餐廳: 火水爐冰室火鍋
資訊:

2019-01-03 123 瀏覽
今日約左朋友出旺角食飯,友人想打邊爐,於是我就係openrice 睇下邊到有啲特別嘅邊爐,search 下發現呢間食評都唔差,仲要環境夠哂特別,好岩鍾意懷舊設計的朋友,於是二話不說就揀左呢間~未上到去,樓下嘅裝修氣氛就已經有濃濃嘅懷舊味道,像返回50-60年代一樣,係鬧市中有這樣的設計真係別有一番風味!上到去仲好有驚喜,佈置到好有舊香港嘅感覺!上到去,今日好full ,好多客人,所以要等一陣先有位坐。安格斯海鮮火鍋任食套餐 $259
職員同我地介紹$259安格斯海鮮火鍋任食套餐,會先來一個雞煲,之後食完就可以打邊爐!都會有醬料提供,俾客人揀自己岩嘅混醬,但我覺得如果個湯底出色,根本就唔需要醬料了!之後職員就俾左餐前小食我地,竟然有餐前小食,當然冇得任食,有炸魚蛋,炸燒賣,黎個陣仲係熱辣辣架,係即時炸,魚旦好彈牙,燒賣就正正常常!雞煲叫了BB辣,職員上雞煲嘅同時會俾埋個timer,同我地講5分鐘之後就可以食,就夠5分鐘,職員好好黎幫我地撈一撈個雞煲,咁就唔洗「痴底」!開動啦!開動啦!熱辣辣嘅雞煲,雞煲醬汁都幾濃郁,偏向重麻辣味,雞肉好入味,仲幾嫰滑,最要係大大嚿花

安格斯海鮮火鍋任食套餐 $259

開動啦!開動啦!熱辣辣嘅雞煲雞煲醬汁都幾濃郁,偏向重麻辣味,雞肉好入味,仲幾嫰滑,最要係大大嚿花膠勁吸汁勁正,仲要有豆卜,又係勁吸汁,超好味!

職員見我地差唔多食完個雞煲,就黎幫我地裝起雞煲入面仲有啲嘅配料!就係上面張圖!初初有啲擔心職員會直接倒啲沙嗲湯入去,但係職員冇咁做,而係換了第2個煲!!!勁抵讚,因為之前係出面食過幾間雞煲都係直接加湯,愈食愈肥,而且啲雞油會「瓊」住左,搞到個鍋愈黎愈結!所以呢點真係好欣賞!

四款金牌鍋底,我地就叫左沙嗲湯,食得出唔係一般開醬料包的味道,因為有時係屋企自己打邊爐都會買醬料包,呢到唔係,叫沙嗲湯一啲都冇伏!

雖然係任點任食,但食物種類都好夠,有安格斯牛小排,美國珍寶肥牛,黑毛豬片,全部任食!岩哂各位食肉獸!呢到嘅肉一望色澤就好新鮮,叫了牛小排及黑毛豬片,兩樣都好食,唔會好韌,口感一流!

而其他火鍋配料,提供大量新鮮蔬菜、手包餃、丸類、多款汽水、麵、都任叫,相當抵食!叫了生菜、娃娃菜,好新鮮;粟米超甜;蜂巢豆腐吸湯後好入味,喜歡蜂巢豆腐的口感;丸類好彈牙!

呢度嘅食材好新鮮,而配料就因應人數份量而定,我哋兩個人食,配料細細份,感覺啱啱好呀,唔洗怕食唔曬,唔夠就再點仲好!因為佢上菜好快,所以追加都好有效率!

海鮮拼盤
海鮮拼盤好豐富,有墨魚滑、蝦、青口、蠔、同埋魚,全部都好新鮮,墨魚滑爽口又彈牙,個蠔煮完都冇縮水,仲係好大隻!

火水爐雜果紅豆涼粉冰
食完熱辣辣嘅邊爐,仲有飯後甜品送,就係火水爐雜果紅豆涼粉冰,食完甜品下吓熱,大大碗冰配上煉奶、紅豆粒、涼粉同雜果,一口吃就有多種口感!

呢餐真係好滿足,食到捧住個肚走,食到啲人都走哂!友人都讚呢間任飲任食嘅邊爐真係好食,而服務又好,不時會睇睇有無需要換碟同收碟,仲話下次叫埋其他朋友一齊食,要再encore咁話!

🍽7/10
🔎 火水爐冰室火鍋 (旺角)
旺角煙廠街33號朗廷軒1樓
2018-12-29 208 瀏覽
今日我地一行4人到呢間所謂懷舊特式嘅火鍋店打邊爐,我喺open rice 訂座見9點後係特價時段$228,但尋晚去到佢寫聖誕期間暫停所有優惠,好坦白講聖誕都過左啦,仲暫停...咁算啦,一場黎到幾十蚊我都豪俾你,之後入到去得兩個價錢嘅套餐揀,分別係$258/$298兩種,兩者分別係一種可以食貴d嘅牛同普通肥牛咁...咁我地都唔吝嗇當然食貴d嘅牛,坦白講佢貴果隻牛係唔差嘅,其他食物都ok,不過火鍋配料選擇真係唔多,開頭食左個雞煲先味道都唔錯,但果個所謂海鮮拼盤極度搵笨,幾隻蝦、一條墨魚滑、十粒八粒蜆、鯇魚片果類同埋雪到硬堀堀嘅蠔,仲要呢d野係冇得refill 嘅,收人三舊水呢d咁嘅野都冇得任食真係非常失望,又唔係咩貴海鮮,出面其他任食火鍋店兩舊水有找果d呢d都任食啦,飲品選擇又極少,得可樂/忌廉/七喜,其他全部另外收錢,但呢個可以算,最重要全晚令我最失望嘅係當我地食左兩個鐘頭十零分鐘左右啦,佢隊埋個甜品過黎,隔多陣就話你張枱得番5分鐘、但我其實仲係成枱野,因為之前佢話last order 時我地都叫左d野,咁佢話得番5分鐘時我地都即刻烚晒我地想食嘅野,不過我都諗住佢又冇客等緊又未收工,我諗最少俾我地食埋烚緊果d野掛,點知夠鐘時佢真係夠膽死開始收你d碗,當時我仲食緊舊粟米,佢一聲唔該都冇就成個煲收走,入面烚緊嘅野倒左都唔益你,我覺得呢個情況如果你出面仲有客等緊枱或要收工咁真係同個客講要交枱我覺得合理,但既然又冇人等又未收工點解要咁絕要成煲收走都俾人食埋佢,咁你截左order只要我唔係繼續叫野食,其實出面好多間都酌情處理唔趕人走,雖然佢都算好聲好氣叫我地走,但咁樣做真係幾令人無奈同失望,仲有一樣唔會再去嘅原因係果到地方唔大 ,雖然枱與枱之間唔係逼,但可能樓底又矮,好似我地咁遇到隔離枱有班人大聲講野大聲笑真係非常影響,雖未至於食到一肚氣但我地唔會再幫襯
2018-12-28 114 瀏覽
環境感覺特別 唔同其他雞煲打邊爐地方有啲懷舊既感覺職員比較細心 服務都唔錯 我覺得好親切但食物就較少款 比出面地方少好多如果多款啲就會好好多 例 素鮑片 雞脾菇 豬紅等等多款啲會更吸引人再去
環境感覺特別 唔同其他雞煲打邊爐地方
例 素鮑片 雞脾菇 豬紅等等
多款啲會更吸引人再去
2018-12-26
宵夜
可能家吓生意真難撈,大路的裝修、標準化的服務、見慣見熟的餐單已不能吸引顧客。要突圍一定要有特色、好食兼抵食。"火水爐" 上世紀煮食工具,呢間火煱店走 的是 "集體回憶" 路線,易有共嗚。海鮮安格斯任食火煱$258,單看價錢不算便宜,只能夠說是 "市價"。若能預早訂位,則會送個煲花膠痳辣雞煲,這才算是抵食。花膠厚厚的、雞件應有半隻或以上; 味道又夠濃郁,很惹味每枱都送一盤海鮮拼盤,有齊蝦、魚片、生蠔、蜆及墨魚滑,好新鮮好豐富。其他的配菜也有很多,無論叫了甚麼,最後一定要嗌個烏冬、公仔麵或菜,加少少湯底一齊食,就可食盡整晚的 "精華",好正!

花膠厚厚的、雞件應有半隻或以上; 味道又夠濃郁,很惹味

2018-12-22 92 瀏覽
真係唔知點解,我同班fd出來飯局,十居其九都係打邊爐放題。今日出來,一聽到又係烚吓烚吓,第一個感覺是有點悶。去到現場,見到個裝修好特別,用懷舊做主題,走廊、樓梯、地下,其至枱櫈都跟一般火煱店不同,感覺好 "新鮮"。湯底選擇都唔少,除了常貒的沙爹及皮旦芫茜外,較特別的有肉骨茶、冬蔭公、下火大豆涼瓜及冬瓜蓮子百合。今次要左肉骨茶,下次要試埋其他先。原來每枱都會有一碟小食及時令海鮮拼盤。海鮮的份量都算多,裡面的材料會則按時的情況而有所調整。這樣也好,起碼一定新鮮。唔想做 "食肉獸",就要點小小疏菜平衡一下。我之前未試過打邊爐食油條,今次都係第一次,感覺似麵筋,但比較有嚼頭。

2018-12-21 104 瀏覽
同事上星期食過, 話有一間以七八十年代作設計藍本的火鍋店, 幾有風味. 所以, 特地來體驗吓, 緬懷一下年青時的回憶.牆身的掛畫, 以戲院為主題. 說實話, 真的做到似模似樣, 很神似. 現場還有很多場景未影-火水爐、黑白地磚、當舖大 "押"....除了食, 在此欣賞其裝潢及回味青春也是一件樂事.一坐低, 即送上餐前小食 -炸魚旦及燒賣. 上枱時, 是附有醬汁的, 很是惹味.安格斯牛肉是很多人的至愛, 當然包括我啦! 重點是......任叫任食. 喜歡食牛的, 還有手切肥牛可以order.當晚實在太失禮, 向來都是相機先食的, 這晚很多時是吃到一半, 甚至是差不多吃了大半才記得影相. 無論最先叫的是那個湯底, 現在都變成了"一品鍋"了.部份oder了的食材,其餘的....食晒了。

部份oder了的食材,其餘的....食晒了。

2018-12-21 4261 瀏覽
今日都算係今個冬天比較凍個幾日,同個fd放工約左係mk個頭食飯,大家今次諗都唔洗諗,話打邊爐😂mk打邊爐既話,我就話黎呢間食,一黎之前食過質素價錢都ok,二黎入面裝修都幾靚,所以我fd都冇咩意見就過左黎食門面更新左,個餐好似都唔同左,不過都係幾特色同價錢正正常常不過我地8點幾到,冇訂位,要等左陣先入到座,個到係滿哂~~😱仲記得第一次岩岩開張黎食唔算多人,而家睇黎好多人似我食過返轉頭,下次睇黎都要bk定位好d主要佢有呢兩個餐揀,分別係安格斯同頂級肥牛既分別,最後我同個fd揀左安格斯野食選擇都頗多,野飲就得4款,主要係汽水,我想飲烏龍茶個d一開始雞煲未到,上左個餐前小食,幾香口雞煲叫左小辣,煲5分鐘左右就食得入面仲有花膠,好入味,雞件都算幾滑,食左呢個雞煲都飽左3,4成😂食完後佢問我地火鍋要咩湯底,之前試過沙嗲,今次試下肉骨茶火鍋既主角終於來😍😍海鮮同肥牛既賣相都好正咁,肥牛肉色紅潤,剝一剝就食得,食落肉味都好夠海鮮有d雖然應該係冰鮮,但肉質同味道都唔差,最重要咩海鮮都有d仲有其他野食,份量出得ok,適合返用餐既人數最後呢個甜品我都會留肚食,係香港已經好難食到呢d特色既港式甜品,雖然冬天真

門面更新左,個餐好似都唔同左,不過都係幾特色同價錢正正常常

野食選擇都頗多,野飲就得4款,主要係汽水,我想飲烏龍茶個d

一開始雞煲未到,上左個餐前小食,幾香口

雞煲叫左小辣,煲5分鐘左右就食得
食完後佢問我地火鍋要咩湯底,之前試過沙嗲,今次試下肉骨茶

火鍋既主角終於來😍😍

仲有其他野食,份量出得ok,適合返用餐既人數

最後呢個甜品我都會留肚食,係香港已經好難食到呢d特色既港式甜品,雖然冬天真係好凍,但最後我都將佢食哂,飽住個肚走
2018-12-13
2018-12-16 97 瀏覽
最近溫度都涼涼地,朋友話想打邊爐. 咁當然試下唔同既體驗啦. 火水爐主要玩懷舊風格,如果保持一個當係旅客去探索香港特色既態度,係絕對ok的. 但如果你係要求高級同品味既,咁你都係算把啦. 呢到地方唔大,但鍾意影下相呃like既,係不錯既選擇. 當然唔好影響到其他人啦. 如果book位,呢期係有雞煲送的. 裡面仲有一塊手巾仔咁大既花膠. 都叫有d誠意啦. 雞唔覺老,有人幫你計時,仲有餐前小食,炸!燒!賣! +炸魚蛋. 哈哈. 朋友竟然話未食過炸燒賣喎. 呢d童年食品真係要有童年既人先識. 食物質素唔算好高,當然亦唔差,有以前小時候簡樸打邊爐感覺,當中佢有d特色少少既湯底係需要+18蚊. 咁我地就選左肉骨茶,足料既,排骨大大舊,味道都ok. 帶少少甘苦,有香味,食落唔覺落左太多調味或夾硬加甜味劑去扮肉甜味. 個套餐有海鮮的,食落唔錯,當然唔好話同d咩高級海鮮店比啦,放左落去個湯底,食曬d海鮮,最後個湯都會帶少少甜味. (因為肉骨茶本身味濃的)老實講,食物品種唔算多,2個小時任食,牛亦可以追加,最後仲有刨冰甜品. 整個用餐過程整體黎講係ok的,唔會好焗,傾到計,輕鬆食下野,享受下氣氛咁. 點

老實講,食物品種唔算多,2個小時任食,牛亦可以追加,最後仲有刨冰甜品. 整個用餐過程整體黎講係ok的,唔會好焗,傾到計,輕鬆食下野,享受下氣氛咁. 點野都冇漏單,唔會等好耐都冇人理,會識自己黎加湯唔洗下下要叫,當然其實都唔算平的. 兩個人食258套餐,加埋曬預610蚊左右.

不過如果你唔鍾意呢種環境同風格,又唔影相既,咁你就可能自己再考慮一下試唔試了.

2018-12-15
呢排天氣開始凍,尋晚同幾個同事一行七人上網訂咗呢間裝修好有特色的打邊爐!同事話係任食,本來我自己對任食火鍋冇乜好感,因為d料通常好cheap質素唔好,不過成班同事一齊去,當team building 開心~餐牌有兩款套餐選擇,我地揀咗258$呢款,安格斯牛肉任食!網上訂座仲送花膠雞煲!末食雞煲,先送餐前小食,炸燒賣炸魚蛋,燒賣炸到外皮脆,幾香口,而且仲係熱的花膠雞煲!唔好以為送嘅就揸流攤!勁多花膠!全隻雞!仲有其他配料!好惹味!火鍋配料勁高質!安格斯牛肉好正!又大片又唔會切得太薄!好有肉味同囗感!我地差不多叫左10轉海鮮拼盤份量亦晤少!好多蝦!有蠔有脆肉鯇魚有蜆!多到食唔曬!略嫌d蜆太細隻淥完會唔見左D丸又係高質數!墨汁墨丸彈牙好食!必叫!炸魚皮又係好香脆好味食唔停!最後仲送埋甜品!飽到好滿足!仲有汽水又係任飲!除返開每人唔駛$300蚊!高質任食!服務又好!我已經推介左比好多朋友!

花膠雞煲

D丸又係高質數!墨汁墨丸彈牙好食!必叫!
炸魚皮又係好香脆好味食唔停!
最後仲送埋甜品!飽到好滿足!仲有汽水又係任飲!
除返開每人唔駛$300蚊!高質任食!服務又好!
我已經推介左比好多朋友!

• 花膠雞煲
  • 美國安格斯牛小排
  • 炸魚皮
2018-12-14 252 瀏覽
終於到了十二月,除了是食火鍋的季節外,亦是一個好多飯聚的時期。其中一位朋友在很久前已經說過想試這間餐廳,今日就約了朋友放工後一試。首先位置算方便,而且餐廳的門面十分顯眼,非常易找。而且以模仿香港六十年代的戲院作為裝潢的主題,非常特別,進餐廳前都忍不住拍了幾張照打卡,而餐廳的名字為火水爐冰室火鍋,原來都是老闆對六、七十年代情懷的小心思,因為那時候的煮食工具就是火水爐。餐廳內亦放置了不少火水爐作裝飾。除了裝潢吸引,性比價都算高喔,這個安格斯海鮮火鍋任食套餐只需$258一位,但已經包含了一份雞煲及某些火鍋配料,有安格斯任叫外,還有一份海鮮。首先等吃雞煲前,餐廳很貼心地提供炸燒賣跟魚蛋作小食,不要小看這小食喔,味道相當不錯。然後再吃雞煲,味道非常濃郁,雞件入味且滑嫩。而且混雜了很多滲透了醬汁的花膠及豬皮 ,非常足料啊! 把雞煲吃完了還有火鍋可以吃,我們看到斴座的人點的沙嗲湯非常香濃,所以就選擇了沙嗲拼藥膳湯。沙嗲湯果然出色,非常合我們這些重口味的人胃口,而藥膳湯則較清淡。可以任吃的火鍋配料都不少選擇,而且套餐配有的海鮮份量都不少喔,當中有海蝦、生蠔、蜆、 鯇魚片及 墨魚滑。而當中我最滿意的是海

可以任吃的火鍋配料都不少選擇,而且套餐配有的海鮮份量都不少喔,當中有海蝦、生蠔、蜆、 鯇魚片及 墨魚滑。而當中我最滿意的是海蝦! 非常爽口彈牙。

安格斯牛的顏色粉嫩,肉質不錯。

而最有驚喜的就是炸老油條,餐廳是即叫即炸的,所以口感很好,即吸湯又不油膩。

熟食吃完,套餐竟然還有甜品送,一大碗的紅豆涼粉冰分著吃特別有風味,練奶的分量剛剛好,不會太甜,連男仕都不抗拒。

最後加一後人均消費$283,能滿足到吃雞煲及吃火錮的願望,值得再來喔。
2018-12-04
<那夜晚上,我們在天氣寒冷下享受熱呼呼的雞煲>天氣凍冰冰就梗係要食雞煲暖下身㗎喇😊😋😋天氣得13度,同朋友旺角行街,行到煙廠街見到呢一間餐廳幾特別有懷舊香港風就上咗去la,入到去有一種穿越時代嘅感覺, 餐廳係以舊式電影院同大排檔嘅場景做主題, 鋪頭裝修懷舊色彩味濃,有火水爐,舊式嘅酒樽,夜總會裝修等等。店員一見到我哋想去就主動介紹餐牌然後推車仔畀我哋揀配料。我哋揀咗個258個套餐可以任食牛肉同埋肥牛安格斯小扒,特別鍾意佢嘅色澤,牛肉味濃 切得好薄 又爽口, 而且佢哋啲牛係爽滑唔煙韌好易入口。提一提大家早訂位,就可以送一個花膠雞煲。 喺我哋等緊嘅同時,店員就送咗啲小食炸魚蛋同埋燒賣。雞煲上到嚟啦,份量好足,整體嘅醬料都好濃郁,花膠軟淋淋仲有豬皮爽口彈牙😋😋食雞煲點可以唔叫辣㗎,我哋叫咗個少辣,不過食食下都覺得有啲辣得滯好彩呢度嘅汽水係任飲㗎啫。食完雞煲店員就同我哋換鍋,我哋揀咗呢個王牌推介嘅沙嗲湯底,有大量嘅花生同埋葱,令到成個湯底嘅味道都好出。除咗食牛之外,仲有一個好豐富嘅海鮮拼盤,有海蝦,生蠔,青口,蜆,鯇魚片,墨魚滑。 個人特別鍾意生蠔同埋海蝦,因為佢哋真係好鮮甜。
<那夜晚上,我們在天氣寒冷下享受熱呼呼的雞煲>

行到煙廠街見到呢一間餐廳幾特別
有懷舊香港風就上咗去la,

店員一見到我哋想去就主動介紹餐牌然後推車仔畀我哋揀配料。

我哋揀咗個258個套餐

可以任食牛肉同埋肥牛安格斯小扒,

雞煲上到嚟啦,份量好足,
整體嘅醬料都好濃郁,花膠軟淋淋
仲有豬皮爽口彈牙😋😋

除咗食牛之外,仲有一個好豐富嘅海鮮拼盤,有海蝦,生蠔,青口,蜆,鯇魚片,墨魚滑。 個人特別鍾意生蠔同埋海蝦,因為佢哋真係好鮮甜。同埋好。大。隻。

係呢度蔬菜種類都算多,食得好開心唔使下下變咗食肉獸,都可以清淡一下。 仲有啲丸類芝士腸都係 好食嘅

食到最後大家都好飽,送咗個雜果涼粉紅豆冰可以解下腻好正呀

2018-12-11
  • 海鮮拼盤
  • 花膠雞煲
2018-12-13 114 瀏覽
今次我係第一次寫食評,因為呢間餐廳嘅服務態度真係令人好唔舒服,我再懶都要慢慢敲呢篇嘢出嚟比人睇,朋友生日想試呢間壞舊風邊爐,唔知係咪事頭婆嘅人由入座開始已經黑住塊面對住我地🌚朋友未到齊但我地提早咗入座,佢完全唔講由入座計兩個半鐘,唔緊要,我地都明白呢啲大路規矩,應該都食得切。等朋友嘅20分鐘期間係咁催我地上雞煲,我地講咗仲有朋友未到唔好上住,結果個疑似事頭婆同另一個女性員工係咁啤過嚟,西口西面勁趕客,餐生日飯已經比佢地影響咗心情,之後朋友到齊上得雞煲真係chur到你爆,兩條女車輪轉嚟招呼我地,未食完就成日想收走晒你枱面啲嘢趕你地走,同埋個樣西到你都真係無晒食慾唔想食落去😑😑😑另外朋友話佢地明明係有$198嘅任食餐不過枱面餐牌就只係show $258同$298嘅餐牌,咩年代呀?仲耍呢啲咁low end嘅手段,印象分再減,一係你地咪直頭唔好做呢個價囉,又要威又要帶頭盔😤 平心而論,嘢食質素係可以嘅,不過所謂嘅海鮮拼盤好小家,有蝦,一小份墨魚滑,幾塊墨魚滑,十幾粉蜆仔同一人一舊急凍蠔係咁多,隻急凍法係真係一舊雪硬晒嘅蠔未解凍咁上嚟,全部無得refill, 啲細條蝦,魚滑同鯇魚片其實而家出面啲
平心而論,嘢食質素係可以嘅,不過所謂嘅海鮮拼盤好小家,有蝦,一小份墨魚滑,幾塊墨魚滑,十幾粉蜆仔同一人一舊急凍蠔係咁多,隻急凍法係真係一舊雪硬晒嘅蠔未解凍咁上嚟,全部無得refill, 啲細條蝦,魚滑同鯇魚片其實而家出面啲任食火鍋都係任食,人地都係收一位188左右,呢間收你至少258但就孤寒到一個新境界,墨魚滑都無得refill都係第一次遇到😑😧嘢飲得可樂,Zero,雪碧同忌廉,其他通通額外收費,唔係嘛,玩懷舊竟然涼茶都無,學咩人玩懷舊情懷先,一句堅孤寒。
最後邊爐未打完,果位西女王問都唔問就fing我地嘅蛋糕上枱,又係西住塊面,解讀意思係你地食完個蛋糕就好同我扯,個碗仲有餸未食完又係問都唔問同你收走埋,咩生日氣氛都比佢徹底消滅晒,真係多L謝晒囉🙇🏻‍♀️
明明我地都係限定時間內,你想我地提早交枱可以出聲,何必西住塊面令人消化不良,真心除咗裝修有特色之外就乜都無,得個殼無內涵,食呢個價出面大把高質邊爐,服務再一般都肯定會比呢間好,至少唔會有兩位西面女王同隨從啤住你食飯,完。
慶祝紀念
生日
2018-12-12 79 瀏覽
開始入冬當然要圍爐的好時機,之前路經旺角就被這家餐廳的裝潢吸引,剛好今天放半天假來旺角逛街之餘,也可以順便打邊爐~餐廳除了外牆的裝潢有特式之外,店內也有很多懷舊的小陳設,佈置成七八十年代的樣子~晚巿時段,餐廳主打仼食套餐,我們選了安格斯海鮮火鍋,聽起來也吸引吧~一坐下來,店員已經奉上火鍋醬料,選擇不算多,但基本的選項也齊全~套餐除火鍋以外,還有附送任添小食,是炸魚蛋燒賣,有夠港式的~而且還有特調的辣椒豉油,沒有馬虎的~由於訂座的源故,除火鍋外,竟然還有豪華麻辣雞煲!雞煲麻辣味香,內有花膠之餘還有紅蔥,豆卜,豬皮等配料,通通都非常入味。而且花膠也是大大隻,份量又多,每人也分到幾塊呢~老闆更推介要點一份老油條來沾醬吃,果然是對的~油條即炸,十分香脆,能吸收雞煲醬汁的精華!吃完雞煲就來火鍋了,貪心的我們選了鴛鴦鍋。湯底是餐廳推薦的沙嗲和藥膳~當然重點就是海鮮了~雖然海鮮不是任添,不過其實一份也很足夠了,有海蝦,魚片,蜆,蠔,和黯魚滑~將其他火鍋配料來一張大合照,就知道有多豐富了~每人二百多就能吃到這麼多,有海鮮又有美國安格斯牛肉,性價比高!最後,竟然還有甜品!甜品也用心的,連賣相也跟台式甜品

醬油

前菜小食

由於訂座的源故,除火鍋外,竟然還有豪華麻辣雞煲雞煲麻辣味香,內有花膠之餘還有紅蔥,豆卜,豬皮等配料,通通都非常入味。
豪華麻辣花膠雞煲

而且花膠也是大大隻,份量又多,每人也分到幾塊呢~

安格斯海鮮火鍋任食套餐

最後,竟然還有甜品甜品也用心的,連賣相也跟台式甜品店無異,原本還打算轉場吃糖水,想不到這裡連我的sweet tooth都滿足得到~
前菜小食
2018-12-11 35 瀏覽
同朋友仔去左好有舊香港特色嘅火水爐,一黎到門口個招牌已經有哂feel~行上樓梯又見到d海報同埋夜總會嘅招牌~一黎到店員就好親切甘拎左調味料黎我地枱👍🏻仲送左d燒賣同魚蛋俾我地食,連小食都又好味又有舊香港味!一黎到就點左安格斯火鍋套餐,聽聞好抵食xd首先就食左個花膠雞煲🐣店員好好人甘會定時黎幫你煮個雞煲~個煲就好足料又重花膠味!朋友仲搶哂d花膠黎食...好快手食完個雞煲就叫左個沙嗲味邊爐~(沙嗲味係最推介嘅味!)食落呢隻湯底都的確好香濃,又好適合做邊爐嘅湯底🤤認真推介!因為係任叫,我地點左好多火鍋配料~我就堅持要叫午餐肉!不出我所料,午餐肉果然係超配邊爐~而且呢間餐廳嘅午餐肉仲要好厚!當然我地都有叫到d蔬菜~🌽用沙嗲湯底煮出黎嘅菜都十分有口感👍🏻同埋唔少得海鮮😆魚肉好鮮甜,蝦滑就一向都係我至愛👍🏻呢間餐廳嘅蝦滑絕對冇令我失望❤煮出黎好有顆粒感,又好有嚼勁~值得一提嘅係,呢間餐廳嘅雲吞真係十分十分十分好味!係舊式人情味雲吞嘅味道~👍🏻最後就唔少得安格斯牛~🤤雖然每份嘅份量唔算多,但係就塊塊都好重牛味!❤
行上樓梯又見到d海報同埋夜總會嘅招牌~

一黎到就點左安格斯火鍋套餐,聽聞好抵食xd

見食評評語不錯,一早預定作生日飯局。先食所謂花膠雞煲,只有幾塊雞件花膠同大量洋蔥豬皮,乏善足陳。其他食物質素一般,部分海鮮上枱時仍然結冰!由於朋友當日身體不適,不想飲汽水。侍應回覆由付費熱飲到簡單熱水都不提供,就算鑛泉水都只有冰凍的。朋友無奈到樓下便利店購買。當收銀員見到鑛泉水及烏龍茶,竟然發狂地咆哮,不停說收費。我們平心静氣理論,收銀員仍然不作解釋,黑口黑臉!到我們離開時,收銀員重要講“歡迎下次選擇其他食肆”。呢種極差服務態度,真係覺得消費者冇得揀!最後,此店環境嘈吵,連同枱傾偈都困難!可惜不能負星,否則一定係 負🌟🌟🌟🌟🌟加上😠😠😠
見食評評語不錯,一早預定作生日飯局。
最後,此店環境嘈吵,連同枱傾偈都困難!
可惜不能負星,否則一定係 負🌟🌟🌟🌟🌟
加上😠😠😠
2018-12-09