中國早前展出一件「鴛鴦火鍋」的文物,引證了早在戰國時期吃火鍋已相當盛行。是晚,筆者有如《尋秦記》般穿越古今,看到兵馬俑、萬里長城色彩的磚牆、麒麟大門鎖、銅鏡掛飾、水墨畫的燈罩,這裡就是以秦代作背景的《火鍋撚》。《火鍋撚》是中環唯一的火鍋館,位於雲咸街的雲咸行的三樓,毗鄰蘭桂坊。筆者和寶貝先去了附近的酒吧Happy Hour,約七時半到達《火鍋撚》。抵埗時,顧客只有約兩成入坐,到八時多時,已座無虛席。湯鍋分為文火熬製湯底和秘製點畫麻辣火鍋兩類,共八款選擇。筆者不加思索便點了蜂巢豆腐白鍋湯拼祖傳秘製麻辣鍋的鴛鴦鍋,因為六月設新張期間優惠,點以上兩款鍋,能享用鴨血豆腐和酸菜白肉任添。蜂巢豆腐白鍋湯顏色如牛乳般,湯鍋內是原條人蔘、龍眼肉、當歸等滋補藥材,再以雞湯、豬骨和新鮮蔬果湯熬製而成,味道香醇而不膩,而且有回甘。傳秘製麻辣鍋設大中小辣,筆者點了中辣,辣度剛好。紅棗、黨蔘、枸杞子、陳皮、南薑等正氣藥材加上孜然、八角、乾辣椒、花椒等,再和雞湯、大骨湯和新鮮蔬果湯一起熬製,味道「麻、辣、鮮、香」,勁道足的麻,富層次的辣,醇厚鮮香。兩個湯鍋平分春色、各有千秋。鴨血爽嫩柔滑帶嚼頭,為台灣火鍋名物,但
蜂巢豆腐白鍋湯拼祖傳秘製麻辣鍋
蜂巢豆腐白鍋湯顏色如牛乳般,湯鍋內是原條人蔘、龍眼肉、當歸等滋補藥材,再以雞湯、豬骨和新鮮蔬果湯熬製而成,味道香醇而不膩,而且有回甘傳秘製麻辣鍋設大中小辣,筆者點了中辣,辣度剛好。紅棗、黨蔘、枸杞子、陳皮、南薑等正氣藥材加上孜然、八角、乾辣椒、花椒等,再和雞湯、大骨湯和新鮮蔬果湯一起熬製,味道「麻、辣、鮮、香」,勁道足的麻,富層次的辣,醇厚鮮香。兩個湯鍋平分春色、各有千秋
鴨血爽嫩柔滑帶嚼頭,為台灣火鍋名物,但在香港並不常見。蜂巢豆腐口感豐富,注滿了鮮湯精華,滋補養顏。
首先登場是「葡萄火撚夜明珠」,名字有趣,端上時氣勢磅礡,乾冰散發的煙霧,營造了極佳的視覺效果,期間限定贈送的。四位以下能享用六顆,味道由店家安排,筆者的夜明珠為茄汁豆混番茄蛋,芝麻、蜜瓜奶、紅豆沙、奶黃和雙重榛子朱古力,口味均非常創新,味道不俗,讓食客吃得很有驚喜。
葡萄火撚夜明珠
日本A4特級霜降和牛(小)($ 278)
嫩紅肉色,纖細豐富的雪白油花,涮三涮,香脂在口腔慢慢溶化,肉質柔軟,人間極品。
日本A4特級霜降和牛
鮮牛黃喉(限量)($ 78)
鮮牛黃喉是牛的主動脈,大血管,處理功夫多,在其他火鍋店甚少供應,涮十五秒左右,口感爽脆鮮香。
爽脆鯇魚腩 ($ 58)
骨腩切得厚度剛好,爽甜脆囗,火鍋必點。
鴛鴦雙蚌 ($ 118)
珊瑚蚌拼桂花蚌,富光澤,非常新鮮,不是雪藏品能媲美,一點也不碎,保持了雙蚌最佳的彈牙口感。
鴛鴦雙蚌
黑松露墨魚滑拼鮮瑤柱干貝滑 ($ 98)
前者黑松露味香濃,後者是用瑤柱墨魚滑打製而成,散發陣陣干貝香氣。
最後,店家送上以仿古代酒器「爵」盛載的腐竹糖水沙冰,清熱解渴,非常有心思,成就了筆者和寶貝完美的《尋秦記》結局。
腐竹糖水沙冰
2017-06-22
蜂巢豆腐白鍋湯拼祖傳秘製麻辣鍋
葡萄火撚夜明珠
日本A4特級霜降和牛
鴛鴦雙蚌
腐竹糖水沙冰
2017-06-28 3052 瀏覽
早前到過火鍋撚旺角店吃火鍋,印象不錯,食物都好吃,見中環開了新分店,又有優惠,所以就再吃一次!中環店比旺角分店闊落得多,坐得比較舒適,而且亦更容易BOOK到位啦!新張優惠是送夜明珠,每桌都會有的!6顆夜明珠來時冒着煙,果然有仙氣!其實是冰冰的水晶包,6款是不同的隨機口味,我們抽中抹茶、蕃茄蛋、蛋黃、朱古力、蜜瓜奶及奶黃。抹茶味頗有驚喜的!抹茶醬很濃郁!湯底選了最便宜的素之湯,雖然是用全素熬出來的湯底,但都非常非常香濃,簡直是終極老火!沒有放肉,但湯都是清甜的,眼見到的材料主要是紅棗、蟲草花等,但都不會有藥材味,比老媽熬足一天的老火湯更加老火呢!加湯都是加回原本的湯,不會加清水沖淡湯底配料方面,這裡都有好多特色食物的,例如這個鹹蛋豬肉丸,味道好像鹹蛋肉餅的啊!不過灼完之後,肉不會似肉餅的乾身,而是鬆化多汁的。皇帝菜是火鍋必食的,新鮮翠綠!響鈴是來這裡必點的食物之一!上次在旺角店我們一家人就吃了好幾盤!平日我是不吃響鈴的,因為好怕它會有陣萬件臭油味,但這裡的響鈴,因為是即炸,所以十分新鮮,完全沒有油抑味,十分鬆化爽脆,還附送甜酸醬,十分合襯!記得上次到旺角店,好像是沒有田雞的,不知道是中環
加湯都是加回原本的湯,不會加清水沖淡湯底
皇帝菜是火鍋必食的,新鮮翠綠!
記得上次到旺角店,好像是沒有田雞的,不知道是中環分店限定還是新推出,這次竟然有田雞可選!作為田雞愛好者,我一定不能放過!
一碟田雞有4隻粗粗肥美的腿,咬下是啖啖嫩肉啊!又是一道下次回來時必點的菜式了!
火鍋不能不喝點清熱的,在龍眼蜜及竹蔗茅根當中,抉擇了許久,結果選了竹蔗茅根,十分足料!!熬得清甜,味道突出,跟外面火鍋店賣那些一枝枝的簡直是天壤之別!
最後,在結帳時,店員會順便拿出每人一份的免費甜品,當日是腐竹沙冰,十分有特色!雖然有點偏甜,但沙冰打得滑,而且腐竹味好濃,一小杯實在不夠喉!如果可以散點就好了!
  • 響鈴
2017-06-28 172 瀏覽
朋友話之前係旺角店食過火鍋撚好好食,再帶我黎一次!果然冇介紹錯,一黎到叫左個湯底,雖然只係一個素湯,但都好出味,平時係屋企煲湯,點都要加舊瘦肉先會有味,但呢個冇肉都咁清甜,真係夠晒老火!同埋個湯本身都有4件粟米,所以慳返唔洗叫一碟啦!哈哈!每枱都會有呢個免費既夜明珠,好搞笑!上枱果陣有D乾冰,出晒煙咁,其實就係6粒水晶包,冇得揀味嫁!有鹹有甜,我覺得甜既同鹹湯底唔係太夾,反而鹹會好食D,但個水晶皮做得好煙韌,都幾好食!呢度有得揀普通牛柏葉同黑柏葉,雖然黑柏葉貴$10,但係冇飄過健康D都抵啦!然後叫左芝士丸,其實係墨魚丸包住少少芝士醬,好彈牙!仲有即炸響鈴真心驚喜!朋友話佢上次食過好正,叫我地今次一定要食!真係正喎!佢係即炸,所以口感好鬆脆,食落係感受到佢一層層既口感,真係浸3秒就岩岩好!好彩1碟有8條,我同朋友每人4條岩岩好唔洗爭!如果多人建議叫多D,因為真係會食到停唔到口!蝦滑、墨魚滑就食得多,菇滑係第1次食。都幾濃香菇味,一大舊滑真係食到飽!呢度D野食份量唔細,食完仲有甜品送,好似我地咁2個人黎,就唔好叫太多野食住,唔夠先加啦!
朋友話之前係旺角店食過火鍋撚好好食,再帶我黎一次!

然後叫左芝士丸,其實係墨魚丸包住少少芝士醬,好彈牙!

經朋友介紹之下黎到中環一帶食晚飯因為身住九龍工作又在九龍關係, 一般平日都比較少黎中環呢頭, 不過因為朋友介紹呢間出名食火鍋既台式火鍋店, 今晚特意同男朋友黎到呢度一試究竟. 其實旺角都有分店, 不過我就貪中環區感覺食飯感覺會比較靜d同舒服d, 所以就book左呢間, openrice宜家既訂座services真係做得幾好, 連book位都唔使打電話了~ 而且清楚列明左幾時會有85折, 真係好設合香港人咩都中意快同清晰既服務!位置唔算好近地鐵, 如果以OPENRICE既位置行真係行到hi hi~自己覺得由中環地鐵站D1出口出, 向A&F果面行上雲咸街, 一直鏟上藝穗會不久就會行到, 台頭一望就會見到好大個"撚"字, 相對好行過由籣桂芳上... 一出電梯已經聞到陣陣火鍋既材料味! 真係好香~令人一行入去已經開始餓起來設計方面一出門已經有大大個兵馬俑先生歡迎你! 入面都有d細細既小兵馬俑先生嫁! 裝修感覺都好中式. 真係估唔到平日晚上時間中環既呢間火鍋店會full晒!同男朋友急不及待叫鴛鴦湯底 – 祖傳秘製麻辣鍋 & 蜂巢豆腐白湯鍋, 2款都係招牌湯底紅白湯底形成強烈對比!白色既係白湯鍋,
經朋友介紹之下黎到中環一帶食晚飯

一出電梯已經聞到陣陣火鍋既材料味!
真係好香~令人一行入去已經開始餓起來

真係估唔到平日晚上時間中環既呢間火鍋店會full晒!

同男朋友急不及待叫鴛鴦湯底 – 祖傳秘製麻辣鍋 蜂巢豆腐白湯鍋, 2款都係招牌湯底
紅白湯底形成強烈對比!

白色既係白湯鍋, 湯底係以大量豬骨 & 忌廉牛乳製成, 湯底入面竟然有原條人蔘 & 大量當歸片, 湯頭入喉真係好香好濃郁! 飲湯既時候不時都會搵到當歸片, 味道帶點回甘, 我自己超中意

湯底滋陰養氣, 連男朋友仔都大讚呢度個湯底好正! 不停係咁飲
而且呢度有別於一般火鍋店, 呢度係加湯而唔係加水, 就算食得耐湯底都唔會變淡! 超正~~~~

紅色既係麻辣鍋(小辣), 有些少辣但味道唔會過份灼喉, 香料味很足. 中意刺激同重口味既人不妨叫下大辣, 味道唔錯的!

鴨血&豆腐係呢個鍋物既重頭戲, 豆腐係蜂巢豆腐, 口感比一般既滑豆腐來得更有質感, 豆腐吸收左湯底既味道真係超好食
鴨血算係台灣火鍋既名菜之一, 台灣人打邊爐必定有既食材之一~ 相對香港就比較少食到, 鴨血超級大塊的! 而且好有UN度, 食起上黎帶些比口感的, 同豬紅既口感好唔同, UN UN地~ 而且冇血腥味, 唔錯!!

最重要係如果叫祖傳秘製麻辣鍋 & 蜂巢豆腐白湯鍋的話, 鴨血豆腐係無限添加的! 不過要珍惜食物, 唔好嘥野, 食得晒先好嗌!

其實2個湯底都各有特色, 而且都好夠味道, 所以事先準備既醬油都不能大派用場了~ 單單呢2個鍋既味道已經好足夠~ 難怪係呢間店既招牌湯底, 已經冇得輸!!!
2個人不知不覺叫左好多野, 放到成張枱都係

堂食打邊爐會送夜明珠!!!
4位以下”六明珠”
5-6位”八明珠”
7位以上”十二明珠”
我食既係奶皇, 朱古力 & 蜜瓜奶
其實有幾粒睇唔到係呢色, 所以食之前好似有D抽獎既感覺, 唔知自己食到呢野味呢?!?!?!(好刺激既感覺)

呢個水晶珠珠就好似係爆漿丸子咁, 咁岩食到呢3粒都係甜既, 估唔到又幾有驚喜!
水晶皮做得好薄身, 而且有少少爆漿感覺!!~~~~
3粒當中最中意朱古力, 入面好似食緊榛子朱古力咁, 糖得黎唔太過份, 真係未試過打邊爐係會食甜食的
不過煮就比較考功夫, 因為太耐水晶珠就會爆左, 太快入面個心又唔夠熱,
奶皇味果粒就係太快食所以冇流心感覺, 本身我係個好中意食奶皇既人... 真係好可惜, 如果唔係一定更好味!!!
雖然夜明珠係送不過絕不馬夫, 好味道!

呢度既火鍋食材真係好新鮮而且十分乾淨! 主點介紹某幾款食材, 個人覺得係必食的!

極品安格斯肥牛(小) $148
賣相真係相當之吸引! 脂肪肥美度好均勻的, 灼到岩岩好已經足夠, 口感好軟熟而且唔會有過份肥膩/太瘦既感覺~唔錯!

鮮牛黃喉 $78
出面好少有既火鍋材料, 份量都幾多而且真係好新鮮的, 好爽口既口感形容相適合不過

黑柏葉 $68
毛神神既外形但食落一d都唔毛神神, 相當新鮮所以咬落好爽脆, 一般出面都比較細塊但呢度好大塊的! 所以落左鍋唔怕搵唔返佢!! XD

鮮甜桂花蚌 $92
桂花蚌色澤好有光澤, 新鮮程度已經唔使再講喇!! 唔係冰鮮既桂花蚌, 所以食落好鮮甜而且好有口感, 脆身得黎好有咬口~ 好吃到一個點! 個人推介必食之一

出面真係好少有咁香濃既湯底, 就算煮上娃娃菜已經好夠味道, 食材唔使再點醬料已經好好食了

竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水 $68
足料飲品, 甜得黎唔會太過份, 唔係加左糖既效果, 打邊爐飲返呢d飲品令自己冇咁大罪惡感

最後已經食到好飽了!
職員仲送上一個小甜品, 以秦朝皇宮既酒杯造形放上枱面~真係好得意!
又係不自覺要相機食先 XD
一飲之下原來係腐竹糖水沙冰, 淡淡豆腐香而且不會過甜, 入喉好舒服, 為今餐劃上完美句號

火鍋撚原來仲有特別優惠的! 星期一至日7:30 前結帳/離座 或 10:45 後入座都有全單85折, 下次可以同朋友一大班人黎呢度食! 多人打邊爐會食到更加多款, 更抵食!!!

題外話/補充資料: 1) 星期一至日7:30 前結帳/離座 或 10:45 後入座都有全單85折 2) 如惠顧祖傳秘製麻辣鍋 & 蜂巢豆腐白湯鍋可無限續添鴨血豆腐! 不過請大家珍惜食物, 唔好嘥野, 食得晒先好加!
2017-06-26
慶祝紀念
生日
  • 蜂巢豆腐白湯鍋
  • 鮮牛黃喉
  • 鮮甜桂花蚌
  • 腐竹糖水沙冰
2017-06-28 170 瀏覽
位於中環區蘭桂坊附近嘅餐廳質素不會太差(個人感覺)火鍋燃環境已經冇得挑剔,充滿濃濃嘅秦代氣息,全店裝潢設計有心思,遊客應該很喜歡這店,吸睛影相打卡必到,此外食物都精緻,個祖傳秘製麻辣鍋。有花椒 八角 豬紅 豆腐 辣椒乾等等,中辣已經好夠辣,紅湯鍋有好多料辣得黎不搶食品味道,豆腐口感好實淨,鴨血吃落軟滑,我一個人食晒所有配菜已經飽飽地。一定叫個滑雞片,雞肉滑嫩入味丶入口浓香本地生菜己經剪好晒。味道真係一流清甜而且冇渣白菜豬肉餃子,大大粒餃子皮薄餡嫩, 味道鮮美,裡有少許香油和香菜末,增添香氣口感爽脆不出水另外6色水晶包有不同味道又甜又鹹,芝麻同芋頭味正常幾特別,但其他四種味道搭配有點不夾點左個酸梅湯係大熱天時之下,解渴透心涼尾聲餐廳送出一杯毒酒甜品沙𣲙都味道獨特清新

一定叫個滑雞片,雞肉滑嫩入味丶入口浓香
本地生菜己經剪好晒。味道真係一流清甜而且冇渣
點左個酸梅湯係大熱天時之下,解渴透心涼
尾聲餐廳送出一杯毒酒甜品沙𣲙都味道獨特清新
Have  friends coming over for a week, they all want to try out HK style hotpot, probably because I told them hotpot is my favorite kind of dish in HKSo we decided to give this newly opened hotpot place a try!When I called to reserve table, the staff was kind enough to remind me to leave the table before 7:30pm to enjoy 15% off! We ordered quite a lot of dishes, and each person $400 in the endIt was quite expensive, but the quality of food & service totally worth it!Would highly recommend it if p

Would highly recommend it if price is not a BIG concern.

2017-06-17
2017-06-24 161 瀏覽
老實說:我唔講粗口⋯⋯但今日黎到中環一間有粗口字的火鍋店~"火鍋撚",上三樓見到大門口有個兵馬俑好型,沿路有著古色古香格局裝修精緻,滲透著中國文化且高雅感覺。檯上擺放著精緻調味料及醬油,任君撈調,另外一提每碟都細心提示淥幾耐仲有海鮮比你揀先叫麻辣湯底小辣,辣度夠加小小麻唔會太油,好多花椒,完全唔偷工減料,蜂巢豆腐鴨血竟然無限添加,而且鴨血吃落軟滑,淨食鴨血已飽響玲即炸熱脆食好鬆化, 浸入麻辣鍋味更濃鴛鴦雙蚌包括珊瑚蚌及象拔蚌,夠彈牙新鮮五色丸丸拼盤食落好爽口,試到多款五種顏色丸丸,除左墨魚每款都有漿,蝦丸,牛肉冬菇丸和其他丸爆汁之余亦好彈牙,粒粒真材實料最後還贈送腐竹雞蛋糖水沙冰,個杯用中國古代杯盛戴,非常特色,沙冰解渴腐竹雞蛋清甜呢個甜品好特別當晚有三個顧客生日,餐廳半關燈為客人慶祝,更播放不同的生日歌曲,令整晚氣氛更加熱鬧親切,員工服務態度殷勤友善,亦常常為我們添加鴨血,反而讓我感到不好意思,真心覺得食物真材實料,環境有特色感置身於古代,值得再來。

醬油

仲有海鮮比你揀

早傳秘製麻辣鍋
無限添加鴨血

響玲即炸熱脆食好鬆化, 浸入麻辣鍋味更濃
即炸響鈴

鴛鴦雙蚌包括珊瑚蚌及象拔蚌,夠彈牙新鮮
鴛鴦雙蚌包括珊瑚蚌及象拔蚌

鴛鴦雙蚌包括珊瑚蚌及象拔蚌
五色丸丸拼盤
腐竹蛋糖水沙冰
2017-06-23 143 瀏覽
今晚約咗個老友去蘭桂坊happy hour, 飲完野後揀選了雲咸街的火鍋店繼續十下十下吹吹水……這間隱世火鍋店口碑不俗, 位於雲咸行樓上, 如果不是朋友介紹根本唔知道喺商業大廈樓上。門口已令人很深印象, 擺放著士兵蠟像, 在家古色古香的裝修令人難忘。 名字也改得非常霸氣,話明叫火鍋撚,一定啱火鍋發燒友。這裏的醬料以傳統醬料為主, 湯底我們選擇了鴛鴦鍋, 一個是麻辣鴨血湯, 另一個是清淡蜂巢豆腐湯。 喜歡鴨血的朋友千萬不要錯過哦!!!近期晚飯有promotion送上夜明珠六粒, 有甜有鹹任君喜好, 記憶所及夜明珠包括叉燒、紅豆芝麻、 茄汁豆暈番茄蛋等等…… 感覺新鮮!話明係御用手切肥牛當然係不吃不可啦, 而且仲有專家教路灼8秒剛剛好。 另外我亦點算了 在外邊火鍋店不以吃得到的鮮牛皇喉, 爽脆彈牙,口感一流!海鮮方面, 脆鯇骨腩肉多骨少。 新鮮魚卜夠大粒有口感。 鴛鴦雙蚌(珊瑚蚌和桂花蚌) 除了夠新鮮外, 而且這裏手切得好好,不會七刀到細細粒一片片,散亂非常,所以值得一讚!!!由於我們只有兩個人,所以我們還點了鴛鴦滑滑拼盤,多試兩款菜。 黑松露鯪魚滑和自家製墨魚滑, 簡直是絕配。由於這裏以

由於這裏以川辣味道為主, 所以飲品叫了水蜜桃沙冰解解渴, 甜品還送上了腐竹雞蛋沙冰馬上涼了一浸浸!

最後一提,雖然這衷客似雲來,但服務態度非常好,服務人員人數亦足夠,期間坐上有一位客人生日,更會全餐廳關燈送上生日蛋糕帶上驚喜!!!
2017-06-22
  • 鮮牛黃喉
  • 御用手切肥牛
2017-06-20 133 瀏覽
朋友食過一次旺角店覺得好好味所以叫埋我一齊再去中環店地點就冇咁方便今次用餐時間有兩小時比起某d 火鍋店得90 分鐘真係好好多可以同朋友慢慢食, 傾下計撞岩今次有優惠!無限次添加酸菜白肉/ 鴨血肉腐湯底緊係要試哂兩樣啦其實淨係食湯底配料已經好多野食酸菜白肉同鴨血 真係好好食大愛另外叫左豚肉, 肉質好好午餐肉餃都好有創意, 幾好味但不要烚太耐, 會爛大腸頭都唔錯, 略嫌多左d 肥膏蝦滑好足料好彈又好味黑松露墨魚滑都唔錯黑松露味好重但建議唔鐘意黑松露既朋友就唔好試啦另外送左甜品腐竹雞蛋沙冰勁正, 又係另一推介個杯仲好秦朝feel 呀另外一個係水晶包有甜有鹹, 好有創意但個人不太喜歡整體黎講今次都好滿意服務態度非常好加湯完全唔需要自己叫侍應佢地會好細心留意住我地夠唔夠湯, 讚食物方面都好好, 材料又新鮮!會再係優惠期內再去
朋友食過一次旺角店
覺得好好味所以叫埋我一齊再去

中環店地點就冇咁方便
今次用餐時間有兩小時
比起某d 火鍋店得90 分鐘
真係好好多
可以同朋友慢慢食, 傾下計

撞岩今次有優惠!
無限次添加酸菜白肉/ 鴨血肉腐湯底
緊係要試哂兩樣啦

其實淨係食湯底配料已經好多野食
酸菜白肉同鴨血 真係好好食
大愛

另外叫左豚肉, 肉質好好
午餐肉餃都好有創意, 幾好味
但不要烚太耐, 會爛

大腸頭都唔錯, 略嫌多左d 肥膏

蝦滑好足料好彈又好味
黑松露墨魚滑都唔錯
黑松露味好重
但建議唔鐘意黑松露既朋友就唔好試啦

另外送左甜品腐竹雞蛋沙冰
勁正, 又係另一推介
個杯仲好秦朝feel 呀

另外一個係水晶包
有甜有鹹, 好有創意
但個人不太喜歡

整體黎講
今次都好滿意
服務態度非常好
加湯完全唔需要自己叫侍應
佢地會好細心留意住我地夠唔夠湯, 讚

食物方面都好好, 材料又新鮮!
會再係優惠期內再去
2017-06-19
2017-06-19 197 瀏覽
一星期前book左呢間火煱 點解會試呢間 因為本人超級喜歡台灣既一家火煱店 而呢間既湯底同台灣果間好相似 但當然冇台灣果間咁高質素啦,我地叫左個藥材麻辣鴛鴦湯底 、先講佢既安格斯肥牛 質素差賣相係ok 但打邊爐湯底第一之外 第二應該就係肥牛!!但真心難食本人食左一塊已唔想食 其它食材尙可接受 我地叫左個龍眼子蜂蜜 好香龍眼味 清甜下火 打邊邊最佳配搭 佢既服務真係唔得👎我地係一行五人入到去 既時候係六點半 基本上店裏面得兩三張枱客人 而佢地就安排我地坐正門口位置😥我地要求轉卡位 佢地唔肯 話有人book左 咁我地就算啦 冇再有咩要求!但好奇怪點解要安排我地坐個咁差既位置 最後最令人不滿既係我地差不多食完 卡位都仲未有客人到 最後埋單$1600
,我地叫左個藥材麻辣鴛鴦湯底 、先講佢既安格斯肥牛 質素差
本人食左一塊已唔想食
最後埋單$1600
2017-06-15 95 瀏覽
火鍋撚聽朋友講係打邊爐非常之出名嘅,今晚嚟到中環幾時決定試一下!火鍋嘅湯底我哋揀咗佢哋嘅鎮店推介蜂巢豆腐白湯,藥膳味十分之濃郁,豆腐同埋朱紅味道都唔錯!牛肉我哋就揀咗御用手切肥牛,肉質非常之好,出嚟嘅時候仲特別加上左啲liquid nitrogen,賣相非常之唔錯一路食嘅時候仲有啲煙霧出嚟添!另外我哋從事左佢哋嘅手打院,我哋揀咗蛋牛包心墨魚丸好特別嘅係佢哋仲有一啲點心配料,你一個係黑松露雜菌餃,仲估唔到打邊爐嘅效果都唔錯!最後仲有一個甜品,係沙冰,個杯好得意呀!

另外我哋從事左佢哋嘅手打院,我哋揀咗蛋牛包心墨魚丸

最後仲有一個甜品,係沙冰,個杯好得意呀!

2017-06-13
2017-06-14 77 瀏覽
話說之前為左同friend慶祝生日,因為我地十幾個人既關係,所以早左差唔多一個月打電話去book檯。打去果時接線個人話會留房俾我地,跟住confirm左時間人數就收左線啦。之後過左幾日後再去問可唔可以waive切餅費,佢地當時又應承左話可以。咁到左去果日,我地上到去門口先知佢地無留過房俾我地,淨係留左張長檯。個經理仲要好串咁講話如果要房就要收minimum charge,咁我地其實俾又無所謂,但佢跟住話無曬房,咁我地都無計唯有照住啦。另外我地本身買左個蛋糕上嚟切既,但佢地又話因為我地無房又唔夠人數要收每個人20蚊切餅費,咁我地梗係唔俾啦。之後嘈左陣先肯waive返俾我地,但個蛋糕拎出嚟果陣都溶溶地,有少少水珠起上面總而言之呢間既服務態度都幾差,之前應承過既又做唔到,咁我仲駛乜提早成個月嚟book做乜呢價錢又唔係平,食物質素又一般,最重要係言而無信,大家可以blacklist呢一間

2017-06-09
慶祝紀念
生日
2017-06-11 263 瀏覽
今晚去左一大班人打邊爐呀,好耐無試過咁大班人去食啦,好期待呀。湯底叫左媽媽老火湯,係由多種材料做成,有雞,猴頭菇,紅蘿蔔同粟米等等。所以味道除左有雞既清甜,仲有其他材料既老火甜味,係相當足料。先黎個象拔蚌先啦,二話不說整舊刺身先,好爽甜呀,食得出好新鮮,好好味。再黎放湯,象拔蚌吸晒湯底精華,令甜味更加提升呀。仲有蝦滑同墨魚滑,口感好彈牙呀,味道又甜又滑,蝦同墨魚既鮮味好突出,不枉放湯係好味架。其他新鮮材料仲有珊瑚蚌,味道清爽,一食好容易上引,好快又想食身第二舊,而且加埋雞既精華味就零舍夾。最後點少得既當然係安格斯牛肉啦,一片片非常薄呀,突顯師傅既刀功呀,食落就更清楚牛肉雪花既分佈,令我感覺到脂肪係口部既翻滾,係高質既牛肉。

2017-06-11 103 瀏覽
好:食材新鮮,部份如魚皮經店家特別炮製,極好味。食物頗有特色,我們點的麻辣拼豆腐白湯鍋,湯底濃郁,免費無限量添加的鴨血與蜂巢豆腐也極好食,連平時要求高的朋友也讚。食物上桌時賣相很好,不馬乎。推介安格斯肥牛、香蒜魚皮、饗鈴、午餐肉菜圃餃。飲品方面可試下台灣的手工啤酒,同各式沙冰。服務幾好,加湯、添鴨血及豆腐等也很快。有個別漏單情況但只屬小問題。不好:訂位較滿的關係,店家只限我哋6人兩個鐘進餐,9點就要交枱,所以食得有點趕,不過也已盡興。
好:

不好:

2017-06-09
  • 安格斯牛肉片
  • 魚皮
  • 手工啤酒
  • 沙冰
  • 蜂巢豆腐
"撚乎者, 愛之極至也" 無錯! 大熱天時30+度, 流晒汗行上半山, 又要預早咁多日訂枱, 都一定要食嘅 "火鍋撚" 絕對係值得!!!入到店內, 由裝修到音樂到碗筷, 全部都好中式傳統風。而環境亦都好舒適, 枱同枱之間嘅隔離唔會太迫。湯底係火鍋嘅靈魂, 哩度有5款湯底提供, 由於我太貪心, 所以要咗個 "蜂巢豆腐白湯鍋" 拼 "祕制麻辣鍋"~ 細心嘅店員提我哋可以飲碗 "白湯" 先, 入口除咗有濃濃豬骨味, 仲有好香嘅參味, 好好飲又特別。而鍋內嘅蜂巢豆腐, 豆味好香, 吸晒d湯嘅味, 正! 最令人興奮嘅係而家會無限添加鴨血同豆腐, 鴨血都好滑㗎! 順帶一提, 醬料雖然選擇唔算多, 但"陳年XO香辣醬相當惹味!!安格斯肥牛: 牛味好濃, 肥瘦適中, 但無入口即溶嘅感覺。酒糟五花肉: 一試難忘啊! 本身對五花肉有點抗拒, 怕太肥膩~ 但估唔到用酒沉完後, 除咗用濃濃酒香味, 仲令肉質更結實, 完全無哩種一咬下去成口油感覺! 推介黑松露墨魚滑 拼 香菇背鮑鮮滑 (前): 前者墨松露落足料, 墨魚滑非常彈牙仲有墨魚粒。鮑滑加入香菇薄片, 口味好豐富!珊瑚蚌 拼 桂花蚌 (後): 非常鮮甜,
"撚乎者, 愛之極至也"

安格斯肥牛: 牛味好濃, 肥瘦適中, 但無入口即溶嘅感覺。

珊瑚蚌 拼 桂花蚌 (後): 非常鮮甜, 但份量偏少

午餐肉菜甫餃: 皮薄餡多, 午餐肉配菜甫又幾match喎! Mr. Go食到停唔到口

杞子龍眼菊花蜜: 非常滋潤, 清甜! 但略嫌味道有點濃, 淡返少少就更好!

最後仲有腐竹糖水沙冰送, 隻杯仔造型仲好有古代特色! 令成餐飯更加完滿結束!

• 黑松露墨魚滑
  • 香菇背鮑鮮滑