2017-08-20 49 瀏覽
係炎熱既夏天,經常出入冷氣地方,見朋友有幾聲乾咳,就想起之前有朋友介紹有一間火鍋店,有香濃既菜乾豬骨豬肺湯。我哋就出發去「漁火」,可能比較早既關係,得兩檯客人。眼看全場得11張檯,全部都有梳化,所以坐得好舒服,可以慢慢嘆。一坐底職員就拎左一大盤醬油配料俾我哋,當中有辣椒、炸蒜、蒜蓉、芝麻(好少地方會提供)、芫荽、蔥、沙茶醬、花生醬、麻油。我哋既目標就係呢個菜乾豬肺湯,湯好濃郁香甜,材料好多,真材實料先可以煲到一鍋咁無得頂既湯,有住家湯水既感覺。最後我哋每人飲左四碗湯,食曬啲湯料,已經有啲飽飽哋既感覺,所以我哋頭輪叫左:即炸響鈴、四色手打丸、蟶子同油麥菜。即炸響鈴:就咁食已經好鬆化又夠脆,無千年油味、燶或者油膩既感覺,真係可以不斷encore 四色手打丸:分別有牛根丸(肉汁麻麻、無牛肉味、唔太爽滑、煙韌十足)、蝦丸(全粒都係新鮮蝦足料、外面仲有一層蝦乾仔令味道層次提升)、豬肉咸旦(入面有細細粒咸旦黃、新奇有趣)、墨魚丸(爽口彈牙、好味)油麥菜:超級新鮮,清甜爽口蟶子:必叫之選,選料可作刺身食用,放落水十秒道就脫殻,加埋足料靚湯底,味道爽甜又肥美,大大隻好好味!食完第一輪有啲意猶未盡,第二

油麥菜:超級新鮮,清甜爽口

食完第一輪有啲意猶未盡,第二輪叫左蔬菜籃加魚腐。

菜籃有菜芯、白菜仔、金菇、粟米、香菇,全部都好新鮮。
魚腐:唔係魚旦舖賣果啲,係一個扁扁地既生根咁,佢加熱後會成個波咁浮起湯面上,係幾得意既,加埋自制混醬就一流!
下次想試下佢哋啲小食同海鮮拼盤!!!