2019-10-12 57 瀏覽
呢日想食得簡單啲,唔想咁full,就黎左呢度。呢間麵店係四川口味,味道正宗,但就比四川少左味精,相對淡啲,迎合香港人嘅口味。辣度麻度可自選,加麻就等如四川正常嘅味道,食完好想去四川行一轉添!🤪.😋瘋狂肥腸麵 加 牛舌.肥腸好腍,可惜做法唔係打結果種,少了份四川感。😋瘋狂豬肝麵 加 豬肚.配料真係好瘋狂,好多,若果有瘋狂豬肚麵,我會更開心。😋夫妻肺片.紅油味好正,味道正宗,我本身唔食牛,試左片,好腍。😋泡椒鳳爪.我想話呢個泡椒,我一食就喊😭😭😭😂😋烏梅汁.普普通通,不過不失。😋成都老冰粉.加左少少酒醩,我都係鍾意黑糖食法多啲。
呢日想食得簡單啲,唔想咁full,就黎左呢度。
😋瘋狂肥腸麵 加 牛舌.
肥腸好腍,可惜做法唔係打結果種,少了份四川感。

😋瘋狂豬肝麵 加 豬肚.
配料真係好瘋狂,好多,若果有瘋狂豬肚麵,我會更開心。

😋夫妻肺片.
紅油味好正,味道正宗,我本身唔食牛,試左片,好腍。

😋泡椒鳳爪.
我想話呢個泡椒,我一食就喊😭😭😭😂

😋烏梅汁.
普普通通,不過不失。

😋成都老冰粉.
加左少少酒醩,我都係鍾意黑糖食法多啲。

2019-10-11 55 瀏覽
今日打算自我放早, 所以專登skip左午餐, 索性同媽咪去食early dinner。我地走左去食中要食正宗重慶小麵, 順便去上環入番啲貨儲下糧😁。呢度未到晚市都有好抵食嘅套餐。麵、飲品、小食、甜品;ABCD任君配搭。 我地都各自點了自己最愛。我想試碗豆雜醬撈麵 - 加麻加辣, 而媽咪就要左瘋狂牛肉湯麵。干撈重慶小面, 碗豆跟雜醬令到麵條入口更濕潤, 我仲專登加辣加麻添,辣得好過癮😋!媽咪就話牛肉麵個湯底超好飲, 牛肉好入味。小食分別點了蒸蛋同捧捧雞, 一濃一清, 蒸蛋好滑,捧捧雞夠麻辣。吃完辣野, 冇野好得過來一碗成都老冰粉, 冰粉清凉,加上芝麻花生, 非常香甜,但感覺清新。媽咪只吃熱野所以就食左釀糟粉子, 同樣清甜。

媽咪就話牛肉麵個湯底超好飲, 牛肉好入味。

2019-10-10
午餐
  • 瘋狂豌雜面
2019-10-08 632 瀏覽
<瘋狂小面>夜晚唔似午市咁多人環境靜好多瘋狂套餐組合有三款,分別係:A 面 + B 飲品 $78A 面 + B 飲品 + C 小食 / D 甜品 $88A 面 + B 飲品 + C 小食 + D 甜品 $98瘋狂牛肉面(紅湯)$88牛肉一d都唔韌😆食得出紅燒味湯底嗌咗少麻少辣辣度仍然頂得順🤣✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨瘋狂大排面 $88(紅湯)+ 肥腸 (+ $14 )大排腌咸咗少少胡椒味同湯底味道好夾🤩肥腸又大舊又好味湯底同樣嗌咗少麻少辣麵條掛湯能力唔錯👏🏻瘋狂小食:棒棒雞 + $32雞胸肉但唔會韌👏🏻味道ok 唔會話好辣瘋狂小食:燒椒茄子 (+ $32)一上枱我地先知係凍食😀不過又真係幾好味茄子🍆煮得夠淋有d調味料、椒同蔥一定要嗌嚟試吓😋瘋狂飲品:金柑檸檬🍋 (+ $6)好解辣😌怕辣人士必點😹
<瘋狂小面>

夜晚唔似午市咁多人

環境靜好多

瘋狂套餐組合有三款,分別係:

A 面 + B 飲品 $78

A 面 + B 飲品 + C 小食 / D 甜品 $88

A 面 + B 飲品 + C 小食 + D 甜品 $98

瘋狂牛肉面(紅湯)

瘋狂牛肉面(紅湯)$88

牛肉一d都唔韌😆

食得出紅燒味

湯底嗌咗少麻少辣

辣度仍然頂得順🤣

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

瘋狂大排面(紅湯)+ 肥腸

瘋狂大排面 $88(紅湯)+ 肥腸 (+ $14 )

大排腌咸咗

瘋狂小食:棒棒雞 + $32

雞胸肉但唔會韌👏🏻

味道ok 唔會話好辣

燒椒茄子

瘋狂小食:燒椒茄子 (+ $32)

一上枱我地先知係凍食😀

不過又真係幾好味

茄子🍆煮得夠淋

有d調味料、椒同蔥

一定要嗌嚟試吓😋

金柑檸檬

瘋狂飲品:金柑檸檬🍋 (+ $6)

好解辣😌

怕辣人士必點😹

瘋狂牛肉面(紅湯)
瘋狂大排面(紅湯)+ 肥腸
棒棒雞
燒椒茄子
金柑檸檬
2019-10-04 78 瀏覽
呢間餐廳係中環一橦唔起眼嘅商廈入面,無明顯嘅招牌,亦無係街做咩宣傳,如果唔係朋友介紹都唔識黎呢到。由於人流唔多,加上d枱又唔會放到好密,餐廳嘅空間感都幾大。店內裝潢係走中國風,磚牆加紅色屏風,感覺好中式。(雖然呢個時勢咁中國feel唔係一件好事,我亦都唔知呢間店係咩色啦......)店員好有耐性咁同我哋go through咗個menu一次,講完之後諗都唔洗諗就叫咗缽缽雞($238)即係我哋依家成日聽人講嘅串串平時串串都只有麻辣,但呢到除咗麻辣仲有藤椒湯。店員話中意辣味就叫麻辣,中意麻嘅感覺就叫藤椒。我哋唔知麻究竟有幾麻,食得多辣就試下新野啦!然後仲有分凍食定熱吃,店員推薦之下,話凍食係比較地道正宗,於是我哋就叫咗凍食呢個二人餐份量包括咗30串葷(豬肚、豬耳、雞粒、牛舌等)同30串素 (枝竹、蓮藕片、青瓜、木耳等)。店員上咗菜之後建議我哋等五分鐘先食,我諗係想d串串吸味掛。一串串油艷欲滴係眼前,色香味帶來感官衝擊!起初食係覺得無咩料到,但愈食愈出味,愈來愈熱,個口愈來麻,好興奮呀⋯⋯特別係素嗰d,吸湯吸得好勁架!食食下真係太重口味,最後叫返碗清涼嘅老成都冰粉解膩解油解辣(因為太麻趕住食唔

食食下真係太重口味,最後叫返碗清涼嘅老成都冰粉解膩解油解辣(因為太麻趕住食唔記得影相)。
  • 瘋狂缽缽雞
2019-09-30 104 瀏覽
係香港cafe到處都有,亦好受香港人嘅歡迎,然而,當你食得多時,難免會想轉一轉口味。今日我就同朋友尼左依間廣受好評嘅瘋狂小面,主打重慶小面嘅樓上舖試一試了。步入店內,時間7:30pm,已經坐滿3/4人了,看來味道一定很不錯吧!🙊🙊🙊原諒我沒有影餐牌,皆因坐位有點兒逼夾,原本想轉位去卡位的,可惜店員說卡位只for食砵砵雞的客人,今日沒有準備好挑戰重慶辣串,所以唯有乖乖坐回只可轉身的位置吧。第一碗是大肉排配紅湯,重慶小面。由於我叫左小麻小辣,所以食落吾會有令人覺得難受嘅辣味,反而小麻令我有小小辛口嘅感受,都吾錯。肉排係以咸味為主,食得出冇落啲鬆肉粉,所以豬肉嘅質感仲係度🤗朋友驚食太辣,於是叫左碗白湯配豬肚,重慶小面。味道湯底濃厚,不會因為沒有辣味而有停下來的感受,係令人食完一啖會想繼續食嘅味道。豬肚爽軟適中,好味道。另外仲有配菜2碟:泡椒白雲鳳爪,夫妻肺片,前者辣到我hihi,後者食落冇咩特別。仲有碗重慶特色糖水,冰粉,食落似寒天加啫喱咁,仲有芝麻同葡萄乾做配料,幾特別下試埋個鐘水餃,好好味,蒜泥加酸甜味嘅豉油汁,令個胃口大增

第一碗是大肉排配紅湯,重慶小面。

豬肚爽軟適中,好味道。

試埋個鐘水餃,好好味,蒜泥加酸甜味嘅豉油汁,令個胃口大增

• 鐘水餃
  • 泡椒鳳爪
  • 夫妻肺片
2019-09-30 64 瀏覽
樓上川菜館—瘋狂小面✨麻辣大排麵豬大排好厚肉 不過肉質有d乾脂肪位唔太多 麻辣湯底可以選辣度 麻度湯底好香😜幼麵條有麵粉香味 好吸麻辣味🤤🤤✨番茄牛肉麵番茄湯底好濃厚有好多蕃茄肉仲帶點豬骨香味牛展好軟嫩😳✨涼拌棒棒雞無骨雞肉片泡係麻辣醬料好厚一層麻辣香油😇✨涼拌牛肉同棒棒雞麻辣醬料一樣-Jeng lv:🐔🐔🐔/5————————————————💡瘋狂小面中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓————————————————
樓上川菜館—瘋狂小面

💡瘋狂小面
中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓
————————————————
2019-09-30 63 瀏覽
在一年前左右,曾做過IFC MALL既我經常會去既餐廳之一無他,因為真係返大陸太遠,想食碗好食既酸辣粉都無起Openrice發掘下,先知原來午市的瘋狂小面咁抵食同埋亦有我想食的東西由於太想食的關係,星期六放半日就專程起尖沙咀走過黎中環食午餐見到D小食系列就好吸引我記我上次食茄子就好正,今次就轉轉新意思吧裝潢的確有的似大陸個D人氣網紅打卡店咁~~真係好古色古香今次就叫左紅油豬耳同你平時食的豬耳不同,佢唔係一條條有軟骨起中間個D佢係一片片,骨膠原滿滿的感覺好彈口,好咬,不算辣,但份量唔少的前菜我既目的來了就是這碗酸辣粉我加左牛肉、豬腸牛肉係好似台灣紅燒牛肉個種魯左後的牛肉更好味,又嫩又淋同埋豬腸洗得好乾淨啖啖咬口真係辣到飛起,不過對於食得辣既人來說,真係食完大滿足仲有,我期待的一杯烏梅汁真係令人置身於台灣一樣

在一年前左右,曾做過IFC MALL既我經常會去既餐廳之一
無他,因為真係返大陸太遠,想食碗好食既酸辣粉都無

起Openrice發掘下,先知原來午市的瘋狂小面咁抵食
同埋亦有我想食的東西

見到D小食系列就好吸引
我記我上次食茄子就好正,今次就轉轉新意思吧

裝潢的確有的似大陸個D人氣網紅打卡店咁~~
真係好古色古香

今次就叫左紅油豬耳
同你平時食的豬耳不同,佢唔係一條條有軟骨起中間個D
佢係一片片,骨膠原滿滿的感覺
好彈口,好咬,不算辣,但份量唔少的前菜

我既目的來了
就是這碗酸辣粉
我加左牛肉、豬腸
牛肉係好似台灣紅燒牛肉個種
魯左後的牛肉更好味,又嫩又淋
同埋豬腸洗得好乾淨
啖啖咬口

真係辣到飛起,不過對於食得辣既人來說,真係食完大滿足

仲有,我期待的一杯烏梅汁
真係令人置身於台灣一樣
2019-09-28
2019-09-30 51 瀏覽
每次口痕想食辣野都會諗起中環呢一間四川菜!每次黎我都會帶瘋狂牛肉麵因為牛肉肉質問得剛剛好唔會太晏而且佢個湯底有得揀紅湯加辣㗎嘛就算話加拿大都唔係得個死麻辣!係有一種香辣嘅味道不過今次揀咗食豌豆拌麵,依舊係加辣加麻!而且再加左份牛肉!豌豆用份量相當之多即刻忍唔住攪拌一下當豌豆用沾滿晒每一條麵根嘅時候,放一啖落口...果然出色!每一啖都食得出滿豆嘅香味唔會比麻辣嘅味道掩蓋左,而且入口好滑!冇1秒想停下來一定要繼續食😂另外跟餐叫咗個成都冰粉,用嚟解辣嘅 味道清涼好味羅漢果茶清熱潤喉仲有埋本地手工啤酒可以選擇

不過今次揀咗食豌豆拌麵,依舊係加辣加麻!而且再加左份牛肉!
豌豆用份量相當之多即刻忍唔住攪拌一下
另外跟餐叫咗個成都冰粉,用嚟解辣嘅 味道清涼好味

羅漢果茶清熱潤喉
仲有埋本地手工啤酒可以選擇
2019-09-29 52 瀏覽
今晚約了愛辣味的同事去中環瘋狂小面,吃四川晚餐, 此店近中環的行人電梯, 非常方便。餐廳有很多不同的套餐選擇,可以只吃麵和飲品 $78,如果再加一個小吃或甜品 $88元,而我覺得最抵吃的就是 $98可以全部享用麵、飲品、小吃和甜品。瘋狂肥腸湯麵,有紅湯和白湯可以選擇,我們要了紅湯。其實肥腸一點也不肥, 看見肥膏已經被去掉,清理功夫一流👍 而且每段大腸都切得大大塊, 很有咬口😋,如果想吃內臟又害怕不潔淨的朋友,可以放心一試。最重要的當然還是肥腸的味道也很好,湯麵雖然被湯浸著,但仍保持Q彈。廚師推介的瘋狂豌雜麵, 揀選了BB辣和正常麻味, 惹味得來又不會覺得辣度難以下嚥。 麵裏有粟米、 肉沬、花生、 豌豆蓉和蔥粒, 配搭絕不隨便 😋瘋狂小吃就揀選了泡椒鳳爪和另外加$72的鹵水拼盤。 鳳爪爽脆超辣,包括了豬和牛的舌 、肚和展部分,連一小碟辣粉一起上,讓客人自行調節辣味。瘋狂甜品的成都老冰粉絕對值得一試, 晶瑩的冰粉上,加入了山楂碎、芝麻 、花生和提子乾 ,口感豐富。 紅棗銀耳湯裏面的紅棗和銀耳數量也不少。瘋狂飲品的烏梅汁絕對用料十足,酸酸甜甜十分開胃。 加了$10要的藍蝶花雪梨就比較清淡,

瘋狂飲品的烏梅汁絕對用料十足,酸酸甜甜十分開胃。 加了$10要的藍蝶花雪梨就比較清淡, 十分適合不喜歡喝太甜和有刺激性飲品的人。
2019-09-29 62 瀏覽
Happy Friday 🎉同事們話去食好西~同事知我好鐘意食辣野話帶我去試下瘋狂小麵我地一行三人由踏出office開始就用app拎飛排隊上到去等左五分鐘就入得好正呀餐廳入面充滿麻辣味我嗌左豬腸小麵 正常辣 正常麻豬腸好淋好入味 正常辣剛好 但麻味唔夠同事既牛肉小麵加煎蛋同事係四川人 加左辣我試左佢一啖湯 超正 辣得個癮另一位同事既酸辣粉加煎蛋同事話好正 但我無試跟餐既小食同冰粉木耳同拍青瓜夠味夠凍第一次試冰粉原來都幾好食架喎 下次要encore!! *由於lunch time比較趕同多人排隊待應見你食完碗麵都會禮貌地邀請你去埋單我諗食晚餐應該會好d
Happy Friday 🎉
同事們話去食好西~
同事知我好鐘意食辣野

同事話好正 但我無試

跟餐既小食同冰粉

木耳同拍青瓜夠味夠凍

第一次試冰粉
原來都幾好食架喎 下次要encore!!

*由於lunch time比較趕同多人排隊
待應見你食完碗麵都會禮貌地邀請你去埋單
我諗食晚餐應該會好d
2019-09-27
5 分鐘 (堂食)
  • 成都老冰粉
#中環美食#辣食人生1.麻辣瘋狂缽缽雞 $238/60串 (2人份量)-難得嚟到呢一間標榜最正宗嘅四川菜,冇理由唔試吓近年全中國都非常熱門嘅「缽缽雞」-缽缽雞即係將各種與雞相關嘅食材,用長竹纖串起,再浸於非常鮮味、維持於室了溫嘅麻辣湯汁-呢度竹纖只會用一次,欠環保但較衛生。如果在中國內地食,一般都會重用竹纖,或者會用金屬製鐵枝串起食材-60串中有30串為素菜,30串為肉類,老闆建議先食素,後食肉,因為肉類較需要時間吸湯,如果素菜浸太耐味道亦會偏咸-葷串推介:蓮藕、土豆片、雲耳、枝竹等較易吸湯食材-肉串推介:雞腳皮、雞腳筋、雞肉粒、牛柏葉、魷魚2.瘋狂燒白麵 $78 跟一杯飲品-四川小面必食推介,燒白亦即是炆五花肉,配上看似梅菜嘅黑色四川牙菜,非常入味香腍,肥而不膩,每日限售15碗-湯底我哋揀咗「紅湯」,但味道同砵砵雞嘅湯汁截然不同,小麵湯底明顯更多層次、更複雜,麻、香、辣、咸等多種味道互相交融,絕非平時街邊食麻煩米線嘅味道-麵掛湯能力極強,不過湯底真係好油,飲唔到好多 😂3.辣油的迷思我同朋友都係愛辣之人,所有菜式都要求大辣,結果大家都覺得辣度一般,略有失望。不過店主後來解釋,原來四川

#中環美食
#辣食人生

1.麻辣瘋狂缽缽雞 $238/60串 (2人份量)

-葷串推介:蓮藕、土豆片、雲耳、枝竹等較易吸湯食材
-肉串推介:雞腳皮、雞腳筋、雞肉粒、牛柏葉、魷魚

2.瘋狂燒白麵 $78 跟一杯飲品

-麵掛湯能力極強,不過湯底真係好油,飲唔到好多 😂

3.辣油的迷思
我同朋友都係愛辣之人,所有菜式都要求大辣,結果大家都覺得辣度一般,略有失望。不過店主後來解釋,原來四川菜精髓在於辣油嘅香味而非辣味,因此辣度不如坊間嘅特辣米線。

另外四川菜雖然好油,但由於佢地嘅辣油用植物煉成,油身質地較輕,容易排出體外,即使沾上衣物都容易清洗,因此食完咁多辣野都唔怕肥,當然食得多都唔健康!
2019-09-21
  • 瘋狂缽缽雞
  • 瘋狂燒白麵
2019-09-21 62 瀏覽
話就話食四川有機會是驚人般既辣,但係覺得呢度既瘋狂與辣都是很容易接受的!這裡我所選較辣都是擔擔麵 (乾身)及餃子,個餃子點麻辣汁都幾特別,所以我會為它而再幫襯。如果朋友們怕四川菜全部都是辣,我覺得蒸水蛋唔辣又滑,仲覺得佢可以淡化麻辣既小食之一呢!

• 蒸蛋
2019-09-21 61 瀏覽
中環交通方便 約朋友暢聚瘋狂小面,餐廳以四川的辣食物為主,餐廳裝修都很中國風,座位寬闊坐得舒服,並設有卡位。餐有不同組合可供選擇: (A) 粉麵(B) 飲品(C) 小吃 (D) 甜品 ,最低消費 (A+B $78),(A+B+C/D$88)(A+B+C+D$98),有一服務費。點了兩個瘋狂套餐,牛肉麵加牛舌麵加鹵蛋小辣,不錯好味道,滷水拼盤有五味粉和辣椒乾沾著吃。成都老冰粉。冰粉晶瑩通透, 味道清甜,很配合食完既辣麵,烏梅汁也很好👍,不太甜。
牛肉麵加牛舌麵加鹵蛋小辣,不錯好味道,
滷水拼盤有五味粉和辣椒乾沾著吃。成都
  • 瘋狂牛肉面
  • 烏梅汁
2019-09-18 51 瀏覽
見openrice 多食評所以同女朋友去食,服務態度一般唔緊要,主要黎食野野食原來點下點下偏貴都唔緊要,可以睇餸食飯食物一般都算啦,當試下食餐飯醫肚算點知同女朋友食完無耐已經開始肚痛!返到屋企痾左幾次!性價比低,唔明點解有咁多好評嬲到要為此打食評!!!
野食原來點下點下偏貴都唔緊要,可以睇餸食飯
食物一般都算啦,當試下食餐飯醫肚算

點知同女朋友食完無耐已經開始肚痛!返到屋企痾左幾次!

性價比低,唔明點解有咁多好評
嬲到要為此打食評!!!
1K
2019-09-18 52 瀏覽
朋友誠意推薦在中環有一間必吃的四川風味麵店「瘋狂小面」,果然餐廳名字沒有改錯,吃完即令人瘋魔,狂想吃完即想再吃,簡直俘虜了愛辣人士的心。既然朋友誠意拳拳,就來吃吃有多瘋狂,這碗瘋狂小肥腸麵配了紅湯(即辣湯),不吃辣的也可配白湯(即豬肉濃湯)。 先讚一下麵質超彈牙,每條麵都浸透辣湯,愈食愈惹味。辣湯底夠濃郁,辣味十分刺激,連頭皮都感到痕癢, 刺激情度相當過癮。肥腸清理得很乾淨,沒有腥味,帶小小肥膏,質感煙韌,又真係幾好食。個人喜歡蒸蛋,口感滑溜,加上放了蔥花豬肉粒,非常香甜,而且亦可解辣。另一美味小食就是蒜泥青瓜,蒜香味勁濃,青瓜脆爽,食完好refresh。