2021-11-15 103 瀏覽
今年Anniversary老公book左觀塘呢間餐廳同我dinner~初初對工廠區既餐廳冇咩好感,覺得唔夠隆重感,點知上到去見到餐廳既環境已經令我改觀~餐廳又大裝修又靚,我地被安排坐既梳化位又大又舒服~已經令我對佢地既第一觀感大大提昇~坐定定睇下menu,starter可以自由選擇,我就揀左3款,包括海膽三文魚子、牡丹蝦他他、木魚湯JELLY、柚子泡沫,香煎西班牙鴨肝、北海道帶子、南瓜泥、烏梅汁同埋花膠、黑松露菌、珍珠麵。海膽三文魚子、牡丹蝦他他、木魚湯JELLY、柚子泡沫首先黎既係用一個cocktail杯裝住既starter,賣相好特別好似一杯甜品咁!面層係白雪雪既泡沫同埋柚子皮碎,底層係啡色既jelly,一匙筆落去,發覺口感同味道好有層次,首先食到軟綿綿既柚子泡沫同牡丹蝦他他既鮮味,再咬真d就有海膽既口感同味道,最後底層既木魚湯JELLY係尾段散發出黎,非常濃厚既木魚湯味,味道口感好特別!香煎西班牙鴨肝、北海道帶子、南瓜泥、烏梅汁第二道上既starter係香煎西班牙鴨肝、北海道帶子、南瓜泥、烏梅汁,一黎到已經被煎得焦脆既西班牙鴨肝吸引,食落口油脂豐富,非常香口,而北海道帶子則夠厚身
海膽三文魚子、牡丹蝦他他、木魚湯JELLY、柚子泡沫

香煎西班牙鴨肝、北海道帶子、南瓜泥、烏梅汁
第二道上既starter係香煎西班牙鴨肝、北海道帶子、南瓜泥、烏梅汁,一黎到已經被煎得焦脆既西班牙鴨肝吸引,食落口油脂豐富,非常香口,而北海道帶子則夠厚身,食落鮮味有口感,配埋南瓜泥同烏梅汁,酸酸甜甜好開胃!

花膠、黑松露菌、珍珠麵
第三道菜係較中式既starter,有花膠、黑松露菌、珍珠麵,呢個配撘好特別,中式既花膠同西式既黑松露菌估唔到味道又夾到,黑松露菌仲要係即刨既而唔係普通黑松露粉~所以黑松露香氣更突出!底層既珍珠麵煙煙韌韌好特別,有少少似risotto既感覺,吸收哂花膠既汁令人食到停唔到口~

海蝦溝紋管麵、半乾車厘茄、紅蝦汁
Pasta方面叫左海蝦溝紋管麵、半乾車厘茄、紅蝦汁,份量唔算適中唔怕被pasta搞到飽哂~首先海蝦好大隻,食落口好彈牙,紋管麵好大粒,上面既坑紋令醬汁好容易依附係上面~乾蕃茄加醬汁撈埋黎食真係冇得輸!

食完starter同pasta,店員奉上每人一杯雪芭清清口腔再準備享受main course~呢點真係fine dinning既高級餐廳先有,呢點係有d surprise到!

燒法國兼油雞卷釀鴨肝、羊肚菌燒汁
由於我對鴨肝既味道係冇抵抗力,所以Main course都點左有鴨肝做材料既燒法國兼油雞卷釀鴨肝配羊肚菌燒汁~份量唔少而且賣相吸引! 鴨肝被雞卷既熱力溶化,用刀切開再放入口食到好香濃既羊肚菌燒汁同鴨肝既脂香味,雞卷肉質鮮嫩,伴上既薯蓉creamy而且充滿牛油香,鍾意濃味既朋友一定愛上呢度main course!

總括黎講呢間餐廳真係好surprise到我,500幾蚊有5 courses而且每道都好食份量又唔少,環境又靚服務又好~性價比真係好高,絕對係約會既好地方!
2021-11-13 122 瀏覽
今日想同女朋友浪漫一下,就揾左間Fine dining 黎試下法國諾曼第生蠔珍珠係食得嘅蠔味比較輕,醬汁帶點酸,好易入口食完有一陣生蠔嘅金屬味殘留口腔,回味冇窮油甘魚,即係紅鰤魚今次呢份刺身選材近腩位,不過又唔係腩,所以冇咁肥膩餐廳仲用左墨西哥辣椒雪芭,可以再去肥膩湯係Mushroom cappuccino 用espresso 杯裝住嘅磨菇湯奶泡上面嘅係牛肝菌磨成嘅粉魷魚豬腩手打貓耳粉個汁用左兩種蕃茄黎做,冇普通蕃茄咁酸豬西冷因為果飼,所以可以做七成熟,有粉紅色嘅效果,另外燒汁係用左肉汁黎煮餐後感估唔到觀塘有間咁高質嘅法國餐廳服務仲非常好,每道菜式都有專人講解感覺十分良好

法國諾曼第生蠔
珍珠係食得嘅
蠔味比較輕,醬汁帶點酸,好易入口
食完有一陣生蠔嘅金屬味殘留口腔,回味冇窮

油甘魚,即係紅鰤魚
今次呢份刺身選材近腩位,不過又唔係腩,所以冇咁肥膩
餐廳仲用左墨西哥辣椒雪芭,可以再去肥膩

湯係Mushroom cappuccino
用espresso 杯裝住嘅磨菇湯
奶泡上面嘅係牛肝菌磨成嘅粉

魷魚豬腩手打貓耳粉
個汁用左兩種蕃茄黎做,冇普通蕃茄咁酸

豬西冷

餐後感
估唔到觀塘有間咁高質嘅法國餐廳
服務仲非常好,每道菜式都有專人講解
感覺十分良好
2021-11-13 83 瀏覽
今日想同大家介紹《登堂》呢間位於觀塘既餐廳,記得第一次係經我上司介紹,覺得無論環境或者食物質素都幾唔錯!所以今日就帶埋我男朋友一齊嚟😁😁😁今日打算試吓佢哋嘅Tasting Menu,價錢由HK$520 (5 courses) 到HK$850 (10 courses)選擇!今次我就揀咗個5 courses,可以由七款既Appetizer揀其中兩款+ 1個湯或者揀3款Appetizer! 🐟油甘魚刺身油甘魚肉質比較厚實同有筋位,醬汁用咗柑橘汁,味噌忌廉汁同埋紫蘇葉調配!魚子醬味道唔鹹唔腥,配埋三文魚他他同紅菜頭,個醬汁帶出左三文魚既鮮味!🦆香煎西班牙鴨肝鴨肝表層脆口,咬落鴨既油香味出哂黎!配上烏梅既醬汁真係好好食🤤🤤🐡海膽三文魚子冇諗過呢個前菜係由杯裝盛起,同埋都係第一次食鰹魚汁嘅啫喱,配埋海膽同三文魚子對我黎講口感有啲陌生😂濃味既鰹魚汁配上清新既柚子香,我個人就唔太喜好,但我男朋友就覺得好好食🦐海蝦溝紋管麵終於去到粉麵類😌😌呢道菜我認為比較淡口味,雖然有櫻花蝦嘅蝦乾作加持,但口感味道唔算太濃郁,但無可否認係有好香嘅蝦味!係我哋食煮菜之前,餐廳仲安排咗熱情果雪芭,等我哋可以洗去之前食咗咁多

🐟油甘魚刺身

🦆香煎西班牙鴨肝

🐡海膽三文魚子

🦐海蝦溝紋管麵

係我哋食煮菜之前,餐廳仲安排咗熱情果雪芭,等我哋可以洗去之前食咗咁多道菜嘅味感,再重新品嚐主菜嘅味道!呢個地方真係好好!

🐏紐西蘭羊鞍

今次用咗法式嘅煮法,外面嗰層用咗開心果粒,所以食落豆味比較突出,而且咬落都會有口感啲!而今次我亦都叫咗五成熟,所以羊肉都比較嫩,唔會太靱!
2021-11-11 148 瀏覽
今日朋友生日,緊係食好啲,上網搵到呢間fine dinning西餐廳。餐廳環境好舒適,十分闊落,同朋友暢飲都唔會阻住隔離檯,都唔怕隔離檯聽到我地講野。職員安排我地做sofa 位,好有私隱度,離隔離檯好遠。細心嘅職員向我地介紹menu,最後我地選擇左5個course。頭盤可選擇2道菜加一個湯,然後主食各一。魚子醬 三文魚重點係啲醬汁,柑橘汁同忌廉醬,完全覆蓋魚嘅腥味,食落肉質細嫩鮮美。西班牙鴨肝鴨肝是人道處理,不會催谷鴨去進食,鴨肝味道偏濃郁。南瓜蓉甜甜地可以洗去鴨肝嘅油膩,烏梅汁酸酸地食落更開胃。野菌cappuccino採用了幾種菌菇去打蓉,去造成一個濃湯,蘑菇味十分濃郁,另外再將佢打成泡沫效果。魷魚貓耳粉值得推薦,很好食。醬汁用左新鮮車厘子去做,味道會比起蕃茄更fresh。貓耳粉煮得好彈牙。甘鯛立鱗燒魚塊酥香清脆,皮脆,魚肉柔嫩細滑。魚嘅醃製過程令到魚肉少少鹹,但係點上甜甜地嘅薯蓉,就可以中和了魚嘅鹹味,食落可以有幾種口感。總括來講,fine dinning 餐廳來講 價錢公道,環境舒適,食物唔錯,值得推薦。

魚子醬 三文魚

西班牙鴨肝

野菌cappuccino

魷魚貓耳粉

甘鯛立鱗燒

2021-11-11 78 瀏覽
同好朋友慶祝生日,於是揀了這間出名吃下午茶餐的餐廳,我們選了晚餐$520的5道菜,頭盤選了一邊是奧思迦鱘魚子醬 紅菜頭漬三文魚,另一邊是三文魚上加上味噌忌廉醬,配埋柑橘汁味道各有特色法國生蠔上面有細細粒的生蠔珍珠,底部床墊了帶點微酸又鹹鹹的洋蔥醬油,這個汁更能吊出生蠔的鮮味來油甘魚刺身牛油果忌廉醬墨西哥辣椒雪葩, 辣椒雪葩第一次試,不算太辣,感覺很有趣,油甘魚味道比較清淡,配上牛油果忌廉醬,味道更豐富海膽三文魚子牡丹蝦他他木魚湯啫喱柚子泡沫,內有來自北海道嘅牡丹蝦,加拿大海膽,三文魚子,木魚湯做成啫喱,上層打得細緻的奶泡再加少少一個柚子皮,食落每一啖都感受唔同嘅食材配搭帶來的驚喜香煎西班牙鴨肝,鴨肝香滑沒有渣,入口充滿濃郁的油脂香味,再配煎得剛熟的北海道帶子,點上南瓜泥或烏梅汁,又另有一番滋味,脆片是用墨魚汁製成,精緻又好味野菌卡布奇諾,白菌牛肝菌同埋野菌三種菌做成,面層用的是牛肝菌泡沫再加牛肝菌粉末,怪不得這麼香濃海蝦溝紋管麵,海蝦彈牙大大隻,紋管麵好似通粉型狀,煙韌彈牙,吸收紅蝦汁加上半乾車厘茄和蝦仔,很美味,食主菜前來一個清新的雪梨雪葩,清一清味蕾伊比利亞橡果飼黒豚肉眼,用上橡果

食主菜前來一個清新的雪梨雪葩,清一清味蕾

伊比利亞橡果飼黒豚肉眼,用上橡果100%飼養的黑豚, 先慢烹再煎香,加上用左豬嘅肉汁精華做成黑椒燒汁,食落肉質軟熟,豚肉味香

甘鯛立鱗燒 乾瑤柱法式上湯,外層鱗非常酥脆,原來在麟面淋上滾油令其香脆,雖然魚味比較淡淡但魚肉滑溜加上瑤柱汁,就更錦上添花,伴碟的東瓜加上瑤柱, 十分美味

加$250有四杯酒,會因應不同菜式配襯清酒紅酒或白酒

星期五會有wine tasting , 每次有四款不同的酒介紹,有專人講解酒的特性,客人可以試完酒了解完,才落單,還可以點一杯或一支
2021-11-11 2961 瀏覽
朋友約我呢晚去觀塘the wave fine dining, 應約之餘心裡面都有啲懷疑,乜觀塘真係有fine dining咩?原來真係有,環境仲要好靚😍呢間餐廳叫Downtown,佢呢排仲同whittard做緊crossover, 有alice in the wonderland 既afternoon tea。我地被安排坐喺近門口既卡位,兩個人但張枱其實可容納8個人,超闊落~叫咗佢既5-course tasting menu, 可選3個appetizers或者2個appetizers同個湯,我揀咗後者,可以有杯細細嘅蘑菇cappuccino,小小一杯有蘑菇、大啡菇同本菇,菇味好香濃,奶泡亦都好綿密。講返appetizers,我揀咗油甘魚刺身同埋西班牙紅蝦雲吞,油甘魚刺身份量幾多,足足三大片,味道清淡,加埋面頭既墨西哥辣椒雪芭,作為第一碟菜係好refreshing既。相對於油甘魚既清新,跟住黎既紅蝦雲吞就大大刺激咗味蕾~個XO醬牛油汁好惹味,雲吞皮係中式薄薄地嗰隻,當我地以為入面都會好似平時既雲吞咁餡料比較零碎,點知入面係大大舊蝦膠!非常爽口彈牙,可以話係全晚既mvp飲完湯之後就係pas

飲完湯之後就係pasta喇,我揀既係魷魚煙肉貓耳麵,貓耳朵人手制造每片嘅煙韌感都有些微既分別,配埋車厘茄做既醬汁開胃好食~

食主菜之前每人有一小杯青檸雪芭清一清個味蕾,考慮周到,雪芭本身都係好食既,清新得黎唔會過酸。

主菜揀咗甘鯛立鱗燒,廚師係用熱油淋落魚身嘅方法烹調,外表香脆,而魚肉可以保持嫩滑,都係水準之作。

呢度無論環境同食物質素都好有驚喜,加上侍應真係留意住我地食完一道菜先再上下道菜,成個節奏同用餐體驗都真係好fine dining,5道菜$520價錢都好合理,期待下一次同更多朋友一齊去品嘗,畢竟成個餐牌都好吸引~~~
2021-11-10
2021-11-09 83 瀏覽
餐廳以fine dining為主,晚市套餐可以按個人喜好及食量選擇要多少個菜式,而我就揀了五道菜的套餐。香煎西班牙鴨肝及北海道帶配南瓜泥及烏梅汁:墨魚汁脆片帶苦,苦後帶甘,鴨肝煎至兩面焦香,油脂不會太多,配上醬汁正好令其更易入口,帶子嫩滑鮮甜。油甘魚刺身配牛油果忌廉醬及墨西哥辣椒雪葩:用了油甘魚腩的部份,油脂較豐富,配上帶微辛辣的雪葩,令魚腩更添幾分刺激感。花膠黑松露菌珍珠麵:香脆的墨汁西米脆片作伴碟,花膠炆至腍滑,而且吸收了醬汁味道,珍珠麵煙煙韌韌有咪淡松露香。鹹蛋黃野菌手造拖肥粉配芝士忌廉汁:濃郁芝士汁包滿每條拖肥粉,而且每啖都有鹹蛋香味,入口十分creamy又彈牙。雪葩:百香果味正好清一清味蕾。紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇配馬莎拉酒燒汁:羊鞍四成熟,中間還呈粉紅色,但完全無血水滲山,羊肉嫩腍又無騷味,表面開心果碎令羊鞍更添風味及口感;柚子薯蓉有點酸果香,很有特色。

鹹蛋黃野菌手造拖肥粉配芝士忌廉汁:

雪葩:百香果味正好清一清味蕾。

2021-11-09 1981 瀏覽
平日中午食lunch質素已經非常唔錯,一直好想嘗試晚餐的fine dining。 性價比好高, $520 五道菜,$590 六道菜 ,$720 八道菜。 如果$520 五道菜,會包括3個頭盤,一個pasta,和一個主菜。 我很喜歡侍應對於每款菜式的闡述,相當到位精準。 讓我了解每一個菜式嘅味道,期望,層次感。( 哈哈!說實話,對於我這些普通人,侍應的提點絕對讓我留意到食物及味道的細緻層次。) 頭盤係最有驚喜,當中包括7款頭盤加一個湯可以任選。第一個頭盤 鱘魚子醬配漬三文魚 漬三文魚有兩片,分別配上柑橘汁和自家製忌廉醬,一道菜式,有2種味道,酸甜平均,作為第一度頭盤,味道是最清的。 第二個頭盤 法國生蠔 廚師好有心思,出動分子料理,加上精緻的器皿及擺盤,一於相機先食。 第三個頭盤 海膽三文魚子用雞尾酒杯盛載,侍應建議用匙羹直向 一次過食三四層,放入口中,好有層次感,其中木魚湯啫喱好鮮味,另外,柚子奶泡,感覺好清新。 第四個頭盤 西班牙鴨肝 配 北海道帶子 侍應強調這是人道飼養的西班牙鴨,相對不太油膩, 食落口,香滑程度不遜於鵝肝,濃郁的鴨肝味充滿整個口腔,配上微酸甜的烏梅汁,可以減輕油膩
平日中午食lunch質素已經非常唔錯,

頭盤係最有驚喜,當中包括7款頭盤加一個湯可以任選。

第一個頭盤 鱘魚子醬配漬三文魚

第二個頭盤 法國生蠔

第三個頭盤 海膽三文魚子

第四個頭盤 西班牙鴨肝 配 北海道帶子
侍應強調這是人道飼養的西班牙鴨,相對不太油膩, 食落口,香滑程度不遜於鵝肝,濃郁的鴨肝味充滿整個口腔,配上微酸甜的烏梅汁,可以減輕油膩感。另外,北海道帶子,鮮甜好味。

第五個頭盤 花膠 配黑松露
這種fusion 配搭幾特別,配上意大利珍珠麵和自家製墨魚汁脆片,三種不同口感在同一頭盤中,幾得意。

Pasta 三選一
海蝦溝紋管麵
味道非常香濃,侍應話係用紅蝦殼淆製幾個小時而成,醬汁味道好似龍蝦汁,我鍾意食 。第一次食溝紋管麵,長通粉的樣子,原來打開之後變成一個正方形 ,可以放餡料入去包住食,幾新穎的食法。

有驚喜!
在食main course之前,侍應主動奉上一個柚子味免費的雪芭,目的是清一清味蕾, 然後才食主菜,好有心思呀。

主菜有六款可以選擇
紐西蘭羊鞍開心果寶雲酥
寶雲酥不是一般餐廳有的,因為功夫比較多,侍應闡述紐西蘭羊鞍的特色是肉質嫩滑,脂肪含量較低,好啱女生食,因為不會太肥,用寶雲酥的做法,令羊鞍整體的香味及口感更出色,更有層次。

Iberico 黑豚內眼,侍應建議做七成熟,因為豚肉先用slow cook,然後再用炭火輕燒,所以顏色特別粉嫩,食落口特別嫩滑。

整體來說,食物質素十分高, 顏值更加高,頭盤 很有驚喜, 建議叫多幾份同 honey 一起分享。其實我最鍾意這裏就是環境 setting, 座位寬敞 好舒服,讓人覺得輕鬆自在,一點兒都不拘謹,我見到其他枱有好多食客都會食生蠔飲紅酒,我知道這裏的甜品同樣是非常出色,但係今餐真的太飽飽了,唯有畀個藉口留返下次食啦😍

溫馨提示
一定要早啲book位, 當日是返工平日,大約7.30差不多已經9成滿,在觀塘工廠區內街, 有這個客量真係厲害,如果可以,睇下可唔可以book到sofa位啦,1個人坐3個位,真係好似女王呀👸
2021-11-04
2021-11-08 101 瀏覽
這間位於觀塘市中心的西餐廳,主打分子料理及fusion菜,將多國菜的精華融入其中。前菜:法國生蠔配洋蔥醬油生蠔細細隻不算厚肉,洋蔥醋汁的酸味刺激味蕾,蠔肉鮮甜,珍珠Q彈有點食啫喱的感覺。前菜:奧思迦鱘魚子醬及紅菜頭漬三文魚配柑橘汁及味噌忌廉醬魚子醬入口creamy又有海水咸味感,鮮甜無比;三文魚配味噌醬感覺特別,不會太重咸味,反而提升三文魚鮮味;三文魚他他配微酸有點似果醬的柑橘汁,配搭甚夾。前菜:西西里紅蝦雲吞配X.O.醬牛油汁雲吞脹卜卜,中間釀入紅蝦膠,入口鮮味彈牙,蝦味濃郁,有啖啖炸蒜香。意粉:魷魚煙豬腩手造貓耳粉配芝士番茄汁每日新鮮即製的貓耳粉十分彈牙,新鮮魷魚鮮味爽口,加上豬腩的油香,番茄乾的酸味刺激,整體味道濃郁。菠蘿百香果雪葩百香果酸味及菠蘿香可清除口腔味道,再接再厲食主菜。主菜:甘鯛立鱗燒配乾瑤柱法式上湯以高溫淋油方式令甘鯛的魚鱗香脆,而且保留了魚肉鮮味,皮脆肉脆,加上瑤柱汁魚肉再次提鮮;瑤柱蘿蔔一濃一淡,正好食到瑤柱咸鮮及蘿蔔清甜;最後柚子味薯蓉帶微微酸甜,正好減輕一下飽滯感。
前菜:法國生蠔配洋蔥醬油

前菜:奧思迦鱘魚子醬及紅菜頭漬三文魚配柑橘汁及味噌忌廉醬

前菜:西西里紅蝦雲吞配X.O.醬牛油汁

意粉:魷魚煙豬腩手造貓耳粉配芝士番茄汁

菠蘿百香果雪葩
百香果酸味及菠蘿香可清除口腔味道,再接再厲食主菜。

主菜:甘鯛立鱗燒配乾瑤柱法式上湯
2021-11-07 151 瀏覽
Downtown我見好多人都話呢間好正,就一於book枱去試吓。見到環境都好舒適,坐得好闊落!感覺乾淨衛生。估唔到呢度有Fine Dine嘅級數,但係價錢都比較親民。5course方面就揀咗2前菜+1湯 再1Pasta+1Main海膽三文魚子|牡丹蝦他他 | 木魚湯啫喱|柚子泡沫呢款真係超好食,海膽好鮮甜,三文魚子都一樣係好鮮甜,加上裏面混雜住啲好新鮮嘅牡丹蝦刺身,配搭埋木魚湯啫喱鹹香十足,極力推介!花膠 | 黑松菌 | 珍珠麵本身以為會係好中式,但係黑松露個香味好突出,令到成件事好正,花膠好滑,珍珠麵吸晒啲香味一流。野菌卡布奇諾 Mushroom Cappuccino本身我都好鍾意野菌個香味,同埋熱辣辣,表面亦都有啲泡沫,無論係口感定係濃度都好掂。魷魚煙腩手造猫耳粉| 芝士番茄汁本身以為會好肥膩,點知原來煙腩係混合左喺裏面,唔會有好多真係一大舊嘅豬腩,仲有彈牙魷魚,加上貓意耳粉可以加到好多芝士蕃茄汁係裏面兜住,個醬汁都好濃香嘅芝士蕃茄味。燒法國黃油雞卷釀鵝肝|羊肚菌燒汁呢個雞卷質感好滑,裏面包着鵝肝,味道香濃,加上味道比較清香嘅羊肚菌燒汁,都好夾。雞肉質鮮嫩飽滿,肉汁香甜,裏面嘅鵝肝

估唔到呢度有Fine Dine嘅級數,但係價錢都比較親民。

5course方面就揀咗2前菜+1湯
再1Pasta+1Main

海膽三文魚子|牡丹蝦他他 | 木魚湯啫喱|柚子泡沫

花膠 | 黑松菌 | 珍珠麵

野菌卡布奇諾 Mushroom Cappuccino

魷魚煙腩手造猫耳粉| 芝士番茄汁

燒法國黃油雞卷釀鵝肝|羊肚菌燒汁
雞肉質鮮嫩飽滿,肉汁香甜,裏面嘅鵝肝醬隨肉卷加熱時慢慢融化,滲透到雞肉卷!

中間食咗個士多啤梨雪芭,味道好真實,士多啤梨甜香十足。

2021-11-07 1770 瀏覽
之前都來過幾次食午飯,質素及性價比都高。見到佢哋推出Fine dining menu,5道菜式由$520起,看落都唔錯,今日在樓上堂後,同太太一齊撐枱腳食飯。頭盤可以揀三款或兩款appetiser 加1個湯,我哋兩個人七款入邊可以試到五款 appetiser ,基本上鍾意食嘅款式都可以食到。紅菜頭三文魚漬加忌廉醬及三文魚漬配俄羅斯鱘魚子,鱘魚子味道均勻,配上醃製後三文魚,唔會搶咗三文魚漬嘅味道。法國生蠔配生蠔珍珠,跟日式洋蔥油醋汁,味道有少少酸,同生蠔一齊食好夾。柚子泡沫海膽三文魚子,好似一杯cappuccino,泡沫將三文魚子及海膽完全遮蓋,食嘅時候要油頂到底一齊食,先至食到複雜嘅味道,有驚喜。西班牙鴨肝配北海道帶子,除咗帶子可以配烏梅汁,鴨肝亦都可以點少少烏梅汁增加層次感。黑松露菌花膠珍珠麵,呢個菜式都幾fusion,花膠亦有份量。Mushroom cappuccino 湯,有幾種唔同菇類打成湯底,香濃的味道加泡沫。魷魚煙豬腩手做貓耳粉,新鮮嘅魷魚加上少許鹹豬腩肉,特別的配搭。海蝦溝紋管麵,紅蝦汁好香濃,海蝦新鮮彈牙。伊比利亞橡果黑豚豬肉眼,只有伊比利亞豬我先至放心煮七成熟,低溫慢

海蝦溝紋管麵,紅蝦汁好香濃,海蝦新鮮彈牙。

伊比利亞橡果黑豚豬肉眼,只有伊比利亞豬我先至放心煮七成熟,低溫慢煮後才輕煎,好明顯見到一層層粉紅色,呢個方法可以鎖住肉汁,肉質嫩滑食落 juicy,易會食到陣陣橡木果香味。

紐西蘭羊鞍開心果寶雲酥,開心果做寶雲酥比較少見,烤焗後嘅開心果味道更濃,紐西蘭羊鞍肉質鬆軟,唔會太肥。
2021-11-04
2021-11-06 168 瀏覽
餐廳嚴選精選新鮮法國生蠔配以日式洋蔥醬油醋汁,像被海洋包圍的感覺,洋蔥醋汁帶出微酸甘甜的口味與生蠔相映成趣。驚喜的奇妙盒子,鮮打柚子奶泡下隱藏着海膽,三文魚子,北海道牡丹蝦他他,每一口都有不同驚喜,配以木魚湯啫喱,鮮味爆發,衝擊味蕾。油甘魚刺身帶來淡淡甘甜,每一口都充斥魚油香氣,具有獨特清爽口感,配以自家製墨西哥辣椒雪葩,輕柔蔬果清幽口感,清新而不會喧賓奪主。西班牙鴨肝採用人道飼養,味濃而不油膩,北海道輕煎帶子厚而鮮滑,另有烏梅汁作配襯,甜酸可作沖洗作用減輕油膩感。西西里紅蝦雲吞配XO醬牛油汁。西西里紅蝦每天手包雲吞,皮薄餡靚,配上加入香港元素的XO醬法式牛油汁,令人驚喜不斷的中西式混合菜款。傳統的中式花膠 配入西式的醬汁 先燴後煮,再加入先刨黑松露菌,配有意大利薩丁小島珍珠麵,自家製墨魚汁脆片,三種不同口感帶來新感受。單單前菜已如此出色了。

,令人驚喜不斷的中西式混合菜款。
單單前菜已如此出色了。
2021-11-04 173 瀏覽
唔知係咪lunch太多人嘅關係,叫兩個餐都無想像中咁好食🧐漢堡飽有啲乾薯條應該炸咗一陣,所以唔太脆同有啲油而牛油果飽就有啲硬雖然唔係第一次食,但今次確實有啲失水準。
唔知係咪lunch太多人嘅關係,叫兩個餐都無想像中咁好食🧐

漢堡飽有啲乾
薯條應該炸咗一陣,所以唔太脆同有啲油
而牛油果飽就有啲硬

雖然唔係第一次食,但今次確實有啲失水準。
2021-11-04 173 瀏覽
𝑻𝒉𝒆 𝑾𝒂𝒗𝒆 對觀塘上班族來說應該很熟悉,有不少環境較chill而菜式精緻的餐廳選擇。是次與友人下班後的飯局,約了在二樓的「登堂」,感覺選對了地方。我們各要了一份5 ᴄᴏᴜʀsᴇs組合,包括3款前菜、1份pasta和和1份主菜。每次上菜前,侍者有禮而詳細講解製法和食法,服務真的很加分,也更期待品嚐呢✨𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓𝒔🦪 法國生蠔║生蠔珍珠║洋蔥醬油每天精選新鮮法國生蠔,配以日式洋蔥醬油醋汁。小珍珠可愛有光澤,視覺已是一種享受。入口有被海洋包圍的感覺,洋蔥醋汁的微酸,更能襯托生蠔的鮮甜順滑。🍣 油甘魚刺身║牛油果忌廉醬║墨西哥辣椒雪葩油甘魚刺身帶來淡淡甘甜,魚油豐腴。配以自家製墨西哥辣椒雪葩,口感清新,後勁帶有些許辣椒辛味,味道有變化之餘,不會搶走刺身的甘甜。🇪🇸 香煎西班牙鴨肝║北海道帶子║南瓜泥║烏梅汁西班牙鴨肝採用人道飼養,香味撲鼻,味道濃郁而不油膩。北海道輕煎帶子厚而鮮滑鬆彈。配上烏梅汁作,甜酸味道減輕鴨肝的油膩感。𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂🦐 海蝦溝紋管麵║半乾車厘茄║紅蝦汁紋管麵像正方形對角摺,形狀特別之餘口感彈牙;海蝦味道鮮甜,蝦頭觸鬚油炸後拌入麵吃,鹹香之餘增加鬆脆口感。紅蝦汁由

𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓𝒔

🦪 法國生蠔║生蠔珍珠║洋蔥醬油

🍣 油甘魚刺身║牛油果忌廉醬║墨西哥辣椒雪葩

🇪🇸 香煎西班牙鴨肝║北海道帶子║南瓜泥║烏梅汁

𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂

🦐 海蝦溝紋管麵║半乾車厘茄║紅蝦汁

紋管麵像正方形對角摺,形狀特別之餘口感彈牙;海蝦味道鮮甜,蝦頭觸鬚油炸後拌入麵吃,鹹香之餘增加鬆脆口感。紅蝦汁由蝦頭熬成,完美盡用海蝦各部位,鮮味十足。

𝑴𝒂𝒊𝒏

🐟 甘鯛立鱗燒║乾瑤柱法式上湯

魚塊上的鱗片高高豎立,再經廚師用熱油逐湯匙🥄淋上魚身,鱗片酥香清脆;魚皮有韌勁魚肉柔嫩細滑;鮮美無比,一塊魚兼具三種口感,菜式設計十分用心。

平時工作壓力大,平衡心理的最好方法,就是吃一頓美味的晚餐😌。約了好朋友相約在觀塘The WAVE的Fusion西餐廳,進店之後,環境相當有格調,而旁邊還有賣酒的地方。店員安排我和朋友坐在寬敞的綠藍色沙發共晉晚餐,感覺很舒服呢😆!店員介紹我們去吃他們的Tasting Menu,我們選了$520(3前菜+1 Pasta+1 Main Course),而店員每上一道菜,都會為我們耐心講解菜式的配料與味道,相當認真,而我叫就了以下🤪:🐟奧思迦鱘魚子醬|紅菜頭漬三文魚|柑橘汁|味增忌廉醬相當清新的前菜,店員表示它是用了俄羅斯鱘魚,他說俄羅斯的鱘魚是比較出名的,而它帶有一些海洋味道。而它一邊箱配以紅菜頭日式淹漬三文魚、魚子醬,雖然光吃魚子醬有少許鹹味,不過MIX在一起吃就恰到好處;另一邊箱就配上自家製味噌忌廉醬及柑橘🍊汁,酸酸甜甜,非常開胃。🍸海膽三文魚子|牡丹蝦他他|木魚湯啫喱|柚子泡沫店員遞上來的時候,已經覺得它很像一杯Cocktail,一個玻璃杯裝上了特別的食材,鮮打柚子奶泡下藏着海膽、三文魚子、北海道牡丹蝦他他以及木魚湯啫喱。原本光看以為它會有強的鮮奶味🥛,可以下面Mix着不同的海鮮🦐,感

🐟奧思迦鱘魚子醬|紅菜頭漬三文魚|柑橘汁|味增忌廉醬

🍸海膽三文魚子|牡丹蝦他他|木魚湯啫喱|柚子泡沫
店員遞上來的時候,已經覺得它很像一杯Cocktail,一個玻璃杯裝上了特別的食材,鮮打柚子奶泡下藏着海膽、三文魚子、北海道牡丹蝦他他以及木魚湯啫喱。原本光看以為它會有強的鮮奶味🥛,可以下面Mix着不同的海鮮🦐,感覺卻相當清新,而吃到最底層是木魚湯啫喱,啡色的啫喱有魚香味,口感特別😚。

🦐西西里紅蝦雲吞|XO醬牛油汁
這味菜式絕對是中西合壁,用了本地的雲吞皮,相當薄身,而內有超大、厚實的西西里紅蝦,蝦味很重,絕對是皮薄餡靚。而它再加入了本地元素的XO醬法式牛油汁,味道有點像濃蝦湯,而上面還灑上蝦乾、蔥、炸蒜,相當惹味。

🍝魷魚煙豬腩手造貓耳粉|芝士蕃茄汁
遠處已經聞到濃郁的芝士🧀蕃茄🍅汁,酸酸甜甜相當開胃!裡面有煙韌的魷魚🦑,美味的煙豬腩;而手造貓耳粉很特別,口感特別而有彈性,絕對是開胃之選。

🍍菠蘿雪梨雪葩
店員亦很貼心地準備了菠蘿雪梨雪葩,清涼的味道感覺很夏日,亦都可以清清口腔裡的味道,讓我們重點品嚐之後的菜式。

🐠甘鯛立鱗燒|乾瑤柱法式上湯
店員在我們面前淋上乾瑤柱法式上湯,光是看着也是一種享受呢!魚塊外層有種脆香的感覺,魚皮就有韌勁,而魚肉則很鮮滑,絕對有三重口感。旁邊有大根、乾瑤柱以及薯蓉,味道也是一個特別的點綴,也能增加飽肚感。

總的來說,每道菜都別出心裁❤️,亦儼如一道藝術品,加上店員悉心的講解,令我對菜式也有更深的認識,今次的體驗也是一種享受,希望有機會可以再品嚐多次😋。