2023-12-12
今日約咗個舊同事見面喺佢公司附近嘅工廈見到呢間新開嘅餐廳就入去試下,入面簡單嘅系設計令人覺得非常放鬆同舒適見到呢款日本蘭黃蛋漢堡丼飯,覺得幾特別之前都冇試過,點咗一份招牌手打和牛漢堡,佢呢度可以有一個自選嘅醬汁同配料搭配。醬汁可選:有秘製漢堡汁,白味噌汁同埋日式咖哩汁;至於配料方面就可以選擇日式泡菜或者芥辣酸瓜我就揀咗白味噌汁同埋芥辣酸瓜,舊同事揀咗個咖哩吉列豬扒飯一齊食佢個餐就快啲送上,貌相非常吸引,本身咖哩汁同吉列菜式我已經好鍾意食,個吉列豬扒仲要炸到非常之香脆,但個豬扒又唔會鞋口係非常之軟嫩,被起出面好多日式好食,而且佢嘅炸漿唔會好厚,同內面豬扒個比例夾得好好,簡單嘅紫菜輕輕點綴就已經好美觀至於我期待已久嘅漢堡丼飯轉頭都送上,擺盤非常精美,賞心悅目,有種日本嘅簡潔美。望住最高橙金金嘅蘭黃雞蛋,中間再夾住芥末蘿蔔蓉,再有厚身嘅香口漢堡,最底層就係日本米,一層層疊住確實好似漢堡,另類嘅漢堡丼。而且味道係非常唔錯,手打牛肉漢堡好有牛肉味道,口感一流,和牛濃郁嘅香氣喺口腔蔓延。配上蘿蔔同芥末蓉咁樣食,有種解膩嘅感覺,食落唔會覺得好似西式漢堡咁油,而且佢嘅飯搭配白味噌汁係非常之好味同開胃,
配上蘿蔔同芥末蓉咁樣食,有種解膩嘅感覺,食落唔會覺得好似西式漢堡咁油,而且佢嘅飯搭配白味噌汁係非常之好味同開胃,醬汁淡淡唔會太稠同膩,成個餐食落覺得非常輕盈清新,挫開埋個蛋黃又係另一種嘅味道同口感,層次豐富再提升,好味道,推介!
題外話係呢度嘅職員非常好服務,令外木系餐具亦好日本feel,令你確實有一種喺日本嘅感覺,午餐嚟個簡單嘅美食同服務體驗,又同舊同事傾下計,真係可以令人再有力氣返工!