2022-12-02 27 瀏覽
友人家住大埔,一在屋企附近發現了一間新開的鐵板燒店,門面頗為隱閉,但原來性價比相當高,所以約埋我一齊去試吓。今晚order了一set入門廚師發板套餐$588( 包沙律,鐵板海鮮二品 ,鐵板肉類一品,炒飯和甜品)另外再order另一set季節限廚師發辦套餐$788(包沙律,前菜,鐵板海鮮二品,鐵板肉類一品,炒飯和湯)和友人一起分享。美人梅酒$93/杯~ 梅味十分香甜,酸酸甜甜的,十分清新怡人。🔶️沙律~配料有沙律菜,菠蘿,車厘茄,龍珠果配黑醋汁,$788 set的沙律則多了煙三文魚,肥美可口,正!🔶️前菜~ 魚子醬溫泉蛋~溫泉蛋蛋味十分濃郁,滑嫩美味,配上魚子醬更滋味。🔶️海鮮二品~🔸️扇貝~扇貝不算很大隻,但鮮甜嫩滑,配牛油黑松露香氣四溢。🔸️鮑魚~肉質爽彈,配上大量蒜粒,蒜味十分香濃。🔶️肉類一品($788餐)~澳洲牛口感軟腍,表面少許焦香,肉汁豐富,牛味香濃,很美味。伴碟有蒜片和樱桃蘿白。🔸️肉類一品($588餐)~日本豚肉肉質軟嫩,肉味香甜,配蒜香牛油汁很好味。🔶️炒飯~海蝦炒飯~炒飯乾身,很有蛋香,配上一隻新鮮爽脆的海蝦,不錯!🔶️湯品~昆布海帶麵豉湯~湯頭帶海鮮的鲜甜味,配上切成菊花型的豆腐,
另外再order另一set季節限廚師發辦套餐$788(包沙
律,前菜,鐵板海鮮二品,鐵板肉類一品,炒飯
🔶️沙律~配料有沙律菜,菠蘿,車厘茄,龍珠果配
黑醋汁,$788 set的沙律則多了煙三文魚,肥美可
口,正!
🔶️海鮮二品~
🔸️鮑魚~肉質爽彈,配上大量蒜粒,蒜味十分香濃。
伴碟有蒜片和樱桃蘿白。
🔶️湯品~昆布海帶麵豉湯~湯頭帶海鮮的鲜甜味,配上切成菊花型的豆腐,熱騰騰的,飲完很舒服。
🔶️甜品~ 紅酒煮雪梨~配檸檬蛋白牛乳忌廉,好fresh 好清新。
2022-11-24
2022-11-28 41 瀏覽
友人話佢無意中發現左大埔有間隱世高質鐵板燒,食完意猶未盡,點味無窮,想帶我跨區食好西。佢講到咁😂為食既我又點可以錯過呢?門面設計特別,見到咁低調既黑木門,唔講唔知原來有隱藏既好西😋餐廳風格日西結合,吧枱頂仲有紫藍色燈光既大魚缸,SO IGABLE😍而且增添左幾分生氣同活力。今次我地揀左$588既廚師發辦套餐,有沙律、鐵板海鮮兩品、鐵板肉類,炒飯、甜品、美人梅酒$93 x 2沙律擺盤西式,顏色繽紛,黑醋配合蔬菜,菠蘿、車厘茄、龍珠果,酸酸甜甜好開胃😋鐵板海鮮兩品廚師先將牛油及黑松露於扇貝殻上煮熱,揮發出香味,再煎熟扇貝放上貝殻,食落好香牛油松露味,而且鮮甜彈牙😋鮑魚連殻煎熟,配埋香濃既蒜蓉一齊食,非常惹味🤤鮑魚岩岩熟唔會韌,旁邊仲有海鹽泡沫俾客人自行增加鹹味,感覺好特別☺️鐵板肉類我地揀左豬扒同雞扒各一。擺盤精緻,識得運用刀功及創意將日本蘿蔔切成蘑菇狀,加埋鮮豔食用花及醬汁,外觀非常吸引😍豬扒食落有驚喜,肉質鮮嫩juice,口感柔軟😋雞扒一樣煎到岩岩熟。可見廚師經驗十足,無須timer都可以將火候掌握得岩岩好👍🏻醬汁都係自行調製,有牛油蒜蓉汁、香甜菠蘿汁、辣中帶咸既汁,別具風味。炒飯師傅先

鐵板肉類

炒飯
師傅先煎到雞蛋同大蝦半熟,再落珍珠米,紅蘿蔔、蔥花、豉油一齊炒。食落好有鑊氣🤤勁香,米飯粒粒分明夠乾爽,大蝦爽口彈牙😋

甜品
豆腐雪糕食落香滑,有淡淡既豆腐香,而且唔太甜,作為飯後甜品真係幾滿足☺️

美人梅酒
梅酒香甜帶少少酸😍容易入口,而且酒精濃度得2%,就算少飲酒既同行友人都飲到,味道相當唔錯🤤食鐵板燒配清爽酸甜梅酒真係幾夾☺️

廚師發職員熱情好客,廚師會一邊煮一邊同食客閑聊,職員服務態度友善親切,用餐過程愉快😊
2022-11-27 26 瀏覽
餐廳門面是一扇古樸的木門,充滿神秘感,內部裝潢有格調 呈日式風格,燈光昏暗 很有氣氛,環境休閒舒適由兩位多年經驗日本菜大廚主理,廚師會配合用餐速度上菜,每道菜都會介紹食材及品嘗方法,好貼心,亦好樂意跟客人交流🥰 可近距離觀賞師傅製作菜式食物方面有四款廚師發板,亦可單點菜式。擺盤華麗又精緻,賞心悅目,食材新鮮質素高,十分美味,有驚喜🤩 店舖座位少,請提前預約🙆🏻‍♀️ 晚市二人消費:$1,592 🫧連加一服務費🫧═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═💖💖💖食評💖💖💖𝑭𝒐𝒐𝒅🦐越南特大虎蝦 Jumble Tiger Prawn ($108/隻)✨ 推薦!虎蝦好大隻,蝦頭多膏,肉質爽口彈牙,配上醬汁,鹹香惹味🐚北海道刺身級帶子 Hokkaido Scallop ($138/2件)✨ 擺盤十分精美🥰 大大粒帶子配搭意大利黃瓜,嫩滑又爽口,口感豐富。以黑松露及海鹽泡泡調味,香口惹味🤤🐖宮城縣厚切黑豚扒 Thick Cut Miyagi Pork Chop ($288/塊)✨ 推薦!煎得剛剛好,肉質相當軟嫩多汁,好好味。可配上菠蘿蓉醬或蒜蓉牛油醬🐑澳洲羊扒 Australian Lamb ($288/2塊)

晚市二人消費:$1,592 🫧連加一服務費🫧

═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═

💖💖💖食評💖💖💖

𝑭𝒐𝒐𝒅

🐑澳洲羊扒 Australian Lamb ($288/2塊)✨
五成熟,肉質特別鮮嫩,沒有羊羶味。可配上菠蘿蓉醬或蒜蓉牛油醬

🦤鵝肝炒飯 Goose Liver Teppanyaki Fried Rice ($198)✨
推薦!採用日本米 飯粒圓潤有嚼勁,炒飯粒粒分明,夠乾身不會油膩👍🏻 鵝肝入口即化,咬下滿口油脂甘香😍 配上兩隻雞蛋、紅蘿蔔、香蔥。份量多,可二人分享

𝑾𝒊𝒏𝒆
🍹美人梅酒 ($93)✨
推薦!十分香甜,沒有苦澀味,好適合女士飲💖

🍺KIRIN 麒麟 ($88)✨
2022-11-27 26 瀏覽
隱沒係民居小巷之中既隱世美食,如果唔係大埔朋友介紹,真係經過門口都唔知有間鐵板燒係度~❤️越南特大虎蝦 蝦肉好結實彈牙,仲超多蝦膏,非常鮮甜!! 配咸咸地既蝶豆花泡泡,特別又好味🧡廣島蠔 超juicy 爆汁既巨型廣島蠔,好肥美好鮮味💛南非孔雀鮑魚 爽口彈牙,簡單蒜蓉調味已經好出色💚澳洲牛柳粒 配蒜香牛油汁+蒜片+竹炭鹽等等調味,怕食太生既牛肉,要到7成熟都好軟嫩,完全體驗到塊牛柳本身好高質,廚師火候控制亦好高超💙宮城縣厚切黑豚扒 豬扒肉質結實配蒜香牛油肉+ 微微酸既菠蘿汁,伴碟磨菇都係蘿蔔好cute💜和牛炒飯 粒粒分明既炒飯,充滿和牛油脂香味,加上個飯本身個texture 就好味,又香又出色🤎Red Horse 店員推介,來自菲律賓既啤酒,好易入口,女仔都岩飲P.S 餐廳地方唔大,一定要預約哦~

🧡廣島蠔 超juicy 爆汁既巨型廣島蠔,好肥美好鮮味

💛南非孔雀鮑魚 爽口彈牙,簡單蒜蓉調味已經好出色

P.S 餐廳地方唔大,一定要預約哦~

2022-11-26 22 瀏覽
燚 ITSUMÉI 美豐花園大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖今日去食鐵板燒 搵野食搵到去太和門口係一大個木門關閉 👺好神秘咁一推開氣氛好好 好情調咁💕有幾個Set 今次選擇食$788 前菜有沙律🥗+溫泉蛋🥓沙律比較清,有菠蘿、羽衣甘藍、番茄、龍珠果,沙律配黑醋羽衣甘藍草味重D 好中意呢個菜超新鮮法國魚子醬溫泉蛋🥚溫泉蛋上面有幾粒魚子醬 升級左成個口感鐵板海鮮一品南非鮑魚🍽️原隻扇貝調味得好好 牛油味無蓋過海鮮既鮮味旁邊泡沫 原來係鹽 😆鐵板肉類一品澳洲牛柳粒5成熟 煎得火侯岩岩好無出血水 入口好軟腍😋仲有竹炭味既鹽 如果覺得唔夠味可以試下黎調味👏🏻再叫左羊架入口好重羊味🐑肉一樣都係煎得好好旁邊有好香既炸蒜片🤤海蝦炒飯炒飯份量一碗多D有1隻大蝦🦐炒飯炒得好乾身 粒粒分明每粒都有蛋味鵝肝炒飯呢個好好食 鵝肝煎得岩岩好仲要入口即溶 成個炒飯提升食落口好香好好食😬甜品係豆腐雪糕 上面有個心心加朱古力Res Horse Beer入口好順 完全唔苦仲要唔多氣 值得去飲一杯🍺
燚 ITSUMÉI 美豐花園
大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖

今日去食鐵板燒 搵野食搵到去太和
門口係一大個木門關閉 👺好神秘咁
一推開氣氛好好 好情調咁💕

有幾個Set 今次選擇食$788

前菜有沙律🥗+溫泉蛋🥓
沙律比較清,有菠蘿、羽衣甘藍、番茄、龍珠果,沙律配黑醋
羽衣甘藍草味重D 好中意呢個菜超新鮮

2022-11-23
慶祝紀念
紀念日
  • 鵝肝炒飯
今日帶咗大埔地膽朋友黎到呢一間鮮為人知既鐵板燒🤪食店位置比較隱蔽 位於內巷中 唔會有太多既人流經過大門口留有一種神秘感 完全遮蔽咗內裡環境 私隱度甚高👍🏼由於食店地方有限 所以基本上一入門口就睇得晒😲座位亦都有限 最好book咗位先黎 同時確保可以坐到bar枱🤣➷🪐 入門廚師發辦套餐Set都有分好幾個 簡單啲揀咗個基本啲既試吓😋由沙律去到甜品都有 一路睇住廚師整👨🏼‍🍳一路都會滿心期待🥰▸ 沙律以煙三文魚 黑醋配搭而成既沙律🥗味道酸酸地會令人開胃👍🏼呢個冷盤有助打開胃門 等你陣間再食多啲🤣§▸ 鐵板海鮮兩品今次食既係帶子同鮑魚 兩者既共通點都係爽口🤭而鮑魚更加會多一種彈牙既口感🤏🏼有咬口而不韌加上用咗蒜蓉醬汁 可以提升鮮味 亦都更惹味😋帶子係用黑松露牛油汁伴底🧈所以會變得香口令我覺得特別既一個地方係佢自製既海鹽碟豆花泡沫🫧可以混合海鮮一齊食用 亦都有助令到鮮味更加突出👍🏼§▸ 鐵板燒肉揀咗雞扒同豬扒 咁就可以大家share一齊食🤣雞扒燒到金黃皮脆 睇到廚師熟練既功架👨🏼‍🍳肉汁鎖得住 令到肉質嫩滑唔韌😋味道更加顯著黎自宮城縣既黑豚扒亦都唔失色🐷十分厚身肉味濃厚 肉質亦都好軟腍 帶有一點
今日帶咗大埔地膽朋友黎到呢一間鮮為人知既鐵板燒🤪

味道比較清幽 有淡淡梅香 對我黎講甜度會較為高啲🤏🏼
不過食完油膩野再飲都係一個唔錯既選擇😋

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼8️⃣🌟
2022-11-14
7 分鐘 (堂食)
牛奶雪糕
2022-11-24 18 瀏覽
趁生日就同佢朋友嚟到大埔呢間隱世小店食鐵板燒慶祝🪅小店大門呈黑色😬夜晚黎到都要細心留意先搵到😂打開門就會見到L型鐵板Bar台約有8個位置‼️另加兩張4人枱😬感覺走望日本🇯🇵小店一樣特別親切🥰我地今既叫左兩個入門板Omakase鐵板燒🔥包左前菜沙律🥗兩款廚師推介海鮮😊肉品、炒飯及甜品🍮🥗沙律北海道煙三文魚沙律🥗將柚子醋及黑醋汁拌勻食☺️酸味味好開胃😍海鮮以黑松露牛油🧈燒扇貝好香😬每啖都食到黑松露香味🤤蒜茸孔雀鮑燒到剛好☺️如果想重味啲可以點埋海鹽蝶豆花泡泡一齊食‼️🐥 雞扒厚薄均勻🤩肉質食落一啲都唔鞋👍伴以特別調配既菜汁食好正😬伴菜櫻桃蘿蔔仲可以解去食肉嘅肥膩感‼️🐷黑毛豬扒算是厚身😬肉質鮮美滑嫩😊豬肉質嫩滑無筋味道較濃郁😍 煎煮後亦唔會太乾😍口感鬆軟美味😎點埋菠蘿汁非常開胃👍🍨大阪牛乳雪糕甜品比較簡單一個雪糕杯🍨超濃牛奶味🥛朋友好鍾意食🤭

我地今既叫左兩個入門板Omakase鐵板燒🔥
包左前菜沙律🥗兩款廚師推介海鮮😊肉品、炒飯及甜品🍮

🥗沙律

海鮮
以黑松露牛油🧈燒扇貝好香😬每啖都食到黑松露香味🤤

口感鬆軟美味😎點埋菠蘿汁非常開胃👍

🍨大阪牛乳雪糕
甜品比較簡單一個雪糕杯🍨超濃牛奶味🥛朋友好鍾意食🤭

大埔唔單止大❗️仲有好多唔同類型嘅餐廳俾大家選擇,有Cafe shop,中菜,西餐,日式,BBQ場等等,都隱藏左唔少有特色嘅餐廳架,而今次我就帶媽媽去到大埔一間主打以「鐵板燒」製作料理嘅餐廳到食Lunch🍽️🍽️去到餐廳門口已經俾人有一個神秘感,好想知道餐廳入面嘅設計擺設係點樣😎先撳一撳門口嘅門鈴,就有一個店員熱情地為你開門❤️餐廳以昏暗色燈光做主調,大部分燈光都集中在鐵板燒烤板上,成為全場焦點,最鐘意烤板上空的藍色魚缸,令人感覺高尚得來又治癒😊😊鐵板燒的精髓係師傅👩🏻‍🍳👨🏻‍🍳🍽️餐廳師傅擁有二十年鐵板燒的經驗,師傅嘅刀工處理和烹飪速度與溫度控制都具有非常專業的水準👍🏻最鐘意就係睇師傅煮野食❤️❤️今次叫左兩Set $588嘅套餐,及兩杯美人梅酒😌食鐵板燒又點少得酒🥂🍾⭐️美人梅酒 $93有清新香濃嘅梅子香氣,口感柔和順滑,酸酸甜甜的,酒味不太出,勁易入口,食鐵板燒配美人梅酒完全係Match架❤️。⭐️入門廚師發辦套餐 $588⭐️Salad 沙律沙律以法式黑醋及秘製醬汁做調味,再配上新鮮嘅蔬菜及菠蘿一齊食,非常之開胃🥗🥗沙律中仲有一粒仙女果做點綴,美美的👍🏻⭐️Teppanyaki Seafood (2

⭐️美人梅酒 $93

⭐️入門廚師發辦套餐 $588

⭐️Salad 沙律
鐵板海鮮 -扇貝
鐵板海鮮-鮑魚

⭐️Teppanyaki Seafood (2 Types) 鐵板海鮮
今次海鮮有兩款,有鮑魚及扇貝👍🏻海鮮旁邊有座鹽泡,都幾特別😊如果海鮮唔夠鹹的話,可以借助鹽泡增加鹹味🧂不過淨係食泡都唔覺得好鹹😋
鮑魚以蒜蓉作主要調味,廚師把一整個鮑魚直接放到鐵板上面煎,等鮑魚煎熟後就會自然地脫殼👍🏻時間控制得好好,鮑魚食落去唔會好韌😋
扇貝以黑松露醬及牛油作主要調味,廚師先把扇貝煎熟,然後放入去有醬汁的扇貝殼上☺️完全可以食到扇貝嘅鮮味👍🏻
雞扒

⭐️Teppanyaki Meat (1 Type)鐵板肉類
今次叫咗兩款肉,分別係豬扒及雞扒👍🏻佢哋嘅擺盤都好可愛㗎,上面有一粒以小蘿蔔製作成的菇亭,旁邊有幾滴牛油醬,配肉肉黎食好香😋可以用作調味👍🏻豬扒及雞扒分別有特製嘅醬汁以作配搭☺️都幾特別㗎🐷🐔🐤豬扒🐷以菠蘿汁作配搭,酸酸甜甜都幾fresh👍🏻而雞扒🐔就以欖菜汁作配搭,原來都幾夾架😋味覺的解鎖😂
炒飯

⭐️Fried Rice 炒飯
鐵板燒的炒飯絕對係一絕,食起來粒粒分明,非常鬆軟又不油膩,都考起師傅嘅功夫👨🏻‍🍳👍🏻 中間有一隻爽口陣牙嘅大蝦作點綴😌

⭐️Dessert 甜品
成個餐嘅尾聲就係個甜品啦!香濃嘅豆乳雪糕🍦都幾好味,滑的來又唔會太甜😙

有機會,都會再黎呢到食,佢地嘅服務態度都好好,又細心為我地講解每一道菜式👍🏻野食嘅味道都唔差,唔會有太重味精味道❤
鐵板海鮮 -扇貝
鐵板海鮮-鮑魚
  • 鐵板海鮮  扇貝及鮑魚
  • 鐵板肉類  豬扒
  • 鐵板肉類雞扒
  • 入門廚師發辦套餐
  • 美人梅酒
2022-11-23 27 瀏覽
在太和美豐花園,又開了一家隱世的fine dining餐廳,主打日式鐵板燒師傅發板大門非常隱蔽,想要進內必須按鐘,然後就會有侍應為你倘開隱世的大門店內有師傅發板席跟下席,不過位置不多,專心招呼少量客人$88Red Horse beer麥味適中,$88大大杯,入口澀中帶甘,不錯一人餐$588 意大利黑醋沙律沙律🥗含意大利黑醋,加上羽衣甘藍,菠蘿,跟蕃茄, 10分開胃前菜扇貝,黑松露牛油:用牛油跟黑松露調味的扇貝,相當前衛的方法,油香豐富,松露味濃南非鮑魚 口感爽脆,加入大量蒜頭醃製,味道濃郁碟豆花海鹽泡泡,非常fancy的這個其實是調味料,侍應指出如果不夠味道, 可以加點碟豆花泡泡主菜:豬扒 已被切成一條條方便進食菠蘿蓉 味道相當濃郁,菠蘿味香而甜美解膩辣根 爽脆的口感,十分有趣蒜蓉牛油 為豬扒加點油香,也令擺盤賣相更佳雞扒 雞扒比豬扒更多汁一點,入口雞排軟稔入味菜汁 帶酸甜味,沾上一點雞排層次味道更佳辣根蒜蓉牛油大蝦蛋炒飯細細一碗,蛋香味濃,蝦仁相當彈牙豆腐雪糕香濃的豆腐味雪糕為本餐帶來完美的句號

店內有師傅發板席跟下席,不過位置不多,專心招呼少量客人

Red Horse beer
麥味適中,$88大大杯,入口澀中帶甘,不錯

一人餐$588
意大利黑醋沙律

前菜

南非鮑魚 口感爽脆,加入大量蒜頭醃製,味道濃郁

主菜:
豬扒 已被切成一條條方便進食
菠蘿蓉 味道相當濃郁,菠蘿味香而甜美解膩
辣根 爽脆的口感,十分有趣
蒜蓉牛油 為豬扒加點油香,也令擺盤賣相更佳

雞扒 雞扒比豬扒更多汁一點,入口雞排軟稔入味
菜汁 帶酸甜味,沾上一點雞排層次味道更佳
辣根
蒜蓉牛油

大蝦蛋炒飯
細細一碗,蛋香味濃,蝦仁相當彈牙

豆腐雪糕
香濃的豆腐味雪糕為本餐帶來完美的句號
2022-11-23 36 瀏覽
燚 (大埔)📍大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖我地特別對鐵板燒情有獨鍾,所以放假都會周圍搜索有邊間值得嘗試嘅鐵板燒餐廳。呢間隱世鐵板燒位於大埔住宅區,門口神秘唔起眼,客人需要按門鐘先等職員開門先至可以進入。好似去左私竇咁🤭-Menu 有多款套餐比客人選擇,價錢大概$588 起,想食邊一種類型嘅海鮮或者肉類都豐儉由人。我哋選擇咗自選單點,可以更加自由配搭🫶揀咗三款海鮮,一份和牛,一碟炒飯,同埋啤酒🍻-👩‍🍳越南特大虎蝦 $108/隻虎蝦size大隻,蝦頭多膏,蝦身肉質鮮甜彈牙,師傅加左特製醬油,好惹味!碟邊配有蝶豆花泡沫,幾特別👍🏻-👩‍🍳北海道刺身級帶子$138/份帶子每份有兩件,用左意大利黃瓜同魚子醬襯托北海道帶子,黃瓜爽口微甜,魚子醬餘韻香濃,更加提升帶子嘅鮮甜味!-👩‍🍳廣島蠔雜菜及蒜蓉 $108/份廣島蠔一份大概3隻,肉身飽滿,入口嫩滑,配埋特製蒜蓉炒雜菜,非常惹味!重口味人士必讚!-👩‍🍳澳洲牛柳粒 $238牛柳粒幼嫩多汁,牛味香濃,旁邊有灰色竹炭鹽同手磨山葵可自行調味,新鮮山葵香甜唔攻鼻,直接放入口品嚐都仲得!值得一讚,炸蒜片依然香脆,好適合配埋牛柳粒一齊食👍🏻-👩‍🍳
燚 (大埔)
📍大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖

我哋選擇咗自選單點,可以更加自由配搭🫶
揀咗三款海鮮,一份和牛,一碟炒飯,同埋啤酒🍻
👩‍🍳越南特大虎蝦 $108/隻

👩‍🍳北海道刺身級帶子$138/份

👩‍🍳廣島蠔雜菜及蒜蓉 $108/份

👩‍🍳澳洲牛柳粒 $238
值得一讚,炸蒜片依然香脆,好適合配埋牛柳粒一齊食👍🏻

👩‍🍳和牛炒飯 $298
用咗大量和牛牛脂加雜菜炒飯,鐵板燒一般都以炒飯結尾,即是單點都可以好圓滿❤️

🍻麒麟啤酒 $88/杯
濃味嘅食物配啤酒一流!

2022-11-20
2022-11-21 71 瀏覽
香港出名嘅鉄板燒其實唔算好多間,而且大部分都集中在尖沙咀或港島地區。原來新界區都有,啲間位於大埔區嘅「燚」就係其中之一,聽聞係前酒店大廚主理,而且價錢都幾親民,所以放假就一於來試吓啦。店舖非常隱秘匿藏在住宅區當中,門口亦非常不顯眼。入到餐廳環境非常昏暗很有格調,店舖面積不大,吧檯位置只有6-7個座位,非常有VIP 的感覺,因為廚師基本上就是serve你一檯😆menu有廚師發板,最平$588 已經有交易真係好抵食,不過我哋想試吓其他食材所以選擇咗a la carte。麒麟啤酒 $88 x2食鉄板燒點少得飲酒助興,我哋先點左兩杯啤酒作為前奏。 鉄板海鮮三品:越南特大虎蝦 $108 x2(二隻)虎蝦好大隻,彈牙爽口,蝦膏香甜北海道刺身級帶子 $138 x2(4件)帶子稍為煎香後配以意大利黃瓜和魚子醬,魚子醬的咸香與帶子的鮮甜非常匹配,入口味道層次豐富。廣島蠔 $108 x2(6隻)蠔身都幾大隻,稍為煎香內裡依然保持鮮嫩。配合雜菜和經調味的蒜蓉一起吃,一口一隻真的回味無窮。鉄板肉類一品:澳洲牛柳粒 $238我哋點左medium rare,牛柳雖然冇好香嘅牛味,但非常鮮嫩,配合炸得好香嘅蒜片同竹
麒麟啤酒 $88 x2
食鉄板燒點少得飲酒助興,我哋先點左兩杯啤酒作為前奏。
麒麟啤酒
鉄板海鮮三品:
越南特大虎蝦 $108 x2(二隻)
虎蝦好大隻,彈牙爽口,蝦膏香甜
越南特大虎蝦
北海道刺身級帶子 $138 x2(4件)
北海道刺身級帶子
廣島蠔 $108 x2(6隻)
廣島蠔
鉄板肉類一品:
澳洲牛柳粒 $238
我哋點左medium rare,牛柳雖然冇好香嘅牛味,但非常鮮嫩,配合炸得好香嘅蒜片同竹炭鹽,絕對好好食👍🏻
炒飯:
和牛炒飯 $298
用上和牛嘅脂肪做成嘅炒飯,香氣撲鼻,入口牛脂味豐盈,非常滿足。伴碟仲有幾塊紫菜(已調味,味道似四州紫菜),夾埋炒飯一起食都唔錯。
和牛炒飯
總結:食材生鮮,一個非常不錯嘅鉄板燒體驗。雖然唔似得港島區那些餐廳擁有fancy豪華裝潢和高級的服務,但這間「燚」走平民路線以價錢取勝,絕對能夠吸引一定嘅客戶群👍🏻
麒麟啤酒
越南特大虎蝦
北海道刺身級帶子
廣島蠔
和牛炒飯
2022-11-20 30 瀏覽
難得今日工作來到我平日好少踏足的太和為食的我就當然要周圍發掘美食啦😆同事便介紹新開業只有幾個月的「燚」店內座位不多💁🏻‍♀️所以建議到訪前可先預約👨🏻‍🍳 入門廚師發辦套餐 $588當中包括📋沙律, 鐵板海鮮兩品, 鐵板肉類一品, 炒飯, 甜品❤️🥗 煙三文魚柚子沙律於用餐前 先細味品嚐沙律醒醒胃三文魚散發著淡淡的煙燻香味👃🏻再配上酸爽的黑醋用作提升風味使整道菜式變得更清新輕盈🌿💁🏻‍♀️ 鐵板海鮮 - 南非鮑魚旁邊伴隨著的海鹽泡沫🧂不但可美化整道菜式亦可微作提鮮之功用鮑魚肉厚有嚼勁 鮮美彈牙 內臟亦去得很清表面放上蒜蓉及辣椒作調味🧄惹味同時帶微微辣香 更顯海鮮的鮮甜滋味🐟 鐵板海鮮 - 東星班師傅把魚外皮煎得金黃酥脆💥連同雪白嫩滑的魚肉一齊享用 脆中帶軟豐富的魚鮮味及芳香的油脂🤤於口腔內慢慢散發出來🫦齒頰留香🐷 鐵板肉類 - 宮崎豬驟眼看豬肉偏瘦 本身還擔心烹調後會較韌但其實入口相當軟嫩多汁💦邊緣帶有薄薄一條脂肪🙆🏻‍♀️使油脂香味徘徊口腔內 凸顯出濃厚豬肉味配上味道天然的自家制菠蘿汁🍍更令肉類增添一份清新的幽香🐥 鐵板肉類 - 秋田雞雞皮煎後油份垂涎欲滴💧脂香豐腴入口肥美潤喉 柔嫩的雞肉肉
難得今日工作來到我平日好少踏足的太和
為食的我就當然要周圍發掘美食啦😆
同事便介紹新開業只有幾個月的「燚」
店內座位不多💁🏻‍♀️所以建議到訪前可先預約

👨🏻‍🍳 入門廚師發辦套餐 $588
當中包括📋沙律, 鐵板海鮮兩品,
鐵板肉類一品, 炒飯, 甜品❤️

🥗 煙三文魚柚子沙律

🍻 KiRIN 麒麟 $88
如果食鐵板燒喜歡喝啤酒的朋友
餐廳亦會設有3款麥酒可供選擇🎉

2022-11-17 32 瀏覽
食鐵板燒✨❤️食鐵板燒除左食物質素,同師傅嘅互動都好重要,呢間師傅好主動介紹食材,仲會分享下日常生活,有講有笑,好開心嘅一日。❁ 沙律沙律比較清,有菠蘿、羽衣甘藍、番茄、龍珠果,沙律配黑醋夠開胃。一直都鍾意羽衣甘藍,食落有咬口。水果夠鮮甜,特別係龍珠果,味道清甜。❁ 鐵板海鮮兩品有南非鮑魚、原隻扇貝(每樣都係每人有2件),睇住師傅即燒感覺真好。側邊有啲蝶豆花海鹽泡泡,好靚呀❤️帶少少咸味,有需要要沾少少,提升鮮味。帆立貝是左黑松露同牛油燒,本身已經十分彈牙爽口,加上黑松露醬令佢更香口。鮑魚則連同蒜蓉一齊燒,粒粒蒜蓉好滋味。❁ 鐵板肉類一品分別試左日本宮城縣豬扒同日本秋田雞扒😝自己比較鍾意食雞扒,秋田雞扒起好食,皮煎至焦脆,食落軟滑香口,醬汁清得黎帶辣味。豬扒方面大大件,識落有口感,師傅連側面都煎埋,好細心,配上新鮮菠蘿醬汁。除此之外碟上面仲有少少,蒜蓉牛油汁,極度香濃嘅蒜蓉味。❁炒飯炒飯份量好多,配上大大隻蝦,飯粒粒分明。❁ 甜品豆腐雪糕

❁ 沙律

❁ 鐵板海鮮兩品

❁ 鐵板肉類一品

❁炒飯
炒飯份量好多,配上大大隻蝦,飯粒粒分明。

豆腐雪糕

2022-11-16 26 瀏覽
📍大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖-尋日day off 有時間,就去咗大埔一間鐵板燒試吓了~~-美人梅酒 $93甜甜地,酒精濃度唔高,女仔飲都冇問題-Kirin 麒麟 $88幾易入口,唔錯-入門廚師發辦套餐$588沙律新鮮蔬果加埋黑醋,酸酸地幾開胃🫶🏻-鐵板海鮮兩品海鮮係牛油黑松露帆立貝同蒜蓉醬鮑魚,配上海鹽泡泡,鮮甜又爽口🔥-鐵板肉類一品豬扒口感幼嫩,正!-大蝦炒飯-甜品豆乳雪糕-季節限定廚師發辦套餐788沙律前菜魚子醬溫泉蛋,幾特別鐵板海鮮兩品白鱔+蟶子,好新鮮-鐵板肉類一品澳洲牛柳,口感鮮嫰大蝦炒飯湯甜品
[燚 大埔]
📍大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖
尋日day off 有時間,就去咗大埔一間鐵板燒試吓了~~
美人梅酒 $93
甜甜地,酒精濃度唔高,女仔飲都冇問題
Kirin 麒麟 $88
幾易入口,唔錯
入門廚師發辦套餐$588
沙律
新鮮蔬果加埋黑醋,酸酸地幾開胃🫶🏻
鐵板肉類一品
豬扒口感幼嫩,正!
季節限定廚師發辦套餐788
前菜
魚子醬溫泉蛋,幾特別
白鱔+蟶子,好新鮮
澳洲牛柳,口感鮮嫰

2022-11-15 21 瀏覽
☘️最近經常出沒大埔,發現原來好多隱世美食,呢日就同朋友嚟試咗呢間「燚」,話係法日fusion 嘅鐵板燒,其實都係朋友介紹先識搵到呢度,我連個名都唔識讀😜 (原來讀音係「業」) ☘️個門口真係好低調,深色木沒有半點花巧,我哋㩒鐘門一開,行入去第一感覺係好反差,可能因為我哋食晏,所以外面係陽光普照,里面燈光比較暗側重氣氛,反差比較大,餐廳不大,位置也不多,只有兩張桌各可坐五六人左右,鐵板燒吧台只可以坐五個客人,所以如果比較喜歡看師傅即席烹製及互動,建議提前預約! 其實間餐廳细細哋,都好適合包場做朋友聚會添! ☘️第一次嚟,我哋就先點個最基本嘅588套餐,有前菜沙律,海鮮兩品,肉類可選雞或豬,最後仲有個炒飯同甜品收尾,作為午餐非常丰富!以下分享吓食感:#前菜沙律 - 啲菜好新鮮,加咗一件菠蘿同埋一粒龍珠果帶點甜酸味,再配埋香醋汁酸酸甜甜,好醒胃!#海鮮兩味 - 今日㕑師配咗鮑魚同埋帶子俾我哋,每人兩隻,燒得剛剛好,肉質鮮嫩,唔會太熟 。扇貝底係黃油黑松露汁,好鬼香,上枱時配合埋用蝶豆花整嘅海鹽泡沫,可以帶出更鮮味,真係有啲似食緊份子料理咁😜果然法日fusion係特別啲😜# 主菜豬扒 - 塊扒嘅肉

# 主菜豬扒 - 塊扒嘅肉質好嫩,配咗菠蘿汁,食落好味口感像慢煮一樣,仲有個擺盤好有心思,食用花配埋人手切嘅mushroom 裝飾,好有garden feel ,旁邊仲有幾滴牛油蒜蓉汁,好特別👍

#主菜雞扒 - 雞扒係雞脾肉,雞皮燒到有點甘香但不會太亁脆,再配埋佢個自制嘅醬汁,好味又特別😋又係擺盤好靚

#主食海鮮炒飯 - 個炒飯雖然冇乜特別,但係炒得好乾身啲飯粒粒分別,都幾多料,食落又唔會太乾,加埋放響面嗰隻好爽脆嘅蝦,我竟然將啲飯全部食哂😜

#甜品係牛乳雪糕 - 雖然係現成雪糕,都好有心思響上面整個心,再加一片巧克力😊

☘️因為係lunch嘅關係,我哋只係點咗兩杯美人梅酒,酸酸哋好好飲,唔怕日抖飲到wing wing 哋😜。而我見佢哋其實有好多其他酒,仲有唔同嘅whisky,下次如果再嚟食dinner, 就可以試吓佢其他酒了,配埋佢另外再豐富啲嘅套餐應該會更正😋

順帶一提,啲staff 好有禮貌,每次上菜都好細心介紹,好好service 👍

梅酒
前菜沙律