先生對日式料理特別感興趣,趁着周末,來到專門食浜燒海鮮的『磯野水產』晚飯。每次想起這裡的鮮鮑魚, 松葉蟹腳,毛蟹,龍蝦,帆立貝等... 都會令我好興奮,坐定定就食到專人燒好既日本海鮮,品嚐食物既原汁原味,好吸引!!「野菜條伴鯷魚醬」🔸係我最喜歡的前菜之一,鯷魚醬由多春魚及沙甸魚製成,魚鮮味超濃郁,簡單用甘筍,沙葛條沾食就已經好開胃。🔸🔸🔸餐前小食🔸🔸🔸馬糞海膽x三文魚籽手卷 ,鮮鮮聯手,無得輸。蟹味噌蟹肉手卷 , 蟹膏味道濃郁。賣相似雪糕,入口真的好好味!!「深海池魚薄切刺身」🔸池魚刺身賣相真係好靚,令人睇見已經好有食慾,魚身色澤油潤,肉質細嫩甘香,沾上酸汁,辣蘿蔔蓉同食,更有層次感。「鹽燒秋刀魚 」🔸秋刀魚魚皮燒得香脆,就係比較多幼骨,入口肉質油潤,完全無苦味,夠新鮮!浜燒係餐廳既主打,必點既一定係唔同款式的磯野浜燒海鮮盛盒,先生想食鮑魚,想飲貝殼底部留下的鮮甜湯汁,點了「磯野浜燒貝類盛盒」,刺身,鱈場蟹鉗,海膽手卷,鹽燒秋刀魚,份量剛剛好。🔸🔸🔸磯野浜燒貝類盛盒🔸🔸🔸白貝 x2刀貝 x2文蛤 x2 鮑魚 x2 大北寄貝 x1好豐富呀,店員好好人,先給我們拍照,整盤海鮮都新鮮又飽滿,
先生對日式料理特別感興趣,趁着周末,
來到專門食浜燒海鮮的『磯野水產』晚飯。

餐廳主打浜燒海鮮

每次想起這裡的鮮鮑魚, 松葉蟹腳,毛蟹,

店內很有日式居酒屋氣氛

鯷魚醬咸鮮味濃,跟蔬菜條很配合

🔸🔸🔸餐前小食🔸🔸🔸

馬糞海膽x三文魚籽手卷 ,鮮鮮聯手,無得輸。

蟹味噌蟹肉手卷 , 蟹膏味道濃郁。

賣相似雪糕,入口真的好好味!!

令人垂涎欲滴的手卷,是不錯的小食

深海池魚一直以油潤鮮味見稱,口感滑溜

🔸🔸🔸磯野浜燒貝類盛盒🔸🔸🔸

白貝 x2
刀貝 x2
文蛤 x2
鮑魚 x2
大北寄貝 x1

磯野浜燒貝類盛盒

好豐富呀,店員好好人,先給我們拍照,整盤海鮮都新鮮又飽滿,當中大北寄貝,鮑魚同鱈場蟹鉗最耀眼,真係每次黎食都唔會失望。

鮑魚真係超級肥美厚肉

餐廳正中央有2 位師傅努力地燒,有時淋清酒,有時用火槍,一隻隻肥美又飽滿的貝類接著上枱,白貝,刀貝,文蛤都甘甜又鮮脆。

浜燒貝類

大鮑魚入口爽口彈牙,配上柚子胡椒同食,更能激發鮑魚的獨特鮮味,唯燒得比較乾身。

鮑魚連殼上枱,賣相可能會更靚喔~

也可以考慮用鮑魚的內臟煮成沾醬汁,
鮑魚整體的味道或會更豐富。😆

浜燒鮑魚

大北寄貝絕對是貝類盛盒當中美味的表表者,加上清酒同煮, 火喉控制精準, 北寄貝入口嫩滑爽口又帶有海水鮮味,正正正!

「浜燒鱈場蟹鉗」🔸作為一名蟹痴,浜燒又點可以無蟹,啖啖肉既鱈場蟹鉗正是最佳選擇,上枱既蟹鉗已經剪好,輕輕鬆鬆就食到裡面的蟹肉,十分方便。

浜燒鱈場蟹鉗

( 澳門逸園中心地庫『蟹慶』內的活毛蟹,
也是鮮得令人垂涎欲滴喔

朱古力香蕉卷蛋,甜絲絲 ❤️

美味的甜品,同樣令人心動~~
這日有入口冰凍且甜絲絲的日本卷蛋 ~
要了朱古力香蕉卷蛋和巨峰提子卷蛋,
入口忌廉幼滑,蛋香味濃,
為這頓豐富的浜燒海鮮餐,完美作結!

磯野水產
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心19樓

🌛月光太太

• 深海池魚薄切刺身
  • 磯野浜燒貝類盛盒
  • 浜燒鱈場蟹鉗
  • 野菜條沙律伴鯷魚醬
2021-08-31 1043 瀏覽
在熟悉的銅鑼灣,由時代廣場逛到Sogo,不知不覺就走到了澳門逸園中心,因太累又肚餓,便決定在此找一間餐廳,最後上了19樓我們差不多2年前去過的日式浜燒餐廳位置(10/10):連接Sogo的澳門逸園中心,由港鐵銅鑼灣站D2出口步行約1分鐘,門前就是交通四通八達的軒尼詩道環境(9/10):日式木系居酒屋風格的裝修,簡約而沒有花巧的擺設,只有日式風格的海布,餐廳中間有師傅浜燒的工作枱,但卻一點油煙也感覺不到服務(9/10):侍應們全程面帶笑容很有禮貌,不時幫忙加茶,餐廳亦有提供油毒潔手液、口罩袋及濕紙巾,算是相當貼心食物(9/10):餐廳主打浜燒海鮮,其中最有名的就是浜燒貝類,同時亦有提供手卷、刺身、壽司及燒魚等日式食物,食材很新鮮既然來到,又豈能不點浜燒貝類呢!話說當日上菜很快,我們下單沒多久就上了前菜。野菜條沙律伴鯷魚醬 ~ $34野菜有紅蘿白、沙葛、青瓜及生菜,而鯷魚醬很香及濃厚的鹹鮮味,配合清新的沙律,味道適中在未處理海鮮前,侍應會把新鮮的食材上枱給客人拍照,而我們有刀貝、白貝、鮑魚、大北寄貝、文蛤、鱈場蟹腳及秋刀魚深海池魚薄切刺身 ~ $288深海池魚肉質鮮嫩肥美,薄切下亦能食到魚

食物(9/10):餐廳主打浜燒海鮮,其中最有名的就是浜燒貝類,同時亦有提供手卷、刺身壽司及燒魚等日式食物,食材很新鮮

野菜條沙律伴鯷魚醬
野菜條沙律伴鯷魚醬 ~ $34

深海池魚薄切刺身
深海池魚薄切刺身 ~ $288
深海池魚肉質鮮嫩肥美,薄切下亦能食到魚油的甘香,配合附上的辣蘿白蓉、芥末及蔥,鮮味更上一層

馬糞海膽x三文魚籽手卷及蟹味噌蟹肉手卷
馬糞海膽x三文魚籽手卷 ~ $88
因為海鮮一般不會太飽肚,所以點了每人一件手卷。這款手卷用上味道濃郁而嫩滑的馬糞海膽,配合三文魚籽,非常鮮甜惹味

蟹味噌蟹肉手卷 ~ $88
用上松葉蟹肉,配合含蟹膏的蟹味噌,味道香濃鮮甜,蟹肉幼滑份量多,帶有幾分貴氣

鹽燒秋刀魚 ~$298
秋刀魚最好的處理方法肯定是鹽燒,魚本身脂肪較多,厚肉而鮮美,鹽燒後魚肉更緊緻,氣味更濃郁,缺點當然是魚刺較多了

鱈場蟹鉗浜燒(兩隻)
鱈場蟹鉗浜燒(兩隻) ~ $328
侍應把鱈場蟹腳剪成幾份,方便起肉食用,蟹肉本身夠鮮甜,配合醋食更進一步起提鮮作用

磯野浜燒貝類盛盒 ~ $788
到了主角的貝類盛盒,師傅其實會在席間一款一款浜燒上枱

白貝~先上味道較平實的白貝,有一份難以形容的獨特甜味

刀貝
刀貝~大件而很有質感,味道鮮甜

文蛤~海水味重,燒出來另有一番風味

鮑魚
鮑魚~肉質厚實又大隻,口感好而鮮味,配合柚子胡椒食更香

大北寄貝
大北寄貝~充滿鮮甜湯汁的大北寄貝,肉質爽口,味道香甜,是眾多貝類最好味的一款

日本卷蛋
日本卷蛋 ~ $68
侍應說原來的水果甜品沒有貨,改成日式卷蛋,並且用一塊寫上祝福語的板上枱,很適合打卡。至於味道有香蕉朱古力及巨峰提子各一件,既香甜亦冰涼,味道不錯

總括而言,闊別多時的這間浜燒餐廳仍然保持很高的水平,味道令人難忘,而服務環境都不錯,再次光顧果然沒有錯

🌺磯野水產
🌺地址:銅鑼灣軒尼斯道525號澳門逸園中心19樓
2021-08-29
野菜條沙律伴鯷魚醬
深海池魚薄切刺身
馬糞海膽x三文魚籽手卷及蟹味噌蟹肉手卷
鹽燒秋刀魚
鱈場蟹鉗浜燒(兩隻)
刀貝
鮑魚
大北寄貝
日本卷蛋
2021-08-30 70 瀏覽
同女友人相約在銅鑼灣聚舊,我哋兩個都好想食日本嘢,搵左個又舒服食物質素有高嘅地方慢慢傾。海膽忌廉餅 $68外皮炸得完美,外表脹卜卜很吸引。一咬開見到裡面creamy嘅海膽流出來,外邊脆卜卜入邊好幼滑。唐揚牛蒡$58香脆嘅餐前小食,感覺好似食薯片咁脆。吉列太子貝$38入邊大大粒貝類,唔會過熟,一啖就可以咬開。火炙左口魚迷你丼飯$128左口魚永遠都係火炙最吸引,油份滲入壽司飯入邊,香氣十足。賣相同口感一樣,令人難以忘記。日本文甲蜆$176好重海水味,味道鮮甜,職員好專業,燒得剛剛好,如果我自己燒一定會乾晒水。鹽燒伊佐目$588擺盤吸引,魚嘅大細適中兩個人食就剛剛好,燒魚加咗檸檬汁,酸味為味道昇華。魚肉都好多,不過略嫌魚骨好幼細要小心食用。外皮燒到香脆,魚肉都仲係嫩滑。麵豉湯$96食日本嘢飲埋麵豉湯為一餐作一個完美句號。

海膽忌廉餅 $68

唐揚牛蒡$58
香脆嘅餐前小食,感覺好似食薯片咁脆。

吉列太子貝$38
入邊大大粒貝類,唔會過熟,一啖就可以咬開。

火炙左口魚迷你丼飯$128

日本文甲蜆$176

鹽燒伊佐目$588

麵豉湯$96
食日本嘢飲埋麵豉湯為一餐作一個完美句號。

2021-08-25 98 瀏覽
實在係太耐無飛日本,好掛住日本既磯燒海鮮呀!好彩有朋友帶我來呢間主打食磯燒海鮮的居酒屋,等我可以解一解癮!🔸鹽燒伊佐目 $588新鮮時令既活魚,之所以沒有選擇刺身的吃法,主要係因為餐廳出名磯燒,所以和朋友也希望選擇磯燒的吃法。磯燒會有師父幫忙處理,絕對只需要坐定定等食便可,雖然不可以親自磯燒好像少了點樂趣,但咁貴的魚還是交給專人處理較適合,自己燒真的會怕燒壞了。 師父燒的果然不一樣,外形見到已經好靚仔,成條魚既形狀完美的保留,魚皮燒微微焦香但又沒有苦澀味,魚肉嫩滑鮮甜,充滿日式風味。🔸活日本文蛤蜆 (兩隻) $176新鮮的文蛤蜆鮮甜多汁,無沙肉質爽口。🔸火炙左口魚你丼飯 $128火炙過後的左口魚充滿魚油,一入口就係滿滿美味的油脂,入口即溶的感覺。配上醋飯減少油膩感,美味指數提升。🔸海膽忌餅 $68滿滿的海膽忌廉,唔會膩常易入口,炸到金黃香脆。🔸唐揚牛蒡 $58朋友建議點的一菜,真心無抱作何期望,因為總是覺得牛蒡會有點怪味,就算炸過都唔會炸好食。但原來炸過後不單無左果種苦澀味,仲變得好鬆脆,個人覺得好適合送酒。🔸吉列太子貝 $38太子貝無因為吉列而變得過韌,依然保留鮮甜。🔸麵豉湯 $48

🔸鹽燒伊佐目 $588

🔸活日本文蛤蜆 (兩隻) $176
新鮮的文蛤蜆鮮甜多汁,無沙肉質爽口。

🔸火炙左口魚你丼飯 $128

🔸海膽忌餅 $68
滿滿的海膽忌廉,唔會膩常易入口,炸到金黃香脆。

🔸唐揚牛蒡 $58

🔸吉列太子貝 $38
太子貝無因為吉列而變得過韌,依然保留鮮甜。

🔸麵豉湯 $48
最後飲番碗暖笠笠的麵豉湯,為完美的一畫上句號。

磯燒海鮮值得一試,而且有專人服務岩晒我呢類懶人。
2021-08-24 94 瀏覽
位於銅鑼灣的「磯野水野」是一間充滿好評的日本餐廳,店內裝修簡約舒適。除了供應各式各樣日本美食,也有多款日本清酒,適合同朋友聚餐暢飲。店子富有日本風味, 瞬間覺得自己已踏入隨意門, 去了日本吃好東西了。鈴鹿川 純米大呤釀酒味濃郁,配合刺身/燒物一流,性價比高刺身盛盒5款每款刺身有兩片, 都是厚切的, 除更有口感外, 更能仔細品其深層味道吞拿魚-, 極厚切的,真的大滿足哦 ! 超級肥美, 油膩在口中即能化開在舌尖上 ,肉厚肥嫩, 魚肉細緻甘甜, 滑嫩多膠質肉質鮮嫩肥美,三文魚-魚肉有闊間條紋理, 味道有較高層次的鮮甜, 魚香更重。生蝦-清淡美味,口感彈牙油甘魚-油潤光澤, 魚肉淺紅色帶半通透, 魚紋理較密, 入口爽甜, 肉質有緊緻彈性, 鮮味細緻, 魚油豐富。扇貝-帆立貝的質感與我們平常吃到的有點不同, 質感較爽實, 很特別, 但甜度足夠。磯野浜燒貝類盛合文甲貝-口感飽滿,有一種比海洋填充的感覺,肥美口感已足夠。北寄貝-充滿咬口,十分彈牙,肉味亦鮮甜肥美。燒貴妃貝-多汁多肉,食落不鞋口,十分滿意。鮑魚-鮑魚燒完出黎之後外層仲好軟熟,入面就爽口彈牙,食落味道好新鮮,淡淡既海水味搭上燒烤味真係

鈴鹿川 純米大呤釀
酒味濃郁,配合刺身/燒物一流,性價比高

刺身盛盒5款

生蝦-清淡美味,口感彈牙

磯野浜燒貝類盛合
文甲貝-口感飽滿,有一種比海洋填充的感覺,肥美口感已足夠。

北寄貝-充滿咬口,十分彈牙,肉味亦鮮甜肥美。

燒貴妃貝-多汁多肉,食落不鞋口,十分滿意。

鮑魚-鮑魚燒完出黎之後外層仲好軟熟,入面就爽口彈牙,食落味道好新鮮,淡淡既海水味搭上燒烤味真係一流!
2021-08-19 1515 瀏覽
今次好幸福!我朋友加人工請我食飯,這間位於銅鑼灣的日式居酒屋「磯野水產」簡約木系裝修,感覺非常地道和舒閒,整晚的海鮮和刺身好新鮮,我們能全程享受美味的食物,好幸福首先,就是餐前小食,店員推介用蠟燭燃點的特調醬汁,這是用吞拿魚和沙甸魚製成,沾上新鮮的甘筍和蘿白條,感覺十分清爽脆口,重點正是鮮味的醬汁,刺身盛盒5款吞拿魚-肉質肥美,魚油豐富,有入口即化既口感,完全沒有筋三文魚-油花雖然唔及吞拿魚腩,但脂香味濃郁,肉質魚肉的油份相對高吃入口非常嫩滑。生蝦-大大隻,有彈性,鮮甜爽口、口感香滑,值回票價。油甘魚-肉質油潤入口即溶,雖然食落口好多魚油,但是一點都唔油膩。扇貝-肉質肥美彈牙,味道鮮甜,這是我最愛質更加香甜~磯野浜燒貝類盛合文甲貝-外型像蜆,肉厚而鮮甜。蜆肉鮮美而不靭。北寄貝-肉質非常滑溜,啖啖肉和鮮甜融化於口腔內,一點也不乾身。燒貴妃貝-裙邊和蜆肉略帶嚼勁,帶著濃郁的海水鮮味,正!鮑魚-肉厚、鮮味濃郁,入口嫩滑。鮮甜味美。鈴鹿川 純米大呤釀顏色透明,有少許掛杯,這是清酒的醇酒,正是純米大吟釀,香味撲鼻,具濃厚果香,配食海鮮和刺身一流。磯野味噌虎蝦燒-虎蝦大隻吸睛,鮮香撲鼻。蝦肉結實、

刺身盛盒5款

吞拿魚-肉質肥美,魚油豐富,有入口即化既口感,完全沒有筋

生蝦-大大隻,有彈性,鮮甜爽口、口感香滑,值回票價。

扇貝-肉質肥美彈牙,味道鮮甜,這是我最愛質更加香甜~

磯野浜燒貝類盛合

文甲貝-外型像蜆,肉厚而鮮甜。蜆肉鮮美而不靭。

燒貴妃貝-裙邊和蜆肉略帶嚼勁,帶著濃郁的海水鮮味,正!

鮑魚-肉厚、鮮味濃郁,入口嫩滑。鮮甜味美。

鈴鹿川 純米大呤釀

磯野味噌虎蝦燒-虎蝦大隻吸睛,鮮香撲鼻。蝦肉結實、彈牙,咸香細膩,啖啖充滿鮮香,十分回味。

麵豉湯-熱辣辣上枱,非常鮮甜,湯水呈奶白色味美鮮甜。魚湯味道濃郁,入口鮮甜,相信一定是熬了很久,貝肉厚實彈牙,入口有陣陣麵豉香味,正!
2021-08-10
2021-08-15 125 瀏覽
中央有個中島燒烤吧,即席燒真係有視覺同味覺嘅享受!一黎到就上咗醍魚醬沙律,點下醬食好好味!深海池魚薄切,好淋滑,配三文魚子口感豐富另外仲可以配酸汁,酸酸甜甜,感覺清新,好適合夏日嘅食法!燒物有鹽燒白鱔,外脆內滑,完全無骨油甘魚骹真係算少食,外面好香脆! 入口充滿油香,肥美多肉!仲有浜燒白貝同埋蟶子!,肉汁鮮甜,兩款燒完都勁彈牙,勁飽滿!最後有個松葉蟹粥兩食!真係好綿好甜,仲有半隻松葉蟹!啱曬我蟹后~~😂
中央有個中島燒烤吧,即席燒真係有視覺同味覺嘅享受!
一黎到就上咗醍魚醬沙律,點下醬食好好味!

深海池魚薄切,好淋滑,配三文魚子口感豐富
另外仲可以配酸汁,酸酸甜甜,感覺清新,好適合夏日嘅食法!

燒物有鹽燒白鱔,外脆內滑,完全無骨
油甘魚骹真係算少食,外面好香脆! 入口充滿油香,肥美多肉!

最後有個松葉蟹粥兩食!

真係好綿好甜,仲有半隻松葉蟹!啱曬我蟹后~~😂
2021-08-13 125 瀏覽
Nice little gem in CWB in the Macau Center. I have been there a few times and never disappointed. Pls. remember to book early and also allow enough time for the elevator becoz resto only holds table for 10 mins. If you miss it, you miss it. Good quality of food and warm service. Started off with the usual starter complimentary by resto (carrot, cucumber and celery sticks with some fish paste). It's very nice. Just the paste is too salty but with the sticks they are perfect. Had the 8 sushi set, the plating is nice as usual. Clams with sake nice and clean. Edamame is perfectly seasoned and the ox tongues is definitely the star of it. Also added a salad to reduce the guilt of binge eating (with some green)
2021-08-10 1471 瀏覽
實在太鍾意食壽司、魚生,呢排約朋友都食日本嘢,星期日就試咗呢間主打食海產嘅日本餐廳。本來我哋都想食浜燒嘅海鮮,但係兩個人食唔到好多,唯有下次再試。鯷魚沙律$34一坐低不久,店員就送上餐前小食,用梨、紅蘿蔔同埋青瓜沾上咸鮮咸鮮嘅鯷魚醬,幾爽口開胃。生蠔$88/隻我哋點咗酸汁同埋原味各一隻,生蠔新鮮,size大,我食嘅酸汁味帶起蠔嘅鮮甜。伊佐目刺身$488店員推介伊佐目,一半厚切,一半薄切,魚骨可以熬湯。伊佐目可以沾酸汁加蘿蔔蓉、蔥花,或者沾醬油wasabi,肉質柔軟,淡淡魚味,厚薄兩切兩種口感。我哋點咗4款壽司,磯煮鮑魚壽司($50/件),店員建議先食,可以食到脆口紫菜;赤蝦壽司($50/件),赤蝦好大隻,肉質紮實爽;黑松露帶子壽司($36/件),帶子超厚身,鮮味加上黑松露香氣好好食;吞拿魚壽司($48/件),赤身冇筋,有魚味口感好。蟹膏海膽炒飯$268呢個炒飯好香,材料十足,除咗大大返海膽鋪面,炒飯裏面有好多蟹肉、蝦粒、同埋蟹膏嘅香味完全混入炒飯之中,鮮味甘香,我哋食到一粒飯都冇剩。麵豉魚湯$48/碗呢個就係用我哋條伊佐目魚骨、魚頭煲成嘅熱麵豉湯,一大條魚骨熬成兩小碗濃郁嘅魚湯,鮮甜美

鯷魚沙律$34

生蠔$88/隻

伊佐目刺身$488

蟹膏海膽炒飯$268

麵豉魚湯$48/碗
呢個就係用我哋條伊佐目魚骨、魚頭煲成嘅熱麵豉湯,一大條魚骨熬成兩小碗濃郁嘅魚湯,鮮甜美味,真材實料嘅魚濃湯。

飲品方面,我哋點左一杯京姬柚子x梅酒($65)同埋一杯乳酸味梳打($38),慢慢傾吓講吓飲下野食下野咁,好滿足嘅一餐飯。
2021-08-10 112 瀏覽
同老婆黎慶祝生日,叫左個龍蝦,一半做刺身,一半做蟹膏甲羅燒。員工會先比隻龍蝦你睇,好生猛刺身上到枱都幾多,大大舊肉,點d wasabi 豉油食堅正!另一半甲羅燒就比較濃味,有兩食效果感覺幾好!另外叫左個刺身船,非常新鮮,拖羅肥美,唯一美中不足係有三文魚。應該選擇其他更名貴食材,依家香港人都唔太食三文魚啦仲叫左d小食,雞泡魚干,芝士魷魚,沙津等等。埋單1700蚊左右,我覺得唔算好抵,但食材靚,對得住個價錢

2021-08-08 115 瀏覽
今日同我家姐去銅鑼灣行街,晚飯時間去咗呢間日本餐廳食我哋兩個都鍾意食嘅刺身同壽司。坐低冇耐,侍應便送上前菜,係鯷魚沙律,蔬菜條沾上蠟燭坐暖咗嘅鯷魚醬,鹹鮮鹹鮮的,幾好味。時令活蠔刺身生蠔大大隻,一款原味,一款以酸汁調味,我吃的是原味,非常新鮮,帶點海水味,好飽滿,鮮甜爽滑。壽司我哋叫咗四款壽司,磯煮鮑魚壽司,赤蝦壽司,黑松露帶子壽司及吞拿魚赤身壽司。鮑魚好腍而且入味。赤蝦大大隻,肉質爽滑,味道鮮甜。黑松露帶子嘅松露味好出,好香,帶子鮮味。吞拿魚赤身魚味香濃。伊佐木魚刺身店員介紹我哋食呢種魚,我哋未試過,即管試吓。原條魚全部肉起晒出嚟做刺身,一啲做厚切,一啲做薄切,兩種食法,口感各不同。除咗點豉油同芥末之外,可以點酸汁加上蘿蔔蓉,蔥蓉同薑蓉嚟食。呢種魚好爽滑,完全冇腥味,條魚非常新鮮。味增湯(魚骨)食完刺身之後,我哋order左伊佐木魚嘅原條魚骨拎去煲湯。魚湯非常鮮甜,熱辣辣,一啲腥味都冇,少少滑滑嘅豆腐粒,同埋昆布,好好味嘅一個營養豐富嘅湯。蟹膏海膽炒飯呢個飯色香味俱全,海膽鮮甜,加上濃郁蟹膏,每啖炒飯都是滿足。炒飯每粒飯都粒粒分明,好乾身,好有鑊氣。而且餡料豐富。有蟹肉,蝦粒,蟹子同
今日同我家姐去銅鑼灣行街,晚飯時間去咗呢間日本餐廳食我哋兩個都鍾意食嘅刺身壽司

時令活蠔刺身

壽司
鮑魚好腍而且入味。
赤蝦大大隻,肉質爽滑,味道鮮甜。

黑松露帶子嘅松露味好出,好香,帶子鮮味。

吞拿魚赤身魚味香濃。

伊佐木魚刺身

味增湯(魚骨)

蟹膏海膽炒飯
呢個飯色香味俱全,海膽鮮甜,加上濃郁蟹膏,每啖炒飯都是滿足。炒飯每粒飯都粒粒分明,好乾身,好有鑊氣。而且餡料豐富。有蟹肉,蝦粒,蟹子同蛋等等,成個飯都好香口。我哋食到一粒都冇得剩。

總括而言,呢間居酒屋嘅食物質素有水準,之前食過一次,今次嘅水準同上次一樣好,呢間餐廳有浜燒海鮮,下次一定要試吓。
2021-08-01 171 瀏覽
早前與老友吃過專賣牛肉的居酎屋,老婆寶寶硬要帶她去體嚐居酒屋和海鮮,所以便隨即攜她到此,餐廳的獨特之處是可以讓顧客自行選擇如何烹調每款食材,因而是頗為驚喜特別。店內裝潢主要以木系為元素,再配搭上柔和燈光,並用印有海鮮圖案的日語掛布和燈籠作裝飾,整體設計是猶如置身日本。鯷魚醬師傅特意於醬汁底部加入蠟燭以保持溫度,可見是相當貼心。醬汁使用沙甸魚和多春魚製成,把其配搭蔬菜條同食味道是恰到好處,鹹香鮮美。磯野龍蝦海鮮盛合海鮮盛合的特色是可以自選烹調方式,當中分別有蒸、刺身、磯煮、天婦羅、浜燒、粥這五種,而海鮮食材方面亦是相當豐富,包含了活龍蝦、活帆立貝、赤蝦、活蟶子、活處女北寄貝、鮮魷魚、蝦頭,各款材料皆是新鮮非常,清甜飽滿。凍烏龍茶烏龍茶冰量充足,飲用時冰爽透心,醇香甘潤,茶味濃郁,用作解渴解膩是最適合不過。活龍蝦龍蝦的身體部份選用了刺身做法,其口感結實彈牙,新鮮清甜,而上方則特意再加入了清脆鹹香的蟹子作為點綴,以豐富整體層次。活帆立貝帆立貝共有兩隻,第一道首先選擇了製成刺身,其肉質肥厚鮮爽,煙韌彈牙,甘甜可口。赤蝦兩隻赤蝦同樣是選擇了以刺身製作,其肉質咀嚼時彈牙爽口,滑溜鮮甜,蝦味濃郁。活
鯷魚醬
磯野龍蝦海鮮盛合
凍烏龍茶
活龍蝦
活帆立貝
赤蝦
活處女北寄貝
北寄貝數量有兩隻,而是次是選擇了原隻浜燒烹調製作,以為求將其獨特的鮮甜逼出,食用時煙韌結實,貝味出眾,並伴隨有淡淡的海水鹹香。
活帆立貝
第二道的帆立貝是用上浜燒製成,並且貼心地切作了四小塊再奉上供享用。咀嚼時厚實滑溜,味道鮮嫩帶甜,且有著一股清酒香氣。
活蟶子
師傅把原隻活蟶子簡單蒸製,且不加入任何調味,以務求更帶出海鮮的原味。口感肉嫩味鮮,脆爽彈牙。
鮮魷魚
魷魚選用天婦羅方法炮製,金黃的肉質入口香酥爽脆,彈牙結實,而且沒有使用鹽分調味更是令其原味突出。
活龍蝦
師傅把上道活龍蝦刺身的頭部保留下來,並加入麵豉和蟹肉製成此道味增燒龍蝦頭,食用時可配搭上梳打餅同吃,口感鹹香鮮味,酥脆濃郁。
蝦頭麵豉湯
把赤蝦刺身剩餘的頭部再加入青蔥粒、豆腐粒熬製成麵豉湯,飲用時鮮味十足,濃厚鹹香,並帶有蝦隻的清甜氣味。

總結而言,餐廳設計甚有日本風味,環境悠閒放鬆,菜餚新鮮精美,製作用心出色,更可自選烹調方式,是絕對值得一嚐的居酒屋。
2021-07-30 141 瀏覽
同男朋友慶祝紀念日,決定豪少少食番餐好嘅!想食海鮮,就試下呢個日式居酒屋,好似去左轉日本咁。/叫左個磯野活魚海鮮盛合二人餐,鮑魚都好生猛仲郁緊。/食居酒屋一定要飲清酒,呢款甜甜地幾易入口。/鹽燒喜知次🌟本身係海魚已經好新鮮,同埋條魚夠肥美,食落有魚油香,燒完即刻上枱仲係熱辣辣,正!/響螺刺身🌟切到好薄,好有咬口,配清酒一流。/黑松露燒帶子🌟帶子燒完上枱好香,平時普通汁煮食得多,第一次食黑松露燒帶子意外地好夾,黑松露香味好濃,帶子熟得黎仍然好滑。/磯煮鮑魚🌟佢將鮑魚預先煮完,然後再雪凍,凍食隻鮑魚都好稔好易咬開,而且好入味幾好食。/赤蝦天婦羅🍤隻蝦真係好大隻,蝦肉咬落好爽口,熱辣辣炸完食好好味。

叫左個磯野活魚海鮮盛合二人餐,鮑魚都好生猛仲郁緊。

食居酒屋一定要飲清酒,呢款甜甜地幾易入口。

鹽燒喜知次🌟

響螺刺身🌟
切到好薄,好有咬口,配清酒一流。

黑松露燒帶子🌟

磯煮鮑魚🌟

赤蝦天婦羅🍤
隻蝦真係好大隻,蝦肉咬落好爽口,熱辣辣炸完食好好味。
2021-07-28 118 瀏覽
朋友好鍾意食海鮮,想搵個地方傾下偈飲下酒,帶埋我試呢間主打食海鮮嘅居酒屋,仲做緊大支清酒買一送一,岩哂慢慢邊傾邊飲酒。一坐底會有個前菜,配個醬咸咸地,幾開胃。活粒貝刺身粒貝咬落十分爽口,本身有已經有好淡咸味,鍾意濃味嘅可以點埋wasabi同刺身豉油。浜燒松葉蟹腳松葉蟹腳預先已經剪開左個殼,方便用叉就食到了,大大舊蟹腳肉,食落有好濃嘅蟹肉鮮味,冇落調味就咁食都好好味。帶子刺身帶子刺身好大粒,食落去有甜味,十分之新鮮。浜燒鮑魚原隻鮑魚燒完再切片,咬落好彈牙,配埋個醬咸咸地,仲有少少似柚子嘅果味。

一坐底會有個前菜,配個醬咸咸地,幾開胃。

活粒貝刺身

浜燒松葉蟹腳

帶子刺身
帶子刺身好大粒,食落去有甜味,十分之新鮮。

浜燒鮑魚
朋友約我食飯,佢鍾意氣氛熱鬧,食物種類多元化嘅居酒屋,佢訂咗呢度。炎炎夏日,一坐低,我哋飲返杯冰凍嘅Suntory啤酒先$68 x2 🍻😙。我唔想用腦,所以朋友負責點菜。🐟燒雞泡魚乾 $88雞泡魚乾燒得香口惹味,用嚟送酒一流。🦐刺身盛合7款 $636廚師好有心機擺盆,擺得好靚,仲用咗小玫瑰🌹及小菊花🌼襯托,裏面有大拖羅、吞拿魚、海膽、牡丹蝦、三文魚、油甘魚及帶子;刺身好新鮮,甜度亦足。我最鍾意就係北海道海膽,味道十分鮮甜,入口綿密滑不溜口。🦪磯野浜燒貝類盛合 $788好豐盛嘅一個海鮮盛合,全部都係我鍾意食嘅貝殼類😆,有生蠔、鮑魚、蜆、北寄貝;海產十分新鮮,燒得香氣滿溢,充滿豐富的鹹鮮味,多汁鮮甜又彈牙,不需其他調味已非常美味。🥣麵豉湯 $48 x 2以海鮮及昆布做湯底,配以豆腐及麵豉,熱辣辣,好鮮甜。

🐟燒雞泡魚乾 $88
雞泡魚乾燒得香口惹味,用嚟送酒一流。

🦐刺身盛合7款 $636

🦪磯野浜燒貝類盛合 $788

🥣麵豉湯 $48 x 2
以海鮮及昆布做湯底,配以豆腐及麵豉,熱辣辣,好鮮甜。

2021-07-25