2018-03-17
天氣凍梗系去打邊邊啦,今日就同友人黎到銅鑼灣樓上店食刺身火鍋,一黎到覺得呢間火鍋店系行高檔路線,座位大多以卡座形式,十分寬敞,舒適至極。一坐低,店員就拿著一盒木箱調味醬料,方便客人自行添置醬料。木箱好似九宮格,調味醬料亦設有多種選擇,當然唔少得一般的蔥花,辣椒,蒜蓉,炸蒜等,特別之處在於麻醬同白芝麻,相信後者一般火鍋店都沒有提供,但喜歡食芝麻的朋友就絕對不容錯過,因為加上白芝麻之後,更突出口感。食火鍋除了食材要新鮮,重點在於湯底。而呢間火鍋店提供的湯底亦十分特別,特別推介的有天麻魚頭湯,龍皇海鮮湯,白肺豬骨湯同埋今次所挑選的花膠響螺燉豬展湯底,呢款湯底獨特之處在於客人可以先飲用中式湯底,然後再加水熬製成火鍋湯底。花膠養顏,簡直是各女士的養顏恩物,冬天飲呢個湯底簡直一流。而且湯底材料十足,飲落淡淡花膠,同埋切片響螺,十分補身。油甘魚刺身食火鍋之前當然亦要一嘗出名的刺身,今次點了一客油甘魚刺身,價錢十分親民,每件都厚切,魚質十分新鮮,一d腥味都無,食完忍唔住都再encore一碟。 而今次火鍋配料分別點了店鋪推介的新鮮牛胸爽,走地清遠滑雞件,豬仔午餐肉,黃金魚片頭,芝士丸,皇帝菜和烏冬等。新
油甘魚刺身
新鮮牛胸爽
平時普通火鍋當然點手切肥牛,今次特別新嘗試點了牛胸爽,其實呢一個部位油脂比例比普通肥牛高點點,但係勝在牛味重,有咬口,配上濃厚湯汁,十分推介比想試新野既潮友們。
走地清遠滑雞件
由於今次點了濃味湯底,無得叫醉雞,所以特地點了純原味清遠滑雞件,雞既鮮味突出,肉質鮮嫩,咬落去絕對軟硬適中,簡單配上花膠湯底已經好入味。
黃金魚片頭配爆汁芝士丸
打邊邊食丸是常識吧!火鍋配上炸過的魚片頭,味道系完勝的(記得要系炸過!),特別香口又彈牙。芝士丸最正的就係一食落,系口中爆汁的感覺,雖然十分邪惡,但偶爾放縱下自己也是必需的。
其他配料:午餐肉,皇帝菜,烏冬
黎到尾聲,當然要點菜同烏冬,食厭左公仔麵可以試下叫烏冬,入味又健康。皇帝菜同厚切午餐肉等配菜配上烏冬一齊食就覺得十分滿足,菜可以減淡油膩感,健康又入味。