2021-11-02
今日同男朋友慶祝周年紀念,想搵間唔會太貴環境又靚嘅 Fine Dining,最尾決定嚟觀塘呢邊食。上到去之後真係眼前一亮,首先餐廳勁大勁闊落,環境非常優美,好有法國餐廳嘅風格,成個感覺好浪漫,有開放式嘅Bar之外,仲有一大個擺放酒嘅玻璃櫃,長形梳化設計好大氣。 我同男朋友二人嗌左五道菜嘅set Dinner,可以揀三個頭盤或者兩個頭盤一個湯,價錢只係$520/人!Appetiser 1呢個係港式 X 西式雲吞,用意大利雲吞皮包,仲有西西里紅蝦,脆脆地好有口感,皮薄餡靚,裡面嘅肉好彈牙,配上本地元素的XO醬法式牛油汁,好好味!Appetiser 2呢個用傳統嘅中式花膠,配入瑤柱汁,先燴後煮,再加入黑松露菌,成個味道入夾又有新鮮感,另配有意大利薩丁小島珍珠麵,第一次食都幾得意,仲有自家製墨魚汁脆片,三種不同口感👍🏻Soup呢個係Mushroom Cappuccino, 用Cappuccino 概念去整湯好有新意,入面有3種雜菌,面頭仲有泡!勁濃菌味!Pasta海鮮+雞耳粉,有好多squid,好好味,仲有小蝦球,用料新鮮,雞耳粉都唔係隨處吃到,所以食到都幾高興。Main 呢個係法式雞
Appetiser 1
Appetiser 2
Soup
Pasta
Main
呢個係法式雞卷,用雞胸肉包住鵝肝醬,同樣好有新意!法國黃油雞肉質飽滿,甜甜地配埋鵝肝醬好香,隨著肉卷加熱時溫度升高,肝醬慢慢融化,味道豐富有層次!
總括嚟講,呢餐我同男朋友都好滿意,用一個咁抵嘅價錢食到咁高質嘅法國餐,真係值得推介,且裏面嘅店員都非常專業,每道菜都會講解👍🏻👍🏻