2021-11-11 86 瀏覽
啱啱同屋企人慶祝生日,去咗位於銅鑼灣逸園中心嘅《磯野水產》慶祝。 呢一間日式居酒屋,除咗刺身壽司之外, 仲有爐端燒, 串燒,鍋物等,款式包羅萬有,就算係怕食生冷嘢嘅父母,都依然可以品嚐各款日式美食,絕對令大家稱心滿意。咁高興就當然要叫支清酒賀一賀啦!呢一支秋季限定《高育酒》,係夏季釀造, 口感清爽,容易入口。 而且仲可以自選清酒酒杯,邊食邊暢飲,不亦樂乎。另一杯《柚子highball》, 喺威士忌加埋柚子蜜梳打, 既有威士忌嘅酒香, 同時亦都非常易入口。一坐低嘅時候, 侍應就會送上自家製嘅提魚醬。 鯷魚醬用咗多春魚同埋沙甸魚製成, 鹹鮮味十足, 用慢火溫暖著, 一啲都唔腥之餘,仲非常之開胃, 用來送酒一流。深海池魚薄切刺身配酸汁, 池魚刺身本身已相當好吃, 池魚刺身肉質紮實而爽口,油份適中而肉質甜美。 撈埋特製嘅酸汁一齊食, 非常開胃。另外亦都叫咗幾道浜燒系列海鮮。浜燒海鮮, 一定會選用新鮮上成嘅材料 。燒文蛤蜆, 火候控制得相當恰當。 大大嘅蜆殼包裹住肥美肉厚嘅蜆肉, 當蜆慢慢張開嘴嘅時候,就灑上清酒。 除咗可以品嘗到蜆嘅鮮甜和海水味之外,重品嚐到清酒嘅甜美, 蜆肉嫩滑, 相當之出色

燒文蛤蜆, 火候控制得相當恰當。 大大嘅蜆殼包裹住肥美肉厚嘅蜆肉, 當蜆慢慢張開嘴嘅時候,就灑上清酒。 除咗可以品嘗到蜆嘅鮮甜和海水味之外,重品嚐到清酒嘅甜美, 蜆肉嫩滑, 相當之出色。

浜燒原隻魷魚, 由於非常新鮮,魷魚輕輕燒好就食得,口感方便爽脆軟熟。

幾惹味噌虎蝦燒, 虎蝦體積非常龐大,二人分享絕對得體。 蝦肉彈牙, 超好之後再舖上味噌調味, 味噌不會過鹹, 能夠提鮮, 金黃色嘅賣相非常討好,打卡一流。

火炙吞拿魚腩腦天, 平時較少聽到腦天呢一個名詞。腦天其實係吞拿魚頭頂上嘅部位, 位置刁鑽, 而且供應甚少。 呢一個位置嘅吞拿魚口感滑溜, 比較少筋, 而且油份充足, 火炙之後魚油融化, 入口即溶, 更為美味。

呢一餐日本居酒屋嘅盛宴令人相當之滿意。 除咗有美食之外, 仲有美酒品嚐。 而且食物種類多元化, 絕對會另一家人都稱心滿意。

2021-11-10 334 瀏覽
今晚老公約我慶祝生日,我當然舉腳答應。Book了早一點的時段吃,少一點人,食時坐都輕鬆一點。餐廳裝潢盡是和風特式,在香港都好似在日本當地餐廳的感覺。剛好坐下不久就有前菜品嚐,前菜是沙律,醬汁由沙甸魚、鯷魚制成,味道本身是咸咸的,配合蔬菜一起食帶出魚的鮮味。之後店員跟我們介紹今晚吃的海鮮,有赤貝、蠔、文蛤、雪場蟹腳、虎蝦,分別會以刺身、磯燒、伴湯方法烹調。有新鮮的海鮮,當然要有一支靚的清酒配襯,店員向我們介紹能夠配搭今晚海鮮的清酒是安藝虎純米吟釀。上了酒話咁快海鮮刺身就送上,先是由白肉海鮮開始,帶子鮮甜肉厚,池魚、三文魚厚切,口感豐富、鮮味濃郁。赤貝爽口新鮮,牡丹蝦鮮嫩幼滑。拖羅新鮮肉嫩、極襯今晚的純米吟釀。我老公對清酒有少少研究,這支酒精米度有50%, 帶有蜜瓜、花香味,與海鮮刺身非常匹配,酒跟魚類貝類海鮮比較突出,我當然要試吓啦,飲落又真係幾唔錯,店員好介紹!浜燒文蛤肉質鮮嫩非常,貝味濃郁,連乳色湯汁都喝清光,非常美味!之後,店員幫我將刺身的蝦頭製成炸蝦頭和蝦頭麵豉湯,炸蝦頭食落香口惹味,麵豉湯飲落鮮甜濃郁,加上蝦膏融入麵豉湯中使得湯更為鮮甜。接住浜燒生蠔送到,蠔味濃郁,生蠔鮮甜、連

餐廳裝潢盡是和風特式,在香港都好似在日本當地餐廳的感覺。
剛好坐下不久就有前菜品嚐,前菜是沙律,

接住浜燒生蠔送到,蠔味濃郁,生蠔鮮甜、連殼入面嘅湯都很清甜。
隨之而來的是浜燒虎蝦,蝦肉爽口彈牙,蝦膏濃厚甜美,喜歡吃海鮮的我,感覺滿足之餘更令我回味無窮。
最後是燒羊架,羊肉鮮嫩,配柑桔啫喱用作解油去膩,夠特別。

原來還有甜品,老公吩咐餐廳預備了慕絲卷蛋,有黑加侖子味和朱古力香蕉味兩種,甜品擺盤精緻,和老公影完張生日相就為我的生日餐完美作結。可以的話不用等我生日都要去再試試其他海鮮,哈哈!
慶祝紀念
生日
2021-11-09 278 瀏覽
◦•●◉✿✿◉●•◦ Birthday month真係好幸福😆 因為試到好多美食🤤 今次朋友預訂咗呢間磯野水產🦐 餐廳主打日本海鮮為主 ⁡當然要叫個日本海膽味噌甲羅燒啦🦀蟹膏味好濃 不過都食到海膽少少清甜味蟹籽好突出 幾新鮮如果可以有器皿熱住應該會再好食dd⁡北海道馬糞海膽手卷🤤 見到個手卷即刻嘩咗出嚟D海膽多到拎起手都裝唔到😂 好鮮甜🤤 一個字~爽磯煮鮑魚 第一次食日式煮法嘅鮑魚入味得嚟又爽口☺️👍🏻⁡壽司系列🍣 三文魚腩好肥美🤤 黑松露帶子好鮮甜🤤 火炙左口魚邊壽司好肥美⁡松葉蟹肉青蘋果蟹籽沙律🍏🥗呢個沙律幾好味😋青蘋果條條好爽口蟹肉&蟹籽好鮮甜 ⁡牛舌鋤燒🐮會建議最後先叫呢個牛舌因為有大量蒜&蔥 牛舌好爽口 雖然好惹味不過真係太太濃味😂 食完之後已經覺得食其他野都無咩味😆⁡最後想介紹個前菜—野菜條沙律伴鯷魚醬👵🏻同朋友都覺得好出色 重點係個鯷魚醬 咸咸地鮮甜嘅醬配新鮮嘅野菜條 好夾🥰🧡⁡Overall覺得食物還可以海鮮幾新鮮🦀🦑🐙不過到離開個時等咗大約25-30分鐘嘅lift先落到地面 可能因為限聚令關係 差唔多全楝樓所有餐廳都收10pm呢間餐廳位於高樓層 但都入唔到lift 等到
◦•●◉✿✿◉●•◦

壽司系列🍣
三文魚腩好肥美🤤
黑松露帶子好鮮甜🤤
火炙左口魚邊壽司好肥美
三文魚腩、黑松露帶子、火炙左口魚邊

松葉蟹肉青蘋果蟹籽沙律🍏🥗

不過到離開個時等咗大約25-30分鐘嘅lift先落到地面
可能因為限聚令關係 差唔多全楝樓所有餐廳都收10pm
呢間餐廳位於高樓層 但都入唔到lift
等到灰心諗住行樓梯走
(餐廳19樓都想行落去 等到十分絕望)
但係後樓梯係污糟到好恐怖🥲

北海道馬糞海膽手卷
牛舌鋤燒
  • 日本海膽味噌甲羅燒
2021-11-07 89 瀏覽
追尋美食係快樂嘅來源,磯野火炙三色刺身沙律有鮮蝦同三文魚,配上鮮嫩嘅沙律菜,整個口感都好新鮮,其中三文魚採用半生熟嘅煮法,師傅用心燒熟三文魚外層,咬落去口感分明。再嚟八款磯野壽司,左口魚群邊入口即溶,帆立貝新鮮肥厚,將整個飯都覆蓋住,吞拿魚嘅鮮味十足,感覺就好似日本漁市場直送。清甜的海膽厚厚地鋪滿整個軍艦,8件不同口味的壽司滿足晒味蕾。跟住就係主角兵燒盛合,有生蠔,北寄貝,海蝦同鮑魚。生蠔係火炙下帶出陣陣海鮮味,入口後舌尖感受到淡淡嘅清甜。海蝦成隻手掌咁大,師傅燒嘅過程用心保留水份,令海蝦食落完全無乾晒水嘅感覺,肉汁仍然鎖係蝦身。飽魚用料上乘,肉質彈牙,鹽燒嘅鮮味從舌尖直達喉嚨。

2021-10-29 109 瀏覽
今日同朋友去咗呢間日式居酒屋食晚餐,見到有日本人都嚟食。首先小食叫咗個蔬菜點提魚醬。蔥吞拿魚腩薄脆,呢個好精緻賣相好靚,適量都幾特別。深海池魚薄切刺身,酸汁跟住食,可以帶到啲魚嘅鮮味。食下食下就食晒啦!火炙吞拿魚腦天額壽司呢個唔係好多地方有得食,正呀!穴子好大件有兩條,幾香。火炙吞拿魚腩筋壽司呢個幾特別金,入口即溶。辣酒煮花螺呢個餸原來係凍嘅,食落去其實都幾辣,所以我哋帶咗清酒用嚟送,一流啦!西京豚腩肉切好一片片,肥肥地,好juicy! 好戲在後頭:喜之次,店員話通常有兩種煮法,一係就鹽燒一係就汁燒。我哋今次揀鹽燒,只係小小嘅調味食到成條魚嘅鮮味。

今日同朋友去咗呢間日式居酒屋食晚餐,見到有日本人都嚟食。

首先小食叫咗個蔬菜點提魚醬。
蔥吞拿魚腩薄脆,呢個好精緻賣相好靚,適量都幾特別。

火炙吞拿魚腩筋壽司呢個幾特別金,入口即溶。

西京豚腩肉切好一片片,肥肥地,好juicy!

2021-10-28 109 瀏覽
日本料理夜~▶️前菜$34紅蘿蔔條🥕、青瓜條🥒等配上小熱爐盛載嘅鯷魚醬:沙甸魚、多春魚醬做成。味道咸咸地。▶️叫咗Sake 一酌一景$288🍶味道清清地,清酒味幾突出。另外,店員仲推介咗其他酒。由左至右幾款:本正生酒,味甜易入口。而高育酒低度數酒精。秋季酒山田錦,有果香。▶️辣酒煮花螺$98佐酒唔少得辣酒煮花螺,細細粒,夠香辣惹味!▶️蔥吞拿魚腩薄脆$88薄脆好香脆,吞拿魚腩有芝麻、香蔥等。叫咗少少壽司🍣及刺身▶️ 穴子壽司$68/件、火炙吞拿魚腩筋壽司$78/件、火炙吞拿魚腦天額壽司$78/件 穴子壽司好長,夠多醬汁、火炙吞拿魚腩筋肥美、火炙吞拿魚腦天額夠火炙香又夠林滑。▶️深海池魚薄切刺身$288夠薄,面上有魚籽,有酸汁點。魚生口感較室溫。嚟磯野水產當然要食燒海鮮,店員話喜之次唔錯,就叫左一條!▶️鹽燒喜之次$880魚燒得好香,魚皮少少脆,帶有魚油香。魚肉夠白,肉質夠滑。▶️西京豚腩肉$98西京燒汁夠,燒得好香,豚腩肥而不膩。▶️日本卷蛋$78生日仲可以寫埋Happy Birthday ~
日本料理夜~

▶️前菜$34

▶️叫咗Sake 一酌一景$288🍶
味道清清地,清酒味幾突出。

另外,店員仲推介咗其他酒。
由左至右幾款:
本正生酒,味甜易入口。
而高育酒低度數酒精。
秋季酒山田錦,有果香。

▶️辣酒煮花螺$98
佐酒唔少得辣酒煮花螺,細細粒,夠香辣惹味!

▶️蔥吞拿魚腩薄脆$88
薄脆好香脆,吞拿魚腩有芝麻、香蔥等。

叫咗少少壽司🍣及刺身

▶️深海池魚薄切刺身$288
夠薄,面上有魚籽,有酸汁點。魚生口感較室溫。

嚟磯野水產當然要食燒海鮮,店員話喜之次唔錯,就叫左一條!

▶️鹽燒喜之次$880
魚燒得好香,魚皮少少脆,帶有魚油香。魚肉夠白,肉質夠滑。

▶️西京豚腩肉$98
西京燒汁夠,燒得好香,豚腩肥而不膩。

▶️日本卷蛋$78
生日仲可以寫埋Happy Birthday ~

2021-10-23 132 瀏覽
呢間居酒屋宜品嚐多道以海鮮入饌,林林種種嘅鮮味佳餚!先講講前菜,磯野火炙三色刺身沙律($148),三樣火炙刺身分別喺三六魚、甜蝦、左口魚,啖啖肉質鮮甜可口,海鮮味重,配搭有翠綠清爽的凱撒沙律菜。另一款蔥吞拿魚腩薄脆($88),師傅將吞拿魚腩打碎,口感柔軟,相反,脆餅乾身脆口,呢個配搭令口感層次豐富。另外,兵燒盛合(2人前) ($698)相當豐盛,有生蠔、鮑魚、龍蝦、魷魚等。眾多燒物嘅選擇中,誠意推介肉嫩鮮甜,一咬落去口入面溢滿肉汁嘅龍蝦。除此之外,師傅將兩頭活鮑魚切件,再於鐵板上慢慢煎熟,鮑魚口感柔軟,之後仲散發陣陣海鮮香添!魷魚掃上醬汁再燒烤,使魷魚盡吸燒烤醬的味道,開胃又冶味。另一道主菜,磯野壽司盛合八款($348),有海膽、三文魚、火炙左口魚裙邊、吞拿魚、帶子、甜蝦等,應有盡有,滿足不同客人的喜好!從來冇諗過會喺日本餐廳揾到高質嘅燒羊架(2支骨) ($128),肉質軟嫩香滑,充滿嚼勁且肉汁豐腴!軟殼蟹米紙卷($98)皮薄餡多,最驚喜的喺燒羊架同米紙卷都伴隨柚子jelly,每食一口油膩感重的菜色,再食一啖清新開胃嘅jelly,令我哋嘅味蕾能稍稍放鬆,體驗另一番風味。鋤燒黑松露牛油雜
呢間居酒屋宜品嚐多道以海鮮入饌,林林種種嘅鮮味佳餚!

鋤燒黑松露牛油雜菌($98),黑松露味道濃郁。

日本卷蛋($78)分別係巨風提子同香蕉朱古力味,最特別喺餐廳可以幫客人寫字慶祝節日,適合生日或者週年紀念!
2021-10-20 3607 瀏覽
朋友特地找了一間我愛的日式磯燒海鮮主題餐廳「磯野水產」,餐廳位於銅鑼灣,充滿日式裝修風格的居酒屋像置身於日本,中間位置為客人磯燒食材,海產即叫即燒,別有一番風味! 餐廳有不同浜燒海鮮,花多眼亂,選好海產後,職員會將新鮮的海鮮給我們看看及打卡拍照!餐廳晚市清酒買一送一,店員向我們推薦了三支清酒,清酒酒杯可自己選!清酒有不同的選項,有甜的,辛口的也有。🍶🍶野菜條沙律伴鯷魚醬溫火在底部溫著鯷魚醬,味道咸香味濃,配搭爽脆的青瓜紅蘿蔔及梨條,清新開胃!😚辣酒煮花螺花螺彈牙易咬,辣味不會苦澀,微辣帶香味,愈吃愈過癮。😃時令生蠔🦪生蠔大隻飽滿,海水味濃郁,入口充滿鮮味綿滑,層次豐富。😊火灸吞拿魚腦天壽司腦天是吞拿魚頭頂肉,非常珍貴,口感很軟滑,富有特色。火灸吞拿魚腩筋壽司,入口即溶,魚味濃郁。😘磯野浜燒海鮮盛合白貝,刀貝,文蛤,鮑魚,大北寄貝和鱈場蟹腳,海鮮種類十分豐富❤️貝類鮮甜不經任何調味,磯燒海鮮可以保留海鮮嘅原汁原味!鮑魚入口軟腍,店員建議配上柚子胡椒醬味道更濃,酸咸味帶出鮮味,另有一番風味!😜北寄貝很大一隻,連殼上將海帶及清酒以及北寄貝片,肉質爽口,啖啖肉!😝鱈場蟹鉗浜燒 ,蟹腳肉質鮮甜,剪

辣酒煮花螺
花螺彈牙易咬,辣味不會苦澀,微辣帶香味,愈吃愈過癮。😃

時令生蠔🦪
生蠔大隻飽滿,海水味濃郁,入口充滿鮮味綿滑,層次豐富。😊

火灸吞拿魚腦天壽司

磯野浜燒海鮮盛合

貝類鮮甜不經任何調味,磯燒海鮮可以保留海鮮嘅原汁原味!

鱈場蟹鉗浜燒 ,蟹腳肉質鮮甜,剪成幾份,方便起肉食,鮮甜十足。😋

浜燒虎蝦大隻厚肉,蝦肉爽口彈牙,燒熟後更帶鮮甜味。

燒羊架
賣相吸引,肉汁多,表面燒得帶微金黃色,加上沙律配菜以及蘆葦啫喱,清新清甜!🥰

柚子燒酒及巨峰果味汽酒
乳酸汽酒酒精濃度剛好,味道微酸又帶點酒味,少酌宜情。😉

整體而言,店員十分有禮,每道菜式都會簡單介紹,食物質素高,環境及氣氛更掛念日本,十分滿足的一晚!👍🏻👍🏻
  • 野菜條沙律伴鯷魚醬
  • 浜燒鮑魚
  • 雪場蟹腳
講起日本菜集中地,尖沙咀有棉登徑,銅鑼灣就有澳門逸園中心,兩個地方都係我成日『蒲』開嘅地方,哈哈。澳門逸園中心有好多高質日本餐廳,呢晚屋企人揀咗磯野水產晚餐,去到先醒起我2年前左右嚟食過!呢間居酒屋嘅食物好多元化,有磯燒、刺身、壽司、一品料理、火鍋、浜燒、煮物等。印象中我上次係嚟食海鮮磯燒,海鮮每日日本空運直送,非常新鮮,而且套餐份量好足,食得滿足!呢晚我地主要散叫,一坐低,店員就先送上前菜( $34)。 前菜係野菜條沙律,雖然睇落平平無奇,但一蘸上自家調製嘅鯷魚醬,即刻鹹香十足,送酒一流! 店員推介原條赤鯥魚( $880),日本剛剛空運直送到港,絕對新鮮。平時omakase先食到嘅赤鯥魚,竟然居酒屋都食到,梗係唔可以錯過!店員建議一魚多食,一部分用黎做刺身,一部分就用黎整炙燒壽司,魚骨再物盡其用,用黎煮湯! 赤鯥魚刺身肉質鮮甜,口感爽脆,刺身味道最好!炙燒後就另有一種風味,炙燒逼出赤鯥魚嘅油脂香,食落口有少少半生熟嘅口感。用赤鯥魚魚骨熬成嘅魚湯都好鮮甜,真係想飲多幾碗呢!新鮮魷魚磯燒( $88)魷魚非常新鮮,所以磯燒後完全唔韌,口感彈牙爽滑,鮮味十足!燒羊架( $128)份量慷慨,足
講起日本菜集中地,尖沙咀有棉登徑,銅鑼灣就有澳門逸園中心,兩個地方都係我成日『蒲』開嘅地方,哈哈。澳門逸園中心有好多高質日本餐廳,呢晚屋企人揀咗磯野水產晚餐,去到先醒起我2年前左右嚟食過!呢間居酒屋嘅食物好多元化,有磯燒、刺身壽司、一品料理、火鍋、浜燒、煮物等。印象中我上次係嚟食海鮮磯燒,海鮮每日日本空運直送,非常新鮮,而且套餐份量好足,食得滿足!

呢晚我地主要散叫,一坐低,店員就先送上前菜( $34)。

用赤鯥魚魚骨熬成嘅魚湯都好鮮甜,真係想飲多幾碗呢!

新鮮魷魚磯燒( $88)
魷魚非常新鮮,所以磯燒後完全唔韌,口感彈牙爽滑,鮮味十足!

燒羊架( $128)
份量慷慨,足足有兩大支羊架!羊架好厚身,燒得香脆,羊味好重,火候控制到好好,燒得好juicy!
食完羊架,店員送上青檸啫喱,清新口腔。

辣味噌大根牛舌煮( $68)
牛舌非常厚身,燴得軟腍入味,入口微微帶辣,刺激味蕾。日本大根先係精髓,吸收湯汁及牛舌嘅精華,味道清甜鮮美。

辣酒煮花螺( $98)
花螺味道鮮美,辣辣地好滋味!

天婦羅魷魚鬚 ($88)
炸槳薄脆,魷魚鬚因為都好新鮮,所以好彈牙,簡單嘅調味已經非常惹味!
2021-10-17 1552 瀏覽
晚上訂了枱為慶祝朋友升職,因為他非常喜愛日本菜及海鮮,我找到了一間以日式磯燒海鮮為主的餐廳「磯野水產」位於銅鑼灣軒尼詩道澳門逸園中心內,裝修風格很日式,原木系居酒屋風格為主,燈光昏暗,十分有日本當地的格調感,餐廳中央位置一個大烤爐,為客人磯燒食材,客人可以看著食物即場燒制,很有風味!餐廳主打浜燒海鮮,包括了貝類,亦有手卷、刺身、壽司及燒魚等日式食物,在未燒煮海鮮前,職員會將新鮮的食材上枱給客人打卡拍照,再即點即燒,食材十分新鮮!前菜沙律是野菜條沙律伴鯷魚醬,紅蘿蔔、青瓜及生菜,加上有小火在底部溫熱著的鯷魚醬,味道富鹹鮮味,氣味濃厚,配搭爽脆的野菜,中和了鹹味,非常清新開胃!「辣酒煮花螺」,辛辣香料:花椒、八角、桂皮氣味香濃,每粒花螺皆爽口彈牙, 搣開螺蓋,用竹籤挑出螺肉時,容易一併拉出!生蠔有兩大隻,肉質飽滿,口感很鮮嫩滑,原味海水味濃郁,而酸酢汁的味道酸甜,十分開胃!「磯野浜燒海鮮盛合」有文蛤、刀貝、白貝,生蠔、大虎蝦、鮑魚、大北寄貝鱈場蟹腳,海鮮種類十分豐富!先吃白貝、刀貝及文蛤,海水味豐富,味道鮮甜,肉質爽口,十分大隻,飽滿厚實,入口非常爽甜!鮑魚燒過後保持得到軟熟,肉質入口軟腍

餐廳主打浜燒海鮮,包括了貝類,亦有手卷、刺身壽司及燒魚等日式食物,在未燒煮海鮮前,職員會將新鮮的食材上枱給客人打卡拍照,再即點即燒,食材十分新鮮!

鮑魚燒過後保持得到軟熟,肉質入口軟腍,賣相吸引,毋須另加調味修飾,原味道很鮮甜!另一隻配上柚子胡椒醬味道更濃,另有一番風味!浜燒鮑魚確實更能帶出鮑魚的鮮味!

北寄貝,將海帶及清酒以及北寄貝片一起燒,賣相吸引,殼上的鮮甜湯汁入口甘甜,肉質爽口,十分推介!

浜燒虎蝦大大的一隻,蝦肉飽滿爽口,燒過後更鮮甜!蝦頭有滿滿的蝦膏,喜愛品嚐蝦頭的人必愛!

鱈場蟹鉗浜燒 ,餐廳細心將鱈場蟹腳剪成幾份,方便起肉食用,蟹腳肉質鮮甜,加上蟹醋更能提鮮!

燒羊架同樣出色,肉質鮮嫩,表面燒得帶微金黃色,肉汁多,羊味濃郁,加上沙律配菜以及蘆葦啫喱,清新清甜!

火灸吞拿魚腦天壽司,很有特色!刁鑽的部位,腦天是吞拿魚頭頂的肉,非常珍貴,口感很軟滑,少根脂肪多,大滿足!
火灸吞拿魚腩筋壽司口味相對清淡,但吃下去時魚味濃郁,魚身口感特別爽滑!

餐廳正在舉行清酒還有買一送一優惠,店員推薦了三支清酒,可以自選酒杯,十分有儀式感!純米大吟釀的味道,也有辛口感的,十分多選擇,配食海鮮和刺身一流。

飲品點了柚子燒酒及巨峰果味汽酒,乳酸汽酒酒精濃度剛好,味道微酸又帶點酒味!

整體而言,這餐廳食物質素有水準,環境及氣氛很好,店員有禮,十分滿足的一晚!
2021-10-11
  • 辣酒煮花螺
  • 磯野浜燒海鮮盛合
  • 鱈場蟹鉗
  • 燒羊架
  • 火灸吞拿魚腦天壽司
2021-10-16 1213 瀏覽
一向覺得銅鑼灣澳門逸園中心有很多高質的日本料理,這間磯野水產就是其中一間。和朋友放工後來這裡吃飯聚舊,這裏有海鮮磯燒、刺身、壽司、一品料理等等提供,環境也很有居酒屋的感覺。先來一份清爽的前菜。這次過來吃晚餐吃到季節限定新鮮的原條赤鯥魚。一魚多吃。一部分用來做刺身,一部分就用來整炙燒壽司。赤鯥魚鮮甜無比而且肉質軟滑得來有彈性,用賴刺身吃實在太好吃。而微微炙燒過後更可以逼出魚油香,味道更佳。剩下的魚骨也不用浪費,用來煮麵豉湯同樣都鮮甜好味。原條新鮮魷魚也很有水準。魷魚燒得剛剛好,魷魚好軟身爽口,一點都不會韌,甜甜的調味同磯燒的香氣加分不少。魷魚鬚天婦羅另有特色。天婦羅炸得香脆可口,炸粉不會太厚,入面的魷魚鬚保持鮮味和口感。其他熟食的質素同樣非常高。燒羊架啖啖肉,羊肉味濃,燒得又香好充滿肉汁。辣酒煮花螺辣得相當惹味,而且鮮味十足,送酒佳品。辣味噌大根牛舌煮個人非常喜歡。牛舌夠厚切,這個整法的牛舌比起一般燒牛舌沒那麼油膩,但口感依然爽脆。配搭清甜的蘿蔔很好吃。

和朋友放工後來這裡吃飯聚舊,這裏有海鮮磯燒、刺身壽司、一品料理等等提供,環境也很有居酒屋的感覺。

先來一份清爽的前菜。

這次過來吃晚餐吃到季節限定新鮮的原條赤鯥魚。

一魚多吃。一部分用來做刺身,一部分就用來整炙燒壽司

而微微炙燒過後更可以逼出魚油香,味道更佳。
剩下的魚骨也不用浪費,用來煮麵豉湯同樣都鮮甜好味。

原條新鮮魷魚也很有水準。

魷魚鬚天婦羅另有特色。

其他熟食的質素同樣非常高。
燒羊架啖啖肉,羊肉味濃,燒得又香好充滿肉汁。

辣酒煮花螺辣得相當惹味,而且鮮味十足,送酒佳品。

辣味噌大根牛舌煮個人非常喜歡。

配搭清甜的蘿蔔很好吃。
2021-10-13 1153 瀏覽
約了朋友聚舊,最後決定食好少少以解日本單思之苦,這間上樓日本餐廳風味十足,這陣子更做特價,大枝裝清酒買一送一抵到爛,等我選一隻靚杯先。前菜:緹魚醬野菜沙律,醬汁燒熱中,是多春魚沙甸魚牛油蒜蓉混合醬,熱辣辣與凍野菜形成冰火暖感。磯野活魚海鮮盛合絕對是推介之選,單看木盤上的海鮮種類,又多又新鮮,已開始流口水了。響螺刺身拼帶子刺身新鮮甜美,響螺大隻爽口,切片後份量多得很,擺盤唯美。鮑魚二食,磯煮鮑魚味道清新,厚肉易入口;濱燒鮑魚配柚子胡椒醬又別具風味。火炙吞拿魚腦天額壽司,是吞拿魚眉頭上小小的位置,極為少有,醬油漬了再火炙,魚質有些彈性卻入口即溶,頗特別的腦天額。海蝦天婦羅炸得金黃香口,蝦頭脆香全隻都可咬碎😋蝦肉扎實有咬口。黑松露帆立貝味道濃郁,啖啖黑松露香氣撲鼻,特大帆立貝切粒多用。原條燒喜之次乃上佳之選,大條多肉有魚汁,一試難忘回味無窮,配搭白桃濁酒也不錯,果甜又甜又出,又或配Premium Malt’s Suntory黑白啤酒也很正👍🏻
2021-10-06
  • 野菜條沙律伴鯷魚醬
  • 吞拿魚腦天額濱燒
  • 磯煮鮑魚
  • 浜燒鮑魚
2021-10-10 130 瀏覽
不能去日本,最好的方法就是吃好味的日本菜緬懷一番。選了這間人氣高的居酒屋一試,餐廳不算大,但裝修和日本相似,感覺置身日本,食味的味道更是一流。刺身五款刺身極度新鮮,而且刺身非常厚身,像是整條魚放落口腔一樣,然後慢慢在口腔溶化,隨之口腔充斥的就是鮮甜味,讓人食指大動。和牛鋤燒這碟是我最喜歡的,和牛脂肪分布均勻,入口即溶,而且牛油非常香濃,加上和牛烤得很香,溫度剛剛好,配上日式醬汁,完全去了日本一樣。鹽燒油甘魚鮫油甘魚鮫烤得很香,而且魚油很香,配上淡淡鹽味,加上炭燒香味,真是只有居酒屋能有的味道。

刺身五款

和牛鋤燒

鹽燒油甘魚鮫

2021-10-10 134 瀏覽
今晚同女朋友慶祝紀念日,應承左佢每個月既紀念日都要慶祝,食豪啲開心下一個月一次,今次特登一早book定女朋友最愛食既日本菜!選擇太多,見到OpenRice介紹依間餐廳,就同女朋友食個浜燒晚餐!前菜先來鯷魚醬配蔬菜,用上沙丁魚和吞拿魚製成既醬,的確非常咸香滋味,用來配上味淡的蔬菜,非常合適!之後點上餐廳人氣的浜燒海鮮拼盤,主打貝類!加點時令象拔蚌做刺身,非常鮮甜爽口!即叫即燒各款貝類海產,爽嫩無沙,入口鮮甜,夠新鮮!鮑魚彈牙完全唔會乾,女朋友超鐘意最後加點羊架,厚肉多汁夠哂羶香
最後加點羊架,厚肉多汁夠哂羶香
2021-10-09 92 瀏覽
和朋友慶祝生日,她選了這家在銅鑼灣的磯野水產,壽星女好識揀🤩好多特別菜式都未試過🧐🥳期待。難得來到,當然要飲番幾杯慶祝一下,剛剛做了優惠晚市有買一送一(720ml)我們點了黃龍大吟釀、鏡山,都容易入口。🥳前菜柚子割燒酎柚子清爽酸甜,配上低酒精感的燒酎,對於沒有飲酒習慣的我來說平易近人🤤火灸吞拿魚腦天壽司罕有兼矜貴,是吞拿魚額頭的兩片肉,油脂高,魚味濃郁,入口即溶,享受。蔥吞拿魚腩薄脆吞拿魚腩軟綿綿配上薄脆,軟硬通吃🙈,配搭不錯。辣酒煮花螺老公大讚這花螺,有麻辣的味道,辣得過癮!還有番紅花,令這下酒菜更添風味。燒羊架最喜歡食羊架,有香氣無羶氣,香噴噴之餘,大啖肉,吃好後再吃一口微酸清新啫喱,清清口氣☘️鹽燒吞拿魚腩筋吞拿魚腩筋魚油豐腴,鹽燒後入口即溶👍🏼辣味噌大根牛舌煮牛舌軟綿綿🤤未試過用辣味噌,都頗惹味。

前菜
柚子割燒酎

火灸吞拿魚腦天壽司

蔥吞拿魚腩薄脆
吞拿魚腩軟綿綿配上薄脆,軟硬通吃🙈,配搭不錯。

辣酒煮花螺

燒羊架

鹽燒吞拿魚腩筋
吞拿魚腩筋魚油豐腴,鹽燒後入口即溶👍🏼

辣味噌大根牛舌煮
牛舌軟綿綿🤤未試過用辣味噌,都頗惹味。