餐廳: 火鍋隨意門
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-08-03 79 瀏覽
銅鑼灣呢間火鍋店,用土耳其熱氣球做主題,配上民族風極強嘅波斯地氈、馬賽克燈做裝飾,連侍應都穿上機師制服👨‍✈️ 真係同店名一樣「火鍋隨意門」,瞬間遊世界 ✈️ 除咗佈置相當用心,食物質素都好好,座位又寬敞舒適☺️🔸特色卜卜蜆鍋 $188海量卜卜蜆,全程食到尾都仲有,蜆肉大隻肥美,洗得乾淨無沙。咬落有份量,湯底鮮甜。🔸手切A4和牛(大)$428 入口油花豐盈,肉味香濃,肉質夠嫩!🔸伊比利亞橡果豬 $168呢隻西班牙黑毛豬,肉味好濃,肥美而不膩。🔸蟹皇豚肉餃 (4粒) $78豬肉食得出夠新鮮,加埋蟹黃,餡料味道鮮上加鮮。🔸雙拼: 黑松露墨魚滑、手打蟹子蝦滑 $128推介❣️兩款都咁真材實料,質地一啲都唔粉。肉都係香而不腥,墨魚滑配黑松露好夾,味道更香。🔸鹹蛋黃炒響鈴 $78推介之二❣️響鈴本身夠趣口加埋炒香嘅鹹蛋黃浸完成入口鹹蛋黃超級惹味,邪惡到不得了😈🔸正宗日本稻庭烏冬 $32話要戒澱粉質,最後都忍唔住開咗包烏冬🤣🔸蔬菜拼盤 $78 萵筍粟米蕃茄淮山蓮藕木耳,加埋兩款菜類,種類較多,夠爽甜。🔸足料竹蔗茅根 $68打邊爐必點,飲完潤啲下下火。用地球儀嘅器皿裝住感覺好得意。

除咗佈置相當用心,食物質素都好好,座位又寬敞舒適☺️

🔸特色卜卜蜆鍋 $188

🔸手切A4和牛(大)$428
入口油花豐盈,肉味香濃,肉質夠嫩!

🔸伊比利亞橡果豬 $168
呢隻西班牙黑毛豬,肉味好濃,肥美而不膩。

🔸蟹皇豚肉餃 (4粒) $78
豬肉食得出夠新鮮,加埋蟹黃,餡料味道鮮上加鮮。

🔸雙拼: 黑松露墨魚滑、手打蟹子蝦滑 $128

🔸鹹蛋黃炒響鈴 $78

🔸正宗日本稻庭烏冬 $32
話要戒澱粉質,最後都忍唔住開咗包烏冬🤣

🔸足料竹蔗茅根 $68
打邊爐必點,飲完潤啲下下火。用地球儀嘅器皿裝住感覺好得意。

2022-08-03 124 瀏覽
銅鑼灣有很多打邊爐的店鋪,近年鵝頸橋附近都有很多特色小店,特別打卡又好食都相當多。市場上有競爭才會有進步,近期有一間火鍋店以氫氣球裝修打卡為其賣點。【火鍋隨意門】以氫氣球的設計並加上土耳其的吊燈,完全適合女仕們爭相拍攝地方。蒜香卜卜蜆濃湯 $188有打卡又有吸晴效果,仲要用料十足個人推介「蒜香卜卜蜆濃湯」首先淺嘗其湯鮮味十足,再者卜卜蜆份量好像食極都唔完,粒粒有肉好食。手切本地牛頸脊 $268打邊爐我既至愛必定係手切本地牛頸脊,紋理分明並有嚼勁以薄切為主,滿有口感。特盛海鮮拼盤 $598估不到海鮮拼盤都有五款的選擇,包括有聖子、大蝦、生蠔、大蜆及元貝。其中元貝及生蠔相當肥美又嫩身,聖子則偏向爽口;大蝦蝦頭滿有蝦膏唔錯。手打墨汁芝心墨魚丸 $68墨魚丸大家都食得多,如果混入墨汁皮及手打芝士餡,並有流心的效果富有口感手打的關係彈牙。新鮮菜苗帶子餃 $68脹卜卜的帶子餃四件都相對地較大件,滿有新鮮菜苗能夠做到皮薄餡靚,味道上不太濃唔錯。厚切即炸午餐肉 $68炸午餐肉利用竹簽的設計,以三角形的形式猶如小食多滋味。厚切炸至香口份量恰到好處,又是打邊爐必食之物。鹹蛋黃炒炸魚皮 $78小食又點少得我

蒜香卜卜蜆濃湯 $188

手切本地牛頸脊 $268

特盛海鮮拼盤 $598

手打墨汁芝心墨魚丸 $68

新鮮菜苗帶子餃 $68

厚切即炸午餐肉 $68

鹹蛋黃炒炸魚皮 $78
小食又點少得我至愛的炸魚皮,即叫即炸與邪惡的鹹蛋黃炒至乾身,濃郁又香口好吃。

水蓮菜 $68
近年打邊爐都引入不少新的菜類,水蓮菜吸收湯底精華帶有爽脆口感。

足料竹蓆茅根 $68
以一個圓形的溜斗的設計相當特別。甜度恰到好處,清甜又解渴。
2022-07-14
2022-07-31 920 瀏覽
好耐無食火鍋,早前相約一排無見的好友食飯聚一聚,我地去了銅鑼灣的火鍋隨意門食飯。環境怖置充滿土耳其風,感覺幾別緻。湯底選了招牌花膠雞湯鍋(半隻雞)Fish Maw Chicken Soup Pot 選用三黃雞熬製而成再配合花膠,而花膠份量也不少,打邊爐前先飲碗湯先。湯幾香濃又夠鮮甜,而雞已半熟,所以煮一陣便可以食,雞肉幾嫩滑。火鍋配料選擇不少,我地點了以下幾款。🍡手切頂級安格斯牛肉(細) 打邊爐必點牛肉,脂肪比例分怖平均,肉質夠嫩滑,牛味不俗。🍡伊比利亞橡果豬本身少叫豬肉,但之前未食過這款橡果豬,想試一次,估不到肉質也不錯,完全不覺得硬。🍡鳳尾鮮蝦餃這款也是少見的火鍋配料,蝦肉幾彈牙,皮厚薄適中。🍡墨汁芝心墨魚丸饀料有芝士,多重口感。🍡娃娃菜和秋葵一口氣食左甘多肉類,當然要點菜中和一下。🍡即炸響鈴每次必點配料,吸收晒湯的精華,特別好味。飲品點了足料竹蔗茅根這個器皿好別緻,甜度適中,火鍋較熱氣,要飲番清熱氣飲品。這一餐好豐富,食材好味,環境又舒服,可以慢慢食。

環境怖置充滿土耳其風,感覺幾別緻。

湯底選了招牌花膠雞湯鍋(半隻雞)
Fish Maw Chicken Soup Pot

火鍋配料選擇不少,我地點了以下幾款。

🍡手切頂級安格斯牛肉(細)
打邊爐必點牛肉,脂肪比例分怖平均,肉質夠嫩滑,牛味不俗。

🍡伊比利亞橡果豬

🍡鳳尾鮮蝦餃
這款也是少見的火鍋配料,蝦肉幾彈牙,皮厚薄適中。

🍡墨汁芝心墨魚丸
饀料有芝士,多重口感。

🍡娃娃菜和秋葵
一口氣食左甘多肉類,當然要點菜中和一下。

🍡即炸響鈴
每次必點配料,吸收晒湯的精華,特別好味。

飲品點了足料竹蔗茅根
這個器皿好別緻,甜度適中,火鍋較熱氣,要飲番清熱氣飲品。

這一餐好豐富,食材好味,環境又舒服,可以慢慢食。
  • 手切頂級安格斯牛肉
  • 招牌花膠雞湯鍋
2022-07-29 40 瀏覽
👍🏻 蒜香卜卜蜆鍋蜆嘅份量多得驚人 食到最後都仲有好多 呢個價錢非常抵食😃其實卜卜蜆鍋仲有好多味道選擇 今次選咗個較為清淡嘅最主要係想享受海鮮既鮮甜👏🏻👏🏻👍🏻 蘋果木煙燻手切牛頸脊🐄(細)上枱時簡直係一個表演 店員會將煙燻嘅過程直播係你眼前👀打開蓋嘅一刻煙霧離漫 大家都忍唔住放下筷子瘋狂打卡! 蘋果木味道出眾 完美融入牛肉 而牛頸脊肉質腍滑👍🏻 海鮮拼盤入面有扇貝/蟶子/大蝦/蜆 各4隻😍最鍾意佢嘅蟶子 大大隻 煮完都仲有大啖肉✅鮮味十足 上一讚廚房手勢 海鮮清理得好乾淨 食得放心又安心👦🏻👍🏻 墨汁芝心墨魚丸(4粒)特別印象深刻嘅一款材料 有別於平時嘅墨汁墨魚丸 呢個墨汁真係有香味 搭配爽口墨魚粒 入面仲有芝士🧀好味道👍🏻 黃金雙拼包括左鹹蛋黃炸魚皮/鹹蛋黃響鈴 惹味十足 前者建議就咁食 盡情欣賞鹹蛋黃嘅鹹香 後者建議浸湯數秒後食👅索晒啲湯更正👍🏻 足料竹蓆茅根本來以為呢個球狀容器 裝得唔多 點知兩個人飲吓飲吓 夾埋飲咗六杯後 都仲有得剩 同一大班朋友嚟嘅時候一定要嗌呀🤜🏻注意事項⚠️- 餐廳主要有4個場景 分別係土耳奇/中國/日本/法國風✈️ 後者兩種屬私人包廂 設有最低消費🤑- 餐
👍🏻 蒜香卜卜蜆鍋

👍🏻 蘋果木煙燻手切牛頸脊🐄(細)

👍🏻 海鮮拼盤

👍🏻 墨汁芝心墨魚丸(4粒)

👍🏻 黃金雙拼

👍🏻 足料竹蓆茅根

注意事項⚠️
- 餐廳位於1樓 需要行樓梯才能到達💁🏻‍♀️
- 有醬介收費
約左朋友試左間打卡火鍋餐廳 上到餐廳感受到濃濃嘅古代中國風 我地揀左坐土耳其風嘅位置 檯面擺設 天花吊燈 背後風景 好似身在土耳其嘅感覺 打卡一流☺️叫左個特色卜卜蜆鍋 鍋裏有好多大大隻嘅蜆 多到食唔曬😂 而且湯底清香 非常適合打邊爐🍲黃金雙拼值得一試 鹹蛋黃醬配上炸魚皮同響鈴 金黃色嘅表面令人流口水🤤 炸魚皮可以就咁食 好香脆 而響鈴放落湯底滾一滾 食落口充滿鹹蛋黃嘅味道蘋果木煙燻手切牛頸肉🐮上檯時店員會先用煙燻機將蘋果木點起 一開蓋就有一道仙氣飄出來 打卡比點😎食落口會感受到煙燻嘅香味 都算唔錯海鮮拼盤都係打卡不錯嘅選擇 一大盤嘅海鮮非常有氣氛 而且有聖子、帶子、海蝦同大蜆😉鍾意食海鮮可以叫一碟打卡😝火鍋配料油麥菜同脆鯇魚都唔錯 幾新鮮😉估唔到飲品竹蔗茅根都可以打卡😗 餐廳用左個星球形狀嘅容器放左竹蔗茅根 非常特別😎

火鍋配料油麥菜同脆鯇魚都唔錯 幾新鮮😉

銅鑼灣超靚土耳其風火鍋🤍-👀沒有立場資訊-▫️黑白滷水鴨血濃湯鍋 ($228)見到呢個湯底係招牌,味道都好似好特別咁,所以小編同朋友即刻叫咗嚟試~一拎到上嚟真係超級靚,入面擺咗啲乾冰嘅關係,所以超多煙超夢幻😍仲要未食已經聞到好香,果然係用15年嘅滷水膽🥹黑滷水比白滷水食落更加濃,但係唔會好鹹,花椒八角等等嘅香氣比較重,至於白滷水食落層次比較分明,一樣不失滷水嘅香氣🥰另外兩面都好足了,兩邊都有大大塊鴨血同埋豬肚,鴨血同豬肚都好入味,而且鴨血好大嚿好厚仲要唔腥,豬肚就比較爽而且洗得好乾淨!超級推介呢個湯底😋🥩四國風情牛肉拼盤 ($598)超多靚牛嘅一個拼盤😍首先擺盤好壯觀,好似成個盆景咁🥰就咁望啲牛已經見到雪花油脂分布全部都好靚,而且份量都幾多!!本地新鮮手切牛頸脊好濃牛味,食落滑,個人推介七成熟最好食😛土耳其香草牛肉嘅味道就比較特別,本身以為上面啲香草掉咗落去淥就會冇味,點知有牛味得嚟同香草味好夾😚A4和牛更加唔使多講,口感特別軟,入口即化,食落仲要好鮮甜😋花雕牛之前冇食過,因為通常都係花雕雞,但味道意外地幾夾,肉質比較爽身,超滿足🤍🐔花雕醉雞件 ($88)呢個真係超級抵叫仲要超好食!!啲
銅鑼灣超靚土耳其風火鍋🤍
👀沒有立場資訊
▫️黑白滷水鴨血濃湯鍋 ($228)
仲要未食已經聞到好香,果然係用15年嘅滷水膽🥹
超級推介呢個湯底😋

🥩四國風情牛肉拼盤 ($598)
超多靚牛嘅一個拼盤😍
首先擺盤好壯觀,好似成個盆景咁🥰
本地新鮮手切牛頸脊好濃牛味,食落滑,個人推介七成熟最好食😛

🐔花雕醉雞件 ($88)
呢個真係超級抵叫仲要超好食!!
啲雞件全部好香陳年花雕味,夠入味之餘又夠肥美滑嫩多汁,雞皮夠爽唔膩🥹
而且以為滷水湯底會搶咗花雕嘅味道,點知完全冇俾湯搶咗啲味,仲要其實份量比想像中多好多,仲要唔多骨啖啖肉😚
應該係小編打過咁多間邊爐以嚟最好食嘅花雕雞!

🍡肉丸拼盤 (10粒) ($148)
入面有五種手打丸,分別包括菠菜豬肉丸、芝心牛肉丸、鯪魚丸、蟹子鮮蝦丸同埋芝心墨魚丸🥰
菠菜豬肉丸嘅菠菜味可以再出啲,不過豬肉好鮮~
芝心牛肉丸超級濃牛味而且好彈牙,係小編嘅最愛🤍
鯪魚丸完全冇骨,而且口感細滑😋
蟹子鮮蝦丸嘅蟹子俾得好大方,而且啲蝦都係超級彈牙!
最後芝心墨魚丸食落好鮮,同芝士好夾又唔會太膩🤓
🥟餃子拼盤 ($148)
包括蟹皇豚肉餃、新鮮菜苗帶子餃、韭菜豬肉餃、黑松露蟹肉餃同埋鮮蝦雲吞,每隻餃子都鄙薄餡靚,脹卜卜大大粒😛
小編最愛係黑松露蟹肉餃,濃郁嘅黑松露再配上鮮甜嘅蟹肉,超想encore😋
鮮蝦雲吞就超級彈牙,而且啲餡唔會好散,幾實淨🥰
韭菜豬肉餃就好香韭菜味,坦白講小編唔太鍾意食韭菜,但係都食得津津有味!
至於蟹皇豚肉餃嘅口感幾豐富,而且豬肉特別鮮甜😚
而菜苗帶子餃嘅菜苗味好出,食落幾新鮮~

🍲三拼滑 ($148)
有黑松露墨魚滑、瑤柱干貝滑同埋手打蟹子蝦滑,可以一次過試晒三種🤓
值得一讚嘅係店家好貼心咁裝咗少少水喺最底,所以啲滑好容易刮而且刮得好乾淨🐵
黑松露墨魚滑一樣都係夠濃夠鮮至於瑤柱干貝話因為有啲乾瑤柱喺面,所以口感好豐富,最後手打蟹子蝦滑就係彈牙得嚟仲有脆卜卜嘅蟹子😍
🥬蔬菜拼盤 ($78)
入面超多選擇!!
有黑木耳、淮山、蓮藕、娃娃菜、蕃茄、粟米、生菜、萵筍同油麥菜😋
啲蔬菜全部都夠爽脆多汁,食得出好新鮮,而且好難得會有新鮮淮山,超推介!!好鮮口感又好好🤍
另外值得一讚嘅係萵筍都好鮮嫩好甜!
🥡蜂巢豆腐 ($58)
小編打邊爐一定會嗌蜂巢豆腐,尤其係食呢個湯底,啲豆腐索晒啲滷水,好似滷豆腐咁,超好食🥰
🥃足料竹蔗茅根 ($68)
我哋以為係一揸咁上,點知個造型真係超精緻,成個星球咁😍
竹蔗茅根夠香蘿蔔味同埋好夠清甜,應該係小編食過咁多間邊爐店裏面最好飲嘅竹蔗茅根!!

🍱調味醬料 (每位 $25)
好精緻咁用九宮格上,包括有黑蒜油、芫荽、炸蒜、指天椒、酸辣雲耳、蒜、蔥花、芝麻,另外有細細兜醋香雲耳,食落幾香幾開胃,而且辣度同酸度啱啱好😍
另外佢哋嘅豉油特別提鮮,大家一定要試吓!

餐廳裝修好精緻,而且有分唔同主題嘅區域,包括中國區同埋土耳其區~
小編同朋友坐咗土耳其區,真係好有異國風情,好似去咗旅行咁😚
啲店員仲係着住機師嘅制服🤣
座位好舒服,仲有咕𠱸係上面,店舖嘅樓底好高,仲有好多好靚嘅土耳其水晶燈,打卡一流😛
至於食材嘅味道同埋質素真係超高,而且睇得出餐廳有花心機注重唔同嘅細節位,大家一定要去試吓!!

味道 9.5/10
服務 9/10
環境 10/10
回頭率 10/10
總評 9.75/10😍🤍
人均消費 $538💰(小編全日第一餐😅)
📍 火鍋隨意門
銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓A室

#米食火鍋 #米打邊爐 #米食銅鑼灣 #銅鑼灣 #美食 #hkfood #hkfoodie #hkig #hkeat #hkgirl #hklifestyle #foodiegram #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #食評 #thefoodieinitiative #internationalfoodiesunite #foodadmirersoftheworld #globaleats #internattionalcuisinefamily #foodsharinggroup
2022-07-25
  • 手打芝心牛肉丸
  • 手切A4和牛
  • 本地牛頸脊
  • 新鮮菜苗帶子餃
  • 花雕雞件
  • 四國風情牛肉拼盤
  • 肉丸拼盤
【銅鑼灣精緻土耳其風火鍋店😋火鍋隨意門】-打邊爐竟然都有靚靚土耳燈打卡位⁉️😳今日就同大家介紹呢間銅鑼灣嘅火鍋店❤️‍🔥🍲火鍋隨意門 🍲❤️‍🔥-火鍋店有唔同主題嘅區域💖例如中國同土耳其風🇹🇷🇨🇳小編就揀咗土耳其區❤️‍🔥牆身同座位都有充滿土耳其特色嘅花紋仲有一幅熱氣球嘅壁畫🎈🎈🎈再配合埋五彩繽紛土耳其馬賽克吊燈🧞‍♂️💠真係充滿異國風情😋超級IGable🤩-🍲黑白滷水鴨血濃湯鍋$228+1個鍋一上枱真係好吸睛👀個鍋落咗乾冰🧊啲白煙冒出超夢幻💨呢個湯底嘅特別之處在於個十五年嘅陳年滷水膽🤩果然好香,口感醇厚😋至於黑白滷水有咩分別呢?🤔🖤前者顏色深啲,加入咗20幾種香料熬製(例如:桂皮、小茴香、南薑、沙薑等)😳 怪不得味道咁濃郁🤩🤍白滷水就以海鹽調味,味道冇咁濃烈😙兩個湯入面都有鴨血同埋豬肚😍浸過滷水湯好入味😜幾推薦!-🍲四國風情牛肉拼盤🥩$598+1呢個牛肉拼盤真係靚到揼一聲😳擺盤真係超精緻🤩好似個盆景咁🌲一共有四款靚牛,每款都好新鮮雪花油脂分布平均😏份量仲唔少添!1️⃣ A4和牛:呢個食完真係返唔到轉頭😂肉質軟嫩入口即化🤩同朋友食到嘩嘩聲2️⃣本地新鮮手切牛頸脊:呢個都唔錯😍好重牛味👍🏻3️⃣土耳其香草牛肉
【銅鑼灣精緻土耳其風火鍋店😋火鍋隨意門】

🍲黑白滷水鴨血濃湯鍋$228+1
個鍋一上枱真係好吸睛👀
個鍋落咗乾冰🧊啲白煙冒出超夢幻💨

至於黑白滷水有咩分別呢?🤔
🤍白滷水就以海鹽調味,味道冇咁濃烈😙

兩個湯入面都有鴨血同埋豬肚😍浸過滷水湯好入味😜幾推薦!

四國風情牛肉拼盤

🍲四國風情牛肉拼盤🥩$598+1
呢個牛肉拼盤真係靚到揼一聲😳
擺盤真係超精緻🤩好似個盆景咁🌲
1️⃣ A4和牛:呢個食完真係返唔到轉頭😂
肉質軟嫩入口即化🤩同朋友食到嘩嘩聲
2️⃣本地新鮮手切牛頸脊:呢個都唔錯😍好重牛味👍🏻
3️⃣土耳其香草牛肉:浸完湯都食到香草味🫡加埋陳年滷水有幾夾喎🤭
4️⃣陳年花雕牛肉:一擺低就好香花雕酒味,食落齒頰留香😚超驚喜!

三拼滑

🍲三拼滑$148+1
啲魚滑用竹筒裝住🎋仲有啲乾冰冒煙仙氣十足
三拼可以試曬三種味😌
1️⃣黑松露墨魚滑:又係好重黑松露味而且好爽口😋
2️⃣瑤柱干貝滑:面頭嘅乾瑤柱好香海味嘅鮮味同時又可以增加口感🤩
3️⃣手打蟹子蝦滑:蝦滑食落彈牙鮮甜🦐蟹子係口入面爆開😝yum

🍲肉丸拼盤10粒 $148+1
全部丸都係手打架😋嗌拼盤可以試曬咁多種味😌再推介比大家💁🏻‍♀️
1️⃣蟹子鮮蝦丸:蝦丸爽口彈牙😍仲落咗好多蟹籽😗
2️⃣芝心牛肉丸:冇認真睇menu嘅小編食到流心芝士🫕好surprise😝仲好重牛味
3️⃣黑松露墨魚丸:好濃嘅黑松露帶出墨魚嘅鮮味🦑入面仲有啲花枝粒增加口感
4️⃣菠菜豬肉丸:呢個就普普通通,食到豬肉好新鮮,但菠菜味就唔夠出🥬
5️⃣手打鯪魚丸:呢個一般般😗食到少少骨扣左分

🍲餃子拼盤🥟$148+1
餃子每隻都脹卜卜😍超足料仲皮薄餡靚添😗拼盤總共有⑤款😋每款有兩粒
1️⃣足料鮮蝦雲吞:隻蝦真係好彈牙!
2️⃣蟹皇豚肉餃

🍲花雕醉雞件🐓$88+1
醉雞件份量都幾多😍聞落勁香酒味
面頭有啲紅棗片同埋杞子😛
食落雞肉好嫩滑🤩雞皮油花四溢
而且件件冇咩骨都好多肉😋正!

蔬菜拼盤

🍲蔬菜拼盤🥗$78+1
呢個蔬菜拼盤超豐富😍包括:
黑木耳|淮山|蓮藕|娃娃菜|蕃茄🍅|粟米🌽|生菜|萵筍|油麥菜🥬
全部都好新鮮食落爽脆🤩個黑木耳又厚又脆好好味😋新鮮淮山都好正!

🍲蜂巢豆腐🐝 $58+1
朋友話想食就嗌咗😍點知配埋個湯底勁正!豆腐索晒啲滷水,食落爆汁,唔錯唔錯😋

🍲足料竹蔗茅根🥃$68+1

🍲調味醬料🧂每位$25+1
基本嘅火鍋醬料都有😋
黑蒜油|芫荽|炸蒜|生蒜🧄|指天
椒🌶|蔥花|芝麻
值得一提嘅係佢嘅涼食小菜——酸辣雲耳😍酸酸辣辣帶少少麻香😗超開胃!

總括而言,火鍋隨意門嘅土耳其裝修風格特別😍食物新鮮擺盤又精緻😋係滿足視覺同味覺嘅火鍋體驗😝

📍 火鍋隨意門 (銅鑼灣)
銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓A室
花雕醉雞件
蔬菜拼盤
  • 花雕雞件
2022-07-25 39 瀏覽
銅鑼灣食肆多,要突圍而出不容易,星期日到火鍋隨意門用餐,有驚喜。先說環境,裝修充滿異國風情,有新意,點了卜卜蜆湯底,雖然有少少沙,但很大煲,算幾抵食,而且用上乾冰,營做了仙氣冉冉上升的氛圍,很有氣氛,蜆肉味道鮮甜,物有所值。火鍋一定要食牛肉,我們點了四國牛肉,份量不算多但好有牛味,蝦餃賣相得意,飲品方面,order 了竹庶矛根水,上枱的裝置超得意,放個杯埋去就可以裝滿,不過要小心滿瀉😂 。整體來說,招呼不錯,我會再去幫襯。
2022-07-24
2022-07-25 37 瀏覽
🥘 10年前去過土耳其卡柏多奇亞,今日重遊'舊地' ,見到餐廳牆壁貼上氫氣球及奇石林的牆紙 ,加上具土耳其特色的馬賽克吊燈, 這一餐火鍋,食得特別有回憶,有滋味。🐔 花膠雞湯鍋 $298花膠雞湯是餐廳的招牌湯底,用上三黃雞,淆製3小時,雞湯非常鮮甜,雞味濃郁。侍應建議先飲半碗湯,然後才開始打邊爐。花膠好大塊厚身,大過一隻手掌,侍應喺面前將佢剪成細細片。侍應提示雞已經是半熟的,所以淥一陣便可以食, 可以保持雞肉嫩滑。🐟 脆肉鯇魚 $88性價比高。腩位爽脆厚身,件數幾多,好食。🐽 黃沙靚豬潤真係幾靚,顏色粉嫩,相當新鮮和嫩滑,仲好大碟,豬膶係我的至愛。🐮 醉花香雕牛肉 + 骰仔牛肉粒打邊爐,必然要點牛肉啦,牛肉片鮮嫩,配上杞子和花雕酒,可以帶出牛肉的滋味。牛肉粒好有牛肉香味。🍡 黑松露墨魚滑 + 蟹子蝦滑 質素相當唔錯,黑松露好香,所以老公追加黑松露墨魚丸,同樣彈牙好食。🥟 鳳尾鮮蝦餃 + 蟹王豚肉餃餃子又係另一亮點,非常大隻,其中鳳尾鮮蝦餃,係原隻蝦。🍺 啤酒任飲 $88 package打邊爐配啤酒,簡直係不二之選。$88 任飲,這個價錢,真係好抵,舒爽暢快。備註,任飲package

🐔 花膠雞湯鍋 $298

🐟 脆肉鯇魚 $88
性價比高。腩位爽脆厚身,件數幾多,好食。

🐽 黃沙靚豬潤

🐮 醉花香雕牛肉 + 骰仔牛肉粒
牛肉粒好有牛肉香味。

🍡 黑松露墨魚滑 + 蟹子蝦滑

🥟 鳳尾鮮蝦餃 + 蟹王豚肉餃
餃子又係另一亮點,非常大隻,其中鳳尾鮮蝦餃,係原隻蝦。

🍺 啤酒任飲 $88 package
打邊爐配啤酒,簡直係不二之選。$88 任飲,這個價錢,真係好抵,舒爽暢快。備註,任飲package 要全台人一齊飲。

🫕 餐廳的食物相當大份量,食得飽飽,加上佈置有特色,好啱同朋友一齊傾偈吹水,講下次去邊度旅行。
2022-07-21
2022-07-24 30 瀏覽
經常坐隧巴過海都見到呢幢大廈有幾間食肆,今次嚟咗呢間火鍋店,裝修好有土耳其特色,無論燈飾、牆身、餐枱上擺設及器皿都有土耳其風味。招牌花膠雞湯鍋,花膠份量都幾多,厚身又大件,伙記叫滾湯後放少少花膠先飲湯,之後再放雞件,大約半隻三黃雞,因為雞已經熟,只需要滾2-3分鐘就可以食,雞肉滑又有雞味。牛肉:醉香花雕牛肉及骰仔牛肉粒,花雕牛肉有淡淡然酒香,脂肪紋理分佈平均,食落亦算嫩滑。骰仔牛肉粒脂肪感更強烈而牛肉味亦更濃。餃:蟹黃豚肉餃及鳳尾鮮蝦餃都各有特色,風尾鮮蝦餃放了一隻蝦再加肉碎,配搭幾新鮮。海鮮:脆肉鯇魚加上原隻南非鮑魚,脆肉鯇魚有魚片及腩位,腩位更多脂肪肉質亦更彈牙。南非鮑魚夠新鮮,滾大約5分鐘便可以。丸類:黑松露墨魚丸、黑松露墨魚滑、手打蟹子蝦滑及黃沙豬膶,黃沙豬膶薄切,食落冇咁鞋口。墨魚滑及蝦滑都真材實料,食落夠彈牙。

2022-07-21
銅鑼灣呢間火鍋隨意門,今晚同朋友食過之後,大家都讚不絕口,爽到爆🤗環境好有外國風情,係咁嘅環境之下打邊爐,特別有feel,好似去咗旅遊咁🥰湯底揀咗花膠雞湯底$298,足料到吖,無花無假,服務員好細心咁為你剪開一件件,真材實料👍🏻未食其他嘢之前,嘆吓啲花膠同埋雞件,再飲啖靚湯,識食梗係咁食😜而且花膠份量不少,個湯底清香甜滑,真係齒頰留香,冇得頂💯👍🏻肉丸拼盤(10粒)$148,全部自家手打,好高質素👍🏻當然要order返杯啤酒🍻嘆吓啦,打邊爐點可以有肉冇酒😂打邊爐嘅主角,又點少得靚牛,手切頂級安格斯牛肉(大)$398,有圖有真相,厚薄適中,肥瘦均勻,肉嫩新鮮,正到吖👍🏻👍🏻👍🏻鳳尾鮮蝦餃(四粒)$78,重點推介👍🏻,唔係度度有得食,真係手工製作,鮮蝦彈牙爽口,不可不試🥰桂花蚌$138,鮮嫩爽口,輕輕一淖便可,入口香甜👍🏻鹹蛋黃炒響鈴$78,即叫即炸,就咁食已經好好味,嗰種鹹蛋嘅香味,實在太邪惡了😎而且服務員態度好,招呼周到,效率又高,次次即叫即到,服務質素媲美五星酒店👍🏻👍🏻👍🏻絕對值得比全五星🌟
肉丸拼盤(10粒)$148,全部自家手打,好高質素👍🏻
當然要order返杯啤酒🍻嘆吓啦,打邊爐點可以有肉冇酒😂
桂花蚌$138,鮮嫩爽口,輕輕一淖便可,入口香甜👍🏻
絕對值得比全五星🌟
2022-07-21 14 瀏覽
中式廂房🇨🇳,土耳其🇪🇸風格,香港人鍾意打邊爐程度係世界級,無得搭飛機✈️「火鍋隨意門」有機長侍應👨‍✈️招呼你,創意環境好醒晨😘招牌花膠雞湯鍋果然係皇牌,半隻三黃雞,大大塊花膠,濃湯淆製,醇厚清甜,啖啖花膠黏黏的,雞件滑滑的,啖湯正到不得了👍👍👍招牌嘅仲有呢個鹹蛋黃即炸響鈴,新鮮即製卜卜脆,流沙蛋黃真係引死人呀,仲有呢個造型咁精緻嘅鳳尾蝦,好睇又好食😋肉丸拼盤又係睇得到嘅新鮮,五款味道都咁正,粒粒Q彈唔在講,牛丸同墨魚丸都加左芝士夾心, 好味指數爆燈💡💡💡主打牛肉我地揀咗手切安格斯,鮮嫩嘅粉紅,均勻嘅油花👍👍👍輕輕淥一淥,牛味香濃,肉汁豐盈,果然係頂級🔆🔆🔆🔆🔆除左靚牛,桂花蚌亦都係必食推介,新鮮爽脆,快靚正之選😋火鍋隨意門呢度坐得舒服,冷氣又夠勁,湯底款式有辣有唔辣,特色風味橫掃中港台,食材足料又新鮮,鍾意打邊爐嘅滾友♨️一定要試吓

除左靚牛,桂花蚌亦都係必食推介,新鮮爽脆,快靚正之選😋

2022-07-19 27 瀏覽
今日嚟到銅鑼灣搵野食,喺鵝頸橋附近搵到間打邊爐。入到去見到餐廳既裝修好特別!除咗牆紙有好多熱氣球,連餐廳既燈飾都好有土耳其風味!不過食飯緊係野食好味實際啲!今次揀既湯底係卜卜蜆湯底。平時其他餐廳既蜆湯通常得十幾隻蜆,但係今次足足有成三十幾隻蜆,而且隻隻都冇沙!然後仲嗌咗一份手切牛肉拼盤,大份到差啲食唔哂!其他仲嗌咗份芝心牛丸,蟹皇豚肉餃,韭菜豬肉餃,咸蛋其炒魚皮同響鈴,超惹味。呢到點餐款式十分多,侍應服務幾好,推介比邊爐愛好者!
牛肉拼盤
韭菜豬肉餃,蟹皇豚飲餃,牛丸
2022-07-13
韭菜豬肉餃,蟹皇豚飲餃,牛丸
2022-07-19 30 瀏覽
平日夜晚上到黎,唔太洗點等,唔知係咪因為呢度既location都比較難搵~唔係朋友介紹都唔知呢度有間咁得意既邊爐店。成間舖入到去既風格係土耳其風,d裝飾以至d枱枱櫈櫈都好有異國風情,好似去左旅行咁!想先表揚一下個湯底,我地叫左個卜卜蜆海底,一上個鍋已經好有驚喜,因為佢有d煙係個鍋度飄出黎幾得意。但重點都唔係呢度,我同朋友係佢滾左既時候,發現成個鍋都係滿晒蜆,我地食極都仲有本身想影我地食完d殼既戰績出黎,但好快比店員收左,我地保守估計一鍋都至少有40-50隻蜆...應該唔只....而且d蜆好鮮甜同埋冇沙,仲好厚肉,我同我朋友食得勁開心我地唔算好餓所以唔算叫得多野,叫左個安格斯牛肉拼盤,少少餃,同埋咸蛋響鈴~牛肉睇落去已經有好均勻既雪花,淥幾秒已經有好重既牛香味,係牛肉粒比較鞋少少,但整體都好值得叫!蟹肉餃食落都好有蟹味,其實一食第一粒已經想Encore叫多碟。。。不過我地今日個胃既容量不足,只好下次再黎整夠8粒鍾意食響鈴既朋友都要試下咸蛋響鈴,佢d響鈴唔會好似某d店咁擺左好耐會林左個種,食落係非常脆口,而且落埋咸蛋,幾有新鮮感!值得一提既係我地叫左一渣竹蔗水,點知一上係一個球體咁,好搞笑

而且d蜆好鮮甜同埋冇沙,仲好厚肉,我同我朋友食得勁開心

值得一提既係我地叫左一渣竹蔗水,點知一上係一個球體咁,好搞笑,要飲個陣就自己開關個制,玩味十足。

整體黎講呢間野既食材質素係幾唔錯,好新鮮,當然一分錢一分貨啦~下次一定會再黎!
2022-07-18 29 瀏覽
想起很久沒有吃火鍋,於是約了朋友今晚來這家有名的火鍋隨意門吃晚餐,地點在銅鑼灣,很方便。餐廳環境裝修很精美,分有日本,中國,土耳其,法國等不同主題區,很有心思。湯底 消暑冬瓜瑤柱脯湯清甜美味,用上大半個冬瓜去煮,用料豐富,有瑤柱,蟹肉,蝦肉等,超鮮甜。手切頂級安格斯牛肉(細)份量多,切得厚度適中,雪花油脂分佈平均,肉質嫩滑鮮甜,入口油脂香味散發,美味可口。白鱔片肉質新鮮爽脆,魚香味濃郁。珊瑚拼桂花蚌新鮮美味,口感清爽脆口。三拼 黑松露墨魚滑,瑤柱乾貝滑,手打蝦子蝦滑味道各有特式,新鮮嫩滑,用手打至起膠,特別彈牙。餃子拼盤餃子口味多款,有豬肉,韭菜豬肉,蝦肉雲吞等,皮薄餡靚,美味多汁。黃金雙拼炸響鈴和魚皮,即叫即炸,香脆可口,鹹蛋黃味香濃足料竹蔗茅根瓶子很有特式,是地球儀的樣子,竹蔗茅根冰凍可口,清甜美味。

湯底 消暑冬瓜瑤柱脯湯

手切頂級安格斯牛肉(細)

白鱔片
肉質新鮮爽脆,魚香味濃郁。

珊瑚拼桂花蚌
新鮮美味,口感清爽脆口。

三拼 黑松露墨魚滑,瑤柱乾貝滑,手打蝦子蝦滑
味道各有特式,新鮮嫩滑,用手打至起膠,特別彈牙。

餃子拼盤

黃金雙拼
炸響鈴和魚皮,即叫即炸,香脆可口,鹹蛋黃味香濃

足料竹蔗茅根
瓶子很有特式,是地球儀的樣子,竹蔗茅根冰凍可口,清甜美味。