2023-02-10 172 瀏覽
誤打誤撞成功有空枱可以Walk In,見到網上好評如潮,都有一定嘅期望。老實講其實食物味道唔錯,但定價比較進取,埋單九百蚊左右,但食物質素驚喜欠奉,只係唔錯但係冇特別出色嘅地方,仲要食唔到佢最招牌嘅黑松露玻璃燒鵝(本身特登為咗呢樣嘢而來)🥺伊比利亞叉燒王,略嫌比較瘦,調味OK但係肉質唔算特別軟嫩,冇乜特別🥹呢個價錢我有食過更加好食嘅叉燒🥹帶子好食,好肥美,蔬菜都幾清新。炒飯都唔錯,不過都係冇乜驚喜🙈🙈

帶子好食,好肥美,蔬菜都幾清新。

炒飯都唔錯,不過都係冇乜驚喜🙈🙈
2023-02-09 157 瀏覽
好耐冇食過中菜啦,又係時候要食吓啦!今次再次去返呢間位於佐敦嘅「神燈海鮮酒家」😋因為我同太太都好掛住佢哋嘅招牌菜糯米炒膏蟹🤤所以就決定encore !糯米炒膏蟹 $568呢個糯米炒膏蟹不愧為招牌菜!膏蟹非常之多膏!糯米飯炒得非常香😋糯米飯仲吸收晒蟹嘅鮮味,而且仲有小編最鍾意食嘅飯焦!🤤好正!黑松露玻璃燒鵝( ¼隻)$238黑松露燒鵝真係第一次食😝個皮燒到好鬆脆!肉質好鮮嫩,而且香噴噴嘅松露味,芬香撲鼻😬最最最緊要嘅係成碟嘅靈魂就係個松露酸梅醬!估唔到同燒鵝係咁夾😋即燒伊比利亞叉燒皇 $248半肥瘦嘅叉燒真係好難抗拒!而且仲十分軟腍!蜜汁味道調教得岩岩好😋仲燒到有少少燶燶地!帶焦脆嘅外層!好味🤤

糯米炒膏蟹 $568

黑松露玻璃燒鵝( ¼隻)$238

即燒伊比利亞叉燒皇 $248

1K
2023-02-08 411 瀏覽
神燈海鮮酒家是特色粵菜館,佈置舒適優雅,走上樓梯,清麗的竹林壁畫,充滿中式園庭感覺,風雅脫俗。美食擺碟別緻,令人食指大動。糯米炒膏蟹 568是餐廳的招牌菜,打開鍋蓋香噴噴,選用肥美膏蟹,配上糯米一同炒香。蟹蓋上有金黃蟹膏,濃厚香滑,糯米飯口感煙韌,吸收了蟹黃的鮮香,啖啖濃郁鮮味,像鹹蛋黃般甘香,加上嫩滑蟹肉,真的胃口大開。即燒伊比利亞叉燒皇 248厚切的叉燒,邊沿微焦,入口陣陣炭燒香氣,質感肥美軟腍,蜜甜而不油膩,鮮嫩肉汁口中散發,大快朵頤! 金湯海皇豆腐 138海皇豆腐色澤金黃,滑嫰豆腐充滿純樸豆香,加上蝦粒及瑤柱粒,入口鮮甜濃郁。以鹹蛋黃提鮮,香氣撲鼻,拌飯一流,令人䁔笠笠。梅菜蒸菜心 118菜心翠綠香潤,入口綿化,用爽脆梅菜蒸煮,咀嚼時清甜滑溜,美味的家常小菜。黑松露玻璃燒鵝 1/4隻 238燒鵝以黑松露醃製,風乾後即叫即燒,玻璃脆皮烤得香脆可口,入口鬆化,吸滿黑松露精華,帶濃郁黑松露幽香。脆皮下的幼嫰的鵝肉,充滿豐盈肉汁,配上秘製法式松露醬,酸酸甜甜,油潤細滑,令人吃過暢快!

糯米炒膏蟹 568

即燒伊比利亞叉燒皇 248

金湯海皇豆腐 138

梅菜蒸菜心 118
黑松露玻璃燒鵝 1/4隻 238
2023-02-07 345 瀏覽
襯住新年又有朋友生日 就打算試一試呢間據聞好出色既中菜原來打算去將軍澳新店 但訂檯時被告知未必有燒鵝,到當天再問就話燒烤爐壞咗,所以改去佐敦店 (後來睇返價錢 將軍澳既燒鵝係平100蚊,無論半隻定全隻)坐低冇耐已經坐滿咁滯 枱與枱中間都係好迫 背貼背 傳菜都無位但d待應係咁撞埋黎夾硬過😳 吾知以為向大排檔食緊野 6個人最後食左$1984,價錢吾係算好貴食左有黑松露玻璃燒鵝,炸蟹鉗,叉燒,一個炒菜一個蒸菜心,豆腐煲 &炸魷魚邊 燒鵝半隻4xx 價錢都尚算正常 好吾好食其實都係見仁見智 但當佢收你過百蚊去蒸個菜心 蒸到過老 菜本身都係老 我認為呢間餐廳同劏客無分別 手工菜個手工係咁 (燒味檔搭單既都新鮮過佢)😠唉!另外個炸魷魚邊 係爽 但果種爽係用粉嗱過 除左炸粉就無味 咁既質素 求其行出去廟街搵間都好食過佢,點解要比個咁既價錢黎食 為乜?順帶一提 侍應上菜落單雜亂無章 落咗白飯,追咗三次都未黎 但又見佢行黎行去 無所事事咁 (我知佢忙😤)講環境又坐得麻麻,講服務質素又麻麻,最重要既食物質素直頭吾合格大家見到我呢個post要諗清楚
襯住新年又有朋友生日 就打算試一試呢間據聞好出色既中菜
6個人最後食左$1984,價錢吾係算好貴

大家見到我呢個post要諗清楚
慶祝紀念
生日
喺呢頭附近睇完傢俬,靚媽嘅另一半就提議去呢間酒樓食晚飯,佢係中菜愛好者,上次同屋企人聚會,喺呢度食過幾款招牌菜式,就一直念念不忘🥰我哋晚上七點幾到達,冇訂位嘅我哋,大約等咗15分鐘左右就可以入座了!糯米炒膏蟹用砂鍋上,上枱嘅時候,已經聞到香噴噴,深橙色嘅膏蟹肉質實淨鮮甜,蟹膏又香又軟滑,糯米飯有麻油香,粒粒糯米飯都吸盡蟹嘅精華,驚喜地好食!即燒伊比利亞叉燒叉燒肉質肥瘦適中,蜜汁多到滴落嚟😍,入口軟淋,二人一小碟啱啱好,唔會嫌多!蜜汁燒鱔鱔皮非常香脆,蜜汁香甜,件件魚肉都很掛汁,入口肉質爽彈,充滿鮮味。甜酸釀富貴八爪魚八爪魚裏面釀咗醃過嘅黃瓜紅椒粒,汁料呈啫喱狀,入口凍冰冰,非常開胃👍🏻魚香茄子煲份量唔算多,勝在足料,微辣口味和咸魚粒嘅香味平衡得好好,佐飯一流。仲有甜品送添!

糯米炒膏蟹
即燒伊比利亞叉燒

蜜汁燒鱔

甜酸釀富貴八爪魚

魚香茄子煲
仲有甜品送添!
今次嚟到佐敦一間酒家食中菜,食完已經諗緊幾時帶屋企人嚟,再食佢哋嘅招牌菜同埋試其他小菜😍⭐️糯米炒膏蟹 ($568) ❤️9.5呢個糯米飯真係好正! 一打開蓋已經聞到米飯嘅香氣🤤 糯米飯吸收曬蟹的鮮香,而且仲有飯焦帶點煲仔飯嘅鑊氣😍 睇相就知有幾多蟹膏,而且本身隻蟹都啖啖肉! 撈埋一齊食真係不得了!嚟到一定要試!⭐️伊比利亞叉燒皇 ($248)❤️8.8呢個半肥瘦嘅叉燒真係驚艷到我😳 因為肉質十分軟腍,瘦嘅部份都十分多汁唔會乾柴,而肥嘅部份又唔會多令人感覺油膩👍🏻 蜜汁嘅調味好好,而且外表仲要烤到帶點焦脆,真係好好食!⭐️黑松露玻璃燒鵝 (1/4隻 $238) ❤️8.8黑松露燒鵝真係第一次見,估唔到可以夾到😳 一上菜已閒聞到好香松露味😍 食落鵝肉肉質嫩滑而且表皮薄脆,烤得好好!MVP係個松露酸梅醬😍 點埋食真係一流! 鍾意食燒鵝嘅朋友一定要試吓!⭐️法式蜂蜜芥末蝦球($168) ❤️9.0蘋果酒、雪梨酒及葡萄酒調成嘅酒醋,加上法國蜂蜜芥末調成醬汁,配上炸得香脆爽彈嘅蝦球,食到酒味同芥末嘅甜味,特別得嚟又好食🤤 蝦球仲要有8大舊,一班人share好perfect!⭐️金沙海皇豆腐($138) ❤️8.0呢

⭐️糯米炒膏蟹 ($568) ❤️9.5

⭐️伊比利亞叉燒皇 ($248)❤️8.8

⭐️黑松露玻璃燒鵝 (1/4隻 $238) ❤️8.8

⭐️法式蜂蜜芥末蝦球($168) ❤️9.0

⭐️金沙海皇豆腐($138) ❤️8.0
呢個豆腐煲有蝦、帶子粒、香滑嘅豆腐等等,湯底有南瓜同埋淡淡嘅鹹蛋黃味,入口順滑撈飯好正👍🏻

最後仲有北海道牛乳奶凍同桂花糕嘅甜品,真係超豐富好滿足✨ 整體食物質素好好,侍應亦好細心主動斟水換碟,所以都推介俾大家一大班人嚟食吓☺️

💰價錢:7.5
👤服務:8.0
🏠環境:7.5
👀回頭:90%
  • 法式蜂蜜芥末蝦球
  • 金湯海皇豆腐
2023-02-03 195 瀏覽
好耐冇食神燈,晏晝特登嚟食午市點心款式多,25蚊既點心多數係常見款,不過都有d款好驚喜推薦羅宋湯鮮竹卷,好入味30蚊個堆幾好,椒鹽烏賊裙邊好爽口,叫左2碟炒腸粉,虎皮椒,炸茄子,豬手粒都好好味 (豬手粒唔記得影相)另外叫左伊比利亞叉燒王本身覺得有d貴,唔想叫不過同事話隻豬用料唔同,係靚野黎幾個人一齊share都ok食落真係鬆化過平時叉燒,d肉爽得來唔乾而且唔油膩,師父燒得靚仔整體而言唔錯,環境都闊落乾淨不過我地本身想食之前既任食放題如果有返就好d,好似多d款揀可以再encore~
好耐冇食神燈,晏晝特登嚟食午市點心
款式多,25蚊既點心多數係常見款,不過都有d款好驚喜
推薦羅宋湯鮮竹卷,好入味
30蚊個堆幾好,椒鹽烏賊裙邊好爽口,叫左2碟
炒腸粉,虎皮椒,炸茄子,豬手粒都好好味 (豬手粒唔記得影相
另外叫左伊比利亞叉燒王
本身覺得有d貴,唔想叫
不過同事話隻豬用料唔同,係靚野黎
幾個人一齊share都ok
食落真係鬆化過平時叉燒,d肉爽得來唔乾
而且唔油膩,師父燒得靚仔
整體而言唔錯,環境都闊落乾淨
不過我地本身想食之前既任食放題
如果有返就好d,好似多d款揀
可以再encore~
2023-02-01
2023-02-02 130 瀏覽
今晚來到大名鼎鼎的神燈和朋友來個開年飯! 是日雖然是星期二,但整個餐廳幾乎爆滿,人頭湧湧!整體來說神燈的菜色選擇超多,全部都很有水準,而且價錢合理,絕對可以encore! 是晚安排了太多度餸菜,我就不一一介紹了,就讓我重點記下最好吃的幾度餸吧!蜜汁脆燒鱔賣相吸引,每一份都炸得脆卜卜,內裏的鱔肉十分鮮甜,估計是燒的時候已經沾上了蜜糖,燒好後再在表面加上蜜糖,製成後甜度剛剛好! 雞油蒸蟹 (配以烏冬和粉絲)神燈出名海鮮餸菜,這晚餐廳安排了一隻巨型的蟹招待我們,最初侍應在烹調前讓我們看的時候,暗暗的擔心太大隻蟹蟹肉會太實,結果上菜的時候很驚喜,蟹肉沾滿了油香,厚身但仍然保持嫩滑鮮甜,把剩下的雞油和蟹汁配以烏冬或粉絲(以及另一道餸的蟹膏)一滴不留的清碟了,好吃! 即燒伊比利亞叉燒王叉燒黃色水漂亮有光澤,肥瘦適中有咬口, 送飯一流呢! 蟹膏x蝦多士脆卜卜的蝦多士,沾上滿滿的蟹膏很是鮮甜,口感也很豐富。黑松露玻璃燒鵝神燈另一道出名的菜莫過於這個黑色燒鵝!黑漆漆的外表讓人感到好奇,吃下去皮脆肉嫩,第一個感覺是肉質非常juicy,燒得剛剛好!然後就是外皮超得很脆也有滿滿的黑松露香味,想再近上一層樓的話

蜜汁脆燒鱔

雞油蒸蟹 (配以烏冬和粉絲)

即燒伊比利亞叉燒王
叉燒黃色水漂亮有光澤,肥瘦適中有咬口, 送飯一流呢!

蟹膏x蝦多士
脆卜卜的蝦多士,沾上滿滿的蟹膏很是鮮甜,口感也很豐富。

黑松露玻璃燒鵝
神燈另一道出名的菜莫過於這個黑色燒鵝!黑漆漆的外表讓人感到好奇,吃下去皮脆肉嫩,第一個感覺是肉質非常juicy,燒得剛剛好!然後就是外皮超得很脆也有滿滿的黑松露香味,想再近上一層樓的話可以沾上他們秘製的法式松露冰梅醬,酸酸甜甜,讓人一試難忘!
2023-02-01 4136 瀏覽
已經去左幾次嘅餐廳想嚟食飯一定要Book位夜晚嚟全場都滿座上次食過膏蟹飯已經念念不忘今次決定要再Encore😍🔸蜜汁燒脆鱔 $238🔸糯米炒膏蟹飯 $568🔸即燒伊比利亞叉燒皇 $248🔸蜜椒金薯牛肝連 $188🔸干扁四季豆 $118蜜汁燒脆鱔燒得非常酥脆,有蜜汁甜甜地,完全無魚骨或魚腥味。糯米炒膏蟹🦀飯亦都係餐廳嘅嘅名物,每粒飯都沾滿咗橙色一舊舊嘅蟹膏,仲有肉蟹大大隻啖啖肉。上檯時個砂鍋仲係好熱,發出滋滋聲,如果想食多d飯焦可以唔洗即刻撈勻個飯!即燒伊比利亞叉燒皇用咗西班牙🇪🇸伊比利亞黑毛豬,就算厚切都食到非常嫩滑香甜多汁嘅叉燒😍唔會過瘦,油脂比例啱啱好,完全唔會覺得油膩,仲有幾粒酸蘿蔔伴菜,酸酸地好開胃。蜜椒金薯牛肝連好濃牛味,咬落肉質又腍,非常出色👍🏼原來牛肝連係腹部邊肋脊附近嘅肉。肉質特色係柔軟、油花分布均勻、肉味濃烈。佔一頭牛大約5%部份,所以被列入稀有類!干扁四季豆落左好多肉炒,份量都好多,幾惹味。
已經去左幾次嘅餐廳

🔸干扁四季豆 $118

2023-01-31
  • 蜜汁脆燒鱔
2023-01-28 194 瀏覽
新春最講意頭,神燈海鮮酒家在新年期間推出這個「$1,888 兔氣揚眉『魚蝦蟹』富貴宴」套餐,包含六款精美的佳餚,親朋好友齊來迎春接福!六款佳餚以「魚蝦蟹」的圖案作代表,包括:銅錢、葫蘆、公雞、魚、蝦 及 蟹;每道菜亦對應相關的食材,有古法金錢雞、招財進寶、生炸黃油農圃雞、清蒸虎杉斑、星洲麥皮蝦 及 招牌糯米炒膏蟹。葫蘆外型別緻有趣,當中一層置放了以傳統方法製成的「古法金錢雞」,工序繁瑣,由釀製至炆煮歷時近13小時才完成,絕對是花盡心機的手工菜!雞肝口感軟嫩;冰肉經長時間釀製及多重燒製後,油香惹味,層次分明;廚師特別將它做成迷你版,吃得全無壓迫感。葫蘆其它兩層分別是「招財進寶八爪魚」、「柚醋舟山海蜇頭」及「手拍青瓜」三款開胃前菜;八爪魚味道酸甜、鮮爽不油膩;而海蜇頭則以上乘的柚子醋醃製,爽口彈牙兼帶陣陣柚子香,醒神開胃,青瓜則新鮮爽脆。之後是「生炸黃油農圃雞」,表皮金黃有光澤,肉質緊實、雞味較濃,加少許蔥油就更添滋味。所謂年年有餘,過年過節當然要有魚有肉才算完滿,套餐中的「清蒸虎杉斑」約一斤重,清蒸最能保持原汁原味;魚肉滑溜鮮甜,若不是隨後還有糯米飯,真想添碗白飯撈魚汁呢。新加坡最廣為人

新加坡最廣為人知的佳餚~「星洲麥皮蝦」必是其中之一,大廚將特選麥皮、牛油及原隻大蝦一同炸香,香脆的麥皮包住新鮮彈牙的蝦肉,鹹中帶甜,風味十足。

嚴選大大隻本地咸水膏蟹,這個「糯米炒膏蟹」超暴膏;而泰國糯米就索滿蟹之精華,啖啖也是蟹的鮮香味;但因水份過多,糯米偏黏口。

吃完套餐仍有點意猶未盡,想起上次在將軍澳吃過頗為出色的的叉燒及黑松露玻璃燒鵝,今次決定再次encore。

伊比利亞黑毛豬肉質自然比一般要看高一線,肥瘦均勻,鬆化不嚡口,加上陣陣蜜糖香,不錯吃。

以大黑棕鵝配黑松露及秘製醬料醃製而成的「黑松露玻璃燒鵝」風乾後即叫即燒;四個人只叫了半隻,皮脆肉嫩、汁香味濃;可同時配上法式松露醬或特式燒鵝汁,滋味更佳。

吃了這麼多肉,當然要來個菜煲來平衡一下了。

這個杏仁奶凍及桂花糕,清甜香滑,好吃。

本以為吃完甜品便已是尾聲,卻原來這套餐還附送一個「美食魚蝦蟹」遊戲,如果投擲骰子圖案與客人所選圖案相符,即可得到一張禮券,於指定日子到酒家免費享用圖案相應的菜式,刺激又好玩!

套餐價錢:$1,888(包一次遊戲機會)
供應日期:2023年1月22日至2月5日

團年飯
  • 星洲麥皮蝦
  • 兔氣揚眉『魚蝦蟹』富貴宴
2023-01-27 114 瀏覽
年廿八去左行花市,夜晚就係街食飯,想食粵菜去左神燈海鮮酒家,不過大時大節建議大家訂位先啊!即燒伊比利亞叉燒皇採用西班牙伊比利豬製作,叉燒厚切仲好有光澤,入口有焦香味,肥瘦適中,肉質軟嫩多汁。黑松露玻璃燒鵝(1/4)黑漆漆嘅外表好吸引,以黑松露同秘製醬料醃製成,烏黑嘅外皮好香脆,肉質粉嫩又嫩滑,吸滿黑松露精華好惹味,仲配有特製嘅松露醬,酸酸甜甜帶點黑松露香味,正呀!糯米炒膏蟹一上枱已經傳黎陣陣香味,糯米飯乾身煙韌,蟹膏都幾多,糯米飯都有橙紅色嘅蟹膏,蟹肉鮮甜啖啖肉,感覺唔會太油膩仲有飯焦添。鮮鳳梨咕嚕肉菠蘿香甜,醬汁夠酸甜,豬肉炸得香脆肉又爽口。干煸四季豆飯後仲免費奉送奶凍同桂花糕作甜品😍😍

即燒伊比利亞叉燒皇

黑松露玻璃燒鵝(1/4)

糯米炒膏蟹

鮮鳳梨咕嚕肉
菠蘿香甜,醬汁夠酸甜,豬肉炸得香脆肉又爽口。

干煸四季豆

飯後仲免費奉送奶凍同桂花糕作甜品😍😍
香港出色大件夾抵食中菜館,超讚「糯米炒膏蟹」去咗日本成個月,開始掛住香港嘅中菜。今晚同蝦子餅去咗佐敦間神燈海鮮酒家聽聞佢哋有隻黑色燒鵝,出於好奇試吓先😎神燈海鮮酒家超級旺場,勁多一家大細,雖然環境有啲逼有啲嘈,但喺食物質素真喺好吸引,碟碟都勁大碟,好味又抵食。雖然咁旺場,但每個職員都不忙招呼我哋,而且好好笑容,好似不時話俾我哋聽我哋無被遺忘,等我哋食得開開心心。講返啲食物先先上碟「即燒伊比利亞叉燒皇」$248真喺即燒,係門口就見到熊熊烈火🔥喺度燒緊肥瘦適中,肉嫩多汁能同時吃的到那肥美的油感和軟嫩的瘦肉著名嘅「黑松露玻璃燒鵝」$238以黑松露及秘製醬料醃製而成的黑漆漆外表,但係又唔係濃,皮脆肉嫩好香口烏黑油亮嘅燒鵝皮,香脆可口鵝腿肉上的皮烤得很香脆,肉質依然保持粉嫩色澤,吸滿黑松露精華好滋味。配埋以黑松露煉製秘製法式松露醬,酸酸甜甜帶有濃濃松露香超正!之後就了我最期待的「糯米炒膏蟹」$568口感相當煙韌嘅泰國糯米,每粒飯粒都吸滿了蟹黃蟹膏以及蟹肉的鮮香,啖啖鮮甜嘅蟹肉加埋充滿蟹膏香味嘅糯米飯真喺食過返尋味!好想再食!另外叫多碟「法式蜂蜜芥末蝦球」$168估唔到隻隻都咁大隻😍隻隻都爽口彈牙
香港出色大件夾抵食中菜館,超讚「糯米炒膏蟹」

去咗日本成個月,開始掛住香港嘅中菜。
今晚同蝦子餅去咗佐敦間神燈海鮮酒家
聽聞佢哋有隻黑色燒鵝,出於好奇試吓先😎

講返啲食物先
先上碟「即燒伊比利亞叉燒皇」$248
真喺即燒,係門口就見到熊熊烈火🔥喺度燒緊
肥瘦適中,肉嫩多汁
能同時吃的到那肥美的油感和軟嫩的瘦肉

著名嘅「黑松露玻璃燒鵝」$238
以黑松露及秘製醬料醃製而成的黑漆漆外表,
但係又唔係濃,皮脆肉嫩好香口
烏黑油亮嘅燒鵝皮,香脆可口
鵝腿肉上的皮烤得很香脆,
肉質依然保持粉嫩色澤,吸滿黑松露精華好滋味。
配埋以黑松露煉製秘製法式松露醬,
酸酸甜甜帶有濃濃松露香超正!

之後就了我最期待的「糯米炒膏蟹」$568
口感相當煙韌嘅泰國糯米,
每粒飯粒都吸滿了蟹黃蟹膏以及蟹肉的鮮香,
啖啖鮮甜嘅蟹肉加埋充滿蟹膏香味嘅糯米飯
真喺食過返尋味!好想再食!

另外叫多碟「法式蜂蜜芥末蝦球」$168
估唔到隻隻都咁大隻😍
隻隻都爽口彈牙,相當滋味。

最後叫碟菜「濃湯一級竹笙浸翡翠」$168
連碟菜都咁大條,絕不失禮。非常清甜。

神燈海鮮酒家 (佐敦)
佐敦長樂街14-20號18廣場地下及1樓

• 法式蜂蜜芥末蝦球
2023-01-25 139 瀏覽
初三赤口為咗唔使嗌交,就搵d好嘢食塞住把口😆⭐️潮州翅超濃郁,勁足料🤩⭐️星洲麥皮蝦🍤好大隻,炸到好香脆,但略嫌唔夠入味⭐️豉椒炒蟶子新鮮彈牙爽口👍🏻⭐️蜜椒金薯牛肝連特別淋身嘅部位,好少喺其他地方見到有得食,非常入味,而金薯亦絕對不被比下去🤤⭐️瑤柱炒豆苗🍃清甜無渣
2023-01-24
2023-01-23 118 瀏覽
過時過節,都係馬不停蹄地吃吃吃,其中一頓,正是去佐敦的神燈海鮮酒家開餐。沒有豪華的裝潢,以實而不華的食物來贏取食客的掌聲。就是日所見,爆到七彩,諗住Walk in 是妄想。費事傷腦筋,就要個兔氣揚眉魚蝦蟹套餐,加碟叉燒和半隻招牌黑松露燒鵝,炒碟菜,夠晒數。以葫蘆盛著的三款小吃,分別是八爪魚、海蜇頭拼青瓜,以及金錢雞。清爽的八爪魚,咬落爽脆,酸甜醒胃。海蜇頭又是不同程同的爽脆,結合醋香,與青瓜同樣好吃。好耐沒吃金錢雞這懷舊菜色了,以叉燒、雞潤及冰肉組合而成的出品,咬落層次自當豐富,冰肉及雞潤帶出的甘香,實在誘人。但有番咁上下年紀既筆者,對住此等天堂級既美食,真的要適可而止,否則好快可以直奔天堂。過年點都要有條靚魚既,清蒸杉斑,火侯控制恰到好處,肉質嫩滑。蝦就不是白灼或豉油皇,而係充滿星洲風情的麥皮蝦。成品夠乾身,蝦肉彈牙,咸中滲出甜味,仲有滿滿牛油香,我喜歡。魚蝦蟹之中的蟹,係糯米炒羔蟹。多羔,如果糯米飯可以炒得乾身一點,會好一些。除左魚蝦蟹外,過時過節還要有雞。生炸黃油雞,色水靚,皮薄又香口,肉質結實而不嚡口,有水準。愛吃香口嘢既我,食菜就梗係要香噴噴的啫啫芥蘭,貪佢爽脆惹味。叉燒半肥

叉燒半肥瘦,入口仍是熱,又帶甜,絕對是大眾喜愛的口味,旁邊的幾粒漬蘿蔔,爽脆清新,有助解膩。
最後是半隻黑松露燒鵝。那黑漆漆的外皮絕不是燒過火,而是黑松露醬帶出來的效果。吃起來皮脆肉香,更帶出松露之香氣,係水準之作。個人認為不沾任何汁醬也好吃,但配來些少黑松露冰梅醬,又是另一番滋味。
食埋甜品既奶凍,以及桂花糕,又是一頓豐盛的開年飯。
未完未完,因為仲有美食魚蝦蟹既遊戲,大家可以金元寶下注心水圖案,若骰子圖案搖到你既圖案的話,則可以免費享用圖案相應之菜色,延續新年的好意頭。

雖然最終我哋揀唔中,不過已是笑聲笑聲滿載溫馨的一夜。
2023-01-23 2866 瀏覽
過時過節大家聚在一起是否都在打麻雀或者玩魚蝦蟹呢!不過魚蝦蟹除咗可以玩之外更加可以食㗎。佐敦神燈海鮮酒家於今天推出新春兔氣揚眉魚蝦蟹富貴宴套餐,大廚精心設計了六款以魚蝦蟹作主題的佳餚,更用上銅錢、葫蘆、公雞、魚、蝦、蟹等食材令每道菜也添上好兆頭。率先上檯的這一個葫蘆賣相很別緻,而且內有乾坤藏著了三道美味的前菜好豐盛。當中包括有柚醋舟山海蜇頭、手拍青瓜、招財進寶八爪魚及古法金錢雞,首道前菜已經非常吸引我了。先品嚐柚醋舟山海蜇頭,用上柚子醋醃製的海蜇頭吃起來口感很彈牙,配襯酸香的柚子醋吃下非常開胃,而手拍青瓜因為浸得夠入味亦是同樣爽脆好味道。緊接著這一個是招財進寶八爪魚,八爪魚內裡釀有甜菜及酸蘿蔔,吃下去口感煙韌味道酸甜可愛,同樣是一道合格的開胃前菜。最後這一客古法金錢雞則以傳統古法手工用上10多小時來用心製作,冰肉、雞潤和瘦肉一層一層的緊貼著,真是一道非常講究的手工菜式。然後上檯是代表公雞的生炸黃油農圃雞,從來愛吃黃油雞的我看見已經雙眼發光了!這黃油雞經炸香後外皮金黃極富光澤,雞肉吃下嫩滑鮮香味濃超吸引大愛啊。接力的鮮魚代表是這條新鮮的清蒸虎杉斑,大廚選用約一斤重的虎杉斑來清蒸,虎杉斑蒸

接力的鮮魚代表是這條新鮮的清蒸虎杉斑,大廚選用約一斤重的虎杉斑來清蒸,虎杉斑蒸得恰到好處魚肉滑溜又鮮味,喜歡吃魚的朋友品嚐得津津有味呢。

大蝦的代表是這兒的招牌菜星洲麥皮蝦,以麥皮、牛油跟原隻大蝦一起炸至酥香,吃下口感香脆蝦肉鮮甜很惹味。

最後一道蟹代表是糯米炒膏蟹,同樣是神燈的招牌名菜之一,用上十四両至一斤的肥美膏蟹來炮製,打開煲蓋看見橙紅色的蟹膏滿溢,加上吸盡鮮味蟹汁精華的糯米飯真是誘人。

我們另外點上啫啫芥蘭煲$118,打開煲蓋香氣撲鼻而來芥蘭炒得爽口兼惹味,不得不承認這些菜式真是要來這種能炒出鑊氣的地方品嚐。

朋友上次沒有跟我們一起到小神燈吃黑松露玻璃燒鵝和即燒伊比利比亞叉燒皇!所以今次她點名一定要來這兒吃失去的美味,作為好朋友當然兩脅插刀出口幫助啦哈哈!

半肥瘦的即燒伊比利比亞叉燒皇$248熱辣辣的端來極誘惑,吃下去口感鬆軟蜜味香甜水準一流。

而這隻是烏黑亮麗的黑松露玻璃燒鵝$468/半隻,黑棕鵝以黑松露及秘製醬料醃製而所以才有這烏黑亮麗的賣相,鵝皮那黑松露香氣依舊幽香吸引,鵝肉厚身勁多汁肉香滿盈真的好味道啊。

吃罷新春兔氣揚眉魚蝦蟹富貴宴套餐還有一次美食魚蝦蟹遊戲機會,我們會得到兩枚金元寶來下注心水圖案,酒家職員便會搖動骰盅如骰子圖案是我們所選圖案,即可於指定日子到酒家免費享用圖案相應的菜式。
*領獎時顧客必須惠顧酒家內任何食品方可享用免費菜式。
*領獎日期為2023年2月6日至3月31日逾期作廢。
*神燈海鮮酒家保留最終決定權。

兔氣揚眉魚蝦蟹富貴宴套餐價錢$1888(包一次遊戲機會),供應日期由即日起至2月5日。
2023-01-22