2018-12-09
想打邊爐,但又唔想普普通通咁打,所以見到呢間,有個舊香港主題嘅火鍋店,終於有少少特別,就衝左過黎試試。因為我地有訂位嘅關係,有得送個豪華花膠麻辣雞煲。花膠喎!正呀!花膠一煲都有3,4塊,塊塊都唔算細,幾足料。雞煲嘅調味唔算好麻辣,但整體都唔錯。食完雞煲,唔係就咁加湯打邊爐,係成個煲幫你換埋,都幾有誠意。我地就嗌左佢嘅招牌湯底,特濃沙嗲鍋。呢個鍋底係真心正!非常嘅濃,野食都唔需要點醬油,就已經好夠味。Set入面包左個時令海鮮拼盤,當中有脆鯇、墨魚滑、鮮蝦同蠔。全部都勁新鮮,鮮甜好出。當中,最鍾意佢嘅脆鯇,佢嘅切法好特別,因為咁食唔到嘅骨。食完個海鮮拼盤,如果仲未飽,仲可以食佢任嗌嘅野食,但選擇整體唔多。冬菇(左)、魚丸(中)、雲吞(右)、蜂巢豆腐(後)推薦雲吞,入面嘅鮮蝦餡豐富。美國珍寶肥牛食到最後,會有埋個甜品,質素唔錯,可以留肚食。整體質素唔錯,難得富特色嘅火鍋店,不過略嫌得汽水可以任嗌,連水都要加錢。
冬菇(左)、魚丸(中)、雲吞(右)、蜂巢豆腐(後)
推薦雲吞,入面嘅鮮蝦餡豐富。
美國珍寶肥牛
食到最後,會有埋個甜品,質素唔錯,可以留肚食。