2021-12-08 64 瀏覽
話說早前見Open rice有人推薦呢間觀塘人氣餐餐廳既tasting menu,之前去食過佢其他嘢都幾出色,加上呢個set價錢唔算貴,所以就去試下!果然冇呃人,每一樣course都好有驚喜,性價比真係幾高!西西里紅蝦雲吞呢個好驚喜!雲吞皮很薄好滑,裡面既蝦,超級彈牙超級甜,西西里汁有蒜蓉XO醬配製,微微鹹味,襯托得蝦肉更甜!花膠黑松露珍珠麵呢個黑松露味好香濃,花膠軟糯,食得出係靚嘢!上面點綴住一塊墨魚脆片,脆卜卜,令成個course層次感up up up!最下層係珍珠麵,呢個第一次食,口感好特別,係一粒粒既麵,煙煙韌韌,同黑松露醬汁好夾,雖然前菜但係份量都唔少!不錯!野菌cappuccino呢個係一個野菌湯,不過上菜方式好特別,係用一個細細既cappuccino杯裝住。裡面係由大量牛肝菌同野菌調製而成,超級濃郁既菇味,最適合我呢個「菇控」🤪鹹蛋黃野菌手造拖肥粉配芝士忌廉汁呢度好多菜都有菌類元素,真係大愛!野菌味好香濃好重,拖肥粉妝似銀針粉,但係食落煙煙韌韌,裹上鹹鹹地又超級濃稠既忌廉汁,每一啖都好有滿足感!伊比利亞橡果飼黑豚肉眼main course方面就叫左呢個豬肉眼,呢個超級有驚

西西里紅蝦雲吞

花膠黑松露珍珠麵

野菌cappuccino

鹹蛋黃野菌手造拖肥粉配芝士忌廉汁

伊比利亞橡果飼黑豚肉眼
main course方面就叫左呢個豬肉眼,呢個超級有驚喜,肉質特別細膩,而且食落真係可以taste到淡淡既橡果香,最重要係一d都唔會好油膩,也冇任何豬的腥味,高質!觀塘高性價比fine dining

2021-12-08 49 瀏覽
之前黎登堂試過我單點覺得好唔錯所以今次係第二次過黎。今次試新嘢,試下佢哋推薦嘅tasting set,叫左個5個course 嘅。 1⃣️紅蝦雲吞🦐味道好特別,個醬汁啱啱好,唔會鹹膩,口感Q彈,唔會好um,感覺很好2⃣️花膠個人好鍾意花膠都好鍾意黑松露,所以叫左呢個黑松露配化膠,第一次食咁樣嘅搭配,好味道,上面d碎絲就係黑松露3⃣️野菌卡布奇諾第一次用咁細嘅杯飲湯,而且佢唔係用跟人係直接拎起好似飲咖啡咁樣飲,冇加味精,但係菌咪好濃,鍾意菇類嘅一定要試下4⃣️海蝦溝紋管麵麵嘅硬度適中,份量適中5⃣️黑豚肉眼最鍾意就係呢個,味道7成啱啱好,而且唔會膩,唔好睇佢好似細舊,但係好實
之前黎登堂試過我單點覺得好唔錯
1⃣️紅蝦雲吞🦐

2⃣️花膠

3⃣️野菌卡布奇諾

4⃣️海蝦溝紋管麵

麵嘅硬度適中,份量適中
5⃣️黑豚肉眼

2021-12-07 64 瀏覽
同朋友聚會朋友推介左依間餐廳我哋一行人試左fine diningCP值好高一人5個courses 💰520左右好推介個花膠、黑松露菌、珍珠麵中式既食材配埋西式既醬汁好出色,黑松露好濃味食出餐廳既用心珍珠麵吸收曬醬汁,好入味🍄Cappuccino唔好以為好細一杯做到好似平時飲咖啡咁奶泡棉密菌菇味香濃我聽人介紹 杯湯係完全無落味精真係啱曬我係食main course前,職員都有比青檸雪芭清一清個味蕾,再接著下一道菜呢個點比個like最後真係不得不讚下個main course伊比利亞橡果飼黑豚肉眼7成熟,低溫慢煮肉眼可見肉色粉嫩食落好juicy肉質好嫩口
同朋友聚會

朋友推介左依間餐廳

我哋一行人試左fine dining
CP值好高

一人5個courses
💰520左右

好推介個花膠、黑松露菌、珍珠麵
中式既食材配埋西式既醬汁好出色,
黑松露好濃味
食出餐廳既用心

珍珠麵吸收曬醬汁,好入味

🍄Cappuccino唔好以為好細一杯
做到好似平時飲咖啡咁
奶泡棉密
菌菇味香濃

我聽人介紹 杯湯係完全無落味精

真係啱曬我

係食main course前,職員都有比青檸雪芭
清一清個味蕾,再接著下一道菜
呢個點比個like

食落好juicy

肉質好嫩口

1K
2021-12-07 66 瀏覽
法國生蠔|生蠔珍珠|洋蔥醬油蠔味香濃,加上洋蔥醬油和生蠔珍珠,令口感更豐富。海膽三文魚子|牡丹蝦他他|木魚湯啫哩|柚子泡沫上層是柚子泡沫再灑上柚子皮,中間是三文魚籽和海膽,下層是木魚湯啫哩,每口都有不同的味道和口感,有鮮甜有甘甜有清新,層次豐富。油甘魚刺身|牛油果忌廉醬|墨西哥辣椒雪葩油甘魚肥美,配搭牛油果忌廉醬和墨西哥辣椒雪葩一同享用,份外清新。鹹蛋黃野菌手造拖肥粉|芝士忌廉汁芝士忌廉汁香濃creamy,鹹香惹味,手造拖肥粉貌似銀針粉,但口感更煙韌彈牙。青檸雪梨雪葩讓客人可以清洗味蕾,以便更好地品嘗main course的滋味。紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇馬莎拉酒燒汁傳統用麵包糠,但餐廳改用了開心果,令羊味更突出。羊鞍色澤粉嫩,肉汁豐富,並洋溢着陣陣堅果清香,美味得很。

法國生蠔|生蠔珍珠|洋蔥醬油
蠔味香濃,加上洋蔥醬油和生蠔珍珠,令口感更豐富。

海膽三文魚子|牡丹蝦他他|木魚湯啫哩|柚子泡沫

油甘魚刺身|牛油果忌廉醬|墨西哥辣椒雪葩

鹹蛋黃野菌手造拖肥粉|芝士忌廉汁

青檸雪梨雪葩

紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇馬莎拉酒燒汁
是晚同女友fine dining,揀呢間係因為朋友介紹,環境食物服務都好,所以去試下。我同女友揀左5 courses tasting,每人有三個前菜,1個pasta 1個Main,超豐富,講真真係每樣都好食,但太多,所以我寫令我最印象深刻。Appetiser 法國生蠔/生蠔珍珠/洋蔥醬油超新鮮生蠔來自法國,鮮肥甜嫩,加上少少洋蔥醬油帶出更大鮮味,蠔上生蠔珍珠無乜味但一齊食就加添口感,亦更別緻呈現整個菜式。唔食蠔既女友係我威逼下試左一啖,都驚呼好味😋海膽三文魚子/牡丹蝦他他/木魚湯啫喱/柚子泡沫海膽,三文魚子,北海道牡丹蝦他他,每一啖都有唔同驚喜,每食一啖你都會驚呼好足料而且係靚料,必點👍🏻香煎西班牙鴨肝/北海道帶子/南瓜泥/烏梅汁超級推薦,一定要試👍🏻👍🏻👍🏻由於係西班牙鴨肝,並唔係法國,所以係採用人道飼養,同樣濃郁滋味,冇咁油膩,心靈同身體都同樣可以減少罪惡咁😊👍🏻帶子煎得啱啱好,廚師時間掌握得極好,南瓜泥同烏梅子汁都非常正,成碟都係極品Pasta海蝦溝紋管麵屬於意大利嘅pasta,不過真係未喺其他餐廳食過,有坑紋同捲埋嘅形狀更容易捲起啲汁,口感煙韌,加埋海蝦汁,好快就食完Main燒

Appetiser

法國生蠔/生蠔珍珠/洋蔥醬油

海膽三文魚子/牡丹蝦他他/木魚湯啫喱/柚子泡沫

香煎西班牙鴨肝/北海道帶子/南瓜泥/烏梅汁

Pasta

海蝦溝紋管麵

Main

燒法國黃油雞卷釀鵝肝/羊肚菌燒汁
比預期既口味清淡,食落啖啖肉,啱晒食肉獸,感覺廚師水準非常高,而且食材高質,唔需要好多調味料,可以食到食材原本嘅味道👍🏻

總括而言,我同女朋友都俾呢間餐廳非常之高分,性價比高,每樣嘢食洛落口都有回本嘅感覺,職員我會諗呢間餐廳做唔做得住㗎,食物咁高質咁平但晚市都冇爆場,之後一定會繼續幫襯。

2021-12-06 58 瀏覽
今日同友人再訪登堂試tasting maun,水準之高實在驚喜,平民的價錢,食出了法國菜的感覺,非常推薦大家黎試下! 今次叫左5 Courses, 揀左3款 appetizer,一個Pasta 同一個main. 第一個款appetizer 係黎自法國的新鮮生蠔🦪🦪,生蠔本身鮮甜美味,唔會有任何怪味。當中加入左洋蔥醋汁、紫蘇油以及由生蠔汁整成的珍珠,令生蠔的鮮味同香味更上一層樓! 第二款appetizer 直頭以為食緊高級法國菜🤩🤩佢係一個由木魚湯啫喱加上柚子泡沫的凍杯,但特別的外表下仍有驚喜,泡沫下隱藏住甘甜的牡丹蝦他他,咸香的三文魚子以及極鮮味的海膽。當幾樣食材夾埋一齊食的時候,真係鮮味大爆發!呢個非常出色👍👍👍 第三款appetizer有法日fusion 菜的感覺,菜色用左好新奇的墨西哥辣椒雪葩加上牛油果醬及油甘魚。三樣野夾得好好,你會首先感覺到雪葩的清新,好似為接下來的油甘魚而清新你的口腔,而最後油甘魚的鮮味同油香作最後的點綴,令人回味無窮。 海蝦溝紋管麵🦐🦐用左本地基圍蝦,蝦夠脆身。而醬汁用左蝦的蝦油及膏所製成,食落惹味香口,充滿蝦的香味道。而溝紋管麵配合濃稠的醬汁,令到每一口

第二款appetizer 直頭以為食緊高級法國菜🤩🤩

第三款appetizer有法日fusion 菜的感覺,

海蝦溝紋管麵🦐🦐
用左本地基圍蝦,蝦夠脆身。而醬汁用左蝦的蝦油及膏所製成,食落惹味香口,充滿蝦的香味道。而溝紋管麵配合濃稠的醬汁,令到每一口都係滿滿的蝦香味。

青檸柚子雪葩
為主菜而清口腔的小點

甘鯛立鱗燒🐟🐟
在煎的途中不斷淋油在鱗上,令魚鱗立起及脆身,一條魚有三種口感,魚鱗酥脆香口,魚皮煙韌帶勁,魚肉細嫩幼滑,實在驚喜。配上乾瑤柱法式高湯,令味道更有層次。配菜的醬油煮大根及橘果味的薯蓉,同樣出色!

總結今次的用餐體驗,空間寛敞坐落舒服,侍應健談有禮,為每道菜送上介紹, 性價比極高,絕對會再度回頭!
原本跟朋友黎呢度Gathering 因為呢度有 Live Band. 但咁啱今日原來有 Wine Pairing Dinner. 仲係由🌟星級品酒達人 Peter Kwong 主理, 兩隻酒鬼即刻轉呔去 Wine Pairing套餐非常豐富2款蠔, 2份龍蝦菜式2份牛肉菜式酒包括1款香檳Welcome Drink, 後有2白2 紅配對各菜式後面再有 Cheese platter 同Dessert, 絕不欺場. CHANDON BRUT NV (來自南澳) 帶有檸檬皮同蘋果香氣, 入口香甜. 絕對入圍追飲系列!先上兩款蠔 (1) La Deesse Blanche(法國海洋女神生蚝) 蠔味濃,肥而厚, 鹹鮮適中,  配 Cape Mentelle Chardonnay 2018(2) Fresh Kumamoto (熊本生蚝)  雖然細小, 但肉質夠實, 屬清新鮮甜之最, 配 Newton Unfiltered Chardonnay 2017再來兩款Lobster 菜式 (1) Boston Lobster , 由數種不同的蕃茄組合而成既菜式, 甜甜酸酸. 配上嫩滑細緻的龍蝦肉, 唔止有
套餐非常豐富

2款蠔, 2份龍蝦菜式2份牛肉菜式
先上兩款蠔

再來兩款Lobster 菜式
(1) Boston Lobster , 由數種不同的蕃茄組合而成既菜式, 甜甜酸酸. 配上嫩滑細緻的龍蝦肉, 唔止有樣, 仲有實際,  非常好食. 再配 Newton
Unfiltered Chardonnay 2017

(2) Australian Lobster Pasta, 口感非常好的 Pasta 加上 鮮甜的龍蝦肉. 配 Cape Mentelle Chardonnay 2018.

來兩款Beef  主菜
(1) Australian Beef Cheek
Ragu, AUS 牛一向都係牛味濃郁, 呢個慢煮牛面肉, 入味非常, 咬落夠淋又多汁. 配Cape Mentelle Cabernet Sauvignon 2016

(2) Char-grilled US Farm Prime Beef, 呢個美國小牛排加上蘑菇蓉及紅酒汁. 味道非常夾,肉質實, 有嚼口. 配 Newton
Unfiltered Cabernet Sauvignon 2017.

享受完主菜, 就上 Cheese Platter 及 Dessert.
第一次 Cheese 配蜜糖食, 原來超級好食! 再加一口紅/白酒…Chemistry就出來了

加埋當日既甜品. 呢餐真的是幸福滿滿!
2021-11-25
2021-12-06 51 瀏覽
觀塘的The Wave新開後進駐了不少高質素的餐廳,登堂是其中一家很受歡迎的西餐店,於是今晚和朋友訂位來吃晚餐。餐廳裝修有格調,座位寬落舒適,今晚客人頗多,很熱鬧。餐牌提供有5 courses 至10 courses 的不同套餐,食物款式很多而且都很精緻,想不到連appitizer也很高質。海膽三文魚子,牡丹蝦他他,木魚湯啫哩配柚子泡沫賣相美觀,像一個白色寶盒,面有柚子泡沫,味道清新,細膩幼滑。海膽三文魚籽鮮甜飽满,配有牡丹蝦,木魚湯啫喱等,爽甜滑溜。西西里紅蝦雲吞配X.0醬牛油汁雲吞很大隻而飽满,肉質鮮甜有咬口,皮薄餡靚,蝦肉彈牙可口,配有X.O醬惹味香濃,炸西西里紅蝦爽脆入味。花膠,黑松露菌和珍珠麵用料很講究的一道菜,花膠煮得軟稔滑溜,鮮甜入味,湯汁清甜無比,珍珠麵煙韌彈牙,吸收湯底的精華。湯,野菌卡布奇諾很有趣和有心思的一道菜,外形是一杯卡布奇諾,其實入面是野菌蘑菇粒湯,很有驚喜,味道鮮甜可口。魷魚煙豬腩手造貓耳粉配芝士番茄汁份量適中,手造貓耳粉煙韌彈牙,鮮甜美味,芝士蕃茄汁清甜滑溜,很開胃,配有魷魚和煙豬腩,味道層次豐富。伊比利亞橡果飼黑豚肉眼配黑椒燒汁橡果飼的黑豚肉眼特別香甜

海膽三文魚子,牡丹蝦他他,木魚湯啫哩配柚子泡沫

西西里紅蝦雲吞配X.0醬牛油汁

花膠,黑松露菌和珍珠麵

湯,野菌卡布奇諾

魷魚煙豬腩手造貓耳粉配芝士番茄汁

伊比利亞橡果飼黑豚肉眼配黑椒燒汁
橡果飼的黑豚肉眼特別香甜嫩滑,帶有淡淡的果香味,煮得剛好熟,肉汁充沛,一點騷味也沒有,入口嫩滑鮮甜,配有煎帶子和黑椒汁。
2021-12-05 51 瀏覽
之前上網見到Downtown嘅5-course menu,每人只係$520,可惜今日餐廳因廚房問題無法提供5-course menu,不過餐廳食物款式非常多,今日試嘗試5-course menu以外嘅食物。餐廳環境非常闊落,我同朋友分別坐喺容納到四人既梳化,非常舒服。餐廳亦設有貴賓房,用作私人聚會一流👍🏻座位旁邊係餐廳酒櫃,酒櫃已經容納唔到餐廳咁多酒,地下仲有幾箱酒🤣- 意大利生牛肉他他伴蛋黃生牛肉好軟嫩,脂肪均勻。生牛肉表面加上蛋黃同金箔作點綴,口感層次更豐富。配上香口多士係絕佳既配搭🤩- 炭燒美國農場頂級牛小排配紅酒汁登堂嘅牛小排係我食過最好味既牛排之一😍。肉質超級粉嫩,肉味香濃,伴隨伴隨炭燒既香味。紅酒汁比起一般嘅黑椒汁更適合牛小排。就憑牛小排已經令我有encore嘅衝動,下次要試返5-course menu🔥

- 意大利生牛肉他他伴蛋黃
意大利生牛肉他他伴蛋黃

- 炭燒美國農場頂級牛小排配紅酒汁
炭燒美國農場頂級牛小排配紅酒汁

2021-11-14
意大利生牛肉他他伴蛋黃
炭燒美國農場頂級牛小排配紅酒汁
早前經朋友介紹訂座觀塘的高質餐廳-登堂, 因未試過wine pairing dinner, 所以今晚好期待, 入到餐廳有live band show , 再入啲有有一間privacy的房間, 入到去一排長枱, 好有氣氛, 一坐低, 店員為我們斟上Welcome Drink | Domain Chandon Brut NV,來自Australia, 有青檸蘋果雪葩味道, 唔算好甜的香檳 ,  前菜係法國海洋女神生蠔,賣相有驚喜, 有做蠔的海水加了魚膠粉整成的珍珠啫喱, 好名貴 (原本Menu係Coffin Bay,後來大廚覺得呢隻更新鮮,所以轉了) La Deese Blanche |(pairing Cape Mentelle Chardonnay2018) 生蠔有礦物味帶微微果仁香,回味度長,蠔名查看, 原來係因為蠔殼呈白色紋理,猶如女神之裙般美麗。尤其蠔面加了塊ham, 襯起呢款白酒好夾 另一款係熊本蠔加了綠色紫蘇油Fresh Kumamoto Oyster |(pairing Newton Unfiltered Chardonnay 2017)較細隻, 但味道帶果香及清甜,配了食
前菜係法國海洋女神生蠔,
2018)
另一款係熊本蠔加了綠色紫蘇油
Fresh Kumamoto Oyster |
較細隻, 但味道帶果香及清甜,
配了食用菊花食,有淡淡清香。
Newton 白酒橡木桶果香等耐啲有果香味柚子柑枯味 熱帶水果味青椒
其中一主角出場,
Boston Lobster |
(pairing Newton Unfiltered Chardonnay 2017) , 好有驚喜, 過往波士頓龍蝦給人印象係較便宜及淋身, 但今次大廚功架非常好, 肉質鮮甜、口感紮實, 配白酒食, 味道更提鮮, 而且配菜係四色蕃茄,好Fresh,第一次食咁多隻顏色的蕃茄, 好爽口,
另一款係Australian Lobster |(pairing Cape Mentelle Chardonnay 2018)
肥美, 肉質超彈牙, 鮮味無窮, 今次以球配手造紋管麵、伴紅蝦汁, 面頭加了炸蒜和乾瑤柱好香濃,
醬汁有好濃蝦味,紋管麵口感彈牙,每條都沾滿醬汁,
Australian Beef Cheek Ragu |(pairing Cape Mentelle Cabernet Sauvignon 2016) 燉了12個鐘的澳洲牛面珠登, 肉質好淋, 牛味好香, 好入味,
到紅酒出場, 唔會澀, 葡萄甜味香濃,
Char-grilled US Farm Prime Beef  |(pairing Newton Unfiltered Cabernet Sauvignon 2017) 燒至半生熟,內軟外脆, 有嚼口。
Cheese Platter有牛奶芝士, 仲貼心的給了蜜糖點, 原來係咁夾,
好味Dessert份量超大有homemade cheese cake, 口感軟綿,好Creamy, 林明頓外皮係Dark chocolate, 配了內裡的海綿蛋糕,好夾

一晚試盡珍饈百味, 再有美酒佳餚, 真係一大享受的一晚。
2021-11-25
2021-12-03 66 瀏覽
又嚟一個月一日嘅大餐日啦 男朋友帶我去咗觀塘嘅呢間登堂度食晚餐 餐廳裝修典雅 但不失帶點輕鬆嘅感覺 坐得幾舒服叫咗個五度菜法式晚餐 已經包咗三款自選前菜 main course同埋pasta 十分抵食新鮮法國生蠔配日式醬油洋蔥汁 生蠔非常鮮甜又有creamy嘅口感 加埋日式醬汁口感輕盈 上面加咗生蠔珍珠有爽脆嘅口感油甘魚刺身 非常肥美帶點鮮甜嘅魚味 加埋自家製嘅墨西哥雪芭 味道有層次又夠特別西班牙鵝肝配北海道帶子 鵝肝外面煎得焦香入面仲係入口即溶嘅口感 帶子同樣外脆內軟非常鮮甜 配埋烏梅汁可以一解油膩感鹹蛋黃野菌手做拖肥粉 鹹蛋黃味唔重 不過非常重忌廉味道 拖肥粉煙煙韌韌又索汁口感特別寶雲酥紐西蘭羊架 五成熟啱啱好入面仲係粉紅色 羊味濃郁又唔太騷 外面加咗開心果碎口感有層次

餐廳裝修典雅 但不失帶點輕鬆嘅感覺 坐得幾舒服

同朋友各自點5 Courses,各有三個前菜一個意粉一個主菜Appetiser 1推介指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻魚子醬品種為俄羅斯鱘魚,食得出海水味,略帶清脆鹹香,粒粒分明,配上紅菜頭日式淹漬三文魚,自家製味噌忌廉醬及柑橘汁,非常特別,全部加埋一齊食有種平衡嘅感覺,廚師非常有創意 Appetiser 2推介指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻生蠔超新鮮,我本來係唔食蠔嘅人,威逼下試咗一啖,對眼即刻放大,原來蠔係可以咁好味Appetiser 3推介指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻海膽,三文魚子,北海道牡丹蝦他他,每一啖都有不同驚喜,配以木魚湯啫喱,與別不同,另一個層次去品嚐海鮮Appetiser 4推介指數👍🏻👍🏻👍🏻油甘魚刺身出色,食到油甘魚本身嘅味道,配以自家製墨西哥辣椒雪葩,輕柔蔬果清幽口感,清新亦新奇,朋友非常鍾意,但由於我本身唔鍾意青椒,所以我一般,但創意分真係100Appetiser 5推介指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻西班牙鴨肝採用人道飼養,味濃而不油膩,非常讚👍🏻👍🏻👍🏻北海道輕煎帶子感受到廚師嘅功力,厚而鮮滑,煎得啱啱好,另有烏梅汁作配襯,甜酸可作沖洗作用減輕油膩感,南瓜蓉亦非常美味Appetis

Appetiser 1

Appetiser 2

Appetiser 3
推介指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
海膽,三文魚子,北海道牡丹蝦他他,每一啖都有不同驚喜
,配以木魚湯啫喱,與別不同,另一個層次去品嚐海鮮

Appetiser 4
推介指數👍🏻👍🏻👍🏻

Appetiser 5
推介指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
西班牙鴨肝採用人道飼養,味濃而不油膩,非常讚👍🏻👍🏻👍🏻

Appetiser 7
推介指數👍🏻👍🏻👍🏻
花膠淋而且唔細,口感唔錯,配入西式的醬汁,先燴後煮,正,另配有意大利薩丁小島珍珠麵,超特別,我諗真係唔會有第二間餐廳食到

Pasta
魷魚煙豬腩手做貓意粉/芝士蕃茄汁
推介指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
呢個好鍾意,個貓意粉煙煙靭靭口感極好,而且好掛汁,超快就食晒,份量亦啱啱好,覺得廚師真係好犀利,芝士蕃茄汁呢樣嘢,真係少食多滋味,多食就覺得膩,我俾滿分

上主菜前,餐廳會送上雪芭,每日口味唔同,最主要幫客人解油膩感同開胃,非常細心貼心🥰

Main
紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇/馬沙拉酒燒汁
推介指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
有一次認証廚師水準之作,羊鞍五成熟,真係不多不少啱啱5成,食落口肉嫩汁多,配上開心果,超正,伴碟嘅薯蓉亦不容忽視,簡直驚豔,滑到不得了,就算飽都一定要食晒👍🏻

總括而言,呢間餐廳真係值得再幫襯,裝修環境好,食物質素高,服務亦好好,冇嘢彈😊👍🏻
本來開開心心去食慶祝生日飯,分別叫了威靈頓牛,是日兩款生蠔,焗田螺,龍蝦湯,還開了支白酒。食物味道還不錯,現場還有人彈結他及唱歌。但重點來了,只是多口問了有沒有其他人食評中的避風塘軟殼蟹,男經理回應沒有,那我便叫了一個“原味窩夫”,那男經理回覆是否“原味芝士蛋糕”?我說不是芝士蛋糕,他就再回應“係你指住餐牌叫”,那刻無名火起,我打開餐牌問男經理那裡寫著“芝士蛋糕”?他才好不願意回應我“睇錯了”,事後路過還不滿眼神看著我。心想只是來消息,有必要看面色嗎?兩人共消費$1400
心想只是來消息,有必要看面色嗎?

兩人共消費$1400
2021-11-30 68 瀏覽
環境舒服,好chill今次唔係第一次黎,之前印象都非常好,而且有live唱歌,成個環境都好chill,離開繁忙嘅市區。我個人鍾意食生嘢,所以3個appetizer 都叫左生嘢1.法國生蠔2.海膽三文魚3.油甘魚刺身1.生蠔上面有啲啫喱,負責增加口感,底部都有d酸酸地嘅汁,好開胃2.個海膽三文魚一開始睇個樣以為係甜品,但係特別嘅係上面嗰層類似奶蓋嘅泡沫,其實唔係空心係實心入邊係海膽3. 油甘魚刺身上面特等放左一塊冰,底部係唔記得左咩汁(佢會講解)Main course叫左1.鹹蛋黃野菌手造拖肥粉,呢個係芝士忌廉汁同埋2.燒法國黃油雞卷釀鵝肝,佢呢一個係菌燒汁,佢地嘅菌類真係好好味,出面係雞肉包住鵝肝入面,肉嫩香口。呢個Tasting Menu最好係最好每樣嘢份量都係剛剛好,啱曬d咩都想食嘅朋友仔,而且會有個staff專門為你講解每道菜係咩黎,點樣整出黎。一定要試下
環境舒服,好chill

3. 油甘魚刺身上面特等放左一塊冰,底部係
唔記得左咩汁(佢會講解)

2021-11-30 57 瀏覽
🎨觀塘抵食fine dining🎨侍應對每款菜式都會慢慢描述令食物及味道嘅細緻層次都可以被留意到-$520 (5 courses)💥鱘魚子醬配漬三文魚漬三文魚分別配上柑橘汁和自家製忌廉醬 唔會搶咗三文魚漬嘅味道 酸甜平均 鱘魚子味道均勻-💥法國生蠔出動分子料理 跟日式洋蔥油醋汁有少少酸 同生蠔好滑好容易入口 一齊食好清甜 -💥海膽三文魚子用雞尾酒杯載 泡沫覆蓋在海膽 魚子 牡丹蝦他他 木魚湯啫喱上 建議用匙羹一次過食三四層 其中木魚湯木魚湯帶出到牡丹蝦既鮮味 柚子奶泡 淡淡清新感覺-💥油甘魚刺身份量足足三大片 加埋面頭嘅墨西哥辣椒雪芭更能突顯出油甘魚刺身既鮮味 作為頭盤好清新-💥花膠配黑松露fusion 配搭配上意大利珍珠麵表層仲有一片一片自家製墨魚汁脆片 黑松露味清香-💥Mushroom cappuccino湯有黑菌 白菌牛肝菌 最上面有一層鮮奶泡沫 菇味好濃郁 奶泡亦都好綿密-💥魷魚煙肉貓耳朵人手制造每片嘅煙韌感都有些微嘅分別 意粉又creamy又煙韌 貓耳朵仲要吸晒啲車厘茄做嘅醬汁開胃好食 -💥海蝦溝紋管麵味道出色地濃郁 係有好香嘅蝦味 用紅蝦殼淆製幾個小時而成 溝紋管麵形狀特別
🎨觀塘抵食fine dining🎨
侍應對每款菜式都會慢慢描述
令食物及味道嘅細緻層次都可以被留意到
$520 (5 courses)
💥鱘魚子醬配漬三文魚

表層仲有一片一片自家製墨魚汁脆片 黑松露味清香
💥Mushroom cappuccino湯

💥魷魚煙肉貓耳朵
💥海蝦溝紋管麵

味道出色地濃郁 係有好香嘅蝦味 用紅蝦殼淆製幾個小時而成 溝紋管麵形狀特別之餘口感彈牙 海蝦新鮮彈牙 有櫻花蝦蝦乾襯托 將成個海洋食入口中嘅感覺
💥梅果雪芭

食主菜之前每人有一小杯梅果雪芭 甜甜地幾特別 雪芭清新得黎唔會過酸 清清個味蕾然後才食主菜好有心思
💥紐西蘭羊鞍開心果寶雲酥

好多人都怕羊肉有膻味 侍應闡述紐西蘭羊鞍嘅特色係肉質嫩滑 用寶雲酥嘅做法羊架非常香口 肉質鬆軟多汁 食medium唔會太生得嚟 令羊鞍整體嘅香味及口感出色
💥Iberico 黑豚肉眼

七成熟 豚肉先用slow cook 低溫慢煮後先輕煎
瘦肉不澀且有嫩中帶脆的獨特口感
食到陣陣橡木果香味既濃郁肉汁和香氣
📍Downtown 登堂 (觀塘)
觀塘興業街4號The Wave2樓