2022-06-05 185 瀏覽
𝒥𝒶𝓅𝒶𝓃𝑒𝓈𝑒 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒦𝓌𝓊𝓃 𝒯𝑜𝓃𝑔餐廳係地鐵站行幾分鐘再上工廈就到,環境都好日系,座位好寬闊同埋唔嘈,坐得好舒服。食燒肉嘅通常會坐喺中間嘅位置,因為已經裝咗抽風裝置😂但我今次唔算餓,所以食𝘭𝘶𝘯𝘤𝘩 𝘴𝘦𝘵。佢既選擇都算多,有壽司、天婦羅、拉麵、丼飯等𝘭𝘶𝘯𝘤𝘩 𝘴𝘦𝘵有麵豉湯、是日小食、主食、茶碗蒸同埋指定飲品。🌟特選壽司定食配烏冬 ($88)因為款款都想試吓所以揀咗壽司定食,有三文魚、白新魚、北寄貝、赤蝦、拖羅蓉軍艦、卷物等等,望落都幾新鮮。拖羅蓉份量勁多,成𝘱𝘢𝘵拖羅係口中慢慢化開既感覺超正。赤蝦上面都放咗黑松露醬提升味道,唔洗下下都沾𝘸𝘢𝘴𝘢𝘣𝘪同醬油咁悶,先食到黑松露既獨有香氣,再食落就係蝦既鮮味(隻蝦都幾大隻厚肉🤣)食完成碟壽司都飽左8成,定食仲跟個拉麵🍜,食埋其他小食真係超飽🌟黑蒜油叉燒拉麵($78)可以揀原味豬骨湯或者辛辣湯,為左避免太辣揀左豬骨湯。湯底有少少似出前一丁黑蒜油味,但食完冇口渴😂拉麵煮得幾爽口,叉燒本身已經火炙過,所以食落幾香口,同埋夠大塊厚身,都有3 4 塊,另外就係其他既木耳絲、粟米、糖心蛋等等,食落口感豐富另外覺得佢既茶

🌟特選壽司定食配烏冬 ($88)

🌟黑蒜油叉燒拉麵($78)

另外覺得佢既茶碗蒸幾好味,𝘥蛋夠滑,上面舖左鳴門卷同埋香菇,入口多左種香味。

飲品方面就加左$8 試特飲,🥤藍柑乳酸梳打同🥤桃園袖子梳打,個梳打底超夠氣,藍柑果杯乳酸味好出色,少少酸酸𝘮𝘢𝘺 𝘮𝘢𝘺令人好開胃,夏天飲好𝘳𝘦𝘧𝘳𝘦𝘴𝘩𝘪𝘯𝘨🤣

人均八十幾蚊食到咁多野食性價比真心高,同埋竟然唔洗加一😋

📍神木日本料理 𝐊𝐚𝐦𝐢𝐤𝐢
觀塘巧明街114號迅達工業大廈4樓A室

2022-06-04 160 瀏覽
餐廳以和風設計,仲放咗好多擺設,打卡一流💗📸推出日本A4鹿兒島薩摩和牛套餐,$688 二人份~包括有刺身拼盤、和牛拼盤、前菜小食、甜品,追加$88, 仲送海鮮拼盤(生日月份仲加送龍蝦🦞,不過唔知優惠做到幾時)、任食炸物🥟串燒🍢刺物壽司🍣等,真係超抵食🥰當佢地送上和牛拼盤🥩時,立刻回憶喺大阪🇯🇵食嘅一樣😌,有5款和牛部位,全部都佈滿雪花花紋❄️,加上每款都有成4-5 件,見到已經心心眼😍😍 和牛肉質柔軟,入口味道濃厚,油脂喺口中溶化🤤🤤🤤🤤 另外追加嘅炸物亦非常出色👍🏻,例如:吉列蠔🦪、吉列蝦🍤、日式煎餃子🥟等,鬆化酥脆又完全唔覺膩。芝士控嘅我特別喜歡一口炸芝士,外脆內軟又味濃
餐廳以和風設計,仲放咗好多擺設,打卡一流💗📸

• 吉列蠔
  • 一口炸芝士
  • 吉列蝦
  • 日式煎餃子
  • 日本A4鹿兒島薩摩和牛套餐
2022-06-02 110 瀏覽
必食午市燒肉lunch set五花腩拼雞腿肉$68作為lunch set 份量比預想嘅多,而且調味好夠,仲有3款醬任你自己配搭,好啱餸飯食🤤🤤唯一唔好嘅係每張枱只可以放一個燒肉爐,如果4個人都一齊燒就要搶住黎燒😂特盛安格斯牛拉麵 $73不過不失嘅拉麵,配埋蒸蛋、湯同前菜👍🏻天婦羅井 $88天婦羅炸得好脆身,炸粉夠薄身,唔錯。但食完好熱氣呀😂
必食午市燒肉lunch set
五花腩拼雞腿肉$68

特盛安格斯牛拉麵 $73
不過不失嘅拉麵,配埋蒸蛋、湯同前菜👍🏻

天婦羅井 $88
天婦羅炸得好脆身,炸粉夠薄身,唔錯。但食完好熱氣呀😂
一入到呢間位於觀塘嘅「神木日本料理」餐廳,👀到佢嘅裝修好特別,差不多每處都有打卡位,還可以到戶外進餐…感覺非常午市定食頗多選擇,令人眼花撩亂,除此之外,仲有燒肉一人套餐添!🥢薄燒鰻魚定食 $88 ~ 鰻魚燒得香噴噴,啖啖肉,加埋啲蔥花、蛋絲、鰻魚燒汁,配合粒粒珍珠飯,非常惹味,隨餐有燉蛋,啲蛋燉得好滑,仲有中華沙律及味噌湯添,夠晒豐富!🥢特選壽司定食配烏冬 $88 ~ 款式多多,賣相吸引,刺身新鮮,尤其蝦刺身,🦐夠大隻又彈牙爽貼,另外又有烏冬,麵質彈牙、湯味濃郁,加埋中華沙律,食完滿足晒!

2022-05-28
2022-05-30 1505 瀏覽
今日要落嚟觀塘做嘢,中午約埋朋友一齊食晏。觀塘人多車多,好彩美食嘅選擇一樣咁多。今次就揀咗呢間口碑唔錯嘅「神木日本料理」。餐廳嘅裝潢好別緻,門面以仿竹林作設計,店內嘅布置亦很有特色,以和風及木系為主軸,配上天花嘅油紙傘及牆上嘅面譜裝飾,色彩繽紛豔麗,令人眼前一亮!午餐選擇非常豐富,共有 14 款,定價由 $68 - $108 不等,每款均附有茶碗蒸、是日小食、味噌湯,另外還會奉送罐裝汽水/紙包飲品/熱華田或熱檸水,+$8 更可轉特飲。特選壽司定食配烏冬 ($88)  率先送上。茶碗蒸口感細滑,蛋味亦十分香濃。味噌湯暖笠笠,入口有麵豉香,味道不會過鹹。壽司有三文魚、赤貝、白身魚、赤蝦、TORO 蓉軍艦、加州卷等,全部嘅刺身質素都好高,尤其是係三文魚,新鮮肥美,TORO 蓉富天然魚油香,入口即溶。另外佢哋嘅醋飯水準亦唔錯,無論係酸度同黏度都恰到好處,再伴以滑溜嘅烏冬吃,口感一流。至於另一客黑蒜油叉燒拉麵 ($78)  亦係人氣之選,拉麵是以豚骨湯做湯底,加入秘製黑蒜油,再配以叉燒、木耳絲及蔥花等傳統配料炮製而成。嘗一口,湯底帶濃郁蒜香,叉燒有三大片,火炙過,肉質肥瘦適中,既軟滑又有肉香。餐
餐飲方面,友人點咗藍柑乳酸梳打 (+$8),天藍色,賣相好靚,睇落好清新;而我就揀咗熱柚子蜜 (+$5),入口微酸微甜,味道唔錯。
2022-05-23 165 瀏覽
觀塘有啲工廈都隱藏吾少有質素嘅餐廳,發現咗其中一間以日式燒肉為主嘅好地方,👍🏻餐廳地方都算闊落,天花板有日本和風傘牆身又有櫻花做裝飾氣氛吾錯套餐分別有日本A4 鹿兒島蕯摩和牛(2入前) /澳洲M7和牛首先餐有刺身拼盤(2人前)有三文魚、帆立貝、馬刀貝、赤貝同有頭甘蝦,全部都好新鮮👍🏻前茶小食、甜品(2人份)有中華沙律、螺肉、泡菜,甜品仲有海鹽雪糕🍦套餐燒肉會有M7 上肩胛肉 Shoulder clodM7 下肩胛 Chuck Eye RollM7 肩胛里肌 Chuck TenderM7 肩胛小排 Chuck Short RibsM7 肉眼頂Rib-aue Cap🐮澳洲M7 和牛無日本和牛脂肪分佈咁多,口感會比較札實啲,所以吾需燒太耐,鐘意食得比較生嘅我,3成熟就足夠。海鮮類種類都算多有蜆、鮑魚、扇貝、虎蝦,燒海鮮可以加少少鹽作調味😋串燒 & 炸物唐揚雞塊,日式煎餃子,吉列蝦,吉列蠔,一口炸芝士,炸物炸得好脆口👍🏻記得趁熱食仲有一口甜薯,雞皮就要用慢火燒咁物燒到皮脆效果😂好香口好惹味

套餐分別有
日本A4 鹿兒島蕯摩和牛(2入前) /
澳洲M7和牛

首先餐有
刺身拼盤(2人前)
有三文魚、帆立貝、馬刀貝、赤貝同有頭甘蝦,全部都好新鮮👍🏻

前茶小食、甜品(2人份)
有中華沙律、螺肉、泡菜,甜品仲有海鹽雪糕🍦

套餐燒肉會有
M7 上肩胛肉 Shoulder clod
M7 下肩胛 Chuck Eye Roll
M7 肩胛里肌 Chuck Tender
M7 肩胛小排 Chuck Short Ribs
M7 肉眼頂Rib-aue Cap

串燒 & 炸物
2022-05-20 160 瀏覽
今日同朋友喺觀塘搵晚餐食,我哋見到有一間好多人推介嘅日本燒肉係觀塘嘅工業大廈區,我哋今次就食日本燒肉套餐🤤🤤餐廳會有二人燒肉餐,今次就叫左個日本A4鹿兒島薩摩和牛套餐,仲追加左一個海鮮拼盤。套餐包左有二人份嘅燒肉,刺身拼盤,前菜和甜品。燒肉就有五款肉,每款有有幾片,肉的類別就分別有肉眼上蓋、肩胛肉、肩胛上蓋、羽下和肩胛肉眼芯。每款肉望落去都好靚,每款肉的雪花都好平均,更加有三種醬汁可以調味!每口肉都食落即溶的感覺。二人份的刺身拼盤都吸引,分別有三文魚、帆立貝、馬刀貝、赤貝和有頭甘蝦。三文魚都好肥美,其他刺身如赤貝都非常好新鮮食物!另外前菜甜品都好豐富,分別有螺肉、泡菜、中華沙律同埋有雪糕🍦另外個海鮮拼盤都好推介加埋,燒完的海鮮都仲有鮮甜味,好肥肉仲juicy

2022-05-10
2022-05-20 114 瀏覽
今日放假同朋友去咗觀塘行駱駝漆入下貨,行完街我哋就去咗食燒肉料理,觀塘一帶都有好多好嘢食,我哋就搵咗一間係工廠大廈4樓嘅人世日本料理!今日我哋叫咗個二人燒肉餐,日本A4鹿兒島薩摩和牛套餐,再追加左一個海鮮拼盤。套餐本身有二人份嘅燒肉,燒肉都有五款唔同嘅肉,分別有肉眼上蓋、肩胛肉、肩胛上蓋、羽下和肩胛肉眼芯。每款肉都非常吸引,雪花都好平均同明顯!燒肉更加有三種醬汁可以調味。除咗燒肉仲有刺身拼盤都係二人份的,刺身分別有三文魚、帆立貝、馬刀貝、赤貝和有頭甘蝦。刺身好新鮮食物亦都好鮮甜!前菜甜品二人份有螺肉、泡菜、中華沙律同埋有雪糕🍦成個套餐都非常豐富

2022-05-10
2022-05-14 210 瀏覽
喺觀塘工廈發現咗間隱世燒肉好地方,內餐翻新裝修幾靚👍🏻 天花板嘅和風傘好有特色😃海鮮類有扇貝,虎蝦,蜆,鮑魚,燒海鮮唔加調味都好食😋炸物/串燒類有吉列蝦,吉列蠔,一口炸芝士,唐揚雞塊,日式煎餃子,炸物超推介👍🏻 炸得好酥軟👍🏻 一口甜薯,雞皮串比較難燒,唔知幾時熟😂但燒完食落好香口好惹味😍 澳洲M7和牛(二人前)$478M7 上肩胛肉 Shoulder clodM7 下肩胛 Chuck Eye RollM7 肩胛里肌 Chuck TenderM7 肩胛小排 Chuck Short RibsM7 肉眼頂Rib-aue Cap燒和牛千奇唔好燒太耐如果唔係會好韌🙈 和牛唔怕太生,因為夠多牛脂溶入口中好香好好味😋 和牛切得細細塊好方便夾同埋燒😃刺身拼盤(2人份)有頭甘蝦,三文魚,帆立貝,馬刀貝,赤貝,全部都冰涼鮮味❤️ 有專屬嘅壽司醬油點~ 前茶小食、甜品(2人份)有螺肉,泡菜,中華沙律,海鹽雪糕🍦大滿足啊!

海鮮類有扇貝,虎蝦,蜆,鮑魚,燒海鮮唔加調味都好食😋

炸物/串燒類

澳洲M7和牛(二人前)$478
M7 上肩胛肉 Shoulder clod
M7 下肩胛 Chuck Eye Roll
M7 肩胛里肌 Chuck Tender
M7 肩胛小排 Chuck Short Ribs
M7 肉眼頂Rib-aue Cap

刺身拼盤(2人份)

前茶小食、甜品(2人份)
有螺肉,泡菜,中華沙律,海鹽雪糕🍦大滿足啊!

2022-05-14 169 瀏覽
假日去咗觀塘搵食,見到新開日本餐廳門面裝修得幾靚,入邊座位基本上全部都係梳化位,坐得唔錯。假日仲有午餐,有壽司、刺身熟食定食等。▶️特選壽司定食配鳥冬$88三文魚、白身魚、北寄貝、赤蝦、鯛魚、TORO蓉軍艦、加州卷兩件定食有蒸蛋、麵豉湯,我幾鍾意食蒸蛋夠滑!前菜有中華沙律。壽司一共有八件烏冬仲大大碗!▶️ 蒲燒鰻魚定食$88鰻魚定食有兩件厚厚嘅鰻魚,蒲燒汁夠多,鰻魚夠腍。飯嘅份量都相當多。都係配有蒸蛋及麵豉湯。定食中配有基本餐飲,加$5轉咗熱紅棗薑蜜、柚子蜜

假日仲有午餐,有壽司刺身熟食定食等。

▶️特選壽司定食配鳥冬$88
三文魚、白身魚、北寄貝、赤蝦、鯛魚、
TORO蓉軍艦、加州卷兩件

▶️ 蒲燒鰻魚定食$88
定食中配有基本餐飲,加$5轉咗熱紅棗薑蜜、柚子蜜

2022-05-14 117 瀏覽
好耐冇出街食晚飯,上星期六約咗朋友去觀塘嘅神木日本料理食和牛。價錢相當合理,本身朋友講個燒肉餐要$688,我覺得OK但唔算好平,但原來係$688兩位!超值!日本A4鹿兒島薩摩和牛套餐 (二人前)$688呢個餐有好多嘢食,勁抵!一開始有四款前菜,有我最中意嘅螺肉十分開胃。之後係刺身拼盤,有一人一份嘅三文魚、帆立貝、馬刀貝、赤貝、有頭甘蝦。食落都夠新鮮同清甜,貝款都好爽口彈牙。至於五款日本A4鹿兒島薩摩和牛,分別係A4肩胛肉眼芯、A4羽下、A4肩胛上蓋、A4肩胛肉同A4肉眼上蓋。本身覺得價錢都抵食,上到嚟見到份量每樣都有厚厚嘅五舊真係超抵。紋絡靚油花都好足夠,A4和牛同平時放題嗰啲真係好唔同。唔會太鹹,燒一燒就可以食,A4肩胛上蓋最肥美,有種入口即化嘅感覺。最後仲有甜品,係雪糕嚟~追加海鮮/小食任食任飲 ($88)海鮮有鮑魚、扇貝、大蝦、蜆同聖子。仲有好多小食,勁多炸物食,同埋有汽水任飲。我覺得佢嘅炸餃子同炸蠔幾好食,不過我最中意嘅都係炸雞粒,多汁又夠脆。店員好友善,每枱都有抽煙系統,仲有圍裙著唔怕彈污糟。我見午餐嚟食都好平,仲有啲一人燒肉套餐食。之後可以多啲嚟!

日本A4鹿兒島薩摩和牛套餐 (二人前)$688

追加海鮮/小食任食任飲 ($88)

2022-05-12 100 瀏覽
今日約咗朋友去觀塘食和牛。上網見到神木日本料理嘅套餐都幾抵食,dinner set有齊和牛、刺身、前菜同甜品,所以就決定去呢間試吓!前菜方面,就有螺肉、泡菜同中華沙律,三款小食份量足夠,味道開胃。另外,仲會有二人份嘅刺身拼盤,今日供應有頭甘蝦、三文魚、帆立貝、馬刀貝同赤貝。款款都好新鮮,我最鍾意食甘蝦,鮮甜又彈牙!嚟到重頭戲,和牛方面,總共有五款日本A4鹿兒島薩摩和牛,分別係A4肩胛肉眼芯、A4羽下、A4肩胛上蓋、A4肩胛肉同A4肉眼上蓋。每款牛肉大約有5-6片,牛肉嘅紋路都好靚。肩胛肉肉味最濃,肉質都比較結實,要睇住燒嘅時間,燒太耐就會韌。肉眼上蓋係肉眼扒最精華嘅部份,好適合燒烤,帶肉味得嚟又帶油香。羽下係油花最豐富嘅一款,肉質較軟,肉質柔軟如羽毛得名,食落充滿油香。我地再加咗海鮮拼盤,裏面有鮑魚、扇貝、大蝦、蜆同聖子。每款海鮮又大隻又新鮮。扇貝同蜆有驚喜,有海水味,好鮮甜。大蝦燒完好香。我哋仲叫多咗份炸物😂,份量好多,有唐揚雞粒、炸蠔、炸餃子、炸蝦等等。每款炸物都非常香脆,唔會太油膩。我鍾意食唐揚雞粒同炸蝦,雞肉美味,蝦肉彈牙。今餐食得超開心超滿足,啲牛肉好好味,仲有好多其他食物!

今餐食得超開心超滿足,啲牛肉好好味,仲有好多其他食物!價錢合理,推薦大家試試!

2022-05-07 132 瀏覽
本身是想去另一間日式餐廳,經過見到推廣牌,特價午餐價錢好吸引,便上去試試。環境裝修仿日本居酒屋,有些枱又有燒肉的煙囪,還有室外的座位,都有些打卡位。特盛安格斯牛拉面定食,賣相okay 的,隻溫泉蛋好靚下,拉面有咬口,選了辣湯底,都頗濃味,但跟餐個面豉湯真是水溝湯醬,有些hea。特價午餐性價比算唔錯,燒牛肉丼汁太多,唔易搵到白色的飯,如果牛肉再燒脆些會更好。三色丼雖新鮮,但三文魚較薄,飯份量亦不太多。跟餐飲品有汽水或餐茶。不過48元至58元一個餐包飲品,連鎖店都要啦!性價比算高。
不過48元至58元一個餐包飲品,連鎖店都要啦!性價比算高。
晚巿開鑼,想食餐好,路過見姐姐派傳單望下,燒肉二人餐688和牛套餐,478美國牛套餐包三款前菜(泡菜螺肉個d)幾款刺身燒肉雪糕加多88 有放題任食呢樣個樣想食好點又唔想食太多野就叫左個和牛餐前菜正常刺身正常,和牛餐多個白身魚去到主菜燒肉,well,六舊幾水,和牛五款,全都薄到2mm左右,燒起上來真係快熟,肉感口感都食唔到,更莫說上碟時已是綑了不少黑邊三兩下食完食埋個雪糕…唔夠凍的放題必備海鹽雪糕真心好一般兼唔飽,一個鐘完事的燒肉真係第一次不過說老實如果我俾多88 可以有放題食品,個價咁平某程度上係主餐個價cover 左,唔叫其實係蝕底但係,一來我只想食好點,二來我見人地上菜都有點慢…所以唔叫快不太大損失,反正之後用三十幾蚊食個將軍漢堡又抵又飽又好食是其是,環境是幾舒適的非其非,除非你鐘意放題部分,否則唔抵食,另外,味道也是一般過一般
晚巿開鑼,想食餐好,路過見姐姐派傳單
望下,燒肉二人餐
688和牛套餐,478美國牛套餐
包三款前菜(泡菜螺肉個d)
幾款刺身
燒肉
雪糕
加多88 有放題任食呢樣個樣

想食好點又唔想食太多野
就叫左個和牛餐
前菜正常
刺身正常,和牛餐多個白身魚

去到主菜燒肉,well,六舊幾水,和牛

三兩下食完

食埋個雪糕…唔夠凍的放題必備海鹽雪糕

真心好一般兼唔飽,一個鐘完事的燒肉真係第一次

不過說老實

是其是,環境是幾舒適的

2022-03-31 227 瀏覽
環境清幽,裝修舒適具日本風。遇然看見傳單,有下午茶,上去一看。價錢是實惠,$48一個下午茶set, 環境也比想像中好。壽司的形狀是合格的扇形。烏冬夠味,而配搭薯條,我就覺得有點奇怪,因為我吃日本料理,主要是想健康一點,避免煎炸食物。如果不配薯條,還有薯餅可選,但都是煎炸的。如果有沙律類便更好了。至於其他食物,看menu價錢也是大眾化價錢。但可能是因為疫情關係,很多刺身也沒有貨。食物上菜速度也很快,可能是因為太少客人。另外我發現,他們是星期日不開業。
環境清幽,裝修舒適具日本風。

遇然看見傳單,有下午茶,上去一看。
價錢是實惠,$48一個下午茶set, 環境也比想像中好。

壽司的形狀是合格的扇形。