-牛霸王-@觀塘.一向覺得觀塘工廈多心思小店,耐唔耐都會去覓食。見到哩間餐廳裝修以木為主,簡約舒適。.食品以和風漢堡為主打,店員很有禮貌地仔細介紹哩度的menu,我地都點左佢推介的和牛漢堡。.日本手打和牛漢堡 (配麻辣酸瓜) ($128)賣相好精緻,漢堡扒上放上配菜和白蘿蔔蓉,最上面係橙紅色蘭王蛋黃。.漢堡丼飯有三種醬汁可以選擇,我們選了秘製漢堡汁,而配菜可以選擇日式泡菜或芥辣酸瓜。.和牛漢堡煎得表面焦香,咬落肉汁滿滿,口感鬆化,並非一般美式那種很結實的質地。配埋微甜的醬汁,更是滋味。.照燒雞扒沙律 ($78)好大份的沙律,照燒雞扒雞皮好香脆,雞肉保留了肉汁好細滑。大量清新的沙律菜加埋酸酸甜甜嘅醬汁,食落好清新,一啲都唔油膩。.蜂蜜綠茶 (+$5).

-牛霸王-
@觀塘
日本手打和牛漢堡 (配麻辣酸瓜) ($128)
照燒雞扒沙律 ($78)
蜂蜜綠茶 (+$5)
2023-12-20 57 瀏覽
身為觀塘街坊,梗係知觀塘工廈林立,美食數不勝數,所以間唔中都會上工廈行下摷好西食~今日見到一間門口仲貼住紅紙,原來係試業當中,見到個「牛」字🐮,老細兩眼即時bling bling😍,當然要入去試下啦!Menu好簡潔,目標為本,就係牛!佢主打牛漢堡飯,和牛或者安格斯,最吸精係佢用上有鮮豔橙紅色蛋黃嘅蘭王蛋 。🍳蛋黃上台真係成為焦點🤩嗰隻橙紅色好吸引🍳!用呢啲蛋漿撈飯~一絕!👍🏻❤️😋佢嘅漢堡飯有三種醬汁可以選:秘製漢堡汁、日式咖哩汁或者白味噌汁。我同老細一人叫一個,佢食和牛,我食安格斯,大家都係揀秘製漢堡汁,佢要酸瓜蓉,我要泡菜~和牛漢堡非常鬆軟、juicy!安格斯牛漢堡就肉味香濃,入面仲有流心芝士~各有特色!因為仍在試業中,所以人唔太多,午餐仲有其他選擇,有豚肉,有雞扒,豐儉由人,悉隨專便!🥰

手打和牛漢堡蘭王蛋飯配備製漢堡汁芥辣酸瓜

手打芝士安格斯漢堡蘭王蛋飯秘製漢堡汁配韓式泡菜

2023-12-20
手打和牛漢堡蘭王蛋飯配備製漢堡汁芥辣酸瓜
手打芝士安格斯漢堡蘭王蛋飯秘製漢堡汁配韓式泡菜
2023-12-20 32 瀏覽
觀塘工業大厦內新開了一間主打牛肉漢堡的日式料理店,我和朋友試了店長推介的:⭐招牌手打和牛漢堡蘭王蛋飯~蘭王蛋就像山峰上的日出,賣相吸睛。配上秘制漢堡汁及日式泡菜,下飯一流。蘭王蛋蛋漿與秘制醬汁簡直是Perfect Match,超級搭配。⭐生薑燒豚肉飯~豚肉肥瘦適中,一讚。⭐冷豆腐及日式和風沙律兩款小食都酸酸甜甜,十分開胃。⭐蜂蜜綠茶~跟餐加$5便可配一杯清新解渴的飲品,還可特別要求走冰,非常貼心。人均不用$140便可吃到美味的日式漢堡飯,價格相宜。
⭐生薑燒豚肉飯~豚肉肥瘦適中,一讚。
⭐冷豆腐及日式和風沙律兩款小食都酸酸甜甜,十分開胃。
人均不用$140便可吃到美味的日式漢堡飯,價格相宜。
2023-12-19 43 瀏覽
見新開就黎試試.招牌手打和牛漢堡蘭玉蛋飯 $128平時唔太食牛既我,呢個漢堡好出色,唔似機打實的的,和牛Juicy得黎,俾想像中有肉感,驚喜🥰 而醬係秘制漢堡汁,係有啲果香,加埋出色既蘭玉蛋,飯都係珍珠米,撈埋好幸福🥰 咖喱照燒雞扒飯 $78 而my favourite 雞扒都好出色,煎到個皮脆卜卜,雞肉都好Juicy,欣賞佢咖喱汁後勁係有啲辣☺️ 日本咖喱辣是難得,而且佢飯量夠多,啲汁份量都啱啱好,唔會太多汁死咸/ 太少會 Dry .環境都好日式🥰
見新開就黎試試
招牌手打和牛漢堡蘭玉蛋飯 $128

咖喱照燒雞扒飯 $78

環境都好日式🥰
2023-12-18 30 瀏覽
🍊 餐廳名稱:牛霸王 🐝 味道:8/10環境:9/10整體分數:8/10💰人均:$50-100———————————————————「挽肉與米」黎緊就會係香港開市,不過目前日本或者台灣都十分難預約… 小編又係d好懶既人,所以真係冇得食類似既餐館嘛?!錯錯錯!!!身為美食blogger,尋找美食再推介比大家就係我指責!就係我負責你今日既味道。今次為大家推介依家新開既漢堡扒界新星。日本手打和牛漢堡 💰128佢地既手打和牛漢堡扒用左澳洲和牛,所以係牛既油脂分佈同肉香味上有充分的既平衡感。拎。另外漢堡用人手製作,手打過程令肉質更具彈性,口感外脆內嫩。米飯係日本晴岡米,粒粒飽滿,黏稠感十足。配上雞蛋界貴族天花板,蘭王蛋!!真係天堂的一餐。咖喱吉列豬扒飯💰88豬扒外脆內軟,一舊接一舊咁食都唔會覺得油膩。值得讚下係個咖哩都唔馬虎,甜甜辣辣好日式既風味,係配飯配扒的王道醬汁。🗺️ 觀塘成業街19-21號成業工業大廈1樓26號舖 🔍#FlavorforToday觀塘🚆 港鐵觀塘站 B2 出口, 步行約5分鐘
🍊 餐廳名稱:牛霸王 🐝

🗺️ 觀塘成業街19-21號成業工業大廈1樓26號舖
🔍#FlavorforToday觀塘
🚆 港鐵觀塘站 B2 出口, 步行約5分鐘
2023-12-18 28 瀏覽
少爺仔的大學期考終於完結了,見他為準備考試全力以赴,備考期間已多次推卻與我們外出用膳,於是放工後就帶他去觀塘區的工廈尋訪美食。從觀塘地鐵站約三分鐘的步程,就行到成業街,當中成業工業大廈更是美食集中地。我們從一樓探店,到了26室見有間仍屬試業階段,主打牛肉美食的店舖~牛霸王,就入內試下。店長熱情推介"日本手打和牛漢堡" ,當中更有多款醬汁可選,阿仔選了秘製漢堡汁配日式泡菜($128),店主稱此醬汁為店中獨創,真的能做到與入口即溶的和牛相配合,美味回甘。 我選了和風牛肉飯($68),我們都選配了蜂蜜綠茶($5)。牛霸王是仍屬試業階段,我們誤打誤撞找對了這間日風牛肉食店。少爺仔對這碗日本手打和牛漢堡配日本米飯讚不絕口,手打和牛漢堡就是美食。

日本手打和牛漢堡
日本手打和牛漢堡
同同事開完OT就附近食埋DINNER先返屋企,平時食開棟大廈有新餐廳開左(連招牌都未開紅紙) 原來仲係試業階段,出面望入去 裝修行簡潔路線 幾有日本FEEL 招牌手打和牛漢堡蘭王蛋飯 $128自選配料: 日式泡菜自選醬汁: 秘製漢堡汁精美擺碟❤️飯👉🏻和牛漢堡👉🏻日式泡菜👉🏻蘿蔔蓉👉🏻蘭王蛋❤️手工和牛漢堡煎得表面香口 內裏保持肉汁豐富 肥美嫩滑,配合日式泡菜和蘿蔔蓉 一啖入口更添清爽感,秘製醬汁入口味道香濃 微微辛辛的 襯托和牛 帶出牛脂香味,再加入蘭王蛋液 那多層的口感和滋味 不得了手打芝士安格斯漢堡蘭王蛋飯 $118自選配料: 芥辣酸瓜自選醬汁: 白味噌汁精美擺碟❤️飯👉🏻安格斯漢堡👉🏻芥辣酸瓜👉🏻蘿蔔蓉👉🏻蘭王蛋❤️同事揀咗呢款 𠝹開漢堡時有芝心流出來 牛味濃郁加上邪惡芝心…芥末酸瓜磨成蓉+爽口的蘿蔔蓉 酸辣和清爽降低了漢堡的膩感,白味噌醬汁加入忌廉細煮 溫和的鹹香味又滿滿的細滑質感 店家的秘製醬汁 必試!*除左牛漢堡係吸睛之選,仲有其他日式丼飯可以揀*驚喜位:以為自選配料係用小碟上枱 原來會直接放在漢堡上 成為料理嘅一部份,可以自組口味*經理好貼心 我冇order飲品 佢送上一杯暖水

招牌手打和牛漢堡蘭王蛋飯 $128
自選配料: 日式泡菜
自選醬汁: 秘製漢堡汁

手打芝士安格斯漢堡蘭王蛋飯 $118
自選配料: 芥辣酸瓜
自選醬汁: 白味噌汁

*除左牛漢堡係吸睛之選,仲有其他日式丼飯可以揀

*經理好貼心 我冇order飲品 佢送上一杯暖水🫶🏻
2023-12-15
  • 招牌手打和牛漢堡蘭王蛋飯
啱啱去完日本返嚟就想搵返嗰種味道了👅見到呢間勁新嘅日式小店希望能夠解到我單思之苦😌 又真係解到喎小店兩外都勁earth tone 好啱我呢啲成日都要calming 嘅人🤭11點幾入去我好似係第一個客人店長勁nice 咁招待又同我介紹返個菜單睇吓有咩啱我食(唔係hard sell,係好passionate 嗰種)我就梗係試吓佢個招牌招牌手打和牛漢堡蘭王蛋飯($128)配咗白味噌汁 + 芥辣酸瓜呢個配搭如果唔係店長誠意推介我都未必會試但又真係有驚喜喎和牛漢堡+ 日本米食得出一個高級漢堡好Juicy, 牛味濃, 易入口😌我平時唔食白飯㗎, 但又係敗給軟滑嘅日本米🍚選擇食材好用心白味噌汁+芥辣酸瓜蓉口感creamy, 咸道適中, 帶淡淡嘅味噌味道同和牛漢堡+飯幾夾 (我食晒全碟😗)芥辣酸瓜(我平時唔會選擇)真係酸酸甜甜, 中和到油份, 成碟飯清新咗!蘭王蛋(好療癒)第一次食蘭王蛋整體同個飯幾夾, 冇蛋腥, 不過唔覺得佢特別outstanding😂和風沙律🥗 $38唔係好大碟, 沙律菜新鮮, 個和風汁帶日式麻油味,好食自家製蜂蜜綠茶(+$5)口味偏甜, 茶味算濃, 同個飯都幾夾整體而言, 今次發
啱啱去完日本返嚟就想搵返嗰種味道了👅

我都未必會試
但又真係有驚喜喎

和牛漢堡+ 日本米
食得出一個高級

漢堡好Juicy, 牛味濃, 易入口😌
我平時唔食白飯㗎, 但又係敗給軟滑嘅日本米🍚
選擇食材好用心

白味噌汁+芥辣酸瓜蓉
口感creamy, 咸道適中, 帶淡淡嘅味噌味道
同和牛漢堡+飯幾夾 (我食晒全碟😗)

蘭王蛋

(好療癒)
第一次食蘭王蛋

和風沙律🥗 $38
唔係好大碟, 沙律菜新鮮, 個和風汁帶日式麻油味,
好食

自家製蜂蜜綠茶(+$5)
口味偏甜, 茶味算濃, 同個飯都幾夾

整體而言, 今次發掘到好嘅日式餐廳好開心😀
感覺到小店嘅認真同對食物嘅熱誠,
店面好乾淨一絲不苟
所以食得好安心
價錢就貴在選料, 想好好對待自己嘅時候會再encore😋

手打和牛漢堡飯
📍牛霸王#5🫶🏻係最高環境:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻食物:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻回頭率:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻服務態度:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻-招牌手打和牛漢堡蘭王蛋飯 -$128佢地提供三款醬汁同兩種配菜 我就揀左秘制漢堡汁同日式泡菜 漢堡汁係甜甜咸咸咁 配埋日式泡菜 完全係白飯神偷 和牛漢堡未食已經聞到牛香味 將所有混埋一齊食 完全係100分咁夾 超推薦大家!咖哩吉列豬扒飯 -$88咖喱汁會有啲辣 所以食落好開胃 吉列豬扒配埋咖喱汁都亦然脆卜卜 睇相會以為份量好少 但其實一啲都唔少 而且佢地係用珍珠米
📍牛霸王

睇相會以為份量好少 但其實一啲都唔少 而且佢地係用珍珠米
  • 手打和牛漢堡蘭王蛋飯
  • 咖哩吉列豬扒飯
2023-12-16 28 瀏覽
📍 牛霸王(觀塘)最近觀塘係工業大廈開咗一間日式小店以手打和牛漢堡做招牌主打日本籣王蛋以溫泉蛋放上飯面好有噱頭餐廳裝修以簡約日式風格,木系餐枱,整個感覺都好舒服😌橙汁係鮮榨🍹仲有橙肉係入面,好新鮮✨✨招牌手打和牛漢堡籣王蛋飯手打和牛肉味濃厚,嫩滑多汁煎到焦香嘅漢堡扒,咬落去口感扎實外脆内軟、肉汁飽滿小~配以日式咖喱汁 回甘得黎 後勁帶點微辣係店主每日自家製😍✨生薑燒豚肉飯燒汁甜甜地 餸飯一流燒豚肉半肥瘦 有少少肥膏帶有點生薑味 有點開胃感覺肥膏入口即融 又有少少咬口豚肉嘅油脂滲入珍珠米好香🍚
📍 牛霸王(觀塘)
最近觀塘係工業大廈開咗一間日式小店
以手打和牛漢堡做招牌主打
日本籣王蛋以溫泉蛋放上飯面
好有噱頭
餐廳裝修以簡約日式風格,木系餐枱,整個感覺都好舒服😌
橙汁係鮮榨🍹仲有橙肉係入面,好新鮮✨

✨招牌手打和牛漢堡籣王蛋飯
手打和牛肉味濃厚,嫩滑多汁
煎到焦香嘅漢堡扒,咬落去口感扎實
外脆内軟、肉汁飽滿小~
配以日式咖喱汁 回甘得黎 後勁帶點微辣
係店主每日自家製😍

✨生薑燒豚肉飯
燒汁甜甜地 餸飯一流
燒豚肉半肥瘦 有少少肥膏
帶有點生薑味 有點開胃感覺
肥膏入口即融 又有少少咬口
豚肉嘅油脂滲入珍珠米好香🍚

喺觀塘返工真係唔怕冇好嘢食🫣今次又發掘左一間正嘢,主打食日式料理,啱啱新開lunch time去嘅時候冇乜人唔使排隊!完全係食完想再encore嘅節奏😙🌟日式手打和牛漢堡飯 $128‼️有三個汁可以揀,店員特別推薦白味噌汁,另外仲可以揀一款配菜,我揀咗自家制日式泡菜!和牛漢堡,上到嚟賣相超級正,有埋橙黃色嘅蛋黃超加分!呢度嘅漢堡唔係美式漢堡實的的嗰一隻,反而係偏向腍身少少,不過肉味超濃郁!加埋啲蛋汁一齊食好正(同埋泡菜都好加分🌟🌟)白味噌汁夠鹹香,係幾正🌟咖喱燒雞扒飯 $78‼️真係估唔到呢個雞扒飯會咁出色!首先佢每一塊雞扒都係非常之嫩滑,而且啲皮係煎到焦香,再加埋咖喱汁(入邊有蘿蔔同埋薯仔)本身唔鍾意食咖喱嘅我都覺得好好味🫣🫣🌟蜂蜜綠茶 $5‼️套餐價加$5有蜂蜜綠茶,都係佢哋自己沖,味道有啲似大快活嘅綠茶(有甜度的,不過好飲🤩)
喺觀塘返工真係唔怕冇好嘢食🫣
完全係食完想再encore嘅節奏😙

🌟日式手打和牛漢堡飯 $128
‼️有三個汁可以揀,店員特別推薦白

🌟咖喱燒雞扒飯 $78

‼️真係估唔到呢個雞扒飯會咁出色!
本身唔鍾意食咖喱嘅我都覺得好好味🫣🫣

🌟蜂蜜綠茶 $5
又去觀塘搵朋友食lunch,發現成業工業大廈有間新開日式餐廳,主打丼飯,加上店名叫牛霸王 ,向來喜歡吃牛及咖哩飯的我當然要朝聖一下!餐廳環境闊落,簡約日系木色裝潢,加上尚在試業中,lunch time 人流未算太多,坐得舒服可以同朋友慢慢吹水!來到當然要食牛,餐廳招牌菜係日本蘭王蛋漢堡丼飯,有兩款,分別係「招牌手打和牛漢堡蘭王蛋飯」及「手打芝士安格斯漢堡蘭王蛋飯」,可自選秘製漢堡汁、白味噌汁及日式咖哩汁,配料則日式泡菜、芥辣酸瓜二選一,另可加錢叫飲品。首先不得不讚其擺盤,最頂是橙紅色蘭王蛋,然後有蘿蔔蓉及泡菜,之後是漢堡及日本米飯及醬汁,層次及賣相鮮明吸引。招牌手打和牛漢堡蘭王蛋飯 $128和牛漢堡用鐵板煎外層帶有微微焦香,切開中間肉嫩多汁,洋蔥粒及牛肉取得平衡,和牛脂香同和牛肉香互相配合!蘭王蛋帶濃郁蛋香,自家秘制漢堡汁帶微微柚子酸味,非常清新,連埋蘿蔔蓉及泡菜一起放入口,層次感非常豐富,而且性價比極高。手打芝士安格斯漢堡蘭王蛋飯 $118安格斯漢堡扒牛味濃又多汁,咬落去不肥膩,入邊更有夾心芝士,味道更豐富,配微辣咖喱汁更顯濃郁香口,下次決定試埋白味噌汁,相信頗有新鮮感!蜂蜜綠茶 (

招牌手打和牛漢堡蘭王蛋飯 $128

手打芝士安格斯漢堡蘭王蛋飯 $118

蜂蜜綠茶 (+$5)
2023-12-14 37 瀏覽
聽同事講開咗間新日本料理,專食漢堡,我立即同朋友去試下😃 小店座位寬敞,乾淨企理,店員服務親切!一場嚟到緊係漢堡扒!同朋友分別嗌咗招牌手打和牛漢堡蘭王蛋丼飯同埋手打芝士安格斯漢堡蘭王蛋飯,賣相好靚!店員建議喺蛋黃一刀切落去,可以漏晒啲蛋汁落去個飯度!塊漢堡扒好鬆化,係手打同埋用澳洲和牛造,充滿油脂香同牛肉香,第一次食蘭王蛋,蛋汁橙紅色,味道甘甜!朋友嗌咗咖喱汁,我嗌咗秘制醬汁,甜甜地超好餸飯!啲米飯粒粒飽滿,好好食!有得嗌埋泡菜,好夾味,更好餸飯!跟個飯加$5有杯綠茶飲!

2023-12-13
2023-12-13 41 瀏覽
又一小小食店誕生喺觀塘工廈之內啦~雖然喺工廈,但係裝修都花足心機,充滿和風味又簡約,食材選料亦好細心,一定能夠牢牢抓住觀塘OL們的心~要食嘅話就一定要係每日限量供應~兼且係招牌嘅~日本蘭王蛋手打和牛漢堡丼飯($128)!!!和牛漢堡扒非常Juicy,肉感鬆軟,蘭王蛋非常堅挺,撩咗好多次才流出蛋汁,蛋香濃郁自選醬汁要咗白味噌汁,配料要芥辣酸瓜,真係想讚吓個combination 超好,白味噌汁質感Creamy,又唔膩,配日本米一流,有芥末微辣嘅後勁,又唔會搶咗牛肉嘅香唔食牛嘅,仲有其他選擇,推薦咖喱吉列豬扒飯($88),新鮮炸起嘅吉列豬扒,仲好熱辣辣㗎,外脆內鬆化,咖喱好香,係偏辛辣嘅口味冷豆腐 ($27)都值得一讚,濃濃嘅豆味,喚起我對豆味嘅記憶,因為市面上好多豆腐其實都冇乜味自家製蜂蜜綠茶(+$5)都好好飲

日本蘭王蛋手打和牛漢堡丼飯

咖喱吉列豬扒飯

自家製蜂蜜綠茶(+$5)都好好飲

日本蘭王蛋手打和牛漢堡丼飯
咖喱吉列豬扒飯
  • 冷豆腐
2023-12-12 34 瀏覽
今日再嚟到觀塘區覓食,成業工業大廈都係一個美食集中地。牛霸王一出𨋢就係,不過鋪面未有招牌,大家嚟就認住個單位號碼店舖座位之間嘅距離足夠,有簡單日式裝修,同會播住日文歌,氣氛都唔錯👏🏻舖頭主打日本蘭王蛋漢堡丼飯:和牛漢堡&芝士安格斯漢堡~ 三款醬汁同埋兩款配料都係店舖全自家製。都有另外五款特色丼飯。招牌手打和牛漢堡 ($128) 配泡菜秘製漢堡汁帶少少柚子香漢堡有極香極重牛味,面有少少焦香,肉質好實在,材料不馬虎!面頭仲有隻日本蛋🥚,撈飯食好惹味。成個餐都好開胃🤤

招牌手打和牛漢堡 ($128) 配泡菜
秘製漢堡汁帶少少柚子香