2022-11-28 41 瀏覽
友人話佢無意中發現左大埔有間隱世高質鐵板燒,食完意猶未盡,點味無窮,想帶我跨區食好西。佢講到咁😂為食既我又點可以錯過呢?門面設計特別,見到咁低調既黑木門,唔講唔知原來有隱藏既好西😋餐廳風格日西結合,吧枱頂仲有紫藍色燈光既大魚缸,SO IGABLE😍而且增添左幾分生氣同活力。今次我地揀左$588既廚師發辦套餐,有沙律、鐵板海鮮兩品、鐵板肉類,炒飯、甜品、美人梅酒$93 x 2沙律擺盤西式,顏色繽紛,黑醋配合蔬菜,菠蘿、車厘茄、龍珠果,酸酸甜甜好開胃😋鐵板海鮮兩品廚師先將牛油及黑松露於扇貝殻上煮熱,揮發出香味,再煎熟扇貝放上貝殻,食落好香牛油松露味,而且鮮甜彈牙😋鮑魚連殻煎熟,配埋香濃既蒜蓉一齊食,非常惹味🤤鮑魚岩岩熟唔會韌,旁邊仲有海鹽泡沫俾客人自行增加鹹味,感覺好特別☺️鐵板肉類我地揀左豬扒同雞扒各一。擺盤精緻,識得運用刀功及創意將日本蘿蔔切成蘑菇狀,加埋鮮豔食用花及醬汁,外觀非常吸引😍豬扒食落有驚喜,肉質鮮嫩juice,口感柔軟😋雞扒一樣煎到岩岩熟。可見廚師經驗十足,無須timer都可以將火候掌握得岩岩好👍🏻醬汁都係自行調製,有牛油蒜蓉汁、香甜菠蘿汁、辣中帶咸既汁,別具風味。炒飯師傅先

沙律

鐵板海鮮兩品

鐵板肉類

炒飯
師傅先煎到雞蛋同大蝦半熟,再落珍珠米,紅蘿蔔、蔥花、豉油一齊炒。食落好有鑊氣🤤勁香,米飯粒粒分明夠乾爽,大蝦爽口彈牙😋

甜品
豆腐雪糕食落香滑,有淡淡既豆腐香,而且唔太甜,作為飯後甜品真係幾滿足☺️

美人梅酒
梅酒香甜帶少少酸😍容易入口,而且酒精濃度得2%,就算少飲酒既同行友人都飲到,味道相當唔錯🤤食鐵板燒配清爽酸甜梅酒真係幾夾☺️

廚師發職員熱情好客,廚師會一邊煮一邊同食客閑聊,職員服務態度友善親切,用餐過程愉快😊