2017-10-22 51 瀏覽
朋友帶我黎左呢間高質素既日本餐廳,食品選擇多,環境舒適,店員細心服務態度好好,食物新鮮,再飲埋枝SAPPORO,成個晚餐太好食了!點了一個二人份的鳴門<有三文魚、魷魚、北寄貝、飛魚子、熟蝦、醋青魚、腐皮、左口魚邊、鰻魚> 樣樣都很新鮮,特別係左口魚邊好一d都唔韌,d飯又唔會太多,鰻魚又厚汁又正,連我平時唔食既腐皮壽司,我都覺得甜甜地好好食啊!鐮倉紫心芋餅,聽見個名已經知吸引啦!炸得很金黃,食到中間還有一粒粒的番薯肉,味道很香濃!價錢仲超抵只係$28。串燒雞軟骨,燒出來一點也不乾身軟骨好有嚼口。鹽燒和牛粒,燒得好好油脂在中間,亦都好重和牛肉味正!黃金海胆燒赤蝦,睇落表面乾身,再係上面放上海胆及青椒粒一齊燒,一上枱已經聞到很香,食落蝦肉配上海胆,甜甜的海鮮味加上小小的青椒更加突出鮮味!

串燒雞軟骨,燒出來一點也不乾身軟骨好有嚼口。
鹽燒和牛粒,燒得好好油脂在中間,亦都好重和牛肉味正!

• 鐮倉紫心芋餅
  • 鹽燒和牛粒
  • 鳴門壽司盛
2017-10-17 61 瀏覽
聽日放假😎,同男朋友黎到坑口行街,之後就黎到坑口村食野,見到周圍好似好多大排檔,基於想搵間舒服d既餐廳,所以誤打誤撞就黎到依到,其實都有d原因係我想食sushi💁🏻🍣🍱✨❕一入到黎,覺得都好舒服,燈光柔和💡💡,雖然店舖舖面忽較細,但係座位都係有沙發🥂🥂坐得好舒服,牆上掛左幾幅既畫,設計、環境簡單整潔。前菜點左韓國泡菜、中華沙律、厚燒玉子。厚燒玉子整得唔錯,無燶,整到一層層,厚度十足,蛋香味都重。😋😋一級棒❕❕✨咁想食刺身,梗係要食好d👅🐷所以就點左極上刺身盛💟正啊❕✨佢有韓國紫海膽、三文魚腩、三文魚子、牡丹蝦同日本空運鮮魚等等。每一舊都切得好厚🍣🍣厚切🔪三文魚腩脂肪分佈均勻,新鮮👍🏻海膽由韓國黎,鮮甜,記得食海膽擺係條脷度,入口即溶😆😆之後點左鰻魚炒飯,份量亦夠足料,係有一塊塊饅魚,飯係乾身,炒得幾香,我地兩個人都食淨,所以3-4人叫一碟黎食都得。🐟🐟🐟值得一提既係吉列豬排,平時出面食咖哩吉列豬排飯個d都無依塊排好食,唔知係味佢個醬好食 🤔外脆內軟,食落好鬆脆🐽點埋落d醬,有少少似食麥樂雞feel😂食唔停口🤤🤤總括黎講,依到位置寬敞,食物質素又🉐,仲要有茶飲😁任飲,😋又唔會好似食放題咁

總括黎講,依到位置寬敞,食物質素又🉐,仲要有茶飲😁任飲,😋又唔會好似食放題咁急速,有機會會再黎❕✨

2017-10-16
2017-10-15 247 瀏覽
同事剛入住坑口村, 邀請我今晚放工上去佢度House-warming, 更客氣地帶我去附近新開既一間日式餐廳食晚飯。如果唔係同事帶路, 真係唔知呢度有間穩世日式餐廳。餐廳面積不大, 設有卡位, 坐得幾舒服。呢度主打日本菜, 當然不少得有多款刺身、壽司、丼、天婦羅、燒物、串燒、汁物、一品料理、日式烏冬等等...小小的餐廳都提供多款選擇。很多款式都想試, 最後大家都點左幾款share試試。呢度既刺身同埋壽司併盤都設有人數份量落單, 可以平均咁食到每款刺身/壽司。【刺身盛合】HK$198 (2人)刺身以冰墊底, 刺身包括有三文魚、油甘魚、甘蝦、八爪魚、吞拿魚、帶子。每款刺身都很新鮮, 而且都是厚切, 絕對滿足到口感,甘蝦肥美鮮甜, 油甘魚味道甘甜, 正!!【豪門夜宴】HK$478 (2人) 18件先來一盤18件壽司, 單看這盤壽司上檯已感到很有氣勢, 想不到接下來再另一盤海膽併飯, 原來兩盤加埋才是一個套餐, 很豐富!! 壽司包括有牡丹蝦、吞拿魚、油甘魚、三文魚、三文魚子、帶子、八爪魚、鰻魚、玉子, 另一盤就是海膽全板連飯團/青瓜/紫菜。壽司上的魚生同樣新鮮, 而且很有份量, 魚生可以整整把

餐廳面積不大, 設有卡位, 坐得幾舒服。

呢度主打日本菜, 當然不少得有多款刺身壽司、丼、天婦羅、燒物、串燒、汁物、一品料理、日式烏冬等等...小小的餐廳都提供多款選擇。很多款式都想試, 最後大家都點左幾款share試試。

刺身盛合】HK$198 (2人)
刺身盛合

【豪門夜宴】HK$478 (2人) 18件

豪門夜宴

壽司上的魚生同樣新鮮, 而且很有份量, 魚生可以整整把壽司飯覆蓋著...最吸引我的就是以腩位做三文魚壽司, 厚切之餘, 更食到豐富魚油, 正!!
另外以珍寶帆立貝做帶子壽司, 非常鮮甜。最有驚喜就係火灸鰻魚壽司, 鰻魚表面稍為燒過, 再掃上燒汁, 入口甜甜地, 更不失鰻魚既厚汁原味, 不會乾身, 不錯!!

【鰻魚太卷】HK$68
太卷SIZE亦很大, 當中有蟹柳、青瓜、蛋、蟹子同埋鰻魚, 入口食到甜甜的蟹柳味, 但鰻魚SIZE太小, 所以整個放入口時, 食唔出入面有夾鰻魚既味道。
鰻魚太卷

【灸燒左口魚邊】HK$38
很喜歡呢度既火灸系列, 因為唔會燒得太乾, 溫度掌握得岩岩好。
左口魚邊帶些少魚油, 帶點爽~
灸燒左口魚邊

【灸燒黃金海膽赤蝦】HK$58
比較少見既配搭, 赤蝦很大隻, 開邊後加上海膽, 燒至半溶狀, 杰杰的海膽汁顯現金黃, 賣相吸引。
不過味道有點偏鹹, 但赤蝦很爽口。
灸燒黃金海膽赤蝦

【鹽燒牛舌】HK$48
厚切牛舌經燒後都唔會好乾身, 表面有少少鹽吊味, 既香口又惹味。更帶點爽口。

【三文魚親子丼】HK$88
三文魚同樣是厚切, 份量能完全把丼飯覆蓋, 再有三文魚籽伴碟, 三文魚籽份量剛剛好, 將整個飯撈埋一齊食, 都唔會過鹹。
三文魚親子丼

呢度既食物質素很有驚喜, 超出預期的好吃, 而且服務更招呼周到, 有機會定必再來幫襯!!
刺身盛合
灸燒左口魚邊
三文魚親子丼
2017-10-15 179 瀏覽
今晚老婆不在家, 我去左住係坑口嘅表哥打機再同佢去撐枱腳。坑口大部份比較特色嘅餐廳都集中係坑口村, 之前表哥都帶過我去坑口村嘅Davinci Cook食西餐, 性價比超高, 今晚佢話帶我入去食一間新開張冇耐嘅日本餐廳, 我當時相信佢嘅推介啦。👍雖然已經唔係第一次入坑口村, 不過每一次都係有人帶住, 我自己一個係地鐵站都仲未認到去坑口村條路。入到村之後仲要經過一間車房, 再過埋Davinci Cook先到今晚食呢間熊屋·刺身·料亭, 雖然地方咁隱蔽, 不過店入面客人都唔少。餐廳地方唔大, 不過座位好寬敞, 光線充足, 環境幾舒服。因為係表哥帶我黎開餐而且大家口味相近, 所以點餐方面當時由佢發辦啦, 我只係同佢講最好有海膽, 佢問左我有幾肚餓之後就點齊今晚食嘅野。😂佢點左兩人份嘅刺身, 壽司, 另外仲點左鹽燒牛舌, 炸蝦天婦羅, 一個海膽杯同一碟海膽炒飯。每一次同表哥撐枱腳都一定要捧住個肚走。🙈表哥點呢份兩人前嘅壽司盛叫北海之味, 有海膽, 帶子, 甘蝦, 油甘魚, 三文魚, 三文魚子, 魷魚, 蟹膏, 蟹棒同玉子共20件。2人前都係$298, 有海膽, 蟹膏呢d高級壽司, 價錢都幾抵。呢

北海之味壽司盛

呢個壽司盛入面我最鍾意當然係海膽軍艦啦, 海膽好新鮮, 入口即溶, 好Creamy, 呢個軍艦令我對點左未上嘅海膽杯同海膽炒飯非常期待。😍另外蟹膏軍艦嘅蟹膏份量好多, 味道好濃郁, 每人食一件唔多夠喉。😣其他壽司質素都唔錯。👍

兩人前刺身盛合$198有三文魚, 油甘魚, 甘蝦, 吞拿魚, 八爪魚, 帶子同飛魚子, 由於刺身係空運到港, 可能因為八爪魚缺貨, 上枱時居然轉左活赤貝。😍 活赤貝超鮮甜, 口感彈牙爽口。帶子好厚肉, 配魚子食鮮味更突出。😋

刺身盛合(二人前)

海膽杯唔大杯不過海膽份量都好多, 賣相同味道都非常好, 個名改左做雲丹盛滿杯, 幾有霸氣。😁

雲丹盛滿杯

海膽炒飯飯底炒得好乾身, 材料好豐富, 除左飯面上嘅海膽, 亦有海膽碎混係炒飯入面, 非常惹味。😍

海膽炒飯

鹽燒牛舌上枱時我地都嚇親, 超級大件。😳 牛舌好厚, 外層燒得甘香, 牛舌好軟腍多汁, 沾少少檸檬汁味道更突出。

鹽燒牛舌

最後食埋個炸蝦天婦羅, 結果要捧住個肚行返屋企。😄

餐廳門面

餐牌
2017-10-14
2017-07-31 585 瀏覽
今日阿爸生日,諗住去食佢鍾意食嘅日本菜。因為呢間都開咗冇幾耐,又喺村口喎,就諗住試下啦!訂咗7點檯,間舖外觀都幾好樣,不過入咗去就係惡夢嘅開始……一入去,唔見有人,大聲叫咗幾聲「我哋訂咗7點㗎」,先有人他他條條(抱歉唔識打😁),慢慢出嚟,原來個樓面喺度恰眼瞓,仲要全間舖得一個樓面……算啦!坐低,餐牌冇咩特別,同元気差唔多啦!於是首先叫咗碟極上3人前刺身,等啊等,等咗3個字先出,睇到碟刺身,心裏os:得9片魚生,幾舊螄蚶,5粒帶子,6塊北寄貝,廚房有至少三至四個人,點解可以咁耐?(白眼)不過碟刺身都算過得去……嘅。之後叫熟嘢啦!叫咗泡菜炒飯,雞軟骨串燒,京蔥雞肉串燒,牛舌串燒,豚肉炒烏冬同蝦天婦羅。先講個炒飯,超級濕,似撈飯多過炒飯囉好冇?不過唔算太鹹。之後係豚肉炒烏冬,基本上肉同烏冬一齊食係冇問題,冇咩特別嘅,但係齋食肉,嘩好鹹囉!牛舌串燒,一個字,韌。雞軟骨串燒,肉多過軟骨,搞咩?最嬲就係個京蔥雞肉串燒,大佬啊啲雞未熟透嘅?!攞命嘅係佢哋唔係好快上菜嗰隻,係等每碟菜上都要超碼10分鐘,好似叫人叫起咁,仲有今晚入嚟食嘅得嗰3檯,仲要啱啱先叫嘢食,點解個串燒燒咁耐都仲可以係未熟透嘅?!典
之後叫熟嘢啦!叫咗泡菜炒飯,雞軟骨串燒,京蔥雞肉串燒,牛舌串燒,豚肉炒烏冬同蝦天婦羅。先講個炒飯,超級濕,似撈飯多過炒飯囉好冇?不過唔算太鹹。之後係豚肉炒烏冬,基本上肉同烏冬一齊食係冇問題,冇咩特別嘅,但係齋食肉,嘩好鹹囉!牛舌串燒,一個字,韌。雞軟骨串燒,肉多過軟骨,搞咩?最嬲就係個京蔥雞肉串燒,大佬啊啲雞未熟透嘅?!攞命嘅係佢哋唔係好快上菜嗰隻,係等每碟菜上都要超碼10分鐘,好似叫人叫起咁,仲有今晚入嚟食嘅得嗰3檯,仲要啱啱先叫嘢食,點解個串燒燒咁耐都仲可以係未熟透嘅?!典解嘅?~真係睇唔透……
仲有已經開埋蓋,放到好出,表示冇水,點解經過都可以睇唔到?最後每次都要叫先識加水,好唔醒目囉!
結果食咗970蚊,真係堅唔抵食!(白眼)

2017-07-31
生日
2017-06-05 508 瀏覽
本人十分宅,終日不出門,但也有肚子餓既時候身為小吃貨,上一上openrice見到餐廳位於家附近,實在是十分岩我於是點左個lunch set 加就份三文魚頭刺身新鮮,三文魚頭即燒 👍👍👍
本人十分宅,終日不出門,但也有肚子餓既時候
於是點左個lunch set 加就份三文魚頭
刺身新鮮,三文魚頭即燒 👍👍👍
2017-04-23 773 瀏覽
此店是隔鄰Davinci Cook 老闆開設的新店。仍然保持性價比超高的食物,用料非常新鮮,非常值得介紹給各位食家!推介刺生沙律、海葡萄沙、各種壽司盛合、燒牛舌等等!
2017-04-22
  • 刺生!