2017-12-10
將軍澳私樓愈起愈多,充斥大型商場,想搵間特色小店食飯都難...不過仲有個地方係將軍澳僅餘小店既後花園,就係坑口村,成日有驚喜發現,近排住附近既朋友介紹呢間日本野,相當高質,將軍澳友終於有連鎖壽司店以外既選擇!舖頭面積細細,但座位闊落坐得舒服,燈光柔和,傾計一流!樓面只有一位侍應妹妹,當晚坐滿食客,見佢忙到氣都冇得抖,我地都唔好意思催佢添茶...餐廳咁好生意或者要認真考慮請多個伙計...呢度既食物選擇非常豐富,除左時令刺身、壽司,仲有特色前菜、燒物、天婦羅、一品料理等等,可以滿足各種口味!刺身盛包括活赤貝、牡丹蝦、油甘魚、三文魚、吞拿魚、帶子、海膽~食材新鮮,每塊刺身都係厚切,魚脂豐盈,海膽清甜,絕無丁點腥味~聽老闆講逢星期五從日本返貨,可以食到最新鮮既食材!刺身壽司以外,其他熟食亦發現驚喜~蒜片一口和牛,非常鬆軟,唔會食到筋,油香四溢又不失肉味西京燒銀鱈魚,魚油豐富,肉質嫰滑,點少少蛋黃醬更開胃沖繩苦瓜沙律,單係精緻賣相已經賞心悅目,苦瓜回甘有致,沙津醋清新醒胃日本凍蕃茄,清新爽甜,冇左平時食到個種酸味,仲有少少起沙,配上微酸既調味汁更引出蕃茄既甜味,令我對蕃茄有一番改觀!想係將軍澳食
刺身壽司以外,其他熟食亦發現驚喜~
蒜片一口和牛,非常鬆軟,唔會食到筋,油香四溢又不失肉味
西京燒銀鱈魚,魚油豐富,肉質嫰滑,點少少蛋黃醬更開胃
想係將軍澳食比較高質既日本菜,值得行多幾步入坑口村試一試熊屋,絕對有驚喜!