2019-04-01 1037 瀏覽
都未食過咁貴嘅燒鵝,環境麻麻地,好多人好逼,價錢仲好貴。半只燒鵝都要幾舊水,全部俾曬啲好肥嘅,皮又唔夠脆,下面連住全部都系肥膏,點食啊?啲肉好厚好柴,咬咗好耐都咬唔爛,唔知係咪燒得太耐太入味,好鹹,送飯都嫌太鹹,好彩有酸梅醬點下。太失望啦,下次都唔會咁蠢等咁耐來食。
2019-03-22 649 瀏覽
味道好普通,完全算唔上係米芝蓮級別嘅燒鵝。燒鵝唔新鮮啦,唔知係因爲我去得遲定係點,反正凍冰冰,食落啲肉無口感,係霉噶,幾百蚊碟嘢就咁浪費曬。雲吞面好大陣揀水味,啲雲吞又唔夠爽口。呢餐飯幾百蚊都好似無咩落肚咁,好唔抵食。
2019-03-13 765 瀏覽
真係唔知道點解咁多人話好食咯,超級多人,經常排曬長龍,但係服務態度差,啲嘢又唔好食,燒鵝同叉燒一樣,都係又乾又柴,價錢仲好貴。百分之八十都係慕名而來嘅大陸人,唔知佢地邊度聽到話好食,搞到全部踴曬過來,反而越做越差,啲嘢越來越難食,唔明點解仲會有咁多人來!
2019-03-04 831 瀏覽
個個都話好食,真係壹啲都唔覺得咯。等位足足等咗五十分鐘先有得坐,服務態度又唔好,茶餐廳啲仲好過佢。啲餸仲好貴,食燒鵝點都要幾舊水,都唔係真係咁好食姐,又凍又鞋,求其穩間燒味鋪都好食過佢。完全唔值,掛米芝蓮嘅牌賣大排檔嘅野,仲不如去茶餐廳食,又便又好味。
2019-03-01 798 瀏覽
叫半斤叉燒外賣,講明半肥瘦,點知中晒伏,啲叉燒又瘦又硬又柴,好多街邊燒味舖都好過佢,燒鵝就一早知唔掂,所以食過一次就算,以前叉燒都OK,點知依家差咗咁多,唔知係咪大陸客太多,供不應求,燒嘅時間短咗,火候唔夠🤬🤬🤬
叉燒
2019-02-28 855 瀏覽
12點左右去到 等左9個字先入得,肚餓真係要諗清楚食唔食呢間燒鵝分為了¼ 半隻 全隻並且分上莊 下莊 也就是 上面部分 和下面部分 下面部分因為有腿、自然價格上也會相對高一些 買之前要想好、否則會躺著也中槍。我地要左1/4燒鵝,蜜汁叉燒,手拍青瓜#甘牌燒鵝# 1/4差不多$200,賣相很好,很光澤。食起上黎真係傳聞中一樣咁肥美,又嫩,又入味。外皮又香脆,唔洗加醬料都得 好鮮味。#蜜汁叉燒# 叉燒既量都幾多,外面夠韌勁,但是裡面又很好嚼,外焦裡嫩,很有汁水,肥瘦相間,一口咬下去很滿足。#手拍青瓜# 夠爽又入味,好開胃既前菜雖然是傳聞中鏞記老闆的弟弟開的店,但是也毫不遜色。

燒鵝分為了¼ 半隻 全隻

並且分上莊 下莊 也就是 上面部分 和下面部分
下面部分因為有腿、自然價格上也會相對高一些
買之前要想好、否則會躺著也中槍。

我地要左1/4燒鵝,蜜汁叉燒,手拍青瓜

#手拍青瓜# 夠爽又入味,好開胃既前菜

雖然是傳聞中鏞記老闆的弟弟開的店,但是也毫不遜色。

2018-10-28
45 分鐘 (堂食)
2019-02-22 994 瀏覽
很火的米其林一星餐廳,所以下午4點半到了去前台拿號,然後排隊。 5點進屋,提前做了功課,排隊時也看了菜單。所以點菜是順手拈來,燒鵝下莊1/4有一個鵝腿,190港幣。化皮乳豬165,蜜汁叉燒65,還有鴛鴦腸56,牛肉拼海蜇70,青瓜條25港幣超好吃。幾乎每道菜都滿分,鴛鴦腸酒味略重。還有奶茶,蜂蜜柚子茶,檸檬茶。燒鵝絕對是重頭戲,皮香酥肉鮮嫩多汁。冰奶茶分量很多,完美支撐一頓晚飯的時間。買單662,很過癮。店裡只有36個座位,拼桌很正常,我們6個菜快擺不下了。是我心目中的平價米其林,與其他動輒人均600+的米其林一星不同,這家在價格、味道和效率都做到優秀。
2019-01-06
2019-02-14 829 瀏覽
條長龍就排到好虛冚,不過都係講普通話嘅,無咩本地人係度食。d服務員對住遊客態度就好好,對住本地人就好hea好求其,燒鵝已經唔好食了,鞋到咩咁,完全食唔落口。賴粉味道都一般般,越做越差唔怪得無本地人來啦。
2019-02-13 762 瀏覽
几年前来香港的时候吃过甘牌的烧鹅,当时觉得真的很好吃,一度以为是广东地区最好吃的烧鹅了。今年又去了一次香港,第一件事就是去吃烧鹅,没想到现在的甘牌还没到饭店就排起了长龙,店面也不大,心心念的烧鹅等再久也要吃上,只是现在店里的基本都是大陆游客,少了地道香港店铺的味道,烧鹅的味道也大不如前,肉没有嚼劲不怎么好吃,还是凉的。大失所望。
2019-01-29 1480 瀏覽
外國朋友來香港玩,指名要試米芝蓮食店-甘牌燒鵝。11點半開舖前到門口,已大排長龍想去第二間,但係外國朋友堅持想試,唯有邊傾計邊等。等候人數眾多,店員會派飛仔,攞完飛仔靠牆排隊。同時亦有一班人等外賣,店員雖然會響門口大叫號碼,但出出入入既人太多,企遠少少又聽唔到,感覺有啲混亂…等左個幾鐘頭後,終於可以入到去食野。舖頭入面唔大,坐得比較迫,位唔多,唔怪之要等咁耐。朋友先叫左一碟燒鵝、乳豬飯。燒鵝賣相唔錯,乳豬飯好少乳豬,外國朋友覺得都好味。自己叫左燒鵝髀飯,賣相一樣唔錯,食落去皮香脆,不過明明係燒鵝髀但冇乜肉,少少失望。唯獨醬汁最好味,用來送白飯多多都得!為左醬汁會再來,為左燒鵝既話要諗諗

燒鵝
乳豬飯

燒鵝髀飯
2018-12-16
100 分鐘 (堂食)
乳豬飯
2019-01-28 659 瀏覽
價錢真的好貴好貴呀,普通一碟燒鵝就要幾百塊,分量還少,只有那麼幾塊肉都不夠吃。就連白飯也是很小一碗,叉燒燒肉也是很一般的味道,吃不出和其他燒臘店的區別,最後還要收10%服務費,太坑了。
2019-01-21 780 瀏覽
排隊的時候被長龍嚇到,真的有這麼好吃嗎?一度認為自己沒來錯,人這麼多不會難吃到哪裡去。但是坐下發現大部分顧客都是講普通話的,遊客更多。上菜還挺快,但是也因為這樣,燒鵝吃起來一點不新鮮,又冷又柴,為了速度沒有了品質。最後那份例牌燒鵝都吃不完,又貴又不好吃,失望而去。
2019-01-10 909 瀏覽
之前食過燒鵝味道一般般唔算好好,以為叉燒會好d啦,原來都唔係,又乾又柴,一係就全部肥肉,一係就全部瘦肉,唔夠入味,浪費曬。價錢仲唔便,幾百蚊一份,最後得幾夠食得落口,口感麻麻地,下次真係請我都唔食!
2019-01-10 729 瀏覽
甘牌是每次去香港必打卡的地方,这次是17:00到的门口,也排队了近20分钟,点了烧鹅的上庄和肥叉烧还有我最爱的皮蛋,烧鹅和肥叉烧都那么这次没有点烤乳猪,下次补上。
2019-01-04
2019-01-03 951 瀏覽
作為平價香港米其林一星的燒臘名店─甘牌燒鵝 排隊的人當然是非常多了!五點不到來排位門口竟然已經站了很多人,到的時候已經被告知燒味飯沒有只能單點了,呵呵。大概等了近一個鐘頭 就飯點來說也還算可以了。都說服務態度不是很好,但我覺得老闆很熱情,嗓門是大了點每天面對那麼多人嘛沒辦法。是衝著他們家的招牌燒鵝和化皮乳豬來的,6點左右進店點單被告知化皮乳豬還有最後一份了,趕緊下單。「甘牌燒鵝」燒鵝皮脆入味,不過肉的部分我get不到燒鵝那麼受追捧的點,麻麻地。「燒乳豬」化皮乳豬真的是驚艷 皮非常脆,五花肉油的部分已經烤掉完全不覺得膩。「蜜汁叉燒」叉燒無功無過,蜜汁的味道還是蠻不錯的。照理來說這麼多肉肉我們應該完全吃不下的 但是不僅點了白灼菜心還叫了米飯哈哈哈真是能吃!店不是很大 但是翻桌率很高,感覺大家都吃的很快嘛,總的味道還是不錯的,單點性價比不高 建議人多點單也可以種類更多。