2023-11-28 57 瀏覽
今日嚟咗間新開嘅餐廳,主打燒物同埋蠔。一入門口,已經可以見到好多唔同新鮮貝類同生蠔放左喺度。喺呢度嘅地方都算闊落,吧枱嘅話都有兩邊,我哋算係早到,所以就坐咗喺梳發嘅位置,但係好快就已經坐滿人。既然主打食蠔,就一定要試吓啦,我自己比較偏向鍾意食熟食,所以叫咗個鐵桶蒸蠔。全部都係即蒸即開。隻隻都肥肥白白架,而且餐廳都好均真,因為佢係半打咁樣上,但係因為我哋呢一碟嘅蠔比較細隻,所以就俾多咗一隻我哋。自從上次試過蒸蠔加芝士係咁夾之後,當然要將呢個食法推廣比朋友啦,所以今次又叫做一半係加芝士,鹹鹹香香再加埋蠔嘅鮮味,真係好味到停唔到口。佢呢度主打嘅燒物唔係單指一半嘅串燒,而係仲有啲好有特色嘅燒魚。我哋就揀咗個明太子沙甸魚。一啖魚一啖明太子,鹹鹹地辣辣地,再加埋魚本身嘅鮮甜,係我估唔到嘅好味。然後就因為好奇心嘅驅使下又叫咗一啲個名比較特別嘅嘢食,炭燒名古屋交趾雞,唔好睇佢嚟到黑孖孖好似好污糟咁,其實啲肉好滑。不過因為鐵板上可能要趁熱食,如果唔係就老左。鐵板上面仲有一隻橙色嘅醬料,佢係有淡淡的柚子香氣,但是食落又辣辣地,係幾特別。另外我仲叫咗一串海苔海膽雞柳串燒,佢呢度嘅串燒特別之處會有生熟程度俾你
今日嚟咗間新開嘅餐廳,主打燒物同埋蠔。

一入門口,已經可以見到好多唔同新鮮貝類同生蠔放左喺度。

另外我仲叫咗一串海苔海膽雞柳串燒,佢呢度嘅串燒特別之處會有生熟程度俾你揀,呢樣都係我第一次聽次,有普通同埋比較生少少。我自己就揀咗正常。正常嘅情況下雞柳都滑,不過我諗如果生少少嘅話應該更加嫩。

另外仲有一個係俾佢嘅賣相吸引,灸燒和牛卡爾帕喬。佢啲碟牛就不得了,淨係一上枱已經聞到好重牛味,好香。佢岩岩好嘅medium rate更加係拿捏到岩岩好。

最後主食方面,我哋揀咗個拿玻里意粉,最近睇日劇嘅時候見到啲日本人會去食,我自己就未食過,所以好奇叫嚟試下,其實係芝士茄汁腸仔意粉,不過佢特別在鐵板嘅底會係一隻煎蛋。都幾好味。

我覺得呢一餐嘅價錢性價比都高,因為除咗食物嘅質素好好之外,呢度嘅職員都好親切好有禮貌,即使係超級忙碌都不忘笑容。去到後期最忙嘅時候佢哋嘅日本老闆點解出嚟幫手執吓枱同埋打招呼,所以日本式服務,都已經值回票價。
2023-11-24 76 瀏覽
餐廳主打爐端燒和海鮮,成個格局好光猛好舒服,侍應都係日本人!一開門就見到好大部電視播緊日本嘅電視台🤣兩隻大牡蠣口感綿滑且有海水味~牛腸鍋($380)可以選擇鹽味或醬油味,分量十足夠2-3人食,配大量蔬菜和鮮甜湯頭,另外還加了烏冬十分滿足!最滿意是用上備長炭火燒的串燒,鹽燒牛舌、鷄尾、鷄腎等等都好出色🤤仲可以選擇汁燒,如果想食再重口味啲嘅都係一個好唔錯嘅選擇🙏🏻免治雞肉棒同埋雞髀肉我就用咗醬燒,外皮酥脆🫶
2023-11-22 153 瀏覽
最喜歡新店探索,灣仔炭兔剛開業不久,但人氣很火,星期一晚也有不少人🦪日本牡蠣坐下來看到生蠔超新鮮,size 也不小,要了2隻,入口鮮甜,海水味濃,非常不錯👍🏻鰯魚伴明太子鰯魚被炸得酥香脆口,炭烤過的明太子味道更濃郁甘甜,2個搭配一起,絕了😋手握壽司10件,件件鮮味,壽司飯口感鬆軟自製肉丸,鵝肝醬肉丸炭燒,肉丸的香氣直撲嗅覺,與雞肝搭配,香氣翻倍橄欖油燉煮雞心肝很特別的菜式,雞肝creamy ,雞心Q彈,送酒一流香茶漬飯食咗咁多濃味的東西,來一碗清香又好吃的茶漬飯,為這餐完美收筆極上檸檬燒酒梳打日本燒酒配檸檬🍋 Soda,清爽可口

日本牡蠣
🦪日本牡蠣

手握壽司10件,件件鮮味,壽司飯口感鬆軟

自製肉丸,鵝肝醬
肉丸炭燒,肉丸的香氣直撲嗅覺,與雞肝搭配,香氣翻倍

橄欖油燉煮雞心肝
很特別的菜式,雞肝creamy ,雞心Q彈,送酒一流

香茶漬飯

極上檸檬燒酒梳打
日本燒酒配檸檬🍋 Soda,清爽可口
日本牡蠣
2023-11-22 90 瀏覽
🇯🇵我哋真係好鍾意食日本野🏮日本野種類多又啱食😍壽司🍣刺身🐠串燒等等☝️全部都好喜歡呢🥳📍今次呢間餐廳環境好闊落👍枱與枱之間空間感十足✅open kitchen嘅佈局❤️一邊食一邊見到廚師們用心地預備每一道菜👨‍🍳好治癒呢🥳🦪日本產生牡蠣 🌈牡蠣兩食都非常之出色💯肉質飽滿👅爽脆鮮甜👍味道層次又豐富😍生食仲好重海水味添🥳🍱寿司十貫 🌈呢個寿司十貫食材好新鮮呀👍CP值超高✅壽司每貫都份量十足好飽滿💯酸甜醋飯搭配新鮮嘅魚生😍食起上嚟超爽口耶🤤舊舊都令我好回味喔❤️當中最喜歡係海膽同埋帶子👍好推介呀🥳🍜炭兎冷麺 🌈超豐富嘅冷麵🍜味道地道又正宗👍加埋涼爽嘅配菜✅不論係乜嘢天氣都係好啱食呀💯麵嘅質地仲超級彈牙添🥳🔥串燒🍡🍡🐽自製肉丸 🌈呢個自製肉丸表面上已經鋪滿住閃亮醬汁😍點埋濃郁嘅生蛋黃一齊食👍真係無比享受喔🥳🐤雞頸肉 🌈識食一定食呢個雞頸肉🍡因為部位係經常活動🐥所以佢嘅肉質係緊實又充滿倫彈性😍口感仲好鮮嫩添✅雞肉味濃郁🤤越咬越出肉汁架👍🐥鶏心 🌈雞心質感柔軟🔥又有咬口🍡一試難忘💯🐷五花肉 🌈肥瘦平均嘅五花肉表面上有一層膠質✅食起上嚟嘅時候口感有啲脆脆地🔥加埋秘製醬料去烤🍡非常之惹味💯🐃牛舌 🌈呢個燒

🦪日本產生牡蠣

🐷五花肉

🐃牛舌

🌈呢個燒牛舌口感特別軟嫩🔥鍾意牛舌嘅你😍都一定要試試喔🥳

2023-11-21 67 瀏覽
朋友發現灣仔有🇯🇵新餐廳,呢晚收工就一齊去試吓先~拖羅葱花卷🍣($88)新鮮嘅拖羅蓉配上清爽嘅葱花,足料又清新😋拿坡里意粉🍝($98)見到日劇First Love嘅經典菜式點可以唔叫嚟試吓🤣,濃郁嘅番茄醬配上香腸、雞蛋同芝士🧀️,充滿酸甜滋味~牡蠣五花肉卷🦪($38):由香口嘅五花肉包住鮮甜嘅牡蠣🤤鷄軟骨🐥($38):入口香脆,鷄味濃👍🏻紫菜卷鷄柳海膽醬🐥($42)嫩滑嘅鷄柳配上鮮甜嘅海膽醬🤤鐵板明太子芝士玉子燒🍳($108)香滑嘅玉子燒裡面有好多充滿鹹香嘅明太子同濃郁嘅芝士🧀️🤤燻製鹽枝豆($38)想食蔬菜所以叫,帶鹽嘅枝豆好新鮮🫛栃尾油炸豆腐拌魩仔魚($78)外酥內軟嘅油炸豆腐同鮮嫩嘅魩仔魚一齊食,味道較清淡但有鮮味🐟燒飯團三文魚🍣($48)燒飯團裡面有三文魚碎,味道較清淡~
朋友發現灣仔有🇯🇵新餐廳,呢晚收工就一齊去試吓先~

拖羅葱花卷🍣($88)
拖羅葱花卷

新鮮嘅拖羅蓉配上清爽嘅葱花,足料又清新😋

拿坡里意粉🍝($98)
拿坡里意粉

牡蠣五花肉卷🦪($38):由香口嘅五花肉包住鮮甜嘅牡蠣🤤
鷄軟骨🐥($38):入口香脆,鷄味濃👍🏻

紫菜卷鷄柳海膽醬🐥($42)

嫩滑嘅鷄柳配上鮮甜嘅海膽醬🤤

鐵板明太子芝士玉子燒🍳($108)
鐵板明太子芝士玉子燒

香滑嘅玉子燒裡面有好多充滿鹹香嘅明太子同濃郁嘅芝士🧀️🤤

燻製鹽枝豆($38)
燻製鹽枝豆

想食蔬菜所以叫,帶鹽嘅枝豆好新鮮🫛

栃尾油炸豆腐拌魩仔魚($78)
栃尾油炸豆腐拌魩仔魚

燒飯團三文魚🍣($48)
燒飯團三文魚

燒飯團裡面有三文魚碎,味道較清淡~

拖羅葱花卷
拿坡里意粉
鐵板明太子芝士玉子燒
燻製鹽枝豆
栃尾油炸豆腐拌魩仔魚
燒飯團三文魚
2023-11-21 102 瀏覽
灣仔新開日式餐廳今天去灣仔逛街,想吃日式料理,看到這間餐廳新開,有串燒、炸物、小食,門面有個大冰櫃,放滿不同尺寸的生蠔、海鮮非常吸引。中間吧台可以欣賞師傅職場製作,還有高級美味新鮮食材。場內有很多日本師傅製作食物,侍應都識日文,去了日本的感覺。食物即叫即做,製作需時。日本產真牡蠣 $150隻爽甜迷你日本生蠔燉牛舌溫泉蛋 $68厚切牛舌燉牛汁不會太咸鐵板明太子芝士玉子燒 $108熱辣辣的拉絲芝士鐵板燒,濃郁明太子餡料和明太子醬,配飯一流天婦羅盛盒 $168有三件天婦羅蝦、天婦羅蘑菇、天婦羅茄子、天婦羅南瓜和番薯🍠推薦燒和牛 $480鐵板燒牛肉質厚實,旁邊有燒蔬菜伴碟炭兎冷麵 $148炭兎TKG $58生雞蛋配柴魚的珍珠米飯,撈埋剛才點的燉牛舌汁服務質素:7/10環境舒適度:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
灣仔新開日式餐廳

中間吧台可以欣賞師傅職場製作,還有高級美味新鮮食材。

日本產真牡蠣 $150隻
爽甜迷你日本生蠔

燉牛舌溫泉蛋 $68
厚切牛舌燉牛汁不會太咸

鐵板明太子芝士玉子燒 $108
熱辣辣的拉絲芝士鐵板燒,濃郁明太子餡料和明太子醬,配飯一流

天婦羅盛盒 $168
有三件天婦羅蝦、天婦羅蘑菇、天婦羅茄子、天婦羅南瓜和番薯🍠

推薦燒和牛 $480
鐵板燒牛肉質厚實,旁邊有燒蔬菜伴碟

炭兎冷麵 $148

炭兎TKG $58
生雞蛋配柴魚的珍珠米飯,撈埋剛才點的燉牛舌汁

服務質素:7/10
環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10

2023-11-08
2023-11-20 127 瀏覽
餐廳新開張,食物款式好多元化,由燒烤、刺身、鍋物,什至和風洋食都有,梗有一款岩食🔥 燒银杏 ($88)銀杏經過巧妙既燒,呈現出外脆內綿既口感,一道簡約而美味既開胃小品。🥩 牛腸鍋 醬油湯($388 雜炊 +$55)平時食牛腸鍋都係麵豉湯,係呢度可以試下新口味,牛腸加埋大量既雜菜,令湯頭更濃郁鮮美,食到咁上下仲可以加飯同雞蛋做成雜炊,一滴湯都唔好放過✨️白燒鰻魚($148)蒲燒食得多,白燒比較少食,鰻魚外皮燒得金黃酥脆,內裡仲保持到鮮嫩多汁✨️醬燒牡蠣雞翼($68)雞翼入面包住隻蠔再加上特製既醬汁燒烤,外皮香脆,醬汁的香甜融合雞翼的鮮嫩。✨️味噌雞頸肉($38)以味噌調味的雞頸肉,肉質鮮嫩多汁,比一般雞肉多一份煙韌既口感⚜️炭兎📍灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 6樓#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #hkfood #hongkongfood #hongkong #hk #foodblogger #hkig #hkfoodshare #hkfoodielife #hkrestautant #bestfoodfeed #instadaily #food

🔥 燒银杏 ($88)

🥩 牛腸鍋 醬油湯($388 雜炊 +$55)

✨️白燒鰻魚($148)

✨️醬燒牡蠣雞翼($68)

✨️味噌雞頸肉($38)

⚜️炭兎
📍灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 6樓

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #hkfood #hongkongfood #hongkong #hk #foodblogger #hkig #hkfoodshare #hkfoodielife #hkrestautant #bestfoodfeed #instadaily #foodiegram #hkers #hkfoodporn #灣仔美食 #日本菜 #牛腸鍋

2023-11-20 91 瀏覽
新開張的「炭兎」選址灣仔中心QRE,原來由正宗日本師傅主理,特別的是,以備長炭來燒製串燒,提供爐端燒、串燒料理。而且選料新鮮,大多食材由日本🇯🇵空運到港、誠意十足!🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🐔自製肉丸雞肝醬$58.00自製嘅肉丸口感好豐富,肉丸鮮嫩多汁,同埋濃郁嘅雞肝醬一齊食,味道好濃郁,有肉嘅香味同醬汁嘅風味!🐮牛舌鹽(牛舌塩)$38.00優質嘅牛舌,以簡單嘅鹽調味展現牛舌鮮嫩同獨特口感而且鹽可以提升牛舌嘅風味!🐔雞心$38.00有濃郁嘅雞肉香味同埋彈牙口感 !雞腎$38.00🐟蒲燒鰻魚$148.00經典嘅日本料理,用蒲燒醬汁烤製鰻魚肉質鮮嫩,蒲燒醬夠甜,味道香濃!🐔紫菜卷雞柳海膽醬$42.00口感豐富多!紫菜卷少少脆雞柳嫩滑 海膽醬夠新鮮🐷五花肉鹽豚$38.00優質五花肉,以鹽調味突出豬肉脂肪同埋口感!🍜SUMITO冷麵$98.00元清爽適合夏天享用!一人份量好精緻麵條彈牙有嚼勁!湯底酸酸地有半熟蛋、海鮮配料等等🦪本日の牡蠣$300.00/2pc當日新鮮的牡蠣!由日本直送!日本生蠔不會太creamy取而代之是清爽 不膩十分美味

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸

🐔自製肉丸雞肝醬$58.00

🐮牛舌鹽(牛舌塩)$38.00
優質嘅牛舌,以簡單嘅鹽調味
展現牛舌鮮嫩同獨特口感
而且鹽可以提升牛舌嘅風味!

🐔雞心$38.00
有濃郁嘅雞肉香味同埋彈牙口感 !
雞腎$38.00

🐟蒲燒鰻魚$148.00
經典嘅日本料理,用蒲燒醬汁烤製
鰻魚肉質鮮嫩,蒲燒醬夠甜,味道香濃!

🐔紫菜卷雞柳海膽醬$42.00
口感豐富多!紫菜卷少少脆
雞柳嫩滑 海膽醬夠新鮮

🐷五花肉鹽豚$38.00
優質五花肉,以鹽調味
突出豬肉脂肪同埋口感!

🍜SUMITO冷麵$98.00元
清爽適合夏天享用!一人份量好精緻
麵條彈牙有嚼勁!湯底酸酸地
有半熟蛋、海鮮配料等等

🦪本日の牡蠣$300.00/2pc
當日新鮮的牡蠣!由日本直送!
日本生蠔不會太creamy
取而代之是清爽 不膩
十分美味
2023-11-18 139 瀏覽
係灣仔QRE Plaza 新開左一間叫做「炭兎」既日式料理店辛苦左一日ʕ •ᴥ•ʔ去試下新鋪先🤍 估唔到餐廳既食物種類都幾多元化😋 有火鍋 串燒 壽司 滿足曬所有貪食既朋友呀🐷職員推介生蠔🦪 要左個大size $158/pc 試下~ 只需要加少少檸檬汁就食到佢既鮮味~ 食曲超清甜~而且好怕腥既我一啲都無抗拒😋 其實仲有兩隻醬汁可以試😆 但我地一人叫左隻 就只吃鮮味😋🍡🍢串燒亦都好吸引人👀 我地叫左四款串燒🐷紫菜雞柳卷 海膽醬呢個串燒組合都幾特別😗配埋海膽醬就更惹味~ 🐷雞腿肉鍾意啖啖滑雞肉既人必點😋🐷五花肉好香脆可口🥲🐷牛舌爽脆有咬口😚每款都有汁燒or鹽燒揀我地仲叫左壽司十貫😍廚師發辦吧🥰 擺盤都好靚.. 食落口 每一舊都好鮮甜 食食下壽司拼盤 見到隔離枱個意粉好吸引😂又加單🍝 有煎蛋墊底🥺 意粉係鐵板上邊 熱辣辣的🥺 食埋就飽了

🍡🍢串燒亦都好吸引人👀 我地叫左四款串燒
🐷紫菜雞柳卷 海膽醬
呢個串燒組合都幾特別😗配埋海膽醬就更惹味~
🐷雞腿肉
每款都有汁燒or鹽燒揀

我地仲叫左壽司十貫😍
廚師發辦吧🥰 擺盤都好靚.. 食落口 每一舊都好鮮甜

2023-11-18 1473 瀏覽
灣仔近利東街附近嘅QRE Plaza新開佐一間日式居酒屋🏮店內由日本師傅親自主理,主打😍備長炭爐端燒、牡勵🦪等日式料理設有Bar 枱位置,可以邊食邊睇師傅烹調食物🥰🦪牡蠣刺生 - 店內嘅牡蠣分為三種Size店員推介中型size👍🏻👍🏻肉質爽口,海水味較濃🦑醃製螢烏賊 - 鹹鹹香香嘅開胃菜配搭燒酒一流✨串燒き店內主打使用備長炭👍🏻爐端燒,備長炭係 👉🏻日本和歌山縣官方嘅橡木 製成嘅木炭,燃燒時嘅火力強而猛烈,可以令食物燒起嚟更有火候👍🏻👍🏻🔸鹽燒牛舌 - 肉質爽口juicy👍🏻👍🏻🔸鹽燒牡蠣五花卷 - 五花卷燒得焦香,卷埋牡蠣一齊食香口得嚟又鮮味🔸紫菜雞柳配海膽醬 - 海膽醬配搭雞柳食落鹹鹹香香都幾特別🔸醬燒雞皮包雞胸肉串 - 雞皮燒得夠香脆但雞胸肉略為乾身佐少少✨壽司十貫 - 由廚師發辦特別喜歡拖羅、鰈魚、池魚、帆立貝、甜蝦、鯛魚🥰肉質細緻滿滿油香,十貫剛剛好✨三文魚茶漬飯天氣入秋後,特別鍾意食茶漬飯熱茶配搭三文魚紫菜,味道清香得嚟暖笠笠,消滯又解膩
灣仔近利東街附近嘅QRE Plaza
新開佐一間日式居酒屋🏮

設有Bar 枱位置,可以邊食邊睇師傅烹調食物🥰

🦑醃製螢烏賊 - 鹹鹹香香嘅開胃菜配搭燒酒一流

✨串燒き
店內主打使用備長炭👍🏻爐端燒,

🔸鹽燒牛舌 - 肉質爽口juicy👍🏻👍🏻

🔸紫菜雞柳配海膽醬 - 海膽醬配搭雞柳食落鹹鹹香香都幾特別

壽司十貫 - 由廚師發辦

✨三文魚茶漬飯
天氣入秋後,特別鍾意食茶漬飯
熱茶配搭三文魚紫菜,味道清香得嚟暖笠笠,消滯又解膩

2023-11-17 116 瀏覽
灣仔高質日本料理,這餐廳裝修日式簡約明亮,燈光舒服,店員都是說日文,步入餐廳後充滿日本的氛圍。有一個area放滿新鮮海鮮,場面相當豐富~首先有生蠔,絕對是新鮮的,完美地保持了其鮮美的口感,每一口生蠔都散發著海水的香氣,質地鮮嫩,入口即化。搭配適量的檸檬汁,更能提升其清爽的口感~燒豬腩肉一道有濃郁燒烤香氣的美食。肉質鮮嫩多汁,質感極佳。搭配上餐廳特製的燒烤醬汁,更能提升豬肉的風味~雞軟骨棒是我最愛吃的。咬下一口,感受滿滿肉感及脆脆的口感,同時也能品味到雞肉的鮮美。搭配特製的生蛋黃醬油非常之配👍🏻還有燒牛舌和蒲燒鰻魚,牛舌燒得剛剛好,爽口。鰻魚肉質鮮嫩多汁,充滿著淡淡的甜味。芝士薄餅新鮮焗起熱辣辣。薄餅底部酥脆,上面鋪滿了濃郁的芝士。入口感受到薄餅的酥脆口感和芝士的濃郁奶香,第一次吃釀生蠔雞翼好特別!雞翼包住生蠔咬落鮮嫩多汁又飽滿,形成了一種獨特的口感和風味。每一口都能品味到雞肉的鮮美和生蠔的鮮甜🥰最後壽司五點,一道精緻的日本料理,每一件都好新鮮😃

最後壽司五點,一道精緻的日本料理,每一件都好新鮮😃

難得放假同媽媽去咗灣仔QRE Plaza食日式中午餐!服務同環境都一流!整個用餐過程都非常享受啊!❤️鐵盒燒廣島生蠔 hkd 240 /6pcs因為媽媽唔想食生嘅,所以就叫咗呢一款,真係用鐵盒去燒嘅生蠔,我哋仲加咗芝士!!佢係用好大塊嘅芝士燒溶再加係蠔上面,好香好惹味!❤️炭燒名古屋交趾雞 hkd 168因為佢真係用啲炭火去燒雞,所以本真係會食到佢嘅炭火味,但係佢整得好滑,無過熟!配上自家製柚子胡椒醬,非常好味!佢嘅醬汁都睇得出佢哋真係好有心機,一啲都唔馬虎!❤️ 蒲燒鰻魚 hkd 148媽媽好喜歡呢個鰻魚嘅醬汁!除咗鰻魚好鮮味之外,我都好鍾意佢配上一個薑粉,好特別!❤️ 自家製法式栗子蛋糕 hkd 128一款甜品好特別啊!佢哋有部機令到個栗子可以出到好似意粉咁樣,配上雪糕同埋熱香餅,令成個甜品有唔同嘅口感,覺得好滿足!仲叫咗魷魚同埋羊架,好欣賞佢個羊架係切好咗咁樣上比我哋,好方便我同媽媽share!仲有佢嘅ice coffee都好好飲啊!同埋餐廳嘅洗手間都係日式㗎 !所以整體用餐體驗都非常讚!

❤️鐵盒燒廣島生蠔 hkd 240 /6pcs

❤️炭燒名古屋交趾雞 hkd 168

❤️ 蒲燒鰻魚 hkd 148

❤️ 自家製法式栗子蛋糕 hkd 128

• 自家製法式栗子蛋糕
2023-11-16 63 瀏覽
全新開張的日式居酒屋,位於灣仔利東街附近 QRE Plaza,以爐端燒、串燒、牡勵及日式美食的日式新餐廳生蠔 主菜前先食生蠔,新鮮生蠔好鮮甜寿司十貫 $268一份10件壽司,款式各有不同,包括鮪魚、帆立貝、赤身魚、牡丹蝦、油甘魚、三文魚、蜻魚等拖羅大根漬卷 $88拖羅壽司配上大根蘿蔔卷,拖羅入口即溶手羽先雞翼 $42鹽燒雞翼好香脆雞もも $42鹽燒雞腿肉,肉質軟滑多汁牡蠣とタコの蒜香辣椒八爪魚拉麵 $118乾燒拉麵,好像炒意大利粉般,而且有好多蒜香及辣椒八爪魚梅子冷麵 $98酸酸甜甜湯底嘅冷麵,加有雞蛋同雞肉,令人好開胃

生蠔
主菜前先食生蠔,新鮮生蠔好鮮甜

寿司十貫 $268

拖羅大根漬卷 $88
拖羅壽司配上大根蘿蔔卷,拖羅入口即溶

手羽先雞翼 $42
鹽燒雞翼好香脆

雞もも $42
鹽燒雞腿肉,肉質軟滑多汁

牡蠣とタコの
蒜香辣椒八爪魚拉麵 $118
乾燒拉麵,好像炒意大利粉般,而且有好多蒜香及辣椒八爪魚

梅子冷麵 $98
酸酸甜甜湯底嘅冷麵,加有雞蛋同雞肉,令人好開胃

2023-11-16 71 瀏覽
主打用長炭燒烤🍢還有各款海鮮、刺身、生蠔🦪等😍去到店內大部份店員是日本人,笑容好親切,有些店員可用普通話溝通!餐廳一角擺放好多空運海鮮,十分吸引🤩🥢食物牡蠣🦪擺放得好精緻,好新鮮而且感受到濃郁的海水味,可配檸檬汁或辣汁,但我覺得原味已經好好食🤤壽司10貫$268🍣三文魚籽、海膽、帆立貝、深海池魚、鯛魚、牡丹蝦等…每樣食材都好新鮮,夠哂鮮甜味。串燒🍢牡蠣五花肉燒$38: 特別串燒款式,五花肉有焦脆香味,牡蠣外脆內嫩,推薦👍🏻自製肉丸$38 :內裏加入雞軟骨,特別有口感,肉丸加上蛋汁一起吃份外滋味。蒲燒鰻魚$148 :肥美肉質鰻魚表面塗上蒲燒醬,燒到的焦糖色很吸引🤩嫩滑易入口。蒜香辣椒牡蠣八爪魚意粉$118: 意粉吸滿蒜香味,令牡蠣特別香,八爪魚夠彈牙!
主打用長炭燒烤🍢還有各款海鮮、刺身、生蠔🦪等😍

🥢食物

串燒🍢

2023-11-16 56 瀏覽
新開新嘅中環居酒屋,性價比極高,好多菜式選擇,一定有款啱口味。而且餐廳另一特色喺有開放式廚房,可以品嘗美食之餘仲可以欣賞廚藝,色香味俱全。好適合朋友聚會、週年紀念之選。牛湯鍋(鹽)($380/2)有兩款可供選擇醬油及鹽,小編揀咗鹽作為湯底入面有檸檬、蒜蓉同明太子作為調味,令到湯底冇任何腥味,另外,主角當然有牛腸、芽菜、椰菜同韭菜,份量十足,想食野菜嘅朋友之選。山芋明太子鐵阪燒($78)味道仲十分出色,每啖都可以食到明太子,亦唔會十分重口味,連同山芋一齊食,增加口感,入面仲有海鮮配料,每一啖都好滿足。另外,係原鐵板上,添加左玩味性,仲可以一路食一路打卡添,但一定要小心熱。拖羅蔥花卷($88)性價比高,每卷壽司都有滿滿嘅拖羅喺上面,拖羅好新鮮好肥美,每啖都食唔停口,必叫之一。牡蠣($128)叫左兩隻m size,都有半隻手掌咁大,入口好甜海水味、唔算太重金屬味,鐘意海水味嘅朋友,可以一試。牛舌($38)燒牛舌喺好考驗廚師功力,好好食,燒到啱啱好,嫩口之餘仲好香濃嘅牛味。必叫之一。牡蠣五花肉卷($38)用豚肉片包住原隻大大粒牡蠣,食起上嚟,牡蠣味好出色,加上淡淡豚肉增加肉味,一齊食味道好夾。

牛湯鍋(鹽)($380/2)

山芋明太子鐵阪燒($78)

拖羅蔥花卷($88)

牡蠣($128)

牛舌($38)

牡蠣五花肉卷($38)

自家製肉丸($38)
自家製肉丸一定要配上日本蛋黃同醬油,美味又可口,肉丸啖啖有咬口,仲有軟骨增加口味。