餐廳: 火水爐冰室火鍋
資訊:

1K
被呢間餐廳嘅裝潢吸引過無數次,如果喜歡啲懷舊、有特色嘅裝潢又者鐘意影相嘅朋友應該會好喜歡,食一餐飯滿滿回憶。火鍋店位於煙廠街,由外面已經睇到係走懷舊路線,一行四人揀左週三晚試下火鍋。店內裝潢真係非常吸睛,確係花過唔少心思。沿住樓梯已經見到好多整齊排列嘅火水爐,收銀位置仲有懷舊米缸、汽水樽、鐵閘、摺枱、海報等,因為小時候同爺爺嫲嫲生活,屋企就正正很多呢啲用品,都令我記起好多往事。醬料 $12海鮮火鍋半任食套餐都幾豐富,記得預先訂座,會包括一個招牌麻辣雞煲、鮑魚、火鍋湯底、海鮮拼盤、火鍋配料任食、汽水任飲、甜品。9點半後入座每位$228,連埋加一、醬油人均260蚊。前菜炸魚蛋、炸燒賣招牌麻辣雞煲、鮑魚我地就揀左中辣,雞嘅份量足夠,加上有四隻鮑魚。店員都幾細心,不時過黎幫我地睇住時間,怕雞煲癡底。雞肉啖啖肉,不過需時滲入味道,辣度唔高,一般人都接受到。鮑魚要睇準時間,以免淥過龍會變韌食完雞煲,可選湯底繼續打邊爐,湯底方面有清湯、招牌特濃沙嗲鍋、皮蛋芫茜鍋等,雙拼另加$28。招牌特濃沙嗲鍋+香茜皮蛋鍋推介沙嗲湯底,一上枱已經聞到好香,相信加左唔少花生醬吧,味道濃郁。而且裡面都加有豆卜,滲哂沙嗲

醬料 $12

9點半後入座每位$228,連埋加一、醬油人均260蚊。

前菜
炸魚蛋、炸燒賣
前菜

招牌麻辣雞煲、鮑魚

雞肉啖啖肉,不過需時滲入味道,辣度唔高,一般人都接受到。

鮑魚要睇準時間,以免淥過龍會變韌

招牌特濃沙嗲鍋+香茜皮蛋鍋
推介沙嗲湯底,一上枱已經聞到好香,相信加左唔少花生醬吧,味道濃郁。而且裡面都加有豆卜,滲哂沙嗲汁都正架。
沙嗲湯底香而不辣,濃稠適中;至於皮蛋湯底,芫茜味很重,啱哂芫茜控。

套餐包左海鮮拼盤,人頭份量,唔係任食,包括有廣島蠔、脆鯇片、沙白、蝦、花甲
蝦、蠔、花甲就一人一隻,鯇片同沙白會多啲,冰底上,整體都算幾新鮮。
蠔縮水比較快,記得留意時間。

任食配料有安格斯肥牛、黑豚肉、丸餃類、蔬菜、麵食等係任食。
選擇都幾多,啱哂啲大胃人士。安格斯肥牛質素都可以接受,唔會話因為係任食就將價就貨

另外我都幾鐘意爆漿魚丸,熱辣辣爆汁爽。而其他配料都係正正常常,中規中矩。
而呢度嘅出菜都夠快,唔會執漏,寫幾多黎幾多,記得量力而為。
沙嗲湯底唔少得要點埋烏冬公仔麵,因為湯底夠濃,索哂啲湯汁,煮麵一流

最後仲有一份雜果涼粉紅豆冰,打完邊爐,整得甜品,清涼解膩,冰底唔算好碎,勝在配料幾豐富兼套餐包埋。

汽水任飲,有可樂、雪碧、忌廉
餐牌:
2018-02-28
2018-03-01 39 瀏覽
今日經過旺角見到門面好有特色,好懷舊行去望一望,原來係打邊爐既餐廳,見到$308蚊雞煲加任食,一於試吓。首先黎到既係頭盤前菜,有炸魚蛋,炸魚片仲有好特別嘅炸燒賣。估唔到又幾好食,魚片魚蛋好彈牙。仲有個陳皮鮑魚,好爽口!食完就雞煲出場,入面好多雞,而且又唔係好鹹,啱啱好,同D雞都好滑。當你食完雞煲,就會開始打邊爐,我地揀左番茄同沙嗲湯底,原來蕃茄湯底收埋左好大隻蟹,沙嗲湯底味道極濃,好正!海鮮盤首先出場,呢到係四人份量,有六款海鮮,有蝦,鮑魚,大蜆兩款,蟶子,魚。全部都好新鮮。再黎有佢地既手切牛,好有牛味,味道唔同一般肥牛,而且要讚下佢個豚肉好好食!好少打邊爐會想追豚肉食,肥度適中,又大塊,好好食。食到呢到其實已經好飽,我地都有再點下D蔬菜同丸,估唔到個炸魚皮好脆口,最後仲有個特色甜品,份量,加上咁懷舊既裝修,頓時好有風味。總括黎講$308一個人,十分抵食👍

2018-02-25 55 瀏覽
朋友最愛打邊爐次次約食飯都係話要打邊爐唔想諗食咩就順下佢意打邊爐順手叫佢簡埋食邊間😋😋今次有驚喜阿仲以為佢會簡集團式餐廳一去到就好鍾意佢門面喇好似重回70年代一切都好新鮮😍😍😍首先一坐低就話送鮑魚雞煲正正!堅鮑魚堅免費侍應仲很貼心幫你計時確保 雞件保持最嫩滑食完雞煲再換個煲打邊爐簡左佢 招牌特濃沙嗲鍋😍😍有驚喜超濃沙嗲味配上豆卜豆卜吸盡沙嗲精華海鮮拼盤 沙白,花甲,生蝦,廣島蠔,鯇魚片日日都唔同配搭選用當日新鮮海鮮👍安格斯牛肥瘦適中不禁叫多幾轉雖然丸 款式不多但都比較特別粟米貢丸爽口彈牙打完邊爐興烚烚 餐廳好貼心咁送上雜果涼粉紅豆冰降一降溫 😍紅豆綿綿配上花奶即時好 滿足
朋友最愛打邊爐

有驚喜
超濃沙嗲味配上豆卜
豆卜吸盡沙嗲精華

海鮮拼盤
沙白,花甲,生蝦,廣島蠔,鯇魚片
日日都唔同配搭

餐廳好貼心咁送上雜果涼粉紅豆冰降一降溫 😍
紅豆綿綿配上花奶
即時好 滿足

2018-02-23 638 瀏覽
春天天氣實在變幻無常,前幾天廿幾度才穿短袖,這兩天又忽然氣溫驟降,在13度的晚上,一定要吃火鍋!位於旺角的「火水爐」,早前路過已深深被其六、七十年代的裝修所吸引,這晚就帶媽媽一同來懷舊一番。 餐廳位於大廈的一樓,我們拾級而上,看見了不少仿古電影海報之餘,還有一排火水爐。「阿女,你一定沒見過!」媽媽開心地說。其實我對火水爐還有一點依稀的記憶,這大概是以前每個家庭必備的煮食工具吧,對媽媽來說,更帶著不少「少婦」回憶。 走進店內,地上是小時候家裡的小塊階磚,還有不少懷舊擺設,幸好用來打邊爐的不是真的火水爐,而是現代gas爐,哈哈。不少年輕人來光顧,畢竟是地點就腳的旺角區。 見餐牌有這個任食套餐,有鮑魚雞煲、火鍋任吃、小食、甜品等等,晚上20:30前結帳才不過每位$238,頗划算,就看看我們能否完成這「不可能的任務」吧。 小食 鮑魚雞鍋 先吃鮑魚雞鍋,香料好充足:芫茜、薑片、洋蔥等等,我們選了BB辣。雞鍋上桌五分鐘後,店員囑咐我們先吃雞,鮑魚可以再煮一會至入味才吃。 雞件嫰滑,連雞胸都不嚡,而且很夠味道(但醃得不太平均,有部分會過鹹,美中不足);鮑魚也軟腍入味,大愛。 火

見餐牌有這個任食套餐,有鮑魚雞煲火鍋任吃、小食、甜品等等,晚上20:30前結帳才不過每位$238,頗划算,就看看我們能否完成這「不可能的任務」吧。

小食

鮑魚雞鍋

火鍋

接著就是打邊爐了。本來以為是加湯打邊爐,殊不知卻是重新換了鍋底,好處是大大減低了油膩感,我們選了芫茜皮蛋鍋,更可以清熱呢!

海鮮盆包了在餐單內,蠔足有手掌大小,很肥美;鮮蝦亦算鮮甜。美國安格斯牛和西班牙黑毛豬也是任吃,食肉獸來到一定會大飽口腹。

我個人更喜歡吃牛肉,肥瘦適中,牛肉味濃;豬肉其實也不差,大大的一塊,吃起來滿足。

甜品

最後還有刨冰做甜品,刨冰面頭鋪滿了涼粉、蒟蒻、菠蘿和紅豆等,甜甜酸酸又冰冰涼涼,正好為剛才吃過的火鍋解解暑。
2018-02-22
2018-02-21 64 瀏覽
大顆兒在冬季吃火鍋很棒任食更可滿足各人要求這裹的懷舊裝條亦是特色之一先來吃燒賣魚旦的港式小食然後就吃上一鍋味濃肉滑的雞煲其後就可以選上湯底吃火鍋了牛肉的肉質嫩而腍滑,相當不錯海鮮盆內的海鮮均為不俗,尤其當中的海蝦味道鮮甜,蝦肉爽彈而可任食的選擇亦有不少!!最後還有冰涼的涼粉作为甜品喔------------------------------食物質素:🤤🤤🤤(5🤤最優)價格水平:💰💰💰(5💰最貴)環境裝修:✨✨✨(5✨最好)服務態度:🌟🌟🌟(5🌟最佳)整體評分:❤❤❤❤❤❤(10❤滿分)是次評論及分數視乎進餐當天的品質而訂,亦同為個人觀感:)------------------------------
大顆兒在冬季吃火鍋很棒

任食更可滿足各人要求

這裹的懷舊裝條亦是特色之一

先來吃燒賣魚旦的港式小食

然後就吃上一鍋味濃肉滑的雞煲

其後就可以選上湯底吃火鍋

牛肉的肉質嫩而腍滑,相當不錯

海鮮盆內的海鮮均為不俗,尤其當中的海蝦味道鮮甜,蝦肉爽彈

而可任食的選擇亦有不少!!

最後還有冰涼的涼粉作为甜品

食物質素:🤤🤤🤤(5🤤最優)
價格水平:💰💰💰(5💰最貴)
環境裝修:✨✨✨(5✨最好)
服務態度:🌟🌟🌟(5🌟最佳)
整體評分:❤❤❤❤❤❤(10❤滿分)
是次評論及分數視乎進餐當天的品質而訂,亦同為個人觀感:)
2018-02-21 49 瀏覽
今日去到旺角,本來想食西餐, 但係畀一個特色嘅餐廳門面吸引咗, 佢做到一個舊式戲院嘅風格, 再睇睇原來係食火鍋嘅, 見過價錢都不錯,就入去食啦上到去, 走廊附近排滿一個個舊式嘅火水爐, 地磚都係以60年代嘅, 原來枱同餐具都係用上懷舊既, 風格保持一致首先我哋食咗雞煲, 雞煲份量好多, 加咗啲芫茜增加香味, 佢嘅醬汁同個雞非常之夾, 微微辣啱啱好, 雞肉嫩滑得很, 鮑魚入味, 非常Q彈!我哋點算一鴛鴦湯底有辣有唔辣, 火鍋仲包埋時令海鮮, 我最鍾意嘅就係佢嘅蝦同沙白, 沙白冇沙, 蝦就非常之q彈, 安格斯牛肉味道濃, 佢嘅魚皮炸都脆, 又唔覺太油膩食到飽飽仲有個特色甜品, 雜果涼粉紅豆冰, 幾特別, 幾清新

佢嘅魚皮炸都脆, 又唔覺太油膩

2018-02-09 95 瀏覽
呢間裝修得好靚既餐廳之前係facebook已經成日見到,終於黎食啦!傳統既摺枱,橙紅色既櫈,細正方形地磚,再加香港既背景,真係有種去左舊時代既香港呀!但就配有近年既雞煲lol呢個係半任食套餐,除左雞同海鮮拼盤外,其他都可以refill~叫左套餐後會比混醬你。雞煲黎了!店員會set個timer比你,夠鍾就可以開蓋食!雖然雞煲入面得一隻鮑魚,但唔緊要!因為之後仲有海鮮拼盤嘛雖然冇得refill,但份量一啲都唔細!有蜆,蝦,蟶子,鮑魚,魚,好多呀~~~不過啲蜆就有啲沙扣左分轉左打邊爐之後就叫左碟魚皮,好脆卜卜呀正呢到有隻粟米貢丸係我第一次食既,不過麻麻地冇左貢丸既感覺sad牛同豬都可以refill,不得不提我地個沙嗲湯底係非常濃既花生味,所以成塊牛都變左花生醬味:P最後仲會送個甜品比我地,係雜果紅豆涼粉kisskiss 呢個價錢有海鮮食又有得任食打邊爐仲有甜品送,係抵既!

叫左套餐後會比混醬你。

轉左打邊爐之後就叫左碟魚皮,好脆卜卜呀正

2017-12-29
2018-02-07 68 瀏覽
呢間火水爐之前睇facebook賣得好行 終於小妹都去左潮下啦未上樓已經畀佢樓下既懷舊"丸"線同海報吸引住目光上到樓上就更加吸睛 全部都係好懷舊既擺設 好似迅間返左60年代咁 **當然小妹當時仲未出世話說呢間火水爐係海鮮半任食打邊爐黎由於我地一早訂位 所以仲送多一個鮑魚雞煲雞煲未上 先有餐前小食頂一頂肚先汽水任飲 全部碗碗碟碟都好配合懷舊主題送既雞煲好足料 味道都唔錯 d雞幾入味 仲真係一人一隻鮑魚雞煲差唔多食到一半 我地就點定打邊爐配料除左肥牛同配料任食 仲有一大盤大堆頭海鮮拼盤不得不賺 任食肥牛既質素好好 脂肪比例均勻 有牛味亦有咬口任食配料都係基本款 明顯呢度係主打環境同靚肥牛同海鮮飲飽食醉 竟然仲有懷舊什果涼粉冰送 岩晒打完邊爐食

未上樓已經畀佢樓下既懷舊"丸"線同海報吸引住目光

脂肪比例均勻 有牛味亦有咬口
任食配料都係基本款 明顯呢度係主打環境同靚肥牛同海鮮
飲飽食醉 竟然仲有懷舊什果涼粉冰送 岩晒打完邊爐食

2018-02-07 1112 瀏覽
記得細細個嗰陣時屋企人都係用火水爐黎野食科技慢慢越嚟越發達,火水爐依樣野就消失左估唔到最近有餐廳以火水爐命名而且裝修仲咁特別,所以我同男友黎襯一襯熱鬧我地揀左「火水爐安格斯海鮮火鍋任食套餐」先食個前菜小食有炸魚蛋同燒賣天氣咁凍,打邊爐等啲野熟之前有個小食食都唔錯之後就食「招牌鮑魚麻辣雞煲」因為我同男朋友都食唔到辣所以揀左個小小辣雞煲份量都幾多,兩個人食都差唔多有半隻雞上面放左好多芫萎蒜等配料一齊煮令個雞煲未食已經聞到好香食完雞煲開始打邊爐啦我地揀左皮蛋芫萎做湯底可以清熱嘛,湯底入面都好足料皮蛋好大粒,而且好夠味配埋時令海鮮拼盤包括鮑魚、廣島蠔、脆鯇片、帆立貝、白蟶子、沙白、蝦、花甲食完海鮮梗係要食埋肥牛除左海鮮同雞煲,其他都係任點既個安格斯肥牛同埋個黑豚豬肉真係要encore 牛好夠味,唔駛蘸豉油都好味為免浪費食物,其他丸類、炸物、蔬菜都係食先點既咁都幾好呀,唔會做左大徙鬼最後仲有個甜品作結尾,都唔錯
記得細細個嗰陣時
屋企人都係用火水爐黎野食
科技慢慢越嚟越發達,火水爐依樣野就消失左
估唔到最近有餐廳以火水爐命名
而且裝修仲咁特別,所以我同男友黎襯一襯熱鬧

我地揀左「火水爐安格斯海鮮火鍋任食套餐」
先食個前菜小食
有炸魚蛋同燒賣
天氣咁凍,打邊爐等啲野熟之前有個小食食都唔錯

之後就食「招牌鮑魚麻辣雞煲

因為我同男朋友都食唔到辣
所以揀左個小小辣
雞煲份量都幾多,兩個人食都差唔多有半隻雞
上面放左好多芫萎蒜等配料一齊煮
令個雞煲未食已經聞到好香

食完雞煲開始打邊爐啦

我地揀左皮蛋芫萎做湯底
可以清熱嘛,湯底入面都好足料
皮蛋好大粒,而且好夠味

配埋時令海鮮拼盤
包括鮑魚、廣島蠔、脆鯇片、帆立貝、白蟶子、沙白、蝦、花甲
食完海鮮梗係要食埋肥牛
除左海鮮同雞煲,其他都係任點既

個安格斯肥牛同埋個黑豚豬肉真係要encore
牛好夠味,唔駛蘸豉油都好味

為免浪費食物,其他丸類、炸物、蔬菜都係食先點既
咁都幾好呀,唔會做左大徙鬼

最後仲有個甜品作結尾,都唔錯

2018-01-22
2018-02-05 76 瀏覽
若果對家中的長輩提起火水爐,他們一定不會陌生。以前還沒有煤氣爐的年代,人們便是以火水爐來煮食。因此"火水爐"這三個字已成為大部分香港人的集體回憶。最近旺角開了間以懷舊作主題的火鍋店,而它的名字就是叫"火水爐"。今晚便孖埋老友一起去懷舊一下火水爐位於煙廠街,精緻的佈置像是漆黑中的螢火蟲平日晚上來到也滿座, 我們等了大約15分鐘才可入座。任食火鍋價錢是$258一位首先是前菜,然後有訂位的話會有鮑魚雞煲,吃完雞煲會換上火鍋湯底,再有海鮮拼盤,火鍋配料等,最後便是甜品 非常豐富!黃色紙上的火鍋料可以任叫,最緊要是美國安格斯牛也可以無限添加!坐下不久,店員先推來醬料車,基本要的都會有前菜是炸魚蛋和燒賣,餓餓地有野落下肚都唔錯鮑魚雞煲真材實料有鮑魚,而且雞件也很嫩口。雞煲汁甜甜辣辣十分惹味!令人引不住口密密食吃完雞煲就來到主菜打邊爐!湯底我們選擇了麻辣,先喝一啖麻辣湯,麻味很重,是款不會太搶喉的辣度,岩曬我心意任叫美國安格斯牛肉,牛肉紋理清晰,一睇就知係靚野海鮮拼盤是跟據當天來貨而決定的,今天的拼盤有海蝦、花甲、大蜆、蠔、魚腩食落也還不錯牛肉洽兩下就可以食,恰下牛肉味濃郁,想不到任叫牛肉的也有這種
若果對家中的長輩提起火水爐,他們一定不會陌生。
以前還沒有煤氣爐的年代,人們便是以火水爐來煮食。
因此"火水爐"這三個字已成為大部分香港人的集體回憶。

今晚便孖埋老友一起去懷舊一下

火水爐位於煙廠街,精緻的佈置像是漆黑中的螢火蟲

平日晚上來到也滿座, 我們等了大約15分鐘才可入座。

任食火鍋價錢是$258一位

非常豐富!

坐下不久,店員先推來醬料車,基本要的都會有

前菜是炸魚蛋和燒賣,餓餓地有野落下肚都唔錯

鮑魚雞煲

真材實料有鮑魚,而且雞件也很嫩口。
雞煲汁甜甜辣辣十分惹味!令人引不住口密密食

吃完雞煲就來到主菜打邊爐!

任叫美國安格斯牛肉,牛肉紋理清晰,一睇就知係靚野

食落也還不錯

牛肉洽兩下就可以食,恰下牛肉味濃郁,想不到任叫牛肉的也有這種質素!

來到結尾絕不欺場,店員送上雜果紅豆涼粉刨冰!
Size還要不小, 加入練奶真心好味道,有誠意之作
如果夏天泥一定叫多幾碗

2018-01-09
15 分鐘 (堂食)
2018-02-04 122 瀏覽
好耐無食過gam 貴gam 唔值既餐廳。男朋友話想黎食「懷舊」野, 好好好, 就就下佢意思。黎到, 懷蕭咩? 我唔覺, 加個字: 「扮」懷舊, 就可以, 因為真懷舊根本不用「裝修」出來。再來看餐單, 真心坦白的說, 很貴很貴很貴。因為冰龐的食物, 其實是最草根最普通的食物, 蛋, 急凍雞脾雞翼, 方包, 火腿, 米粉, 出前一丁等等這裡一個炸脾撈丁單點不連餐, 卻要48元, 再配一杯凍谷咕 (加8元), 一人吃的話已56元,56元在旺角區午市來說, 可以找到食物質素更好, 坐得更舒服的餐廳。
好耐無食過gam 貴gam 唔值既餐廳。
男朋友話想黎食「懷舊」野, 好好好, 就就下佢意思。

再來看餐單, 真心坦白的說, 很貴很貴很貴。
2018-01-20
  • nil
2018-02-03 64 瀏覽
呢間邊爐好懷舊!完全係我杯茶😍有好多打卡位!富有潮流感😎 同朋友復古dress code 黎食野就perfect 喇😍.火水爐安格斯海鮮火鍋任食套餐 每位 $258 (20:30前交台$238,21:00後入座$228)同其他火鍋店相比之下幾突圍而出既係佢地有埋前菜同甜品😂👍🏼 甜品係雜果涼粉紅豆冰!.前菜係炸魚蛋、燒賣😋甜品:果涼粉紅豆冰!搵到童年既感覺😂.先食招牌鮑魚麻辣雞煲,果兩隻鮑魚特別吸引呀!新鮮又爽口,雞煲好好味!辣辣地又幾麻,雞肉夠入味同嫩滑🤤然後送上時令海鮮拼盤😳 好吸引呀!好多款海鮮都有🤤👏🏻.打邊爐既牛幾高質👍🏼 顏色粉嫩,牛味幾出🤤.最中意佢地啲特色丸!例如爆漿魚丸、,玉米貢丸!好正🤤好想encore 食多幾粒呀!可樂、雪碧、忌廉任飲🤟🏻

火水爐安格斯海鮮火鍋任食套餐

前菜係炸魚蛋、燒賣😋

甜品:果涼粉紅豆冰!搵到童年既感覺😂

然後送上時令海鮮拼盤😳 好吸引呀!好多款海鮮都有🤤👏🏻

打邊爐既牛幾高質👍🏼 顏色粉嫩,牛味幾出🤤

最中意佢地啲特色丸!例如爆漿魚丸、,玉米貢丸!好正🤤

好想encore 食多幾粒呀!

可樂、雪碧、忌廉任飲🤟🏻

「火水爐」這三個字給你一個怎樣子的感覺?我嘛,先是想起小時候,看著祖母煮食時用到的爐具,第二樣想起的,一定是旺角的火鍋店。 這邊以70、80年代的戲院及街景作為裝潢的主題,感覺也蠻特別的。說真的,我也蠻喜歡這裡。 今天我們挑選了最近店主大大力推薦的「火水爐安格斯海鮮火鍋任食套餐」,幸好早早已預訂了位子,餐廳更送上招牌鮑魚麻辣雞煲。這個套餐還有海鮮拼盤、美國安格斯肥牛、西班牙黑豚豬肉、各式各樣的丸子、餃類、炸物、新鮮蔬菜、麵類等,還有特定的甜品、汽水任飲。價錢約為$258/位,再加另一,價格嘛,個人來說覺得還可以的,地點方便,食物種類也夠多的。那就試一試食物的質素吧。 在未有食物之前,先看看面前的餐具,碟子上面有不同的圖案跟不同的小句子,也蠻有感覺的。 接著來混醬一下。混醬的醬料用上戰鬥碗來盛裝著,食力立即大增。 小食先來,炸魚蛋、炸燒賣,配合少許辣椒豉油,就算是多普通的小食,也可以吃得滋味。 很快見到招牌鮑魚麻辣雞煲在台面上了,我們點的是小辣,煲放在台面上面要等上約五分鐘才可以開蓋享用,相當期待呢。打開蓋子以後,我們聞到相當香的味道撲鼻而來。把鮑魚推在

很快見到招牌鮑魚麻辣雞煲在台面上了,我們點的是小辣,煲放在台面上面要等上約五分鐘才可以開蓋享用,相當期待呢。打開蓋子以後,我們聞到相當香的味道撲鼻而來。把鮑魚推在醬料之中再浸一下子,就可以吃啦,它的肉也蠻厚啦,入口也很彈牙的,也很淋身,亦吃到鮮味,不錯。雞嘛,吸收了點點麻辣的味道,入口也蠻足味的,雞件亦夠嫩滑,蠻讓我有深刻印象的。

我們點的是招牌特濃沙嗲鍋,味道也蠻香的。先來一個大合照吧。

這是海鮮拼盤,也蠻齊全的,有蝦、蠔、大蜆等,全部都新鮮可口,還好沙嗲湯底並沒有把海鮮的鮮甜味蓋過,而且為海鮮加點調味。

美國安格斯牛跟西班牙黑毛豬也不錯,紋理也算的靚,入口時肉味也蠻濃郁的,而且十分淋身,加上入口時沒有油膩感,好讓怕肥的我也忍不住一吃再吃。

蔬菜拼盤、炸魚皮,兩者都有夠足料的。

這是我們點的丸、麵、餃。個人而言,比較喜歡陳皮魚蛋、墨汁墨魚丸、爆漿魚蛋,各有特色,陳皮魚蛋比起普通魚蛋的味道更為豐富、更為有層次;墨汁墨魚丸有夠香,入口相當彈牙;爆漿魚蛋一咬就有濃香的餡料流出,三者均叫我喜歡。麵類嘛,今次我點的是公仔麵,可是放在沙嗲湯入面有點膩的,要是下一次轉點烏冬的話,感覺該會好得多啦。下一次我懂得選擇了。

最後來一個涼粉雜果紅豆冰作為甜品,是滿足。
2018-02-01 79 瀏覽
天氣凍, 最鐘意打邊爐, 仲要係懷舊設計嘅冰室度打雖然啲座位有少少逼, 但成個半飲食套餐($258 加一)抵到爆呀! 如果去記得記得BOOK位, 因為BOOK左位會送鮑魚雞煲!!!!!一坐低, 首先嚟左個小食, 係香港傳統小食, 魚蛋燒賣~之後雞煲就嚟啦, 計時10分鐘就食得嚕~叫左BB辣, 好惹味, 啲雞又大大件, 仲滑身家!侍應上個海鮮盤時, 見到都流哂口水啦~湯底叫左沙嗲同麻辣鴛鴦鍋, 因為沙嗲係自家特製, 比出面一般食到嘅稠身, 所以記得久唔久攪下去~以免痴底嘩, 啲花甲又甜又大隻, 仲要無沙家~之後火鍋配料任食~推介啲丸, 好多都好特別~好似粟米肉丸!最後仲有糖水! 紅豆雜果涼粉冰! 好有童年回憶呀
天氣凍, 最鐘意打邊爐, 仲要係懷舊設計嘅冰室度打

一坐低, 首先嚟左個小食, 係香港傳統小食, 魚蛋燒賣~

侍應上個海鮮盤時, 見到都流哂口水啦~

嘩, 啲花甲又甜又大隻, 仲要無沙家~

之後火鍋配料任食~推介啲丸, 好多都好特別~好似粟米肉丸!

最後仲有糖水! 紅豆雜果涼粉冰! 好有童年回憶呀

2018-02-01 150 瀏覽
生於九十年代,未能親身經歷過六七八十年代那種香港情懷,但不知為何,我總是為這種老香港情懷著迷。很有Feel佈置出老香港的特色餐廳下午時段是冰室,晚市才供應火鍋。任食火鍋Menu記得訂座會送招牌鮑魚麻辣雞煲!真的不能錯過任食火鍋還包括了時令海鮮拼盤,肉類可選美國安格斯牛或西班牙黑豚豬肉,任點各類配菜,最後還有特色甜品!火鍋套餐的追加紙。好吸引份量看來很豐富!還有兩大隻鮑魚是鮑魚喔雞煲醬汁非常濃郁,雞塊都沾滿雞煲汁啖啖惹味時令海鮮拼盤包括了蝦、廣島蠔、沙白、白蟶子、花甲等等的海鮮,好豐富我最喜歡的沙白大大隻火鍋湯底方面我們選了招牌特濃沙嗲鍋,把安格斯牛放入鍋煮熟,充滿沙嗲香撈在一起,很有香港特色的甜品吃得好飽飽
很有Feel

佈置出老香港的特色
餐廳下午時段是冰室,晚市才供應火鍋
任食火鍋Menu
記得訂座會送招牌鮑魚麻辣雞煲!真的不能錯過
火鍋套餐的追加紙。
招牌鮑魚麻辣雞煲
好吸引
份量看來很豐富!還有兩大隻鮑魚

是鮑魚喔

雞煲醬汁非常濃郁,雞塊都沾滿雞煲
啖啖惹味

我最喜歡的
沙白大大隻

美國安格斯牛

雜果涼粉紅豆冰
撈在一起,很有香港特色的甜品

吃得好飽飽
2018-01-10