2017-08-24 48 瀏覽
因为怀孕了,好久都没见到其中两位朋友,大家又都想吃火锅,看着这家推的是先喝汤然后再加汤煮火锅就觉得很健康也不会吃坏肚子,所以就来了。我们点了花胶猪骨响锣汤,味道很一般,花胶就真的是太差了,根本吃不下。后来加汤打火锅,味道就完全很淡了,得完全靠调味料,调味料12块一位,服务员还总是很不耐烦的端过来。这个味道和服务都很一般,下次不会再去了。也不是所说的食材很好,总体很一般。点了三层牛肉,这个还可以吃,但是海鲜类的点了海虾和鳝鱼片,太一般,价格也贵。最后买单410一位,这个价格很不值得。还好的是人不多,所以我们一共坐着聊天吃了4个小时。
2017-08-23 63 瀏覽
有人話食火鍋湯底係好重要,因為食材本身冇咩味,主要係用湯底嘅味道令到食物更加之好食,但今次銅鑼灣呢間火鍋店真係令我有另外一種嘅體會,因為佢哋嘅食材真係非常之新鮮,係一間值得推介嘅火鍋店。火鍋店裝潢非常優雅,座位亦好舒適私隱度非常之高。火鍋食材方面亦有很多種類特別海鮮、刺身,種類非常之多。而且仲可以自己調配鍾意嘅醬料。今次就叫咗芫荽皮蛋豆腐湯底,芫荽非常之香而且飲得出真材實料唔會有味精。鮮打墨魚滑墨魚滑非常新鮮,真心講好過市面上很多火鍋店,而且真係食得出墨魚味。手切雪花安格斯牛肉牛肉油脂平均,打邊爐當然要叫一碟啦,加埋醬油一齊食更加滋味。美國特大桶蠔份量都好多,而且每一隻都份量十足,相當新鮮。炸響鈴只需浸入湯底0.5秒就可以食得,酥脆與淋滑嘅質感交題,真係一試難忘。平時食嘅魚皮餃表面可能會比較份,會有一種溶溶爛爛嘅感覺,但今次個魚皮餃除咗非常飽滿之外質感亦非常之紮實味道相當唔錯。

火鍋店裝潢非常優雅,座位亦好舒適私隱度非常之高。

鮮打墨魚滑

手切雪花安格斯牛肉

美國特大桶蠔
份量都好多,而且每一隻都份量十足,相當新鮮。

炸響鈴

2017-08-21 2008 瀏覽
小編最喜歡打邊爐 因為一班人圍住張枱打邊爐 可以一路傾一路食 聯誼下荒間好多火鍋既湯底都係用味精整 多吃無益但又唔想自己返屋企煲煲湯打邊爐曬錢曬時間最重要係唔想洗碗所以一直都想搵間用靚湯打邊爐既火鍋店今次經同事介紹下就黎到漁火呢道打邊爐自家製鮮魚清湯鍋$128餐廳既賣點就係用真材實料製作既湯底唔信既可以用湯匙撈一撈真係會見到好多煲湯用既魚仔由於湯底係用大量魚仔淆製所以顏色先會呈奶白色 味道特別鮮味稻庭烏冬$48/3個順德魚腐$45靚湯應當然要配返上盛嘅配料先唔會曬咗個湯底啦小編特登點左到庭烏冬同埋順德魚腐貪呢兩個配料容易吸收魚湯 食落更加鮮味稻庭烏冬彈牙可口 同魚湯湯底十分配合魚腐放入湯底之後一陣就變軟 好似吸收左魚湯既海棉 食落啖啖魚湯自家韭菜餃$58餐廳自家製韭菜水餃餡料有豬肉同切咗粒嘅韭菜呢道使用嘅餡料好新鮮因為韭菜本身有香味嘅關係豬肉只係需要少少嘅調味已經好好食至於餃子嘅皮厚度適中小編比較鍾意食有一啲厚度嘅水餃 呢度水餃皮嘅厚度啱晒小編心意滑豆腐$33餐廳選用嘅豆腐豆味濃郁豆腐本身就已經同魚湯好配合加上豆腐同魚腐一樣有吸收湯底嘅作用食落特別鮮甜蒙古肥羊片$98打邊爐點可以冇肉架
荒間好多火鍋既湯底都係用味精整 多吃無益

去中和返羊肉嘅肥膩
作為晚餐嘅終結
2017-07-21
2017-08-20 41 瀏覽
上星期約左好耐冇見既朋友 一齊約埋去銅鑼灣聚舊, 見到呢間餐廳主打都幾特別,所以一行四人去左漁火海鮮刺身火鍋呢到試下。入到去空間感唔錯,坐得好舒服,可能我地去到時間尚早, 客人唔算多,而且每檯都有隔板 朋友聚舊可以坐低傾計嘈少少都唔怕嘈到人。🙈🙈 朋友都怕邊爐本身好燥, 唔想太熱氣 於是我地試左 最簡單既 芫茜皮蛋 湯底 , 點菜形式,黎得就梗係食海鮮啦!!! 食左小菜泰式 生蝦, 之後又叫左 桶蠔 肥牛, 魚滑, 響鈴。。。 雖然你可能話每款第二到都有。 唔特別。 但係呢到既菜式就真係好新鮮 , 雖然貴d 但值呢個價錢!!!大家掛住食 🤤🤤🤤大家最後食到飽飽,再傾一大餐之後大家就開心埋單 約定下次encore!!
2017-08-13
2017-08-20 49 瀏覽
係炎熱既夏天,經常出入冷氣地方,見朋友有幾聲乾咳,就想起之前有朋友介紹有一間火鍋店,有香濃既菜乾豬骨豬肺湯。我哋就出發去「漁火」,可能比較早既關係,得兩檯客人。眼看全場得11張檯,全部都有梳化,所以坐得好舒服,可以慢慢嘆。一坐底職員就拎左一大盤醬油配料俾我哋,當中有辣椒、炸蒜、蒜蓉、芝麻(好少地方會提供)、芫荽、蔥、沙茶醬、花生醬、麻油。我哋既目標就係呢個菜乾豬肺湯,湯好濃郁香甜,材料好多,真材實料先可以煲到一鍋咁無得頂既湯,有住家湯水既感覺。最後我哋每人飲左四碗湯,食曬啲湯料,已經有啲飽飽哋既感覺,所以我哋頭輪叫左:即炸響鈴、四色手打丸、蟶子同油麥菜。即炸響鈴:就咁食已經好鬆化又夠脆,無千年油味、燶或者油膩既感覺,真係可以不斷encore 四色手打丸:分別有牛根丸(肉汁麻麻、無牛肉味、唔太爽滑、煙韌十足)、蝦丸(全粒都係新鮮蝦足料、外面仲有一層蝦乾仔令味道層次提升)、豬肉咸旦(入面有細細粒咸旦黃、新奇有趣)、墨魚丸(爽口彈牙、好味)油麥菜:超級新鮮,清甜爽口蟶子:必叫之選,選料可作刺身食用,放落水十秒道就脫殻,加埋足料靚湯底,味道爽甜又肥美,大大隻好好味!食完第一輪有啲意猶未盡,第二

油麥菜:超級新鮮,清甜爽口

食完第一輪有啲意猶未盡,第二輪叫左蔬菜籃加魚腐。

菜籃有菜芯、白菜仔、金菇、粟米、香菇,全部都好新鮮。
魚腐:唔係魚旦舖賣果啲,係一個扁扁地既生根咁,佢加熱後會成個波咁浮起湯面上,係幾得意既,加埋自制混醬就一流!
下次想試下佢哋啲小食同海鮮拼盤!!!
2017-08-16 49 瀏覽
呢間野好多湯低簡 樣樣都係貴價湯一黎到先有好多配料比你簡入面都坐得好舒服 地方又夠大我先簡左個花膠響螺燉豬展做湯低呢個湯我見有兩個手指公 所以簡黎試下 佢一黎到好香 先飲左兩碗湯 又有花膠又有響螺 個湯好正 爽脆珊瑚蚌好新鮮 滾兩滾已經熟左 脆卜卜鮮甜脆骨腩呢個肉質超爽脆 又勁大塊 呢個係食完會再食 沙爆靚魚肚呢個好爽口 好彈牙 吸晒d湯低 好好味鐵棍准山煮左好耐都爽脆 食落去好真氣超健康既自家竹蔗茅根唔會好甜 好勁竹蔗味 好真材實料
呢間野好多湯低簡 樣樣都係貴價湯

煮左好耐都爽脆 食落去好真氣超健康既

自家竹蔗茅根
唔會好甜 好勁竹蔗味 好真材實料
2017-08-16 32 瀏覽
先自己較左個豉油花膠嚮螺燉豬展一黎到緊係先先飲碗湯 好香好甜 又有好厚身既花膠 仲有嚮螺肉 同埋好多豬展豬骨 呢個湯好好飲 飲完湯之後就再加湯打邊爐啦極品黑豚腩肉 好香豚肉味 夠厚身 又夠大塊 好有口感深海龍躉片好香好滑 數量又夠多 又好新鮮 淡淡肉美國特大桶蠔生蠔有成五隻 隻隻都好似我隻手咁大隻 煮熟左好新鮮 好甜 仲爆晒汁 差d辣到個咀仔Hoegaarden大size好大杯 最尾係飲唔晒 不過打邊爐飲酒好一流佢地方都算大 冷氣又夠涼 環境幾舒服
先自己較左個豉油

Hoegaarden大size
好大杯 最尾係飲唔晒 不過打邊爐飲酒好一流

佢地方都算大 冷氣又夠涼 環境幾舒服
2017-08-16 39 瀏覽
<靚料打邊爐 🍲🔥漁火>銅鑼灣區甘多好野食 尤其係火鍋 要做得長 食材一定要新鮮高質🙂 呢間漁火 打邊爐 味道出色 環境舒服 有卡位 有電視 燈火通明 . 😃 湯底同材料 都有幾多選揀 風儉尤人 👍🏻首先打邊爐梗係要點佢個湯底架la 😍 台式正宗麻辣鍋🍲🌶🔥 128 蚊有香料 辣椒 麻子 等等 夠香夠麻 再加上dd爽滑既豬紅 以食得下辣既朋友黎講唔算太辣 🌶👍🏻 而火鍋材料今日小試牛刀🔪 點左🍴漁火特色四色丸😍 128 蚊手打鮮蝦丸 🦐手打墨魚丸🦑 潮州手打牛筋丸🐮 同咸蛋豬肉丸🐮🥚 每一種都好好味!🤓 蝦丸本身已鮮甜彈牙 加上少少櫻花蝦碎 夠哂口感🦐 墨魚丸好多墨魚 彈牙口感大滿足!🦑 牛筋丸 牛味偏濃 食到中間有筋既口感 正🐮 而咸蛋豬肉丸有半個咸蛋皇嗰軟滑既豬肉入面都十分match 👍🏻🐷🍴鮮鵝腸 🐦78 蚊好肥味既鵝腸 鵝腸 夠哂厚身 入面有好肥美既鵝肥膏 出面爽滑入面軟身 好味👍🏻😈🍴超甜粟米🌽38 蚊名副其實 真係好甜 😃🌽而且夠爽口👍🏻🍴韭菜餃併素菜餃🌱🌿 68 蚊推介既餃隻併。 餃皮夠哂薄 素菜餃入面有蘿白絲 菇 同 木耳 夠哂爽口健康 👍🏻🌿 而韭菜餃
<靚料打邊爐 🍲🔥漁火>

首先打邊爐梗係要點佢個湯底架la 😍
台式正宗麻辣鍋🍲🌶🔥 128 蚊

🍴漁火特色四色丸😍 128 蚊

🍴鮮鵝腸 🐦78 蚊

🍴超甜粟米🌽38 蚊
名副其實 真係好甜 😃🌽而且夠爽口👍🏻

🍴韭菜餃併素菜餃🌱🌿 68 蚊
推介既餃隻併。 餃皮夠哂薄 素菜餃入面有蘿白絲 菇 同 木耳 夠哂爽口健康 👍🏻🌿 而韭菜餃入面既韭菜同豬肉好新鮮 即叫即包 都好好食!

🍴🍺森寶啤酒22 蚊
森寶22 蚊 都幾抵飲 啤味偏啖 唔鍾意可點其它唔同類型既啤酒 好似黑啤 藍妹等等🍺🤓

整體黎講 呢間漁火邊爐都幾推介 坐位舒服 食物質素高 , 下次希望有機會食豪d試下佢d海鮮先!👍🏻🤓

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#漁火海鮮刺身火鍋
銅鑼灣駱克道491 至499號京都廣場8 樓
~~~~~~~~~~~~~
2017-08-16
$230 (宵夜)
2017-08-16 107 瀏覽
呢輪周圍同啲friend食生日飯,今晚終於可以兩公婆拍下拖去食下野啦。同老婆喺銅鑼灣行完街,見到有座商業大廈,裡面有好多食肆,就揀左呢間漁火海鮮刺火鍋。其實而家銅鑼灣區街鋪仍然係好貴租,所以真係多左好多食肆搬左上不同商業大廈內,但無辦法啦,大勢所趨。店員安排了卡位比我地,隨即遞上餐牌。老婆正苦惱揀咩湯底嘅時候,我就話不如揀個可以比我飲兩碗嘅湯底啦。最後我就揀左最鍾意飲嘅豬肺湯---菜乾白肺燉豬骨湯啦。呢度主打海鮮,選擇都相當多,而且歡迎自携海鮮,但會按量收費。8:15分前埋單並離座有全單9折,而9:30後入座宵夜時段就有8折。湯底到啦,係香噴噴嘅豬肺湯呀。其實我一向都好鍾意飲豬肺湯架,但係喺屋企清洗實在麻煩。所以喺街可以叫到我都會叫黎飲架。呢度嘅豬肺湯色香味有齊,咬落豬肺嘅支氣管,脆脆地相當美味,真係忍唔住要飲晒兩碗先黎火鍋。花枝片味道甘甜鮮美。老婆大人一向鍾意食滑牛,因為佢話肥牛嘅脂肪成日搞到個湯好多油浮面,好唔健康。今次叫個滑牛,肉質鮮嫩,口感滿分。其實牛胸爽係牛胸腔肋骨中間的軟骨部位,佢個樣一啲都唔似牛,但食落牛味好濃而且爽口,同佢嘅白色身體一啲都唔襯。我覺得咁濃嘅牛味,應該係配

店員安排了卡位比我地,隨即遞上餐牌。
最後我就揀左最鍾意飲嘅豬肺湯---菜乾白肺燉豬骨湯啦。

菜乾白肺燉豬骨湯底

所以喺街可以叫到我都會叫黎飲架。呢度嘅豬肺湯色香味有齊,

花枝片

花枝片味道甘甜鮮美。

鮮滑牛肉
今次叫個滑牛,肉質鮮嫩,口感滿分。

牛胸爽

其實牛胸爽係牛胸腔肋骨中間的軟骨部位,佢個樣一啲都唔似牛,
但食落牛味好濃而且爽口,同佢嘅白色身體一啲都唔襯。
我覺得咁濃嘅牛味,應該係配紅色嘅身體嘅。

招牌雲吞王

招牌雲吞王無改錯名,札得漲漲咁,餡料又夠新鮮彈牙。

沙爆靚魚肚

同花膠一樣,其實都係魚鰾,質地軟腍而且爽口。

鮮墨魚滑

墨魚滑真係好彈牙而且夠鮮甜。

加洲桂花蚌

桂花蚌只需輕輕一灼,已可食到果份鮮味。

白菜仔

火鍋除左海鮮同牛肉之外,都要平衡下,食番啲菜。
我就揀左白菜仔啦,因為我鍾意硬身有口感,所以淥一陣就食得。
相反,老婆就鍾意食淋身,所以佢要淥好耐至食得,各有所好。

即炸鬆脆響鈴

呢個吸收晒湯底精華嘅響鈴,好似又飲左幾碗湯咁。

雖然唔係任飲任食,但呢度勝在用料新鮮,
好多食物都相當有水準,而且幾位店員態度有禮,感覺舒服。
好彩我地早入座,趕到8:15前埋單,最後有9折呀,下次就到時間就食宵夜,8折更化算。
菜乾白肺燉豬骨湯底
花枝片
鮮滑牛肉
牛胸爽
招牌雲吞王
鮮墨魚滑
加洲桂花蚌
即炸鬆脆響鈴
係銅鑼灣要打邊爐都有好多好去處,今日就推介一家食材新鮮,用料上盛嘅火鍋店。價錢當然比一般任飲任食嘅舖頭貴,但環境清幽,唔洗同其他人逼,又不設限時,仲要所有食材都係靚野,我自己就覺得物有所值。一坐低,侍應已經捧咗一盤醬料($12/位)俾我地自行調味,有辣椒、芫荽、香蔥、蒜粒、芝蔴醬同沙嗲醬等等應有盡有。炸蒜香味十足,而且好香脆,用料新鮮果然唔同啲。呢間漁火海鮮刺身火鍋店,就咁睇個名都知道佢除咗主打火鍋,仲有好多款新鮮嘅海鮮刺身。湯底方面亦都好特別,包括有用唔同燉湯,常見款式有如胡椒豬肚湯,蕃茄薯仔粟米湯等,仲有較為珍貴食材,例如花膠響螺煲豬展、花甲海蝦魚湯等等,十分吸引。四個人熱烈討論,最後決定都係想試食多啲唔同款嘅野食,就點左一個最簡單嘅芫茜皮蛋豆腐湯($98)。我個人唔係太喜好芫茜,不過呢款湯底都唔算好重口味。反而湯底係奶白色,又幾清甜。我同朋友都好中意食泰國野,叫左一碟泰式生蝦刺身($108)。可惜嘅係竟然無泰式生蝦醬汁,而調味亦都偏酸。不過勝在生蝦十分新鮮彈牙,咬落去極其爽口,都真係好耐無食過咁新鮮嘅生蝦刺身。黎到呢度,果然要點海鮮!好多時出街打邊爐食海鮮,都會擔心食物夠唔夠乾淨

醬料

呢間漁火海鮮刺身火鍋,就咁睇個名都知道佢除咗主打火鍋,仲有好多款新鮮嘅海鮮刺身。湯底方面亦都好特別,包括有用唔同燉湯,常見款式有如胡椒豬肚湯,蕃茄薯仔粟米湯等,仲有較為珍貴食材,例如花膠響螺煲豬展、花甲海蝦魚湯等等,十分吸引。

芫茜皮蛋豆腐湯

泰式生蝦刺身

黎到呢度,果然要點海鮮!好多時出街打邊爐食海鮮,都會擔心食物夠唔夠乾淨,但睇過Openrice,呢間鋪頭咁多好評,就放心去馬。美國特大桶蠔($158)隻隻都肥嘟嘟,齋睇樣已經覺得好吸引。入口新鮮無腥味,仲好軟熟。

美國特大桶蠔

仲有鮮打墨魚滑($78)都係推介,起晒膠又係好爽口彈牙。淥墨魚滑,如果整果陣加左粉就會發脹,眼見無出現呢個情況,而且咁新鮮有咬口,相信都係用足100%墨魚肉整。

打邊爐又點少得肥牛,我地叫左一份手切雪花安格斯牛肉($248/大)。一大碟薄切雪花肥牛,肥牛雪花紋平均,味道都唔錯。
手切雪花安格斯牛肉

鍾意食魚嘅朋友點左一碟雪白鮮鱔片($108)。曾經好怕鱔魚嘅泥味,但估唔到呢碟鱔片又幾鮮甜,完全無泥味無腥味。肉質滑嫩爽脆。

雪白鮮鱔片

魚皮餃($38)同即炸鬆脆響鈴($48)都係個人最愛,打邊爐非叫不可。平時街市買到嘅魚皮餃,外面層皮有時會好粉,入面嘅餡料亦有種霉霉爛爛嘅感覺,呢度當然無呢個情況。至於響鈴,口感一流,腐皮卷比一般厚身少少,而且一啲都唔油膩,輕輕一𤆥,再吸收醬汁嘅日月精華,無敵。

蔬菜方面亦都意想不到地新鮮,我地分別點左金菇($38)、粟米($38)同唐生菜($38),後尾先發覺原來有蔬菜拼盤。粟米香甜,而且切到薄薄一片更容易入口。金菇分量好多,每人都食左幾大束。

打邊爐,最後唔少得嘅係用黎吸收湯汁嘅粉麵類。我地揀日本稻庭烏冬($48/3個),同湯底意外地合襯。稻庭烏冬比起一般嘅烏冬更為幼細,口感滑嫩。無論清清地配芫茜皮蛋豆腐湯底,又或者加入自行調配嘅醬汁,都美味非常。

食到肚滿腸肥,飲埋竹蔗茅根($48/JAR),每人大概三百蚊。食到咁新鮮好味嘅食材,都算值得。
醬料
芫茜皮蛋豆腐湯
雪白鮮鱔片
2017-08-14 23 瀏覽
為慶祝老友生日,我精心挑選過有咩好餐廳可以請佢去食,左揀右揀,決定同佢打餐靚邊爐一坐抵的混醬時間先叫左一渣竹蔗茅根先!唔會好甜!正朋友叫的蕃茄薯仔粟米湯,清甜美味!個手切雪花安格斯牛肉真心正!入口即溶的感覺!其餘的有脆鯇片、爽脆珊瑚蚌、手打墨魚滑、蓮藕片同萵筍等,樣樣都好新鮮,食材挑選一啲都唔馬虎!仲有打邊爐必點的午餐肉,勁好食!強烈推薦老友生日知道佢鍾意食生蠔梗係要點返兩隻比佢嘆,每人叫左隻法國生蠔同西班牙巨蠔。西班牙巨蠔真係名不虛傳,成隻手掌咁大隻食落口比較creamy, 好新鮮,我咁大個女都未食過咁大隻生蠔架!

一坐抵的混醬時間

先叫左一渣竹蔗茅根先!唔會好甜!正

朋友叫的蕃茄薯仔粟米湯,清甜美味!

仲有打邊爐必點的午餐肉,勁好食!強烈推薦

西班牙巨蠔真係名不虛傳,成隻手掌咁大隻

2017-08-12
慶祝紀念
生日
2017-08-14 18 瀏覽
星期日同男友係銅鑼灣拍拖,知我一向鍾意打邊爐既佢帶左我黎呢間漁火食好西,聽聞佢出名食海鮮同打高質素邊爐的入到餐廳覺得好闊落,坐得一啲都唔迫夾,我地兩個人都可以坐4人坐的卡位添!餐廳menu湯底選擇好多,但同樣咁鍾意蕃茄湯的我地不約而同咁揀左蕃茄薯仔栗米湯!打邊爐當然唔少得手切肥牛啦,一黎到真係睇到佢個樣都覺得好食,食落原來比睇落仲好食,又雪花又香滑,好正脆鯇片,好香魚味食落亦好有口感,連唔係好鍾意食魚的男友都讚好!打邊爐另一必食手打墨魚滑,又新鮮又彈牙,正爽脆珊瑚蚌,好大碟名附其實又爽又脆,打邊爐一流菜類之中打邊爐首選一定係萵筍,唔係間間餐廳都有!好食!我地打邊爐之餘都想食啲新鮮海鮮,每人叫左兩款蠔,一隻係法國生蠔,另一隻西班牙巨蠔,好新鮮好甜!真心有驚喜

餐廳menu

打邊爐另一必食手打墨魚滑,又新鮮又彈牙,正

爽脆珊瑚蚌,好大碟
名附其實又爽又脆,打邊爐一流

菜類之中打邊爐首選一定係萵筍,唔係間間餐廳都有!好食!

2017-08-13
2017-08-06 47 瀏覽
今晚同好姊妹去這間想試好耐既火鍋店好打邊邊,佢有好多湯底選擇。環境光亮舒適,sofa舒服好坐我地選擇了白菜乾燉白豬肺豬骨湯底。開始打邊邊之前,我地飲咗好多碗這些靚湯,好多料,豬肺好軟,湯又濃郁,唔會太咸,飲完唔會口渴,正!我們都好食湯料,好味道!好正呀!又甜又鮮!回味再回味是食過最好食的,又脆又不油膩,好好食,我會浸一半在湯一半不浸,同時有兩種口感好特色:有墨魚、咸蛋豬肉、牛肉、蝦;每種都有特色,我最喜歡咸蛋豬肉,好香好爽菜好新鮮,打邊邊食下菜中和返就最好我們還叫了順德魚腐同雜菜雜菜有:粟米(好甜)、冬菇(兩大個)、金菇、3-4種不同菜我自己最喜歡這兩樣美食下次要多些人黎試佢的海鮮同牛肉

環境光亮舒適,sofa舒服好坐

菜乾豬肺豬骨湯底

我們都好食湯料,好味道!

特大的檉子皇
好正呀!又甜又鮮!回味再回味
自家製即炸響鈴

自製四色丸

油麥菜

菜好新鮮,打邊邊食下菜中和返就最好
我們還叫了順德魚腐同雜菜

自製四色丸
油麥菜
  • 菜乾白肺燉豬骨
2017-08-04 1494 瀏覽
香港人一年四季都愛打邊爐,雖然現在是夏天,仍無損大家打邊爐的興致,不過一間好的火鍋店最重要是冷氣夠,抽風系統好重要,一來不用被煙煙著面,二來不會令全身都是火鍋的味道,今晚我們倆口子就來到環境舒適的漁火吃火鍋⋯漁火是在商業大廈其中一層,一開電梯門就見到大大隻生蠔在迎賓⋯座位闊落,樓底高,所以感覺得舒適,冷氣亦很充足⋯火鍋湯底選及配料擇多,另外還有刺身⋯最近我們都愛選擇燉湯火鍋,可以先嚐燉湯滋補一下,今晚選了菜乾白肺燉豬骨湯底,燉湯火喉十足,看顏色就知道十分足料,味道清甜,每人喝上2-3碗後請店員加清湯才開始打邊爐⋯火鍋配料方面我們選了:花枝片$68—新鮮有咬口⋯新鮮牛胸爽$98—有時吃得太多肉,不妨試試牛胸爽,不是太多地方可以吃到,但曾經試過一些牛胸爽較軔,但漁火的牛胸爽非常透簿,所以拖水幾秒就會縮細,牛味比牛肉更濃,而且爽脆不油膩⋯即炸鬆脆響鈴$48—送來時剛炸起,熱辣辣,放進湯內3秒再食有一種鬆化的感覺,個人應為是必食推介﹗鮮滑牛肉$88—相對牛胸爽牛味稍為失色,而且顏色不是鮮紅色的,但肉質嫩滑和小筋⋯招牌雲吞王$79—賣相普通,但味道一點都不普通,蝦肉大隻又彈牙,果然配稱雲吞王﹗加

座位闊落,樓底高,所以感覺得舒適,冷氣亦很充足⋯

火鍋湯底選及配料擇多,另外還有刺身

菜乾白肺燉豬骨湯

火鍋配料方面我們選了:
花枝片$68—新鮮有咬口⋯

加洲桂花蚌$108—口感爽滑,稍稍拖至卷起即食,非常鮮味﹗
沙爆靚魚肚$68—口感和味道都跟厚身的豬皮很相似~
鮮墨魚滑$78—彈牙新鮮﹗
白菜仔$38—煮得耐有點苦味,所以不宜煮太長時間⋯

店員一眼關七,收碟很頻密,保證每台不會有多餘的碗碟,令原本寬闊的枱面有更多的空間,而且不時協助調節爐溫,亦主動加湯,所以客人只需專心進餐和交談,所以這一餐我們也食得好舒服,既然不是火鍋放題,食物質素相對較高,沒有刻意在賣相上花費功夫,但配料都很新鮮,價錢合理,值得再次光臨⋯
2017-07-30
菜乾白肺燉豬骨湯
2017-08-03 41 瀏覽
海鮮併盤非常抵食,蟶子,花甲都大大隻,好新鮮。最意外竟然有龍蝦,雖然唔係好大隻,但肉質有咬口,勁鮮甜。我地唔知道併盤有珊瑚蚌,單點左多一碟。店員好好咁主動幫我收起,換另一款配料,超出預期嘅服務態度,讚!!環景唔錯,唔會好嘈,食飽傾下計都絕對無問題。店員會主動加湯,撇起鍋裡面嘅油,食到差唔多就黎換碟,基本上全部自動自覺黎幫我地。我地全程只點了一份牛肉,全部食海鮮,到最尾食烏冬,個湯底甜到不得了,飲多幾碗都完全唔會口乾。好期待下一次約埋大班朋友再去食過,可以試多啲海鮮。三個人消費左1800,咁嘅質素,完全超值。

環景唔錯,唔會好嘈,食飽傾下計都絕對無問題。

三個人消費左1800,咁嘅質素,完全超值。