2020-09-05 193 瀏覽
太想去日本,周圍揾日本菜食黎到銅鑼灣,試一試大獲好評ge磯野水產!見佢而家做緊清酒買一送一promotion! 最岩同閨蜜食下野傾下計🥰我叫左 Lunch Set A 人浜燒定食 $168海鮮好多好豐富🤩 仲生生猛猛,好新鮮❤影完相打完卡就即刻拎去燒望見都流晒口水🤤🤤燒完仲吸引~!!唔會overcook! 仲好juicy~食到各海鮮ge鮮味🤤完全唔需要格外調味都已經好好味~ 🥰另外,追加左櫻花蝦炸豆腐❤超級香啊🤤炸到外脆內軟,剛剛好!❤ 雖然係炸物,但完全唔覺得熱氣。大讚~❤
太想去日本,周圍揾日本菜食
黎到銅鑼灣,試一試大獲好評ge磯野水產!
見佢而家做緊清酒買一送一promotion!
最岩同閨蜜食下野傾下計🥰

我叫左 Lunch Set A
人浜燒定食 $168
海鮮好多好豐富🤩 仲生生猛猛,好新鮮❤
影完相打完卡就即刻拎去燒
望見都流晒口水🤤🤤
燒完仲吸引~!!
唔會overcook! 仲好juicy~
食到各海鮮ge鮮味🤤
完全唔需要格外調味都已經好好味~ 🥰

另外,追加左櫻花蝦炸豆腐❤
超級香啊🤤
炸到外脆內軟,剛剛好!❤
雖然係炸物,但完全唔覺得熱氣。
大讚~❤

2020-09-02
午餐
  • 櫻花蝦炸豆腐
2020-09-04 90 瀏覽
COVID-19 第3波疫情,非常嚴峻!禁晚市堂食2人限聚令生效1個人來吃午餐全店只有我1個客人店員說午市定食,有3個不供應,我猜是客人不多,減少入貨,避免浪費。還好,不供應的3個,不是我想點的。我點了磯野盛盒定食,看名字就知道是商家招牌菜:#前菜是漬牛蒡,小小的份量!#磯野盛盒有9格,放了3款刺身、3件壽司、2件小卷,還有1格放了酸薑和wasabi#烏冬麵,份量挺多的!#白蜆湯/柚子蜜,2選1,選了白蜆湯,非常鮮,明智之選!以上定價148元,收加一。加配了吉列炸蠔(十20元)和忌廉蟹肉餅(十20元),太油膩,不推薦!會再來的店!
COVID-19 第3波疫情,非常嚴峻!
禁晚市堂食
2人限聚令生效

1個人來吃午餐
全店只有我1個客人

我點了磯野盛盒定食,看名字就知道是商家招牌菜:
#前菜是漬牛蒡,小小的份量!
#烏冬麵,份量挺多的!
#白蜆湯/柚子蜜,2選1,選了白蜆湯,非常鮮,明智之選!
以上定價148元,收加一。

會再來的店!
2020-08-24
2020-08-24 2282 瀏覽
環境明亮、 雅緻, 佈置有心思, 落地玻璃擺放了好多精緻 日本酒樽, 及綠色植物 , 感覺優雅,充滿日本居酒屋風情, 進入廳前,必須量度體溫及提供搓手液,十分貼心。客人坐下,店員友善地送上熱茶, 漬物及蜆肉湯, 蜆肉湯 十分鮮味, 還配上肥美的蜆肉, 美味的餐前小吃。一人濱燒定食配烏冬$168最喜歡濱燒方法烹調海鮮, 店員把海鮮放在小型烤爐上,細心地烹調, 完全可以品嘗到海鮮鮮甜原味道, 別有一番和風滋味。 定食材料豐富,有帆立貝、魷魚、赤蝦、貴妃蚌及 處女北寄貝。 海鮮燒熟後, 上枱時, 熱辣辣之餘, 還散發出陣陣香氣, 令人垂涎 ,帆立貝,貝圓厚身、肥美,質感彈牙滑溜,啖啖鮮甜。 魷魚鮮味中帶嚼勁口感。 赤蝦爽口彈牙, 精華盡在蝦頭, 啖啖的蝦膏十分惹味。 貴妃蚌及北寄貝,純樸的鮮香,啖啖鮮味在口中綻放 ,鮮味十足, 令人食指大動。跟配的烏冬, 煙煙靭靭, 十分彈牙。櫻花蝦炸豆腐(追加$20)炸豆腐外脆內軟 ,入口滿滿的 豆香 ,質感滑溜, 外皮上面鋪滿大量炸香的櫻花蝦, 增添鮮味,更加迷人, 雖然不是貴價食材, 但簡單而滋味。海鮮蒸蛋(追加$30)暖呼呼,震騰騰的雞蛋, 賣相精

一人濱燒定食配烏冬$168

跟配的烏冬, 煙煙靭靭, 十分彈牙。

櫻花蝦炸豆腐(追加$20)

海鮮蒸蛋(追加$30)
暖呼呼,震騰騰的雞蛋, 賣相精緻可愛 , 雞蛋滑溜細緻 , 因為加咗三文魚魚塊, 增添一份誘人鮮香 , 令人津津回味。

總括餐廳食材用料新鮮,價錢親民, 相信好快又會再來享受磯燒の樂。

2020-08-23 1468 瀏覽
推開木門,走進日式氛圍的居酒屋,餐廳分為兩個偏廳,中間是浜燒專區,可近距離欣賞師傅燒製新鮮海產,傳來陣陣鮮香。正午時分,和煦的陽光,投射在美味的佳餚上,賣相顯得格外誘人。海之幸丼 $248看着巨型的海鮮丼飯,有一股幸福的感覺。最吸睛是鋪面的蟹鉗、澄黃海膽及蟹膏,墊底還有肥美的雜錦魚生片,實在大飽口福。金黃海膽紋理清晰,入口軟綿、即化,拌合邪惡蟹膏,配搭細緻,加倍的絲滑口感,令人每口窩心。蟹鉗刺身鮮甜,一絲絲的質感,新鮮又滋味。厚切三文魚,入口綿滑,魚脂豐腴。帶子圓潤滑溜,咀嚼時沁出啖啖鮮甜。中拖羅是魚腩肥美的位置,肉質粉嫰,油份極重,豐盈質感,叫人難忘。赤蝦肉身潔白,晶瑩彈牙,配上蟹子的點綴,鮮味大爆發。白蜆湯 (午市套餐跟配)湯頭係精華所在,蜆肉圓潤肥厚,質感彈牙,熱辣辣之餘,連湯呷入口,令人暖上心頭。櫻花蝦炸豆腐(+$20追加)炸豆腐油份充沛,外脆內軟,卻不油膩。豆腐嫩滑綿彈,豆香迷人,配上脆卜卜櫻花蝦,入口呈現鮮香,津津回味。七味魷魚鬚(+$30追加)粉漿薄脆,包裹着有嚼勁的魷魚圈,內裡保持濕潤,沒有油膩感,沾上七味粉蛋黃醬,是不錯的開胃小食。

海之幸丼 $248

白蜆湯 (午市套餐跟配)

櫻花蝦炸豆腐(+$20追加)

七味魷魚鬚(+$30追加)

午餐
2020-08-15 142 瀏覽
7月初限聚令生效之前去食左餐好,到了澳門逸園中心的磯野水產!這種主打各式各樣的日式料理,還有日本直送的活海鮮。小肌壽司,鰭的幼苗,通常在江戶前壽司才能看到的小肌,估唔到呢度都有得食,而且價錢不貴,只使用鹽和醋來調味,很高水準!磯野活魚海鮮盛合豪華生猛的海鮮盛,入面有喜知次,活帆立貝,鮑魚,赤蝦,松葉蟹腳,響螺等等,全部都好啱食,仲好新鮮!如手掌般大的活帆立貝,肉厚鮮甜,牛油活燒非常惹味,赤蝦做上刺身,啖啖蝦肉非常滿足,蝦頭亦不會浪費,會用來炸物,佐酒一流!活鮑魚用上醬油漬的做法,既香又滑!喜知次今晚店長推介喜之次,店長說好少會攞到咁大條,我們當然不能放過啦,魚皮燒得非常香脆,魚肉嫩滑,鹽燒的味道令魚味常出色!響螺刺身,拳頭般大的響螺,又是非常罕有,用來做刺身,螺肉爽實,食極都食唔完!Suntory生啤,用上冰杯,非常細心!全程店員會講解食法和做法,互動十足,非常專業。人均八百多元,能吃到日本直送的活海鮮,很不錯吧!

這種主打各式各樣的日式料理,還有日本直送的活海鮮。

磯野活魚海鮮盛合

喜知次

Suntory生啤,用上冰杯,非常細心!
全程店員會講解食法和做法,互動十足,非常專業。
人均八百多元,能吃到日本直送的活海鮮,很不錯吧!
2020-07-07
2020-08-04 1860 瀏覽
今天下班同女朋友係銅鑼灣食飯,本來係打算去Bar and Restaurant,但諗諗下聽日又要返工,驚飲得太多,所以都係揀個日式料理餐廳,我哋既最愛。最後揀左間叫磯野水產既日式居酒屋,位置唔難揾,就係Sogo隔離。去到時好彩都唔洗等位,裝潢都係富有日式既設計,位置唔大,但啱啱好。我地叫左金目鯛刺身、槍魷魚刺身、浜燒二人前盛合、鐵罐酒蒸文蛤二隻、同金目鯛麵豉湯,最後都係忍唔住叫左兩杯葡萄甜酒。金目鯛刺身、槍魷魚刺身,好快就到枱,金目鯛唔成日食,味道唔算好濃郁,但肉質鮮甜,食落好新鮮,唔錯。浜燒二人前盛合,包括鮑魚、白貝、蚌仔、虎蝦、時令蠔浜燒,各有特色,整體都唔錯,無一不鮮甜爽口,當中最特別係虎蝦浜燒,真心有驚喜,本身虎蝦都已經夠鮮味,但估唔到個虎蝦上面仲搽左一大層既蝦膏蝦醬,即刻成個虎蝦昇華左去第二個層次,超級鮮甜、濃郁可口,強烈推介。之後黎到重頭戲,鐵罐酒蒸文蛤,上枱個陣勢已經比我知道唔簡單,又鐵罐、又爐、又酒、又火咁,當然要相機食先啦,成個蒸煮過程大約10分鐘到,未擺落口,已經聞到濃郁既酒香,一放入口,淡淡既酒味,帶出文蛤鮮甜既味道,酒太濃會蓋過文蛤既鮮味,太淡又帶唔出鮮味,要份

之後黎到重頭戲,鐵罐酒蒸文蛤,上枱個陣勢已經比我知道唔簡單,又鐵罐、又爐、又酒、又火咁,當然要相機食先啦,成個蒸煮過程大約10分鐘到,未擺落口,已經聞到濃郁既酒香,一放入口,淡淡既酒味,帶出文蛤鮮甜既味道,酒太濃會蓋過文蛤既鮮味,太淡又帶唔出鮮味,要份量啱啱好先相輔相成,令到個味道昇華。

整體海鮮浜燒盛寔,未滿分都有9分,雖然價錢唔算平,但食物高質已經值回票價,推介。

2020-07-12
  • 虎蝦浜燒
2020-07-20 132 瀏覽
全民派錢,當然要吃餐好的支持一下,今次到了澳門逸園中心的磯野水產,很有居酒屋氣氛,坐得舒服!這種主打各式各樣的日式料理,刺身、炸物、壽司、燒物、活海鮮燒,應有盡有!磯野活魚海鮮盛合(喜)極豪華的生猛海鮮盛合,活帆立貝如手掌般大,肉厚鮮甜,清酒煮味道鮮味更出,珍寶大蝦肉厚爽實,用來做刺身最好不過,蝦頭的膏亦絕不能放過,會用來炸物,送酒一流!生猛活鮑魚慢慢燒熟,不用加調味,原汁原味,非常鮮味!另一隻用上醬油漬的做法,又香又滑!蟹腳肉實爽口。全晚主角~喜知次手臂般大的喜知次,香港很少機會可以吃到,燒到魚皮非常香脆,魚肉非常嫩滑,魚頭亦不能放過!Orion 生啤,用上冰杯,非常細心!最後用了部分蟹腳煮的粥,非常鮮甜。全程店員會講解食法和做法,非常專業。人均幾百元,能吃到日本直送海鮮燒,很不錯吧!

磯野活魚海鮮盛合(喜)

蟹腳肉實爽口。

全晚主角~喜知次

Orion 生啤,用上冰杯,非常細心!

最後用了部分蟹腳煮的粥,非常鮮甜。

全程店員會講解食法和做法,非常專業。
人均幾百元,能吃到日本直送海鮮燒,很不錯吧!
2020-07-17 978 瀏覽
臨時搜的餐廳,意外發現澳門逸園中心都是日本料理店,下次可以多來試試。 餐廳不大,中間有Hamayaki的料理台,現點現做。食物整體味道在線,但並不突出。性價比還可以。  入座後【贈送】小份蔬菜搭配鯷魚醬,味道非常濃郁,有一絲絲偏咸,但非常好吃!我可以單獨再叫一大份。【Crab shell with Miso 味增蟹甲羅燒】,搭配海膽和魚籽,隨餅乾一起吃,分量很足。【Clams steamed in sake hamayaki 清酒煮蜆】 這道看似波瀾不驚,但味道很好吃,最後湯都喝掉了。【Steamed egg custard with seafood 海鮮蒸蛋】,我見過用料最足的蒸蛋了,一大碗,裡面都是看得見的海鮮。【Sukiyaki assorted mushroom & black truffle with butter 鋤燒黑松露牛油雜菌】,黑松露加黃油,味道肯定沒話說,賣相是差了一點點,另外金針菇的比例太多。 【King crab hands hamayaki 雪場蟹鉗】 算是硬菜,製作了很久才上來,並沒有想象的好吃,第一分量不夠,第二感覺肉質偏老,算是唯一一道性價比一般的菜。

餐廳不大,中間有Hamayaki的料理台,現點現做。
食物整體味道在線,但並不突出。
性價比還可以。

【Cold inaniwa udon 稻庭烏冬 冷面】,最後加的,中規中矩,不出彩。

【Sukiyaki grilled thin cut ox tongue牛舌鋤燒】,搭配蒜片味道不錯,肉質偏一點點老。

2020-07-14 121 瀏覽
本身又想去食居酒屋,但被嫌棄冇新意😶唯有轉場揀間浜燒食,尼間重點係唔洗自己燒,冇人比大廚更掌握到完美時間,又唔會搞到燒辣辣成身油煙味😌居酒屋嘅前菜好興比兜生蔬菜你點麵豉醬食,但我認真麻麻地😑其一,生嘅菜唔係人人接受,其二,d菜一唔新鮮會好明顯,其三,麵豉醬就咁點太鹹。尼度特別地上左個鯷魚醬,員工介紹係沙甸魚+多春魚,唔太咸帶少少鮮味,點生蔬菜又幾好食。(真係不能接受又怕魚味的話可以叫staff唔好上)上酒la~ 貪得意試葡萄甜酒,酸酸甜甜唔重酒味,女仔都岩飲朋友好喜歡食魷魚所以點左個刺身我本身唔好生魷魚,怕好漿口,但尼個食落爽口有甜味,改觀😂另外有共識咁叫左金目鯛刺身,因為未食過😌魚皮有輕輕咁燒過,唔會滑潺潺,魚肉口感軟軟地唔難咬,魚雖然冇腥味但亦可惜冇特別甜。食完之後師傅可以幫你用食淨嘅魚頭同骨整味增湯,食完生冷野暖下胃都不錯我地乜都想試所以叫左個浜燒盛合🤤師傅會幫你燒好上枱~非常推介白貝,大隻之餘鮮甜嫩滑,小爽口,連汁都飲埋👍🏻蚌仔比較少肉,薄身,爽口👌🏻鮑魚大隻又厚身,彈牙嫩滑,中間保持韌勁👌🏻蠔反而係其他貝類之下失色,飽滿但鮮甜度唔夠鬥鐵罐酒蒸文蛤: 睇表演!點火半蒸焗3分鐘食

上酒la~
貪得意試葡萄甜酒,酸酸甜甜唔重酒味,女仔都岩飲

朋友好喜歡食魷魚所以點左個刺身
我本身唔好生魷魚,怕好漿口,但尼個食落爽口有甜味,改觀😂

我地乜都想試所以叫左個浜燒盛合🤤師傅會幫你燒好上枱~

非常推介白貝,大隻之餘鮮甜嫩滑,小爽口,連汁都飲埋👍🏻

蚌仔比較少肉,薄身,爽口👌🏻

鮑魚大隻又厚身,彈牙嫩滑,中間保持韌勁👌🏻

蠔反而係其他貝類之下失色,飽滿但鮮甜度唔夠鬥

鐵罐酒蒸文蛤: 睇表演!點火半蒸焗3分鐘

食落酒味真係重d,肉質飽滿,較creamy同海水味濃(雖然唔係蠔但形容得比較貼切😂)

虎蝦浜燒為今晚劃上完美句號,好多肉,上面滿滿嘅蝦膏(蟹膏味咁🤔)同蟹籽,令蝦味更濃郁,好好食👍🏻
  • 前菜
  • 鐵罐酒蒸白貝
  • 虎蝦浜燒
2020-07-07 879 瀏覽
未能出外旅行, 偶然來一頓海鮮大餐,也能為疲乏的生活衝極一下。這天就約了好姊妹 一同品嘗濱燒海鮮大餐, 揀了《磯燒水產》。 下午六時多, 依然陽光普照, 近窗嘅位置感覺很休閒。店員先端上这款 餐前小食 , 生菜, 西芹,蘿蔔, 沙葛清甜爽脆, 配上自家調製嘅醬料, 特意把吞拿魚沙甸魚打成蓉, 鹹香富魚鮮味, 有少少似蝦醬味道但唔會好咸, 有小蠟燭保持溫度, 相當惹味開胃,一啲都唔腥。之後店員介紹是日當造海鮮~ 當然唔少得 一支Sake 配美食。『花』 純米大吟釀, 洒厰使用自家種植大米來釀製, 由於米香獨特,入口甘醇帶甜, 適合女士們, 也可自選心儀酒杯~磯野刺身盛合日光之下, 刺身色彩豐富, 晶瑩通透, 擺盤造型細緻精美。 有牡丹蝦 , 帆立貝,三文魚,平目魚, 拖羅。 帆立貝是來自北海道吧~ 鮮甜度叫人佩服! 即使切開了也大大粒肉厚爽甜!白身平目魚味道較清淡, 但肉質細緻結實,雖厚身但沒有雪味。 牡丹蝦好大隻,肉質爽甜鮮味。中拖羅入口很有魚油香, 肉質細嫩,極滋味!濱燒海鮮盛合鱈場蟹鉗,鮑魚,帆立貝。 店員先展视我们之前挑選的海鮮, 便拿到店中央的地方烹調或燒製,蟹一經爐燒就發出锈

磯野刺身盛合

中拖羅入口很有魚油香, 肉質細嫩,極滋味!

濱燒海鮮盛合
蟹一經爐燒就發出锈人蟹殼嘅香味~

鱈場蟹鉗肉質飽滿結實, 沒有過鹹的海水味, 鮮味滿瀉!每件都砌好唔需要再拆蟹肉, 實在貼心。

鮑魚也是燒得剛剛熟, 肉質柔軟鮮味!

帆立貝切粒用牛油黑松露調味, 頓時變了一款惹味嘅日式料理!

馬糞海膽

赤蝦

火炙拖羅筋壽司

磯野壽司盛合八款
九宮格木盒盛着8款壽司, 顏色也是相當豐富。
馬糞海膽真是非常甘甜, 鮮味。完整排列, 沒有糊口~~正!

火炙拖羅筋壽司, 好特別嘅部位 ,肉質爽又有啲彈牙, 火炙後迫出油份, 多重口感和味道!

赤蝦鮮甜肉厚, 鋪上飛魚子, 雙重美味。

炸軟殼蟹米紙卷配柚子啫喱
祇米卷係一種好清新嘅食物, 炸軟殼蟹 则是香口惹味炸物, 兩者結合则啱啱好, 卷上生菜火箭菜口感爽脆, 再配合酸酸地嘅柚子啫喱, 整體感覺美味。

磯野味噌虎蝦燒
吃了多款刺身又點咗熱食海鮮。
燒虎蝦本身已經夠鮮甜, 再鋪上 好似有濃郁蟹膏味嘅味噌 ,味道更上一層! 蝦頭有勁多蟹膏!

用了剛才赤蝦牡丹蝦的蝦頭蝦殼用来熬製這個味噌湯~ 鮮美無比, 海鮮味極濃!

店員服務也主動熱情, 隨便一位也可介紹所用嘅食材特色或烹調方法, 非常專業有禮。

今晚大滿足👍😋靚酒加美味刺身,海鮮料理!!

馬糞海膽
赤蝦
火炙拖羅筋壽司
2020-07-06 118 瀏覽
同個朋友食生日飯,見依間野好多好評就上去試一試,食物質素整體不錯,刺身和壽司都很鮮味,而且擺設得很日式很用心,環境優美空間比較大,服務亦不錯,所以給予好評,最可惜是沒有套餐,全部要單點叫食物,每人最後埋單要三百多元。最喜歡拖羅和海膽,比很多刺身店新鮮!好多推介美食仲未試,會下次再來食,我同個朋友都覺得好好味。
同個朋友食生日飯,見依間野好多好評就上去試一試,食物質素整體不錯,刺身壽司都很鮮味,而且擺設得很日式很用心,環境優美空間比較大,服務亦不錯,所以給予好評,最可惜是沒有套餐,全部要單點叫食物,每人最後埋單要三百多元。

慶祝紀念
生日
2020-07-06 111 瀏覽
日本料理是我的至愛,今天是週年紀念日,我的另一半已預訂銅鑼灣一間主打磯燒水產的日本料理。此店口碑不錯,如果沒有訂枱,分分鐘會白行一趟。平目魚刺身 - 又稱左口魚,肉較結實,魚油非常豐富,今次薄切做刺身,每片都雪白通透,配以酸汁,感受到它的甘香和鮮味。 馬糞海膽手卷 - 選用上等軟棉棉日本馬糞海膽,品質新鮮和完全沒有腥味,入口即化,相當滋味。葱吞拿魚腩蓉手卷 - 肥美嫩滑,吃後魚油的甘香仍維持在口腔內,令人回味無窮。海膽炸豆腐 - 用北海道馬糞海膽放在外脆內軟的炸豆腐上一同進食,簡直是人間極品。磯燒水產包括:虎蝦 - 新鮮巨型虎蝦在烤製過程中已聞到蝦膏的甘香味,蝦肉香脆嫩滑有彈性。鮑魚 - 活生生的鮑魚在爐的鐵絲網上不停伸縮,雖感覺有些殘忍,但它的鮮味卻令人欲拒還迎。生蠔 - 肥美的生蠔烤得甘香,入口時蠔汁溢出,非常和味。貴妃蚌 - 烤得剛剛熟,相當鮮甜味美。白貝 - 爽口彈牙帆立貝 - 特大帆立貝加入牛油和黑松露醬烹調,食後齒頰留香。鹽燒小牛排 - 肉質上乘,半生熟上碟,肉汁豐富,加少許蜜糖芥末一同進食,其味無窮。最後還有餐廳特別安排的週年紀念甜品蕃薯雪糕配四式福餅,非常感謝之餘,更讃
此店口碑不錯,如果沒有訂枱,分分鐘會白行一趟。

磯燒水產包括:

生蠔 - 肥美的生蠔烤得甘香,入口時蠔汁溢出,非常和味。

貴妃蚌 - 烤得剛剛熟,相當鮮甜味美。
白貝 - 爽口彈牙

最後還有餐廳特別安排的週年紀念甜品蕃薯雪糕配四式福餅,非常感謝之餘,更讃賞員工的服務態度,茶水從來不缺。

2020-06-28
2020-07-05 387 瀏覽
今天同妹妹出銅鑼灣行街食飯,周圍逛逛又一個悠閒的下午,黃昏時段,揾地方晚飯......已經有好一段時間沒有吃日本菜。這日本米酒,是餐廳從經銷商獨家購入,大米在日本配合特別的水自家釀製成酒,味道香甜,比較適合女士。店員先送上多春魚及沙甸魚攪拌而成的沾醬,配合甘筍、沙葛條七七及西芹一起吃,鹹鹹地好開胃。磯野魚生盛盒(五款)~新鮮滑捋捋牡丹蝦,厚切三文魚,甜帶子無其他可取替,大大塊油香拖羅,香濃魚味平目魚。浜燒鮑魚,配柚子胡椒醬,鮑魚是剛剛熟,一點兒也不靭,喜歡熟的朋友,可以叫師傅燒多一點時間。浜燒鱈場蟹腳蟹,粗粗的蟹腳填滿蟹肉,再加上燒烤蟹殼的香味好吸引。浜燒牛油黑松露帆立貝,香噴噴黑松露香濃,用牛油烹煮帆立貝更香,包你一試難忘。磯野壽司盛合(八款)~馬糞海膽樣子可愛,甘香,赤身吞拿魚新鮮,妹妹話赤蝦都是一絕,她試了黑松露帶子,絕對是天生的好配搭呢,磯煮鮑魚軍艦是我喜愛的,左口魚裙邊也不錯,火炙吞拿魚腩筋(油漬),三文魚壽司。軟殼蟹米紙卷,配柚子啫喱。香脆軟殼蟹配合柚子啫喱,清新味道新嘗試。蟹膏蝦膏麵醬燒煮大虎蝦,是今晚的驚喜 ,蟹膏蝦膏混合麵醬令這隻大虎蝦味道 更上一層樓,食過一定返尋味
磯野魚生盛盒(五款)~
新鮮滑捋捋牡丹蝦,
厚切三文魚,
甜帶子無其他可取替,
大大塊油香拖羅,
香濃魚味平目魚。
磯野壽司盛合(八款)~
馬糞海膽樣子可愛,甘香,
赤身吞拿魚新鮮,
妹妹話赤蝦都是一絕,
她試了黑松露帶子,絕對是天生的好配搭呢,
磯煮鮑魚軍艦是我喜愛的,
左口魚裙邊也不錯,
火炙吞拿魚腩筋(油漬),
三文魚壽司

軟殼蟹米紙卷,配柚子啫喱。
香脆軟殼蟹配合柚子啫喱,清新味道新嘗試。
蟹膏蝦膏麵醬燒煮大虎蝦,是今晚的驚喜 ,蟹膏蝦膏混合麵醬令這隻大虎蝦味道 更上一層樓,食過一定返尋味。
店員將剛才刺身蝦頭交回廚師,放入麵豉醬淆湯,加入豆腐及紫菜,鮮甜味道令人回味。
2020-06-29
2020-06-29 123 瀏覽
香港人愛吃海鮮,烹調多以白灼和清蒸的方法泡製,早幾年去北海道魚市場吃過的是磯燒,每張枱擺放了附金屬網的小爐,食客自行將海鮮放在網上烤,這種食法相當不錯,由於不加配調味料,吃到海鮮的原味。今晚約了友人來到銅鑼灣逸園中心19樓的「磯野水產」,一嚐海鮮的原味。此店地方不算大,但佈置充滿日本風情,坐在近窗位置,望見銅鑼灣街景。大熱天時,先來冰凍生啤一杯,佐酒小吃是沙甸魚和多春魚製成的醬,塗在蔬菜條上,非常滋味。平目魚刺身 - 薄切後的平目魚,精螢通透,擺盤十分悅目,此魚屬深海魚類,靠腹部貼近海底而行動,由於運動量大,所以其肉質寧舍爽口及彈牙,味道鮮甜。吞拿魚腩蓉手卷 - 入口融化,魚肉鮮甜。北海道馬糞海膽手卷 - 馬糞海膽本身的味道十分濃郁鮮美,口感較豐腴。浜燒海鮮:活鮑魚 - 燒至剛剛熟,非常鮮甜嫩滑。白貝和貴妃蚌 - 兩者同樣精彩,鮮味濃郁多汁。虎蝦 - 巨大虎蝦烤得香噴噴,蝦頭多膏,蝦肉美味彈牙。烤活蠔 - 新鮮有海水味,烤的時間拿捏精準,蠔肉不過熟。 鹽燒小牛排 - 上級小牛排烤至五成熟,入口多汁嫩滑。 海膽炸豆腐 - 新鮮軟棉棉的海膽放在外脆內軟的炸豆腐上,非常匹配。最後還有蕃薯雪

吞拿魚腩蓉手卷 - 入口融化,魚肉鮮甜。

浜燒海鮮:
活鮑魚 - 燒至剛剛熟,非常鮮甜嫩滑。

白貝和貴妃蚌 - 兩者同樣精彩,鮮味濃郁多汁。

虎蝦 - 巨大虎蝦烤得香噴噴,蝦頭多膏,蝦肉美味彈牙。

烤活蠔 - 新鮮有海水味,烤的時間拿捏精準,蠔肉不過熟。

鹽燒小牛排 - 上級小牛排烤至五成熟,入口多汁嫩滑。

最後還有蕃薯雪糕和四式福餅,盡享完美的一餐磯燒海鮮。

2020-06-28
2020-06-29 111 瀏覽
上星期同事簽了一張大單,他說感謝我的幫忙決定請我吃一頓好的,由我作主,想起了這一間在公司附近很出名的日式居酒屋,沒有嘗試過的我這次有東主,沒有懸念便訂了枱餐前沙律已經看得出餐廳的質素之高,蔬菜為配角,主角是他們特製的魚香醬,有豐富的吞拿魚和魚子醬味,非常鮮香朋友點了我沒有嘗試過的琵琶蝦,看到外型有點害怕,沒有想過味道卻如此鮮甜先來刺身處理,琵琶蝦肉質彈牙清甜,配搭上面的魚子,能夠帶出蝦肉的鹹香味,非常驚喜蝦身同事決定煲粥,同樣驚喜,蝦肉的味道帶到整煲粥,非常鮮味,同樣本身粥底不錯,非常綿滑另外還點了兩隻赤蝦濱燒,肉質鮮嫩,重蝦味,只需要少量的鹽作調味就品嚐到美味