2024-01-14
香港既變遷,令工業唔再成為主流,但獅子山不死精神令大家積極適應求變。工業大厦迅速轉營,成就左一間間卧虎藏龍既好餐廳。但係競爭越來越多,小店要分一杯羹,必須要有賣點同實力,先可以突圍而出。呢間新開嘅店鋪,簡單黎講就係賣真材實料,料好,樣靚,價錢合理。 🍖佢哋招牌喺手打和牛漢堡蘭王蛋飯,每一種材料都係來自日本,鄉下嘅味道相信大家都非常熱愛。和牛漢堡最怕就係因為油脂太多,會做到非常鬆散,而且成口係油,變相材料就算幾靚,味道都會太油太膩。但係店鋪既漢堡扒相對會結實一啲,相信係係處理免治肉嘅過程之中,剔除過多嘅油脂,或者混合咗多啲瘦肉嘅部份。再加上喺煎煮嘅時候,透過火候逼出多餘油份。而且佢地做法非常聰明,加入左蘭王蛋嘅蛋黃,好睇得黎又中和到肉既油份,佢又比你自選醬汁同另一種配料,我揀左白味噌汁同芥末酸瓜。酸瓜碎佢切到好細好蓉,避免左好似食漢堡包時候成塊青瓜放入口既個種過份刺激,又可以同白味噌一樣,輕柔地平衡肉嘅味道。 🍖另一個聰明的地方就係自選醬汁嘅配搭,有三種醬汁兩種配了,客人就可以因應自己喜愛帶出唔同嘅口味。而我問過店員,邊種配搭係最好或者佢最推介嘅選擇,我嘅選擇原來都係佢推介之一。令我不禁
🍖另一個聰明的地方就係自選醬汁嘅配搭,有三種醬汁兩種配了,客人就可以因應自己喜愛帶出唔同嘅口味。而我問過店員,邊種配搭係最好或者佢最推介嘅選擇,我嘅選擇原來都係佢推介之一。令我不禁沾沾自喜。
🍖當然除咗漢堡扒,佢哋仲有好幾款唔同嘅飯類選擇,同埋健康沙律之選。我期待下次食佢既咖哩吉列豬扒。
🍺✨️我叫白桃烏龍,佢用日式茶壺上,成件事更加似置身於日本,呢餐食得舒服,又俾個胃食到好嘅材料,係絕對好味嘅一餐。