如何唔飛日本 都食到原汁原味 又有特色嘅日本料理 就係炭兎呢度😎師傅係如假包換嘅地道師傅 有興趣可以坐bar枱睇到師傅製作 勇敢的話交流下仲得。。。🦔✢ 喜知次(小) $480唔怕話比大家知 係誤打誤撞先點咗呢道高質燒魚 如果想有啲睇頭🐟又好似我咁係愛魚狂粉 真係必點🤩秘訣係要連皮食!先知燒得幾咁好 肉嫰又多肉 唔會太多細骨 啲鹽粒好似雪花晶咁停留係魚翅上 感覺好治療🥰✢ 鐵盒燒廣島生蠔 6個 $240+43 (加配拉克萊特芝士)呢個不得了🤤生蠔熟食都可以好味 就係因為炭兎呢度特別地用鐵盒燒🔥燒前比你驗貨 其後就重磅加料!拎出佢一整件拉克萊特芝士刮到拉哂絲🤩超~賞心悅目 隻隻飽滿新鮮 就咁食佢嘅鮮味又得 另有寶盒任你加醃料 溶岩芝士簡直係豪華版享受 완전Next level !✢ 栃尾油炸豆腐配勿仔魚 $78完全唔空氣的豆腐!! 加上滿滿的小魚乾同蔥香 無喧賓奪主嘅感覺 各自嘅味道相得益彰 新瀉出品嘅栃尾油炸豆腐真係唔同我地食開嘅豆卜 黄豆味濃而不油膩 睇圖有如玉子般豐滿 不過質感而言真係更適合豆品愛好者😂✢ 炭燒名古屋交趾雞 $168交趾雞不同之處就係用心栽培+適量嘅運動下 煉成優質

。。。🦔

✢ 喜知次(小) $480

✢ 栃尾油炸豆腐配勿仔魚 $78

✢ 炭燒名古屋交趾雞 $168
交趾雞不同之處就係用心栽培+適量嘅運動下 煉成優質具彈性嘅肉質 炭燒方式更顯肉質香濃 蘸上蘿蔔色嘅柚子醬料味道更鮮

✢ 榻榻米沙丁魚沙丁魚 $78
呢個作為前菜咁食很不錯 好欣賞佢用碟好有質量!! 薄脆沙丁魚片輕巧 無乜負擔 放上沙丁魚醬味道會更出色 不過塊魚片對密集恐懼症嘅人會有啲衝擊🐟太真材實料kekee

✢ 白薑醋鯖魚昆布卷 $98
乜都試下!意想不到嘅搭配就有特別嘅味道🤪昆布皮紋理獨特而質感偏乾 反襯到鯖魚+白薑嘅存在 真係超健康又新鮮嘅小食 呢度嘅小菜食材都係罕見日本料理👍🏿值得一試

2023-12-18 54 瀏覽
知道牡蠣小屋於灣仔開設了姊妹店,主打香港罕見的日本地道圍爐燒,且由日本師傅主理,便相約朋友去嘗嘗。裝潢設計簡約又時尚,開放式廚房讓客人可以近距離觀賞到師傅們製作圍爐燒,風味十足。白姜醋鯖魚昆布卷白姜辛辣而不嗆口,搭配昆布和微酸的醋鯖魚,口感清新醒胃。鐵盒燒廣島生蠔廣島生蠔蠔身豐滿肥美,烹調後沒有縮小且保留生蠔的肉汁,入口帶有淡淡的海味,加上芝士,味道鹹香,芝味無窮 !特上刺身盛有7款刺身,款款新鮮,海膽味道甘甜細膩,拖羅肉質軟滑,魚脂豐腴,牡丹蝦甜美爽滑。鰯魚伴明太子以備長炭即時將整條鰯魚直寸,插左圍爐燒炭燒,魚的表皮燒至金黃色,輕輕切開,即時流出魚油,魚脂十足,雖有魚骨,但一樣無阻其魚的鮮味。自家製法式栗子蛋糕可以看到製作過程,增添體驗感,令人食指大動!栗子蓉猶如瀑布般滿滿覆蓋在雪糕上,栗子味道自然,甜度適中。

白姜醋鯖魚昆布卷
白姜辛辣而不嗆口,搭配昆布和微酸的醋鯖魚,口感清新醒胃。

特上刺身

自家製法式栗子蛋糕
可以看到製作過程,增添體驗感,令人食指大動!
栗子蓉猶如瀑布般滿滿覆蓋在雪糕上,栗子味道自然,甜度適中。
一入到餐廳我就俾個大大既仙氣生蠔 • 海鮮區吸引住啦🤩仲好好彩俾我坐到𝐁𝐚𝐫枱,可以睇住🇯🇵日籍師傅係開放式廚房準備美食👨🏻‍🍳依一餐視覺 • 味覺,我都好滿足呀🥰~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪鐵盒燒廣島生蠔 ($240/半打)大大隻廣島蠔🦪放入鐵盒入面,開爐🔥,睇住𝐝蒸汽係頂頂噴出,就𝐑𝐞𝐚𝐝𝐲啦😳店員哥哥即刻幫我地開蠔,雖然煮熟左,但唔會縮到細細隻,蠔肉仲係脹卜卜🤲🏻仲𝐊𝐞𝐞𝐩到蠔汁😚.其中𝟑隻,我地仲加左芝士 (加+$48/3隻)烤溶左既半硬拉克萊特芝士,鹹鹹地帶奶香🧀溫馨提示💕芝士一定要趁熱食,凍左會硬。▪炭燒"雞" ($168)依個好出色,師傅用左網格既器皿網住炭燒🔥再用燒熱左既石板上,滋滋聲,夠晒焦香🤎雖然𝐒𝐢𝐳𝐞上睇落細細粒,但做到香口得黎,肉質彈牙唔會乾,仲好入味😋.▪自家製明太子 ($88)烤香左既明太子配住白蘿蔔🤍片食,慢慢咬落明太子有卜卜脆,咸香都好出🧡.▪燉牛舌伴温玉蛋 ($68)日式洋食🍴牛舌夠淋,唔會韌🐃撈埋蛋汁🥚勁滑呀😎.▪天婦羅盛合 ($168)蝦🦐 • 茄子🍆 • 冬菇 • 蕃薯🍠...表面炸漿層脆脆
一入到餐廳我就俾個大大既仙氣生蠔 • 海鮮區吸引住啦🤩
仲好好彩俾我坐到𝐁𝐚𝐫枱,
可以睇住🇯🇵日籍師傅係開放式廚房準備美食👨🏻‍🍳
依一餐視覺 • 味覺,我都好滿足呀🥰

▪鐵盒燒廣島生蠔 ($240/半打)
鐵盒燒廣島生蠔

其中𝟑隻,我地仲加左芝士 (加+$48/3隻)
烤溶左既半硬拉克萊特芝士,鹹鹹地帶奶香🧀
溫馨提示💕芝士一定要趁熱食,凍左會硬。
鐵盒燒廣島生蠔

▪炭燒"雞" ($168)
依個好出色,師傅用左網格既器皿網住炭燒🔥
再用燒熱左既石板上,滋滋聲,夠晒焦香🤎
炭燒雞

▪自家製明太子 ($88)
自家製明太子

▪燉牛舌伴温玉蛋 ($68)
日式洋食🍴牛舌夠淋,唔會韌🐃
撈埋蛋汁🥚勁滑呀😎
燉牛舌伴温玉蛋

▪天婦羅盛合 ($168)
蝦🦐 • 茄子🍆 • 冬菇 • 蕃薯🍠...
表面炸漿層脆脆 • 薄薄,唔會分離甩殼個種💥
天婦羅盛合

▪白燒鰻魚 ($148)
成日食鰻魚都係蒲燒口味,醬汁唔多唔都會蓋過左魚既原味🤎
所以今次見有白燒,就即刻嗌番個試下🤍
以炭燒方式,燒到表面香口 • 脆脆,魚肉厚身,冇骨啖啖肉😝
白燒鰻魚

▪本日の真牡蠣 • L Size ($158/隻)
北海道🇯🇵蠔肉厚肥,勁𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲,鮮甜鮮味滿分💯
本日の真牡蠣

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
炭燒雞
燉牛舌伴温玉蛋
天婦羅盛合
本日の真牡蠣
走入餐廳完全俾佢嘅日式裝修吸引咗!開放式廚房,可以一邊享受美食一邊睇住師傅準備料理😛新鮮嘅海鮮整齊排列喺面前,目不暇給😀🔆是日生蠔🦪•$150生蠔的品質非常出色,帶有鮮甜海水味,質地鮮嫩😛以簡單的方式呈現,冇加入其他調味,保留左生蠔原汁原味😉🔆炭燒名古屋交趾雞🐥•$168交趾雞肉質鮮嫩,透過石板烤製出焦香口感😄炭燒賦予左雞肉獨特既炭火香氣,增添層次。邊旁配有秘製辣醬,增加辛辣味道☺️🔆自製肉丸鵝肝醬串燒•$58自製肉丸鵝肝醬串燒口感豐富,鵝肝醬令到串燒更惹味😉🔆鹽燒牡蠣五花肉卷•$38係牡蠣同五花肉卷成串燒,五花肉油脂完全滲透左入蠔度,鹽燒處理更加香脆可口😘🔆特上刺身盛合一人•$250包括帶鮪魚、鯛魚、帶子、蝦同2款熟魚。刺身品質非常高,刺身新鮮、鮮美,刀工精細🩷每一啖都feel到海鮮鮮甜既味道。🔆壽司十貫🍣•$268壽司拼盤好精緻,壽司飯經輕微調味,沾上輕微嘅芥末帶出海鮮嘅鮮味🙈其中左口魚邊係我嘅至愛❤️入口即溶🤓帶子鮮甜肥美😝❗️店員服務態度殷勤有禮貌❗️🔅串燒因為即叫即整,所以需要等耐啲 因為真係高質,所以幾耐都會等😛

🔆是日生蠔🦪•$150

🔆炭燒名古屋交趾雞🐥•$168

🔆自製肉丸鵝肝醬串燒•$58
自製肉丸鵝肝醬串燒口感豐富,鵝肝醬令到串燒更惹味😉

🔆鹽燒牡蠣五花肉卷•$38

🔆特上刺身盛合一人•$250

🔆壽司十貫🍣•$268

❗️店員服務態度殷勤有禮貌❗️
🔅串燒因為即叫即整,所以需要等耐啲
因為真係高質,所以幾耐都會等😛
2023-12-16 84 瀏覽
牡蠣小屋又一新力作。炭兎由日本師傅主理,主打爐端燒、生蠔、刺身、壽司及備長炭串燒等。餐廳抽風系統做得相當不錯,用餐後頭髮和身上不會留下惱人的油煙味與食物的氣味。開放式廚房可看見師傅炙燒的過程,讓人想目不轉睛地坐在吧台座位欣賞製作過程,聞著陣陣炭烤香味;在欣賞料理的同時,滿心期待香噴噴的餐點送上桌。
∗鐵盒燒廣島生蠔 $420∗油炸豆腐 $78∗炭燒雞 $168
∗壽司5貫 $268∗炭兎冷麵 $148∗燒牛舌 $38∗燒胸軟骨 $38∗燒五花腩 $38生蠔是餐廳的主打,店內高人氣的品項,幾乎每一桌都能看到他的蹤跡。肥厚牡蠣放到鐵盒中,倒入清水蒸著。因為蒸的水份比較不會流失,可以保留原本的鮮甜味喔!蠔肉飽滿略帶海水鹹味,肉質嫩滑。壽司5貫有油甘魚、深海池魚、海膽、帆立貝、牡丹蝦。每一啖都夠鮮甜,每一啖都夠滿足( ᷇࿀ ᷆ )炭兎冷麵有半熟玉子,搭配海鮮章魚粒,角切魚生,湯底酸酸的,清爽又開胃
牡蠣小屋又一新力作。炭兎由日本師傅主理,主打爐端燒、生蠔、刺身壽司及備長炭串燒等。餐廳抽風系統做得相當不錯,用餐後頭髮和身上不會留下惱人的油煙味與食物的氣味。開放式廚房可看見師傅炙燒的過程,讓人想目不轉睛地坐在吧台座位欣賞製作過程,聞著陣陣炭烤香味;在欣賞料理的同時,滿心期待香噴噴的餐點送上桌。

∗鐵盒燒廣島生蠔 $420
∗燒牛舌 $38
∗燒胸軟骨 $38
∗燒五花腩 $38

2023-12-15 108 瀏覽
呢間灣仔新開嘅日本餐廳主打備長炭爐端燒、日本牡蠣同多款日式料理。店內由日本師傅駐場負責炭火料理,手法純熟經驗豐富👍🏻今次坐吧枱可以睇住師傅烹調。✦是日生蠔 $300/2日本產生牡蠣,超大隻有如手掌般一樣大,肉質肥厚清爽,蠔味同海水味好平衡,食落唔會好溜、口感細緻綿密,超正~👍🏻✦炭燒 名古屋交趾雞 $168日本三大地之一 名古屋交趾雞,肉質富有彈性同時雞味濃郁,炭香味濃,旁邊仲有柚子味辣醬,更加刺激味蕾,好特別~✦牛腸鍋<鹽檸檬> $380/2ppl牛腸鍋好少餐廳有得食,呢度竟然有🤩店員先擺上一個大大鍋,有如一座小山般的蔬菜量,所有的食材已經放入鍋中,等待煮熟後再享用。鍋內食材豐富,包括有牛腸、芽菜、椰菜、韭菜、檸檬同明太子。熱騰騰嘅鍋中,有著鮮嫩肥美的牛小腸及大量蔬菜,還能同時享用博多明太子,加左檸檬成個湯底味道好清新,同時中和牛腸的油膩感。另外,追加一份二人份量烏冬,自製牛腸烏冬,美味可口。

✦是日生蠔 $300/2

✦炭燒 名古屋交趾雞 $168

✦牛腸鍋<鹽檸檬> $380/2ppl
2023-11-28
2023-12-15 71 瀏覽
炭兔新開業,位於灣仔位置方便🤟🏻2隻蠔 $300都幾鮮味,300蚊好似有點細隻🤟🏻燒鰻魚 $148 睇落都幾好味😋🤟🏻壽司十貫 🍣 $268都幾新鮮,落咗單後一小時就上菜,好快手呀🤟🏻串燒,價錢都幾抵食- 五花肉$38,呢個好味啖啖油香呀,必吃- 牡蠣五花肉串 $38 - 雞肉棒鵝肝醬🍗$58- 牛舌$38 - 雞心 $38環境不錯,有吧枱,又有4人枱日藉店員不太懂中文,可以用點圖形式落單價格有點貴,食物種類不太多
炭兔新開業,位於灣仔位置方便

🤟🏻2隻蠔 $300
都幾鮮味,300蚊好似有點細隻

🤟🏻燒鰻魚 $148
睇落都幾好味😋

🤟🏻壽司十貫 🍣 $268
都幾新鮮,落咗單後一小時就上菜,好快手呀

🤟🏻串燒,價錢都幾抵食
- 五花肉$38,呢個好味
啖啖油香呀,必吃

- 牡蠣五花肉串 $38
- 雞肉棒鵝肝醬🍗$58
- 牛舌$38
- 雞心 $38

環境不錯,有吧枱,又有4人枱
日藉店員不太懂中文,可以用點圖形式落單
價格有點貴,食物種類不太多

2023-12-14 68 瀏覽
鐵板明太子芝士玉子燒~玉子厚厚的,內裡夾著鹹香的明太子及半溶芝士,味道不錯~鰯魚伴明太子~很有誠意,能在餐廳裡看到燒魚過程,插上鐵叉,在炭爐上燒烤,很有戶外露營燒魚的感覺,鰯魚烤得外脆內嫩,魚油豐富,很好吃~燉牛舌伴溫泉蛋~牛舌很冧軟,燉的醬汁牛肉味也非常濃郁~燒蠔~這個餐廳正常做推廣,有半價,抵吃;而每隻蠔肉均是厚肉肥嘟嘟,蠔肉鐵鏽味香又新鮮,一半燒蠔可加上檸檬汁芫荽等同吃,而另一半則可跟半溶芝士同吃~名古屋炭燒雞~雞肉質感彈彈的,雞肉味濃,用上炭火烤制,味道更有風味~天婦羅烏冬豆腐皮壽司定食~天婦羅不是沾漿炸而已,而是選擇了用灑的方法製做出無數炸粒,再沾上食物同炸,口感豐富,特別香脆~炭兎壽司定食~ 壽司總共有十件,刺身肥美,壽司尺寸剛好能一口整件吃下,很方便,刺身新鮮沒雪水味道~炭燒烤蕃薯~外層的焦糖烤得非常香脆,甜甜的跟番薯同吃,番薯細棉香糯,用作甜品一流~

燉牛舌伴溫泉蛋~牛舌很冧軟,燉的醬汁牛肉味也非常濃郁~

2023-12-14 73 瀏覽
炭兎Sumito是灣仔地區一家由日本🇯🇵人主理的爐端燒餐廳最近開幕引起了不少關注😎這家餐廳以備長炭串燒為主打讓人迫不及待地前往品嚐炭香🪵風味的美食在香港獲得炭牌照相當困難因此能在這裡享受到正宗的炭燒料理實在難得✤ 時令生蠔($150隻)這些生蠔🦪巨大得如同手掌般大小入口時帶來極致的爽甜口感絕對是生蠔愛好者的最佳選擇✤ 日式天婦羅($168)包含了蝦🦐、茄子🍆、南瓜🎃、冬菇和蕃薯等多種食材炸得酥脆金黃每一口都散發出美味的香氣✤ 炭燒雞翼($42)絕對值得一試這些雞翼🐓經過精心燒烤燒得金黃香脆帶有炭燒獨特的風味這樣的口感和風味在香港🇭🇰可是難以找到的✤ 牡蠣五花肉卷($38)牡蠣🦪的鮮美與五花肉🐖的香濃完美結合意想不到的夾✤ 炭燒名古屋交趾雞($168)用上名古屋交趾雞🐔肉質鮮嫩多汁口感紮實之餘亦很嫩滑以炭火燒烤後🔥散發著迷人的香氣絕對是必點菜式✤ 銀鱈魚西京燒($188)也是一道不容錯過的美食超厚的銀鱈魚🐟肉質鮮嫩油脂感非常豐富味道香甜再帶有魚油甘香醬汁的味道亦不會蓋過銀鱈魚的鮮味相當出色👍🏻總結來說炭兎Sumito的菜式水準極高每道菜都經過炭爐烹調帶有獨特的炭香味讓人完全感受到真正的日
炭兎Sumito是灣仔地區一家由日本🇯🇵人主理的爐端燒餐廳
最近開幕引起了不少關注😎
這家餐廳以備長炭串燒為主打
因此能在這裡享受到正宗的炭燒料理實在難得

✤ 時令生蠔($150隻)
這些生蠔🦪巨大得如同手掌般大小
入口時帶來極致的爽甜口感
絕對是生蠔愛好者的最佳選擇

✤ 日式天婦羅($168)
包含了蝦🦐、茄子🍆、南瓜🎃、冬菇和蕃薯等多種食材
炸得酥脆金黃
每一口都散發出美味的香氣

✤ 炭燒雞翼($42)
絕對值得一試
這些雞翼🐓經過精心燒烤
燒得金黃香脆
帶有炭燒獨特的風味
這樣的口感和風味在香港🇭🇰可是難以找到的

✤ 牡蠣五花肉卷($38)
牡蠣🦪的鮮美與五花肉🐖的香濃完美結合
意想不到的夾

✤ 炭燒名古屋交趾雞($168)
用上名古屋交趾雞🐔
肉質鮮嫩多汁
口感紮實之餘亦很嫩滑
以炭火燒烤後🔥散發著迷人的香氣
絕對是必點菜式

✤ 銀鱈魚西京燒($188)
也是一道不容錯過的美食

讓人完全感受到真正的日式風味🏮
無論你是喜歡爐端燒還是串燒
這家餐廳都是灣仔地區不容錯過的必食之選

2023-12-13 57 瀏覽
小編放咗工之後再同朋友去一間新開嘅居酒屋🏮happy hour ,食下野,傾吓偈,吹吓水,餐廳位於灣仔地鐵站附近,交通都好方便,近住囍帖街至於食物方面都好高質,由日本空運到港嘅牡蠣🦪,好大隻,好有鮮味同好juice ,再加上檸檬汁,增加左鮮味燒花蛤好大隻亦都有淡淡酒香同鮮味,好似去咗日本旅行咁炙燒和牛卡爾帕喬:燒和牛切片好嫩滑再加上蔥花同芝士粉,再加少少檸檬汁,一啲油膩嘅感覺都冇,作為前菜就最適合自製乾明太子:烤明太子片再夾白蘿蔔片,明太子有淡淡的鹹香味,好適合同酒一齊食至於拖羅葱花卷&串燒方面都相當出色,餐廳有一個區域用炭爐去燒串燒同魚,開頭日式風味,另外小編極力推介佢哋嘅銀鱈魚西京燒,係食過最好味嘅銀鱈魚西京燒,魚皮燒得好脆身,銀鱈魚肉質好嫩滑充滿油脂香,越食越唔停口,師傅做得好好味,好似返咗去日本咁最後去居酒屋當然唔少得會叫啤酒chill下,咁就渡過一個愉快嘅晚上😝

燒花蛤好大隻亦都有淡淡酒香同鮮味,好似去咗日本旅行咁

2023-12-13 49 瀏覽
炭兔居酒屋最近發現一間環境好特別嘅居酒屋一入門口就有個海鮮bar 海鮮新鮮空運到港 質素有保證 由日本師傅主理 具有備長炭燒烤🦪是日生蠔 ~ 赤崎蠔身好大 肉質爽口肥美偏重海水味多 帶子位甜 蠔邊位爽脆🐚 燒大蜆燒得啱啱好 蜆肉仲有好多水份 好鮮味🐮炙燒和牛卡爾帕喬和牛切成薄片 輕輕炙燒過和牛充滿油香 肉質柔滑細嫩加上檸檬、香蔥、芝士等調味 好食🧀鐵板明太子芝士玉子燒玉子燒好大卷 好香滑可以按個人喜好加明太子沙律醬 好滋味🍢串燒🍢✨紫菜卷雞柳海膽醬~賣相幾靚 雞柳肉質嫩滑 加上海膽醬一定好食✨牡蠣五花肉卷 ~五花肉包住生蠔 燒得啱啱好 味道好夾✨牛舌~食串燒必點 牛味香濃 肉質嫩滑✨免治雞肉棒~口感豐富 加上蛋黃好香口入口好滑
炭兔居酒屋

燒得啱啱好 蜆肉仲有好多水份 好鮮味

🐮炙燒和牛卡爾帕喬
和牛切成薄片 輕輕炙燒過
和牛充滿油香 肉質柔滑細嫩
加上檸檬、香蔥、芝士等調味 好食

🧀鐵板明太子芝士玉子燒

✨牛舌
~食串燒必點 牛味香濃 肉質嫩滑
✨免治雞肉棒
~口感豐富 加上蛋黃好香口入口好滑
居酒屋由日本人主理,主打爐端燒🏮<壽司十貫>適合貪心嘅我🤪有海膽、帆立貝、左口魚邊、油甘魚、深海池魚、牡丹蝦、真雕、黑雕、鰤魚、三文魚籽。刺身非常新鮮、厚度剛剛好,海膽好creamy,左口魚邊燒得香口,正!<紫菜雞柳佐海膽醬>海膽醬份量多,心心眼中🥰雞柳係一口size,肉質厚實🫶🏻<日本廣島蠔>口感偏爽,食得出好新鮮,特別中意餐廳提供嘅黃色醬汁,味道偏酸💯<燒牛舌>推介。好厚身,啖啖濃郁牛味。<白醋姜鯖魚昆布卷>超多姜,身為ginger fans 嘅我非常滿意! <拖羅煙燻蘿蔔卷>每一啖都係入口溶嘅拖羅,好幸福。<番薯沙律>
居酒屋由日本人主理,主打爐端燒🏮

<壽司十貫>

<紫菜雞柳佐海膽醬>
海膽醬份量多,心心眼中🥰雞柳係一口size,肉質厚實🫶🏻

<日本廣島蠔>

<燒牛舌>
推介。好厚身,啖啖濃郁牛味。

<白醋姜鯖魚昆布卷>
超多姜,身為ginger fans 嘅我非常滿意!

<拖羅煙燻蘿蔔卷>
每一啖都係入口溶嘅拖羅,好幸福。

<番薯沙律>
2023-12-12 62 瀏覽
☆ 炭兎灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 6樓知道灣仔開左新爐端燒餐廳就即刻bookmark,位置係QRE Plaza,好方便,環境舒服,坐bar枱可以望住師傅們整野食,無論師傅定食客好多都係日本人,比日文包圍即刻令我好似去左日本咁(๑˃̵ᴗ˂̵)✦ 炙燒和牛卡爾帕喬見師傅輕輕燒下表面,之後薄切再加d鹽,牛肉好嫩簡單咁整已經好好食。✦ 沙丁魚明太子醬沙丁魚仔整成薄脆,加埋個明太子醬,咸香惹味又脆卜卜,開胃小食黎講好滿分。✦ 鐵盒燒廣島生蠔半打鐵盒燒蠔真係好好食,原汁原味,肥嘟嘟得黎又鮮甜,一定要叫!✦ 炭燒名古屋交趾雞睇menu見到話係日本三大地雞之一,食落結實彈牙,但係嫩滑嘅,同埋熱辣辣咁凍天食好開心。✦ 拖羅大根卷拖羅蓉無論點我都一定話好味,但真心真係好食呢,大根口感爽脆,一齊食件事好豐富。✦ 炭火燒鯖魚壽司好似係第一次食鯖魚壽司,完全唔會覺得腥,仲帶少少炭燒味,壽司飯調味都岩岩好。✦ 燉牛舌伴温玉蛋牛舌分量都多,而且好淋,加埋芝士同溫泉蛋好鬼正!✦ 自家製法式栗子蛋糕好好味呀~首先睇住佢整已經好療癒,一絲絲嘅栗子蓉好滑,食落係好似食緊栗子咁,包住入面有雪糕同銅鑼燒,一齊食好夾
☆ 炭兎
灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 6樓

✦ 炙燒和牛卡爾帕喬

✦ 沙丁魚明太子醬

✦ 鐵盒燒廣島生蠔半打
鐵盒燒蠔真係好好食,原汁原味,肥嘟嘟得黎又鮮甜,一定要叫!

✦ 炭燒名古屋交趾雞

✦ 拖羅大根卷

✦ 炭火燒鯖魚壽司

✦ 燉牛舌伴温玉蛋
牛舌分量都多,而且好淋,加埋芝士同溫泉蛋好鬼正!

✦ 自家製法式栗子蛋糕
好好味呀~首先睇住佢整已經好療癒,一絲絲嘅栗子蓉好滑,食落係好似食緊栗子咁,包住入面有雪糕同銅鑼燒,一齊食好夾!
要搵到一間爐端燒居酒屋,的確唔難,但要高質既,又唔係咁易,但係人海茫茫比我係灣仔呢間「炭兎」,佢地明白備炭長既重要性,陋支前離唔開雞肉呢個最佳拍檔,就讓我好似燒鳥一樣,就隨它飄搖…飄到天涯海角。👇🏻📌人 氣 推 介 - ▪️ 炭 燒 名 古 屋 交 趾 雞 - $168▪️ 鰯 魚 伴 明 太 子 - $118▫️ 先黎個「炭燒名古屋交趾雞」,呢個係日本當地三大地雞之一,師傅用秘製醬汁用大火炭燒過,所以食落肉質嫩滑得黎帶輕輕既smoky香,幾有驚喜;「鰯魚伴明太子」鰯魚其實係沙甸魚,肉質細密而且魚香甜美,面頭蓋住滿滿既洋蔥絲同埋明太子,夾埋一齊食,多左一份鹹鮮味,特別好食。▪️ 鐵 盒 燒 廣 島 生 蠔 - $240/6pcs▪️ 拉 克 萊 特 芝 士 - $48/3pcs▫️ 黎呢到必試呢個「鐵盒燒廣島生蠔」,staff用原隻廣島蠔連殼擺入鐵盒裡面,加埋sake,先燒後蒸,今次嗌左半打,每一隻size都非常肥大,食落肉質鮮甜;額外加左$48有3隻蠔加左「Raclette Cheese」,入口芝士香調起蠔既鮮味,仲可以配埋芫荽、檸檬、辣醬,鍾意食蠔既朋友一定要嗌!▪️ 鐵板明太子·芝士玉子燒 -
要搵到一間爐端燒居酒屋,的確唔難,但要高質既,
又唔係咁易,但係人海茫茫比我係灣仔呢間「炭兎」,
佢地明白備炭長既重要性,陋支前離唔開雞肉呢個最佳拍檔,
就讓我好似燒鳥一樣,就隨它飄搖…飄到天涯海角。👇🏻
📌人 氣 推 介 -
▪️ 炭 燒 名 古 屋 交 趾 雞 - $168
▪️ 鰯 魚 伴 明 太 子 - $118
炭燒名古屋交趾雞
幾有驚喜;「鰯魚伴明太子鰯魚其實係沙甸魚,肉質細密而且魚香甜美,
▪️ 鐵 盒 燒 廣 島 生 蠔 - $240/6pcs
▪️ 拉 克 萊 特 芝 士 - $48/3pcs
鐵盒燒廣島生蠔
額外加左$483隻蠔加左「Raclette Cheese」,入口芝士香調起蠔既鮮味,
拉克萊特芝士
仲可以配埋芫荽檸檬辣醬,鍾意食蠔既朋友一定要嗌!
芫荽、檸檬、辣醬,
▪️ 鐵板明太子·芝士玉子燒 - $108
鐵板明太子·芝士玉子燒
▫️ 整多個「鐵板明太子·芝士玉子燒」新鮮滾熱辣擺係鐵板上枱,
裡面做到流心效果,入口全部都係明太子,加上蛋香濃郁,
鐵板明太子·芝士玉子燒
大大啖配搭生啤或者Sparkling wine都一樣咁正!
生啤、Sparkling Wine
📌麵 食 -
▪️ 蒜香辣椒牡蠣·八爪魚 - $118
▪️ 拿 玻 里 意 粉 - $98
拿玻里意粉
▫️ 覺得唔係好夠喉亦有麵食可以嗌,我同朋友一人一個,
我就嗌左「蒜香辣椒牡蠣·八爪魚」,蠔肉絕對唔姑寒,
蒜香辣椒牡蠣·八爪魚

份量交足貨,食落一樣咁鮮甜,意粉夠爽彈;
而「拿玻里意粉」個蕃茄sauce非常濃香,加埋腸仔夠哂飽肚呀!
2023-12-11
15 分鐘 (堂食)
拉克萊特芝士
芫荽、檸檬、辣醬,
生啤、Sparkling Wine
2023-12-08 115 瀏覽
灣仔爐端燒居酒屋🏮餐廳由日本廚師主理,好似去左轉日本咁🤣今次坐bar 台就可以睇住師傅整各種食物!佢同牡蠣小屋係姐妹店,上次食完個蠔宴都念念不忘🤭-前菜-/油炸豆腐 $78/炸豆腐上面嘅白飯魚山非常吸睛🤣 豆腐外脆內軟,加埋鹹鹹地嘅白飯魚,好似好普通但係又幾好食!/蕃薯沙律 $68/沙律係紫薯球黎,甜甜地幾好食,佢仲插左兩塊蕃薯脆片好似兔仔耳好得意🐰 /薑蔥醋鯖魚卷 $98/鯖魚卷包左好多酸薑,酸酸辣辣都幾開胃👌🏻-燒物-/炭燒雞 $168/炭燒雞好香口,有炭燒香味🔥 雞嘅口感比平時嘅雞肉彈牙👍🏻 /白燒鰻魚 $148/ 通常都係蒲燒,白燒燒到表皮脆口,鰻魚軟厚實,唔會食到有細骨👍🏻/串燒/串燒就試左幾款推介品,雞腿肉($42) 彈牙,肉汁豐富!免治雞肉串有兩款,一款係classic 款($38),點蛋漿食,另外一款比較特別係加左鵝肝醬($58),估唔到味道又幾夾!-海鮮-/鐵盒燒廣島生蠔 $240/ 上次去牡蠣小屋已經食過,但係真係值得encore!鐵罐燒蠔非常肥美,鮮味十足,加埋芝士更加濃味🤩-飯/ 壽司-/壽司10貫 $268/做係bar 台可以睇住師傅係壽司bar 整,有d 食

-前菜-
/油炸豆腐 $78/

/蕃薯沙律 $68/

/薑蔥醋鯖魚卷 $98/
鯖魚卷包左好多酸薑,酸酸辣辣都幾開胃👌🏻

-燒物-
/炭燒雞 $168/
炭燒雞好香口,有炭燒香味🔥 雞嘅口感比平時嘅雞肉彈牙👍🏻

/白燒鰻魚 $148/

/串燒/

-海鮮-
/鐵盒燒廣島生蠔 $240/

-飯/ 壽司-
/壽司10貫 $268/
做係bar 台可以睇住師傅係壽司bar 整,有d 食omakase 嘅感覺,全部魚生都好新鮮🐟

/三文魚茶漬飯 $58/
茶漬飯味道比較清,清清地中和下🍚