2023-11-28
今日嚟咗間新開嘅餐廳,主打燒物同埋蠔。一入門口,已經可以見到好多唔同新鮮貝類同生蠔放左喺度。喺呢度嘅地方都算闊落,吧枱嘅話都有兩邊,我哋算係早到,所以就坐咗喺梳發嘅位置,但係好快就已經坐滿人。既然主打食蠔,就一定要試吓啦,我自己比較偏向鍾意食熟食,所以叫咗個鐵桶蒸蠔。全部都係即蒸即開。隻隻都肥肥白白架,而且餐廳都好均真,因為佢係半打咁樣上,但係因為我哋呢一碟嘅蠔比較細隻,所以就俾多咗一隻我哋。自從上次試過蒸蠔加芝士係咁夾之後,當然要將呢個食法推廣比朋友啦,所以今次又叫做一半係加芝士,鹹鹹香香再加埋蠔嘅鮮味,真係好味到停唔到口。佢呢度主打嘅燒物唔係單指一半嘅串燒,而係仲有啲好有特色嘅燒魚。我哋就揀咗個明太子沙甸魚。一啖魚一啖明太子,鹹鹹地辣辣地,再加埋魚本身嘅鮮甜,係我估唔到嘅好味。然後就因為好奇心嘅驅使下又叫咗一啲個名比較特別嘅嘢食,炭燒名古屋交趾雞,唔好睇佢嚟到黑孖孖好似好污糟咁,其實啲肉好滑。不過因為鐵板上可能要趁熱食,如果唔係就老左。鐵板上面仲有一隻橙色嘅醬料,佢係有淡淡的柚子香氣,但是食落又辣辣地,係幾特別。另外我仲叫咗一串海苔海膽雞柳串燒,佢呢度嘅串燒特別之處會有生熟程度俾你
一入門口,已經可以見到好多唔同新鮮貝類同生蠔放左喺度。
另外我仲叫咗一串海苔海膽雞柳串燒,佢呢度嘅串燒特別之處會有生熟程度俾你揀,呢樣都係我第一次聽次,有普通同埋比較生少少。我自己就揀咗正常。正常嘅情況下雞柳都滑,不過我諗如果生少少嘅話應該更加嫩。
另外仲有一個係俾佢嘅賣相吸引,灸燒和牛卡爾帕喬。佢啲碟牛就不得了,淨係一上枱已經聞到好重牛味,好香。佢岩岩好嘅medium rate更加係拿捏到岩岩好。
最後主食方面,我哋揀咗個拿玻里意粉,最近睇日劇嘅時候見到啲日本人會去食,我自己就未食過,所以好奇叫嚟試下,其實係芝士茄汁腸仔意粉,不過佢特別在鐵板嘅底會係一隻煎蛋。都幾好味。
我覺得呢一餐嘅價錢性價比都高,因為除咗食物嘅質素好好之外,呢度嘅職員都好親切好有禮貌,即使係超級忙碌都不忘笑容。去到後期最忙嘅時候佢哋嘅日本老闆點解出嚟幫手執吓枱同埋打招呼,所以日本式服務,都已經值回票價。