最近相約朋友來到這家距離佐敦站只有一分鐘的漁正居酒屋。環境跟日本的居酒屋非常相似,相比之下,這家居酒屋比一般居酒屋寬躺,還有提供榻榻米座位,十分舒適!現使用openrice訂坐更有八折優惠(室津蠔除外)~·前菜 $20/位枝豆夠熱而且脆口,是一道非常開胃的前菜/下酒菜!·室津蠔 $18/隻這款蠔正在做限時優惠,蠔殼細小肉卻相當豐滿,入口夠creamy,配合蠔面上的酸汁,加上淡淡的海水味,味道更獨特!·酒盜芝士 $68「酒盜」意指這道菜的下酒程度讓人以為酒被偷走了~一開始食會因為過鹹和口感獨特的海參腸鹽漬覺得難以接受,但只要配合啤酒/sake/甜飲一起進食,就可以中和鹹味,甚至會愛上這道菜呢~·北寄貝刺身 $280呈深紫色的鮮北寄貝比較少見,所以見到一定要試下!肉厚而且爽脆,口感豐富,味道鮮甜,好有驚喜👍🏻———·三文魚刺身 $48四件價錢,油脂分布平均且豐富,夠厚切而且鮮味濃郁!———·八爪魚刺身 $48四件價錢,口感比其他刺身清脆彈牙,好有嚼勁,不會過韌。清淡的味道配上wasabi,入口更惹味!·蒲燒鰻魚飯 $98鰻魚的份量比想像中多而且燒得惹味,香濃的鰻魚汁與白飯融合,白飯夠鬆軟。

·前菜 $20/位
枝豆夠熱而且脆口,是一道非常開胃的前菜/下酒菜!
前菜

·室津蠔 $18/隻

·酒盜芝士 $68
酒盜芝士

·北寄貝刺身 $280
·三文魚刺身 $48
四件價錢,油脂分布平均且豐富,夠厚切而且鮮味濃郁!
·八爪魚刺身 $48

·蒲燒鰻魚飯 $98

·番茄豚肉卷串 $28
大粒車厘茄被油香滿滿的豚肉片包裹著,一口咬下去有爆汁效果之外亦不會很膩口!

·燒雞皮餃子2串 $58
用表面香脆的雞皮包裹著豬肉餡,口感好有層次,裡面的豬肉餡索盡精華,很適合做下酒菜呢~
·牛舌串 $35
非常厚切,有一塊牛舌和兩件粒狀牛舌,表面淋上袐製醬汁,口感軟嫩有咬口。
·骨付豬肉腸 $18
豬絞肉付在雞脾骨上,食用時很方便,豬肉腸表面燒至金黃色,做到外脆內軟的效果,小朋友會很喜歡!

·七味魚翅燒 $68
日本著名的佐酒小菜,加上七味粉和沙律醬更美味可口,配啤酒效果更佳!

·清酒煮蜆 $78
食了這麼多惹味美食,是時候要食一道清淡小菜中和一下。蜆好大粒,淡淡肉!完全沒有沙,加上淡淡的清酒香,另蜆的鮮味更突出~

·菠蘿特飲 $48
·梨汁 $48
菠蘿特飲味道清新,不會過甜。梨汁內有粒粒梨肉好爽口。兩杯凍飲都非常適合解膩!
特飲

#𝙛𝙚𝙞𝙜𝙡𝙤𝙧_𝙚𝙖𝙩
📍 漁正居酒屋 (佐敦)
佐敦庇利金街42號金陵大廈地舖
2021-07-12
前菜
酒盜芝士
  • 串燒
  • 清酒煮蜆
2021-07-14 36 瀏覽
唉呀... 疫情期間好想去旅行又去唔到,唯有去住居酒屋食日本野止下渴先啦😆今次見到位於佐敦有間特式居酒屋,入到去店員比我地坐係塌塌米嘅卡位,店內亦有好多日式裝修,真係似去左轉日本咁😁首先坐低已經比左兩碟前菜我地食住先,雖則係前菜,但一啲都唔hea你,可以就咁拎黎送飯都得👍🏻去得居酒屋當然就唔少得食魚生啦,我地就點左象拔蚌、三文魚、油甘魚、八爪魚刺身😋象拔蚌爽口滑溜又夠鮮甜,其他刺身亦唔輸蝕,有清甜甘香嘅魚味,其實鮮同腥只係一線之差,而佢地就做到係鮮味特出😍正呀。室津蠔相信食蠔嘅朋友都知道蠔都有分好多種味道及口感,亦呢個無論海水味、蠔味、口感質地都做到平均嘅效果,正正就啱哂我口味😋乜都想要嘅我太貪心了,哈哈。日式炸雞,外脆內嫩炸粉亦唔厚,食落仲有肉汁添。除左刺身,唔太夠喉再點多個三文魚魚生飯,粒粒三文魚配飯👍🏻最後點左蒜頭漬、芥辣八爪魚,同埋牛舌串、雞皮串、鴨心串、雞泡魚干、一口蕃薯串送酒🍻 絕配!係呢個咁舒服嘅環境底下真係食到唔想走呀😍
室津蠔
日式炸雞,外脆內嫩炸粉亦唔厚,食落仲有肉汁添。
除左刺身,唔太夠喉再點多個三文魚魚生飯,粒粒三文魚配飯👍🏻
係呢個咁舒服嘅環境底下真係食到唔想走呀😍
2021-07-13 67 瀏覽
之前經過見到呢間日本居酒屋有七折優惠已經諗住搵日試吓,天氣咁熱特別想食日本菜於是就去咗。呢度嘅裝修風格真係好似去咗日本居酒屋咁,我哋被安排坐卡廂座位,非常舒適。前菜我哋叫咗室津蠔、安康魚肝、龍蝦沙律同兩款壽司。魚肝唔係咁多地方有得食,食落口感幼滑軟綿,味道鮮香。龍蝦沙律啖啖龍蝦肉,味道鮮甜,食完特別開胃。壽司都做得唔錯,用料新鮮,壽司飯嘅黏度都剛好。室津蠔做緊優惠$18隻,呢種蠔金屬味較重,係我鍾意嘅味道,食完滿口蠔嘅鮮味令人好想再食!刺身我哋揀咗吞拿魚刺身三點盛,分別有赤身、中腩、大腩各兩片,刺身大大片,色澤鮮明夠新鮮,拖羅油脂分布平均,入口即溶,係好幸福嘅味道呀~串燒我哋叫咗骨付豬肉腸、牛舌串、柚子鹽燒白鱔同燒雞皮餃子,食得出係即叫即燒嘅,特別鍾意牛舌同燒鱔,口感夠爽彈,有肉香又夠Juicy。而燒雞皮餃子都值得一試,第一次食用雞皮包住嘅餃子,邪惡得嚟別有一番滋味,送啤酒一流!炸物我哋點左雜錦天婦羅,天婦羅香脆多汁,配嘅醬汁仲係熱嘅,睇得出呢間小店嘅心思,最特別係配左天婦羅粟米,將新鮮嘅粟米起一片片再炸,第一次食咁樣嘅造法,香脆嘅口感同清甜嘅味道好夾。最後就點埋碗沃川黑醬油拉麵作結,

前菜我哋叫咗室津蠔、安康魚肝、龍蝦沙律同兩款壽司

吞拿魚刺身三點盛

雜錦天婦羅

最後就點埋碗沃川黑醬油拉麵作結,湯頭係比較清嘅一種,味道清甜唔會好似豬骨湯麵咁膩,麵嘅質地都唔錯,我哋兩個share 埋碗麵就好滿足啦。
沃川黑醬油拉麵

平日嘅晚上呢間餐廳都算多人,建議大家記得提早訂位。趁仲有七折優惠,快啲去試吓啦!
2021-07-07
吞拿魚刺身三點盛
雜錦天婦羅
沃川黑醬油拉麵
2021-07-12 29 瀏覽
收工之後真係想飲番杯,鬆一鬆,今次就黎到佐敦一間日式居酒屋餐廳💓田樂豆腐 $48鋪咗芝士喺面嘅煎豆腐,外表好似一嚿芝士磚咁,豆腐煎得啱啱好,唔會整到好老,加埋芝士味道就更豐富。燒雞皮餃子 $58我本身唔食雞皮,但見到佢用雞皮做餃子皮好似幾得意咁,但一定要趁熱食,趁佢煎到外皮好香脆嘅時候食,如果唔係放到淋左就會好油!呢款都屬於值得一試嘅串燒!雞泡魚干 $58外表有啲似燒魷魚乾,不過味道唔一樣,雞泡魚乾唔會有種死鹹嘅味,而且燒到外表香脆,入面好煙韌,點埋日式蛋黃醬食,真係會一條又一條係咁食,一邊飲酒一邊食就最啱🤣芥辣八爪魚 $48墨作螢火魷魚 $88呢兩款小食我比較鐘意芥辣八爪魚,鍾意芥辣少少攻鼻又刺激味蕾嘅味道🤣螢光魷魚對我同男朋友來講就有啲鹹,而且呢款小食對我哋來講比較新鮮,可能唔係太食得慣。室律蠔 (一隻)特價:18平時最怕食蠔會有陣腥味,但呢隻完全唔腥,味道好鮮甜加上少少海水味同帶有微微酸味既醬汁,好易入口。三文魚刺身 $48八爪魚刺身 $48油甘魚刺身 $88三款刺身都好出色,個人最鐘意係三文魚刺身,每塊都切得好厚身,肉質鮮美🤤裝潢相當有feel既日本居酒屋,真係有種去左日本既感

田樂豆腐 $48

室律蠔 (一隻)特價:18

三文魚刺身 $48
八爪魚刺身 $48
油甘魚刺身 $88

裝潢相當有feel既日本居酒屋,真係有種去左日本既感覺🤤而家仲有新張七折優惠,咁耐無去日本,都可以喺漁正食番餐,感受下日本居酒屋既氣氛💓
  • 室津蠔
  • 雞泡魚乾
-前菜一坐低店員就會送上枝豆同綠茶🍵,等你可以肚餓個陣頂一頂肚先🤪。-室津蠔🦪室津蠔咁啱做緊優惠$18就有一隻咁梗係要試下啦🤪。雖然平但質素都唔差㗎😙,2隻都幾肥美,而且味道鮮甜冇咩腥味👍🏻。-龍蝦沙律🦞食落去真係食到一粒粒嘅龍蝦肉架🤩。龍蝦肉鮮甜彈牙🦞,再加埋蟹籽,令到成個囗感食落去更加豐富😋。-北寄貝平時食刺身都好少會叫北寄貝😎,今次試咗又唔錯喎😚。食落去幾鮮甜😝,如果怕腥味的可以加上少少檸檬汁🍋,味道會再fresh d。-七味燒魚翅🐡味道同口感都有啲似雞泡魚乾咁甜甜地鹹喊地😙。囗感煙銀香口😋,配埋沙律醬好快食完一條又一條🤣。個人建議可以趁熱食🔥,熱辣辣更加有風味👍🏻。-雞翼串🐣店家好貼心咁用錫紙包住雞翼尖的位🥰,咁就唔驚整污糟隻手啦👸。雞翼熟得岩岩好😚,雞皮微脆得黎又保留到雞翼嘅肉汁👍🏻,唔會乾爭爭。-炸墨魚咀🐙口感比平時食開嘅更加煙韌😙,而且炸粉同油唔多😌,成碟好快俾我哋KO咗🤣。-燒雞皮餃子🥟第一次食呢個菜式🤔,估唔到幾有驚喜😲。脆口嘅雞皮包住餃子餡😙,囗感幾特別而且唔會食到平時雞皮嘅油膩感👍🏻。-三文魚壽司🍣左口魚裙邊壽司($58) 2款壽司都油脂分布都好平均🤤,食落去幾新

-前菜

-雞翼串🐣

-炸墨魚咀🐙

-燒雞皮餃子🥟

-三文魚壽司🍣
左口魚裙邊壽司($58)
2款壽司都油脂分布都好平均🤤,食落去幾新鮮同肥美🤓。但我個人就私心左口魚裙邊多d啦😜。

-溏心鵪鶉蛋串🥚
煙煙韌韌,岩岩好一啖一粒😛。

-日本青椒仔串🫑
食落去有少少辣🌶,咁岩可以解下滯😝。

-一口番薯串🍠
甜甜地,有d似donki個隻即食紫薯的升級版🔝。燒到有啲脆身的表皮代替左平時即食嗰種濕漉漉嘅感覺🤪。

-沖繩苦瓜炒豚肉🐷
本身自己唔食苦瓜😅,但試咗一舊發現苦味冇平時個d咁重😙。但我都係留番比朋友食啦haha🤣,豚肉同蛋就我嘅😎。

-稻庭烏冬🍜
最後食番個烏冬暖下個胃☺️,順便清下串燒的油膩感😎。清清地嘅海帶湯加上少少配料作為總結都真係唔錯架😙。

-開胃菠蘿汁🍍
飲落去味道幾自然😚,唔會係好假嘅糖水味👍🏻。而且唔會太甜😙,食串燒食到有啲滯嗰陣,飲一啖又真係幾開胃😌。不過建議大家可以叫少冰😉,如果唔係好似我咁飲得好慢就會溝淡咗杯飲品😅。

-果肉提子汁🍇
朋友楝咗提子汁👯‍♀️,飲落去比菠蘿汁甜d😙,適合鍾意飲甜嘢嘅你地😜。而且飲嗰陣真係會食到一粒粒的提子肉🤩,一路飲一路可以咬下都幾正😍。

✨餐廳有全部間隔幾高身私人空間十足😏,完全見唔到隔離😎,但見到對面🤣。仲有一啲榻榻米嘅卡位🇯🇵,等你可以感受下日本風情。

✨餐廳而家做緊新張抗疫優惠🥳,堂食仲有七折🤩,絕對係性價比十足呀🎉。
新開日本和風餐廳仲要有榻榻米坐預早book位而家堂張期內堂食仲有七折不過就要比現金唔算特別貴但係一開始搵間餐廳會行咗去彌敦道出邊其實間舖頭喺後邊所以呢個係要留意😅😅😅店員服務態度非常之好一唔夠水就有人過嚟👍🏻👍🏻👍🏻唔使提好過去尖沙咀啲舖頭好多星期六都大排長龍真係可以試吓啲大區附近嘅小店唔使咁辛苦同咁迫
紅木鯛刺身
  • 刺身
2021-07-03 28 瀏覽
咁啱路過小店,見到堂食七折,即管試下😛點知又幾好味喎😲😲😲刺身好新鮮😋串燒燒得剛剛好,唔會又乾又柴,好入味🤩西京燒銀雪魚好滑,個汁調得剛好😌下次會再食👍🏻
咁啱路過小店,見到堂食七折,即管試下😛點知又幾好味喎😲😲😲

下次會再食👍🏻
2021-06-27 52 瀏覽
因為之前見到其他foodie去呢間影嘅餐具十分靚,早排經過就入左去試一試啦!呢間舖唔似新裝修,不過又係咁貼住新張優惠7折,我諗可能係頂左之前間舖(?)同行友人點菜時專注喺「本日推介」,唔喺普通menu叫,估唔到叫到嘅非常有驚喜!系撚鯛,原來即係紅衫魚!原來佢有個咁東洋嘅名我都唔知⋯(◐‿◑)刺身經火炙過有獨特嘅香味,蘸 少少酸味刺身汁好好食!我超級鍾意食魚,呢條系撚鯛一絲腥味都無,而且刺身無筋位,切得非常好!室津產的生蠔被譽為是兵庫縣的特產,肉質鮮嫩,咬落肉身脆口但超甘甜,蠔刺身果日只係$18.00一隻,好抵食,日式生蠔+柚子醬配蔥係最好嘅配搭!北海道馬糞海膽顏色唔算金黃,但夠飽滿,食落鮮甜漿口,唯獨紫菜唔夠脆(´・_・`)牛舌&雞皮串賣相一般,睇落有啲似放題質素,不過食物味道是ok的!牛舌易咬無渣,我唔食雞皮的,不過同行友人話雞皮喺香港食話嚟講都算好食~至於個燒鱔就無泥味,鱔皮燒到好香脆,不過可能夏天鱔唔夠肥仔,無左陣油香!壽司就不再介紹,因為我覺得壽司麻麻⋯甚至三文魚籽壽司有陣怪味,果種怪唔係只腥,係膠膠地酸酸地咁,其餘壽司都非常非常普通,食完刺物再食呢個會好掃興,甚至我覺得叫
因為之前見到其他foodie去呢間影嘅餐具十分靚,
早排經過就入左去試一試啦!
呢間舖唔似新裝修,不過又係咁貼住新張優惠7折,
我諗可能係頂左之前間舖(?)

同行友人點菜時專注喺「本日推介」,唔喺普通menu叫,
估唔到叫到嘅非常有驚喜!

系撚鯛,原來即係紅衫魚!
原來佢有個咁東洋嘅名我都唔知⋯(◐‿◑)
刺身經火炙過有獨特嘅香味,
蘸 少少酸味刺身汁好好食!
我超級鍾意食魚,呢條系撚鯛一絲腥味都無,
而且刺身無筋位,切得非常好!

室津產的生蠔被譽為是兵庫縣的特產,
肉質鮮嫩,咬落肉身脆口但超甘甜,
刺身果日只係$18.00一隻,好抵食,
日式生蠔+柚子醬配蔥係最好嘅配搭!

北海道馬糞海膽顏色唔算金黃,但夠飽滿,
食落鮮甜漿口,唯獨紫菜唔夠脆(´・_・`)

牛舌&雞皮串賣相一般,睇落有啲似放題質素,
不過食物味道是ok的!
牛舌易咬無渣,我唔食雞皮的,
不過同行友人話雞皮喺香港食話嚟講都算好食~
至於個燒鱔就無泥味,鱔皮燒到好香脆,
不過可能夏天鱔唔夠肥仔,無左陣油香!

壽司就不再介紹,因為我覺得壽司麻麻⋯
甚至三文魚籽壽司有陣怪味,
果種怪唔係只腥,係膠膠地酸酸地咁,
其餘壽司都非常非常普通,食完刺物再食呢個會好掃興,
甚至我覺得叫個白飯可能重好食!

居酒屋新張期間做緊7折,價錢算好抵食,
而且佢餐具好靚!
我係睇到一位foodie影嘅相見到所以先去~
不過佢嘅刺身全部有冰墊底,
我影相太慢,搞到中段已冰水浸刺身
系撚鯛
系撚鯛
2021-05-29 67 瀏覽
漁正居酒屋🏮食完成餐飯 覺得最正嘅就係佢個日本池魚刺身!!!味道清甜有驚喜😍😍😍 重點係佢而家做緊優惠價$ 168食完想再三回味下的話 encore都唔會肉赤😋😋😋 極力推薦呀 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!其他食物反而唔係超級特別 所以我會推薦大家行街行到攰的時候 或者想同朋友聚下吹下水 來哩到飲住sake 食佢個池魚刺身 so chill~~~(哩個真心好食同抵食 出面omakase食哩種質素係好貴!)
2021-04-14
2021-05-26 1029 瀏覽
今次朋友帶路黎佐敦一間小店,宜家有7折優惠都幾抵下。入到去既感覺好似真係去左日本既居酒屋咁,部分位置更可除鞋後坐係小卡廂內,下次真要早d book呢 d位。酸蘿蔔口感紮實,爽脆酸甜,一流既開胃前菜。刺身分別有三文魚、油甘魚及八爪魚。三款刺身都好出色,特別係油甘魚,脂肪分佈平均,肉質好甘甜,魚味濃郁。室津蠔$18一隻兵庫縣室津蠔,性價比極高,味道都相當鮮甜,可惜叫左好多野食,如果唔係都會叫多一兩隻。串燒由左邊數起分別有雞肝、雞軟骨、牛舌、白鱔、雞皮、雞皮餃子。無論調味定生熟的程度,都做得唔錯,特別係白鱔燒得岩岩好,肉質肥美,入口香濃,值得推介。燒吞拿魚鮫呢個真係好好食,吞拿魚鮫油香十足、肉質嫩滑。要用鹽燒先帶到個香味出黎,配合少少酸汁,送酒一流。野菜天婦羅拼盤簡單的食物愈難做得好,譬如天婦羅,點炸到外脆內嫩係一種技巧。冬菇炸得好好,炸粉唔會太厚,保持到冬菇的香。粟米同樣出色,而且可以一口咁食晒。牛肉生薑燒牛肉配合薑及少許洋蔥,幾惹味,味道唔錯。黑醬油叉燒拉麵湯底當然未必能與傳統拉麵店相比,味道比較清,唔會太鹹,而叉燒則整得唔錯,肥瘦比例適中,麵身煙韌亦唔會太軟。三得利啤酒嗌左咁多樣小食,

酸蘿蔔
口感紮實,爽脆酸甜,一流既開胃前菜。

牛肉生薑燒
牛肉配合薑及少許洋蔥,幾惹味,味道唔錯。
黑醬油叉燒拉麵
三得利啤酒
嗌左咁多樣小食,當然唔少得配啤酒,濃郁甘醇,飲番杯真係好爽。
十分滿意的一餐,食個時都見到好多人放工係呢度聚下,期待下次再黎。
野菜天婦羅拼盤
喺香港🇭🇰想搵間好食而又性價比高嘅日本居酒屋都唔容易~但我搵到啦!喺佐敦嘅漁正居酒屋真係好好食😋首先嗌咗開業優惠嘅日之雪花石蠔 🦪(真心抵食)配咗酸汁~別有一番風味!蠔肉厚身,肥美鮮甜,唔算爽口但係好creamy,海水鹹味唔重,甜味突出👍🏻👍🏻👍🏻不過食蠔都講個人口味👷🏻我就好鍾意日本縞鰺池魚薄切 好多塊,好抵食又好好食😋必點呀!!食到魚油嘅香,配酸汁開胃芥辣八爪魚🐙我老公好鍾意正常水準安康魚肝 又係配左柚子酸汁我自己鍾意食~正常發揮,口感細滑濃厚🤔唔算太鹹味帆立貝、油甘魚、三文魚壽司🍣個油甘魚幾impress..魚肉肥嫩肉厚👍🏻多油分!帆立貝好鮮甜👍🏻之後熱食~清酒煮蜆蜆肉大大粒,完全冇沙,唔會有腥味!未夠⋯個湯先係精粹,鏗魚湯加清酒,煮完蜆仲有一陣鮮味炸墨魚咀,佐酒一流,唔會炸到好乾👍🏻越食就覺得佢越好味雞泡魚乾有點乾😂有點焦香又係佐酒一流至於串燒,係居酒屋必食item牛舌串👍🏻好驚豔😱😱好Juicy..好淋,好香牛味,竟然燒得咁好味,一啲都唔誇(老公問我咩叫好驚豔😂😂)雞軟骨串同骨付豬肉腸都係好好食😋外皮金黃焦脆真係好鍾意食呢啲香口嘢燒雞皮餃子🥟純粹覺得特別原來雞皮就係塊餃子皮幾

首先嗌咗開業優惠嘅
雪之日本石蠔

日本縞鰺池魚薄切
好多塊,好抵食又好好食😋必點呀!!食到魚油嘅香,配酸汁開胃
縞鰺池魚薄切

芥辣八爪魚🐙我老公好鍾意
正常水準

安康魚肝 又係配左柚子酸汁
我自己鍾意食~正常發揮,口感細滑濃厚🤔唔算太鹹味
安康魚肝

帆立貝、油甘魚、三文魚壽司🍣
油甘魚帆立貝三文魚壽司

之後熱食~清酒煮蜆
清酒煮蜆

炸墨魚咀,佐酒一流,唔會炸到好乾👍🏻越食就覺得佢越好味
炸墨魚咀

雞泡魚乾有點乾😂有點焦香
又係佐酒一流
雞泡魚乾

至於串燒,係居酒屋必食item
(老公問我咩叫好驚豔😂😂)

雞軟骨串同骨付豬肉腸
都係好好食😋外皮金黃焦脆
真係好鍾意食呢啲香口嘢

燒雞皮餃子🥟純粹覺得特別
原來雞皮就係塊餃子皮
幾特別,塊雞皮食到成口油
我個人本身食雞唔食皮,都覺得可以😅
而老公就好鍾意

喺香港,想搵到沖繩嘅感覺
來一碟苦瓜炒玉子豚肉 都不失為一個方法!真係好沖繩☀️🔥
㗳住塊苦瓜都覺得hot ar!
沖繩苦瓜炒豚肉

我想講,已經食咗好多嘢!
但無底深潭嘅老公覺得唔夠
再來 稻庭烏冬(凍)
本身對佢冇期望,但食咗兩條,發現好煙韌,彈牙咬口十足
忍唔住,雖然飽,我最後都食咗一半
稻庭烏冬

老公食緊藥,陪佢唔飲酒!
叫左雪梨同菠蘿果汁🍹都清新好fresh

今次個post好長呀,因為我地真係食咗好多嘢~真係好好食~👍🏻👍🏻👍🏻
雪之日本石蠔
  • 室津蠔
  • 日本縞鰺池魚薄切
  • 燒牛舌
2021-05-21 45 瀏覽
Looking for that authentic izakaya experience? Missing Hong Kong? Check out Uosei! The interior really reminded me of those local bars in Japan, and they serve Japanese tapas. I recommend getting their sashimi, chicken karage, beef tongue, and fried tentacles. The sashimi was really fresh, and they gave quite a generous amount. I also love how the chicken was not too covered in batter, and was fried just right. .FYI. They are currently doing a promotion from now till Jun 30th on OpenRice. Get 30
FYI. They are currently doing a promotion from now till Jun 30th on OpenRice. Get 30% off the entire bill upon $150 spending head. So I’d advise to book through the app!!
2021-05-14 956 瀏覽
對於一個一年去5次日本既人黎講,無得去日本2年簡直係一個煎熬😭 唯有食著日本野一解相思之苦。同事介紹左呢間佐敦新開無耐既居酒屋,新張期間有7折優惠。.餐廳裝修就好日本style,價錢定價都幾吸引,種類多且似足日本Feel. 前菜$20/人,一坐低先問得我地飲乜嘢同叫唔叫枝豆 😌 日本枝豆$38 飲啤酒必點,餸酒岩晒。.🥢刺身類是日特價室津蠔賣$36/隻,抵食又新鮮,本身隻蠔加左少少柚子汁,清新又爽甜。刺身擇左「縞池$168」肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩,切得好薄片考功夫,刺身可配蘿蔔蓉/蔥花/柚子醋 ,另有一番風味。「芥辣八爪魚$48」好香Wasabi味,開胃菜之選。.🥢串燒類-燒雞皮餃子2串$58-雞皮串$25-雞腎串$25-雞軟骨串$18-蕃茄豚肉卷串$28串燒價錢合理又好香炭味,尤其雞皮同雞皮餃子燒到卜卜脆又唔燶,簡單鹽味調味已好夠!另外蕃茄豚肉卷串外脆內爆汁,值得一叫。.🥢一品料理「自家製厚燒玉子$58」玉子可能好快凍,所以上碟時已經唔太熱,唔似係日本東京築地咁熱辣辣🙈 味道偏甜少少,喜歡既可以一叫。「五目炒什菜$58」炒什菜好抵食,有洋蔥/椰菜/青椒/芽菜, 「鹽
前茶

-雞腎串$25
-雞軟骨串$18
-蕃茄豚肉卷串$28

🥢一品料理
「自家製厚燒玉子$58」玉子可能好快凍,所以上碟時已經唔太熱,唔似係日本東京築地咁熱辣辣🙈 味道偏甜少少,喜歡既可以一叫。「五目炒什菜$58」炒什菜好抵食,有洋蔥/椰菜/青椒/芽菜, 「鹽燒鯖魚$68」笑得剛剛好皮脆唔焦,條魚唔會有腥味/雪味,味道唔太咸。最後當然唔少得成晚最適合餸酒既「雞泡魚干$58」同「Suntory 生啤」 $68。啤酒仲買一送一🙈
五目炒什菜
鹽燒鯖魚
雞泡魚干

3個人埋單仲要有7折,計返都係百零蚊個人👌🏻👍🏻旺區加食物質素😍😍抵食之選。

2021-05-13
前茶
縞池
五目炒什菜
鹽燒鯖魚
雞泡魚干
 好耐無去過佐敦 見到有新居酒屋仲要有新開張優惠堂食有7折所以唔洗考慮即時去試一試新野回一回個日本癮先居酒屋裝修風格都好日式 主要都係木色同埋播住日本藝妓既歌好有飛左轉日本既感覺 店員都好勤快有禮 同埋上菜好快 抵讚日本枝豆 (HKD38)居酒屋必點大大碟慢慢咬如果同朋友吹水食下好過癮雞泡魚干(HKD58)雞泡魚乾燒得剛剛好 好香好脆煙煙銀銀食下食下好快就食完加埋沙律醬食一流 上菜嘅時候熱辣辣風味更佳 建議大家趁熱食室津蠔 (HKD18隻)小編就唔係食蠔專家但係入口完全冇沙又有鮮味我同朋友都大叫好食縞鰺池魚薄切(HKD168)有新店開張優惠好抵食 一上嚟嘅時候已經覺得佢嘅擺盤好靚配合香蔥豉油蘿蔔蓉專屬柚子醋池魚肉質爽口 柚子醋醬汁好fresh成件事真係好夾好清新炸墨魚咀(HKD 58)熱辣辣好爽脆 成件事好夾北海道海膽壽司🍣(HKD 158)海膽好鮮甜👅大大片橘紅色既海膽味道好濃 加上少少即磨wasabi 真係好正😍甜蝦壽司(HKD 38)呢個甜蝦好傑出 雖然價錢平但係甜蝦嘅質素好好 大大隻得來又好爽口吞拿魚中腩壽司(HKD 158)中拖當然係香港人經常會叫嘅壽司🍣佢嘅質素都係中規中矩
 好耐無去過佐敦 見到有新居酒屋仲要有新開張優惠堂食有7折
所以唔洗考慮即時去試一試新野回一回個日本癮先
居酒屋裝修風格都好日式 主要都係木色同埋播住日本藝妓既歌
好有飛左轉日本既感覺 店員都好勤快有禮 同埋上菜好快 抵讚

日本枝豆 (HKD38)
居酒屋必點大大碟慢慢咬
如果同朋友吹水食下好過癮

雞泡魚干(HKD58)
雞泡魚乾燒得剛剛好 好香好脆
煙煙銀銀食下食下好快就食完
加埋沙律醬食一流 上菜嘅時候熱辣辣風味更佳 建議大家趁熱食

室津蠔 (HKD18隻)
小編就唔係食蠔專家
但係入口完全冇沙又有鮮味
我同朋友都大叫好食

縞鰺池魚薄切(HKD168)
有新店開張優惠好抵食
一上嚟嘅時候已經覺得佢嘅擺盤好靚
配合香蔥豉油蘿蔔蓉專屬柚子醋
池魚肉質爽口 柚子醋醬汁好fresh
成件事真係好夾好清新

炸墨魚咀(HKD 58)
熱辣辣好爽脆 成件事好夾

北海道海膽壽司🍣(HKD 158)
海膽好鮮甜👅大大片橘紅色既海膽味道好濃
加上少少即磨wasabi 真係好正😍

甜蝦壽司(HKD 38)
呢個甜蝦好傑出
雖然價錢平但係甜蝦嘅質素好好 大大隻得來又好爽口

吞拿魚中腩壽司(HKD 158)
中拖當然係香港人經常會叫嘅壽司🍣
佢嘅質素都係中規中矩未去到非常之有魚味 但係油脂很充足
入口即溶嘅感覺
糖心鵪鶉蛋(HKD 38)
呢個中規中矩
食完冇咩記憶點

超雞皮餃子🥟 (HKD 58)
呢個好特別 勁推
雞皮餃子做得外脆內軟
一口咬落重有好多肉汁

苦瓜炒豚肉(HKD 78)
苦瓜好多人都會抗拒
苦瓜加埋嫩滑雞蛋 本身就好似中式菜
但係佢嘅苦瓜雞蛋都熟到啱啱好唔會太林太老
加埋好多惹味嘅配菜 配合炒豚肉豆皮
我覺得好好食😋可以再encore

清酒煮蜆 (HKD 78)
清酒煮蜆雖然係一樣好經典嘅菜式
居酒屋必備 但係都好睇得出店舖有冇誠意
一上菜就知道熱辣辣係啱啱煮熟
煮蜆完全冇沙又大大粒
雖然份量唔多但係有質素

黑醬油拉麵🍜(HKD 98)
黑醬油拉麵就稍為遜色少少
佢嘅湯底味道比較淡 配搭芽菜同埋肥瘦大大舊叉燒
份量就非常足夠
拉麵夠晒煙韌 但係湯底我就麻麻哋識欣賞

總結價錢合理 食物味道唔錯
疫情之下估唔到都有新餐廳仲要有質素
舖頭嘅串燒同埋刺身值得推介
真係要趁餐廳仲做緊七折要再去支持一下
閑日放工都會想與朋友相聚鬆一鬆,呢日就去左位於佐敦既漁正居酒屋😚八時入座,店內已經坐滿八成,裝潢仿如走進江户時代,店內一直播放日本音樂,一坐低就送上牛舌前菜,不說以為去左日本😍🏮田樂豆腐一開始點了田樂豆腐作小食,豆腐以味噌調味後加以醬汁烤煮,入口會有點甜味及咸香,又帶出豆腐的香醇,不錯👍🏻🏮自家製厚燒玉子玉子一碟有六件,伴有醬油蘿蔔泥,玉子本身味道偏淡,配上蘿蔔泥食會比較清新又帶有蛋香😋🏮室津蠔見室津蠔有優惠,點了兩隻試試,好有驚喜😍新鮮大隻又鮮甜,肉質軟滑,cp值極高,好滿足!喜歡蠔的朋友一定不能錯過!🏮油甘魚+三文魚剌身擺盤精美,每款刺身有四塊,刺身切得厚身,兩款刺身都十分新鮮肥美,每一口都有魚油香🏮串燒我們點了雞皮、牛舌、雞腎、鵪鶉蛋、日本蕃薯既串燒😋雞皮非常高質,烤得香脆,每口都油香滿溢,好邪惡😈另外牛舌都烤得好香口,味道調得唔錯🏮蒲燒鰻魚一上碟香味撲鼻而來,淋上醬油佐料去燒烤的鰻魚表皮烤得香脆、肉質柔軟,味道不算十分甜,配上茶漬飯是不錯的選擇🏮紫菜茶漬飯最後點了茶漬飯作結尾,茶漬飯清香的味道好適合食完一輪串燒和濃味的菜式作解膩之用,又有暖胃的感覺總括而言,真心推介這間居酒屋!

田樂豆腐

蒲燒鰻魚

🏮蒲燒鰻魚

紫菜茶漬飯

🏮紫菜茶漬飯

總括而言,真心推介這間居酒屋!無論環境、服務、食物以及價位都很出色,cp值很高!佐敦真的不止壽司x的日本料理選擇喔🙂
田樂豆腐
蒲燒鰻魚