2020-07-22 1176 瀏覽
全年因為疫情的關係,食肆的生意一落千丈。對於熱愛打邊爐的我,認真說真的很久沒有與友相聚。之前限聚令慢慢放寬既關係,連帶食肆都立即興旺起來了。其中一間火鍋店經常光顧,古色古香的兵馬桶富有特色。相約朋友到中環分店,會有外國人到訪一起,完全深得大眾的歡迎。一品酸菜白肉鍋 $119之前到訪火鍋撚多數都會點沙嗲、麻辣或是豆腐白湯,今次一改平常的喜好。改以一品酸菜白肉鍋湯底,想不到有所驚喜。內裡的湯底非常足料,有超多的酸菜、亦有白肉、蕃茄、寬粉等而且酸度剛好,未吃其他火鍋配料已經覺得有點飽了。火鍋撚御用手切肥牛(小) $144之前都試過火鍋撚的安格斯肥牛都是一個唔錯的選擇,今次揀了另一款火鍋撚御用手切肥牛,不確為手切肥牛脂肪量稀少,牛肉呈厚身而且份量其多富有嚼勁。頂級梅花豬肉 (半份) $56梅花豬肉看似普通但其實紋理相當平均,以豬肉來說可算是上乘貨。原塊的頂級梅花豬肉有7-8塊,相對上比手切肥牛滾得耐一點比較好,肉質嫩滑而且有口感,連同湯底同吃,相當滋味。即炸三秒響鈴卷(配甜酸醬) (半份) $32每次到訪都必食的即炸三秒響鈴卷,即叫即炸相當香脆。一客二食的方法,一食是香脆的三秒響鈴卷配上甜酸
一品酸菜白肉鍋 $119
一品酸菜白肉鍋
火鍋撚御用手切肥牛(小) $144
火鍋撚御用手切肥牛(小)
頂級梅花豬肉 (半份) $56
即炸三秒響鈴卷(配甜酸醬) (半份) $32
每次到訪都必食的即炸三秒響鈴卷,即叫即炸相當香脆。一客二食的方法,一食是香脆的三秒響鈴卷配上甜酸醬,豆味濃郁而且卜卜脆。二食為放入湯底下沾滿湯汁上的精華。
即炸三秒響鈴卷(配甜酸醬) (半份)
五色丸丸拼盤 $99
五色丸拼盤一人一粒就最好不過,有蟹籽手打蝦丸、手打雙重芝心丸、流心咸蛋豬肉丸、法式龍蝦湯爆醬牛丸、海瑞香菇貢丸,五款都各具特色並全手工,彈牙並滿有流心餡,美味極了。
五色丸丸拼盤
脆鯇魚腩 $39
另一樣是打邊爐必吃之物,脆鯇魚腩相當新鮮。鮮美十足而且脆鯇魚腩肥美,並帶有肉嫩,份量恰到好處不俗。
脆鯇魚腩
巧手韭菜餃 (半份) $36
餃類本人鍾情韭菜餃 ,人手製作的韭菜餃會吃得出韭菜的爽脆。不過得3粒的份量較少,但皮薄餡靚相當唔錯。
巧手韭菜餃 (半份)
最後又點少得火鍋撚獨有的「免費」腐竹雞蛋糖水作結。
腐竹雞蛋糖水
抗疫的關係火鍋撚都相當有心對每一位客人,送上消毒用品貼心又窩心。難怪堂食及外賣都客似雲來。現在六點後禁止堂食,看來又要打電話叫外賣的時候。
2020-06-22
一品酸菜白肉鍋
火鍋撚御用手切肥牛(小)
頂級梅花豬肉 (半份)
即炸三秒響鈴卷(配甜酸醬) (半份)
五色丸丸拼盤
脆鯇魚腩
巧手韭菜餃 (半份)
腐竹雞蛋糖水
  • 巧手韭菜餃
  • 即炸三秒響鈴卷(配甜酸醬)
1K
2020-07-12 758 瀏覽
喺疫情嘅時間,都少咗好多出街食,特別係最愛嘅打邊爐,呢兩個月,癮一起,都試左幾次外賣火鍋。其中火鍋撚試咗兩次,最穩定最乾淨又最抵食。加埋佢老闆前嗰排有捐錢,捐去邊唔駛講啦。前排疫情緩和嘅時候,終於的起心肝去試吓堂食。火鍋撚分店有好多,我選了中環蘇豪區,相對價錢最相宜,同一條街有間叫怡紅院嘅打邊爐,價錢貴得多。當然,怡紅院走高檔精品路線,但火鍋撚走嘅係平實路線,平靚正,唔係好fancy,拳拳到肉,value for money 。本來好想試佢哋嘅新沙嗲鍋,但係還是抵擋不了佢原味嘅誘惑,點了蜂巢豆腐白湯鍋,呢個鎮店之寶。入邊嘅鴨紅同埋豆腐當然係不能錯過,一放低個鍋肯定要飲兩三碗湯先。點了火鍋撚御用手切肥牛,仙氣十足,擺盤又靚,當然如果你捨得食嘅話,可以吃特級霜降牛肉,又或者平平地食安格斯肥牛,不過我取中庸之道。點了呢個骰仔牛柳粒,要煮耐少少,牛味濃郁,愛牛的人一定鐘意。另外點了另一個鎮店之作,法式龍蝦湯爆漿牛丸,呢個真係好得,咬下去爆出嚟嘅係法式嘅龍蝦湯,味道濃烈,之前都唔知道有呢樣嘢食,外賣都未食過,吃過一次之後以後食得火鍋撚就一定必點。試咗黑松露墨魚滑和香菇貝鮑鮮滑,兩雄雙遇,都真係幾

其中火鍋撚試咗兩次,最穩定最乾淨又最抵食。

加埋佢老闆前嗰排有捐錢,捐去邊唔駛講啦。

前排疫情緩和嘅時候,終於的起心肝去試吓堂食。

試咗黑松露墨魚滑和香菇貝鮑鮮滑,兩雄雙遇,都真係幾難分到高下,個人會喜歡黑松露墨魚滑的鮮味和香氣。

食得台式火鍋當然要吃老油條,襯白湯最好。

腐竹拼枝竹呢個係一個幾新嘅concept,兩樣都係我最愛又係吸湯最好。

限量嘅新鮮紫淮山,絕對要試,好味又高纖維,蔬菜類入邊最吸引一定係呢個。

貴妃蚌同珊瑚蚌,兩樣都要食。呢度最好係可以係半份同雙併,亦都係我好鍾意火鍋撚嘅其中一個原因。

我自己好想食寬粉,當然一定要叫一叫,又係湯作怪。

媽媽不吃牛肉,我哋特登叫咗個豬肉俾佢試吓,呢個極品黑豚肉令我想起了寬巷子,花之美態。

還有一個雜錦四寶餃餃拼盤,有水餃、雲吞、魚皮餃和韭菜餃,四個都水準高,各有所愛,人人都有得食自已愛的。

另外點了午餐肉菜甫餃,呢一個又係大愛,愛新奇刺激必點。

呢度嘅自家製飲品都唔錯,見推介左呢個龍眼菊花蜜當然要試吓。

尾聲再送個甜品,和無老鍋個風格真係堅似。

今次堂食嘅感覺比起外賣更加好,真係有眼不識泰山,今日先第一次食火鍋撚,失敬,安安飲食嘅出品都真係不錯。

除咗中環分店之外,仲有兩間旺角店同西環店,悉隨尊便只不過我覺得中環店好似容易有位少少,有機會就支持下啦。

火鍋撚
中環雲咸街46-48號雲明行3樓
2020-07-05 558 瀏覽
火鍋燃有膠口罩套提供,好貼心呀!叫左鴛鴦湯底:蜂巢豆腐同埋酸菜薯粉。湯底本身已經好足料。蜂巢豆腐除左有蜂巢豆腐重有鴨血、紅棗同埋一堆香料,個湯底好香。酸菜薯粉酸菜好多,湯底好酸、好醒胃。薯粉呈幼條狀,晶瑩剔透。腍身易咬又保留到煙韌口感。脆鯇魚真係好脆,一d都唔鯹,但切得太厚較難咬。醉五花腩酒味真係超濃,好似飲緊花雕酒咁呀!五花腩入口即溶。脂肪唔會太多,同肉嘅比例啱啱好。五花腩灼三十秒,預嘅時間真係啱啱好。因為灼耐得滯會散開。木耳大大片,好爽脆。黑松露墨魚滑一入口已經食到好香黑松露味,而且好彈牙。蝦丸都好彈牙,用左真材實料整,有好香嘅蝦味。響鈴唔會炸到好燶。指示食客灼三秒,又係預得好準。因為灼得耐又會腍得滯,變左普通腐皮。灼三秒就食到脆脆地。最特別嘅係重有甜酸醬點。好似食緊炸雲吞咁。牛肉一上枱已經好吸睛。因為牛肉被捲成玫瑰花形狀,很美觀。牛肉被切成薄薄嘅長方形,牛味濃郁,有口感。皇帝菜好新鮮爽脆,唔會有渣。烏冬滑溜煙韌。最後送埋甜品:腐竹沙冰。好香腐竹味,唔會好甜。星期二夜晚幫襯,平日都滿座,好好生意。
火鍋燃有膠口罩套提供,好貼心呀!

叫左鴛鴦湯底:蜂巢豆腐同埋酸菜薯粉。

脆鯇魚真係好脆,一d都唔鯹,但切得太厚較難咬。

木耳大大片,好爽脆。

黑松露墨魚滑一入口已經食到好香黑松露味,而且好彈牙。

蝦丸都好彈牙,用左真材實料整,有好香嘅蝦味。

皇帝菜好新鮮爽脆,唔會有渣。

烏冬滑溜煙韌。

最後送埋甜品:腐竹沙冰。好香腐竹味,唔會好甜。

星期二夜晚幫襯,平日都滿座,好好生意。
2020-06-30
2020-07-04 405 瀏覽
一早已經想試火鍋撚,最近喺中環附近出JOB,放工一於過黎試下! 💛食物選擇豐富又高質,價錢合理! 🤩最正嘅係大部份食品可以選擇例牌或者半份,岩曬貪心嘅我,揀半份可以試多幾款!😆🎈蜂巢豆腐白湯鍋 $130火鍋湯底我地揀左鎮店推介嘅蜂巢豆腐白湯鍋! 湯底非常足料,用蜂巢豆腐、鴨血、原條人蔘、雞湯、豬骨湯、牛乳、大棗、桂圓、黨蔘等藥材! 🥰所以湯底頗滋補,味道鮮美,而且帶有淡淡藥材味! 蜂巢豆腐盡吸湯底精華,軟綿綿,好味道!鴨血好滑,唔會有腥味,份量亦多! 整個湯底十分高質!🤗🎈極品安格斯肥牛(小)(半份) $99靚肥牛絕對係火鍋必點! 其中幾片擺成一朵玫瑰花好精緻! 安格斯肥牛油花分佈均勻,牛肉味濃郁,厚度適中,正呀!😍🎈鴛鴦雙蚌 (半份) $80珊瑚蚌及桂花蚌都好新鮮,只需放入湯中淥十秒左右就食得! 珊瑚蚌口感爽脆,桂花蚌極度鮮甜,推介!😘🎈黑豚肉 (半份) $60黑豚肉擁有好靚嘅雪花紋,油脂感剛剛好與肉香並存,好美味!💕🎈黑松露蛋墨魚滑(半份) $63身為黑松露控嘅我,當然要試下黑松露墨魚滑! 黑松露味好香,但又唔會搶左墨魚滑嘅鮮味,加上爽口彈牙嘅口感,不得了呀,真係一試愛上!💖🎈蛋牛

🎈蜂巢豆腐白湯鍋 $130

🎈極品安格斯肥牛(小)(半份) $99

🎈鴛鴦雙蚌 (半份) $80

🎈黑豚肉 (半份) $60

黑豚肉擁有好靚嘅雪花紋,油脂感剛剛好與肉香並存,好美味!💕

🎈黑松露蛋墨魚滑(半份) $63

🎈蛋牛包心墨魚丸(半份) $42

真係要小心爆漿!😂 外層墨魚丸彈牙,內裡嘅餡料鹹香十足,好滋味😊

🎈新鮮紫淮山(半份) $36

紫淮山較白色嘅爽口,唔錯呀!😋

🎈紅薯寬粉 $40

寬粉晶瑩剔透,口感Q彈,而且好滑身,打邊爐食一流!🌟

🎈腐竹雞蛋沙冰 (送)

用古代酒爵杯盛載著,好有特色,打卡一流!💛 雖然係送,但品質都好有水準! 沙冰有腐竹味香,甜美又清涼,超讚!😍

🎈藍妹啤酒 $19

火鍋,飲啤酒🍻,爽呀!

🎈津路烏龍茶 $18
2020-07-02 343 瀏覽
疫症係香港開始緩和, 同事們都積極搞飯局, 公眾假前夕放工後, 齊齊去火鍋燃打邊爐。平日晚7點, 門外已經有人等位, 醒目既我當然預早book位, 順利安排入座。餐廳環境很有中國風, 雖說檯與檯距離都幾近, 但冷氣很夠, 沒有焗促感覺。先送上一整盤混醬配料 (茶芥+醬料: HK$10/位)呢度火鍋配料選擇多多, 部份款式更有半份/全份選擇, 湯底亦很有特色, 最後選擇了【蜂巢豆腐白湯鍋】HK$130乳白色湯底很足料, 包括有多種名貴藥材, 其中有原條人參, 湯底味道甘香清甜, 另外仲有好滑既鴨血, 同埋蜂巢豆腐, 啖啖都充滿豆香+湯汁味道。每次黎我都定必order【腐竹雞蛋糖水沙冰】HK$33沙冰打得幼細, 入口冰涼即溶, 豆香味偏重, 甜甜地... 正!【極品安格斯肥牛 (小)】HK$165肥牛色澤鮮嫩, 牛脂分佈平均, 肉味偏重, 小份夠哂兩個人份量。 【蜜瓜水晶包】HK$39很有特色, 水晶包熟後, 外皮軟滑, 一咬之下, 內裡熱辣辣蜜瓜汁湧出, 充滿蜜瓜果香, 非常清甜。【脆鯇腩(半份)】HK$39魚質超爽, 有魚鮮味, 不過半份其實只有兩件有肉食, 唔太夠喉。【桂花蚌】HK$

先送上一整盤混醬配料 (茶芥+醬料: HK$10/位)

最後選擇了【蜂巢豆腐白湯鍋】HK$130
蜂巢豆腐白湯鍋

每次黎我都定必order【腐竹雞蛋糖水沙冰】HK$33

腐竹雞蛋糖水沙冰

【極品安格斯肥牛 (小)】HK$165
極品安格斯肥牛 (小)

【蜜瓜水晶包】HK$39
蜜瓜水晶包

【脆鯇腩(半份)】HK$39

脆鯇腩(半份)

【桂花蚌】HK$94
質地爽滑, 正!
桂花蚌

【蟹籽手打蝦丸】HK$70
蝦丸好彈牙, 由好多爽口鮮甜既蝦肉細粒組成, 好足料! 超推介!!

蟹籽手打蝦丸

最後餐廳還送上甜品---腐竹雞蛋糖水沙冰
細細杯, 已經很滿足!!!
2020-06-30
蜂巢豆腐白湯鍋
腐竹雞蛋糖水沙冰
極品安格斯肥牛 (小)
蜜瓜水晶包
脆鯇腩(半份)
桂花蚌
蟹籽手打蝦丸
  • 脆鯇腩
2020-07-26 55 瀏覽
疫情太耐無出去食飯,早一排放寬了就約了好友到中環的火鍋撚,一直都想去未有機會,難得可以出去食飯就去一試👍🏻👍🏻👍🏻環境都算大和寬敞舒適!首先坐下來睇吓食咩,點了鴛鴦湯底,一邊是蜂巢豆腐白湯底,而另一邊是麻辣湯底;蜂巢豆腐湯乳白色湯底很足料,包括有多種名貴藥材,十分美味可口!麻辣湯底都入味麻辣味更添滋味😋湯底一滾起,急不及待響鈴即叫即炸,三秒就岩岩好仲脆口😋重有甜酸醬點,有另一番風味!本地手切牛肉牛肉新鮮牛味濃郁,食落有口感👍🏻👍🏻 墨魚丸新鮮手打,入口爽口彈牙。娃娃菜皇帝菜蘿蔔白蘿蔔新鮮入晒湯的味道,十分美味可口,👍🏻 竹庶茅根打邊爐必選,好清新又清熱氣👍🏻最後餐廳仲會有甜品送,是腐竹雞蛋糖水沙冰好特別,打完邊爐食番杯涼浸浸既冰好舒服

湯底一滾起,急不及待

本地手切牛肉
牛肉新鮮牛味濃郁,食落有口感👍🏻👍🏻

墨魚丸
新鮮手打,入口爽口彈牙。

娃娃菜

皇帝菜

蘿蔔
白蘿蔔新鮮入晒湯的味道,十分美味可口,👍🏻

竹庶茅根
打邊爐必選,好清新又清熱氣👍🏻

2020-07-06
2020-07-12 54 瀏覽
經常都說火鍋一年四季都可以食,好似而家七月大熱天時一家人又或者一班朋友聚下都係一個最好嘅活動。本身約咗屋企一齊打邊爐,有諗過去盛記麵家,不過疫情關係沙田好似有啲危險,所以最後我哋都係冇選擇到食呢個盛記麵家。反而係呢個616牛肉火鍋同火鍋撚之間選擇,呢兩個都係呢排最出名嘅火鍋店,兩個都係台式和潮食牛肉火鍋嘅代表。雖然未試過牛肉火鍋,但係食火鍋撚好有保證,上次試過外賣個湯底都真係唔錯,反而佢嘅材料係真係未吃過,朋友陳小姐個女經常都讚火鍋撚係好好食既然係咁冇理由唔試吓。加上媽媽又唔係好食牛肉,去到616號,好似好戇居咁。我們就來到中環這個分店打邊爐,雖然疫情關係但呢晚依然高朋滿座。當然要是這個蜂巢豆腐白湯鍋,呢個最經典,入面嘅鴨血同豆腐吃得滿足又好味。試咗佢嘅手切肥牛,唔錯,個樣好靚出晒煙,味道都好。佢嘅丸同餃十分推介,要推介一定係佢嘅龍蝦湯爆漿丸,外面少見又好吃。其實海鮮價錢好平,不過我哋想簡單打邊爐,就唔想食太多海鮮。所以另外叫了黑松露墨魚滑,也是大推。叫了一份小嘅牛肉好似唔係好夠喉,所以食咗呢個牛肉粒,雖然唔係話好大粒,佢嘅style真係好似佢個名,成粒骰咁,但又好有牛味。呢個咁正嘅湯

反而係呢個616牛肉火鍋火鍋撚之間選擇,呢兩個都係呢排最出名嘅火鍋店,兩個都係台式和潮食牛肉火鍋嘅代表。

試咗佢嘅手切肥牛,唔錯,個樣好靚出晒煙,味道都好。

呢個咁正嘅湯,當然要叫啲紅薯粉食啦。

仲叫咗其他嘅蔬菜同埋豆品類,樣樣齊。

食餃其實真係三心兩意,因為太多都有興趣,於是最後揀咗雜錦餃。

我哋咁多個人食咗咁多嘢每人都係二百幾蚊,仲要係喺中環嘅火鍋店,價廉物美,總之一個字,好!

有興趣大家真係要試吓呢個火鍋撚。
2020-06-29 169 瀏覽
講到香港高質邊爐 火鍋撚一定係三甲質素高 選擇多 價錢合理 環境大 仲要係黃店仲洗諗既?今晚火鍋撚(我)又想打邊爐梗係book定枱 因為呢度晚晚滿座一坐底就有調味料Tray 十幾款醬汁任你混醬呢度的湯底超足料 仲要好抵食$160就有鴛鴦鍋 酸菜白肉同鴨血豆腐仲有無限添加因為朋友唔食辣 所以就叫左兩個養生鍋一邊係媽媽牌老火湯 入面有雞豬紅蘿蔔蜜棗粟米另一邊係藥饍煲 有我最愛的鴨血同蜂巢豆腐🤪兩個人唔食得多又想試唔同款呢度好在大部分野食都有得叫半份啱晒我地眼闊肚窄的火鍋撚🤪推介極品安格斯肥牛 骰子牛肉粒羊肉片脆鯇魚片五彩鮮蔬籃最後仲一人送一個雪耳糖水沙冰Refreshing好解膩 感覺飲完可以開始Round2😂呢度好中國古風 好有Feel 但絕對唔係中底 可以放心食😂
講到香港高質邊爐 火鍋撚一定係三甲

Refreshing好解膩 感覺飲完可以開始Round2😂
呢度好中國古風 好有Feel 但絕對唔係中底 可以放心食😂
2020-06-29
  • 蜂巢豆腐白湯鍋
  • 極品安格斯肥牛(小)
  • 鴛鴦鍋
  • 脆鯇魚片
  • 羊肉片
2020-06-25 175 瀏覽
老公今日去蘭桂坊見客,之後約我去附近的火鍋撚食火鍋。老公除了鍾意佢哋嘅湯底同食物優質好味外,還讚佢哋防疫措施做得好,檯與檯都有隔板隔開,入座前探熱,並向每位客人送上抗疫小禮物一份。讓客人食得放心。蜂巢豆腐白湯鍋:鎮店推介當然要試吓,用雞湯、豬骨湯、新鮮蔬果湯、滋補香料和原條人蔘,並加上適量忌廉牛乳煮成,滋補養氣,味道鮮味回甘。湯底有自製蜂巢豆腐和鴨血,口感香滑。蜂巢豆腐盡吸湯的精華,十分美味!響鈴卷:即叫即炸,點酸甜醬食,香脆可口,味道酸酸甜甜。亦可放湯食,只需灼3秒就得。煎午餐肉非常香口。桂花蚌好新鮮,口感爽脆。白鱔片薄切,味道鮮甜爽口冇腥味。至尊水餃皇和鮮蝦雲吞:即叫即包,非一般急凍貨,餡料飽滿又新鮮,每隻都有大隻鮮蝦好爽口,水餃皇多了木耳絲更添口感。食火鍋少不了藍妹啤酒雪碧。最後還有腐竹雞蛋沙冰送,腐竹味香,甜甜的味道又冰凍,非常好味的甜品!
老公今日去蘭桂坊見客,之後約我去附近的火鍋撚食火鍋
煎午餐肉非常香口。
桂花蚌好新鮮,口感爽脆。
白鱔片薄切,味道鮮甜爽口冇腥味。
火鍋少不了藍妹啤酒雪碧。

2020-06-25 398 瀏覽
I’m a huge fan of hot pot, and I can have it all year round.  A big pot filled with bubbling broth, accompanied by plates of meat, seafood, veggies, noodles ... and there’s always something for anyone.Together with my friend, we visited Hot Pot Land in Central. The place is neat and clean, certain procedures has been taken to ensure guests safety, apart from the temperature check, they also provided the disinfecting wet wipes, hand sanitizers and mask keepers for us, which definitely giving us c
Together with my friend, we visited Hot Pot Land in Central. The place is neat and clean, certain procedures has been taken to ensure guests safety, apart from the temperature check, they also provided the disinfecting wet wipes, hand sanitizers and mask keepers for us, which definitely giving us confidence during the meal.

Regal White Soup (HK$130)

Regal White Soup

This milky white broth was simmered for hours with pork, chicken, Chinese herbal and a whole piece of ginseng.  The add-on honeycomb tofu and duck blood were addictively delicious!
Regal White Soup

Premium Sliced Angus Beef (HK$165)

Premium Sliced Angus Beef

Beef is a must-have for a hot pot feast, the thin strips of hanging premium sliced Angus beef stands out with prominent beefy flavours, the texture is firmer though still tender.

Premium Sliced Angus Beef

Sliced Beef Tongues ( HK$83)

Sliced Beef Tongues

The thin sliced beef tongues are best served for hot pot, dipped with my personalised dipping sauce for an additional kick.

Crispy Grass Carp Belly Slices (HK$64)

The crispy grass carp belly slices were very fresh, the flesh was thick, tender yet crispy.

Seasonal vegetables Basket ( HK$86)

Seasonal vegetables Basket

Various seasonal vegetables to balance out the meat feast.

Crystal Noodles (HK$40)

Crystal Noodles

The crystal noodles don’t have a lot of taste themselves, but they are good at soaking up the delicious flavours of the hot pot broth.

Coke (@$15)
Coke @$15

Complimentary dessert

The popular beancurd sweet soup turned into a frozen slushie, served in a Chinese ancient wine container, one word to conclude: Cool !

Condiment (@$10)

Condiment @$10

Storefront

Interior

Menu
Sliced Beef Tongues
Seasonal vegetables Basket
Crystal Noodles
2020-04-07 1527 瀏覽
火鍋在中環,近年終於出現,最早非此店莫屬。在新型冠狀病毒肆虐環境下,此店預防措施充足,所有服務員均戴上口罩,客人入店時必須測量體溫。此外,不知是否勞動力不足,碗筷都換上次性的,但感覺更衛生。此店主打港式火鍋,湯底選擇不太多但還可以,有養生有麻辣有老火湯,必有一款合適。蜂巢豆腐白湯鍋,湯料十足,還有原條人蔘,豆腐入味。肥牛脂肪度低,但入口不韌(當然不要煮太熟),適合愛瘦人士。竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水,不太甜,消熱氣一流。腐竹雞蛋沙冰,敬送甜品,盛載器皿夠特別,不甜而清新。如果用OpenRice訂枱有9折之外,還可以儲亞洲萬里通,太好了。

肥牛脂肪度低,但入口不韌(當然不要煮太熟),適合愛瘦人士。

竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水,不太甜,消熱氣一流。

腐竹雞蛋沙冰,敬送甜品,盛載器皿夠特別,不甜而清新。

2020-02-08