2019-11-05 50 瀏覽
今日同朋友喺中環收完工,咁就想食一啲濕少少嘅麵,諗緊食日本拉麵定係食中式拉麵,偶然之間,我哋見到上高有間叫做瘋狂小面嘅餐廳,咁我哋就試下。入到去其實裝修都幾得意,都幾有中國嘅style, 同事就叫左瘋狂大排麵套餐我就叫咗個牛肉麵。 而小食我哋就叫咗個鍾水餃。個鐘水餃幾得意因為細細粒入面就包住少少豬肉作為餐前小食我覺得幾得意。 同埋佢D油都辣辣地。我個牛肉麵其實入面都算足料,有啲牛肚牛肉咁樣,啲牛肉都幾 juicy,同埋個麵都幾爽同弹牙,佢個湯地都幾辣,不愧為瘋狂小面對於我嚟講辣嘅程度直頭瘋狂。 至於我朋友個肉排,其實佢個肉排都幾好,啲豬肉都抆到幾軟熟,最緊要就係吸收咗辣湯嘅味,好滋味!最後呢間嘢啲嘢食我覺得都幾特別,大家如果真係鍾意食辣嘅朋友,一定要試下 因為佢嗰隻麻辣都幾有中國麻辣嘅風味唔錯。

2019-11-02 418 瀏覽
夜晚約咗朋友係中環等,行咗陣街就決定去食啲嘢填下肚。發現附近有呢間川菜餐廳,可能因為係樓上鋪,唔使排隊就可以入座。餐廳裝潢都幾有中國川菜店嘅風格,我自己都幾想坐卡位,可惜已經滿晒。呢度嘅食物好似全部都係以套餐點選,見唔到餐牌有散叫小食嘅價錢。因為我好想再食冰粉,所以今次試A+B+C+D套餐。-瘋狂牛肉麵可以自選辣度同麻度,驚辣到傻嘅我決定兩樣都揀BB程度就算。不過呢度嘅BB程度又真係幾輕微,下次可以揀返少辣同少麻試下。麵條質感幾軟韌彈牙,牛肉質感頗腍,細細粒易入口。-瘋狂肥腸面呢款係朋友叫,不過我無試,所以就唔多加評論啦。-棒棒雞另外加錢試呢款棒棒雞,份量比我想像中少。味道有啲似口水雞,辣椒中嘅麻度比例較重,如果雞件可以在切大塊少少會更加好。-蒸蛋口感嫩滑,面層加入肉燥同蔥碎,增加蒸蛋嘅味道層次同鹹香。-成都老冰粉唔知係唔係落單無叫後上嘅關係,第一樣上嘅餸竟然係呢碗冰粉。裏面有浸泡過嘅米粒、提子乾、冰粉等等嘅餡料,入口幾清甜涼爽,微酸。

-瘋狂牛肉麵

-瘋狂肥腸面
呢款係朋友叫,不過我無試,所以就唔多加評論啦。
瘋狂肥腸面

-棒棒雞
棒棒雞

-蒸蛋
口感嫩滑,面層加入肉燥同蔥碎,增加蒸蛋嘅味道層次同鹹香。
蒸蛋

-成都老冰粉
2019-11-01
棒棒雞
蒸蛋
2019-10-30 40 瀏覽
黎左咁多次,終於比我食到佢個蒸蛋。當然好野食係早到先有得食。因為之後有show睇,所以6點鬆啲就到左瘋狂小面。限定一日得15份既蒸蛋終於有我份!新鮮蒸出黎既蛋,熱辣辣!水同蛋既比例較得啱啱好,唔會太硬,又唔會太水。重點係蒸既時間!肯定係熟手既師傅,啱啱好既時間,水蛋就唔會起泡同蒸老左。加上肉燥同葱,令食客唔會覺得齋蛋太寡。當然另外都有點我最鍾意既紅薯粉酸辣粉。雖然佢比較長又少少跣,係夾既時候需要啲耐性同技巧~
2019-10-26
2019-10-30 34 瀏覽
係中環返工既麻辣愛好者一定有聽過呢間,會令人一試上癮,我自己都來左起碼三四次,今日就帶朋友來比佢試下!🤣首先再講,間餐廳好貼心有圍裙,唔怕食麵啲汁整到件衫👍🏻首先要講一定係佢既紅湯瘋狂牛肉面,紅湯即係麻辣湯底,你仲可以自己選多麻多辣多蔥👍🏻 牛肉佢地用左美國牛腱子肉,紅燒完仲會燉煮兩個鐘!所以入口好軟但又有咬口!必食👍🏻另外,見到兩碗一樣就知道呢個棒棒雞好好食,佢既辣同紅湯個種不同,偏香同麻油味重啲,啖啖都係雞肉,正!😍我地叫左冰糖雪梨汁同金柑檸檬去解解辣,雪梨汁清甜,金柑檸檬比我想像中酸點成都老冰粉👍🏻👍🏻👍🏻呢款係一定唔可以錯過,食完辣野之後食一碗,馬上透心涼而且無咁熱氣!呢間係我中環麻辣餐廳首選,相信不久將來既我又會來食!😂😂😂

首先再講,間餐廳好貼心有圍裙,唔怕食麵啲汁整到件衫👍🏻

呢間係我中環麻辣餐廳首選,相信不久將來既我又會來食!😂😂😂
2019-10-23
  • 成都老冰粉
  • 棒棒雞
  • 瘋狂牛肉麵
2019-10-28 140 瀏覽
瘋狂小麵 之 你有得揀🔹(A+B+C+D)套餐 可自由配搭A 係麵食🍜 B 係 飲品🍹C 係小食 🍢 D 係甜品🍧但我地今次就冇試到甜品 下次有機會再試啦👀 我揀左 A+B+C $88 +1🔺瘋狂大排麵 (紅湯/白湯)可選辣度 同 走青🌱😋指數:🌕🌕🌕🌕🌗◽️個麵 索哂啲辣 好正正吖 😏諗返起都流晒口水🤤🤤 個大排 多到要share 2舊比fd😂 啖啖肉好味吖🥳🔺瘋狂牛肉麵 (紅湯/白湯)可選辣度 同 走青🌱😋指數:🌕🌕🌕🌕🌖◽️牛味濃郁 🥩牛係一粒粒 肉粒 有大有小 煮得好𣺉 冇根的🤩 🍜麵條 真心好食🔺滷水拼盤 🐮 + $72😋指數:🌕🌕🌕🌕🌖◽️出奇地 每一款都好食wo🙈 厚薄度 岩岩好 🔺棒棒雞🐥 +$32😋指數:🌕🌕🌕🌗🌑◽️啖啖肉 口感札實😎😎🔺鐘水餃 🥟+$32 @6😋指數:🌕🌕🌕🌖🌑◽️個汁真係做得好好好味吖 辣中帶小小甜 停唔到口🤤🤤🔺涼拌木耳 😋指數:🌕🌕🌕🌕🌗◽️爽口 許多細細朵 感覺很多😂🔺蒜泥青瓜🥒😋指數:🌕🌕🌕🌗🌑◽️不過不失 份量又挺多的🤓🤓🔺泡椒鳯爪 @3🙊🙊😋指數:🌕🌕🌕🌕🌗◽️好食 皮爽 肉彈 玩命的辣 小心點😉😳🔺金柑檸檬 (凍)🍋🍹 +$6😋指數:🌕🌕🌕🌕🌖◽️好

瘋狂小麵 之 你有得揀

🔺金柑檸檬 (凍)🍋🍹 +$6
◽️好飲吖 酸酸地又解辣 推薦大家+ $6試下🤪🤪

🔺藍蝶花雪梨(凍) +$10
😋指數:🌕🌕🌕🌑🌑
◽️雪梨味可以再重多小小 因為加10蚊 所以期望會高左😳 但都好飲的

🔹另有有一樣野好低讚 就係店內有圍裙 咁就唔怕整污糟啦🤗
瘋狂大排麵
2019-10-27 55 瀏覽
之前同朋友喺附近食飯嘅時候經過見到, 朋友話好多內地人都特登過嚟食, 可想而知味道應該都幾正宗👍🏻朋友好想試佢嘅瘋狂牛肉麵, 所以叫咗一個嚟試下, 果然冇令人失望, 香辣湯底加上大量香蔥芫茜, 香上加香👍🏻牛肉煮得好稔, 半肉半筋, 入口即化😋我哋另外嗌咗個瘋狂二人餐, 湯底揀咗熱麻辣湯, 有葷素各二十串, 份量不多不少, 兩個人食剛剛好😋食物種類非常之多, 一大鍋可以試齊晒所有, 個人覺得仲好過食麻辣燙👍🏻

牛肉煮得好稔, 半肉半筋, 入口即化😋

2019-10-27 45 瀏覽
午餐.名字很有趣還以為是瘋狂地好吃的意思看餐牌才知道都是辣的菜式所以才叫瘋狂吧?!不過也有些不辣的款式麵類的辣度也是可以選擇的太好了.- 瘋狂豌雜麵慎重起見 選了BB辣還以為不要麻的話就不用剔選結果被預設了正常麻度...這個乾拌麵 上面有些肉醬和豆蓉肉醬較油 有辣味豆蓉則較乾身 味道較淡以用來緩和一下其他醬汁的辣味麵的軟硬度適中 有點咬口整體不算太辣就是麻度對我來說高了點但仍是可接受的程度是碗吃的很過癮的少辣麵.- 鐘水餃感覺味道跟平常吃的水餃差不多是外形比較纖幼和多了點辣味不錯.- 紫貝天葵檸檬其實就是檸檬特飲吧冰冰涼涼 酸酸甜甜的邊吃辣麵邊喝這個就最好不過了
午餐
名字很有趣
還以為是瘋狂地好吃的意思
看餐牌才知道都是辣的菜式
所以才叫瘋狂吧?!
不過也有些不辣的款式
麵類的辣度也是可以選擇的
太好了
- 瘋狂豌雜麵
慎重起見 選了BB辣
還以為不要麻的話就不用剔選
結果被預設了正常麻度...
這個乾拌麵 上面有些肉醬和豆蓉
其實就是檸檬特飲吧
冰冰涼涼 酸酸甜甜的
邊吃辣麵邊喝這個就最好不過了
2019-10-27 114 瀏覽
話說同老公行完PMQ cafe event 就想食個early dinner ... 大家都知而家中環成日都會冇車返屋企㗎啦,早食安心啲又想食辣辣就搵左上樓嘅 瘋狂小面好快坐低叫嘢食,好奇怪餐牌上面係冇價錢嘅,再細心望吓佢嘅點餐紙上面都係套餐為主,最平係$78起1⃣️個麵食跟1⃣️杯飲品,唔想食太多驚我就揀咗套餐C 包括麵食+小食+飲品+甜品首先麵食我揀咗酸辣粉,因為唔想食太多肉面質唔會太淋 ,辣味OK .. 加辣後,都唔算好難,聲明係食開三哥譚仔中辣雪梨水清甜好飲,中和返辣度小食揀咗棒棒雞,自己覺得一般,因為有少少油益味... 同埋太油係失望嘅重點嚟啦,就係我主要想食嘅成都魯冰粉,口感複雜,唔係太甜又冰涼,係食完辣野之後嘅好選擇!❤️❤️❤️大愛❤️❤️❤️係個棒棒雞有少少失望。。。

大家都知而家中環成日都會冇車返屋企㗎啦,早食安心啲
又想食辣辣就搵左上樓嘅 瘋狂小面

首先麵食我揀咗酸辣粉,因為唔想食太多肉
酸辣粉加辣

面質唔會太淋 ,辣味OK .. 加辣後,都唔算好難,聲明
係食開三哥譚仔中辣

雪梨水清甜好飲,中和返辣度

係個棒棒雞有少少失望。。。

2019-10-04
  • 瘋狂大排麵
  • 酸辣粉
2019-10-25 41 瀏覽
值得一讚店鋪不但食物有水準,服務也非常專業。叫外賣時漏了一份食物,店員很有效率禮貌地幫助解決問題,不但立刻補單,多補了第一份食物因為怕之前來的麵涼了,最後還有送了糖水和一張note. 非常有心。highly recommend!
2019-10-20
外賣送餐
  • 鐘水餃
  • 酸辣粉
2019-10-24 33 瀏覽
今日去咗中環食午飯,3:00中環都仲係好多人,搵咗好耐都無位。朋友介紹咗一間川菜館, 主打四川辣麵,佢一早去攞定位。我去到就有位坐。我睇到menu款款都想食。最後我叫左瘋狂白面套餐。麵底湯汁果然夠哂辣勁,辣味非常重又濃味。麻香辛辣味突出,麵質爽彈,麵條吸哂湯汁,每一口都好惹味!豬腩片份量好多,入口好嫩好薄,唔會好鞋口,而且掛上濃湯,勁滋味!我叫左一杯雪梨汁清清味蕾,清甜好解辣,而且天然雪梨水夠哂健康。
2019-10-24 32 瀏覽
而家好興將一串串食物浸落一煲紅油度既野小編就決定收工去挑戰下🤣價錢偏貴但可以一試❗️-瘋狂串串(2人份) $2382人份總共有60串🍢肉同素各30串不能自選🧐湯可以揀麻辣同藤椒湯咁第一次試就當然揀麻辣🤣店員話熱湯會比凍湯好食咁我地都揀左熱🌶食落辣味唔算好勁可以接受的👍推介鮮魷/蓮藕-瘋狂牛肉麵套餐 $78麵餐都幾個選擇可以加配飲品/小食/甜品 牛肉係牛碾幾入味又唔會太硬👍湯底叫BB辣唔食得辣可以試呢個🤣
瘋狂串串(2人份) $238

瘋狂牛肉麵套餐 $78
2019-10-21
5 分鐘 (堂食)
  • 瘋狂牛肉麵
2019-10-21 36 瀏覽
今日係中環收工,見天氣開始涼爽,於是又去左這間正宗四川菜食晚飯。我同事係第一次去,所以試食最傳統的四川辣麵,佢揀左豬潤,我試食左一舊,個人覺得係十分鮮香,相信唔係隔夜材料。我就首次試食瘋狂擔擔麵,佢這款擔擔麵係撈拌的而唔係用湯底,同上海擔擔麵比,油香更重,而因為係撈麵的關係,每啖都有濃濃的麻香。小食我地點左鐘手餃,味道有少少似紅油抄手,十分開胃,而另一款我地點左滷水拼盤,合計有四款,包括牛搌、牛舌、金錢肚等,配合埋一個麻麻地的醬油,同坊間食到的滷水唔同味道,幾有特色。

2019-10-18
2019-10-19 3162 瀏覽
今日返半日,同🐢🍯約好左去睇黑魔后,睇之前去食個晏先。🐢🍯喜歡食酸辣粉,上網搵到呢間樓上舖,見個環境幾有特色,又有卡位,所以去試下。我地每人嗌左一個套餐,分別係麵+小食+飲品+甜品。我嗌左個瘋狂燒白麵,因為佢係限量發售,所以吸引左我試下,另外我仲加左滷水蛋同牛肚。佢瘋狂湯底我嗌左bb麻bb辣,所以對我嚟講辣度岩岩好,仲帶有麻醬香。而佢個麵都好爽口彈牙,係新鮮蛋黃麵嚟。而佢個餸原來係梅菜扣肉,炆到好冧,但又唔會好咸,🐢🍯食到Lamlam脷。而我額外加嘅牛肚同滷蛋麵好入味,牛肚仲好冧添。🐢🍯碗酸辣粉麵好好味,永遠都係隔離飯香架啦!佢都係bb麻bb辣,但以酸為主,所以好開胃又唔會辣到標汗,好好食。佢用嘅係粗薯粉,會比普通嘅冧dd,易咬啲,而且索湯啲。好正!小食我地就試左個棒棒雞同鐘水餃。棒棒雞佢係類似口水雞咁嘅麻辣汁,但以麻為主。而且佢係冇骨嘅,切成一片片,每一塊都可以沾滿醬。另外一個鐘水餃,雖然我唔知佢個名點嚟,但我覺得幾好食,佢個醬同棒棒雞一樣,只係比較淡小小,另外水餃帶小小甜,原來同個汁又好夾。然後就係重點啦,甜品。你冇睇錯我都冇打錯,係甜品。佢個成都老冰粉絕對係令我返嚟食嘅主要原因,

我地每人嗌左一個套餐,分別係麵+小食+飲品+甜品

小食我地就試左個棒棒雞同鐘水餃。

然後就係重點啦,甜品。你冇睇錯我都冇打錯,係甜品。佢個成都老冰粉絕對係令我返嚟食嘅主要原因,冰粉加上酸梅片,葡萄乾,花生,幾樣嘢加埋唔太甜,又解辣,絕對係超好食。

而🐢🍯就啦左佢紅棗雪耳,佢話同樣解辣,而家好滋潤嘅感覺,好食到想問人攞多粒紅棗。

最後飲品我地嗌左羅漢果冬瓜茶,唔好睇佢黑蚊蚊好似涼茶咁,其實佢真係好潤喉,又唔會甜,岩暐食完辣嘢飲。
2019-10-19
小編在平日的晚上8時左右來吃個瘋狂的晚餐,餐廳裡面都算大,位置都很寬敞,洗手間是在升降機門口的左右兩邊,而不是在餐廳內。坐下後店員詳細地介紹著說這一本本的菜單只是介紹食物,而下單是在點菜紙上劃上選擇的。當中的瘋狂套餐組合有3種:第1種是有面類和飲品($78),共2款。第2種是有面類、飲品和小吃或甜品($88),共3款。第3種是有面類、飲品、小吃和甜品($98) ,共4款。小編就要了第3種,瘋狂小面中有乾撈面類和湯面類,就要了廚師推介的湯面類中的瘋狂肥腸面-Noodles with Pork Intestines。湯面中的肥腸有5大塊,腸內壁的油脂被清除,仍然很有嚼勁,而且很入味又不肥膩。而麵條的質感是有彈性的,小編挺喜歡這種麵質。湯底有紅湯和白湯作選擇,是代表辣和不辣,那就要了紅湯。而辣度和麻度都有選擇,各有3種程度(BB/少/加),小編第一次吃就來試試中間程度的少辣和少麻吧。平時在外面吃米線的話會要三小辣,而這個少辣和少麻可能對小編有點太強,但其實這個麻辣的程度是很惹味和辛香,真令人下次都不知道該怎樣選擇好了。辣和麻都是來得比較遲緩,在嚥下去之後會慢慢散發出來,味道很有層次而且很香濃

第1種是有面類和飲品($78),共2款。
第2種是有面類、飲品和小吃或甜品($88),共3款。
第3種是有面類、飲品、小吃和甜品($98) ,共4款。

平時在外面吃米線的話會要三小辣,而這個少辣和少麻可能對小編有點太強,但其實這個麻辣的程度是很惹味和辛香,真令人下次都不知道該怎樣選擇好了。辣和麻都是來得比較遲緩,在嚥下去之後會慢慢散發出來,味道很有層次而且很香濃和爽麻,湯底很不錯!

套餐中還加錢升級了小吃,要了紅油耳片-Pork Ear in Chili Oil(+$32)和棒棒雞-Chicken Pieces in Chili Sauce(+$32)。
紅油耳片-Pork Ear in Chili Oil
小吃的份量是手掌心的大小,約有6-7塊左右,蔥花和芝麻滿滿的,香氣十足。

先說前者的紅油耳片,通常切成絲就吃得多了,切成片的都算少見,口感很很令人滿足,爽脆又有彈性,味道令口水都不斷地分泌!
紅油耳片-Pork Ear in Chili Oil

而後者的棒棒雞是切成薄片,易入口,肥瘦適中,很入味。

甜品要了凍的紅棗銀耳湯-Snow Fungus Sweet Soup。吃完刺激又麻辣的食物後就吃個甜品滋潤一下吧。
紅棗銀耳湯-Snow Fungus Sweet Soup
細細碗的甜品入面很足料,紅棗味突出,甜度適中又清潤。

套餐送的熱飲就要了熱檸水。喜愛喝酒的小編當然不會放過他們的特色啤酒,就要了2支($78/支),一支是Monkey King和另一支是Dragon King樽身的圖像很型格,一度想拿回家收藏!

先說孫悟空琥珀啤-Monkey King,酒精含量是5%,麥芽味會突出些少,味道較後者的濃味,但都很適合女生喝。
孫悟空琥珀啤-Monkey King

龍王福建柚香-Dragon King,酒精含量是3.5%,是在8款啤酒當中含量最低的,味道會較像果汁,有甜味和微微的酸,很易入口,應該會是最適合不常喝酒的人
龍王福建柚香-Dragon King

總結就是小編會再次光顧的機會很大,因為較偏愛惹味又麻辣的食物,而且整體食物的味道都很有層次而不單一,正在打這篇食評的小編都已經口水洋溢,而且還有6款啤酒還未試過,那肯定要再回來嘛!
紅棗銀耳湯-Snow Fungus Sweet Soup
孫悟空琥珀啤-Monkey King
龍王福建柚香-Dragon King
瘋狂小面 (中環)中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓-----這間在中環的麵店 B仔已經吃過好幾次 喜歡它的原因主要是因為他們的麵底和湯底都非常出色 麵條非常Q彈 因而令我一再回頭 這天剛好媽咪唔係屋企煮飯 Daddy又約了朋友 所以B仔便抓了家姐來陪我來這裡吃麵😄-瘋狂肥腸麵套餐($125)這個套餐的內容全部都是自選的 我們揀了 紅湯瘋狂肥腸麵(BB辣)棒棒雞 凍檸茶 還有成都老冰粉 肥腸肥瘦適中 腸中含脂肪 但又不會太多 惹味得來guilty感不會太重 棒棒雞辣中帶麻 令人越食越起勁 吃完辣之後 最後再吃一口老冰粉 令人冰涼透心 辣意全解😊-瘋狂牛肉套餐($156)而另外一個套餐我們則選擇了 白湯瘋狂牛肉麵(不辣)冰糖雪梨汁和滷水拼盤 牛肉肉質軟腍 牛味頗重 白湯雖不如紅湯辣得惹味 但亦濃厚幼滑 滷水拼盤則與港式滷水不太一樣 比較乾身 個人中意浸佢落湯到食 而飲品冰糖雪梨汁亦製作得頗用心 雪梨味濃 糖分不重 清甜解渴 唔錯😁-----👶🏻B仔整體評價:7.5/10個👍🏻👶🏻B仔抵食程度:7/10個👍🏻👶🏻B仔環境評分:7/10個👍🏻👶🏻B仔味道評分:8/10個👍🏻👶🏻B仔回頭
瘋狂小面 (中環)
中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓

👶🏻B仔整體評價:7.5/10個👍🏻