ITSUMÉI
大埔唔單止大❗️仲有好多唔同類型嘅餐廳俾大家選擇,有Cafe shop,中菜,西餐,日式,BBQ場等等,都隱藏左唔少有特色嘅餐廳架,而今次我就帶媽媽去到大埔一間主打以「鐵板燒」製作料理嘅餐廳到食Lunch🍽️🍽️去到餐廳門口已經俾人有一個神秘感,好想知道餐廳入面嘅設計擺設係點樣😎先撳一撳門口嘅門鈴,就有一個店員熱情地為你開門❤️餐廳以昏暗色燈光做主調,大部分燈光都集中在鐵板燒烤板上,成為全場焦點,最鐘意烤板上空的藍色魚缸,令人感覺高尚得來又治癒😊😊鐵板燒的精髓係師傅👩🏻‍🍳👨🏻‍🍳🍽️餐廳師傅擁有二十年鐵板燒的經驗,師傅嘅刀工處理和烹飪速度與溫度控制都具有非常專業的水準👍🏻最鐘意就係睇師傅煮野食❤️❤️今次叫左兩Set $588嘅套餐,及兩杯美人梅酒😌食鐵板燒又點少得酒🥂🍾⭐️美人梅酒 $93有清新香濃嘅梅子香氣,口感柔和順滑,酸酸甜甜的,酒味不太出,勁易入口,食鐵板燒配美人梅酒完全係Match架❤️。⭐️入門廚師發辦套餐 $588⭐️Salad 沙律沙律以法式黑醋及秘製醬汁做調味,再配上新鮮嘅蔬菜及菠蘿一齊食,非常之開胃🥗🥗沙律中仲有一粒仙女果做點綴,美美的👍🏻⭐️Teppanyaki Seafood (2

美人梅酒

⭐️美人梅酒 $93

⭐️入門廚師發辦套餐 $588
沙律

⭐️Salad 沙律
鐵板海鮮 -扇貝
鐵板海鮮-鮑魚

⭐️Teppanyaki Seafood (2 Types) 鐵板海鮮
今次海鮮有兩款,有鮑魚及扇貝👍🏻海鮮旁邊有座鹽泡,都幾特別😊如果海鮮唔夠鹹的話,可以借助鹽泡增加鹹味🧂不過淨係食泡都唔覺得好鹹😋
鮑魚以蒜蓉作主要調味,廚師把一整個鮑魚直接放到鐵板上面煎,等鮑魚煎熟後就會自然地脫殼👍🏻時間控制得好好,鮑魚食落去唔會好韌😋
扇貝以黑松露醬及牛油作主要調味,廚師先把扇貝煎熟,然後放入去有醬汁的扇貝殼上☺️完全可以食到扇貝嘅鮮味👍🏻
豬扒
雞扒

⭐️Teppanyaki Meat (1 Type)鐵板肉類
今次叫咗兩款肉,分別係豬扒及雞扒👍🏻佢哋嘅擺盤都好可愛㗎,上面有一粒以小蘿蔔製作成的菇亭,旁邊有幾滴牛油醬,配肉肉黎食好香😋可以用作調味👍🏻豬扒及雞扒分別有特製嘅醬汁以作配搭☺️都幾特別㗎🐷🐔🐤豬扒🐷以菠蘿汁作配搭,酸酸甜甜都幾fresh👍🏻而雞扒🐔就以欖菜汁作配搭,原來都幾夾架😋味覺的解鎖😂
炒飯

⭐️Fried Rice 炒飯
鐵板燒的炒飯絕對係一絕,食起來粒粒分明,非常鬆軟又不油膩,都考起師傅嘅功夫👨🏻‍🍳👍🏻 中間有一隻爽口陣牙嘅大蝦作點綴😌
豆乳雪糕

⭐️Dessert 甜品
成個餐嘅尾聲就係個甜品啦!香濃嘅豆乳雪糕🍦都幾好味,滑的來又唔會太甜😙

有機會,都會再黎呢到食,佢地嘅服務態度都好好,又細心為我地講解每一道菜式👍🏻野食嘅味道都唔差,唔會有太重味精味道❤
沙律
鐵板海鮮 -扇貝