2020-12-26 225 瀏覽
今日休假 於是把朋友捉出來陪在下一起吃日本餐😋大家都知道在下咀嚼 光是一個正常的午巿定食是滿足不了在下的現在還不是在下一條友吃於是在下決定開心點開心Share龍蝦🦞沙律$68下面灑上好多的蟹籽仔仔 下面理所當然就是龍蝦🦞沙律沒想到一口一口都能吃到蝦肉這對愛蝦的在下而言 可說是意想不到的驚喜 微咸的 龍蝦肉的彈牙感 蟹籽的粒粒爽爆當然要配上清酒一支在下選了易入口的鳥海山純米大吟釀 $240帶著濃濃的花香果香 一開瓶蓋就奔放出的味道順滑清純 百飲不厭🍶小吃繼續 炸白蝦仔 $88一上桌也同樣是炸香的蝦味 相信大家都能想像到那無法抗拒的蝦香看似不大碟 不過一隻一隻襯著酒吃下的時候卻沒想到真的好低食 炸香了的蝦仔仔更是清酒的絕配 讓人口和手一樣無法停止厚燒玉子 $58這一道普通又不簡單的小食 在下就是愛點因為它不只是蛋咁簡單適量的甜味 暖暖和柔軟的口感 散發著雞蛋的鮮味田樂豆腐 $48這也是一道炸的菜色 哈 就讓在下好好放縱一天把豆腐炸到金黃色後 上高沾了香濃的味噌吃下去一定要小心燙到舌頭因為裡面都是線綿滑滑的豆腐肉跟超脆的皮形成強烈對比除了味噌外 還能嚐到輕輕的焦味 真香室津生蠔🦪 $18雖然
今日休假 於是把朋友捉出來陪在下一起吃日本餐😋

還有還有 跟餐可以再加$8加飲料
在下要飲提子汁 😆🫒

這餐可真滿足 朋友吃到肚子都十個月大了 哈
感謝本日招待ごちそうさまでした🙏🏻
最後。。附送一張朋友點的照燒雞扒定食照片 🍗

大滿足
2020-12-26
2020-12-22 115 瀏覽
朋友生日,於是就揀咗呢間日式居酒屋試下!呢度格局都好似日本傳統居酒屋咁,牆身貼咗日本特色海報,靠牆有榻榻米,而且環境寬敞,好舒服好適合傾計。-▪️前菜係千切大根!一道非常傳統嘅日本前菜。有紅蘿蔔絲、大根絲、蒟蒻等,切得幼細,口感偏軟,味道清甜。-▪️活赤貝刺身採用原隻赤貝,店員話每日只會來貨幾條!確保新鮮。赤貝肉質爽厚,味道鮮甜,個人認為唔洗點豉油,就咁試佢嘅鮮味已夠!▪️依助木魚非常新鮮無雪味,師傅刀功十分好,每塊厚度適中帶清透,色澤均勻,肉質爽口,魚味濃郁,口感油脂香溢!仲會有豉油或者特調嘅魚醋配黎食,個人喜歡魚醋,更能配合品嚐到依助木魚嘅鮮甜,但唔會搶味。之後仲送咗碗用依助木魚所煮嘅魚湯,好鮮甜!▪️燒呑拿魚鮫好少食呑拿魚鮫,非常有驚喜!外面吞拿魚皮燒得脆口,入面啲魚肉魚味濃郁,油脂豐富又甘香,肉質嫩滑,肥美又豐富嘅膠質滋味,令人回味無窮!▪️雞泡魚干燒得好香口,口感煙韌,有油脂清香,點埋沙律醬食,送酒一流!▪️蟹籽沙律蟹籽份量幾多,加上蟹柳絲同青瓜絲,撈埋沙律醬,口感清爽又開胃。▪️稻庭烏冬稻庭烏冬口感順滑彈牙,湯頭夠清甜!▪️梅乃宿柚子清酒採用日本天然新鮮柚子原汁同精華,再加入梅乃宿嘅日本清

朋友生日,於是就揀咗呢間日式居酒屋試下!

▪️前菜
係千切大根!一道非常傳統嘅日本前菜。
有紅蘿蔔絲、大根絲、蒟蒻等,切得幼細,口感偏軟,味道清甜。

▪️活赤貝刺身
▪️依助木魚
非常新鮮無雪味,
之後仲送咗碗用依助木魚所煮嘅魚湯,好鮮甜!

▪️燒呑拿魚鮫
好少食呑拿魚鮫,非常有驚喜!

▪️雞泡魚干
燒得好香口,口感煙韌,有油脂清香,點埋沙律醬食,送酒一流!

▪️蟹籽沙律

▪️稻庭烏冬
稻庭烏冬口感順滑彈牙,湯頭夠清甜!

▪️梅乃宿柚子清酒
採用日本天然新鮮柚子原汁同精華,再加入梅乃宿嘅日本清酒調製而成,一打開有清香嘅柚子香氣,飲落果味豐富,非常易入口,啱唒女生飲!

串燒篇
👉🏻燒雞翼串:雞皮焦脆,燒得不錯,肉質嫩滑,幾鎖汁,夠唒juicy。

👉🏻蕃茄豚肉卷串
蕃茄燒得Juicy,咬落爆汁,加上濃郁豚肉嘅油香,好惹味!。
👉🏻雞腎串:非常爽口, 比想像中好食!
👉🏻雞肝串:好有驚喜,甘香又焦脆,入口即溶。
👉🏻雞皮串 : 燒得好香又脆口
👉🏻牛舌串:厚切度剛好,燒嘅火喉控制得好好,非常鎖汁,有嚼勁!

👉🏻日本青椒仔串
燒完都仲keep到青翠色,青椒味濃,唔會燒到好乾又不太油膩,口感帶點柔軟。

好中意呢D日式和風小店,店員都好nice,富人情味,而且所有食材都好新鮮。
依家無得去旅行,好掛住日本菜的味道,黎呢間新開嘅居酒屋止止癮都不錯呢!
2020-12-15 94 瀏覽
一段時間無食過日本菜,今次來到佐敦,搵左間新開日式料理。聽到日文打招呼,再還加上和風設計,覺得去左日本,服務員好有親切感。咦,原來榻榻凳坐添。望望餐牌, 見到款式都好多選擇 。開心之下 我哋揀咗唔少野食。2人串燒自選套餐抵食加送兩杯野飲添,共有十串, 大蔥雞柳, 番茄豚肉捲, 洋蔥, 雞軟骨, 一口蕃薯等等,各樣燒得恰到好處,咬落去仍品味道食物的原有汁液。個人喜歡大蔥雞柳,洋蔥,鮮甜, 雞柳夠曬香滑,雞軟骨夠脆。蟹子沙律,粒粒橙紅色蟹仔擺入口,感覺清脆可口。安康魚肝,和鵝肝感覺相似,軟綿綿,個人比較魚肝。苦瓜炒豚肉,和平時食既唔同,賣相見心思,面上有蛋花,而且還有木耳,味道變得豐富左好多,夠曬滋味。雞泡魚乾和鹽燒靖魚份量多,燒得挺香 肉質保鎖住汁。室津蠔開業好抵食,賣相高檔,六角形碟,面上點綴蔥絲 平時唔好既都覺得這裡的蠔鮮味可口,肥美。沃川黑醬油拉麵最後送上的拉麵,份量剛好,叉燒大大塊,軟得來但有口感整體而言,環境舒適,服務好,食材鮮,食物美味,滿足的一餐。
一段時間無食過日本菜,今次來到佐敦,搵左間新開日式料理。

2人串燒自選套餐

蟹子沙律,粒粒橙紅色蟹仔擺入口,感覺清脆可口。

安康魚肝,和鵝肝感覺相似,軟綿綿,個人比較魚肝。

雞泡魚乾和鹽燒靖魚
份量多,燒得挺香 肉質保鎖住汁。

沃川黑醬油拉麵

最後送上的拉麵,份量剛好,叉燒大大塊,軟得來但有口感

整體而言,環境舒適,服務好,食材鮮,食物美味,滿足的一餐。

2020-12-14 823 瀏覽
是晚到果欄濕平不少水果,尋找歇腳點吃個晚餐,發現新開的居酒屋,就不妨試試新意。居酒屋面積不算大,沒有華麗裝修,只有平實擺設,原木風格的家具:木色的枱面,木色的坐椅,牆身貼滿美食特寫和特色的漁味海報,靠牆的一邊是榻榻米,整體以日式傳統風格為導向,加配箏曲與民謠吉他的融合新意的音樂,營造出暖暖的温馨感。一入店老闆熱誠作推介,也許細小的店子,親切的服務,正是拉近與顧客的交流距離。素知居酒屋一向著重不時不吃,每季的菜式加以變化,令食客品嚐最新鮮的時令食材。沖繩啤酒$10啤酒正做優惠,非常抵飲,所以我們先來乾一杯,啤酒屬於發泡酒,入口冰涼就像剛出爐的新鮮,口味清淡甘甜。日本沖繩啤酒相對沒有一般啤酒的苦澀味,而且酒精成份稍微偏低,很吸引女性的喜愛!酒盜芝士 $68搭配啤酒的是酒盜芝士 ,在香港的日式餐廳較為少見。芝士上面是吞拿魚的內臟漬物,用魚內臟、魚腸加鹽醃制而成的食品,鹹香的口味配上 cream cheese 拼湊出獨特的風味,令人不自覺的暢飲多兩杯啤酒。蟹籽沙律$48開胃前菜少不了的蟹籽沙律,蟹籽蟹柳絲青瓜絲菜絲混上甜甜酸酸的沙律醬,清爽甘甜。室津生蠔$18現時做特價,正是當造期,生蠔長得肥

沖繩啤酒$10

酒盜芝士 $68

蟹籽沙律$48

室津生蠔$18
現時做特價,正是當造期,生蠔長得肥美,殼薄而肉大,肉質鮮嫩,入口啖啖肉且無渣,口感爽脆,鮮香的海水味與蠔肉的鮮甜味非常突出。

縞池刺身$168
吃得出來魚來貨非常新鮮,肉質鮮嫩,脂厚油香,入口魚油甘香細膩,薄薄片片肉清透的魚肉刺身能帶出池魚令人齒頰留香的油分,蘸上魚醋更能提鮮及增加清爽的味道。

安康魚肝$88
誠意推薦的時令菜式,安康魚長着一張“鬼臉”,但絕對渾身是寶。魚肝嫩滑度比鵝肝更甚。安康魚肝比鵝肝更讓人放心一點,鵝肝大多被填餵催大的,安康魚自然生長形成的碩大魚肝,且營養豐富 ,朋友是第一次見識,已非常欣賞,而我則是早早愛上。它入口無比嫩滑鮮美,既滿足胃口又可保健身體,一舉兩得。

北海道海膽壽司$178、油甘魚壽司$58
海膽色澤金黃,薄薄的紫菜捲著飯團再放上澎湃的新鮮海膽,每一塊都又大又長,肉質肥美味道甜而不俗,帶有獨特清香,令人著迷的味道。油甘魚壽司則肉質甘甜,每一口都滲透著豐富油脂,享受入口即溶感官。

苦瓜炒豚肉$98
日本苦瓜入口微微的苦味配上豚肉的鹹甜,苦瓜爽脆的口感搭配軟嫩又煎香豆腐和微炒焦香的蛋,配上木魚絲,惹味好食,苦瓜切得薄片,感覺容易入口。

牛舌、雞皮、雞肝串燒
來到居酒屋吃串燒,厚切牛舌丶雞皮丶雞肝等都是必點的菜式,也是佐酒的良品。牛舌厚切,燒得火喉剛剛好,肉汁封存完整,肉質相當鬆化!雞皮脆過薯片,香口不油膩。雞肝味道濃郁,串燒更多添一分烤香氣味。鹽焗銀杏,較為少見,簡單鹽烤,清香好吃。

沃川黑醬油拉麵$98
雞湯加入秘製醬油調味,熬煮成烏黑焦糖色的湯底。湯底充滿鹹香同甘醇,而且最大特點是完全不膩,拉麵的麵質偏彈牙,咬感很好,有著隱若飄散著一股肉香味。

想不到在佐敦區有一間食物質素上佳的居酒屋,今晚暢飲而歸,捧腹而回,夜晚能有如此享受,開懷暢談,人生樂事。
  • 酒盜芝士
  • 縞池刺身
  • 安康魚肝
  • 北海道海膽壽司
  • 苦瓜炒豚肉
2020-12-10 536 瀏覽
漁正居酒屋@佐敦限聚令前最後一戰💥此時不出 更待何時🔥所以今日決定好食一番🔥新開所以裝修都好靚 好有日式風味入到去未坐低就叫杯生啤啤啤先再叫個日本枝豆咬住先居酒屋🏮就係要爽一爽見到店主推介🦪日本室津蠔🦪 ($18隻)日本蠔可以做到呢個價點可以吾試室津蠔係日本蠔界皇者蠔肉飽滿肥美 蠔味彭湃微微的海水加上蠔的鮮甜 海洋的味道冬天最為時令吞拿魚三點刺身拼赤貝刺身吞拿魚三點刺身分赤身、中拖羅及大拖羅($238)🐟由赤身食起 脂肪較少 但魚味濃郁肉質較有口感🐟中拖羅脂肪同魚肉比例50/50 食落好似雪糕咁🐟大拖羅 脂肪完勝魚肉 入口即溶 食完真係番吾到轉頭🐚赤貝刺身🐚非常鮮甜 而且係高級貨 特別大隻同鮮味出面好多活赤貝都少左份after taste 但佢有🍢串燒拼盤🍢($98)選5款串燒加一杯啤酒或汽水牛舌、雞皮、雞腎、京蔥再加蕃茄豚肉燒得好香口 而且係高質價🐡燒雞泡魚干🐡燒得好香又不失果份煙韌食落仲有少少甜吾會硬到咬崩牙必叫🥟炸豬肉餃子🥟炸得香脆可口配上柚子醋係一流搞到我心思思想去一田買番皮柚子醋🍜沃川黑醬油拉麵🍜食道日本最後都想要碗湯麵黎暖番個胃濃而不膩的醬油湯很好的作結
漁正居酒屋@佐敦

入到去未坐低就叫杯生啤啤啤先
再叫個日本枝豆咬住先
居酒屋🏮就係要爽一爽

見到店主推介
🦪日本室津蠔🦪 ($18隻)
日本蠔可以做到呢個價點可以吾試
室津蠔係日本蠔界皇者
蠔肉飽滿肥美 蠔味彭湃
微微的海水加上蠔的鮮甜 海洋的味道
冬天最為時令

吞拿魚三點刺身拼赤貝刺身
吞拿魚三點刺身分赤身、中拖羅及大拖羅($238)
🐟由赤身食起
脂肪完勝魚肉 入口即溶 食完真係番吾到轉頭
🐚赤貝刺身🐚
非常鮮甜 而且係高級貨 特別大隻同鮮味
出面好多活赤貝都少左份after taste 但佢有

🍢串燒拼盤🍢($98)
選5款串燒加一杯啤酒或汽水
牛舌、雞皮、雞腎、京蔥再加蕃茄豚肉
燒得好香口 而且係高質價

• 燒雞泡魚干
  • 炸豬肉餃子
  • 室津蠔
  • 串燒拼盤
好食 好食 好食‼️‼️ 重要野要講3次 又抵食又好食既居酒屋真係賣少見少 今日係佐敦 就揾到呢間新開張既居酒屋🇯🇵仲有傳統居酒屋既挖洞座位 加上佈置 背景音樂係藝妓既歌 店員老闆親切細心既招呼 到上菜既次序節奏 所有野都真係令你好似去左日本居酒屋既感覺😭同平時去居酒屋一樣 一坐低當然有前菜同叫飲品先 今日既前菜係千切大根☺️ 一道非常傳統既日本家庭前菜 用上紅蘿蔔絲 大根絲 蒟蒻同豆皮製作而成😛 甜甜的好開胃👍🏻 去居酒屋又點可以唔飲生啤?宜家新張期間$68一大杯Suntory生啤仲要買1送1 好冰凍好正丫🍻 接住落泥等我逐一介紹我地食左既野啦👅前菜:1. 蒜頭漬🧄 平時好少跨越到心理關口成粒蒜頭食既我都覺得好正🤩 一直都知道食蒜頭其實對身體好 不過因為個種辛辣口感入唔到口 呢個蒜頭漬完全無個種辣味 口感好爽脆 仲帶有味噌味醂既甜味 好值得試😛2. 酒盜芝士 老闆推介試既果然名不虛傳😆 係芝士上放上呑拿魚等內藏發酵而成既醬料 入口第一下好濃味 之後芝士係口中溶化 再飲啖生啤 真係超夾😍3. 鮟鱇魚肝 口感好細嫩 本來已經好鮮甜 加上少少醋 份外甜美🤤4. 雪花石蠔 開業優惠$18 一隻咋😱

前菜:

4. 雪花石蠔 開業優惠$18 一隻咋😱 比平時食既法國蠔 呢隻蠔味更加濃一點 好抵食👅👅

刺身壽司
1. 日本縞鰺池魚薄切 又係開業優惠 只需$168🤩 薄切池魚透明 色澤均勻 口感爽脆😋 可以揀沾佢地既醋或壽司豉油 我地都覺得點醋更能帶出池魚既鮮甜味同魚油既香味🤤👍🏻
日本縞鰺池魚薄切

2. 北海道海膽壽司🍣 海膽 好 鮮 甜👅大大片橘紅色既海膽味道好濃 加上少少即磨wasabi 真係好正😍

串燒
1. 牛舌 必食推介 $35可以食到咁好食咁高質既牛舌真係好幸福🥰 好厚有口感 調味火候都滿分💯
2. 雞全翼 金黃色香脆既雞皮下係嫩滑多汁既雞翼 燒得又係岩岩好好正😋
3. 雞皮 唔駛講 加少少檸檬汁 送啤酒 一流🍻
4. 鮮雞腎 一樣係送酒佳品👍🏻

一品料理
1. 田樂豆腐 係炸豆腐上加上麵豉醬 風味獨特 豆腐香脆內嫩滑 好有驚喜😍
田樂豆腐

2. 沖繩苦瓜炒豚肉 真心好似番左沖繩食咁 雞蛋超滑 苦瓜回甘 仲有豚肉同豆皮 好惹味好正宗🤤
沖繩苦瓜炒豚肉

總括而言 呢間居酒屋真係好有驚喜 食物味道一流 價錢合理 服務貼心 真係可以帶比人番左日本既感覺🌟
日本縞鰺池魚薄切
  • 沖繩苦瓜炒豚肉