2015-12-08 501 瀏覽
家里老人家懷念老舖糖水,中午的12:40到店,見員工吃飯,門口寫由1時营業,無法啦,在附邊太平详酒店坐吓到1:05再到店,員工仲慢慢食緊,叫我们過20分钟再去,明明寫一點開,又吾招待入內先坐,無法啦,老遠才到,其實早上無開市,員工吃中午飯可早些,準時開市,又過20分钟,再入去叫了陳皮綠豆沙,芝麻糊,及寄生旦茶,超乎想象的差差差,無渣,剩水,感覺好似加水混糊一样,比起酒樓送的糖水都比吾上。真的浪費了新装修,員工粗口满咀,服務差,真系好似有心倒米,可能店舖是自己的,吾須要生意,如果真系咁,便快的退役吧,細佬仔玩泥沙的糖水店,真是難食,呃錢,現今糖水店多得是,拜託它收攤吧。
2015-12-08
$30 (其他)
2015-12-05 447 瀏覽
喺西環食完飯,男友話同我去食甜品,話甜品店好岀名,就喺正街。睇門面同埋收銀個老闆年紀就知依間甜品店應該真係有返咁上下歷史,通常老員工多嘅餐廳,都係老店。不過裝修新淨,門口落地玻璃可以以一眼睇晒店內環境。九點幾去到,全店坐滿,老闆叫我地入去同人一齊坐四人卡位。我唔係好好傳統中式糖水,所以揀左燉蛋。一邊等,一邊睇枱上嘅剪報,先知原來源記有160年歷史!真係歷史悠久!好佩服依間店可以經營左咁耐!原來由開店至今已經轉過幾次地址,依家老闆係第三代傳人。燉蛋到喇!有隻銀碟墊住個碗。燉蛋淡黄色,好平滑,郁下個碗,蛋就一齊郁,彈彈下,好有動感!食落口感好滑溜,有蛋香,燉得啱啱好,又唔會太甜。簡簡單單嘅甜品,做得好食,自然就有捧場客。好欣賞老店甜品嘅質素,下次再試下佢岀名嘅桑寄生同蛋糕。

九點幾去到,全店坐滿,老闆叫我地入去同人一齊坐四人卡位。

我唔係好好傳統中式糖水,所以揀左燉蛋。

$30 (宵夜)
  • 燉蛋
2015-11-05 1012 瀏覽
下午5點零6點去到,唔算好多人去過幾間自稱桑寄生蛋茶好出名既店舖試過,都係覺得西環源記最正我自己又唔覺得好稀好水,都幾full body反而個雞蛋糕我覺得太乾太硬,唔係幾岩我口胃..
下午5點零6點去到,唔算好多人
我自己又唔覺得好稀好水,都幾full body

反而個雞蛋糕我覺得太乾太硬,唔係幾岩我口胃..
全蛋雞蛋糕
桑寄生蓮子蛋茶
題外話/補充資料: 可能客似雲來,樓面都冇乜服務,不過速食既我就冇乜所謂,最緊要有得食 9月尾去過一次已經裝緊修,冇食神,唔知幾時搞掂
2015-09-06
桑寄生蓮子蛋茶
2015-11-01 689 瀏覽
同事強烈推薦下冒雨來到位於西環的港式糖水老鋪。招牌是桑寄生蓮子蛋茶,拿同事的話說,喝完會覺得身體三觀都正的桑寄生茶。金脷叫上一碗三觀湯,的確是不錯,現在香港做好桑寄生茶的糖水鋪不多,源記價錢不便宜,32一碗,是其它糖水鋪超過一倍的價錢,但做的算不求其。吃的出裡面的顆顆蓮子都先與冰糖煨酥,再與茶葉蛋桑寄生一起。熱熱的一碗糖水下去,可以讓小V身體發熱一下午,「正氣三觀湯」的道理原來在此。據說桑寄生對女生尤其有保健作用,冬天喝一碗會特別舒服。唯一對於糖水中放微咸的茶葉蛋有小小疑問,似乎其它糖水鋪用普通的雞蛋更感覺合理。同樣也是同事推薦的燉蛋,小V也嘗了幾口,的確是非常的滑。在香港,對於各類食物的評價,滑是極其有分量的特性,甜品糖水,豆腐花,燉蛋,各類飲品,都離不開滑,各種丸類,都離不開爽滑,滑,似乎也是對於各種繁復工序的終極點評。在源記的燉蛋,相信一定能感受到這種嫩滑,不過略甜。最後給差評的是各種推薦的雞蛋糕,非常失望,過甜,也不鬆軟,幾乎各種路邊2,3塊的紙包蛋糕都比這8塊一件的雞蛋糕好吃太多。源記的糖水有老牌糖水鋪的實實在在,不能說耳目一新,就是在自己家裡用心可以做出來的味道,可在西環的

源記的糖水有老牌糖水鋪的實實在在,不能說耳目一新,就是在自己家裡用心可以做出來的味道,可在西環的地理位置,銅鑼灣的價格,性價比不高。
新餐牌
新裝修
桑寄生蓮子蛋
燉蛋
桑寄生蓮子蛋
燉蛋
  • 桑寄生蓮子蛋茶
2015-10-15 776 瀏覽
源記裝修後第一次去,發現食品質素差了很多!雞蛋糕好乾好「確喉」和好似細件咗,陳皮紅豆沙變了紅豆水,很淡和很稀。杏仁糊也沒有香氣和很稀。然而,整體價錢上升了,每碗要廿幾三十多元。以前都係唔平,但好食都俾佢啦。現在重點是不好吃,是名過於實了。下次點返桑寄生蓮子蛋茶,希望可以好啲。
源記裝修後第一次去,發現食品質素差了很多!

下次點返桑寄生蓮子蛋茶,希望可以好啲。
2015-09-05 1014 瀏覽
傳聞好味的桑寄生茶,真有點失望!😡走進這老店,感覺Waiter好冷;問他有外賣紙嗎?他冷冰冰説無,只有餐牌。叫了一碗桑寄生蛋茶,約$27;真是一般般的,不明朋友話非常好味。再叫了碗紅豆沙,紅豆也是一般般。味道和冷莫的招待,不能比👍,只是👎。
傳聞好味的桑寄生茶,真有點失望!😡
再叫了碗紅豆沙,紅豆也是一般般。

味道和冷莫的招待,不能比👍,只是👎。
2015-09-03
  • 桑寄生蓮子蛋茶
2015-08-29 715 瀏覽
住系上水,甚少去西环。果日难得去到西环,一定要试下呢间传说中最老既甜品铺我对于糊状物体一向怕怕,除左杏仁露。所以叫左杏仁露,好香好浓杏仁味。老公试左红豆沙,好香陈皮味。最后外卖左件蛋糕走,口感松软,蛋味浓郁。比个like 啊

• 杏仁露
2015-08-28 631 瀏覽
成日要等位 嗰次咁啱唔洗排隊好老式冰室feel 好似電影啲佈景咁同朋友附近食完晚餐 點可以唔去食甜品我要左燉蛋 朋友點左桑寄生蓮子茶最鐘意佢個燉蛋拎過黎嗰時搖搖下唔太甜 好滑而朋友嗰桑寄生 飲完有種好舒暢嘅感覺呢個茶唔係個個都煮得好飲食完個人即刻開心晒
成日要等位 嗰次咁啱唔洗排隊
而朋友嗰桑寄生 飲完有種好舒暢嘅感覺
呢個茶唔係個個都煮得好飲
食完個人即刻開心晒
2015-08-13 733 瀏覽
細個喺正街學畫畫,爸爸成日會帶我尼呢個傳統糖水鋪食雞蛋糕,仲有熱辣辣既芝麻糊。諗番起都已經係10年既事,以前唔洗排隊,今日重遊舊地已經離遠見倒好長既人龍,可見大家都慕名而來。叫左杏仁露同合桃露,質地比較稀,好水,味道亦偏淡。雞蛋糕就仲keep倒水準,雞蛋味香噴噴同鬆軟,好食過糖水。覺得呢度主要都只係食嗰度既氣氛同環境,玻璃檯下zip左唔少報紙既好評,或者我應該叫呢度出名既芝麻糊,或桑寄生茶。杏仁露同合桃露都成30蚊碗,但感覺唔足料,mean d講超市買番尼既即食糖水都仲濃味過佢。

25 分鐘 (堂食)
2015-08-01 849 瀏覽
今日山長水遠去到西環,慕名去源記食糖水,因為朋友極力推介桑寄生蓮子蛋茶和合桃糊,還有雞蛋糕。去到2點幾,大把位唔使等,坐低發覺無冷氣,一埸嚟到無所謂啦,一睇餐牌,合桃露同杏仁糊都要$29,都幾貴,要了芝蔴糊$20,桑寄生蓮子蛋茶$31,一件雞蛋糕$7,芝蔴糊無香味,微甜,最差係端來時只是溫暖,最怕這種不冷不熱的溫度!桑寄生蓮子蛋茶的蓮子夠稔,蛋的色澤很深,照理應該很入味,但食落卻沒有甚麼藥材味,糖水也是只有甜味,吃不出桑窘生是甚麼味,而且隻裝糖水的碗好細,份量好少。至於雞蛋糕,又冷又實,根本唔想食。伙記的態度又差,好大力將碗糖水『拍』落張玻璃枱面度,比佢嚇到彈起。另一枱客話無冷氣好熱,伙記同佢地講:快D食完快D走啦。真係唔憂做咁,以後絕對唔會再幫襯!
真係唔憂做咁,以後絕對唔會再幫襯!
2015-08-01
2015-05-16 1487 瀏覽
人往往是感情動物,硬是喜歡對「情意結」這三個字有特別保留。當然我何嘗不是,源記有我小時候的記憶。有機會的時候,我會特別走到源記懷愐一番,可是怎麼覺得源記的甜點是一次比一次的煮得差,但是內心總會為她找個藉口……應該下次會有好轉!在現今社會來說,二十多元的一碗糖水已經不再是奢侈品了。桑寄生蓮子蛋茶$31色澤黯黑有亮澤糖水,喝不出有藥材味道,只得一口甜,幸而蓮子仍保持鬆化兼煲得甜味透。雞蛋看顏色已知是完全入味,有蛋香之餘的確也帶有糖水的甜味。蓮子杏仁露 $31蓮子是依舊鬆化好吃,可惜糖水沒有杏仁香,質感似比露更為稀。雞蛋糕是必吃點,蛋夠香,奈何糕質乾涸,真需要用糖水送!Why why , tell me why?為甚麼要破壞我的回憶!?

在現今社會來說,二十多元的一碗糖水已經不再是奢侈品了。
桑寄生蓮子蛋茶$31
雞蛋看顏色已知是完全入味,有蛋香之餘的確也帶有糖水的甜味。
蓮子杏仁露 $31
蓮子是依舊鬆化好吃,可惜糖水沒有杏仁香,質感似比露更為稀。
雞蛋糕是必吃點,蛋夠香,奈何糕質乾涸,真需要用糖水送!

Why why , tell me why?
為甚麼要破壞我的回憶!?
$40 (其他)
2015-04-25 1756 瀏覽
久聞西環源記甜品專家的大名,今日終於遇上了。下午約六時左右,店內客人不多,店員趁空檔,圍坐在店內一角的圓枱享用住家晚餐,這可說是舊式老店的一大特色。面向大街的櫥窗中,孤伶伶地,剩下數件聲外遠播的清蒸雞蛋糕。一老伯hea坐在近門口處的收銀處,身邊有一扇碩大鐵風扇在緩緩轉動。多少個年頭,他們也是如斯渡過的!小店裝潢既傳統又懷舊,以質樸實用為主。細看餐牌,不外乎傳統的中式糖水,與坊間大致一樣。不過,索價蠻進取的!小妹要了一碗桑寄生蓮子茶$29和一件清蒸蛋糕$7。桑寄生蓮子茶的色澤較為清澈,碗底蓮子清晰可見。飲一口,清香且帶甜,不太察覺慣常桑寄生茶的味兒。難道是藥材比例不同所致?感覺,真的是在飲甜水也!蓮子數量蠻多的,煲得未夠軟腍,吃起來咬口十足,小妹個人蠻喜歡的。清蒸蛋糕甫見外貌 - 既乾又硬也。咬下,果然如此!蛋糕味道清淡,蛋味一般,質感卻毫不鬆彈軟熟,挺失望的!
面向大街的櫥窗中,孤伶伶地,剩下數件聲外遠播的清蒸雞蛋糕。
小店裝潢既傳統又懷舊,以質樸實用為主。
小妹要了一碗桑寄生蓮子茶$29和一件清蒸蛋糕$7。
2015-04-23
2015-04-19 1205 瀏覽
Walked past and this dull looking shop caught my attention because it had some cakes displayed in the glass cabinet.It is surprising there are over 2xx reviews before it was accessible by the MTR.Decided to buy a piece of steamed cake.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Steamed egg cake:It was a bit dry and too sweet, the texture was not fluffy enough and I have had better ones before.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎The bill: $7Service: OKYummy factor: Could be betterSweetness levels: very sweet◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡ
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Yummy factor: Could be better
Sweetness levels: very sweet
◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2015-04-14 1172 瀏覽
之前食過好多次架啦,今次一次過寫,平時我真係好唔鍾意食中式糖水,但係有一次男朋友話好似好好食就拉左我入去試,結果就上左癮。我最推介係燉蛋$22,佢一拎過尼已經有好香蛋味,食落真心不得了,滑過呀婆豆腐花,絕對無誇大,仲要唔太甜,反而好香,未食過一間係好食過呢間既。第二就係最最最出名既桑寄生蛋茶$26,之前有食過其他地方,好大涼茶味,我勁唔鐘意,好似飲中藥咁,點知今次我男朋友嗌左尼試,唔單只無中藥味,仲有少少清甜味,易入口,對身體有益.Btw,平時夜晚都好多人架,不過好快等到位。
之前食過好多次架啦,今次一次過寫,
平時我真係好唔鍾意食中式糖水
但係有一次男朋友話好似好好食就拉左我入去試,結果就上左癮。

Btw,平時夜晚都好多人架,不過好快等到位。
5 分鐘 (堂食)
$26 (宵夜)
2015-04-05 1136 瀏覽
蓮子唔夠鬆化,合桃露太浠了,超貴,服務態度差勁,問佢攞個碗仔用,個伙記居然淨係比個匙羮你就算,你話我可以點樣share 黎食丫😳😡仲有個燉旦一路食,一路出水嘅,應該係火喉問題😵老鋪已經唔掂啦!2碗桑寄生蓮子茶,1碗燉旦,1碗合桃露,承為$118.- 非常貴囉唔會再去👿

唔會再去👿
2015-04-04
$28 (其他)
  • Nil