2018-03-02
被呢間餐廳嘅裝潢吸引過無數次,如果喜歡啲懷舊、有特色嘅裝潢又者鐘意影相嘅朋友應該會好喜歡,食一餐飯滿滿回憶。火鍋店位於煙廠街,由外面已經睇到係走懷舊路線,一行四人揀左週三晚試下火鍋。店內裝潢真係非常吸睛,確係花過唔少心思。沿住樓梯已經見到好多整齊排列嘅火水爐,收銀位置仲有懷舊米缸、汽水樽、鐵閘、摺枱、海報等,因為小時候同爺爺嫲嫲生活,屋企就正正很多呢啲用品,都令我記起好多往事。醬料 $12海鮮火鍋半任食套餐都幾豐富,記得預先訂座,會包括一個招牌麻辣雞煲、鮑魚、火鍋湯底、海鮮拼盤、火鍋配料任食、汽水任飲、甜品。9點半後入座每位$228,連埋加一、醬油人均260蚊。前菜炸魚蛋、炸燒賣招牌麻辣雞煲、鮑魚我地就揀左中辣,雞嘅份量足夠,加上有四隻鮑魚。店員都幾細心,不時過黎幫我地睇住時間,怕雞煲癡底。雞肉啖啖肉,不過需時滲入味道,辣度唔高,一般人都接受到。鮑魚要睇準時間,以免淥過龍會變韌食完雞煲,可選湯底繼續打邊爐,湯底方面有清湯、招牌特濃沙嗲鍋、皮蛋芫茜鍋等,雙拼另加$28。招牌特濃沙嗲鍋+香茜皮蛋鍋推介沙嗲湯底,一上枱已經聞到好香,相信加左唔少花生醬吧,味道濃郁。而且裡面都加有豆卜,滲哂沙嗲
醬料 $12
9點半後入座每位$228,連埋加一、醬油人均260蚊。
前菜
炸魚蛋、炸燒賣
前菜
招牌麻辣雞煲、鮑魚
雞肉啖啖肉,不過需時滲入味道,辣度唔高,一般人都接受到。
鮑魚要睇準時間,以免淥過龍會變韌
招牌特濃沙嗲鍋+香茜皮蛋鍋
推介沙嗲湯底,一上枱已經聞到好香,相信加左唔少花生醬吧,味道濃郁。而且裡面都加有豆卜,滲哂沙嗲汁都正架。
沙嗲湯底香而不辣,濃稠適中;至於皮蛋湯底,芫茜味很重,啱哂芫茜控。
套餐包左海鮮拼盤,人頭份量,唔係任食,包括有廣島蠔、脆鯇片、沙白、蝦、花甲。
蝦、蠔、花甲就一人一隻,鯇片同沙白會多啲,冰底上,整體都算幾新鮮。
蠔縮水比較快,記得留意時間。
任食配料有安格斯肥牛、黑豚肉、丸餃類、蔬菜、麵食等係任食。
選擇都幾多,啱哂啲大胃人士。安格斯肥牛質素都可以接受,唔會話因為係任食就將價就貨
另外我都幾鐘意爆漿魚丸,熱辣辣爆汁爽。而其他配料都係正正常常,中規中矩。
而呢度嘅出菜都夠快,唔會執漏,寫幾多黎幾多,記得量力而為。
沙嗲湯底唔少得要點埋烏冬同公仔麵,因為湯底夠濃,索哂啲湯汁,煮麵一流
最後仲有一份雜果涼粉紅豆冰,打完邊爐,整得甜品,清涼解膩,冰底唔算好碎,勝在配料幾豐富兼套餐包埋。
汽水任飲,有可樂、雪碧、忌廉。
餐牌: