2023-11-28 123 瀏覽
𝔸 𝕓𝕦𝕤𝕪 𝕜𝕚𝕥𝕔𝕙𝕖𝕟 𝕘𝕖𝕥𝕤 𝕪𝕠𝕦 𝕣𝕚𝕔𝕙 𝕗𝕝𝕒𝕧𝕠𝕦𝕣𝕤🍡Woohoo🤩,當知道大愛既餐廳牡蠣小屋要開(姐妹店?),急不及待要訂位📯。同爸爸到訪日式料理餐廳🎌炭兎,地方唔算好大,半開放式廚房可以清楚睇到廚師們既烹飪過程👨🏽‍🍳,仲有酒 bar🍶。店員大力推介要先來一客牡蠣,大愛牡蠣既我地當然不經考慮再揀最大既 size L👊🏽。牡蠣果然非常大隻肥美🤤,簡直要分開兩啖先試得真。餐廳提供檸檬汁🍋同辣椒汁🌶️,我就原汁原味食,爸爸就落左少少汁食,各有各享受🆙。🦪Hiroshima Oyster (size L) | $158 each食日本菜點可以唔嗌返一板壽司十貫 feel feel 個鮮味👀,左口魚、帆立貝、吞拿魚同三文魚籽最為突出✨,其他口感都好好。好喜歡壽司飯本身已經拌左醬油既味道🍚,唔需要再額外落醬油。🍣Sushi Set | $268再來個小邪惡既天婦羅盛合🧞,有三隻蝦🦐、冬菇🍄、茄子🍆、南瓜🎃、蕃薯🍠各一。呢個組合豐富得黎,每件天婦羅既漿粉唔會好厚,恰到好處🤙🏽,點埋蘿蔔蓉汁汁一流🤓。🍤Tempura Set | $168怕爸爸唔夠滿足👻,另外嗌多左炭兎冷麵。冷

🍣Sushi Set | $268

🍤Tempura Set | $168

怕爸爸唔夠滿足👻,另外嗌多左炭兎冷麵。冷麵夠爽有驚喜👄,配埋辣辣蔬菜絲同菇菇,成個組合都好 refreshing💫。仲有半隻溏心蛋🥚,shu shu 下好快就食曬~

🫕SUMITO Cold Noodles | $88

熱食仲有久等既炙燒和牛卡爾帕喬,落檸檬汁🍋,夾埋烤洋蔥🧅一齊放落口,wow 係另一種衝擊😋。炙燒和牛雖然唔會入口即溶,但就係果個半生熟既程度最有咬口〽️。

🐂Wagyu Carpaccio | $188

揸左車無飲酒🙉,咁就揀甜品啦👅嘻嘻。見到 menu 圖片,似乎甜品份量都比較細🍡,所以我地揀左幾款🧘🏽。北海道布丁細細瓶,蛋味香濃,焦糖醬唔會太甜🔆。而雲呢拿/抹茶雪糕配夾餅及紅豆蓉就充滿日本風味🎏,呢個 combo 作為結尾好岩 feel🫶🏽。

🍮Hokkaido Pudding | $38
🍨Vanilla / Matcha Ice Cream with Biscuit & Red Bean Paste | $38 each