2023-12-08 149 瀏覽
最近在利東街附近有家新店,以爐端燒為主的小店,位於QRE 6樓。 環境是日式木系裝修,有吧台和餐桌選擇。 食物選擇蠻多,有串燒、點心、主食、海鮮及清酒等等🙈。-▪︎壽司十貫 HKD$268一次吃到十款口味的壽司,賣相挺吸引的🤭。 壽司包括:真雕、油甘魚、深海池魚、海膽、帆立貝、牡丹蝦、黑雕、左口魚邊、鰤魚及醬油鮭魚籽。.食材用料新鮮,不用太多調味也吃到其鮮味。 個人較喜歡油脂重的刺身,感覺香口惹味der,因為有入口即化的質感😎。 燒過的左口魚邊挺香油脂味,令其質感更鮮嫩。-▪︎紫菜雞柳佐海膽醬|雞柳梅紫蘇 HKD$42這兩款也是用紫蘇葉製的串燒,送餐時的味道挺香,平常也喜歡吃有紫蘇的食物☺️。 紫菜雞柳口感較香口,多了紫菜的口感豐富。 雞柳梅紫蘇味道較濃鬱,梅醬鹹鹹的挺惹味。-▪︎牡蠣五花肉捲 HKD$38用牡蠣做串燒感覺特別,叫來跟朋友分享吃🤭。 自吃到肉質嫩滑的五花肉,牡蠣味道鮮味,配著吃挺香口的。-▪︎自製肉丸 HKD$38|免治雞肉棒配鵝肝醬HKD$58啖啖肉der串燒也來兩串吧,這兩款也配了不同醬汁。 肉丸的質感特別,肉質煙韌味道微鹹。 雞肉棒口感較爽脆,裡面有雞軟骨口感較豐富,醬汁味

▪︎壽司十貫 HKD$268

▪︎紫菜雞柳佐海膽醬|雞柳梅紫蘇 HKD$42

▪︎牡蠣五花肉捲 HKD$38

▪︎自製肉丸 HKD$38|免治雞肉棒配鵝肝醬HKD$58
啖啖肉der串燒也來兩串吧,這兩款也配了不同醬汁。 肉丸的質感特別,肉質煙韌味道微鹹。 雞肉棒口感較爽脆,裡面有雞軟骨口感較豐富,醬汁味道濃鬱,配蛋汁吃質地香滑。

▪︎炭火燒鯖魚壽司 HKD$108
一份有6件壽司,燒香過後轉味道推挺香😆。 鯖魚肉質嫩滑鮮味,帶點微鹹的味道🤭。 壽司飯味微酸挺惹味,帶點炭香味感覺特別。

2023-11-08
午餐
2023-12-07 103 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯最近天氣凍咗好多,朋友話依個時候最啱食串燒。但係又唔想食之前食過嗰啲,咁我哋就搵吓有冇咩新嘅餐廳。於是乎就搵到一間位於灣仔新開嘅日式居酒屋,去到嘅時候已經人來人往,感受到好繁忙嘅氣氛。首先就試左串燒先, 雞柳梅紫蘇$42和紫菜卷雞柳$42。用紫菜包裹住日式雞柳去燒,再配搭埋海膽醬,海膽醬甜甜地,同雞柳都幾啱。而紫蘇就味道比較濃厚。試完串燒叫返個壽司先,炭火燒嘅鯖棒壽司,我都係第一次見,感覺都幾新穎。時令生蠔叫返幾隻生蠔試吓,每一隻都大大隻,新鮮又鮮甜。壽司五貫五款時令嘅壽司,而我就最鍾意食大拖羅。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

而紫蘇就味道比較濃厚。

時令生蠔
叫返幾隻生蠔試吓,每一隻都大大隻,新鮮又鮮甜。

壽司五貫
五款時令嘅壽司,而我就最鍾意食大拖羅。

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

心血來潮想食日本料理唔一定要飛去日本,係香港都可以搵到高質嘅日式居酒屋🫶🏻之前去過銅鑼灣嘅牡蠣小屋質素都幾好,最近佢哋係灣仔QRE Plaza就開咗間姊妹店-炭兎,除咗新鮮日本生蠔之外,呢度仲主打備長炭炭爐烹製嘅料理🔥包括串燒、燒魚。坐係吧台可以睇住日籍師傅同其他師傅係開放式廚房調製各款料理👀今次叫嘅菜式,不論串燒、海鮮、鐵板料理等質素都幾高👍🏻各款菜式只係幾十蚊至百零蚊起有交易,性價比相當高🤑絕對要bookmark。梅水晶呢款冷盤小菜係一種魚類,爽口crunchy嘅口感幾得意,好重酸梅味道,鹹酸開胃🤤鐵盒燒廣島生蠔招牌作必數鐵盒燒生蠔🦪大大隻日本蠔即席放入鐵盒燒製,可以保留生蠔嘅湯汁💦食落特別飽滿肥美。滴少少檸檬汁或辣椒汁更醒胃。燒牛油果好特別!估唔到燒嘅牛油果別有一番風味,好食😋燒過之後口感較爽,帶牛油果香,鋪上漢堡扒同流心蛋,鬆化嘅漢堡扒肉味濃郁好juicy,好似變奏版burger咁🍔🤣鰯魚伴明太子100%還原日本炭燒風味👏🏻👏🏻將整條魚打直用竹籤插係火爐邊燒,好有特色😍鰯魚有啲似秋刀魚,都係充滿魚油香,肉質較緊緻。配以係炭爐燒過嘅明太子,增添鹹鮮味道。雖然夾落都幾多骨,但燒到骨

梅水晶

燒牛油果

鰯魚伴明太子
100%還原日本炭燒風味👏🏻👏🏻將整條魚打直用竹籤插係火爐邊燒,好有特色😍鰯魚有啲似秋刀魚,都係充滿魚油香,肉質較緊緻。配以係炭爐燒過嘅明太子,增添鹹鮮味道。雖然夾落都幾多骨,但燒到骨都可以食埋🤪

薑蔥醋鯖魚卷
將鯖魚加上大量酸薑做成卷,軟滑嘅鯖魚同酸爽爽脆嘅酸薑一齊食,味道豐富又特別,可以作為其他菜式之間嘅間場,清一清味蕾😙😙

山芋明太子鐵板燒
呢個都值得叫👍🏻creamy軟滑嘅山芋泥加上少少鹹香嘅明太子,仲有唔少彈牙八爪魚肉增加口感,令人滿足嘅味道😋😋

燉牛舌伴溫泉蛋
味道帶點西式元素嘅鐵板料理😆有啲似紅酒燉牛肉嘅味,甜甜地嘅醬汁入晒牛舌裡面,仲有唔少拉絲芝士超邪惡😈😈

白燒鰻魚
可以揀白燒或蒲燒,睇住師傅係炭爐上將鰻魚燒至外層香脆,雖然無任何調味,但食落唔會有泥味,啖啖肉👍🏻加少少胡椒可以提鮮。

海膽紫菜雞柳、鹽梅雞柳、雞心串
餐牌有超多款式嘅串燒🍢雞肉串的的骰骰幾得意,兩款雞肉肉質較緊實,可以配辛口嘅柚子胡椒。雞心串比較食得過😙可以選汁燒或鹽燒,汁燒食到調味剛好嘅醬汁,雞心好爽彈,口感好好👏🏻

梅紫蘇冷麵
冷麵煙煙韌韌,配料有好滑嘅雞叉燒、溏心蛋等,酸酸咪咪,解膩一流😚😚

人均消費:$600
推介指數(10分為滿分):8.5分
2023-12-05
2023-12-06 97 瀏覽
這是兩個旅行(近一個半月前)的事了說是灣仔QRE Plaza 新開張的餐廳好像有點out炭字明顯交代居酒屋主打炭烤串燒另一特色是蠔,這也是我第一次的日式蒸蠔體驗日本師傅在席前即席即叫即開蒸熱氣騰騰在冬天這樣吃超級和暖二食另一選擇是配熱溶芝士但個人還是偏向簡單製作就吃到原始鮮咸蒸後沒有縮水,仍舊是入爐前的飽滿肥美另外點的刺身盛及串燒正常發揮同區計整體價位挺make sense 的燒物方面,白燒鰻魚要大讚入口有濃烈炭烤風味,魚邊香脆魚肉keep到juicy!另外還有牛舌一樣燒得外焦內軟稔至於朋友點的免治雞肉棒好有特色配鵝肝醬味道多了層次,不會太膩再追加了生蠔,蠔肉肥美入口清爽

這是兩個旅行(近一個半月前)的事了

說是灣仔QRE Plaza 新開張的餐廳好像有點out

炭字明顯交代居酒屋主打炭烤串燒

另一特色是蠔,這也是我第一次的日式蒸蠔體驗

日本師傅在席前即席即叫即開蒸

熱氣騰騰在冬天這樣吃超級和暖

二食另一選擇是配熱溶芝士

但個人還是偏向簡單製作就吃到原始鮮咸

蒸後沒有縮水,仍舊是入爐前的飽滿肥美

另外點的刺身盛及串燒正常發揮

同區計整體價位挺make sense 的

燒物方面,白燒鰻魚要大讚

入口有濃烈炭烤風味,魚邊香脆

魚肉keep到juicy!

另外還有牛舌一樣燒得外焦內軟稔

至於朋友點的免治雞肉棒好有特色

配鵝肝醬味道多了層次,不會太膩

再追加了生蠔,蠔肉肥美入口清爽
2023-12-06 78 瀏覽
剛剛去完日本旅行回來,又已經好掛住日本美食。實在太喜歡日本料理🤤 幸好香港都有很多高質素的日本料理餐廳,而位於灣仔這間新開的<炭兎> ,一試就愛上了!一入門口就看見非常吸引的海鮮區! D蠔好肥美好靚! 一定要試🤭 特別喜歡Bar 枱設計,可以超近距離欣賞不同師傳的手藝,壽司製作、燒串燒等等! 全場爆滿,師傳們忙到無停手,彼此合作無間,為客人製作美食-餐牌食物選擇好多這裡的生蠔超級高質,所以點了以蠔入饌的美食🔸鐵盒燒廣島生蠔 ❗️推薦❗️由日藉師傳親自主理,過程中不斷看著蒸氣溢出,一開蓋那肥美飽滿呈現眼前,很吸引! 部分生蠔會加上熱溶芝士🧀日本生蠔每隻肉身肥美,咬下去那份香濃的蠔香在口腔回盪良久,令人再三回味-🔸特大吉列牡蠣🦪 好吃之處是炸粉夠薄夠脆,而內裡的牡蠣相當肥美!是珍寶size ! 所以一口咬下有爆汁的滋味-食串燒歎啤酒🍻人生一大享受😌串燒即叫即燒,可選擇鹽燒/醬油燒🔸雞軟骨🔸雞頸肉 🔸雞肝 🔸豚五花肉🔸牡蠣🦪雞翼 🔸牡蠣五花肉卷 🔸羊架 兩款以牡蠣入饌的串燒很特別! 而牡蠣雞翼很新穎! -🔸生啤🔸北海道布丁🔸北海道夾餅紅豆🫘綠茶雪糕

餐牌食物選擇好多
這裡的生蠔超級高質,所以點了以蠔入饌的美食
🔸鐵盒燒廣島生蠔

🔸特大吉列牡蠣🦪

食串燒歎啤酒🍻人生一大享受😌
串燒即叫即燒,可選擇鹽燒/醬油燒
🔸雞軟骨
🔸雞頸肉
🔸雞肝
🔸豚五花肉
🔸牡蠣🦪雞翼
🔸牡蠣五花肉卷
🔸羊架
兩款以牡蠣入饌的串燒很特別! 而牡蠣雞翼很新穎!

🔸生啤
🔸北海道布丁
🔸北海道夾餅紅豆🫘綠茶雪糕

2023-12-05 143 瀏覽
見到有間新開既日本爐端燒 緊係叫埋個為食朋友一齊會一會佢啦 一入到去就見到有個沙池中間有備長炭 外面插住d魚棟係到燒 呢個畫面真係勁吸晴 係香港真係冇乜機會見到 因為要係室內用炭燒野又要攞牌 通風設備又要夠高規格先得♡是日生蠔🦪 $156本身我同朋友都好鐘意食生蠔 平時同佢去開蠔吧食 今次就一人叫一隻頂頂癮 隻蠔勁creamy 海水味唔算重亦都唔會有金屬味 真係有少少後悔一次過叫晒所有野 因為想叫多半打但野食落晒單 再叫就食唔晒 下次黎呢度再食時個叫野食策略要調整下先得♡鰯魚伴明太子🐟 $118鰯魚其實就係沙甸魚 就係用門口個沙池圍住備長炭咁燒 咁燒法真係有炭既獨特香味 魚表皮燒到微微帶乾 內裡仍然有充足既魚脂香 加上沙甸魚既細骨係可以食既咁就唔洗怕太麻煩要吐骨♡炭燒「名古屋交趾雞」🐓 $168交趾雞係日本當中一款好出名既品種 交趾雞肉質較彈之餘雞味亦都濃 好適合用黎燒或者火鍋 而今次就係食燒雞 廚師將交趾雞處理到一口size 之後就將佢放入個網盒到係備長炭上面燒 見到師傅一路shake一路燒 因為切到一口size 如果同一個位燒得耐就好易過火侯♡燒雞軟骨🐓 $38真係要去到日式料理店

♡是日生蠔🦪 $156

♡鰯魚伴明太子🐟 $118

♡炭燒「名古屋交趾雞」🐓 $168

♡燒雞軟骨🐓 $38
真係要去到日式料理店先會見到呢d大件既雞軟骨 咬落去仲係比較juicy 外面就微微焦

♡燒雞肝🐓 $38
雞肝超級濃肝味 可以一戰

♡紫菜卷雞柳海膽醬🐓 $42
紫菜配雞柳呢個配搭幾特別 海膽醬增添左一份鹹鮮既味道

♡明太子茶漬飯🫖🍚 $58
茶漬飯幾清 配搭埋明太子就令到個飯有個輕輕既鹹味係到

♡ Sumito 冷麵 $148
冷麵酸酸地幾開胃 有半隻溏心蛋同埋有d芽菜 拎到上黎以為就係得咁多料 原來個冷麵入面仲有好多舊角切魚生 又有八爪魚係入面

♡生果忌廉 Mix $58
♡夾餅紅豆雪糕 $38
最後兩個甜品都做得幾好 生果忌廉配餅乾呢個可以一啖咁放一塊落口 口感極滿足 紅豆幾甜亦帶點糯既感覺 雪糕微融帶點滑 一糯一滑加埋個脆餅就一啖食落去有三重口感
鰯魚伴明太子
炭燒「名古屋交趾雞」
生果忌廉
Sumito 冷麵
Sumito 冷麵
夾餅紅豆雪糕
明太子茶漬飯
明太子茶漬飯
是日生蠔
鰯魚伴明太子
炭燒「名古屋交趾雞」
生果忌廉
夾餅紅豆雪糕
2023-12-03 82 瀏覽
新開屋酒屋〰️〰️〰️〰️〰️是日生蠔 $300 @2大約半隻手掌咁大隻,肉好飽滿!海水味幾濃郁,質地比較爽口,不錯呀壽司十貫 $268推薦:油甘魚、深海池魚、海膽、帆立貝、牡丹蝦樣樣都十分新鮮!毫不手軟份量好足,厚切魚生食得好滿足😁燒雞腿肉 $42燒雞柳梅紫蘇 $42燒雞軟骨 $38整體串燒都幾出色,火喉控制得好好👍🏻肉質新鮮,燒得外脆內嫩,肉汁飽滿~調味方面都花咗唔少心思,配搭出色‼️炭兎 (灣仔)灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 6樓

新開屋酒屋〰️〰️〰️〰️〰️

是日生蠔 $300 @2

壽司十貫 $268
推薦:油甘魚、深海池魚、海膽、帆立貝、牡丹蝦
樣樣都十分新鮮!毫不手軟份量好足,厚切魚生食得好滿足😁

燒雞腿肉 $42
燒雞柳梅紫蘇 $42
燒雞軟骨 $38

整體串燒都幾出色,火喉控制得好好👍🏻

炭兎 (灣仔)
灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 6樓
2023-12-03 60 瀏覽
灣仔又有新開嘅高質日本餐廳啦🤩 今次呢間主打爐端燒😍 木系裝修,非常舒適☺️ 仲有吧枱可以睇住廚師預備及烹調食材,氣氛非常好,大家一定要嚟試吓😎🌟是日生蠔 $300/2pc 餐廳主打新鮮日本生蠔🦪我哋揀咗是日推介嘅生蠔,勁大隻🤩🤩成隻手板咁長😎 生蠔非常鮮甜,啖啖肉超滿足😍🌟炭燒名古屋交趾雞 $168交趾雞係名古屋嘅土雞名物,炭燒特別香🥰而且肉質非常嫩滑,唔錯👍🌟銀鱈魚西京燒 $188銀鱈魚新鮮肉厚,油脂豐富,燒到皮帶焦香,真係好好食😍🌟炙燒和牛卡爾柏橋 $118呢個性價比極高😍😍係一道生牛肉開胃冷盤,有好多片和牛,表面炙燒過,勁香🤩 超推介大家試吓🥰🌟Ajimu Sparkling wine $48/glass餐廳新開張做緊promotion,呢隻得獎嘅氣泡酒只係$48一杯,非常抵飲🤩。

🌟是日生蠔 $300/2pc

🌟炭燒名古屋交趾雞 $168

🌟銀鱈魚西京燒 $188
銀鱈魚新鮮肉厚,油脂豐富,燒到皮帶焦香,真係好好食😍

🌟炙燒和牛卡爾柏橋 $118

2023-11-27
除左我有最愛既食街之外,我仲有最愛既美食大廈- QRE Plaza。仲要好近期呢度開左間日式餐廳 (我感覺係有些少西式元素既居酒屋)令我對「誠意認真」製作呢樣野大開眼界!一路等朋友既過程,我一路睇住menu 睇到每一個page, 因為真係好有心既menu, 而且生蠔不論係咩size, 睇落又fresh 又juicy, 擺埋入口更係當晚dining experience 既開場由大大隻生蠔真係世一既滿足😍😍😍Menu仲有其他好吸引美食,不論係凍豆腐定係白飯魚topping 炸豆腐,我都照單全收。甜品?呢個自家製作栗子蛋糕又係另一個認真製作,而且又唔太甜。因個外圍有栗子蛋糕包住個雪糕,所以雪糕保溫得無咁易溶呢!
自家製作栗子蛋糕
自家製作栗子蛋糕
2023-11-30 95 瀏覽
今日同公司同事食lunch,試新開日本餐廳。Lunch set 百靚蚊有茶碗蒸,飲品,沙律。味道好味,份量多。服務員態度非常好。今次叫左天婦羅搭烏冬,漢堡扒同埋牛舌。每款都好好味。新開張優惠有9折,四百蚊一打燒蠔,優惠去到12月尾。隻隻蠔都漲卜卜,勁厚肉,鮮味十足灣仔好多日本餐廳,但定食通常都無飲品。呢度竟然包飲品,全個餐都好滿足。好想快啲再黎試埋其他菜式。呢度真係日本人主理,味道同服務都係正宗Japan。

今日同公司同事食lunch,試新開日本餐廳。
Lunch set 百靚蚊有茶碗蒸,飲品,沙律。
味道好味,份量多。
服務員態度非常好。

今次叫左天婦羅搭烏冬,漢堡扒同埋牛舌。
每款都好好味。
新開張優惠有9折,四百蚊一打燒蠔,優惠去到12月尾。
隻隻蠔都漲卜卜,勁厚肉,鮮味十足

灣仔好多日本餐廳,但定食通常都無飲品。
呢度竟然包飲品,全個餐都好滿足。
好想快啲再黎試埋其他菜式。

呢度真係日本人主理,味道同服務都係正宗Japan。
2023-11-30
2023-11-30 59 瀏覽
♡♡♡🍽️📍炭兎 (灣仔)灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 6樓聽朋友介紹先知道原來開咗間新餐廳,覺得餐廳樓面好靚🤣,睇得出真係好用心咁設計,分咗好多唔同嘅區域,各有特色!座位亦都坐得幾舒適,令到成個環境都幾加分😜!🍽️鐵盒燒廣島生蠔半打+芝士廣島蠔是日本著名既海鮮之一🤩🤩,佢既特點就係肉質豐滿、鮮美多汁,仲帶有淡淡的海水味,睇到相就知道有幾咁吸引!另外我哋仲加咗芝士!芝輕仲係有專人過嚟😍,真係睇到流晒口水呀~🍽️炭燒"名古屋交趾雞交趾雞應該係第一次食,先知道原來係日本三大地雞之一🥰。而呢個炭燒名古屋交趾雞味道柔軟濃郁口感亦都好彈牙,而且仲係新鮮滾熱辣既😻😻, 仲會有好香嘅炭燒味~份量都足夠😽。🍽️牛舌其實餐廳嘅串燒真係唔貴😝😝,覺得價錢都尚算貼地,再加上喺呢個環境就覺得幾唔錯!另外就係食物嘅質素都OK嘅,以牛舌為例性價比都幾高🤩, 牛舌味道好濃郁,而且極之柔軟同埋多汁🤤,真係值得大家一試!🍽️自家製法式栗子蛋糕覺得呢個甜品相當吸引🫶,而且仲可以望住師傅製作呢個栗子蛋糕蓉(當時坐得比較近甜品位),見到上面嘅栗子蓉慢慢咁鋪喺上面相當之治癒。 栗子嘅味道相當濃郁😋,鍾意食栗子味嘅朋友一定唔好
♡♡♡
🍽️📍炭兎 (灣仔)
灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 6樓

🍽️鐵盒燒廣島生蠔半打+芝士

🍽️炭燒"名古屋交趾雞

🍽️牛舌

🍽️自家製法式栗子蛋糕
覺得呢個甜品相當吸引🫶,而且仲可以望住師傅製作呢個栗子蛋糕蓉(當時坐得比較近甜品位),見到上面嘅栗子蓉慢慢咁鋪喺上面相當之治癒。 栗子嘅味道相當濃郁😋,鍾意食栗子味嘅朋友一定唔好錯過!而且呢個甜品好igable, 用埋嚟打卡🥰🥰,就啱晒喇!
這間新開的居酒屋位於灣仔,主打爐端燒及日式串燒,店內環境寬敞舒適,簡約的木系裝潢充滿時尚和風,更有駐場日本師傅專門處理炭火料理,適合約會及多人聚會。鐵盒燒廣島生蠔 - $240/6隻原隻新鮮空運的生蠔,專人即場即開料理。廣島蠔有著豐滿的蠔身,鮮美又滑嫩,清甜而味濃,帶淡淡的海水味。拉克萊特芝士 +$43即場烤熱巨型芝士,刀片刮下焦香的半溶化芝士,熱騰騰的芝士香滑濃郁。炭燒名古屋交趾雞 - $168日本三大名雞之一的名古屋交趾雞,肉質緊實彈牙,有著傳統濃郁的土雞肉味,帶陣陣備長炭香。雞腿肉 - $42肥美飽滿的雞腿肉外脆內嫩滑,豐溢的肉汁好香甜,鹽燒更提鮮,或可選醬油。銀鱈魚西京燒 - $188大大塊銀鱈魚扒有著豐富的魚脂香,魚皮薄脆且魚肉柔嫩極鮮味,甜甜鹹鹹的西京漬好入味。梅紫蘇冷麵 - $98幼身的素麵帶小麥香,煙韌彈牙很爽口,掛滿鮮甜的高湯;三片慢煮雞胸肉嫩滑而不柴;蘿蔔柔軟無渣好香甜,更有半隻雞蛋。自家製法式栗子蛋糕 - $128濕潤柔軟的煎餅富彈性,放上一球雲呢拿雪糕,再撒上一絲絲柔軟細滑的栗子蓉,幾乎滿瀉,旁邊放上一粒栗子甘露煮軟糯清甜。
鐵盒燒廣島生蠔 - $240/6隻
梅紫蘇冷麵
梅紫蘇冷麵 - $98
自家製法式栗子蛋糕 - $128
午餐
朋友話我知灣仔開左新餐廳 😝😝 即刻 book 位黎試試 🫣🫣 有驚喜 ~ 呢個主打各款炭火料理同即開日本牡蠣 !! 聽到日藉師傅精神滿滿 , 充滿熱情嘅叫喊聲 , 好有氣氛 , 彷似置身日本居酒屋 😍😍是日生蠔 ($78 @)新鮮鮮甜 , 清新 , 冇咩鐵銹味 👍👍醃製螢烏賊 ($48)隻隻都爆膏 😌😌 好食 , 唔會太鹹 , 送酒一流 !壽司十貫 ($268)有拖羅 , 深海池魚 , 牡丹蝦 , 鰹魚 , 青魚 , 銀雪魚 , 石鯛 , 凡立貝 , 左口魚群邊 , 三文魚子 😆😆 款款都係我至愛 !! 件件新鮮 !! 左口魚魚油十足 ~ 難忘 😋😋 壽司飯調味我好鍾意 ~ 師傅手握壽司功架十足 ! 10 款壽司都好完美 ~炭燒名古屋交趾 ($168)原來交趾雞係名古屋嘅特別品種 !! 😯😯 第 1 次食 , 同平時食個 d 雞有明顕分別 , 配合炭火燒出來的效果 , 肉汁鎖曬係雞肉入面 !! 雞肉帶陣陣炭燒香氣 , 好正 !! 🥰🥰蒲燒鰻魚 ($148)見到師傅喺炭火爐上邊燒 , 未食已經知好味 !! 外脆內軟 , 魚油豐富 , 啖啖肉 😋😋羊架 ($56 @)即叫即燒 , 羊架帶

是日生蠔 ($78 @)
新鮮鮮甜 , 清新 , 冇咩鐵銹味 👍👍
醃製螢烏賊 ($48)
隻隻都爆膏 😌😌 好食 , 唔會太鹹 , 送酒一流 !
壽司十貫 ($268)
炭燒名古屋交趾 ($168)
蒲燒鰻魚 ($148)
羊架 ($56 @)
即叫即燒 , 羊架帶微微羶味 , 油脂豐盈 ~ 生熟度掌握得好 , 加上食材高質 , 咬落去口感好 !

整體黎講 , 食店食物選擇豐富 , 而且有啲特色食物出邊好少機會食到 , 例如交趾雞 , 而且所有燒物用炭火燒烤 , 別有一番風味 ❤️❤️ 生蠔同壽司同樣新鮮高質 , 環境裝修舒服闊落 , 仲有日藉廚師親自主理 , 真係冇嘢可以挑剔 !! 👍👍
  • 炭燒名古屋交趾
  • 羊架
  • 壽司十貫
  • 醃製螢烏賊
2023-11-29 41 瀏覽
QRE新開既爐端燒,採用半開放式廚房,可以睇住日藉師傅準備食材,燒物、手握壽司。真牡蠣都有S/M/L size 揀,點了2隻牡蠣薄身可以一口品嚐,味道主調鮮甜texture creamy,不會有濃海水咸香或礦物味,帶子位軟滑,蠔味清新。免治雞肉棒鵝肝醬,好特別既配搭,鵝肝醬味道唔濃,但提鮮惹味! 燒鳥串燒點了雞心、雞尾、雞肝。火喉剛好,帶著炭火香,特別中意雞肝,粉粉的入口甘香。 自製肉丸配醬油蛋黃汁,肉汁juicy 壽司10貫 拖羅、油甘魚、海膽、甘蝦、帆立貝等等白身魚油香豐郁,壽司飯握得實淨,米粒圓潤。山芋明太子鐵板燒 用小鐵板上檯,加入八爪魚碎,賣相幾近大阪燒。山芋本身較淡味,但配上綿密明太子、鮮蛋黃,海苔碎、葱花,味道就變得豐富,又有輕盈香辛感。蒜香辣椒牡蠣八爪魚意粉香香辣辣味道意粉,配搭左好大隻牡蠣,嫩滑又Juicy蠔味鮮,八爪魚碎切左,爽彈又唔靱,海水咸香味同帶有橄欖油意粉好match。

真牡蠣都有S/M/L size 揀,點了2隻

燒鳥串燒點了雞心、雞尾、雞肝。
火喉剛好,帶著炭火香,特別中意雞肝,粉粉的入口甘香。

自製肉丸配醬油蛋黃汁,肉汁juicy

壽司10貫
拖羅、油甘魚、海膽、甘蝦、帆立貝等等
白身魚油香豐郁,壽司飯握得實淨,米粒圓潤。

山芋明太子鐵板燒
用小鐵板上檯,加入八爪魚碎,賣相幾近大阪燒。

蒜香辣椒牡蠣八爪魚意粉

2023-11-28 123 瀏覽
𝔸 𝕓𝕦𝕤𝕪 𝕜𝕚𝕥𝕔𝕙𝕖𝕟 𝕘𝕖𝕥𝕤 𝕪𝕠𝕦 𝕣𝕚𝕔𝕙 𝕗𝕝𝕒𝕧𝕠𝕦𝕣𝕤🍡Woohoo🤩,當知道大愛既餐廳牡蠣小屋要開(姐妹店?),急不及待要訂位📯。同爸爸到訪日式料理餐廳🎌炭兎,地方唔算好大,半開放式廚房可以清楚睇到廚師們既烹飪過程👨🏽‍🍳,仲有酒 bar🍶。店員大力推介要先來一客牡蠣,大愛牡蠣既我地當然不經考慮再揀最大既 size L👊🏽。牡蠣果然非常大隻肥美🤤,簡直要分開兩啖先試得真。餐廳提供檸檬汁🍋同辣椒汁🌶️,我就原汁原味食,爸爸就落左少少汁食,各有各享受🆙。🦪Hiroshima Oyster (size L) | $158 each食日本菜點可以唔嗌返一板壽司十貫 feel feel 個鮮味👀,左口魚、帆立貝、吞拿魚同三文魚籽最為突出✨,其他口感都好好。好喜歡壽司飯本身已經拌左醬油既味道🍚,唔需要再額外落醬油。🍣Sushi Set | $268再來個小邪惡既天婦羅盛合🧞,有三隻蝦🦐、冬菇🍄、茄子🍆、南瓜🎃、蕃薯🍠各一。呢個組合豐富得黎,每件天婦羅既漿粉唔會好厚,恰到好處🤙🏽,點埋蘿蔔蓉汁汁一流🤓。🍤Tempura Set | $168怕爸爸唔夠滿足👻,另外嗌多左炭兎冷麵。冷

🍣Sushi Set | $268

🍤Tempura Set | $168

怕爸爸唔夠滿足👻,另外嗌多左炭兎冷麵。冷麵夠爽有驚喜👄,配埋辣辣蔬菜絲同菇菇,成個組合都好 refreshing💫。仲有半隻溏心蛋🥚,shu shu 下好快就食曬~

🫕SUMITO Cold Noodles | $88

熱食仲有久等既炙燒和牛卡爾帕喬,落檸檬汁🍋,夾埋烤洋蔥🧅一齊放落口,wow 係另一種衝擊😋。炙燒和牛雖然唔會入口即溶,但就係果個半生熟既程度最有咬口〽️。

🐂Wagyu Carpaccio | $188

揸左車無飲酒🙉,咁就揀甜品啦👅嘻嘻。見到 menu 圖片,似乎甜品份量都比較細🍡,所以我地揀左幾款🧘🏽。北海道布丁細細瓶,蛋味香濃,焦糖醬唔會太甜🔆。而雲呢拿/抹茶雪糕配夾餅及紅豆蓉就充滿日本風味🎏,呢個 combo 作為結尾好岩 feel🫶🏽。

🍮Hokkaido Pudding | $38
🍨Vanilla / Matcha Ice Cream with Biscuit & Red Bean Paste | $38 each