2021-04-17 35 瀏覽
見openrice訂座有七折優惠,食評又不錯,就預約左平日夜晚6點。當晚準時去到,店員安排坐去卡位。位置夠闊,全店木系裝修,配上日系裝飾,播住較傳統的日本音樂,真係有少少似番左日本。一坐低,店員會呈上前菜,介紹當日時令刺身等等。同朋友兩個人叫左以下食物:1. 雞泡魚干-香烤魚干,佐酒一流。2. 三文魚刺身-正常發揮。3. 縞池魚配清新酸汁-推廣優惠中,168hkd有一碟,肉質爽甜,推介!4. 牛舌及雞皮串燒-很推介!牛味重, 燒得恰到好處,陣陣燒烤味及黑椒味。-雞皮正常地好食5.雞軟骨串-正常發揮。6.左口魚裙邊壽司-很推介! 油脂感重,香烤味濃!7. 素菜天婦羅-推介! 食材新鮮!8. 梅子茶漬飯-清淡之選,但沒大驚喜而家有全單7折非常抵食。本來仲想食18蚊的日本蠔,但店員告知最近都無貨到港🙁總括而然以食材的質素來說是可以encore的!

一坐低,店員會呈上前菜,介紹當日時令刺身等等。

同朋友兩個人叫左以下食物:

1. 雞泡魚干
-香烤魚干,佐酒一流。

2. 三文魚刺身
-正常發揮。

3. 縞池魚配清新酸汁
-推廣優惠中,168hkd有一碟,肉質爽甜,推介!

4. 牛舌及雞皮串燒
-很推介!牛味重, 燒得恰到好處,陣陣燒烤味及黑椒味。
-雞皮正常地好食

5.雞軟骨串
-正常發揮。

6.左口魚裙邊壽司
-很推介! 油脂感重,香烤味濃!

7. 素菜天婦羅
-推介! 食材新鮮!

8. 梅子茶漬飯
-清淡之選,但沒大驚喜

總括而然以食材的質素來說是可以encore的!
2021-04-16
2021-04-15 36 瀏覽
難得和朋友敘舊,知道我掛住日本所以帶我來了佐敦的漁正居酒屋,一入店就看到一邊有仿榻榻米的座位感覺好似自己去到日本小店縞鰺池魚薄切刺身-刺身上枱時已經覺得好靚,侍應都好細心介紹刺身可以將沾上柚子醋再配合蘿蔔蓉,蔥花及少量Wasabi一起食用,果然食起來魚味突出之餘也感覺很清新室津蠔- 由日本直送的室津蠔可以話係日本蠔界王者也被稱為“海底的牛奶”,入口啖啖肉加上特製酸汁鮮味十足清酒煮蜆-不得不讚烹調蜆肉的時間簡直係剛剛好,蜆肉嫩滑咬落有彈性,但如果清酒味濃郁多一點就更完美串燒,枝豆,燒芝士年糕居酒屋必備料理水準合格,最後再加咗個三文魚茶漬飯完美咁結束這個飯局🤩

2021-04-12 43 瀏覽
服務態度好好既居酒屋。細心照顧你既需要,然後好快手落單上菜,食物質素很不錯呢。/縞池魚 $168 8⃣️分池魚大特價!雖然唔係正季既月份,但係水準都唔差。魚肉鮮嫩肥美,入口甘香細膩,令人忘返。/骨付豬肉腸 $18 8⃣️點5⃣️分豬肉付係雞脾骨上面,拎起條骨就可以食用。而佢外皮金黃焦脆,鹹香十足,係配酒既好菜式。/雞皮/雞腎/冬菇/一口蕃薯串 $18 8⃣️點5⃣️分叫左串燒,就一定要啤啤佢。依幾款串燒各有千秋,全部都熱辣辣,又好香口。/炸豬肉餃子 $88 8⃣️點5⃣️分咬落去清脆既聲音縈繞四周,豬肉既煎香味係口腔入面徘徊,而且一舊都幾大,佔據曬整個口腔。/蒲燒鰻魚飯 $98 7⃣️分鰻魚外表金黃亮麗,還帶有點焦邊。口感豐腴肥美,加埋白飯食很不錯。/豚肉生薑燒 $78 7⃣️分豚肉份量好多,醬汁又好多,然後都有洋蔥係入面,加埋豚肉食個層次會更好。/清酒煮蜆 $78 7⃣️分蜆都清洗得乾淨,而且吸收曬湯汁既精華,所以格外入味。/日式炸雞 $42 8⃣️點5⃣️分黃金般既炸雞好犀利,每舊都好多汁好大舊,啖啖肉既感覺好滿足好爽。/雞泡魚干 $58 8⃣️分烘乾過既魚干又係一個落酒菜。魚干油脂清香,有嚼勁。/三文魚刺身 $42 8⃣️分肉質細嫩緊
縞池魚 $168 8⃣️分

骨付豬肉腸 $18 8⃣️點5⃣️分
雞皮/雞腎/冬菇/一口蕃薯串 $18 8⃣️點5⃣️分

炸豬肉餃子 $88 8⃣️點5⃣️分

蒲燒鰻魚飯 $98 7⃣️分

豚肉生薑燒 $78 7⃣️分

清酒煮蜆 $78 7⃣️分
蜆都清洗得乾淨,而且吸收曬湯汁既精華,所以格外入味。

日式炸雞 $42 8⃣️點5⃣️分

雞泡魚干 $58 8⃣️分
烘乾過既魚干又係一個落酒菜。魚干油脂清香,有嚼勁。

三文魚刺身 $42 8⃣️分
肉質細嫩緊實,而食落又好有弹性,好甘甜同埋鮮味。
今日同寶寶行油尖旺一帶期間,經過一間居酒屋門口~咁啱見到佢哋有新開業優惠,堂食有7折🤩 今晚一於入嚟試吓🥢因為小店嘅門口唔算大,完全估唔到入面空間比想像中大😲居酒屋門口➕店入面嘅裝修風格都非常日式💕全店大約有50零個座位左右,店入面播住日本🗾傳統風格嘅音樂,即係有啲似日本風情畫果款傳統音樂🎎成哥日式簡約風令整個環境好舒服😌,真係好似突然去咗日本🇯🇵咁❣️餐牌➡點菜期間已經上咗一個前菜➡️千切大根❣️食住揀嘢食,超開心🥳條條都切🔪到一樣粗幼😲酸酸地又涼涼地咁,口感好爽脆,做前菜的確唔錯☺️🥢嗌完嘢食就即刻上咗嘢飲🤩可以飲住慢慢等嘢食😆生啤做緊買一送一優惠,平均$34就有一杯🤩超抵飲☺️菠蘿特飲嘅味道好天然❗️完全無糖漿嘅甜味,感覺散發出黎嘅甜味係菠蘿本身嘅甜味😍清甜又解渴💯尤其食完串燒果時飲,感覺好自癒😆先來➡️室津蠔 2 隻賣相唔錯❗️兩隻都幾大、幾飽滿🥰端上來嘅時候已經加咗少少檸檬汁、豉油、蘿蔔蓉,兩隻生蠔都好新鮮❣️入口清甜😍仲帶有少少海水味🤩配埋店家加入嘅伴料,成件事真係平衡得好好,我地兩個食完都回味無窮💯🦪日本縞鰺池魚薄切見到呢種我哋比較少食嘅魚做緊discount ($168)就嗌來試吓~點知
今日同寶寶行油尖旺一帶期間,
經過一間居酒屋門口~
咁啱見到佢哋有新開業優惠,堂食有7折🤩
今晚一於入嚟試吓🥢
因為小店嘅門口唔算大,
完全估唔到入面空間比想像中大😲
居酒屋門口➕店入面嘅裝修風格都非常日式💕
全店大約有50零個座位左右,
店入面播住日本🗾傳統風格嘅音樂,
即係有啲似日本風情畫果款傳統音樂🎎
成哥日式簡約風令整個環境好舒服😌,
真係好似突然去咗日本🇯🇵咁❣️

餐牌➡

點菜期間已經上咗一個前菜➡️千切大根❣️
食住揀嘢食,超開心🥳
條條都切🔪到一樣粗幼😲
酸酸地又涼涼地咁,
口感好爽脆,做前菜的確唔錯☺️
嗌完嘢食就即刻上咗嘢飲🤩
可以飲住慢慢等嘢食😆
生啤做緊買一送一優惠,
平均$34就有一杯🤩
超抵飲☺️
菠蘿特飲嘅味道好天然❗️
完全無糖漿嘅甜味,
感覺散發出黎嘅甜味係菠蘿本身嘅甜味😍
清甜又解渴💯
尤其食完串燒果時飲,
感覺好自癒😆
菠蘿特飲

先來➡️室津蠔 2 隻
室津蠔

賣相唔錯❗️
兩隻都幾大、幾飽滿🥰
端上來嘅時候已經加咗少少檸檬汁、豉油、蘿蔔蓉,
兩隻生蠔都好新鮮❣️入口清甜😍
仲帶有少少海水味🤩
配埋店家加入嘅伴料,
成件事真係平衡得好好,
我地兩個食完都回味無窮💯
🦪

點知真係有驚喜🤩
咬落爽口得來又唔腥🥳
又唔會有嗰種咬唔開/好韌嘅纖維感~
咬落去清新利落,
配埋陰上嘅蘿蔔蓉、Wasabi、香蔥同埋酸汁,
真係💯❗️
日本縞鰺池魚薄切

甜蝦、三文魚、八爪魚刺身

三文魚超新鮮,口感好實在❣️
絕對唔係挪威果d養殖三文魚,
呢種油脂分布好平均,
仲完全冇腥味🤩
八爪魚刺身煙韌彈牙得來,帶點海水味😍
甜蝦都非常之新鮮👍🏻
冇乜滑潺潺果d想溶化感覺,
可見佢地將啲食材處理得非常好、非常專業❗️
🥢
蕃茄豚肉卷、雞皮串、雞軟骨串、雞心串、雞肝串

我個人好推薦雞皮串❣️
雞皮串外表望落有幾分似豬皮🤨
店員話佢哋係先將啲雞皮烘烤,
將油份先迫出嚟之後先再擺上炭烤爐燒😲
比起出面食嘅雞皮串更加花功夫,
所以呢個雞皮串燒真係好值得一試呀❗️

蕃茄豚肉卷用上豚肉🥓
包住小蕃茄落鑊煎🍢,食落口感豐富又多汁👍🏻
雞翼串x2

店家應該在穿雞翼嘅時候花咗啲功夫,
令成隻雞全翼都好容易食❣️
尾端雞翼尖部份仲有少少錫紙包住,
比顧客可以揸住食都唔會整污糟隻手😎
非常之貼心💕
生熟拿捏得啱啱好,
雞肉熟透得來表面一啲都唔燶🤓
雞皮香脆,食起上嚟仲帶啲鹽燒味❗️
🍢
炸雞軟骨

炸起即上❗️
熱辣辣口感好爽脆👍🏻
仲有d 淮鹽添~
主要嗌來比寶寶送下酒😆
🍺
豚肉生薑燒

用薑再加入青椒、洋蔥、蘿蔔絲等炒埋一碟❣️
炒得好多汁,入口好juicy💕
苦瓜炒豚肉

係寶寶突然之間見到苦瓜話好想食🙈
不過出奇地苦味一啲都唔重😳
連平時好唔鐘意食苦嘢嘅我都接受到~
個底仲有豆卜/油揚,
吸晒啲蛋漿+肉汁精華🥰

有少少菇少少海帶做配料❗️
清清地好暖胃🥰
🍲
款款魚生超新鮮❗️
而且店員嘅服務態度個個都好唔錯,
反應好快,一叫就到👍🏻
今晚成餐飯都very good 呀❣️
2021-04-10
菠蘿特飲
室津蠔
  • 刺身
  • 雞皮串
估唔到佐敦區都有間咁新咁靚嘅日式居酒屋🏮環境夠大,坐得舒服😌無論兩個人食或者多人食都非常適合。我哋叫咗Suntory買一送一🍻新開嘅關係,佢有啲食物優惠:▶️室津蠔$18/隻 (優惠價)我哋叫咗兩隻~好夠厚身鮮甜,呢個優惠價真係相當抵!▶️原隻海螺刺身$280夠新鮮好爽口而且好鮮甜真係好好食▶️縞池$168薄切魚生,味道鮮甜,點柚子汁相當鮮味▶️雞泡魚干$58燒得夠香脆,飲啤酒啱晒🍻▶️安康魚干$88賣相已經幾靚,食落去夠香有魚干香味▶️壽司🍣 壽司全部都夠新鮮高質三文魚壽司夠肥美北海道海膽壽司估唔到幾鮮甜左口魚邊壽司充滿魚油,真係想食多幾件🥰▶️串燒🍢牛舌串$35 及雞腎串$25- 夠爽口好好食😋雞干串$25-燒得幾香雞皮串$25-好邪惡😚卜卜脆日本青椒仔串$25 🫑青椒味濃郁一口番薯串$18 🍠甜薯我最愛▶️柚子鹽燒白鱔$58面上有柚子味道,鹽燒白鱔已經好夠味,外皮燒到脆,鱔肉肉滑▶️黑醬油拉麵🍜$98拉麵湯底亦都相當唔錯,而且麵質剛好呢一餐有豐富又好食,食物高質、服務又好,必定會再去!

新開嘅關係,佢有啲食物優惠:
▶️室津蠔$18/隻 (優惠價)
我哋叫咗兩隻~好夠厚身鮮甜,呢個優惠價真係相當抵!

▶️原隻海螺刺身$280
夠新鮮好爽口而且好鮮甜真係好好食

▶️縞池$168
薄切魚生,味道鮮甜,點柚子汁相當鮮味

▶️雞泡魚干$58
燒得夠香脆,飲啤酒啱晒🍻

▶️安康魚干$88
賣相已經幾靚,食落去夠香有魚干香味

▶️壽司🍣 壽司全部都夠新鮮高質
三文魚壽司夠肥美
北海道海膽壽司估唔到幾鮮甜
左口魚邊壽司充滿魚油,真係想食多幾件🥰

▶️串燒🍢
牛舌串$35 及雞腎串$25- 夠爽口好好食😋
雞干串$25-燒得幾香
雞皮串$25-好邪惡😚卜卜脆
日本青椒仔串$25 🫑青椒味濃郁
一口番薯串$18 🍠甜薯我最愛

▶️柚子鹽燒白鱔$58
面上有柚子味道,鹽燒白鱔已經好夠味,外皮燒到脆,鱔肉肉滑

▶️黑醬油拉麵🍜$98
拉麵湯底亦都相當唔錯,而且麵質剛好

呢一餐有豐富又好食,食物高質、服務又好,必定會再去!
2021-04-09 25 瀏覽
又到一星期一次嘅拍拖日🥰記得以前兩個人一齊去旅行,我哋都成日好鍾意蒲日本嘅居酒屋🏮,鍾意夠地道有風味。見到呢頭有間新開嘅居酒屋,店舖細細,但係位同位之間一啲都唔迫,所以座位唔算多,我哋今日六點去到,就唔洗等位。成間舖都係以木製傢具裝修,播住日文歌,好有日本風格😍而家做緊新張期優惠,全單有七折,堂食仲有優惠價,加36蚊就有得食即開日本生蠔🦪,店家加入咗調好味嘅柚子豉油,上枱即食,✨生蠔爽口,富海水味😍呢度仲有得食新鮮嘅✨日本北寄貝,同平時食嗰隻唔一樣,係比較粉色,嫩口,食材都係夠新鮮就好食😋鰻魚飯~鰻魚夠厚身肥美,鋪滿左成個飯盒,見到已經覺得好吸引,而且夠多汁,特別推介👍店員服務非常好,不停過嚟幫我哋收拾枱面。氣氛環境好,食嘢都食多啲😆我地仲食咗一大堆串燒同壽司添。有埋堂食七折,CP值極高👍
又到一星期一次嘅拍拖日🥰

鰻魚飯

店員服務非常好,不停過嚟幫我哋收拾枱面。

氣氛環境好,食嘢都食多啲😆
我地仲食咗一大堆串燒同壽司添。

有埋堂食七折,CP值極高👍
今日同朋友去佐敦漁正居酒屋嘆日本料理,絕對喜出望外,每樣食品質素都好高。今次order咗日本縞鰺池魚薄切、活海螺、加州卷、鐵火卷、室津蠔、雞肝串、龍蝦沙律、炸雞軟骨、沃川黑醬油叉燒拉麵、露筍豚肉捲串、番茄豚肉捲串。縞鰺池魚薄切真係超新鮮,點埋wasabi日本醬油食絕對一流,比起普通刺身佢嗰種爽口彈牙及鮮味絕對高幾班。活海螺刺身從日本空運到港又係超新鮮,同埋每都超爽滑。加州卷同埋鐵火捲就睇得出壽司師傅包壽司嘅高技巧。另外室津蠔好有蠔味同埋好大隻,鍾意食蠔嘅我就最鍾意。龍蝦沙律就好特別,將龍蝦肉打成蓉然後撈埋魚籽食,個沙律鮮味好有層次感。 露筍豚肉捲串、番茄豚肉捲串、 雞肝串及炸雞軟骨就燒及炸得恰到好處,豚肉串分別係豚肉包住露筍及蕃茄,既有燒肉嘅味道又可以有蔬果嘅新鮮,好味。最後嘅叉燒拉麵為依餐劃上完美句號,叉燒夠厚,麵嘅湯底又夠濃郁。

活海螺刺身從日本空運到港又係超新鮮,同埋每都超爽滑。

加州卷同埋鐵火捲就睇得出壽司師傅包壽司嘅高技巧。

另外室津蠔好有蠔味同埋好大隻,鍾意食蠔嘅我就最鍾意。

近排爸爸睇番旅遊相片,突然好掛住日本。 但疫情關係冇得去旅行,一於搵間日本餐廳同佢食餐好的。 咁岩上網睇介紹,知道佐敦新開左間[漁正]日本料理居酒屋🏮。 訂左位,帶爸爸黎體驗下啦😁。-餐廳的日式裝潢,就是給人一種踏進門就猶如置身日本居酒屋,遠離了煩囂的大街,放下工作的壓力,好好享受晚餐。雖然是新開亦是平日,但餐廳都十分旺場,幾乎爆滿,氣氛熱鬧。-食物方面,亦很有水準先奉上餐牌、熱茶與前菜-❤️龍蝦沙律鮮龍蝦肉份量多,混合蟹籽及沙律醬,蝦肉爽彈,味度鮮甜。-❤️日本室津蠔日本室津蠔是很有名堂。生蠔肉質肥厚,蠔味澎湃,微微的海水加上蠔身的鮮甜味道,在口腔內散發著奇妙的海洋氣息;加入醋汁,洗掉一般生蠔所擁有的苦澀味道,入口更甘爽。-❤️縞池刺身深海池魚王的美譽,脂肪比例適中,油份近乎零,而且肉質細緻爽口,味道甜美。可配上香蔥、蘿蔔蓉、芥末或酸汁,味道豐富。-❤️酒盗芝士是魚的內臟漬物,混合cream cheese 一起吃,口感粘滑,芝士味十分濃郁,伴酒一流。-❤️三文魚及蟹子壽司三文魚的魚香與爆滿的蟹子令人滿足。-❤️炸豚肉餃子🥟一向很喜歡吃餃子!豚肉味道鮮香,餃子皮也算薄,炸至金黃脆卜卜。-❤️蒲燒鰻魚
雖然是新開亦是平日,但餐廳都十分旺場,幾乎爆滿,氣氛熱鬧。
食物方面,亦很有水準
先奉上餐牌、熱茶與前菜

❤️龍蝦沙律
鮮龍蝦肉份量多,混合蟹籽及沙律醬,蝦肉爽彈,味度鮮甜。

❤️日本室津蠔

❤️縞池刺身

❤️酒盗芝士

❤️三文魚及蟹子壽司
三文魚的魚香與爆滿的蟹子令人滿足。

❤️炸豚肉餃子🥟

❤️蒲燒鰻魚
蒲燒鰻魚除了醬汁美味,肉質肥厚帶點Q彈。

❤️露筍豚肉卷串
肥瘦均勻的豚肉片帶有淡淡豬油香, 中間捲著爽甜的露筍,可中和油膩感。

❤️燒雞皮、雞肝及雞腎串
最喜歡是燒雞皮! 縱然邪惡,但美味得令人難以抗拒。

❤️豚肉生薑燒
生薑配上甜甜洋蔥,香氣四溢,配上油脂豐腴的片片豚肉,帶有甜味,十分開胃。

❤️稻庭烏冬
烏冬彈牙,配料以蔬菜為主;最欣賞湯頭,十分清甜,全碗喝清光。

十分美味的一頓日本菜,新開還有折扣優惠呢
2021-04-01 43 瀏覽
好想去日本啊!!!但因為疫情,所以邊到都冇得去,唯有同朋友去居酒屋,食吓日本野。居酒屋真係好有日本氣氛,特別係我地坐嗰個位,要除鞋先可以入去坐!😂🥗前菜Staff話個前菜係海草嚟,食落都幾特別,有啲似食緊齋嘅味道。🦪室津蠔自從上次試完生蠔之後,我就越嚟越鍾意食。今次呢隻室津蠔上面有調味嘅汁,酸酸鹹鹹,好開胃,好fresh!生蠔都好新鮮😋🐟縞池第一次食呢隻魚生,估唔到都幾好味。縞池除咗可以點豉油同Wasabi,仲可以點另外一種汁。Staff另外比咗一種汁我地點,嗰種汁酸酸地,都幾好味,但我都係比較鍾意豉油同Wasabi。🐟雞泡魚干雞泡魚干好有驚喜,本身expect佢係咸嘅,點知食落係甜甜地,而且聞落好香,就好似魷魚絲咁!😋日本枝豆枝豆幾爽脆,好啱用嚟送酒(雖然我地冇飲酒!),送果汁都唔錯嘅😂🍢牛舌串因為我好鍾意食牛舌,所以見到有就即刻叫咗兩串。牛舌都幾厚,好煙韌而且好香,讚!🍢番茄豚肉卷串豚肉包住粒番茄仔,咬落去嗰下勁juicy!好正🍢雞腎串雞腎都好煙韌,有少少似雞軟骨,好有咬口。🍢雞翼串燒雞翼 我鍾意食~~~雞翼燒到金黃色,外皮脆脆地而且好香好好味!🐟鹽燒鯖魚鯖魚魚肉都幾滑,唔會好鞋,

🥗前菜

🦪室津蠔

🐟縞池

🐟雞泡魚干

😋日本枝豆

🍢牛舌串

🍢番茄豚肉卷串
豚肉包住粒番茄仔,咬落去嗰下勁juicy!好正

🍢雞腎串
雞腎都好煙韌,有少少似雞軟骨,好有咬口。

🍢雞翼串

🐟鹽燒鯖魚
鯖魚魚肉都幾滑,唔會好鞋,而且冇咩魚骨,唔使lur魚骨真係好開心!

🍜稻庭烏冬
稻庭烏冬好足料,有金針菇、紅蘿蔔、娃娃菜同香菇。食日式烏冬嘅時候我鍾意落七味粉,因為辣辣地好好味!

🍹梨汁
梨汁好fresh,唔會好甜,好健康!

🍹青提子汁
青提子汁甜度適中,飲嘅時候仲會知道青提子果粒,好味!

依家漁正居酒屋做緊優惠,堂食7折,外賣6折,好抵食!決定完sem再去多次😬
2021-03-30 27 瀏覽
因為依家堂食有7折🤩,所以深深吸引左小編入去試一試,一解去日本旅行既心癮🙈好掛住日本呀!——————————-縞池🐟$168新鮮既縞池配埋開胃醒神既酸汁真係好fresh🍃, 有一樣要讚一讚既就係縞池刺身用冰底出🧊,令到第一啖同最後一啖既味道同口感都一樣🤩——————————雞泡魚干🐡$58呢一個真係超級好食😋,燒得岩岩好,唔會太乾,又唔會濃,入口咬既每一啖都散發住濃濃既魚干味😍,用黎送啤酒真係絕配🤩—————————-津蠔🦪$18/隻用18蚊既價錢食到由日本真送既生蠔,如果唔係叫得太多野我一定會食多幾隻😁🤪新鮮、肥美,有淡淡海水味,配埋廚師既特製漿汁,真係諗起都想食😚😚😚——————————串燒🍢 (雞皮、雞腎、雞肝🐥$25/串,牛舌🐮$35/串)4款串燒中小編十分推介燒雞皮同牛舌,外脆內juicy 😋,超級推薦,牛舌既厚度真係切得岩岩好,燒完之後都完全唔會縮水,極之推介👍🏻燒雞皮既火侯都係燒得岩岩好,外脆內軟😙——————————壽司🍣 (三文魚🐟、八爪魚🐙 各$28)三文魚同八爪魚壽司,既刺身都好新鮮,加上微溫既手握壽司醋飯,食落完全唔會覺得膩☺️😗—————————-炸豬肉餃子🥟$
——————————-
縞池🐟$168

雞泡魚干🐡$58

津蠔🦪$18/隻

串燒🍢

(雞皮、雞腎、雞肝🐥$25/串,牛舌🐮$35/串)
——————————
壽司🍣 (三文魚🐟、八爪魚🐙 各$28)

炸豬肉餃子🥟$48

呢一碟好適合餃子控,除左外脆內juicy 之外,仲要一碟有6隻,性價比真係好高😎
豚肉生薑燒🍛$78

食完好多小食,炸物同魚生之後,再食返少少由洋蔥同豚肉炒埋既熱食,就令到成餐飯變得更完滿🥰🥰
菠蘿特飲🍹$48、Suntory生啤🍺$34

菠蘿特飲超級真材實料,每一啖都飲到好重既菠蘿味🍍,但係小編建議各位要係1個鐘內飲哂,因為如果超過1個鐘的話,溶冰後會溝淡左咁正既菠蘿味🙈
Suntory生啤就唔多介紹啦!一個字正😎滿左18歲,又唔洗揸車既朋友,就一定要飲👍🏻🤪
2021-03-29 34 瀏覽
📍漁正居酒屋最近係OpenRice 見到有新開既餐廳又好掛住日本既美食,就即興出去試下。估唔到係咁高質。一入到餐廳,已經覺得自己去左日本既居酒屋。一坐低職員就會放低醃製牛蒡配蘿蔔做前菜,跟住可以慢慢點餐😋😋😋 ➖➖ 📌七味燒魚翅 $68我地先叫左小食, 好有咬口👍🏻 用黎送啤酒一流➖➖ 📌燒雞肝串 $25/1串平時好怕係街邊食內臟唔乾淨,見到餐廳有就即刻叫黎試下,估唔到又係好食 ➖➖ 📌安康魚肝 $88魚肝配上小小辣油 夠晒嘢味➖➖ 📌 燒芝士年糕 $58鍾意食軟綿綿既你 一定會like 👍🏻 ➖➖ 📌日本縞鰺池魚薄切 $168之後就上左職員推介新開張期間既優惠!!!!刺身夠鮮味 再加上店員秘製醬汁,值得推介👍🏻👍🏻👍🏻➖➖ 📌剌身就揀左少少平時食開既試下赤貝,三文魚,八爪魚個人比較like 赤貝 夠哂鮮甜 咁爽口🤤🤤➖➖ 📌清酒煮蜆 $78食完刺生都覺得唔夠喉 我地再加左啲一品料理。清酒湯底 令到唔飲酒既男朋友都忍唔住飲左幾淡。➖➖ 📌 豚肉生薑燒 $78用左半肥瘦既豚肉 入口唔會覺得太油膩又唔會太乾。覺得太油仲有菜可以解膩👍🏻➖➖ 📌沃川黑醬油拉麵 $98最後我地仲加左一人一碗。拉
📍漁正居酒屋

📌七味燒魚翅 $68
我地先叫左小食, 好有咬口👍🏻 用黎送啤酒一流
📌燒雞肝串 $25/1串
📌安康魚肝 $88
魚肝配上小小辣油 夠晒嘢味
📌 燒芝士年糕 $58
鍾意食軟綿綿既你 一定會like 👍🏻
📌日本縞鰺池魚薄切 $168
📌
剌身就揀左少少平時食開既試下
赤貝,三文魚,八爪魚
個人比較like 赤貝 夠哂鮮甜 咁爽口🤤🤤
📌清酒煮蜆 $78
📌 豚肉生薑燒 $78
📌沃川黑醬油拉麵 $98
最後我地仲加左一人一碗。拉麵配上黑醬油 真係一流。
雖然我地冇飲酒 但係職員話比我地聽
喺新張期內 啤酒$68買一送一
仲有全單有7折 **咁好嘅優惠千其唔好錯過**

2021-03-23 46 瀏覽
.🐟 鮟康魚肝 $88口感似鵝肝,食落唔腥,醬汁鹹鹹地酸酸地幾開胃,呢個前菜好少餐廳有🦪 室津蠔 $18@呢個優惠價超抵,十幾蚊一隻咁大咁肥美嘅蠔食落唔算係creamy,係比較爽口嗰種🐟 縞鰺池魚 $168師傅刀工好好 每一片都係一樣咁薄,加埋秘制醋一齊食,更鮮甜🐟 七味燒魚翅 $68望落去好似雞泡魚乾,但食落就呢個香好多呢個用嚟佐酒一流丫🐚 清酒煮蜆 $78蜆肉粒粒都脹卜卜好肥美,而且又冇沙如果可以再重少少酒味就更好🍣 三文魚壽司 $28 三文魚子壽司 $68 牡丹蝦壽司 $78 北海道帆立貝壽司 $48
🐟 鮟康魚肝 $88
🦪 室津蠔 $18@
呢個優惠價超抵,十幾蚊一隻咁大咁肥美嘅蠔
食落唔算係creamy,係比較爽口嗰種
🐟 縞鰺池魚 $168
師傅刀工好好 每一片都係一樣咁薄,加埋秘制醋一齊食,更鮮甜
🐟 七味燒魚翅 $68
望落去好似雞泡魚乾,但食落就呢個香好多
呢個用嚟佐酒一流丫
🐚 清酒煮蜆 $78
蜆肉粒粒都脹卜卜好肥美,而且又冇沙
如果可以再重少少酒味就更好
🍣 三文魚壽司 $28 三文魚子壽司 $68
牡丹蝦壽司 $78 北海道帆立貝壽司 $48
2021-03-21 822 瀏覽
友人約我到佐敦呢間新開張居酒屋,嘆番餐正宗日式料理,進場見有唔少日本裝飾, 佈置舒適,播放着柔和日本音樂,令人感覺如置身在日本居酒屋中🏮。今次由友人發板,#前菜口感好爽脆,開胃菜。#酒盜芝士 第一次食😘,呢款用呑拿魚腸發酵醬料放在芝士上面,入口好濃味,感覺似味噌🤨,再夾埋芝士慢慢在口中溶化,配上啤酒,真係超爽😘。#刺身日本縞池魚薄切得透明,魚色澤均勻口感很爽脆,店員說最好點佢地附上嘅醋可提鮮,若不喜呷醋,點壽司豉油都可以,我地都選擇點了醋,真係食出池魚既鮮甜味同魚油既香味☺️。#芥辣八爪魚芥辣味唔算太重口味,八瓜魚很爽彈。#雞翼串 #鹽燒鯖魚燒到金黃色嘅雞/魚皮,香脆又嫩滑多肉汁😘。#炸雞軟骨炸到脆卜卜,超脆又有咬口。#日本枝豆用鹽洒上面,同樣係送酒佳品☺️。#壽司三文魚🍣、八瓜魚壽司都對辦。#串燒蕃茄豚肉串同埋蘆筍豚肉串調味火候剛剛好,用上番茄跟蘆筍可以減低肉嘅肥膩感。#沃川黑醬油拉麵配有2片日本叉燒,拉麵滑又彈口,份量剛剛好。#梅子茶漬飯梅子配上綠茶好有驚喜😍食物質數高不在話下,價錢又合理 ,店員服務到位細心,贊贊👍

今次由友人發板,
#前菜
口感好爽脆,開胃菜。
#酒盜芝士
#刺身
#芥辣八爪魚
芥辣味唔算太重口味,八瓜魚很爽彈。
#雞翼串 #鹽燒鯖魚
燒到金黃色嘅雞/魚皮,香脆又嫩滑多肉汁😘。
#炸雞軟骨
炸到脆卜卜,超脆又有咬口。
#日本枝豆
用鹽洒上面,同樣係送酒佳品☺️。
#壽司
三文魚🍣、八瓜魚壽司都對辦。
#串燒
蕃茄豚肉串同埋蘆筍豚肉串
調味火候剛剛好,用上番茄跟蘆筍可以減低肉嘅肥膩感。
#沃川黑醬油拉麵
配有2片日本叉燒,拉麵滑又彈口,份量剛剛好。
#梅子茶漬飯
梅子配上綠茶好有驚喜😍

食物質數高不在話下,價錢又合理 ,店員服務到位細心,贊贊👍
2021-03-20
2021-03-21 50 瀏覽
佐敦向來都有不少好餐廳,今次找到一間新開張的居酒屋,充滿著濃厚的日式氣息,不但裝潢沿用日式淡木色的風格,而且有傳統的挖洞榻榻米座位。對土地有限的香港來說,真是非常罕見,重點是這間居酒屋的食物真的非常高質!價錢相宜,是一間性價比高的餐廳。▪️前菜▪️ $20/1▫️🍹菠蘿特飲▫️ $48▪️🍷蘋果汁▪️ $48清新可口的飲品。▫️安康魚肝▫️ $88口感很嫩滑,味道香醇濃郁,而且它的營養價值很高,有清肝明目的作用,值得一試!▫️日本枝豆▫️ $38樸素無華的枝豆,用少許鹽巴點綴,是熟悉的居酒屋小吃。▪️🦪室津蠔▪️ $18/1這款蠔現在是優惠價,$18一隻。殼薄肉厚,非常肥美鮮甜,配少少檸檬汁更為清爽。這個價錢能夠吃到優質的蠔,真是非常划算。這個期間無論吃多少隻都是這個價錢,所以我們決定過段時間,都會特意來吃生蠔😚🤤▪️吞拿魚刺身拼盤▪️$238赤身的質感微微爽口,較有口感,有著香濃的吞拿魚味。中拖羅比赤身多點脂肪,口感較軟綿,帶出吞拿魚脂肪的香氣。大拖羅脂肪含量最高,溶在齒舌間,真係很新鮮,質量很好。這個刺身拼盤有價惠,只要$238。▫️三文魚壽司▫️ $28▪️北海道海膽壽司▪️ $178🍣壽司飯握的剛剛好,能夠很好地

▪️前菜▪️ $20/1

▫️🍹菠蘿特飲▫️ $48
▪️🍷蘋果汁▪️ $48
清新可口的飲品。

▫️安康魚肝▫️ $88

▫️日本枝豆▫️ $38
樸素無華的枝豆,用少許鹽巴點綴,是熟悉的居酒屋小吃。

▪️🦪室津蠔▪️ $18/1

▪️吞拿魚刺身拼盤▪️$238

▫️三文魚壽司▫️ $28
▪️北海道海膽壽司▪️ $178
🍣壽司飯握的剛剛好,能夠很好地黏在一起,又不會過實。三文魚很鮮甜,而海膽的色澤金黃,香甜肥美,很不錯。

▫️雞肝串▫️ $25
▪️雞皮串▪️ $25
▫️牛舌串▫️ $35
▪️冬菇串▪️ $18
▫️一口番薯串▫️ $18
我們還叫了一些經典的日式串燒。雞肝香口軟嫩;雞皮非常香脆;厚切的牛舌平衡了香嫩和爽脆,還有很多肉汁;冬菇和番薯都烤得恰到好處,很令人滿足。

▪️燒和牛小排▪️ $128
和牛小排用黑胡椒調味成香甜的味道,肉質嫩口多汁,味道口感很出色而且很划算。

▫️🥟炸豬肉餃子▫️ $48
吃了不少東西後都有少許飽,但這個烤餃子不但完全沒有烤物的油膩感,而且內餡選擇了豬肉和菜配合少許的調味,吃下非常清爽,也沒有負擔感,而且味道不會太濃也不會太清淡,剛剛好👍🏻

▪️🍜沃川黑醬油拉麵▪️$98
黑醬油拉麵的湯底由雞湯加入他們的醬油混合而成,甘醇不膩,麵條口感一咬即斷,而叉燒很厚切,真是香港少有😋

▫️燒芝士年糕▫️ $58
最後來個日式甜品作結😋燒芝士年糕外脆內軟糯,奶味香濃,甜度微甜。

意外發掘到一間高質的居酒屋,店員都很熱情有禮,很溫暖。而且他們現在進行新開張優惠,堂食除了部分已有優惠的食物外,全單7折,本身他們的食物價錢都合理,再加上7折優惠,真是很抵食。
  • 燒和牛小排
  • 吞拿魚刺身拼盤
  • 室津蠔
  • 烤豬肉餃子
2021-03-20 53 瀏覽
📍高質居酒屋 7.9/10係佐敦開咗間新嘅居酒屋,佢入邊佈置到真係日本居酒屋咁,仲播放日文歌曲,和風嘅佈置,仲有幾個特色座位要除鞋入去坐,好有feel ah🇯🇵佢新張優惠外賣自取六折堂食七折,依家好抵!仲有部份食物做緊優惠,蠔都係$18.1隻,好新鮮🥲🥲Order 左-日本縞鰺池魚刺身,用左特製酸汁,好鮮!(推)-蠔 好鮮 (推)-安康魚肝 好似食緊鵝肝咁,好好食(推)-海螺 都好鮮-旭川黑醬油拉麵-串燒-用餐🌾日子:環境都幾好坐,想感受下日本風可以試吓:)味道👅:8/10服務💁🏻‍♀️:8/10環境🌾:8/10消費:$300-400地點: 漁正居酒屋 (佐敦)
📍高質居酒屋 7.9/10

Order 左
-日本縞鰺池魚刺身,用左特製酸汁,好鮮!(推)
-蠔 好鮮 (推)
-安康魚肝 好似食緊鵝肝咁,好好食(推)
-海螺 都好鮮
-旭川黑醬油拉麵
-串燒
用餐🌾日子:環境都幾好坐,想感受下日本風可以試吓:)

味道👅:8/10
服務💁🏻‍♀️:8/10
環境🌾:8/10
消費:$300-400
地點: 漁正居酒屋 (佐敦)