2015-05-02 2122 瀏覽
睇完復仇者, 好肚餓, 見呢間啲評價ok咪試試囉, 點知質素有驚喜!午市11:30am開始, 我地一行兩人12:30pm到, 唔駛等位.叫咗極上牛肩肉90mins ($138加一)食物:極上牛肩肉肉味濃, 質頗嫩       嚴選牛肩肉就肉味濃, 但質肉ok鞋       豚肉片就肉嫩豬味夠.       以上肉類, 肥肉都唔多, under$200, 質素好滿意!!但佢我就覺得切得太薄, 致口感略差.除咗生肉類, 仲有牛肉炒飯, 咖喱牛肉, 素食(豆腐, 芋絲, 拉麵, 烏冬, 幾種丸等) 同甜品(雪糕同菓子)咖喱牛肉好好味, 丸類, 拉麵都唔錯, 但炒飯就油咗啲, 烏冬亦唔彈牙.雪糕有雪糕筒提供, 雪糕唔太甜, 建議加雲呢拿味, 另外推薦香蕉菓子.註:生肉類(牛肉豚肉)上菜速度都幾慢, order完要10-15mins先到, 有待改善.

嚴選牛肩肉就肉味濃, 但質肉ok鞋
       豚肉片就肉嫩豬味夠.
但佢我就覺得切得太薄, 致口感略差.
雪糕有雪糕筒提供
, 雪糕唔太甜, 建議加雲呢拿味, 另外推薦香蕉菓子.
題外話/補充資料: 生肉類(牛肉豚肉)上菜速度慢, 有待改善.
2015-04-19
  • 極上牛肩肉
  • 豚肉片
  • 咖喱牛肉
  • 雪糕
  • 香蕉菓子
2015-04-30 1645 瀏覽
牛氣勁多人排隊 記住要早幾日book位 我地walk in 都等左幾耐下不過好值得 因為真係好正架個湯我地要壽喜燒 大家一定要加十蚊加棉花糖 個waiter會即場用一個棉花糖 係個鑊都煎 再加湯 好好好香同甜啊個湯底呢間Shabu shabu勝在勁多野食有沙律啦(many sauces) pineapple corn 青瓜等仲有壽司啊 雖然得幾款 個吞拿魚壽司好正架仲有蟹棒壽司都好鮮甜到主角 啲牛同豬肉 我地叫左178蚊個款極尚牛肉好正 肥瘦比例不錯 好適合吾太鐘意太肥既肥牛既人而雞就有少少雪味 所以冇refill啲肉任refill好扺到其他材料 我覺得個餃子最好食 係白菜豬肉 好香又好大粒但菜既選擇較少 只得生菜金菇啲丸就冇乜special 有腸同魚腐 魚腐個texture似魚蛋 都幾好食既
不過好值得 因為真係好正架
而雞就有少少雪味 所以冇refill
啲肉任refill好扺
到其他材料 我覺得個餃子最好食 係白菜豬肉 好香又好大粒
但菜既選擇較少 只得生菜金菇
媽媽生日話想吃自助餐…就上來試試他近來Open rice 人氣極牛-牛氣。我們叫了最豪華的極上澳洲和牛牛肩肉放題+昆布辛口地獄湯(侍應話已調較了,不算好辣)來了湯之後,就是牛和其他各款美食。嗯、牛質不錯…雖不及在日本吃的神戶牛…不過這質素還算可以。在吃時我們發現愈叫愈差D牛質…禮貌地問一下問問待應話是不是給錯了又或者叫完第一、二碟其實其他再叫會次一等。跟待應確認了其實不可能份份牛一樣,好注重牛的紋好不好才好不好吃,看來我們彩數真不好。
來了湯之後,就是牛和其他各款美食。
嗯、牛質不錯…雖不及在日本吃的神戶牛…不過這質素還算可以。
在吃時我們發現愈叫愈差D牛質…
極上澳洲和牛牛肩肉
各種美食-美國豚腩肉,三文魚,青口…
自助棉花糖
壽司陣1
壽司陣2
題外話/補充資料: 未必回來再吃…訂位難約(常full),Walk in 要家人等齊人又要等可以入 ,之後最多只有九十分鐘嫌太小時間。 如果不是6點至6點25分晚上齊人入定來吃根本沒心情。
2015-04-26
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
極上澳洲和牛牛肩肉
各種美食-美國豚腩肉,三文魚,青口…
自助棉花糖
壽司陣1
2015-04-28 1853 瀏覽
同屋企人慶祝生日, 由於我地都好鐘意打邊爐, 而且大家放工去旺角都方便, 所以就決定試下呢間新開ge Shabu-shabu! 類似的餐廳其實都食過幾次, 各有特色, 有D就係有haagen dazs雪糕, 有D有yoghurt, 有D就係一人一煱! 而牛氣ge賣點應該就係款式多喇!!!先講基本食材, 豬肉牛肉都好新鮮! 一坐低就即刻送到泥! 各種丸都應有盡有, 最勁係連螺都有得食品!! 大大粒, 好新觧!!! DESSERT方面仲多選擇, 有牛乳乳酪, 棉花糖, 爆谷, 蛋糕, SUSHI, , 超正!!!!價錢合理, 不過真係超多人等位囉....下次去要BOOK定先得!!!

2015-04-16
45 分鐘 (堂食)
  • 牛乳乳酪
2015-04-25 3807 瀏覽
見到呢間近排人氣高就去試試, 下午5點左右去到, 有好多枱, 一心諗住食下個棉花糖湯底, 點知個棉花糖機壤左, 唉算啦反正都落左order, 叫左個極上牛, d牛肉幾好有雪花, 一共叫左5碟牛, 除左第1碟d肉比較彈牙, 其他都鞋鞋地牛X鍋就食得多, 同呢度有好多唔同既地方, 例如呢度有蒜粒/椒粒比你加落醬油度 (我認為呢d同呢度唔係好夾, 因為唔係中式火鍋); 多左d甜點, 好似布丁/和果子/棉花糖, 飲既係罐裝飲品, 最正既係有可口可樂, 仲有熱茶; 食物款式60%係一樣, 呢度多左墨魚滑, 不過次次一拎出黎就比人攞晒!!! 總括黎講都幾新鮮既對於我呢D成日食牛X鍋既人! 可以一試丫~

2015-04-19
2015-04-24 3554 瀏覽
旺角最近最熱嘅食店一定係牛気,今日終於有機會試下。食過好多間類似嘅日式牛涮鍋店,哩間真係試過當中最正嘅!揀左中價位$178嘅極上美國牛肩肉。湯底就係各位都推介嘅壽喜燒。之前食壽喜燒都覺得味道較濃,食耐左會有d膩,好快就飽。 哩隻壽喜燒味道唔太甜,配合牛肉好夾。根本唔需要點任何醬汁,已經夠哂味,壽喜燒嘅甜味令牛肉味更出,第一次嚟一定要加$10試哩款湯底。 附送嘅三文魚刺身好滑好肥美。跟住就係今晚嘅主角牛肉喇!其實極上美國牛肩肉已經好靚,色澤鮮紅,肥瘦適中,油脂剛好。薄薄一片,滾幾下就食得,牛肉味夠無雪味,而且夠嫩。其他火鍋店追加肉質素會差好多,但牛気真係保證碟碟都咁靚! 睇下追加嘅牛,仲靚過第一碟,真係忍唔住要食多幾片回本呀!豚肉都好食,因為夠薄,所以唔鞋,食豚肉點麻醬就最夾。雞肉就麻麻。火鍋醬料自己調較,大路嘅都有齊。另外火鍋配料選擇亦夠精。 最令人驚起係有大大隻嘅螺肉任食,螺肉真係好大件,夠厚實夠咬口,又無沙,係回報之選。 丸都有好幾款,最愛綠色嘅呑拿魚丸,墨魚丸就好彈牙,台灣腸仔都好好食。墨魚滑好多人拎,幾彈牙。另外蕃茄好新鮮好甜,平時少食嘅木耳估唔到幾好食,夠爽,沾上湯底甜甜地,
壽喜燒湯底
三文魚刺身
附送嘅三文魚刺身好滑好肥美。跟住就係今晚嘅主角牛肉喇!
極上美國牛肩肉
追加極上美國牛肩肉
睇下追加嘅牛,仲靚過第一碟,真係忍唔住要食多幾片回本呀!
雞肉&豚肉
火鍋醬料
火鍋醬料自己調較,大路嘅都有齊。另外火鍋配料選擇亦夠精。
螺肉

丸都有好幾款,最愛綠色嘅呑拿魚丸,墨魚丸就好彈牙,台灣腸仔都好好食。墨魚滑好多人拎,幾彈牙。另外蕃茄好新鮮好甜,平時少食嘅木耳估唔到幾好食,夠爽,沾上湯底甜甜地,好夾。 另外烏冬同拉麵質素不錯,細細份。無飯不歡嘅可以試下咖喱牛肉撈飯,日式咖喱汁唔辣,而且牛肉好大件,真材實料。
沙律吧
好鐘意個沙律吧,係等緊個湯滾時可以食下野,推介日本小蕃薯,好甜。
甜品
甜品都幾精美,有一杯杯奶凍,但太飽無試。和菓子同香蕉冰卷真係幾煙韌,紅豆甜味剛好,香蕉就甜左d。椰汁糯米不太甜,幾好,不過食完好滯,share就啱啱好。最正嘅甜品就係原味乳酪,食左幾杯,酸酸甜甜,又夠滑,好啱消滯。綠茶雪糕就較失色,無咩綠茶味,而且質地係沙冰同雪糕之間,有d怪。
原味乳酪好味
飲品都係自己拎,有齊大路嘅汽水,亦都提供兩款茶包沖熱茶。牛気果然係夠哂牛氣,牛肉質素高,上肉又快,絕對係大胃王食肉獸嘅天堂。
壽喜燒湯底
三文魚刺身
極上美國牛肩肉
追加極上美國牛肩肉
螺肉
2015-04-24 2785 瀏覽
果晚一早BOOK左位,所以去到已經有位坐,超開心!如果唔BOOK位真係唔知要等幾耐,因為實在太多人等位啦!一入到去,我地嗌左個豬骨湯既火鍋。之後就有牛肉,豬肉同雞肉送上黎啦!我都出左去睇下有咩食!嘩!D材料真係好新鮮,好乾淨!每樣都試小小,我地中意食個墨魚丸,因為佢入面有D墨魚肉咬下,好彈牙!仲有用墨汁整既墨魚丸都好好味!最驚訝既係佢有螺,大大粒,好鮮甜!食完火鍋食甜品有牛乳乳酪,棉花糖,爆谷等等!特別要講下個牛乳乳酪,好香好滑!同出面普通既乳酪係好大分別!
果晚一早BOOK左位,所以去到已經有位坐,超開心!
如果唔BOOK位真係唔知要等幾耐,因為實在太多人等位啦!
一入到去,我地嗌左個豬骨湯既火鍋

之後就有牛肉,豬肉同雞肉送上黎啦!
我都出左去睇下有咩食!
嘩!D材料真係好新鮮,好乾淨!
仲有用墨汁整既墨魚丸都好好味!
最驚訝既係佢有螺,大大粒,好鮮甜!

食完火鍋甜品
有牛乳乳酪,棉花糖,爆谷等等!
特別要講下個牛乳乳酪,好香好滑!
同出面普通既乳酪係好大分別!
2015-04-16
2015-04-21 5472 瀏覽
我信命。就如我是一個愛吃的人,總會喜歡周圍吃東西,上blog找推薦,IG看看誰有介紹,特別是新的餐廳,總會想看看究竟發生什麼事,因為要走在潮流的尖端,又新又hit 的食肆又怎能不去呢,近期的表表者,當然是自助山和牛気是也。其實也不是潮流了,身邊的朋友已經兩間也吃過,慢吞吞的我應該係落後到如第尾牛扒的名字般。可惜,我沒有錢,沒有時間,不能於那個旋轉餐廳享受那在澳門感受到自助山的澎湃,但我沒有耐性等一個三個月的時間,於是還是和龍蝦和那個看到半個香港島美景的餐廳說不,但命運卻是註定自己是個為食的人,為左吃新野,就試下新的牛気吧。如自助山一樣,呢度都好難訂位,追左朋友好耐先夾到個日期,終於食到。見到咁多人都試過呢度既任飲任食餐,既然食得任食,當然要選最好的。我試過去這些任食的餐廳,為左平,成晚吃的都是不到標準的次貨,於是完全沒有半點懷疑的情況下,我未去到餐廳已經決定叫你最貴的那個餐。朋友先到,選擇了有棉花糖的壽喜燒,可惜我的遲到與佢既製造過程緣慳一面,不過都是女性的朋友較喜歡,我就覺得湯底較濃,容易令人吃飽,就如我們中式打邊爐的沙爹湯底。由於我們較多人,可以夠叫兩個鍋,於是我選擇了蕃茄龍蝦湯底
我信命。

由於我們較多人,可以夠叫兩個鍋,於是我選擇了蕃茄龍蝦湯底,樣子已經叫人非常吸引,不過龍蝦味不夠重,反而蕃茄的鮮味卻叫人欣喜,特別是這類任吃的火鍋,大魚大肉會叫人吃不消,這個就如是芫茜皮蛋一樣,給人一道清泉。
牛肉的選擇有極多種,最好的包括是這碟極上和牛。
極上和牛,這個可以說是全晚最好的牛肉品種,肉質是正常的厚度,不過雪花和肉質一碟好過一碟,就算時間放在鍋裡太久也不會太熟,肉質還是有鮮甜的肉香,而且帶有一點牛的油香,非試不可。
美國豚腩肉,反而沒有什麼特別,牛是主角,這個綠葉做得正好,雖然是質素不錯的腩肉位置,薄薄一塊不算太肥膩,但味道不算出色。巴西雞腿肉側是我喜歡的,滑滑的雞肉,味道鮮而幼嫩,不像平時吃的雪藏貨。

極上美國牛肩肉,這種牛肉當然沒有極上和牛的好味,但這個就近似平常我們吃的是美國牛一樣有極重的牛香,但肩肉肉質對比平時的高質素得多。
追完肉類,到我最喜歡的海鮮類了。
雖然你以為係食肉獸一定喜歡既場地,但這裡的海鮮也一點也不失禮。大大的日本帆立貝是你我他都會搶購的目標,新鮮又肥大肉厚,同樣的大小質素你出去買一隻來吃都要最少十五蚊,但這裡你可以有幾多吃幾多,你要驚的係碌爆膽固醇銀行的信用卡。
廣島蠔雖然不是新鮮的那種,但全部都是肥美豐滿的,海水味當然重,但少了蠔平常重的鐵鋼味,多了的是一份鮮味。海蝦大大隻,雖然沒有如外間一樣是那是生猛的鮮蝦,但肉質又爽勁有致,不會像一樣外面的任吃餐因budget問題而俾差到不行的海鮮給你。青口和墨魚也是不錯的選擇,但當然識食的應該會把quota留給帆立貝和廣島蠔吧。

一追再追,追蹤一些生活裡基本需要,原來總不決少,吃完主角,其他鍋物又點可以少了。
記得我從前很喜歡牛陣,佢肉類絕對不算出色,但其涮涮鍋的多元化是我十分喜歡的。不過自從來了牛気以後,我覺得其多元化更加出色,除了任食的海鮮和肉類外,以下分享一些我自己好鍾意的選擇。
黑色的墨魚汁丸,我很醜但我很溫柔,實實的魚丸味道濃郁,全口也感受到那香醇。
鱈魚豆腐是我最愛,淡淡的魚肉充滿幸福感。
平常任食的餃子多是質素參差,見到都唔想食,不過呢度既樣子精美,每粒滿滿的豬肉,是必吃之選。
台灣腸也是十分惹味的,沒有平時常吃的芝士腸,換上質素高的台灣腸更顯這類選料的心思。
蟹柳雖不是最高級的一種,但也不是粉狀的那種蟹柳,也叫我吃了兩三個回合。
拉麵應該是自家製,一啖一口,配合不同湯底,吸盡精華,特別係咁多隻不同的湯,各式其式,你想吃多次就多次,一舊兩舊三舊四舊,那個心思也值得一提。
牛陣最喜歡的是咖哩汁,然後配一口炒飯,這裡的也不是一般普通咖哩。咖哩味濃郁,牛肉大大舊,配上煙韌的炒飯,好飯者記得不要吃得多,開胃非常。
隨餐附上的三文魚刺身,大大舊的肥美刺身,吃得快慰,朋友是三文魚皇者,吃左三大碟後送上的還是大大碟的,完全睇得出呢間任食涮涮鍋既氣量。
還有一些特色係平常少見,特別是應該因壽喜鍋而設既棉花糖機,有爆谷機,有乳略和綠茶雪糕機,最特別係有芒果糯米飯,飽眼福的我雖然那些好玩好吃的也沒有幫襯,但芒果糯米飯迷你可愛,叫人唔試唔得,而當然質素也不錯,可惜剛剛吃肉和海鮮都已經飽得投降了,吃了一個後也真係叔叔不行了。
的確,追潮流是自有自己的原因。每次見到新野我都想試,特別係食完後,勝過自己吃過而又喜歡的,特別開心,沒有試過,又怎知別家怎麼樣。

本身,我很喜歡牛陣,但自從遇上你後,自此便改觀了。

我信命,因為我信,吃都是一種緣份,因此,我會繼續追,一追再追。

2015-03-19
2015-04-19 4971 瀏覽
17.3.2015第一次聽到「牛気」這個名字, 不是從朋友口中, 也不是在網上, 而是在一名店員的口中得知. 話說在二月時到旺角買相機, 同行的友人上網找尋買完相機後到哪裡吃晚餐. 當友人搜尋到牛気, 為我講解相機的店員, 就即時說, 這餐廳不錯又抵吃喎. 但最後, 我們都沒有到牛気吃晚餐.終於, 一個月後, 就與朋友們前來打邊爐喇!如坊間某些火鍋店一樣, 這裡的晚市火鍋套餐有五款, 每款都包指定的任吃項目包括牛肉, 海鮮, 雞肉, 豬肉. 除此之外, 更可以在buffet檯上自由取用各式火鍋配料, 更有飯, 麵, 沙律配料, 甜品, 雪糕, 爆谷, 熱飲等, 而汽水可在雪櫃內拿取.先來些三文魚刺身. 三文魚鮮味油潤, 厚切又肥美, 很讚哩. 不自覺地吃了一整碟.開爐前, 我們選了蕃茄龍蝦湯底. 蕃茄味不太酸喎.海鮮拼盤首先送來. 內裡有青口, 大海蝦, 帆立貝, 魷魚及日本蠔. 每一件的size也很大隻, 亦十分新鮮. 最驚喜的是, 就算大海蝦和帆立貝熟透之後, 仍然保持著大隻的體型, 質感很爽彈哩.以厚切奉上的嚴選澳洲牛肩肉, 色澤鮮紅, 雖然脂肪不多, 但其肉質偏軟, 牛肉味很是
17.3.2015

終於, 一個月後, 就與朋友們前來打邊爐喇!

開爐前, 我們選了蕃茄龍蝦湯底. 蕃茄味不太酸喎.
以厚切奉上的嚴選澳洲牛肩肉, 色澤鮮紅, 雖然脂肪不多, 但其肉質偏軟, 牛肉味很是強烈.
這碟用了大大個圓碟載著的極上澳洲和牛牛肩肉, 甚是軟嫩柔滑. 薄薄的一塊, 很快便熟了. 在半熟狀態下享用, 也不錯哦. 可是, 由於太柔軟, 用筷子夾起來的時候, 有點困難.
精選巴西雞腿肉是連著雞皮的. 估不到肉質很嫩溜喎.
與友人們從buffet檯上拿了些火鍋配料. 咦? 竟然有翡翠螺. 原來用打邊爐的方法弄熟翡翠螺之後, 它的肉質彈牙至極. 忍不住吃了數隻.
最後, 來到甜品一環. 甜品的表現不算突出. 法式焦糖燉蛋只是夠滑, 但太甜了. 芒果布甸的芒果味道很薄弱. 只有香蕉和菓子比較對辦, 煙韌軟轜又香甜.
這晚, 大家只是吃牛也吃得很滿足, 太棒了, 太牛了!
2015-03-17
2015-04-19 3150 瀏覽
今日去開旺,睇睇OpenRice跟住就去佐牛氣食野。呢度係半自助式打邊爐,就係叫一個套餐,出面檯的菜,丸,面等任食之餘,仲有飲品,雪糕!睇下有幾多野食!飲品雪糕乜都係任食仲有似乎冇可能會有既。棉花糖。我地叫個壽喜燒鍋底,味道係甜、香、鮮。而且有侍應係面前煮。牛肉好新鮮又濃味,愛食牛既我就最啱口味。唔食牛既人開以食雞。牛肉點雞蛋食,無敵美味!任食唔騮,勁點牛肉雞肉,真係會捧住肚走架!
今日去開旺,睇睇OpenRice跟住就去佐牛氣食野。

睇下有幾多野食!
飲品雪糕乜都係任食
仲有似乎冇可能會有既。棉花糖。
我地叫個壽喜燒鍋底,味道係甜、香、鮮。而且有侍應係面前煮。
牛肉好新鮮又濃味,愛食牛既我就最啱口味。
唔食牛既人開以食雞。
牛肉點雞蛋食,無敵美味!

任食唔騮,勁點牛肉雞肉,真係會捧住肚走架!
2015-04-15 5235 瀏覽
我有一個很大的缺點, 就是非常之重感情 .... 自從我的一隻天竺鼠過身之後, 便一直鬱鬱寡歡, 他不單只是寵物, 更是家庭成員和伙伴~  我怨上天為何要奪走那天真無邪的朋友的生命, 卻要我這條滿有缺點的命活下來~ 我恨自己為何依然活著 .... 在此也必須感激我的妻子和女兒們不停地安慰我, 使我還算有點勇氣, 頂硬上, 活下來而沒有輕生 .... 大家可能會恥笑我, 認為我這樣廢柴 .... 隨你們笑吧~ 反正我天生就是有這樣的缺點 -- 重感情~ 必定有人想說, 以上屁話又關食評什麼事? 關! 因為我原本有可能活不到生日的 .... 我在極度低落的情緒之下怕自己做傻事, 便提議太太跟我出街散散心, 吃了這生日前夕的火鍋後心情就開始平順~很有朝氣的門面~當天我們就是坐在這裹, 既寬敞又舒適的卡位~湯底有6款 : 北海道昆布清湯、博多豬骨湯、昆布辛口地獄湯、三文魚味噌湯、韓式辛辣泡菜湯、蕃茄龍蝦湯~ 另外加 $ 10 選 "壽喜燒" 的甜醬油湯底配雞蛋一隻~客人可以在 自助bar 無限量任取 (請珍惜食物) 新鮮蔬菜、菇菌、特色丸及烏冬拉麵類, 未計火鍋任食肉類 .... 基本上每款吃

很有朝氣的門面~
當天我們就是坐在這裹, 既寬敞又舒適的卡位~
湯底有6款 :
另外加 $ 10 選 "壽喜燒" 的甜醬油湯底配雞蛋一隻~
客人可以在 自助bar 無限量任取 (請珍惜食物) 新鮮蔬菜、菇菌、特色丸及烏冬拉麵類, 未計火鍋任食肉類 .... 基本上每款吃一轉都己可以撐飽~
竟然有棉花糖機!
Popcorn 機!
從自助bar拿了很多美味食品 ....
我們點了 "棉花糖壽喜燒" 侍應生即席在炮製
 1: 侍應生先爆香牛脂肉
2: 再下大蔥、洋蔥爆香
3: 放些少甜醬油湯煲一煲
4: 侍應生從棉花糖機弄一球棉花糖
5: 侍應生把棉花糖放於鍋內, 與湯混合至溶
6: 再下多些甜醬油湯, 繼續煲直至滾起~
美國牛肩肉、巴西雞腿肉、特級美國黑豚肉
我們點的是 ,
包括有極上美國牛肩肉、巴西雞腿肉、特級美國黑豚肉
美國牛肩肉, 是切成薄薄片, 每次送來的牛肉片質數平均, 牛味濃郁確實很美味~
吃呀吃 .... 原來大吃一頓真的可以使心情平復起來~
和果子
再吃一些和果子 .... 飽飽 ~
飽餐一頓, 心情放鬆了一點, 但悲痛仍在, 然而我忽然想起我的偶像 "史泰龍" 在電影 Rocky Balboa 裏的一段對白 ....

" Life is not about how hard you can Hit. It's about how hard you can get hit and, keep moving forward. It' about how much you can take, and keep moving forward."

我們只能活一次, 必須珍惜生命~
$157.50 (午餐)
慶祝紀念
生日
美國牛肩肉、巴西雞腿肉、特級美國黑豚肉
  • 棉花糖壽喜燒
2015-04-12 7072 瀏覽
與友人二人小聚,碰巧天氣突然轉涼,便選了近日被熱捧的牛気 沒有預先訂枱的我們,六點便到達,來個early dinner 牛気的地址是雅蘭中心,卻不在正門,需要繞過正門拐入小巷,位於KFC和五代同糖對面。初次登門的我們也找了一會兒路X)早點來果然不用排隊,馬上便安排我們入座 牛気的室內環境寬躺,座位舒適,不會出現與旁人背貼背、肩貼肩的情況。因為是首次光顧,小試了最低價的$158美國牛肉。湯底則是壽喜燒,加了$10棉花糖(0口0!)嚐新。趁著店員準備湯底,我在食物區走了一圈,選擇還真不少!除了有最基本的火鍋材料(丸、菜...),還有前菜、熱食和甜品,看外表還挺細緻,屬意外驚喜。為了留肚吃主角牛,只拿了一碟吞拿魚壽司回去。吃下去也是預想之中的乾澀多筋,就是爭鮮的味道啦 不過既是任食火鍋放題,壽司什麼的質素不要要求太多了 牛気準備湯底的方法比較特別,店員會在顧客面前用肥肉燒紅鍋底,然後放入甜醬油湯底,與其他店只把原鍋湯底奉上有所不同,是表現本店真材實料嗎 最後一個步驟就是把棉花糖放進去,與湯底融為一體。友人笑說這$10只在我們眼前曇花一現了10秒也沒有XD不過加入棉花糖後,湯底的確
與友人二人小聚,碰巧天氣突然轉涼,便選了近日被熱捧的牛気
牛気的地址是雅蘭中心,卻不在正門,需要繞過正門拐入小巷,
位於KFC和五代同糖對面。
初次登門的我們也找了一會兒路X)
早點來果然不用排隊,馬上便安排我們入座
牛気的室內環境寬躺,座位舒適,
不會出現與旁人背貼背、肩貼肩的情況。
因為是首次光顧,小試了最低價的$158美國牛肉。
湯底則是壽喜燒,加了$10棉花糖(0口0!)嚐新。

趁著店員準備湯底,我在食物區走了一圈,選擇還真不少!
看外表還挺細緻,屬意外驚喜。
為了留肚吃主角牛,只拿了一碟吞拿魚壽司回去。
吃下去也是預想之中的乾澀多筋,就是爭鮮的味道啦

不過既是任食火鍋放題壽司什麼的質素不要要求太多了
然後放入甜醬油湯底,與其他店只把原鍋湯底奉上有所不同,
是表現本店真材實料嗎
最後一個步驟就是把棉花糖放進去,與湯底融為一體。
友人笑說這$10只在我們眼前曇花一現了10秒也沒有XD
不過加入棉花糖後,湯底的確比較甜香

我是重口味分子,所以覺得牛気的壽喜燒湯底鹹味不夠,
不似牛一那邊把肉燙熟便可入口,調味料也不用點。
友人卻比較喜歡牛気湯底,說不會太鹹又帶甜味,所以是各花入各眼吧X)
唯一有點傷心的是壽喜燒附帶的雞蛋只有一隻兩人分

牛一那邊是一人一隻的..
雞蛋是壽喜燒的重點醬料,兩人分吃有點不夠而且不方便

幸好隨行的友人不是太好生雞蛋,不用加錢加點。
湯底準備好後,便試試主角牛肉。
看外表便覺得肉質不錯,加上切得每片大小、厚度相約,
看起來應該不錯吃

吃起來也不差,有牛味、肥瘦適中
後來加點的牛肉亦非常新鮮,看來品質一致,
不會只有頭盤好,之後用次貨敷衍,抵讚
豬肉亦是不錯,涮熟後鬆軟有肉味。
雞肉卻有點嚡口,不過只專注於牛肉的我們也沒有加點其他肉類就是了
除了牛肉外,丸亦是我的目標,我是丸の狂迷<(‵▽′)>
而牛気這裏有非常多特別的丸子,除了有基本的魚板、龍蝦丸外,
還有綠色、墨黑色的丸(興奮(●’ω'●)。
另外有綠色丸的兄弟是白色的,內餡是芝士,而綠色的內餡則是吞拿魚。
黑色的我們原本猜是墨魚丸,吃下去卻是甜甜的,墨魚味沒有

其他的如餃子、蟹柳都不錯,除了味道正常外,即使涮了一段時間也不會一碰即散
最喜歡的還是這個手打墨魚丸,展示的時候是放在一隻長筒型碟子上,
一看便知比較高級(ノ≧∀≦)ノ
吃下去也是非常彈牙,鮮味濃厚,很好吃
蔬菜是另一個抵讚的地方,白蘿蔔真的甜得如車仔麵的溏心蘿蔔ヽ(o’Д'o)ノ
其餘的菜也是新鮮沒渣。

即使不提味道,牛気的配菜選擇也是值得點讚

種類很多讓人眼花撩亂,質素也不錯。
我喜歡牛気把一些易爛的配菜,如豆腐、烏冬分開一個個小兜展示,
方便之餘又很衛生

甜品種類也不少,除了雪糕和froyo外,
也有特別的芒果糯米飯、水晶糕和爆谷等。
眼見友人吃了三回芒果糯米飯,深信味道應該是不錯的(・∀・)
至於froyo,不夠酸、太快融、topping不夠多(4款)Σ(・ω・ノ)ノ ┴─┴
不過放置了脆筒配雪糕froyo,也算是別有心思。
另外有綠茶雪糕沒有試。
此次牛気之行算是完滿,牛気的配菜選擇和牛肉質素均令人滿意

不過壽喜燒湯底方面我還是喜歡牛一的重口味

這裏的湯底偏甜(應該是因為加入了棉花糖),
我比較偏好鹹味湯底><
另外值得一提是牛気的服務亦不錯,店員很有禮貌,
亦會自動自覺地替我們收拾用完的碗碟、加湯等。
90分鐘的放題,完結前20分鐘店員會過來問last order順便結賬。
找零錢時店員給了我們$20優惠卷,條款也不算嚴格,至少沒有要求入座時間

總括來說,牛気是值得一試的,
下次來應該會試試較高級的套餐ヽ(・∀・)ノ
2015-04-10
2015-04-08 13448 瀏覽
都有一段日子無嚟食涮涮鍋喇,近日有朋友搵到間好嘢,位置便利,質素中上,覺得間餐廳做得有棄舊圖新之感,吹雞一聲,欣然赴會。地點,就晌旺角雅蘭嘅牛氣,初時仲以為晌雅蘭裡面,兜咗個圈,先知門口開晌山東街喎 。餐廳原來都幾大,鋪位好深,一室木啡,柔和舒服,卡位佔多數,而卡位背做得偏高少少,唔使同隔離枱你眼望我眼。90分鐘限時任食,價錢就以揀咩肉類 / 海鮮套餐計,由最平嘅嚴選美國牛肩肉$158,到最貴嘅極上澳洲和牛牛肩肉$378,一共5個級別,當然,質素就一分錢一分貨喇。每一款套餐唔會得一款肉嘅,只喺越貴嘅就提供嘅肉類任食更多。如想食得更抵,午市每位減$40(11:30am-6:00pm,最後入座4:30pm),一喺就宵夜時段,每位減$30(10:00pm-2:00am,最後入座0:30am) 。鍋底亦喺一間涮涮鍋好唔好嘅重點,牛氣嘅鍋底共有7款,北海道昆布、蕃茄龍蝦湯、博多豬骨湯、昆布辛口地獄湯、韓式辛味泡菜湯、三文魚味噌湯及壽喜燒甜醬油湯,款款都各有特色 。我哋揀咗壽喜燒甜醬油湯,不過,原來個鍋嚟到仲要搞一輪,用啲油脂爆香,加大蔥炒,又棉花糖作為壽喜燒嘅甜味,最後倒入混咗醬油嘅壽喜燒
。我哋揀咗壽喜燒甜醬油湯,不過,原來個鍋嚟到仲要搞一輪,用啲油脂爆香,加大蔥炒,又棉花糖作為壽喜燒嘅甜味,最後倒入混咗醬油嘅壽喜燒湯底,個人略嫌「花臣」多多
壽喜燒甜醬油湯
如大多數涮涮鍋,點選好指定肉類或海鮮類套餐後,其他嘅配料就可以晌餐廳正中央嘅食物區任攞。有啲咩食?憑印象加相片輔助,盡量寫啦,大概有:油麥菜、生菜、墨汁墨魚丸、豆卜、大蔥、銀芽、金菇、蝦滑、台灣香腸、餃子、三文魚包心丸、翠玉瓜、炸芋頭、白蘿蔔、蟹柳、蕃茄、冬瓜、芋絲、豆腐、葛絲、粟米、鮮冬菇、韓式年糕、鱈魚豆腐、雲耳仔、龍蝦丸、蓮藕片、板燒魚蛋、南瓜、芝士腸、竹輪、娃娃菜、蟹柳、手打烏冬、通粉、薯粉、拉麵。
一櫃罐裝飲品,選擇唔算好多,都有多款汽水、啤酒,健康少少,又可以沖杯玄米茶或凍頂烏龍。
此外,較特別仲有三數款壽司「小食」,大可襯湯底未滾起時,頂一頂肚之選。
壽司
當有啲朋友食緊魚生、壽司,甚或乳酪雪糕,小弟就喜歡以沙律嚟開胃。一盤雜沙律菜,加幾款配料及3款醬汁,唔可以跟自助餐嘅規模比,但有點醒胃蔬菜落吓肚就夠喇
沙律
湯底滾起,喺時候起動「涮涮鍋」。不過,都順帶一講佢個「混醬」架步,有日式醬油、酸汁、辣椒蘿蔔蓉、炸蒜、長蔥、辣椒、七味粉、胡麻醬,小弟就特吃愛炸蒜、長蔥配胡麻醬
自家混醬
極上澳洲和牛牛肩肉

和牛牛肩肉油花分佈平均,如雪花段綿密細膩,放入湯中輕輕一灼,再放入口,滿口脂香,又不失肉味。因為片片透薄,唔覺唔覺都多食幾塊。
嚴選美國牛肩肉

同樣都喺牛肩肉,不過就嚟自花旗國,油花無咁犀利,所以,入口脂香無咁重,但肉味絕不遜色。故此,想嘆油脂重嘅,就揀極上澳洲和牛牛肩肉,怕油脂太多,可以揀嚴選美國牛肩肉,正所謂各有所好。
特級美國豚腩肉

為免要灼得耐,豚腩肉切得薄到透光,脂肪唔太多,所以多食幾片豚腩肉都唔使擔心,而且,啲豚腩肉估唔到幾嫩滑,配壽喜燒甜醬油湯,效果唔錯喎。
特級美國豚腩肉
精選巴西雞腿肉

精選嘅雞腿肉,雖然喺雪藏貨,但意外咁灼過後都滑而不嚡,啖啖肉,滑滑嫩嫩,沾炸蒜搭胡麻醬,非常惹味。
海鮮拼盤

大海蝦、紐西蘭青口、日本帆立貝、廣島蠔及魷魚,海鮮質素不俗,尤其帆立貝鮮甜彈牙,廣島蠔碩大肥美,魷魚亦好爽口,大海蝦及青口不俗,所以,整體海鮮用料不賴,食完再添。
海鮮拼盤
其他火鍋料,有好味嘅,亦有普普通通,口味嘅嘢各有不同,晌度唔多講,等大家當喺尋吓寶,但個人取向就多揀天然食物及蔬菜類
,始終之前已涮咗唔少肉。
自助食物區旁,發現有盤日式咖喱,正猶豫試唔試之際,身旁嘅店員極力推介,所以,滔一小碗試試。咖喱味頗香,帶些甜,配珍珠米的確唔錯,不過,唔知喺咪好少客人食,個咖喱熱住變得有啲杰,口感就差咗少少
日式咖喱
日式咖喱
見佢啲拉麵細細個捲得幾靚,色澤又金黃,少試一個,不過,可能又喺放得耐而少人食,好似抽乾咗咁,煮好耐都唔散唔腍,之後入口口感差少少,所以,建議店家唔好擺太多出嚟,又或可以用啲透明膠蓋冚實,盡量保持番個質素。
拉麵
通常涮涮鍋都有供應乳酪雪糕俾大家涼快吓,牛氣都唔少得,共有兩款口味,原味及綠茶。此外,仲有5款的的骰骰,賣相精緻嘅甜品,小弟一向喺甜品迷,睇過我嘅自助餐食評就知啦,尾聲一碟甜品拼盤喺走唔甩,所以,晌度所有嘅甜品當然要試勻晒啦!兩款和菓子香蕉冰卷及紅豆麻糬唔錯,口感煙韌
;椰汁黑糯米及法式焦糖燉蛋不過不失,但個芒果布甸真喺唔得,口感古古怪怪
甜品
食涮涮鍋一向有限時,多得好姊妹嘅攻略,加上大家分工合作,互相協調,讓大家可以唔停涮,唔停食。
2015-04-07 7351 瀏覽
豬女最愛試新野,狼仔冒死跟隨!! 見到牛氣最近人氣甘旺,一於去試一試!午餐放題點左$118嘅餐,有牛、豬同雞。落單後要做嘅當然係瘋狂地攞嘢食啦!雖然係最平嘅牛,但脂肪分佈都ok,味道都唔錯。火鍋嘢食嘅選擇雖然比牛一少,但就多咗沙律,咖哩,甜品,同埋壽司(雖然只係得腐皮同埋蟹柳壽司)。甜品點可以少咗必食嘅乳酪!乳酪比牛一好食,綠茶味嘅乳酪味道比較似雪糕,個人比較鍾意食原味。好雪糕嘅狼仔就鍾情綠茶味。整體來講,牛一同牛氣嘅質素不相伯仲。但牛氣坐得比較舒服。吃貨嘅又多一個蒲點!
豬女最愛試新野,狼仔冒死跟隨!!

2015-04-06
2015-04-07 5963 瀏覽
對於日式火鍋放題並不陌生,自己也吃過好幾次,今次來到的是另一集團,地點在旺角,在家步行來也不太遠,先走動熱熱身,再痛快大吃!日式火鍋店設計有別於傳統中式的,環境寬敞,坐得比較舒適!供自助的食物選擇也不少,蔬菜,丸類,餃子,麵食,最印象深刻是有台式香腸。另亦有咖哩牛肉,炒牛肉飯和甜品等,似乎要好好想想吃什麼,因為實在太多選擇。這裡有棉花糖機的,令人想起很多童年回憶吧!而我最喜歡的仍然是乳酪,每每也吃上好幾杯!飲品也是任君選擇,總有一款合你心意吧!當然不可缺少的混醬時間,我選了日式芝麻醬!習慣先吃乳酪,很澎湃呢!質感和味道也不錯,一吃再吃!加錢點的三文魚刺身,肥美味鮮,有光澤,魚油豐腴,正呀!我們選了蕃茄龍蝦湯底,蕃茄的味道較突出!晚市 90 分鐘放題時間話長不長,但如果想吃多一點,就要少說話多多吃!是晚選了極上澳洲和牛牛肩放題 $378 (成人),可選指定的牛肩肉,豚肉,雞肉和海鮮!只要你吃得多,相信 '番本' 絕對不是問題!極上澳洲和牛牛肩大概是薄切的關係,加上肉質很嫩,未能用筷子夾起來,而且味道似乎不太濃,所以我一次吃幾片呢。而嚴選澳洲和牛牛肩,雖然不是極上,肉脂比較少,但由於厚切一
日式火鍋店設計有別於傳統中式的,環境寬敞,坐得比較舒適!

這裡有棉花糖機的,令人想起很多童年回憶吧!
而我最喜歡的仍然是乳酪,每每也吃上好幾杯!
飲品也是任君選擇,總有一款合你心意吧!
當然不可缺少的混醬時間,我選了日式芝麻醬!
習慣先吃乳酪,很澎湃呢!質感和味道也不錯,一吃再吃!
加錢點的三文魚刺身,肥美味鮮,有光澤,魚油豐腴,正呀!
我們選了蕃茄龍蝦湯底,蕃茄的味道較突出!

而嚴選澳洲和牛牛肩,雖然不是極上,肉脂比較少,但由於厚切一點,肉味反而較濃!
薄切特級美國豚豬肉,質素不錯,吃起來也帶有淡淡的豚味。
精選巴西雞腿肉,肉質鮮嫩,不過還是喜歡吃牛多一點!
來一個海鮮盤,有大海蝦,紐西蘭青口,日本帆立貝,日本廣島蠔和日本魷魚,挺新鮮的。
由於我們不停追加牛,只輕食一些自助食物。翡翠螺用作火鍋配料也少見,原來比起凍吃更出色,鮮味爽彈,很不錯!台式香腸也是我的心水,就是喜歡那甚有嚼勁的感覺!
還加了點蔬菜,減輕一下肉食後的罪惡感。
最後就是甜品了,今晚實在吃得太多牛,抱著肚子又步行回家去了。