今日同朋友黎到觀塘哩邊試下哩間Fine Dining。餐廳環境高級,座位寬闊,可以坐長沙發,超級舒適,而且食物非常精緻,好適合黎慶祝💕餐牌上有5/6/8/10courses,可以按需要選擇,淨係Appetizer都有好多款可以揀。✨5 Courses $520(可以揀三個Appetizer或者兩個Appetizer加一個湯)Appetizer🔸法國生蠔|生蠔珍珠|洋蔥醬油餐廳提供既係法國鑽石生蠔,海水味較淡,食落會比較creamy,再淋上日式洋蔥醬油醋汁,味道微酸甘甜。🔸油甘魚刺身|牛油果忌廉醬|墨西哥辣椒雪葩油甘魚刺身都幾多片,質感厚實,口感較清爽,配有餐廳自家製既墨西哥辣椒雪葩,味道清新唔辣,配搭幾有新意。🔸香煎西班牙鵝肝|北海道帶子|南瓜泥|烏梅汁西班牙鴨肝味道香濃,油香滿溢;北海道輕煎帶子非常厚身,味道鮮甜,肉質彈牙,底下既烏梅汁酸酸甜甜,沾上一點正好能夠中和油膩感,好食推介👍🏻🔸花膠|黑松露菌|珍珠麵非常特別既一道fusion菜,廚師用西式醬汁同黑松露燴煮花膠,花膠質感軟腍,充滿膠質,配有意大利薩丁小島珍珠麵同自家製墨魚汁脆片。Pasta🔹魷魚煙豬腩手造貓耳粉|芝士蕃茄汁手造

✨5 Courses $520

🔸法國生蠔|生蠔珍珠|洋蔥醬油

🔸油甘魚刺身|牛油果忌廉醬|墨西哥辣椒雪葩

🔸香煎西班牙鵝肝|北海道帶子|南瓜泥|烏梅汁

🔸花膠|黑松露菌|珍珠麵

🔹魷魚煙豬腩手造貓耳粉|芝士蕃茄汁
手造貓耳粉質感非常煙韌,軟硬度適中,而且夠晒掛汁,芝士蕃茄汁味道濃郁,加埋魷魚同豬腩條,食落口感更豐富。

🔹海蝦溝紋管麵|半乾車厘茄|紅蝦汁
溝紋管麵質感同樣煙韌彈牙,醬汁用上紅蝦頭熬製而成,蝦味濃郁,仲有大大隻彈牙海蝦。

食Main Course之前會有雪葩比我地清一清口腔,非常貼心💕

Main Course Selection
🔸紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇|馬莎拉酒燒汁
紐西蘭羊鞍肉質嫩滑,咬落去充滿肉汁,而且一啲都唔羶,旁邊蘸上開心果碎粒,食落充滿果仁香,真係好食有驚喜,另配有薯蓉,好食推介👍🏻

🔸甘鯛立鱗燒|乾瑤柱法式上湯
甘鯛立鱗燒魚皮香脆,魚肉細嫩,可以係食之前先淋上乾瑤柱法式上湯,配菜蘿蔔清甜無渣,薯蓉味道亦唔錯。

整體黎講,餐廳環境浪漫舒適,食物質素亦唔錯,賣相相當精緻,係慶祝節日既好選擇。

2021-11-28 66 瀏覽
今日男朋友帶我去觀塘呢間叫Downtown嘅西餐廳食晚餐,每樣嘢食都加入咗fusion原素,非常有驚喜!😋先嚟嘅係Appetiser,我揀嘅第一款係呢款,入面有海膽、三文魚籽同北海道牡丹蝦他他,最底係木魚湯啫喱,最面就鋪咗柚子泡沫,侍應話特登用咗個白色泡沫襯返個白色嘅容器,做到好似一個盒嘅效果,而食落仲有一層層唔同嘅口感:呢一款appetiser係西西里紅蝦雲吞配XO醬法式牛油汁,雲吞係餐廳每日人手包,皮薄餡靚,加上有local風味嘅XO醬牛油汁,中西合璧:最後一款appetiser 係野菌 cappuccino,野菌湯加上cappuccino泡沫,野菌味非常香:Pasta係鹹蛋黃野菌手造拖肥粉配芝士忌廉汁,手造拖肥粉好有口感,芝士忌廉汁非常creamy:食Main之前餐廳好細心地提供士多啤梨雪葩,清一清個味蕾:Main係燒法國黃油雞卷釀鵝肝配羊肚菌燒汁,法國黃油雞嘅肉質鮮嫩,包住嘅鵝肝醬滲係雞肉入面,加埋羊肚菌燒汁,非常惹味:Overall呢間餐廳嘅每一道菜都好有驚喜,係充滿CP值嘅一餐!😋😋😋

食Main之前餐廳好細心地提供士多啤梨雪葩,清一清個味蕾:

2021-11-28 66 瀏覽
嚟過幾次Downtown近排留意到佢有新嘅menu一早約好朋友一齊嚟食dinnerAppetizer✨紅蔥頭漬三文魚柑橘汁再加味噌忌廉醬 ,頂層Osietra 鱘魚子醬作點綴三文魚一疊咬落去好喺裏面魚油散發出嚟,好豐富嘅口感✨法國生蠔生蠔好新鮮肉質好飽滿口感好Juicy,生蠔珍珠好有口感再用洋蔥醬油提升生蠔鮮味,有少少鹹嘅海水味,未到啱啱好✨海膽三文魚牡丹蝦他他絕對最大驚喜就係佢嘅外型比較吸引,好似一杯雪花一樣層次感好分明,先講佢免曾用咗柚子泡沫好creamy ,用匙羹一啖不到落底有木魚湯啫喱、海膽嘅軟硬度、牡丹蝦味道好有層次感,大驚喜值得推介俾大家✨油甘魚刺身,墨西哥辣椒辣雪葩起油金魚刺身上配合牛油忌廉果醬感覺好清新一直都冇魚腥味✨香煎墨西哥鴨肝配北海道帶子食得太多鵝肝今次就嗌過鴨肝陪呢個帶子煎香兩邊嘅帶子好香口野鵝肝一啖咬落去即刻溶化以佢嘅秘製烏梅汁加南瓜泥夾住鴨肝一齊食原來嗰個味道好夾個喎中和返鴨肝油膩感✨西西里紅蝦雲吞大隻雲吞好吸引一口咬鎖住雲吞豬肉嘅鮮味同蝦超級彈牙另外雲吞皮比較薄咬落去勁Juicy配牛油汁加上XO醬,提升左鮮肉嘅味道,一直已經啱啱夠份量✨黑松露花膠麵厚身花膠

✨紅蔥頭漬三文魚
柑橘汁再加味噌忌廉醬 ,頂層Osietra 鱘魚子醬作點綴
三文魚一疊咬落去好喺裏面魚油散發出嚟,好豐富嘅口感

✨法國生蠔

✨海膽三文魚牡丹蝦他他

✨香煎墨西哥鴨肝配北海道帶子
中和返鴨肝油膩感

✨西西里紅蝦雲吞

✨黑松露花膠麵
厚身花膠啖啖肉好彈牙勁香濃嘅黑松露味鎖住咗秘製嘅醬汁,中西fusion好大驚喜

✨海蝦溝紋管麵
鮮蝦彈牙意粉夠晒趙口,撈埋秘製醬汁帶少少辣味好開胃

✨鹹蛋黃野菌手造拖肥粉
又係我最鍾意食嘅鹹蛋黃特別order試吓
芝士忌廉汁配上鹹蛋黃提升左鹹嘅香味同濃郁嘅芝士意粉配埋芝士特別架,手作既拖肥份一條條好似草菇長,又幾好食咁啵

Main Course
✨紐西蘭羊鞍開心果保雲鮮
朋友就order左個羊鞍嚟試吓,中間心粉紅色好嫩配燒汁羊胺外層薄荷將就咁食都已經好大薄荷味醬汁夾埋羊肉perfect

✨伊比亞像果飼黑豚肉眼
厚實嘅黑豚肉眼中間有少少粉嫩店員推介我哋煮至七成熟,所以口感好軟肉質有果香嘅味道配黑椒燒汁提升豚肉嘅味

整體來講每一位價錢大約$520有咁多款食物確實真係好超值

2021-11-09
2021-11-26 73 瀏覽
唔係朋友介紹都唔知觀塘有間casual fine dining嘅餐廳。我哋嗌咗個5道菜Tasting Menu ($520),依加價錢算係相當合理。第一道頭盤係法國生蠔 。用嘅係清淡幽香嘅海洋女神蠔,好肥美嫩滑,配上洋葱醬汁更能帶岀其鮮味。上面放上用分子料理做岀嚟嘅珍珠粒粒,其實係用木魚湯同蠔嘅精華整岀嘅嘅珍珠,口感太有趣了!第二道頭盤係油甘魚刺身。餐廳用咗季節性油甘魚,油脂更濃郁,名為鰤魚。刺身上面放的是用墨西哥辣椒做的雪芭,口感同味道都好特別,同刺身又岀奇地夾。Mushroom cappuccino - 外貌似咖啡,但其實係一個牛肝菌濃湯,而上面加咗上面放咗牛肝菌粉茉同咖啡泡沫嚟佢更神似。好飲到到依加都仲回味緊。海蝦溝紋管麵 - 呢度啲意粉係餐廳即日手做的,唔怪之得咁煙韌。蕃茄醬本身已好開胃,佢哋都加咗車厘茄,更能帶岀蕃茄嘅甜味,添加層次,加上意大利煙肉同脆口嘅蝦乾,更惹味。然後送上菠蘿蘋果雪芭來清清味蕾。主菜係伊比亞尼橡果飼黑豚肉眼配上黑椒燒汁,黑豚肉十分厚切,熟度剛剛好。

然後送上菠蘿蘋果雪芭來清清味蕾。

2021-11-25 81 瀏覽
今日同朋友慶祝生日,所以帶咗佢去觀塘間登堂到fine dinning。 我地揀咗三款前菜,每一樣賣相都非常吸引,可以睇得出廚師既細心同創意。第一道係令人好surpise 既前菜,鮮打柚子奶泡下有新鮮既海膽同三文魚子,再落就有北海道牡丹蝦他他,再加埋木魚湯啫喱,真係每一口都有唔同驚喜。第二道就係西班牙鴨肝,聽店員講依度既鴨肝採用人道飼養,比鵝肝冇咁油膩,北海道帶子就好厚,再加烏梅汁作配襯,甜甜酸酸既味可以沖洗同減輕油膩。第三道係俄羅斯鱘魚子醬,加紅菜頭日式淹漬三文魚,仲有依度自家製味噌忌廉醬及柑橘汁,好好食,好有創意。Pasta我地揀咗海蝦溝紋管麵加半乾車厘茄,再加埋好香既紅蝦汁。Main係紐西蘭羊鞍,肉質嫩滑,脂肪含量低,加上開心果作傳統寶雲蘇做法,再加埋馬莎拉酒燒汁。一餐豐富晚餐,當然唔少得甜品

一餐豐富晚餐,當然唔少得甜品
2021-11-22 3140 瀏覽
同朋友慶祝生日,想搵間近佢屋企,喺觀塘區的高級餐廳慶祝。網上見這間評語不錯,環境和餐點同樣高級又精緻,所以便決定在這裏慶祝,想不到觀塘也有這麼高質的fine dining。餐廳裝修很別緻,充滿氣氛,而且環境寬敞,感覺好舒適。.🥂Downtown Tasting Menu💕可選5/6/8/10 courses,我們選了兩個 5 courses $520 (choose 3 appetizers or 2 appertizers and soup).🔹Appetizer🔸法國生蠔、生蠔珍珠、洋蔥醬油:生蠔新鮮鮮肥厚,配上洋蔥醋,更能帶出生蠔鮮味。.🔸油甘魚刺身、牛油果忌廉醬、墨西哥辣椒雪葩:油甘魚刺身好新鮮,肉質嫩滑,口感清爽,配上自家製墨西哥辣椒雪葩,中和了油膩感,感覺清新。.🔸香煎西班牙鴨肝、北海道帶子、南瓜泥、烏梅汁:鴨肝味道香濃,食落口感外脆內軟,又不會太油膩。而北海道帶子肉質嫩滑,外面微煎夠香。配上烏梅汁酸甜交織,口感和味道同樣豐富。.🔸花膠、黑松露菌、珍珠麵:用上傳統方法炮製花膠,再配上西式醬汁和黑松露。伴碟還有意大利薩丁小島珍珠麵和自家製墨魚汁脆片,每啖都充滿膠質。.🔹Pas
🥂Downtown Tasting Menu💕
🔹Appetizer
🔸法國生蠔、生蠔珍珠、洋蔥醬油:
生蠔新鮮鮮肥厚,配上洋蔥醋,更能帶出生蠔鮮味。

🔸油甘魚刺身、牛油果忌廉醬、墨西哥辣椒雪葩:

🔸香煎西班牙鴨肝、北海道帶子、南瓜泥、烏梅汁:

🔸花膠、黑松露菌、珍珠麵:

🔹Pasta
🔸海蝦溝紋管麵、半乾車厘茄、紅蝦汁:
醬汁有好濃蝦味,用上大量紅蝦頭煮成,紋管麵口感彈牙,每條都沾滿醬汁,而且入邊仲有好多蝦肉。

🔸魷魚燒豬腩手造貓耳粉、芝士蕃茄汁:
手造貓耳粉口感彈牙,食落煙煙啃啃,配上香濃番茄汁,酸酸地幾醒胃。入面還有魷魚和燒豬腩,口感豐富。

🔹Main Course Selection
🔸甘鯛立鱗燒、乾瑤柱法式上湯:
賣相好精緻,還有乾花作裝飾。魚好新鮮,而且用上特別技巧烹調,食落魚皮酥脆又帶有韌勁,魚的肉質夠鮮嫩。而伴碟的蘿蔔和薯蓉味道都不錯。

🔸 紐西蘭羊鞍開心果寶雲蘇、馬莎拉酒燒汁:
紐西蘭羊鞍肉質腍滑,羊羶味較低,較容易接受,配上開心果寶雲蘇,增加口感和香氣之餘,更能保留肉汁。
2021-11-22 98 瀏覽
叫咗個$520 Five Course Dinner,可以揀3款appetizer, 1款pasta 同埋1款MainAppetizer油甘魚刺身:油甘魚魚味鮮甜,好有魚油香氣,口感爽彈,配咗墨西哥辣椒雪葩,雪葩無辣味,味道似青椒味鱘魚子醬:職員介紹係用咗俄羅斯鱘魚子醬,口感無魚子咁卜卜聲,少少帶咸味,配紅菜頭日式淹漬三文魚,酸酸地幾好味 花膠: 花膠用咗傳統鮑汁方法炆煮,炆到好軟好淋,配埋黑松露菌醬,底有意大利珍珠麵,仲有墨魚汁脆片,口感好豐,fusion得黎又好夾Pasta魷魚貓耳粉貓耳粉好煙韌,配鮮茄汁,酸酸味味,好開胃Main黑毛豬豚肉眼: 豚肉眼的火候控制得好好,粉嫩的粉紅色,可惜豚肉本身有筋,影響左口感,而且個黑椒汁令人失望,煮到好似茶記咁整體黎講cp值都幾高,五百幾蚊有fine dining,而且味道都有質素

魷魚貓耳粉
貓耳粉好煙韌,配鮮茄汁,酸酸味味,好開胃

Main

2021-11-18
2021-11-22 69 瀏覽
Go for fine dining in Kowloon district and I found Downtown. Its in Kwun Tong, very easy to accessThe restaurant offer several fine dining menus, we chose 5-course menu, costing $520/person. We also chose the wine pairing, adding $250/person. The staff helped to choose 4 glasses of wine according to the food ordered. So luckily that there’s live band performance on that night Appetizers:Tartare with Uni paired Sake: it tastes refreshing, the top is Yuzu foam and the base is Katsuoshi jelly, wit

Appetizers:
Tartare with Uni paired Sake: it tastes refreshing, the top is Yuzu foam and the base is Katsuoshi jelly, with creamy uni

Duck Liver and scallop with Ume sauce: duck liver full of oily flavor, match with the sour taste of Ume sauce

Prawn Raviolo: this dish like Chinese dumpling, filled with prawn, with XO sauce

Main: US Prime Beef rib(medium)
the rib is tender, not too oily

In general, food is food, environment is relaxing, good choice to go with friends

2021-11-21 104 瀏覽
為左慶祝朋友喬遷之喜,特意揀左呢間性價比高的餐廳.雖然餐廳係工廈,但裝修一d都不馬虎,侍應服務好有水準,每道菜上之前都會簡介,而且店內有個超大的酒櫃,非常適合中意飲兩杯的朋友們。TASTING MENU 有多個選擇,我地揀左HKD 520 (3個前菜/2個前菜+湯; 一個意粉;一個主食)APPETIZER花膠|黑松露|珍珠麵第一次吃花膠配黑松露,幾夾,而且配有意大利珍珠麵,脆片,口感豐富西西里紅蝦雲吞|X.O醬牛油汁外形同普通雲吞區別不大,其實是意大利皮,餡則是蝦同墨魚滑,吃落啖啖肉的感覺,中西合璧,相當有驚喜。PASTE: 魷魚煙豬腩肉手造貓耳粉豬腩肉的鹹香配合魷魚的鮮,連同開胃的番茄汁,提升左食慾,令人食指大動!吃主菜前,餐廳仲免費提供山楂味雪芭清清味蕾,吃落相當FRESH.MAIN COURSE伊比利亞橡果飼黑豚肉眼|黑椒燒汁肉質鮮嫩,好JUICY,推介7成熟.
為左慶祝朋友喬遷之喜,特意揀左呢間性價比高的餐廳.

APPETIZER
花膠|黑松露|珍珠麵

西西里紅蝦雲吞|X.O醬牛油汁

PASTE:
魷魚煙豬腩肉手造貓耳粉

MAIN COURSE
伊比利亞橡果飼黑豚肉眼|黑椒燒汁
肉質鮮嫩,好JUICY,推介7成熟.

2021-11-21 146 瀏覽
平時好少食西餐,今天朋友提議轉一下口味,就選左大家都方便的觀塘見面。餐廳位置方便,地鐵出站行5分鐘左右就能到達。安排在門口附近的梳化位非常舒適,可以同朋友慢慢品嘗晚餐。我們選了5 course $520,2道前菜,1個湯,1個意粉,1個main course每一道菜上菜時,店員都會講解菜式的食材,調味以及烹調方法,十分到位✔️海膽三文魚子最上面是柚子泡沫,覆蓋在海膽,魚子,牡丹蝦他他,木魚湯啫喱上,海膽非常鮮甜,一次過有食有非常新鮮的感覺✔️西西里紅蝦雲吞中西合璧的一個菜式,意大利雲吞皮包裹著彈牙墨魚滑及紅蝦,加上xo醬牛油汁及灑在上面的蝦乾,中式之餘又有新鮮感✔️野菌cappuccino有黑菌,白菌,牛肝菌,最上面有一層鮮奶泡沫,非常濃郁的野菌湯,又像是在喝咖啡,很特別✔️鹹蛋黃野菌手造拖肥粉由鹹蛋黃,野菌,菠菜,blue cheese製作,非常適合喜歡芝士的我main course之前還貼心的為我們送上一份山楂口味的雪芭清新一下口腔✔️燒法國黃油雞卷釀鵝肝雞肉包裹著的鵝肝在烤的時候已經滲透到雞肉裡面,配上羊肚菌燒汁,香而不膩最後加了一個檸檬撻,酸酸甜甜,為晚餐划上完美的句號
餐廳位置方便,地鐵出站行5分鐘左右就能到達。
安排在門口附近的梳化位非常舒適,可以同朋友慢慢品嘗晚餐。

✔️海膽三文魚子

✔️西西里紅蝦雲吞
✔️野菌cappuccino

✔️鹹蛋黃野菌手造拖肥粉

✔️燒法國黃油雞卷釀鵝肝

最後加了一個檸檬撻,酸酸甜甜,為晚餐划上完美的句號

2021-11-19 172 瀏覽
登堂⚠️1/ 出名的觀塘食店因為食物水準高食物新鮮及保持水準⚠️2/ 待客態度出奇地差(除了一位灰色衫的女士,她十分好及專業)當我進食完主菜,剛剛放低刀叉,口仍然咀嚼食物的那一刻,侍應已經秒速收走我的碟。令我感覺他們想我們趕快食完就交枱!生日來午飯,想找侍應幫手影相。叫第一個:等等,轉頭來⋯⋯⋯一轉無回頭。只好叫第二個幫手,但好似十分不願意,全程沒有出聲,影完就馬上交回手機,結果張相是大家都沒有準備好😂要用自拍🤪其實由取位至結帳,我們用了大約40分鐘,而且看不到結帳後,有其他客人等位!⚠️3/ 點菜流程差點餐要客人填字仔,我寫了走汁但沒有處理!餐飲在前菜同時送到,不夠細心的安排!⚠️4/ 突然限制使用coupon 想用M group的$50coupon,在結帳時出示,但他們説此coupon只適用於晚飯,午飯不能用。我覺得十分突然,因為我之前食午餐時餐廳送贈的,那時並沒有說coupon只能在晚餐用。我再細看coupon內容但並沒有印上只適用於晚餐的字樣。只有一條「萬能Key」:保留更改或取消此優惠而不作事先通知。最氣結時是餐廳說coupon 印漏「只適用於晚餐」的字樣,又說如我要求,他們可以在此
登堂
⚠️1/ 出名的觀塘食店因為食物水準高
食物新鮮及保持水準
⚠️3/ 點菜流程差
⚠️4/ 突然限制使用coupon
最氣結時是餐廳說coupon 印漏「只適用於晚餐」的字樣,又說如我要求,他們可以在此coupon用筆寫上只適用於晩餐!

因為午飯是為了慶祝生日以來,為免掃興,我都沒有堅持去理論。給賬就算!但我以後不會再來!
2021-11-17 141 瀏覽
想搵間較靜又可以坐得舒服餐廳,同事介紹佐哩間登堂,真係冇介紹錯,環境,食物都係一級享受我哋簡佐梳花卡位坐,超舒服😊打卡超正餐枱上放佐一張超大Menu,係晚餐套餐,520就可以簡3嗰前菜,一份意粉再加一客主菜,都幾吸引,朋友就話就試吓這個套餐,叫2份就有6份前菜可以試😍每上一份店員都會好清楚介紹,真係好細心前菜開始:奧思迦鱘魚醬紅菜頭漬三文魚鱘魚帶有海水味,口感清脆,配紅菜頭淹三文魚及自家製味噌忌廉醬,好有特色海膽三文魚子,牡丹蝦他他木魚湯啫喱好有驚喜,用酒杯上🍸杯底隱藏海膽,三文魚子北海道牡丹蝦他他配木魚啫喱,口感層次好豐富😋油甘魚刺身牛油忌廉醬油甘魚刺身魚充滿魚油香味,配墨西哥雪葩,獨特清爽,好好味😋香煎西班牙鴨肝北海道帶子西班牙鴨肝,採用人道飼養,入口一啲都唔肥膩,北海道帶子,煎剛剛好,配上烏梅汁,酸甜配合減輕油膩感😜花膠黑松露菌珍珠麺中式花膠配西式醬汁燴成,加入黑松露菌,有不同口感,正😄野菌卡布奇諾屬湯類,用細茶杯盛上,好特別,黑松露菌超級濃厚,好好味😋魷魚煙猪腩手造貓耳粉配芝士番茄汁魷魚🦑爽口配帶咸味猪腩肉,口感唔錯,醬汁香濃海蝦溝紋管麵/半乾車厘茄/紅蝦汁海蝦好爽,紋管麵吸收

我哋簡佐梳花卡位坐,超舒服😊打卡超正

每上一份店員都會好清楚介紹,真係好細心
前菜開始:奧思迦鱘魚醬紅菜頭漬三文魚

海膽三文魚子,牡丹蝦他他木魚湯啫喱
好有驚喜,用酒杯上🍸

油甘魚刺身牛油忌廉醬
油甘魚刺身魚充滿魚油香味,配墨西哥雪葩,獨特清爽,好好味😋

香煎西班牙鴨肝北海道帶子

花膠黑松露菌珍珠麺
中式花膠配西式醬汁燴成,加入黑松露菌,有不同口感,正😄

野菌卡布奇諾
屬湯類,用細茶杯盛上,好特別,黑松露菌超級濃厚,好好味😋

魷魚煙猪腩手造貓耳粉配芝士番茄汁
魷魚🦑爽口配帶咸味猪腩肉,口感唔錯,醬汁香濃
海蝦溝紋管麵/半乾車厘茄/紅蝦汁
海蝦好爽,紋管麵吸收紅蝦汁,鮮味十足😋
主菜來了

紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇/馬莎拉酒燒汁
羊鞍肉我們選7成熟,肉質嫩滑,羶味唔太重,開心果經特別烤焗後味特別香,配上酒燒汁,好味😋

伊比利亞橡果飼黑豚肉眼/黑椒燒汁
黑毛猪100%橡果餵自,所以肉質細膩,含不飽和脂肪,黑毛豬可以考慮七成熟,但我們都擔心猪係唔係應該全熟會好啲,但經店員介紹後,決定七成熟係冇介紹錯😄

今晚食得好舒服好滿意,餐廳無論招呼、食物都做得好好👍
一定要推介比朋友
2021-11-17 108 瀏覽
上網見倒大家都推薦Downtown,就約朋友仔黎呢度girls night 食fine dine!地方好容易搵之餘,一入到黎見到環境好grand,佢哋個setting仲做到每台相隔得夠開,有privacy!佢哋有tasting menu,可以試到多D野食,所以揀咗 5 courses $520 一位個餐,可以選3個appetisers 或 2款加一個湯,我就想試多D,叫咗3個appetisers。海膽三文魚子非常有驚喜既前菜,一個酒杯裝住既奶泡下有海膽,三文魚子,北海道牡丹蝦他他,畢到底仲有木魚湯啫喱,鮮味濃郁,非常有心思。油甘魚刺身油甘魚有淡淡的鮮甜味,最特別係佢哋自家製既墨西哥辣椒雪葩,配搭一齊食,好refreshing!西西里紅蝦雲吞係fusion既一道菜,有D似Ravioli,但係醬汁就係XO醬法式牛油汁,配搭皮薄餡靚大大舊蝦膠既雲吞,好食到我連汁都清埋。食完前菜後,我地就黎到pasta喇!海蝦溝紋管麵好喜歡佢哋既紅蝦醬汁,管麵特別吸到醬,al dante 好好味,海蝦亦都夠曬新鮮,爽口彈牙!餐廳好貼心,喺我地食main之前,比咗杯青檸sorbet我地refresh下味蕾,好貼

海膽三文魚子

油甘魚刺身

西西里紅蝦雲吞

食完前菜後,我地就黎到pasta喇!

海蝦溝紋管麵

餐廳好貼心,喺我地食main之前,比咗杯青檸sorbet我地refresh下味蕾,好貼心!

Main我就叫咗伊比利亞黑毛豬肉眼,因為佢哋係100%橡果養殖,所以可以做七成熟,食落真係同平日既豬肉好唔同,有橡果香味,仲要一D都唔油膩,肉質細嫩,十個推介!

最後想講既係呢度除咗食物高水準之外,佢哋既portion都好好,係好難得有食得飽既fine dine,仲要價錢非常reasonable,一定會再番黎食!
今日嚟咗呢間好多人讚好既fine dining,除食物外侍應亦都非常專業!鱘魚子醬、紅菜頭三文魚、柑橘汁、味噌忌廉醬三文魚同埋名貴既鱘魚子醬一齊食就咁賣相已經一流,加埋口感爽嫩又鮮味,食得出真係新鮮即制唔係預先整好!西班牙鴨肝、北海道帶子、南瓜泥、烏梅汁鴨肝肥美又唔會太油膩,加上煎得岩岩好既帶子,爽口又彈牙既口感食落層次感豐富,加埋少少南瓜泥同烏梅汁完全唔漏!西西里紅蝦雲吞、XO醬牛油汁呢個雲吞好大粒而且面頭既脆蝦加上紅蝦肉一齊食充滿蝦既鮮味又唔腥,整體好好食!海蝦溝紋管麵、半乾車厘茄、蝦汁呢款意粉食落口感好煙韌又彈牙,每一條都充滿醬汁同埋蝦既鮮味。侍應表示佢地每款意粉都係人手造,下次真係要試埋其他款!主菜前會有個蘋果雪芭,好fresh同埋真係可以清一清喉嚨既口感,幾有驚喜!果飼黑豚肉眼、黑椒燒汁黑豚肉好嫩而且超juicy,食落嫩滑又唔會腥,加埋黑椒燒汁一齊食好惹味,食埋岩岩好飽哂!

鱘魚子醬、紅菜頭三文魚、柑橘汁、味噌忌廉醬

西班牙鴨肝、北海道帶子、南瓜泥、烏梅汁

西西里紅蝦雲吞、XO醬牛油汁

海蝦溝紋管麵、半乾車厘茄、蝦汁

果飼黑豚肉眼、黑椒燒汁

2021-11-15 114 瀏覽
一講到約朋友食飯, 呢個地方我恨左黎好耐,因為我鍾意綠色做DECOR 既地方, 同埋咁大個女去FINE DINING 真係未試過點TASTING MENU 既美食, 而真心難得我朋友咁有興致! 所以我同朋友都一齊嗌一個5 courses tasting menu & 6 courses menu 去食晒MENU 上既7個appetitizer! 而食品同SERVICE 我都無失望, 7個appetizer 中既我特別 highlight: 1加左些少脆脆地生蠔珍珠做TOPPING 既法國生蠔, 因為我最鍾意同時間軟與脆既野擺入口 (Uni Ikura)2海膽三文魚子 (Hamachi Sashimi) - combined with 牡丹蝦他他, 木魚湯啫喱哩, 柚子泡沫: 呢個combination 就係外表似甜品, 食緊咸點/刺身, 好有驚喜!食左咁多APPETIZER, 中間食返個PINEAPPLE SORBET 比個胃回一回氣, 感覺就好似飲一飲個開胃酒咁, 幾得意, 而且仲要係用雲石既SAUCERS, 好岩我眼光!Pasta/Risotto: Sea Shrimps Garg
Pasta/Risotto: Sea Shrimps Garganelli - 半乾車厘茄海蝦溝紋管麵- 外型精緻, 茄醬味又無擔左海蝦既原味, nicely balanced!
講到我同朋友一人一個MAIN COURSE: 我點既羊架D 肉好軟熟, 而且個7成熟真係岩岩好!

總結: 大約 $600幾 一個人頭嗌到6 course menu, 仲要聽住職員既細心講解真係物有所值, 有些食既方式仲有分左食邊樣先去令味覺由淡D 開始後到濃 (FOR EXAMPLE -APPETIZER 中的油甘魚刺身, 有一塊係avocado cream & 另一塊係jalapeno sorbet). 感覺職員既講解同service 都係不拘細節. 所以希望下次可以同朋友來ENJOY佢地既HIGH TEA!

• UniIkura