2017-06-02 45 瀏覽
銅鑼灣個京都廣場成棟都有好多野食,是日揀左去漁火海鮮刺身火鍋試下!Book左位,好快就安排左入座。如果人多可以坐廂房,私隱度幾高!店員好快就比左個醬料盆自己混醬咩都落D!不過辣椒是必須要落的睇評語話LEE到D湯底好正!所以就落本ORDER左個漁火龍皇海鮮湯底下 ($438)試下!上菜時職員話已經滾左7成熟,再滾一下就食得!滾到咁上下職員就幫我地轉左keep warm 模式,可以慢慢食D料唔會煲到老晒,好細心!唔係講笑淨係個湯底已經好多料!有龍蝦有蜆 好多海鮮!個湯底非常鮮甜香濃味道極佳,就咁都飲左一碗海鮮湯打邊爐一定要食牛!LEE碟漁火特色牛三拼都係必點!好大盤share來食食極都有好有牛味,睇下牛片D色水同雪花紋就知正野魚片頭同珊瑚蚌都好好食!食唔停口!最後嗌左個蔬菜拼盤,咩都有D個粟米超級甜LEE到仲有刺身食!已經食到好飽,下次再黎試下

店員好快就比左個醬料盆自己混醬

咩都落D!不過辣椒是必須要落的

好有牛味,睇下牛片D色水同雪花紋就知正野

魚片頭同珊瑚蚌都好好食!

食唔停口!

最後嗌左個蔬菜拼盤,咩都有D

個粟米超級甜

LEE到仲有刺身食!已經食到好飽,下次再黎試下

2017-06-02 132 瀏覽
現在的餐廳都流行賣花臣,最近試了這家火鍋店是難得靠實力的餐廳。由火鍋湯底到火鍋配料都甚有水準,值得一寫。店員推介一個新湯底 一 漁火龍皇海鮮湯,海鮮先煮至七成熟,湯頭是無味精的魚湯。湯滾起後先食海鮮,後飲湯。見他對此湯信心滿滿,就點了這道。林林總總的海鮮都煮得剛好,仍然保留到彈牙的口感和鮮味。海鮮份量充足,相當抵食。至於湯底實在好飲,似住家湯!火鍋配料選擇豐富,質素很好。豬紅切得工整,賣相不錯。滾完也沒有鬆散。餃子包得很札實,很飽滿。餡料新鮮爽口,餃子皮滑嫩。漁火特色牛三拼有三款不同的牛肉,以其份量和質素計算,性價比甚高。最頂層是一口牛柳粒,肉厚但好軟嫩,水準高!下一層是安格斯牛肉,肉質比牛柳粒更柔滑。底層的安格斯牛更加是滿佈雪花,油脂分佈平均。三層牛肉皆是充滿牛味!什菜籃有四種蔬菜,頗為新鮮。栗米尤其爽甜。黃金魚片頭的魚漿中魚肉成分應該高,因為口感爽實,不是粉蕾蕾的,亦食到魚鮮味。女朋友拍的趣怪照,包含珊瑚蚌和手打丸。珊瑚蚌爽脆,丸都很彈牙。總括所有食物都不花俏,食材新鮮!

漁火龍皇海鮮湯

龍蝦

豬紅

餃子包得很札實,很飽滿。餡料新鮮爽口,餃子皮滑嫩。
自家帶子餃

漁火特色牛三拼
下一層是安格斯牛肉,肉質比牛柳粒更柔滑。

漁火特色牛三拼

什菜籃有四種蔬菜,頗為新鮮。栗米尤其爽甜。

黃金魚片頭

漁火龍皇海鮮湯
龍蝦
豬紅
自家帶子餃
黃金魚片頭
2017-06-01 278 瀏覽
d 朋友仔想打邊爐, 又知我中意坐得舒服 d就帶我 o黎依間漁火依度個格局係一個個梳化 "卡位"果然唔錯~ 一大班人傾計私隱度都好高 既然叫得海鮮火鍋, 就一於試下個海鮮湯底 果然一大鍋都係海鮮呢職員話個湯底係用魚湯煲, 絕無味精食完 d 海鮮係可以當湯 o甘飲 ga!依個湯底真係好足料個龍蝦好好肉, d 肉好彈牙 四個人 o黎食, 每人都分到龍蝦~帶子都有幾粒, 仲有條爽口 ge 裙邊所有 o野都好新鮮, 全部都痴殻 ga同埋唔會煲到好老, 湯一滾 d 海鮮就 o岩 o岩好淨係依度 d 海鮮都已經夠食 la, haha個湯真係好好飲, 非常鮮甜每人都飲 o左兩碗! 差 d 驚飲哂冇得打邊爐 依個牛肉 ge 三拼, 係朋友為我而點 ga!因為我中意 afternoon tea 又中意食牛 除 o左個樣靚, d 牛仲好高質!每一層都好有牛味有咬口, 份量夠哂多牛柳粒牛肉味濃郁, 好有口感! 自家帶子餃皮薄餡靚, 好食食 o左 o甘多海鮮同肉, 最後點 o左個蔬菜 ge 拼盤可以每樣都試下d 蔬菜都好高質, 好翠綠好爽冬菇索 o左 d 湯好入味栗米都好清甜
d 朋友仔想打邊爐, 又知我中意坐得舒服 d
就帶我 o黎依間漁火
依度個格局係一個個梳化 "卡位"
果然唔錯~ 一大班人傾計私隱度都好高

既然叫得海鮮火鍋, 就一於試下個海鮮湯底

果然一大鍋都係海鮮呢
職員話個湯底係用魚湯煲, 絕無味精
食完 d 海鮮係可以當湯 o甘飲 ga!

依個湯底真係好足料
個龍蝦好好肉, d 肉好彈牙

四個人 o黎食, 每人都分到龍蝦~

帶子都有幾粒, 仲有條爽口 ge 裙邊

所有 o野都好新鮮, 全部都痴殻 ga
同埋唔會煲到好老, 湯一滾 d 海鮮就 o岩 o岩好

淨係依度 d 海鮮都已經夠食 la, haha

個湯真係好好飲, 非常鮮甜
每人都飲 o左兩碗! 差 d 驚飲哂冇得打邊爐

依個牛肉 ge 三拼, 係朋友為我而點 ga!
因為我中意 afternoon tea 又中意食牛

除 o左個樣靚, d 牛仲好高質!
每一層都好有牛味有咬口, 份量夠哂多

牛柳粒牛肉味濃郁, 好有口感!

自家帶子餃皮薄餡靚, 好食

食 o左 o甘多海鮮同肉, 最後點 o左個蔬菜 ge 拼盤
可以每樣都試下

d 蔬菜都好高質, 好翠綠好爽
冬菇索 o左 d 湯好入味
栗米都好清甜
  • 漁火特色牛三拼
  • 漁火龍皇海鮮湯
很喜歡到漁火吃火鍋,地點方便,一出cwb地鐵站唔使3分鐘就到湯底好飲,第1 round飲晒濃濃的老火湯 (花膠螺片湯)後,再加另外的湯打邊邊,食物新鮮,坐得舒服,最鐘意有舒適既卡位,有私隱度,如一大班朋友仲有圓枱坐入房呢!地方乾淨,冷氣充足,調味配料有9款之多,又冇限時間,可以同朋友慢慢食慢慢傾計,而且服務態度良好,又會換碟,又會幫忙倒飲品俾我地,已多次推介朋友光顧,自己亦已多次幫襯,希望繼續保持水盡

2017-05-18
慶祝紀念
生日
  • 蝴蝶蚌,蟶子,生蠔
  • 菜乾白肺燉豬骨
2017-04-18 243 瀏覽
去完海洋公園, 搵個就腳地方打下邊爐,係正地鐵站對面, 3個大人3個小朋友一上到去叫就食個刺身先,象柭蚌係加拿大既, 好味過加州蚌好多, 個胆可以叫佢椒鹽, 惹味好多然後就飲燉個湯, 我揀左花膠響螺, 個湯好足料, 夠哂味, 飲完個湯先打邊爐黑豚肉好靚, 牛肉佢地係新鮮本地牛, 味道鮮好多, 三寶丸佢比較特別, 有啲蝦皮, 夠哂鈣質, 啱哂小朋友, 最後係稻庭烏冬, 我3個小朋友食到津津有味, 菜方面都好新鮮, 我叫左兩枝竹庶茅根, 佢無加糖, 小朋友飲都唔驚太甜, 總括都唔錯, 我有小朋友, 地方寬敞好緊要, 佢個爐係嵌入式, 我唔駛驚小朋友唔小心打番個爐, 安全係最緊要, 食都安心啲, 我下次都會再去
2017-04-17
2017-04-11 1032 瀏覽
据说,在热闹旺市的铜锣湾区域,有间叫"渔火海鲜刺身火锅"的餐馆,此岀品是挻不错的呀!然而,我们相邀到此 共乐嚐乐欢的!😀😀😀首看到的餐馆极环境舒适,干洁、灯火柔和及也有几间的独立包厢,给人们带来悠悠自然好乐的感觉呀!😀👍😀再嚐到的是如此美味佳肴的!👍😀😀"花胶响螺炖猪𦟌"👍首是闻到阵阵响螺及肉香味的,有好几大块花胶还是完整呈现的,嫩滑溜溜的溜进入口中,好滋阴养身呀!👍👍👍"渔火特色牛三拼"👍首感官看上去为极漂亮的牛三拼,再嚐到口里的牛肉都极之嫩丶香丶滑及很有牛肉的味道,也是美的享受啊!👍👍👍"""即炸松脆响铃拼黄金鱼片头"👍此馆的响铃是如此松丶脆丶香香喷喷的,口感好得不得了呀!👍👍👍还有那黄金鱼片头,也是蛮爽口及弹牙的啦!👍👍👍"乌冬面"👍乌冬面,同是也不错的选择,滑得很呀!👍👍👍"纽西兰蛏子皇"👍此蛏子皇如此长兼肥美的,入口感爽嫩滑鲜美味可口的!"美国鲜桶蚝"👍👍👍真的是巨大肥肥丶嫩滑嫩滑的美国如此鲜美味肥美的鲜桶蚝!真是鲜味十足的!👍👍"爽弹脆鲩鱼片"👍的确是爽脆的鲩鱼片,新鲜鲜味同兼弹牙极的啦!"带子片"👍带子大而份量足够,鲜嫩甜无比的!"鱼皮饺"及"水鱿鱼"👍鱼皮饺,如此的香喷
据说,在热闹旺市的铜锣湾区域,有间叫
再嚐到的是如此美味佳肴的!👍😀😀
"花胶响螺炖猪𦟌"👍
"渔火特色牛三拼"👍
""
"即炸松脆响铃拼黄金鱼片头"👍
还有那黄金鱼片头,也是蛮爽口及弹牙的啦!👍👍👍
"乌冬面"👍
乌冬面,同是也不错的选择,滑得很呀!👍👍👍
"纽西兰蛏子皇"👍
此蛏子皇如此长兼肥美的,入口感爽嫩滑鲜美味可口的!
"美国鲜桶蚝"👍👍👍
"爽弹脆鲩鱼片"👍
的确是爽脆的鲩鱼片,新鲜鲜味同兼弹牙极的啦!
"带子片"👍
带子大而份量足够,鲜嫩甜无比的!
"鱼皮饺"及"水鱿鱼"👍
鱼皮饺,如此的香喷喷,馅料饱满!
水鱿鱼,爽脆嫩滑的!
"鉄棍淮山"👍
淮山,可以健脾,有益身心,如熟煮透的,吃上口,可是极感带粉粉的!若是煮不咋透的,可入口即爽爽,味道更是甜甜的啦!
"曰本金菇"及"温室豆苗"👍
曰本金菇甜爽嫩嫩的,一溜溜可滑到嘴里的,好不痛快的呀!
温室豆苗同是感青翠鲜甜可口的呀!同是健康食品的呀!👍👍👍

此店员的服务态度可佳的啊!对客人们总是彬彬有礼的啊!真是同赞的啦!👍😀😀
2017-04-07 109 瀏覽
睇OPENRICE 知道有豬肺湯底,都幾特別,趁住朋友仔外地回港,帶佢去試下中式打邊爐睇落去真係好清,感覺上無平時打邊爐咁肥好大份刺身,三文魚帶子赤貝手打丸,粒粒大細平均,睇得出用新鮮食材去整少肥糕,食落十分之彈牙魚皮餃,唔係用雪藏街市果D,係自家制既魚皮餃,新鮮好多皮又滑又唔硬,熟左之後多肉汁魚片勁勁勁大片,成雙碟咁大花甲好新鮮食落無砂好彈牙靚肥牛,肉質好滑,唔鞋,又唔多肥糕,好正可以打邊爐打得咁清,食完都唔內疚~~
睇落去真係好清,感覺上無平時打邊爐咁肥
好大份刺身,三文魚帶子赤貝
手打丸,粒粒大細平均,睇得出用新鮮食材去整
少肥糕,食落十分之彈牙
魚皮餃,唔係用雪藏街市果D,
係自家制既魚皮餃,新鮮好多
皮又滑又唔硬,熟左之後多肉汁
魚片勁勁勁大片,成雙碟咁大
花甲好新鮮
食落無砂好彈牙
靚肥牛,肉質好滑,唔鞋,又唔多肥糕,好正
可以打邊爐打得咁清,食完都唔內疚~~
2017-04-02 105 瀏覽
📅 3月29 忙忙忙 冇乜時間同朋友們飯聚 尼日飯局都改過好幾次 今次終於成事 就我放工近 朋友揀左銅鑼灣打邊爐 同我office 差2條街 不過越近越出事 竟然迷路 成4個字先成功到達🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️Anyway 8點幾到 (又)竟然好空下 得個3位枱客 都係講開甘 人少服務好 上野招呼超快😂😂 我當然👍🏻👍🏻👍🏻 la最👍🏻👍🏻👍🏻係D 食材超出色 牛好味到無倫 本來上次去酒鍋都覚得好出色 但係尼到更出色 雖然由裝修到食物賣相冇搞咩花款 但係打邊盧食材係最重要 所以我係一定會再尼😋😋😋😋
📅 3月29

最👍🏻👍🏻👍🏻係D 食材超出色 牛好味到無倫
2017-03-29
2017-04-01 1474 瀏覽
港人一年四季都愛打邊爐,然而寒天吃火鍋始終較有氣氛。近日溫度出奇不意地驟降,小妹立即把握時機,急call老友出來烚下烚下。不過火鍋店開到成行成市,必須找間具特色的方能滿足我們。這間名為「漁火」的店子主打燉湯湯底,看似蠻有噱頭,一於前去試試。餐廳設於食廈8樓,門面低調。除了火鍋之外,刺身亦是店家的招牌菜,踏進門口便見一箱西班牙石蠔,每隻均有手掌般大,超級巨型。室內裝修以黑色為主調,設計簡約、實而不華。靠窗座位可吸納自然光,中央則擺放一列卡座,寬敞舒適,有別於普遍火鍋店擠迫嘈吵的環境。點餐紙雙面印刷,正面羅列湯底、刺身、肉類和海鮮,背頁則有手打丸、餃子雲吞、內臟、麵食、蔬菜和特色小食。打邊爐最重要就是湯底,餐廳供應的款式豐儉由人,由最貴的漁火佛跳牆($388),至中價的蘋果雪梨燉鱷尾骨/鮮茄海蝦魚湯鍋/天麻鮮魚頭鍋($188),至最經濟的胡椒白果豬肚湯/地獄麻辣湯/芫茜皮蛋豆腐湯($98),任君選擇。「混醬」可說是打邊爐的指定動作($15/位),店員於顧客入座時已端來調味架。木架內共有九種食材,包括麻醬、辣油、芝麻、芫茜、香蔥、生蒜、炸蒜、辣椒,均屬大路款式。上圖便是小妹的傑作喇!幾款養生
餐廳設於食廈8樓,門面低調。除了火鍋之外刺身亦是店家的招牌菜,踏進門口便見一箱西班牙石蠔,每隻均有手掌般大,超級巨型。室內裝修以黑色為主調,設計簡約、實而不華。靠窗座位可吸納自然光,中央則擺放一列卡座,寬敞舒適,有別於普遍火鍋店擠迫嘈吵的環境
點餐紙雙面印刷,正面羅列湯底刺身肉類和海鮮,背頁則有手打丸餃子雲吞內臟麵食蔬菜和特色小食。打邊爐最重要就是湯底,餐廳供應的款式豐儉由人,由最貴的漁火佛跳牆($388),至中價的蘋果雪梨燉鱷尾骨/鮮茄海蝦魚湯鍋/天麻鮮魚頭鍋($188),至最經濟的胡椒白果豬肚湯/地獄麻辣湯/芫茜皮蛋豆腐湯($98),任君選擇。
「混醬」可說是打邊爐的指定動作($15/位),店員於顧客入座時已端來調味架。木架內共有九種食材,包括麻醬辣油芝麻芫茜香蔥生蒜炸蒜辣椒,均屬大路款式。上圖便是小妹的傑作喇!
幾款養生湯底之中,選了花膠響螺燉豬腱($188)。湯鍋奉上時香氣飄溢,滾起時味道更強。湯頭色澤金黃濃而不濁,材料尤其豐富,包括螺頭花膠豬骨雞腳蟲草花龍眼肉紅棗杞子等等,差不多已佔去半鍋空間,聽落已覺滋潤。
湯頭經過長時間熬製所有精華溶於其中,店員建議我們先飲一碗。湯底沒有厚厚的油光清甜濃郁,喝幾口全身已暖笠笠。螺頭很香並具彈性不難咬開花膠比想像中薄黏度稍弱;其他材料集滋陰、健脾、明目等功效,有益身體。直至晚餐完結仍不覺口渴可知確無添加味精
店員再為我們加湯,就趁滾起前的空檔,先來一客特色小食。鬼馬油條($58)賣相普通,不過放進嘴巴後便另眼相看。油條翻炸後更加乾脆裏面釀著鮮味香濃彈力十足的蝦膠兩者配合得天衣無縫。成品並不油膩,蘸些酸甜的泰式辣醬,更加開胃。
店子既以生猛海鮮自居,當然不能錯過。雪白鮮鱔片($108)切得透薄,魚身閃耀光澤,放進湯內輕輕一淥,即時卷曲起來,新鮮程度毋庸置疑。鱔片肉質結實彈牙魚皮則帶韌勁全無泥味而且碎骨不多,可以放心大啖大啖吃。
水庫大魚頭($88)亦是新鮮之作,其凸出來的眼睛便是憑證,據知店家每天都從市場入貨,而非採用急凍品。魚頭的精髓當然是魚雲位置滑嘟嘟又爽口,可惜只得兩片,真的有點不夠喉!魚頭藏著透明啫喱物,用嘴啜啜便直墜喉嚨,鮮美十足。
打邊爐怎少得靚牛肉?手切雪花安格斯牛肉($128)色澤嬌紅,雪花分佈均勻、紋理清晰,賣相非常漂亮。剛灼好的牛肉入口腍軟幼嫩無筋,沒有膩感。然而個人喜歡厚一點的質感,較為實在。另外牛肉味道亦稍為單薄,蘸些自己調製的豉油較佳。
招牌雲吞王($78)粒粒碩大,單看外形已知用材十足。薄薄的外皮包著三至四隻鮮蝦還有攪碎了的豬肉兩者比倒約是八比二多吃幾粒也不會太溜。小心翼翼地咬開雲吞,豐盈肉汁即時滲出,油份充裕。鮮蝦爽口食落還有大地魚的香, 怪不得能冠以「招牌」之名。
對著火爐吃到㷫恰恰,最好就是喝杯冰涼飲品。小妹捨棄罐裝汽水和啤酒,而是選取自家竹蔗茅根水($48/渣),想不到送來的玻璃瓶內竟會有齊紅蘿蔔、馬蹄、竹蔗和茅根,真材實料,絕無花假。竹蔗茅根水味道清甜沒有太多糖份,感覺健康。
開展第二輪海鮮攻勢!紐西蘭蟶子皇($45/隻)肉地一般,價錢頗高,是否值得見仁見智。店員曾善意提醒切勿淥得太久,否則便會變韌,可惜小妹確是不懂掌握時間,成品明顯有點縮水稍微過熟幸好仍不失鮮甜且能保持爽口感
美國鮮桶蠔($158)肥大肉厚,五隻全部攤開幾乎就把碟子掩蓋,場面鼎盛,吃罷非常飽肚。滾熟後的桶蠔依然珍寶滑溜多汁味道不算極濃。較失望是蠔內藏有頗多沙粒,尤其在裙邊位置,情況更甚,只好無奈將之捨棄。
儘管經已吃至肚滿腸肥,也要試試即炸鬆脆響鈴($45)。響鈴新鮮熱辣送到面前,忍不住立刻咬一口,果然酥化無比,相信用來佐酒也很不錯。把響鈴輕浸湯內外層軟化而中間仍然脆卜卜雙重口感。另響鈴吸收了湯水中各種食材的味道,更加豐富。
打邊爐向來令人覺得容易上火,然而以滋補養生的湯水作調和,顛覆了傳統的想法。未知,這個賣點能否從競爭激烈的飲食市場,殺出一條新血路。
2017-03-19 1375 瀏覽
不知為什麼,每次跟這幾個朋友的飯局總是打邊爐,不過對我來説,吃什麼並不重要,更重要還是參加聚會的人。我們三人是同事,但在搬公司後似乎很久也沒有見面。跟他們一起時我可以很自由地做自己,不論是作伴或是工作,是一拍即合的好伙伴。 説起火鍋我們有句口頭襌:「貴少少食餐好既,總好過為個平字食垃圾」什麼也可以慳,唯獨放到口中的不!能!慳! 在京都廣場有間漁火火鍋,很多人一聽到在京都廣場的食肆也會退避三尺,食肆都是主打便宜價格貨色,實在對漁火海鮮刺身火鍋有點不抵。我們曾經吃過尖沙咀的大紅袍,而漁火火鍋真的拍得住大紅袍。 每次去吃大紅袍,都會被他們的活魚刺身吸引。這回朋友的心癮起了,又想吃活魚刺身。薄片的活魚晶瑩剔透,再沾上少許醬油,更顯活魚的鮮味。 在吃完活魚刺身,一人一隻的生蠔也來到。雖然不算大隻,但也很新鮮。 在這個乍暖還寒的天氣,我們選了個較滋補的湯底- 花膠響螺燉豬展。在煮沸後飲啖湯,湯底加入了多種藥材,相當滋補。朋友跟我相當喜歡這個湯底,就算吃飽後依然繼續喝湯,像是停不了般。如果沒有主意,建議點這個湯底! 當吃火鍋時,我們很講究牛的質素,點了碟手切頂級安格斯牛肉,是我們對漁火另眼相看的原因
 當吃火鍋時,我們很講究牛的質素,點了碟手切頂級安格斯牛肉,是我們對漁火另眼相看的原因。外觀上油花漂亮,明顯地看到均勻的油脂分佈,口感軟熟,又帶有牛味,美味的安格斯牛是也!
 灼熟的桂花蚌非常爽口,很好吃的。
 跟剛剛的比起來,雪花安格斯牛肉的顏色不及頂級安格斯牛的鮮紅,雖然較為暗淡,比起頂級的安格斯自然會比下去,但分開看但是雪花安格斯也是味道很好的。
漁火火鍋也有桶蠔的。放進火鍋內,輕輕灼熟,沒有過份地縮小,吃起來的鮮味不錯呢!
 鮮甜的蕃茄不論生吃或是放進火鍋中,也是我的最愛呢!
另外也有點響鈴、豆苗、冰豆腐、墨魚滑、金菇、牛柏葉等等的食物,但不作詳細介紹了,加上剛剛介紹的都足夠填滿我們的肚子了,價錢上跟大紅袍的價錢也差不多,要是吃厭了,這間漁火可以取代大紅袍的。
漁火海鮮刺身火鍋

銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場8樓
2017-03-09
2017-03-19 132 瀏覽
漁火 – 一間值得回味既火鍋店,這是我和朋友親實的體驗銅鑼灣食店林立,百花齊花,但係呢間火鍋店確係與眾不同睇了其他人既食評,我和朋友先點了個可以飲湯既湯底 – 花膠響螺燉豬展湯,食火鍋前我們都先飲了2-3碗湯,味道適宜,無味精,比住家湯再好飲,不過建議喜愛飲湯的各位,可以飲多幾碗,始終食完火鍋後,基本上較少會再飲湯 (湯底相對較貴,但火鍋既湯底味道很重要)點菜的菜主要以海鮮為主,分別係紐西蘭蟶子皇、肥水大花甲、美國桶蠔蟶子皇夠新鮮,沒有沙,相信該店對食材有一定處理的要求肥甲配上花膠響螺湯底,口感上更好,亦沒有沙桶蠔總數有6隻,有如手掌般大,吃上去一樣沒有沙殻之類不過值得一提的是,整海鮮之時,可以預先問問店員每道海鮮需煮熟的時間,尤其係跟朋友聊天時,很容易會overcook ,蟶子皇、桶蠔就係當中最佳的例子此外,當然還有其他火鍋料,有雪花安格斯牛肉、即炸鬆脆響鈴、稻庭烏冬、雜菜籃、鮮打墨魚滑安格斯牛肉入口順滑,肉身薄而好嚼感,必食推介稻庭烏冬,跟讚歧烏冬係唔同食法,火鍋的話,稻庭會更好,麵身更幼響鈴的話,比出面的火鍋店更大,食上去更鬆脆、更好口感墨魚滑,亦顯出食店的心思,落了足夠的蟹籽,
漁火 – 一間值得回味既火鍋店,這是我和朋友親實的體驗

銅鑼灣食店林立,百花齊花,但係呢間火鍋店確係與眾不同

蟶子皇夠新鮮,沒有沙,相信該店對食材有一定處理的要求

肥甲配上花膠響螺湯底,口感上更好,亦沒有沙

桶蠔總數有6隻,有如手掌般大,吃上去一樣沒有沙殻之類

安格斯牛肉入口順滑,肉身薄而好嚼感,必食推介

響鈴的話,比出面的火鍋店更大,食上去更鬆脆、更好口感

墨魚滑,亦顯出食店的心思,落了足夠的蟹籽,魚滑食上去相當彈牙

總的來說,食店的食材相當滿意、食材上盤前的處理亦做到很細緻、座位上亦很寬敞、加上我會著重的衞生、環境都很好

值得支持 👍🏻

2017-02-22
2017-03-18 995 瀏覽
位於銅鑼灣區, 要找美味的餐廳不難, 但要找一間舒適又可多人聚會的餐廳就有點難度.是晚一行5位女生聚到, 有什麼好得過一邊烚下烚下, 一邊聊天.漁火是其中一位姐妹推介的高質打邊爐的地方, 聽說餐廳有不少特色湯底,材料也很新鮮.湯底選擇是走家庭有益的湯水路線, 比起出面只有麻辣、沙爹湯底更健康.價錢不算太貴, 也算是中等. 最重要是一份錢一份貨.店員會先奉上醬料架讓你自己調味醬料, 這都是一些基本的醬料及配料.混醬後店員就會提走醬料架.是晚天氣有點冷, 所以就選了最基本的胡椒白果豬肚煲和芫茜皮蛋豆腐湯自家炸起的響鈴鬆香脆口, 層次分明, 只需要輕灼,帶有香脆口感, 不會被湯汁浸淋最欣賞這裡的手打蝦丸,手打丸口感非常爽口彈牙,這種爽彈口感只有人手打才會有的效果而鮮打墨魚滑也很真材實物, 味道很突出.養生必備的花膠仔, 只需要灼一灼就可以食, 肉質帶點爽口但又有點綿口, 十分鮮味漁火特色牛三拼, 一個層架就有三種牛肉可以選擇頂層是美國極品牛柳粒, 這個牛味未算太突出, 不過油脂豐腴, 越煮得耐就越稔, 而且入口時滿口油香.中層是手切頂級安格斯牛肉, 口感柔軟,入口充滿油脂,不韌不嚡. 有很重

價錢不算太貴, 也算是中等. 最重要是一份錢一份貨.
而鮮打墨魚滑也很真材實物, 味道很突出.
漁火特色牛三拼, 一個層架就有三種牛肉可以選擇
中層是手切頂級安格斯牛肉, 口感柔軟,入口充滿油脂,不韌不嚡. 有很重的牛味
最底層是手切雪花安格斯牛肉, 性價比高,雲石紋的雪.花均勻地分佈在每一片牛肉上, 每片輕灼已經可以, 牛脂味香濃, 不用咀嚼,仿如入口即溶

總括來說, 火鍋店食物質素及食材好新鮮, 款式也不少, 最重要是各方面味道都相當不錯.下次可以再encore.
2017-02-17
2017-03-14 666 瀏覽
打邊爐打得多,湯底不嬲都係重點今次打邊爐個湯底真係一煲湯,仲要係中式嘅豬肺湯,好滋潤有補身湯底好清平時就咁買一煲湯都唔止呢個價錢仲要一大鍋,正係飲湯都已經值回票價湯底傾足料有豬肺菜乾同埋豬骨前菜有幾片三文魚小食有麻辣皮蛋好香醬料有九款擺設得好整齊乾淨叫咗個咁健康嘅湯底當然唔少得叫番啲健康嘅靚菜苗去襯返個火鍋菜苗好新鮮好鮮綠牛肉好新鮮,油脂同肉比例平均,嫩滑無比我嘅最愛油炸鬼,我自己一個人差唔多全部食晒,油炸鬼香脆得來又唔油、墨魚丸又爽口彈牙魚片大大塊又新鮮,切功一流魚皮餃都係高水準之作、皮薄函靚肉質鮮嫩總結,個湯底真係冇得頂、我就算食到最尾好飽好飽都仲想飲埋個湯,個湯底好適合平時鍾意飲湯嘅朋友去試,健康得來又有益
打邊爐打得多,湯底不嬲都係重點
湯底傾足料有豬肺菜乾同埋豬骨
前菜有幾片三文魚
小食有麻辣皮蛋好香
醬料有九款擺設得好整齊乾淨
叫咗個咁健康嘅湯底當然唔少得叫番啲健康嘅靚菜苗去襯返個火鍋
菜苗好新鮮好鮮綠
牛肉好新鮮,油脂同肉比例平均,嫩滑無比
魚片大大塊又新鮮,切功一流
魚皮餃都係高水準之作、皮薄函靚肉質鮮嫩

2017-03-13 161 瀏覽
天氣又濕又凍,最適宜就是和朋友打邊爐,已經食過好多次了平價任食邊爐,質素好似相對平平,所以今次就同朋友去咗呢間,出名靚湯底同靚環境靚質素嘅火鍋店試吓係唔係真係差別咁大。首先就叫咗個飲品,驚打邊爐熱氣健康啲就叫咗竹蓆茅根水。飲品黎到有埋竹䉀茅根馬蹄喺樽入邊證明係真材實料添,而且相當清甜唔會似係糖水整嘅👍之後叫咗個名好得意嘅騎尼豆卜,當食物送上枱面時味道好香,食落脆卜卜,熱辣辣,好食。之後就到湯底,我哋叫咗個鮮茄海蝦鍋底,入邊有幾隻新鮮大蝦令到湯底更加鮮甜。然後,就到主菜啦😄我哋叫咗雪花肥牛,黑豚腩肉,韭菜餃子,魚皮餃,響鈴,墨魚丸同唐生菜等,碟碟配料都幾新鮮美味配合湯底係一流!推介手打墨魚丸真係好彈牙!店入邊嘅工作人員會好留意食客有乜需要,反應好快,內面仲有個店員好主動咁幫我地隔起我地個煱入邊嘅油脂,令我地更方便去食用添,抵讚👍我一定會再去食過😊
2017-03-13 145 瀏覽
兩個人收工之後去食湯底火鍋,叫左花膠響螺湯底,湯底鮮甜又足料,忍唔到手每人飲左3-4碗先開始打邊爐。手打三色丸蝦丸外沾滿蝦毛,充滿特色,而咸蛋豬肉丸口感彈牙,兩者味道出奇地夾。花甲蟶子王蟶子王鮮甜多汁,必叫之選!花甲肥美,肉質爽口唔痴牙而且比其他火鍋店大隻,值得一試。手切肥牛小碟$128,但份量其實唔少,絕對夠2個人食,牛味重之餘油脂均勻,厚度適中口感一流。竹蔗茅根自家制竹蔗茅根甜度恰當,打邊爐之選!
手打三色丸
花甲蟶子王
手切肥牛
竹蔗茅根
自家制竹蔗茅根甜度恰當,打邊爐之選!
2017-01-08