沙律好開胃,清清地夠fresh。

樣樣都新鮮,厚切口感唔錯!

然後係壽司
有牡丹蝦壽司、真鯛壽司、平目壽司
我最愛當然係牡丹蝦壽司,非常鮮甜。

再來係熱食既天婦羅
以一人份量來講,都唔少
勝在薄切炸醬唔口夠脆
我仲要第一次食冰菜天婦羅,幾特別喎。

yummy yummy

又嫩又香又多肉質,超好味!

差唔多時間來了燒龍蝦
好有海鮮同蝦膏既味道,唔好睇細細隻,其實都好多肉。

最後每人仲有碗鰻魚炒飯
好足料,充滿濃濃既鰻魚味。

最完美既結局當然仲有甜品
小小一球已經足夠
唔係太甜但味道幾好

2018-02-16 1013 瀏覽
鍾意食日本水產美食嘅朋友有口福了,荃灣新開了一家浜燒專門店,質素非常好,終於唔洗過海都食到好野!二人餐感覺相當抵食,包含晒不同類別嘅食物,包括前菜、刺身、壽司、鐵板、揚物、飯類同甜品等,啱晒有選擇恐懼症的朋友!最吸引嘅係,凡惠顧二人餐,可獲贈一隻浜燒活龍蝦(可選鐵板龍蝦),食到就是賺到了!刺身(海膽、油甘魚、帶子、鮭魚、鮟鱇魚肝、季節時令魚)刺身非常新鮮,食唔到有雪味,鮟鱇魚肝仲非常香潤,令人一試難忘!鐵板燒安格斯牛肉厚燒揚物海老、季節時令野菜3點壽司牡丹蝦、平目、真鯛鐵板鰻魚炒飯山葵味雪糕、抹茶味雪糕牛油果軟殼蟹卷 $68芝士奄列炒麵 $88鱩魚夜干 $78鱩魚雖然面目猙獰,但味道非常不錯,肉質彈牙,又鹹又香,很特別!浜燒地蛤 $88又食殘廢餐🙈事關店員會幫忙燒,火喉控制得剛剛好,淋上清酒、海鮮醬油,調味一流!免治黑豚肉串 $68火灸左口魚邊壽司 $68油脂四溢,齒頰留香😊螢光烏賊 $48我最鍾意食呢類極鹹、極腥、極鮮美嘅醃製海鮮!結果都冇令我失望,好正!日本直送雪糕:米味 $36鹽味 $36兩款都好重奶味,其中米味比較有特色啲,可以食到一粒粒煙韌嘅飯粒。鹽味不是鹹的,都是牛奶味,哈

二人餐感覺相當抵食,包含晒不同類別嘅食物,包括前菜、刺身壽司、鐵板、揚物、飯類同甜品等,啱晒有選擇恐懼症的朋友!

刺身
(海膽、油甘魚、帶子、鮭魚、鮟鱇魚肝、季節時令魚)

鐵板燒

揚物
海老、季節時令野菜3點

壽司
牡丹蝦、平目、真鯛
鐵板鰻魚炒飯
山葵味雪糕、抹茶味雪糕
牛油果軟殼蟹卷 $68

芝士奄列炒麵 $88

鱩魚夜干 $78

浜燒地蛤 $88

免治黑豚肉串 $68

火灸左口魚邊壽司 $68
油脂四溢,齒頰留香😊

螢光烏賊 $48

日本直送雪糕:
米味 $36
鹽味 $36
兩款都好重奶味,其中米味比較有特色啲,可以食到一粒粒煙韌嘅飯粒。鹽味不是鹹的,都是牛奶味,哈哈!

2018-02-12
2018-02-16 171 瀏覽
星期六晚同老公拍拖行街,心血來潮想食日本野,就係楊屋道街市附近百悅坊search到呢間!所以兩條友就入佐去試!一坐底唔洗講o甘多緊係叫兩杯啤酒先!一向好中意飲酒的我,成日都會好期待啤酒新鮮度,唔新鮮我寧願唔飲!呢度生啤超fresh,一定要飲!海產、其他食物全部都好新鮮,本身都係諗住搵間求其填飽個肚,但係全部都出乎意料新鮮好食環境同服務都一流,係好用心的裝修,服務態度好好,問問題都會用心同客人解釋返!PS: 個蟹蓋真係不得了

PS: 個蟹蓋真係不得了
2018-01-19
新年前決定食餐好既,今晚黎到荃灣區覓食,13樓全層,地方超闊落好有日本feel。🥗福丸特制沙律 $98本身想叫蟹籽沙律,但見到福丸沙律有海葡萄就被吸引了。沙律材料非常豐富,除左海葡萄,刺身仲有三文魚、金目鯛、赤貝、左口魚、蟹籽等等,數埋都有十樣野,清新又好味。🍣甜蝦刺身 $58大大隻,粘粘口感,非常鮮甜,超愛😍。🍣火炙左口魚邊壽司 $68呢個真心好食,火炙過後更香,魚油多,配以青檸減膩滯更清新,滑溜得來,入口即溶,令人回味無窮👏🏻。🥢牛油果軟殼蟹卷 $68外軟內脆的反卷,軟係面層鋪有健康既牛油果,脆係炸得香脆既軟殼蟹,仲有蟹籽口感十足。 🥢唐揚小海老 $68連殼原隻食,非常香口鬆脆,除左送酒一流,當做零食都超正。🥢鐵板燒龍蝦 $298龍蝦有點小貴,新鮮彈牙,但無特別驚喜。🥢黃金蟹膏甲羅燒 $88🥢松葉蟹膏甲羅燒 $68其實唔太食得出兩者分別,不過蟹膏好多,味道唔會好鹹。🥢燒蠔 $68好新鮮,比相像中好食,鐘意食蠔唔好錯過。🥢燒鮑魚 $68🥢燒大蝦 $58兩者都好彈牙,仲有海水味,味道一般。🥢和牛炒飯 $188炒得粒粒分明,味道不錯,可惜和牛過熟。🥢野菜稻庭烏冬 $68野菜豐富,烏冬滑溜

🥗福丸特制沙律 $98
福丸特制沙律

🍣甜蝦刺身 $58
大大隻,粘粘口感,非常鮮甜,超愛😍。

🍣火炙左口魚邊壽司 $68
火炙左口魚邊壽司

🥢牛油果軟殼蟹卷 $68

🥢唐揚小海老 $68
連殼原隻食,非常香口鬆脆,除左送酒一流,當做零食都超正。

🥢鐵板燒龍蝦 $298
龍蝦有點小貴,新鮮彈牙,但無特別驚喜。

🥢黃金蟹膏甲羅燒 $88
🥢松葉蟹膏甲羅燒 $68
其實唔太食得出兩者分別,不過蟹膏好多,味道唔會好鹹。

🥢燒蠔 $68
好新鮮,比相像中好食,鐘意食蠔唔好錯過。

🥢燒鮑魚 $68
🥢燒大蝦 $58
兩者都好彈牙,仲有海水味,味道一般。

🥢和牛炒飯 $188
炒得粒粒分明,味道不錯,可惜和牛過熟。

🥢野菜稻庭烏冬 $68
野菜豐富,烏冬滑溜又帶點彈牙,湯底好清,成碗飲哂唔成問題。

荃灣區呢個質素黎講,真係好唔錯,值得一試。
2018-02-13
福丸特制沙律
火炙左口魚邊壽司
  • 甜蝦刺身
2018-02-15 168 瀏覽
明明門口寫住營業到晚上12點,9點幾10點未夠就趕客走咁嘅價位(88折後$4005/6ppl)黎講嘅餐廳,Service差到不得了,我地已經唔該前唔該後,其中幾個侍應態度就完全相反。做嘢又求祈粗魯黑口黑面,話拎個外賣盒仲發脾氣嘭櫃。問佢話仲差個雪糕,竟然話:差個雪糕喎~~~~~ 就算,拎到雪糕就真係淨係拎雪糕黎,匙羹都唔俾。但係喺旁邊同同事就玩到嘻嘻哈哈。服務員完全唔清楚餐牌內容,問親有乜烹調方法、有乜推介,乜都答唔知。真係唔知講咩好🙃🤷🏻‍♀️下次絕對唔會再幫襯。
明明門口寫住營業到晚上12點,9點幾10點未夠就趕客走
但係喺旁邊同同事就玩到嘻嘻哈哈。
真係唔知講咩好🙃🤷🏻‍♀️
下次絕對唔會再幫襯。
2018-02-15
慶祝紀念
團年飯
用餐優惠
優惠券
呢間餐廳連環境都十分優秀, 除左有日本風味之外, 地方同座位都十分大,坐得十分舒服! 環境分十分之高!和牛牛味超濃, 基本上濃到唔洗加咩調味,中意可以加小小鹽去食, 但我覺得唔需要~脂肪比例不算高過, 小小肥, 有d人中意食呢個多過入口即溶,因為有返d肉味, 因人而異, 二者我都中意~明太子玉子燒,  呢到既明太子比較辣, 其他餐廳都會弱化左個辣味, 呢到辣味係比較重, 唔食得辣既人可能直頭食唔到幾多件!老實講呢到sushi質素好高, 米靚, 醋用得岩岩好, 食落去魚生既鮮甜感都係好足,米飯唔會太多, 所以唔會太飽, 可以叫多d黎試!壽喜鍋比較傳統日本風d, 因為日本人既湯係咸好多, 平時餐廳通常會整淡小小黎fit返hk口味,但呢間就無減到, 個湯係好濃, 牛肉肉質都好靚, 屬美國牛! 肉質唔會太薄, 口感比較有口感!湯仲有d粉絲, 基本上好飽!整體服務不錯, 有熱情, 環境又好, 價錢都平~ 呢個價錢有呢隻質素真係唔錯!
呢間餐廳連環境都十分優秀, 除左有日本風味之外,
地方同座位都十分大,坐得十分舒服! 環境分十分之高!

和牛牛味超濃, 基本上濃到唔洗加咩調味,
中意可以加小小鹽去食, 但我覺得唔需要~
因為有返d肉味, 因人而異, 二者我都中意~
呢到辣味係比較重, 唔食得辣既人可能直頭食唔到幾多件!
米飯唔會太多, 所以唔會太飽, 可以叫多d黎試!
湯仲有d粉絲, 基本上好飽!

整體服務不錯, 有熱情,
環境又好, 價錢都平~ 呢個價錢有呢隻質素真係唔錯!
2018-02-11
今今日出咗街做嘢, 估唔到神咁早就搞掂, 可以入去接埋老公喺荃灣西晚飯。 好耐冇搭過西鐵, 侄女介紹 近老公公司嗰邊有間食日本料理, 海鮮種類極多,環境唔錯。 今晚阿sir請食飯遠少少都去。穿過楊屋道市政就到達百悅坊, 荃灣西站出行去都算方便。 餐廳佔全層, 每個卡位私隱度非常高, 因為間隔的屏風 成個人咁高, 企喺度都望唔到你附近坐緊的人。 所以需要很多人手serve 每個卡位的食客。一入到去就看見師傅準備各種食材 壽司刺身, 生猛海鮮在魚缸。 很有日本魚市場的風貌。 食物選擇超多,壽司,刺身,鍋物,炸物,浜燒一應俱全。先來一個"五點刺身"。三文魚, 章紅魚超級厚切。 極度肥美, 厚切感覺份量十足。 白身魚還有深海池魚, 肉質細緻較為結實, 有種特別魚香味 。帶子刺身超級巨型, 唯香甜稍為遜色。 海膽魷魚只吃到魷魚鮮味。燒物方面我們叫了北海道松葉蟹殼甲羅燒。 店員幫我們 倒入少許海鮮油加入鵪鶉蛋撈勻蟹膏來燒, 蟹殼一上爐端燒便香氣撲鼻,再加上蟹膏鮮甜, 食指大動,配上日本沖繩生啤, 爽呀!天氣太凍人體自不然會進食較多能肉類,脂肪來保持體溫。 我們也叫了蒲燒鰻魚, 魚油豐富肥美無比,

食物選擇超多,壽司刺身,鍋物,炸物,浜燒一應俱全。
五點刺身

先來一個"五點刺身"。

松葉蟹膏甲羅燒

蒲燒鰻魚
天氣太凍人體自不然會進食較多能肉類,脂肪來保持體溫。 我們也叫了蒲燒鰻魚, 魚油豐富肥美無比, 不過肉質稍淋。
帆立貝大大隻加上牛油, 燒到差不多店員更剪開方便進食, 濱燒後殼上的肉汁不要錯過。

廣島燒蠔。 唔算太肥美大隻, 不過燒熟後也很creamy。

鐵板龍蝦燒
鐵板龍蝦燒$198
龍蝦肉鮮甜彈牙, 師傅燒到剛剛好熟, 加上惹味燒汁帶出鮮味!

壽喜燒
壽喜燒 $118
好多蔬菜,牛肉味濃軟滑淋身, 配壽喜燒帶甜的湯底超正。

油甘魚壽司

油甘魚壽司:超厚切又大塊, 一件足以抵坊間兩件。

明太子魚飯糰

明太子魚飯糰, 飯團軟熟微暖有飯香,分量很大, 明太子餡比例偏小。 留意旁邊那幾顆小蒜頭, 醃得酸酸甜甜很特別,完全沒有辛辣的蒜頭味, 反而有種煙燻味配合飯糰吃一流!

米味雪糕
最後來一個米味雪糕, 豐富晚餐之後來一個甜品結尾,滿足極了!
五點刺身
松葉蟹膏甲羅燒
鐵板龍蝦燒
壽喜燒
油甘魚壽司
明太子魚飯糰
2018-02-13 139 瀏覽
平時係荃灣楊屋道街市見到新大廈開,食市臨立,睇到意間福丸水產,食浜燒,意比較少,所以就試下啦!入到店鋪,地方大,仲有大大個魚缸,還展出新鮮海鮮,十分吸引。餐牌用食物照片介紹,較吸引。餐前叫左蟹籽沙律開一開胃,份量一般,不算大。餐牌推介A4和牛刺身,夠冰凍,油脂分佈平均,形成雪花,入口即溶!肉質味濃,口感嫩滑!黃金蟹膏甲羅燒,十分邪惡!超多蟹膏,還有專人服務幫手燒,晤洗自己動手!真方便!帆立貝牛油燒,帶子十分大隻,鮮味十足!天婦羅蝦卷炸蝦夠脆身加上蟹籽,口感十足!

平時係荃灣楊屋道街市見到新大廈開,
食市臨立,睇到意間福丸水產,
食浜燒,意比較少,所以就試下啦!

入到店鋪,地方大,仲有大大個魚缸,
還展出新鮮海鮮,十分吸引。

餐牌用食物照片介紹,較吸引。

餐前叫左蟹籽沙律開一開胃,
份量一般,不算大。

餐牌推介A4和牛刺身,夠冰凍,
油脂分佈平均,形成雪花,入口即溶!
肉質味濃,口感嫩滑!

黃金蟹膏甲羅燒,十分邪惡!
超多蟹膏,還有專人服務幫手燒,
晤洗自己動手!真方便!

帆立貝牛油燒,帶子十分大隻,
鮮味十足!

天婦羅蝦卷
炸蝦夠脆身加上蟹籽,口感十足!

2018-02-13 118 瀏覽
荃灣大河道街市的海鮮賣到出晒名,估不到街市後面有一座商場,入面隱藏著一間超好味的浜燒的專門店。浜燒店在荃灣來說應該都是第一間,一入去就見到幾排6人卡位,但其實2人也是安排6人卡位,空間十分寬敞。店員推介了一個星期一至四才有的二人套餐,$688即享二人分量的9道菜晚餐,每兩位會有一隻活龍蝦,平日如果單點這龍蝦便已經要$298,所以一至四來吃真是超值。安格斯牛肉厚燒用金色餐具盛載著,外表高貴,牛約煎了約五成熟,內裡呈嫩紅色,口感粉嫩。龍蝦可以選鐵板或浜燒制法,來到這裡當然選擇浜燒。龍蝦蝦肉彈牙鮮甜,吃得出的鮮度。點了少少餐廳安排的醬汁更惹味。天婦羅內裏利用到的蝦也是十分鮮甜美味,因為蝦肉是龍還是虫一吃便知,上好的蝦肉是十分彈牙,品質差的肉質很梅。炸醬亦是天婦羅的一大重要要素,合適份量的炸漿不會搶走蝦的口感,反而是令蝦增加香脆口感。刺身有海膽、油甘魚、帶子、三文魚、鮟鱇魚肝等,鮟鱇魚肝有濃郁的肝的味道,在現在冬天的時節裡,鮟鱇魚是最肥大的時候,魚肝亦最肥味,吃後口內會充斥著一股甘香的味道。在浜燒專門店一定要試試浜燒,浜燒好味與否,都主要在乎於海產的新鮮程度與燒的技考。很多時浜燒都只是將海產燒

在浜燒專門店一定要試試浜燒,浜燒好味與否,都主要在乎於海產的新鮮程度與燒的技考。很多時浜燒都只是將海產燒熟,不加其他調味,要吃就吃海鮮的鮮味。而技考方面,就真是夠經驗,再上好的海鮮,煮得過長時間,肉質都會收乾。
這盤海鮮盛合的鮑魚就真的是新鮮,上枱時仍是活的,感覺像在海中即捕即燒來吃。另外這裡店員人數都頗充裕,店員可以慢慢地專門為每一枱食客燒海鮮,準確掌握到海鮮的生熟程度。