2016-01-06 2670 瀏覽
不知道冬天是不是因為太冷,大家除了火鍋,都很喜歡去吃放題,儲定一些脂肪過肥年嘛!他們的壽司似乎很喜歡用蛋黃醬,幾乎每塊都噴灑一點。而松葉蟹棒壽司不過就蟹柳而已,鵝肝跟帶子其實不很配,但分開來吃也沒什麼幫助,因為材料算不上新鮮。羊架有很細心地把頂端部分包上鍚紙,肉質也很稔,但黑漆漆的末端,加上一大堆焗出的黃油,只證明羊架除了很肥膩,而且用油並不新鮮用上日式生蝦的米紙卷,味道比較淡,菜的比例太多,而且用日本生蝦跟米紙卷根本不配。。。鹽燒雞翼算是不過不失,味道適中,不過肉汁欠奉,面層略乾放題主角:刺身出場!說到底還是一般般,質素非常參差,有一些很鮮甜,某些卻有一陣奇怪的味道,當中以帶子尤甚不得不讚最出色的一定是炸物,芝士年糕的水準及得上大喜家,紫心香芋丸非常流心,而且芋頭香一咬便四散至附近的座位!棒棒餃子巧妙利用少量雞軟骨豐富口感,令餃子咬下去時脆扑扑,十分有趣。
鹽燒雞翼算是不過不失,味道適中,不過肉汁欠奉,面層略乾

題外話/補充資料: 整體價格,服務還好,但食材方面可以改善一下
2016-01-06 2209 瀏覽
聖誕的關係,一大班朋友最岩食放題開懷一下。放題的種類多不勝數,仲有一款岩你揀。食放曬點少得刺身呢?塊塊都好厚切,食落全部都好新鮮,因為想試多d鐵板燒所以叫左好少刺身。甜蝦食落都好肥美,好creamy,三文魚油脂分佈均勻,油甘魚同章紅魚好鮮甜。壽司款式都好多,有好多配搭,e.g. 蛋壽司,蟹棒、三文魚等,個人覺得fusion壽司幾特別,不過飯都幾大舊😂清酒煮蜆,不太多清酒味道但蜆肉都算大粒!炸物方面有炸天婦羅脆口又美味。牛舌不太硬配上少少鹽,不錯。芝士年糕超creamy.仲有雞軟骨炸到很香脆。不過餃子太硬身。小食種類都其多,有中華沙律同螺肉份量都比較多,味道非常入味。這裡竟然有我最愛的紫薯波波,每粒都炸到金黃色而且脆口!正~飲品這三款是我的選擇~~清熱解渴有清涼爽,亦有忌廉溝鮮奶同果汁先生。
清酒煮蜆,不太多清酒味道但蜆肉都算大粒!
炸物方面有炸天婦羅脆口又美味。牛舌不太硬配上少少鹽,不錯。
這裡竟然有我最愛的紫薯波波,每粒都炸到金黃色而且脆口!正~

題外話/補充資料: 上菜同清碟都好快!
2015-12-29
2016-01-05 2042 瀏覽
其實之前都聽過朋友講番本放題,口碑也不錯,個個都話可以食到返本,以至近期推出埋火鍋,當然要約埋一班大胃朋友試下啦,好彩我地當晚有6個人一起食,原來呢度要3個人或以上先可以叫蒸汽火鍋。先講下地點真係無得輸,位於旺角站B2出口過條馬路就到,就在工業貿易署對面、即旺中斜對面。今晚我地大約7點去到未見人龍,好快就可以安排入座。店面都算大,座位也唔算好迫,我地今晚6個人就坐在卡位,坐得還算舒適。侍應人數又足夠,服務也到位。黃金時間價錢$208加一,可任食2小時。如果想食貴價和特式少少嘅刺身,可加$88升級放題。蒸氣火鍋生料都算多選擇,我地每樣都叫點試試。上面有寫埋要大約蒸幾多分鐘,大家跟著上面時間蒸就可以了。呢個就係蒸氣火鍋了,用上草帽蓋,原來以藤織成的鍋蓋有很強的保溫功能,可以將蒸氣水份吸收,避免出現倒汗水。底層就係呢個鍋嘅精華所在,用煲熱的粥水蒸氣嚟蒸熟食物。沙白本身鮮甜多汁,用嚟白烚、清蒸、滾湯都好正,今次用蒸煮方式,保留了原汁原味,鮮味爆燈,蒸完啲汁飽滿漏落下層的粥底到,是本煲的精華所在之一。 羊殼帆立貝,細細隻正合呢個鍋仔嘅尺寸,可以放多幾隻,帆立貝新鮮,邊群也清潔得尚算乾淨,蒸前加
黃金時間價錢$208加一,可任食2小時。
如果想食貴價和特式少少嘅刺身,可加$88升級放題
底層就係呢個鍋嘅精華所在,用煲熱的粥水蒸氣嚟蒸熟食物。
羊殼帆立貝,
細細隻正合呢個鍋仔嘅尺寸,可以放多幾隻,帆立貝新鮮,邊群也清潔得尚算乾淨,蒸前加些蒜泥落去就可以增添惹味鮮味。
新鮮海中蝦
也是不可少的,蝦也很新鮮,尺寸有返咁上下,蝦嘅汁液滴到粥底也是鮮味無窮的。
日本廣島蠔,細細隻卻鮮甜無比,蒸封了蠔汁,咬落多汁蠔味十足,柱位無渣的。
蟲草花杞子雞件,蒸出來的雞肉非常嫩滑
一路食蒸氣火鍋同時又食刺身,感覺幾有趣。蒸下食下差不多個半鐘了,終於可以一嚐這個精華粥底了。一打開隔層,見到下層原來有個筲箕另外戴起啲米,我諗係為防止黏底,粥水的顏色比較深,原來係用了魚湯做粥底。可能我地蒸得太耐嘅關係,粥水份量唔多夠,後來試了一口,覺得好鹹,於是侍應就幫我地加點水,之後分成每人一碗。
這個充滿海鮮精華的粥,味道可以想像到係幾咁鮮甜香於一身,好食得就算再飽也可以再添幾碗。
放題又點少得刺身拼盤呢。
三文魚刺身切得厚厚大大片,滿足晒愛吃三文魚的朋友,刺身新鮮,色澤鮮明肥美
這裡有白肉拖羅刺身,豐腴肥美,口感十足
我就特別愛食赤貝,色澤光亮,鮮味爽口,今次真係要食到番本
蜜桃鮮果沙律,餐前小食真的做得不錯,呢個沙律好好食。
胡麻豆腐,麻醬香口,豆腐幼滑,大家食完都再添食。
和風珍味浸白蜆,這裡的白蜆新鮮無沙,少少甜醬油帶出鮮味,不經不覺我一人吃了一碟了,又要再叫過先得了
胡瓜面鼓青瓜,青瓜新鮮爽脆,配了少少甜的面鼓,香甜又帶點清爽
我也很欣賞這裡的壽司,用料新鮮,手勢細膩,配搭也很有特式
香蔥海膽碎吞拿壽司,海膽鮮甜配吞拿的豐腴魚肉口感,再加香蔥配出來的味道,鮮甜香味,我很欣賞
鵝肝帶子壽司也值得推介,鵝肝的油潤與帶子的鮮甜拼在一齊,提升了帶子的鮮甜味道。
有佳餚豈能無美酒呢,講真呢度嘅梅酒和清酒都唔會太差,值得一試。
唔飲酒都可以試下呢個人蔘雞湯,蔘味也幾特出,不錯。
燒牛舌、燒三文魚頭、燒雞翼、燒蝦、燒波蘿也是我推介,總括這裡的串燒也不錯,味道不會過鹹,燒得也恰到好處。
2016-01-05 1662 瀏覽
呢間日本放題餐廳坐落係地鐵站附近, 出左鐵站2分鐘就到, 幾方便, 裏面既隔局幾好, 坐位之間唔會太逼, 燈光暗左少少, 可能係間餐廳想有少少氣氛食得放題, 第一樣野要講緊係刺身, 刺身唔錯, 夠新鮮, 冇乜雪藏味, 夠大隻, 不得不講既嘅, 係升級版既剌身, d 蝦同帶子勁大隻, 啖啖肉好過癮, 同普通版唔係同一檔次, 仲有個忌廉青口, 個汁煮得唔錯, 幾好食再黎, 其他熟食方面, 都不俗, 有炸芝士年糕同炸香芋丸, 適合我地呢d 重口味人士~焗帶子同蠔都唔錯, 唔會焗太耐, 同埋夠大隻, 意外收獲係個羊架~!!燒得夠juicy, 燒得冇過熟, 好正, 如果醃得再入味d, 仲正~!最後一提, 緊係蒸氣火煱, 擺d 肉同菜係蒸氣蒸熟, 係新玩意, 係蒸菜要耐d , 可以試下都無妨間餐廳附近就係新之城同旺中, 所以好岩情侶同朋友仔去食, 食完再行街街~

傳說中~ 有個蒸氣火煱
唔少得甜品, 奶凍~
要推介既羊架~!
升級版既刺身~
2015-12-03
傳說中~ 有個蒸氣火煱
唔少得甜品, 奶凍~
要推介既羊架~!
升級版既刺身~
2015-12-31 2659 瀏覽
九重鮮我一直都好想試,不過身邊人都係細食一群,所以冇人so我,熱朝都過左我都未有機會試,依家又興第樣了,近期蒸氣鍋雜誌都見到唔少廣告,約埋朋友補償一下冇得食九重鮮。因為要有三個人先有得食,所以約左幾次先齊到腳,因為本人朋友唔多,加上佢地好多都要on shift ,所以就算三個人都真係要約多兩次先就到時間。坐低即刻點菜,其實個蒸氣鍋唔係好多料揀,叫左生豪,蝦,蛤,扇貝,南瓜片,金菇,冬菇等,因為個鍋唔係好大,似小型打邊爐既鍋咁上下size, 所以一次唔可以放太多食物去蒸。每種食物大約蒸三至五分鐘就食得,不過我地通常都蒸多陣,因為始終海鮮多,安全d好。生豪size其實算大同肥,就算蒸耐左都唔會縮好多,冇腥,食到有鮮味。蝦好多膏!一掀起個蓋見到有好多蝦膏漏左落個粥底度,個擰開個蝦頭依然仲有好多!蝦肉夠爽甜,全晚我食得最多就係佢!蛤同扇貝都算鮮甜,不過扇貝好細粒,蒸完得番一粒乾遙柱咁上下size,食左一round我就冇再食佢了。南瓜都可以encore ,幾甜。至於菇類我地都食好多,因為始終有兩個女仔怕肥,蒸就好似健康d。食左到咁上下就到粥底,煲左個幾鐘,個粥好綿,有咸味,不過個人食得重口味,所
加蒜末落個粥度,好夾好好味
坐低即刻點菜,其實個蒸氣鍋唔係好多料揀,叫左生豪,蝦,蛤,扇貝,南瓜片,金菇,冬菇等,因為個鍋唔係好大,似小型打邊爐既鍋咁上下size, 所以一次唔可以放太多食物去蒸。每種食物大約蒸三至五分鐘就食得,不過我地通常都蒸多陣,因為始終海鮮多,安全d好。生豪size其實算大同肥,就算蒸耐左都唔會縮好多,冇腥,食到有鮮味。蝦好多膏!一掀起個蓋見到有好多蝦膏漏左落個粥底度,個擰開個蝦頭依然仲有好多!蝦肉夠爽甜,全晚我食得最多就係佢!蛤同扇貝都算鮮甜,不過扇貝好細粒,蒸完得番一粒乾遙柱咁上下size,食左一round我就冇再食佢了。南瓜都可以encore ,幾甜。至於菇類我地都食好多,因為始終有兩個女仔怕肥,蒸就好似健康d。食左到咁上下就到粥底,煲左個幾鐘,個粥好綿,有咸味,不過個人食得重口味,所以我另外加左蒜末落個粥度,點知原來係好夾好好味。個人認為下次可以食到咁上下試下直接將d茹類擺落個粥度煲,咁個粥底應該更加鮮味。
後面漏係碟既蝦膏先係重點
因為我重點係食個鍋,食左n咁多隻蝦同豪,所以刺生食得好少。三文魚唔算肥,不過都可接受,可能呢度既蝦係主打,甜蝦都好鮮,蝦膏唔腥,好食。帶子都算大粒,應該係原粒上,鮮甜度有。
2015-12-15
2015-12-23 2102 瀏覽
今天冬至, 約埋家人一起去了旺角番本日式放題, 首嚐當時得令的蒸汽火鍋。 不到7時, 餐廳已經非常熱鬧, 接近滿坐。這裡的食物選擇包括,蒸汽火鍋多款配料, 如海鮮, 肥牛, 肉類和菜蔬等; 除此之外, 還有日式刺身, 壽司, 炸物, 串燒, 料理, 各類飲料, 任飲任食, 每位$208。先來前菜, 辣味螺肉, 胡麻豆腐, 面鼓青瓜等, 最愛胡麻豆腐, 麻香滑嫩。刺身選了三文魚, 白肉拖羅, 帶子, 螺片, 原隻甜蝦刺身等。 件件厚切, 都新鮮可口, 三文魚刺身肥美厚肉, 帶子大隻鮮甜。壽司則點了鵝肝帶子壽司, 松葉蟹棒壽司, 油甘魚壽司, 香蔥海膽碎吞拿壽司; 其中鵝肝帶子壽司味道較特別, 帶點甘香, 但鵝肝份量很少。炸物中最愛紫心香芋丸, 外脆內軟, 不油膩; 及烤有機菠蘿, 經烤過的菠蘿片, 更加甜脆。蒸汽火鍋, 鍋物有蠔, 扇貝, 沙白, 蝦, 肥牛, 豚肉, 菜蔬等任你叫, 還附上每種海鮮所須的蒸熟時間表, 作為參考。最後是火鍋粥底, 匯聚了各種海鮮, 肉, 和菜蔬的精華, 鮮味濃郁之餘, 偏鹹。 加水再煲後剛好, 米粒軟綿, 鮮味可口, 喝了一大碗。食到飽飽的我, 拿著手中的
辣味螺肉, 胡麻豆腐
面鼓青瓜
刺身
壽司
油甘魚壽司, 香蔥海膽碎吞拿壽司
紫心香芋丸
食到飽飽的我, 拿著手中的梅酒(都是任飲), 感覺滿足愉快。
2015-12-22
5 分鐘 (堂食)
辣味螺肉, 胡麻豆腐
面鼓青瓜
刺身
紫心香芋丸
其實每個人做任何事都可以好多借口,我相信女人就特別多,好似電視廣告咁,心情好買鞋,心情唔好買鞋,小妹就心情好要食好d,心情唔好都要食好d住係元朗嘅朋友都知失戀嘅女人係大曬,佢好好咁就我係旺角食飯,當然唔小得我好姊妹啦,一行三人,面對住傷心心情,一定要食好d食豪d題外話,係公司,同事們鐘意食元氣就當食好左,冇計因為附近冇乜真係好嘢食,哈講番要食好d同豪d,咁一定係buffet or 放題,好在我見客係MK早左收,6:15入,其實真係食飯時間,lee間嘢都好多人架(因為8:00走好多人等)講下食物先,刺身刺身再刺身,冇計,番本都叫我地食番夠本,咁唔叫刺身點番本呀!!!坐底先知有蒸鍋,即係咁,我又唔覺好特別,不過有得食梗係唔會執輸啦,我fd話人地入枱都問左你食唔食,我答左話食,可能你聽唔到,我又真係冇聽到,anyway啦,有得食咪得囉我地乜都叫,剌身,熟食,蒸鍋,老實講,所有嘢都冇乜新鮮感,哈,蒸鍋粥底度度都興,連放題都有呢又真係有d攪笑,可能我一開始就覺得粥係中式嘢啦講番嘢食先,刺身叫左好多round,食到半肚先有番d心機,兩位好友在旁,傾下講下,再食下,心情好番好多,其中一盤刺身:所謂的
講下食物先,刺身刺身刺身,冇計,番本都叫我地食番夠本,咁唔叫刺身點番本呀!!!
所謂的白肉拖羅,冇魚味,但質地特別,小小爽,冇乜魚油咁,但唔腥,可以一試,聽個名咁勁應該回到本
縲肉朋友點,冇食,一嬲都冇喜好,因為個樣黑黑地
甜蝦就不得了喇,真係好甜,爽,又有蝦味,頭又有膏,甘甘地,真係食左好多隻!!!
熟食食左燒蝦,冇影,因為叫得一隻試味先,點知唔係咁好食就唔再點唔再影,可能燒定又可能我地放左係枱一陣先食,蝦肉收水,肉質唔彈,蝦細隻,不過蝦味十足
炸物冇點過,因為又肥又唔掋,哈,食炸粉落肚,食小左好嘢架!
Cheese蟹子燒帆立貝又係,食左一隻,如果可以小d汁會好多,因為唔係好食到帆立貝嘅鮮味
食到咁上下,蒸鍋都食得喇,其實用竹蓋,可能透氣關係唔會好快熟,咁先好,可以食下剌食熟食嗰d
我地蒸左蠔,蝦,帆立貝,蜆,雞,豬,牛,南瓜,冬菇,金菇:
(其實叫左好多round只係一件嗰d真係可以只試一次,或請朋友代試,所以冇全部影曬)
蠔:細size,熟左更細,但好鮮好食,濃郁蠔味,食熟蠔真係廣島蠔冇得輸,蒸炸焗煮都咁好食
蝦:成晚喪食就係蝦同蠔,蝦新鮮大隻,肉厚彈牙,蝦頭一蒸就爆膏,除左流入鍋底,個頭入面都仲有,甘甜,偏甜,真係好滋味
帆立貝:個人覺得裙邊同肉中間條腸係應該去除,不過去除左又浪費左,所以都明店主嘅,帆立貝肉細,易over cook但又係有殼,可以keep到d汁,lee下真係好正架!!
蜆:因為仲有殼,可以keep到d汁,不過好咸,但肉爽,新鮮
雞:(朋友試) 剛好,肉好滑
豬:(朋友試)蒸過龍,肉冇嫩,汁都滴曬落鍋,不過算入味
牛:(朋友試) 冇特別,不過朋友話,直接6熟好d,因為蒸又係蒸過龍,可能佢意思係唔係夾一塊肉蒸,同其他嘢一齊又唔會成日開佢
南瓜:清甜,蒸得淋淋,食左可減輕油膩感
冬菇:其實唔係好見出現過,唔知係咪漏單,都係打食評先記得寫過,哈
金菇:爽,一般超市買到地質素,不過,唔知係咪因為蒸呢,比平時食甜度增加了
甜品食左最普通嘅牌子,最普通嘅口味,雲呢拿雪糕,夠凍夠硬
你睇lee碟小份量就係last order我自己order的自私一人份量,最後黎lee round真係最正,睇下三文魚剌身,係近腩位架,又肥又爽嘅三文魚,我梗係食曬先,仲有帶子,甜甜的味道,同帶子肉質係其他魚刺身比唔到嘅質感,當然仲有爽脆感十足的赤貝啦,哈,食左真係開心曬,當心靈得不到滿足,會更想得到肚皮的幸福來安慰自己
最後當然唔小得但精華粥底,隻合左肉鮮海鮮,其實真係好好食,可惜太肚,只係淺嚐了幾口,不過佢地幾細心,用隔分開,所以想要多米小湯嘅粥又得,多湯小米嘅又得

2015-12-21
2015-12-14 1516 瀏覽
刺身魚生款式多選擇 林林總總的很是吸引三文魚當然是首選 可惜這裏的三文魚不太濃魚脂油香三色花之戀層次感強 稍乏油脂香但仍比其他卷物出色,海鰻芝士卷不見芝士蹤影 偏乾而鰻魚味也很淡薄玉子壽司顏色暗淡 吃感略甜尚不太老 整體還好反而最出色的是白魚腩和升級版的帶子刺身 白魚腩魚香不腥 軟綿而鬆軟 口感充實珍寶帶子大隻厚肉 鮮甜可口 赤貝爽脆鮮味不腥 容易地咬爛 記憶比較深刻的是那燒得鹹香的牛舌 多汁的翠玉瓜煮得軟腍的牛肉粒惹味不膩 清酒煮蜆酒味濃原隻燒帆立貝帶甜而不乾燒雞翼炭燒氣香但不太入味 鯖魚表皮惹味肉質不老天婦羅炸得較為油膩 稍稍泛油 皮肉分離但幸好仍脆口另外升級後有忌廉煮青口 雖然不大隻但忌廉濃滑味道濃厚而焗蠔的味道淡身 沙律醬有點多 芝士帶子較出色稍考功夫的芝士年糕有些放題炸得皮餡分離 餡料乾澀芝士味淡這裏炸得恰好 不能說不油膩 但油量可接受炸皮香脆薄身,芝士 年糕緊緊相依互不分離年糕煙韌有嚼芝士餡香濃份量多讚facebook送上豆腐雪花冰 清新地作一個結尾值得一讚的是上菜速度 幾乎沒有漏單 遞紙後很快送上服務態度友善 四處奔走但也沒有黑口黑面 性價比滿高
刺身魚生款式多選擇 林林總總的很是吸引
三文魚當然是首選 可惜這裏的三文魚不太濃魚脂油香
三色花之戀層次感強 稍乏油脂香但仍比其他卷物出色,
海鰻芝士卷不見芝士蹤影 偏乾而鰻魚味也很淡薄

芝士焗蠔
稍考功夫的芝士年糕
有些放題炸得皮餡分離 餡料乾澀芝士味淡
這裏炸得恰好 不能說不油膩 但油量可接受
炸皮香脆薄身,芝士 年糕緊緊相依互不分離
年糕煙韌有嚼芝士餡香濃份量多
芝士年糕
讚facebook送上豆腐雪花冰 清新地作一個結尾
豆腐雪花冰
值得一讚的是上菜速度 幾乎沒有漏單 遞紙後很快送上
服務態度友善 四處奔走但也沒有黑口黑面 性價比滿高
  • 芝士年糕 ,
2015-12-13 3863 瀏覽
這一天, 我的朋友帶我來見識了人生的第一次 - 蒸氣火鍋。 這個名字一直以來都對我很陌生, 聽說都是這兩年才興起, 這名字讓我的感覺是比起平常吃的火鍋都健康;不到七點半, 我們一行5人浩浩蕩蕩地來到了這間日式餐廳, 這時我的心情興奮又期待, 究竟日式餐廳的蒸氣火鍋是甚麼樣子的呢? 一進店, 裝修跟其他的日式餐廳沒多大分別, 暗暗的燈光, 營造出輕鬆的氣氛, 一張張紙的厚菜單, 顯得可選擇的美食琳瑯滿目; 我們就點了幾款蒸氣火鍋的配料; 有肥美的新鮮蠔, 晶瑩剔透的蜆, 及雪白透亮的扇貝…不一會兒, 店員把一個小草帽蓋的蒸鍋小心翼翼地端上, 我們把鮮蠔橫鋪在空無一物的鐵片上, 把草蓋蓋上; 7分鐘過後, 大家都迫不及待地將草帽打開; 期待己久的蒸氣火鍋第一道菜已經完成; 大家都覺得十分詑異, 蠔的體積變小了?可能因為蠔汁都被蒸乾而故。不管了,先嚐嚐味道,體驗一下。一口一隻, 在這刹那間, 肉雖然沒有新鮮的生蠔那麼嫩滑, 我感覺到蠔汁像被濃縮在整隻蠔裏, 其鮮味無與倫比, 完全感覺到大海的天然風味; 吃完後, 拿杯茶清一清口, 再放潔白的扇貝上去, 蒸出來的扇貝肉, 味道不比蜆肉來得鮮味,
不一會兒, 店員把一個小草帽蓋的蒸鍋小心翼翼地端上, 我們把鮮蠔橫鋪在空無一物的鐵片上, 把草蓋蓋上; 7分鐘過後, 大家都迫不及待地將草帽打開; 期待己久的蒸氣火鍋第一道菜已經完成; 大家都覺得十分詑異, 蠔的體積變小了?可能因為蠔汁都被蒸乾而故。不管了,先嚐嚐味道,體驗一下。一口一隻, 在這刹那間, 肉雖然沒有新鮮的生蠔那麼嫩滑, 我感覺到蠔汁像被濃縮在整隻蠔裏, 其鮮味無與倫比, 完全感覺到大海的天然風味; 吃完後, 拿杯茶清一清口, 再放潔白的扇貝上去, 蒸出來的扇貝肉, 味道不比蜆肉來得鮮味, 最主要是浸在殼裏所蒸出來的汁, 完全吸收了扇貝肉的精華, 喝一小口, 簡直是奇鮮無比, 簡直是原汁原味;
蒸蠔
扇貝
蒸大蝦
日式餐廳最具代表性的食物當然是刺身壽司, 而刺身中以三文魚刺身為喜愛之最, 男女皆宜。 一片片鮮紅色的厚切魚肉, 紋路清晰可見, 顯得十分新鮮; 嫩滑的口感, 入口即化, 淡淡的魚鮮味, 配以日式醬油, 能為魚肉的味道增添了鮮味的點綴; 至於螺片刺身也是一絕, 肉汁清甜味美, 口感爽口, 味道跟三文魚形成一種強烈的對比; 不一會兒刺身已被吃光; 輪到壽司登場, 特色的壽司, 外面不是常吃, 如柚子胡椒針魚壽司, 眼看一片黑白的魚皮, 帶有點點香草作配襯, 感覺鯹味極重; 聞下去的時候完全不覺有任何味道; 把一小件放進口裏, 只聞到濃烈的香草味, 香草味完全蓋掩了魚的味道, 感覺有點兒特別;
三文魚及螺片刺身
胡椒針魚壽司
另類的日式餐廳食物代表, 就是燒物, 金黃色的芝士蟹子燒凡立貝, 香噴噴的芝士濃香, 蓋滿了凡立貝, 撥開芝士為了尋找那一顆凡立貝的踪跡, 凡立貝吸收了甜甜的香濃芝士, 更加爽滑及香口。
燒芝士扇貝
牛油炒帶子
大家都吃得飽飽的一瞬間, 店員突然過來, 小心翼翼地把蒸鍋裏的鐵板掀開; 我霎時間愣了一愣, 簡直可以說是深藏不露, 濃郁的海鮮味隨著濃煙徐徐升起, 飄散四方, 米飯不同地在水裏盪漾著; 往前一看, 原來是一鍋粥, 粥滾得綿綿幼滑, 拿了小湯匙試了一小口, 太鹹了; 但其鮮味簡直是人生難忘; 著店員往鍋裏加了一點兒水中和, 其鮮味完全不減, 原來是粥完全吸收了所蒸的海鮮滴下去的精華, 齒頰留香, 一直持續到很久很久; 能創造出這吃法的人, 簡直是匠心獨運;
蒸氣火鍋這名字, 現在對我來說已經不陌生, 每每想到吃火鍋之際, 可能就會想起這蒸氣火鍋給我所帶來的驚喜。
蒸蠔
扇貝
蒸大蝦
三文魚及螺片刺身
燒芝士扇貝
牛油炒帶子
在寒冷的冬天,吃火鍋似乎是理所當然的事,但朋友若說吃全統火鍋已經過時,因為蒸氣火鍋開始大行其道,將不同的海鮮配料放在爐裏焗桑拿,再讓海鮮精華的汁液流到鍋底,成為鮮味的濃粥,令人大嘆滿足。 而蒸氣火鍋的價錢可以說是豐儉由人,一般視配選擇的配料,不過這次我們是來吃日式放題,三人同行更可以免費吃蒸氣火鍋。蒸氣火鍋的配料並不算很多,但仍不乏大路海鮮,如:日本廣島蠔、新鮮海中蝦,帆立貝及沙白等海鮮均是無限量供應,而除了海鮮外,還有雞件、豚肉片、肥牛片及多款蔬菜選擇,而點菜紙上及餐牌上亦有清楚列明每款食材的蒸煮時間,以保留食物本身的鮮味。個人認為這裏的海鮮非常新鮮,特別是沙白及海中蝦,海中蝦的size 雖然不算很大,但入口時帶有原有的鮮味,而且相當爽口及彈牙。 到了沙白了,當蜆殼打開後便可以啟動,個人認為沙白的味道超讚,蜆肉不但夠鮮甜,而且內裏沒有任何沙粒,蜆肉肉質爽口帶彈性,而且蜆汁帶有海水味,這個沙白我們encore了足足3次。 個人認為生蠔是比較難判斷生熟程度,所以即使說明了蒸煮時間,但我們還是決定蒸耐一點點,好讓生蠔變得全熟,不過,也許是煮得太久的關係,蠔身有點縮細了,不過,入口時仍能保持

個人認為生蠔是比較難判斷生熟程度,所以即使說明了蒸煮時間,但我們還是決定蒸耐一點點,好讓生蠔變得全熟,不過,也許是煮得太久的關係,蠔身有點縮細了,不過,入口時仍能保持creamy 的口味,蠔汁亦相當豐富,沒有太大的蠔腥味道。

另外,雞肉蒸煮後也挺美味,肉質嫩滑,帶有淡淡雞味,金菇菜入口爽甜,加點醬汁來吃,會令食物變得更香濃惹味,令鮮味更突出。

除了蒸氣火鍋外,我們還多加$88把食品升級,來吃紅蝦及帶子刺身,說實,紅蝦大大隻的,入口時味道鮮甜,蝦肉富有質感,而且蝦頭更有大量蝦膏,令味道變得更甘香。另外,帶子肉厚圓潤,肉質鮮甜無比。

壽司也是指定動作,個人認為三文魚壽司的味道最讚,入口是味道甘香,而且魚脂豐腴,飯粒亦軟硬適中,口感清爽。
蒸氣火鍋的重頭戲,想必是海鮮粥底,當然,食材越是涮得多,粥也會自然變得濃稠,這個海鮮粥的質感有點得潮洲粥,粥內帶有大量的飯粒,米香濃濃,既有海蝦的鮮味,亦有肉香,不過,粥底有點鹹,需要再加入清水慢煮,把鹹度調正過來。
肚子雖然很撐,但還是想吃點甜品,為完美的放題畫上句號,這樣才算是真正的滿足。

2015-12-09
2015-12-12 3218 瀏覽
一班人出來飯聚,都不知食什麼,也不知去那裏吃晚。番本新出了蒸氣火鍋,但必須3人以上才可以吃,又有日式放題供應,蒸氣火鍋也不用另外數貴,都幾吸引。二話不說便決定去番本日式放題,一班人一齊蠔下佢。番本地方都幾大,坐位又坐的舒服,只是人多時,都會有些出錯漏單的情況出現。但其實食物供應的很快,所以很容發現漏單的情況。食物材料,海鮮也不差,放題的魚生刺生都算大件,燒炸物味道做得不錯,甜品選擇也多,蒸火鍋還有粥底,粥底還是很香濃的海鮮味,飲品品任飲,還有清酒梅酒飲品,以HKD208+10%食1.5小時,也算不錯。*************************番本日式放題在商場的3樓,就是全層的,由扶手電梯進來便看到這個大招牌。然後便找服務員安排入座,在等候時看到還有些放題的收費和飲品無限任飲的廣告牌。還有說明蒸氣火鍋,必須3人以上才可以提供,所以大家想來吃,最好要有4人了。地址、電話、收費全部都在咭片內上。在等入坐時,看看右手邊的環境,原有轉彎的地方,相信都幾多坐位。我們便坐左手邊,進來都好坐位,我們19:30來到,還沒有人坐,真的沒想到20:00便滿坐了。蒸火鍋食物紙,還說明每種食物蒸的時間

*************************

地址、電話、收費全部都在咭片內上。
火鍋食物紙,還說明每種食物蒸的時間多少,都幾貼心。
有3款調味料,蕃茄醬、鼓油、蒜蓉泥,都是用上蒸火鍋的海鮮上調味之用。
火鍋就是這樣。
拿開個蓋,是只有一層,那麼我們便要每款食物來蒸,而又需要1小時後便食粥底,否則粥底會好咸,所以必須要加水進粥內。
咸柑桔和果汁先生的橙汁,還有些罐裝汽水,但吃放題,沒理由飲到成肚氣,吃不下食物吧。
火鍋食材,日本廣島蠔。這些日本廣島蠔不算大也不算細隻,都幾新鮮。

本來入第1張單時要18隻蠔,後來只來了3隻,我們再入12隻,最後都不是給我們12隻。
蒸了5分鐘,熟了,取走蓋時要小心,我給蒸氣噴在手指上,痛了一個晚上。
用那蕃茄醬配日本廣島蠔,蠔都不錯,蠔味道都幾重。
鮮金菇、日本南瓜片和小棠菜。真的很快,2分鐘便熟了。只是這樣蒸熟,小棠菜有點乾身,鮮金菇還好,日本南瓜片很甜。
吃完蒸火鍋,然後要吃粥底,其實是需要1小時後便要吃粥底,否則便會很咸。
蒸食物時,是需要加點水,因為怕火鍋蒸的久了,粥也乾了。
米花是爆開了,不是很綿的粥,但入口都花了七七八八。還有湯底是用上魚湯,再加上蒸海鮮的水混在粥底之中,特別很香濃的海鮮味,確實是精華所在。
刺身拼盤: 三文魚刺身、白肉拖羅刺身、鯛魚刺身、希露魚刺身、榮螺刺身、赤貝刺身、原隻甜蝦刺身和北海道帶子刺身
白肉拖羅刺身,肉身都幾白,沒什麼特別的味道,都算切得大片。
三文魚刺身,肉色色澤光亮,都幾新鮮。
北海道帶子刺身,有點細粒,但入口很清甜,好吃。

希露魚刺身,都算爽口,沒有苦味,都是新鮮的。
人蔘雞湯,入口甘甘地,有點像花簱蔘味,也易入口,飲完都幾暖身。
胡麻豆腐,豆腐都幾滑口,淡淡的胡麻醬汁又幾好味。

牛油蒜香炒帶子,沒什麼牛油或蒜香味,但醬汁味配上都幾好吃。
鹽燒鯖魚,燒得不夠香脆,味道還可以。
鵝肝帶子壽司和柚子胡椒針魚壽司
柚子胡椒針魚壽司,入口帶點酸甜味,很好吃。
鵝肝帶子壽司,鵝肝的味都幾重,帶子的鮮甜味便搶過了。
炸雞軟骨粒、,紫心香芋丸和日式炸芝士年糕看上去圓圓的外型,都幾吸引。
日式炸芝士年糕,夾件年糕不腍的,吃下時內軟,芝士還會流出來,很香芝士味,好吃。
紫心香芋丸,像一粒炸了的肉丸,吃下時甜甜地帶點香芋味道,好吃。
綠茶雪米糍,細細粒的雪米糍,有點凍。
吃下淡淡的綠茶味道,應該再多放一點時間在室溫,讓雪米糍軟身點應該會更好吃。
5 分鐘 (堂食)
  • 紫心香芋丸
  • 日式炸芝士年糕
  • 柚子胡椒針魚壽司
  • 胡麻豆腐
  • 北海道帶子刺身
上次去過番本食日式放題後都有一段時間冇上去了~~~看到飲食雜誌說它推出了蒸汽海鮮火窩所以就扯着我老媽陪我來試試~~~~~ 位於旺角的番本地點是超方便基本上在旺角中心出口一出過對面馬路就是了上次與朋友們一完飯局即可四散旺角就算玩夜了都有小巴回家所以一向是飯局的熱門首選~~上到去,真的是出乎意外的人山人海可以用座無虛設形容爆場情度十粒星~幸好我預先訂了枱稍等一下就可入座~~今次來的主要是蒸汽海鮮火窩除了此外我們也要了任食放題一大本厚厚的放題紙是任點任吃刺身魚生壽司熱食冷食前菜甜品任君選擇相當豐富 加HKD 88還可以升級任點任食6款星級美食我早已對那大大的虎蝦流口水了~~~ 星級版可選極級天笪紅蝦刺身, 池魚王刺身, 銅魚腩刺身等等不過因為要留肚吃火煱我只試了紅蝦刺身和帶子刺身紅蝦大大隻, 肉又爽又彈牙而且蝦頭入面滿是甜美的蝦膏!!真的很好味我已encore了幾次, 足可回本~~~點好了餐紙後, 服務員迅即set 好火爐另外亦在上面放了爐子和竹蓋子竹蓋子是有趣的三角塔好像一頂帽子呢~~~ 店員送上這張圖解指示點大抵是在鍋子裡放上自己喜愛的食物如海鮮, 肉類和蔬菜每款食物所需時間都不同如海鮮
上次去過番本食日式放題

都有一段時間冇上去了~~~

看到飲食雜誌說它推出了蒸汽海鮮火窩

所以就扯着我老媽陪我來試試~~~~~

位於旺角的番本地點是超方便

基本上在旺角中心出口一出過對面馬路就是了

上次與朋友們一完飯局即可四散

旺角就算玩夜了都有小巴回家

所以一向是飯局的熱門首選~~

上到去,真的是出乎意外的人山人海

可以用座無虛設形容

爆場情度十粒星~

幸好我預先訂了枱

稍等一下就可入座~~
今次來的主要是蒸汽海鮮火窩

除了此外我們也要了任食放題

一大本厚厚的放題紙是任點任吃

刺身魚生壽司熱食冷食前菜甜品任君選擇

相當豐富

加HKD 88還可以升級

任點任食6款星級美食

我早已對那大大的虎蝦流口水了~~~
星級版可選極級天笪紅蝦刺身, 池魚王刺身, 銅魚腩刺身等等

不過因為要留肚吃火煱

我只試了紅蝦刺身和帶子刺身

紅蝦大大隻, 肉又爽又彈牙

而且蝦頭入面滿是甜美的蝦膏!!

真的很好味

我已encore了幾次, 足可回本~~~
點好了餐紙後, 服務員迅即set 好火爐

另外亦在上面放了爐子和竹蓋子

竹蓋子是有趣的三角塔

好像一頂帽子呢~~~

店員送上這張圖解指示點

大抵是在鍋子裡放上自己喜愛的食物如海鮮, 肉類和蔬菜

每款食物所需時間都不同

如海鮮大約需時4-5分鐘

而肉類則時間要長一點才會熟

不過餐廳不會提供計時器

大家要自己計好時間開蓋喔~~~

揭開竹蓋就見到鍋子

鍋子上面有些小洞

憑藉蒸氣的熱力把食物蒸熟

而之後的水和精華會在小洞中向下流

而餐廳亦預早放上了米

待吃完所有的食物後

可請店員把這個蓋子揭起

當中的米就會混合精華水煮成粥呢~~

店員說由米成粥約需時80分鐘~

第一輪我們先放上海鮮來蒸

因為海鮮蒸的時間較短

可以快些吃到呢~~

全放上去蓋上蓋子就可以了!

貝類海鮮選擇都蠻多

生蠔, 扇貝, 蛤蜊全都齊全!

生蠔size不算少,熟後充滿蠔的鮮香味

而且肉質creamy, 吃後有滿滿豐膄的蠔香味!

扇貝則是大size,

咬下去有很粉嫩的感覺

群邊亦夠脆口, 不過注意不要蒸過長時間

否則海鮮會過老而影响口感~~~
蜆子鮮甜得沒話說

完全無砂的感覺超好!!

入口爽甜又夠嫩滑

就連內裡的汁都是清甜的

我最喜歡這個了!!!
海鮮亦是非常新鮮!!!

份量是偏向中大SIZE

很易熟掉而且肉質又爽甜又夠彈

蝦頭亦有很香的膏呢~~

YUMMY!
最後也點了些雞肉和蔬菜~

肉類要花多點時間蒸熟

雞肉肉質很嫩滑

口感好像我們在酒樓吃的滑雞飯般又滑又甜

不過我是把金菇連同雞肉一起放

所以金菇最後有點過老><

入口很韌喔~~~

吃完所有食物後

也是時候吃粥了~~~

打開鍋子就見滿滿的一鍋綿滑海鮮雞粥~~~

不過坦白說, 不知是否我放了很多食物去蒸

過多精華汁吸收情況下

這個粥味道太濃太咸><

所以我只品嚐了幾口就放棄了~

可惜喔~

它可是很香的~

這個任食放題時間約是2小時

吃完火鍋都差不多用了個半小時

差不多時間侍應會問你Take last order

我們也盡最後努力點了一round 刺身

刺身這裡是合格有餘的水平

三文魚, 帶子, 甜蝦各樣都在水準內

鮮甜脆口, 個人覺得以任食放題的標準來看就己是蠻不錯~

也點了炸蕃薯和天婦羅茄子等~~

炸蕃薯很清甜很好味

是我的必吃推介~~

天婦羅茄子炸漿不太厚

茄子都很香脆爽甜

入口也不會太油膩

感覺不錯~~

2015-12-08
1 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
2015-12-11 2325 瀏覽
約左幾個大食朋友行完旺中再食放題,餐廳十分方便,旺中斜對面,MTR一出就見到。我們另外加$88升級優惠無限食升級sashimisashimi有冰座住都幾衛生,可惜魚生唔算厚切,但冇雪藏味都可接受。仲有點了燒物:燒廣島蠔上面的芝士太多太濃,蓋過左蠔的鮮味,而且蠔都好細隻,唔抵食反而燒羊架就做得唔錯,一D都唔dry仲好juicy tim~芝士煮青口,個人認為有點heavy....最後唔少得叫梅酒...易入口...最岩送燒物

我們另外加$88升級優惠無限食升級sashimi

仲有點了燒物:
芝士煮青口,個人認為有點heavy....
最後唔少得叫梅酒...易入口...最岩送燒物
題外話/補充資料: 其實呢間日本料理一般,食物選擇唔算多。可能因為做埋蒸氣火煱所以每樣都唔多精,蒸氣火煱又好普通。 唔夠Staff所以冇咩人汁野
2015-12-10 1940 瀏覽
近來日元持續低企,今日到太子某老牌模型店買模型後,途經旺角看見某店叫『番本』,是屬於日式放題。見唔洗二舊一位,一於入去光顧睇下係唔係好易番本。 坐低後看見有13種分類 order 紙,包括前菜、刺身、壽司、手卷、創作卷物、日本料理、燒烤、湯、天婦羅、炸物、麵食、甜品、和飲品。 前菜小吃叫了和風珍味浸白蜆和辣味螺肉。蜆肉鮮嫩滑溜,螺肉香辣味濃。 刺身點了三文魚刺身、白肉拖羅刺身、鯛魚刺身,原隻甜蝦刺身、北海道帶子刺身,各款刺身都新鮮兼鮮嫩爽口。尤其是三文魚肉質肥美鮮滑,唔點任何醬料都十分美味。 壽司點了鵝肝帶子壽司、香葱海膽碎吞拿魚壽司和松葉蟹棒壽司,各類壽司都十分美味,只可惜海膽和鵝肝的份量不多,只好食多幾件。 日本料理點了和風牛肉粒、日式鰻魚炒飯和牛油蒜香炒帶子。牛肉粒牛味濃郁,外香內嫩。日式鰻魚炒飯香味濃郁,乾身入味。牛油蒜香炒帶子牛油滲入帶子提升了帶子鮮味,帶子鮮嫩爽滑彈牙。 燒烤點了鹽燒牛舌、鹽燒雞中翼和北海燒蠔。牛舌香濃爽滑,肉質嫩滑。雞中翼外脆內軟,內裏肉質鮮嫩帶點點雞油,十分滋味。 天婦羅點了虎蝦天婦羅、日本南瓜天婦羅和糖心蕃薯天婦羅。南瓜和蕃薯都十分鮮甜。虎蝦肉質鮮嫩彈

坐低後看見有13種分類 order 紙,包括前菜、刺身壽司、手卷、創作卷物、日本料理、燒烤、湯、天婦羅、炸物、麵食、甜品、和飲品。

燒烤點了鹽燒牛舌、鹽燒雞中翼和北海燒蠔。牛舌香濃爽滑,肉質嫩滑。雞中翼外脆內軟,內裏肉質鮮嫩帶點點雞油,十分滋味。 天婦羅點了虎蝦天婦羅、日本南瓜天婦羅和糖心蕃薯天婦羅。南瓜和蕃薯都十分鮮甜。虎蝦肉質鮮嫩彈牙,連同外表爽脆炸蛋漿一起食,口感一流。

甜品點了鮮芒果布甸、360奶凍、朱古力雪糕和芝麻雪糕。各款都不錯。最後看見鄰枱大大隻的燒帶子,終於忍唔住加錢升級,一口氣食了八大隻燒帶子,帶子肉質鮮嫩,美味非常。加$8豪食八隻大大隻鮮嫩帶子。(加錢後可任食的),的確『番本』。

2015-12-08 1979 瀏覽
比前面的食評騙了,所以事過幾天都不得不上來寫一下..見咁多好評所以前幾天生日就到番本大刷一餐,8點任食兩小時一開始即刻點了最愛的希靈魚,帶子,甜蝦,三文魚刺身..但希靈魚沒有脆卜卜口感,而且肉梅的,朋友話帶子有點潺,而且甜蝦唔新鮮,但三文魚好味ok..之後罕見地除了三文魚都沒有再點其他刺身了,壽司方面,玉子又有D啡啡綠綠咁,夾起飯又散開,其他食物不過不失,有D食物叫左冇黎到..奶涷9時20分已經沽清所以試唔到,同埋9:20就要last order太早了,食得好飽,服務ok,但食物一般,之前幾個食評個個都話"番本了"未免太誇張吧,下次唔會再去..講完
比前面的食評騙了,所以事過幾天都不得不上來寫一下..
見咁多好評所以前幾天生日就到番本大刷一餐,8點任食兩小時

一開始即刻點了最愛的希靈魚,帶子,甜蝦,三文魚刺身..
但希靈魚沒有脆卜卜口感,而且肉梅的,
朋友話帶子有點潺,而且甜蝦唔新鮮,
但三文魚好味ok..
之後罕見地除了三文魚都沒有再點其他刺身了,

壽司方面,玉子又有D啡啡綠綠咁,夾起飯又散開,
其他食物不過不失,有D食物叫左冇黎到..

奶涷9時20分已經沽清所以試唔到,
同埋9:20就要last order太早了,

食得好飽,服務ok,但食物一般,
之前幾個食評個個都話"番本了"未免太誇張吧,
下次唔會再去..講完

2015-12-03