2016-10-01 396 瀏覽
難得去西環食晚飯,朋友介紹下去了西環老子號的源記,食番碗糖水,先滿足。純正杏仁露,淡淡淡的杏仁味,吃一口,是稀稀的感覺,感覺上是一碗普通的杏仁露加了水的感覺,仲要成33蚊一碗,完全破壞了對這老店的印象。
杏仁露
2016-10-01
2016-09-05 568 瀏覽
源記歷史悠久,是老字號糖水舖的表表者,對上一次跟家人來吃糖水已經是念小學的時候,依稀記得最出名的是桑寄生蓮子茶。在時代巨輪的推動下,老店會隨時消失,所以這天突發奇想要到久未光顧的源記再嚐一下老字號糖水。雖然甚少在店內,但搭車經過的時候總是看見人們在排隊,這天晚上八時多到達當然也不例外。我和友人三人在卡位坐下,根本不用看餐牌的我立即點了桑寄生蓮子茶,友人則點了合桃糊和芝麻糊加蓮子。先說芝麻糊,口感厚身,味道不過不失,;合桃糊味道則篇淡,缺乏合桃香味,有點像開粉的合桃糊.. 至於我的桑寄生蓮子茶,只覺有很濃的糖味,沒有桑寄生蓮子獨有的味道,偏甜。總括三樣糖水的味道,對這店有點失望,雖然是不過不失,但畢竟是家里三代都光顧過的店,總有一點期望。不知道是否人氣高了,遊客亦多了,糖水質素就下降,變得粗枝大葉,沒有以前那種細膩,但計價錢在內,還是可以光顧的。
2016-09-02
10 分鐘 (堂食)
$25 (宵夜)
2016-09-02 425 瀏覽
Nice almond tea dessert made from fresh almond, smooth and fresh. Rare to find such traditional dessert with such high quality.
2016-08-19
$60 (其他)
  • 蓮子杏仁露
  • 杏仁露
  • 純正杏仁露
2016-08-24 612 瀏覽
記得第一次來既時候,感覺是雖然好味,但有點貴........對我來說仲有點遠!但當試了其他店的桑寄生蓮子蛋茶,就明白原來不簡單!源記的桑寄生蓮子蛋茶,茶好清不渾濁,飲落非常順喉舒服;蓮子鬆化,一點苦味也沒有;一定要加蛋........超好味,有點點像煙煄的味道,連蛋白也好味........

但當試了其他店的桑寄生蓮子蛋茶,就明白原來不簡單!

2016-08-20
  • 桑寄生蓮子蛋茶
2016-08-13 506 瀏覽
今晚繼續去捉小精靈既晚上,由灣仔出發一路向西,上山下海咁見每個點都去碰一碰運氣,直至筋疲力盡後,發覺源記竟在不遠之處,立時走進去點了一客桑寄生蓮子茶和蛋糕,這是我以前每個晚上在大學回家時,必定會在源記點的甜品。每粒蓮子非常大,而入口非常香甜,清香的桑寄生,在舌頭上帶了微微的草香,但又沒有半點苦澀,在蓮子在口裡化為泥蓉的混和下,那份甜味猶如老街老店的情懷般一齊浮現。清蛋糕很簡單,如馬拉糕般蒸好放涼,但入口結實,淡淡的蛋香,在口中傳來,不膩不滯,分量剛好。
桑寄生蓮子茶
清蛋糕

2016-07-31
桑寄生蓮子茶
清蛋糕
2016-07-02 715 瀏覽
同老公係附近食完飯,唸住坐入源記食點知冇位,就叫外賣,叫左核桃糊同芝麻糊,得個甜字,完全冇芝麻香同核桃既香味,二十八蚊一碗一啲都唔值!收銀又冇禮貌,荃灣鴻輝記重好食過佢多多聲!
外賣自取
我們離開Gees 後,便開始漫遊西環。我享受一個人的獨處時間也喜歡和朋友一起的時光。沿途有傾有講,分享彼此的生活點滴。這是朋友間應該要做的事,並非一墟短訊可以取代。好友知道我愛中式甜品,便提意到甜品始袓「源記甜品專家」對於甜品......我一向是來者不拒的。紅豆沙 $23加蓮子加 $10價錢稱不上貼地 , 其他糊類更要 $33 碗, 真心貴紅豆沙完全隔渣,正如英文意思 'Red bean soup'  雖然煲到起沙富陳皮香,而成件事太無口感。所以不坊比多十元加蓮子,因為這裡的蓮子入口鬆化,味道十分清香,是我吃過最好的。如果喜歡吃全統月餅既朋友,我會媲美它的蓮子是榮華月餅級數。「源記甜品專家」乃西環區其中一寶,一向做老街坊生意,我希望它們的甜品可以世代相傳下去。

好友知道我愛中式甜品,便提意到甜品始袓「源記甜品專家」

對於甜品......我一向是來者不拒的。
紅豆沙 $23加蓮子加 $10

價錢稱不上貼地 , 其他糊類更要 $33 碗, 真心貴

如果喜歡吃全統月餅既朋友,我會媲美它的蓮子是榮華月餅級數。

2016-06-24
$33 (宵夜)
2016-06-26 609 瀏覽
啱系對面茶餐廳食完飯,無意之中search到呢間糖水鋪,啱啱好可以作為飯後甜品。源記都可以話系見證香港歷史嘅百年老店。!!一坐低就直接點咗個桑寄生蛋茶,蓮子有一湯匙嘅份量,糖水比較清甜,蓮子入口即化,之前一直都未食過呢種口感嘅蓮子,第一次食覺得好特別。紅豆沙,入面仲加咗一隻蛋。紅豆沙口感細滑,有淡淡嘅陳皮味,不過又有沙嘅feel。綠豆沙入面都有好多蓮子,而且口感好酥好軟,唔會太甜,都有加少少陳皮。非常清涼消滯~~
2016-06-02
5 分鐘 (堂食)
2016-06-14 472 瀏覽
点了个桑寄生莲子蛋茶,慕名已久这家老店,一直觉得路途有点麻烦,终于顺路来尝试,当时刚吃完饭,但是还是把这碗糖水吃完了,里边十来颗莲子,很粉,鸡蛋有点茶味,糖水有点淡淡的茶香和红糖,冬天来一碗真养生,看到别人点的是桑寄生莲子杏仁糊,看着也好好吃的样子,这家店会回头,不管路途多麻烦,店里都是老员工,刚进去空调好冷,阿姨很贴心说换个位置吧,一家小店好几个老员工,应该都是服务了好几十年的了吧
2016-05-21 434 瀏覽
吃過晚飯,無聊地走到街上踱步,逛著逛著,踫巧經過源記,朋友說很久未來過,順勢慕名一試。杏仁茶很滑,帶淡淡杏仁香,很潤,惟糊身頗烯,這種程度就在於糊與湯之間,掛在匙羹上如水般流滴下來。此外,還叫了雞蛋糕。有蛋香,但不濃烈,很甜,蛋糕不夠濕潤,一义開很多碎跌出來,太乾了一點。試了兩款,覺得這裡的甜品水準只屬一般,普普通通而已。來者,純粹是為了一份懷舊的情感吧。

杏仁茶及雞蛋糕
來者,純粹是為了一份懷舊的情感吧。
2016-04-27 548 瀏覽
跟朋友午飯過後,順道去西環買點東西。剛好在正街巴士站停車,然後行到東邊街。靈機一觸,腦海閃過一個念頭,要到正街源記朝一朝聖!於是二話不說就跟友人走去。老闆正閒著,在收錢檯無聊。還沒坐下,就叫上一碗招牌的桑寄蓮子蛋茶。沒多久店員端來用鐵盤托著的熱碗來,茶色烏黑亮麗,還透出呼呼煙圈。這記老字號的招牌菜有幾個亮點:第一就是這入口溶化的蓮子,每一粒都妯心去除甘苦味道的芯。蓮子大粒,入口即鬆開。第二個亮點是蛋,波蛋長時期浸泡在桑寄糖水之內,蛋白都被染成咖啡色,而且還能拆出一層層的。蛋白吸收浮寄精華,味香而帶甜;蛋黃味道更香,質感略結實。第三個亮點當是桑寄生的功效,滋陰清潤,甜而不膩。其實店內也貼有不少有關桑寄生的好處,趁這個吃糖水只是吃合成的「不中不西」糖水的時代,這些傳統味道更覺難能可貴。

2016-01-16
下午茶
  • 桑寄生蓮子蛋茶
2016-04-25 353 瀏覽
源記成百幾年歷史,陪住好多人成長細細個食源記的時候,最愛係燉蛋!好耐無去,再次踏入源記,發現光猛左好多,下!原來裝過修黎!少左一份懷舊的老味道,不過生意仍然勁多!今次叫芝麻糊同桑寄生蓮子蛋茶芝麻糊$23比較稀同味偏淡,如果愛吃芝麻糊的人必大失所望個人認為去得呢度唔應該叫芝麻糊。。。桑寄生蓮子蛋茶($35)呢碗正好多,清清的茶香,最令人驚喜的係粒蛋係呀,係粒蛋呀!忍唔住影左張相:入味得黎味道啱啱好,蛋的軟硬度適中,好好味!!好值得試下!!!我係度諗,或者係第二度食都好好味啫?不過...有一份情懷係無法取代嘅。
源記成百幾年歷史,陪住好多人成長

細細個食源記的時候,最愛係燉蛋!

好耐無去,再次踏入源記,發現光猛左好多,下!原來裝過修黎!
少左一份懷舊的老味道,
不過生意仍然勁多!

今次叫芝麻糊同桑寄生蓮子蛋茶
芝麻糊$23
比較稀同味偏淡,如果愛吃芝麻糊的人必大失所望
個人認為去得呢度唔應該叫芝麻糊。。。
桑寄生蓮子蛋茶($35)
呢碗正好多,清清的茶香,
最令人驚喜的係粒蛋
係呀,係粒蛋呀!
忍唔住影左張相:
入味得黎味道啱啱好,蛋的軟硬度適中,好好味!!

好值得試下!!!

我係度諗,或者係第二度食都好好味啫?
不過...有一份情懷係無法取代嘅。

2016-04-21 410 瀏覽
源記位於西環正街一條斜路,只看門面真的一點也不吸引,而且裝修仲好簡樸,感覺似賣雲吞麵多啲囉~雖然裝修上得不到青睞,但總覺得應該係臥虎藏龍吧!餐牌上都是一些比較簡單的傳統中式糖水,想食西式少少?這裏是絕對不能找到的。想了想,要了一碗陳皮綠豆沙及一款鎮店之寶桑寄生茶。初初真是不抱有任何期望,心目中一直以佐敦某間中式糖水舖為首,但今次他真正遇到對手了。陳皮綠豆沙,綠豆已煲到變蓉,起晒沙,入口一試,聞到一陣淡淡而又清香的陳皮味,綠豆沙好易入口,因為稀稠度到做到非常好!甜度拿捏得亦相當好! 而桑寄生茶味道好濃郁,涼茶口感,入喉好舒服,甜甜的~正呀!

想了想,要了一碗陳皮綠豆沙及一款鎮店之寶桑寄生茶

但今次他真正遇到對手了。

陳皮綠豆沙

而桑寄生茶味道好濃郁,涼茶口感,入喉好舒服,甜甜的~正呀!
桑寄生茶
5 分鐘 (堂食)
宵夜
陳皮綠豆沙
桑寄生茶
  • 舊桑寄生茶
2016-04-04 445 瀏覽
人在西營盤, 吃完印度菜, 還是想吃碗糖水, 潤一潤, 當然不作他選, 前來源記是也.店子裝修過後還沒有來過, 環境光猛了, 但格局其實沒有大變. 來到源記, 吃的當然是桑寄生蓮子茶, 就跟文迪一人一碗.桑寄生蓮子茶 $33: 9分, 太飽了, 沒有加蛋, 蓮子依舊相當鬆化, 蓮子香很突出, 而桑寄生茶本身甜度合宜, 入口不太苦澀, 吃完一碗, 腸胃也暖和了不少.源記甜品專家的桑寄生蓮子茶, 仍然是城中最出色的, 飯後吃一碗, 很滿足. 港鐵通車後, 來這裡實在便利得多了. 繼續值得支持.
2016-04-02 1954 瀏覽
老婆對源記有份不解之緣,佢話後生嘅時候食過源記嘅桑寄生蓮子蛋茶,對其味道一直念念不忘,今日就趁住去薄扶林掃墓,就專登少少由堅尼地城坐港鐵過嚟西營盤嘅源記,當喺食番個甜蜜蜜糖水下午茶 。嚟到門面,老婆都差啲唔認得,因為對比以前,佢話新簇咗好多,入到鋪內,更喺光猛潔淨,完全無老店嘅感覺,但格局都仲喺老派嗰款,細圓枱,小卡位,餐廳尾就喺開放式廚房。餐牌就晌枱上嘅玻璃之下,咪睇橫排一列糖水好似好多款式,嚟嚟去去都只喺桑寄生、合桃露、杏仁露3款主打($31-37),另外加埋芝麻糊、紅豆沙及綠豆沙($23-35),不外乎淨食,加蓮子、雞蛋嘅配搭,比一般中式糖水鋪定價亦唔平得去邊。 桑寄生蓮子蛋茶 $35 唯一仲保存咗較濃烈嘅懷舊味道相信就喺隻萬壽無疆碗加埋墊底隻不銹鋼「穿窿」碟,原來加隻碟大有原因,就喺唔使直接攞起隻碗,唔怕辣親手 。睇番吓以前間鋪喺點樣,無意間發覺舊年嘅3月都仲喺賣$31,一年間加咗$4,幾蚊雞唔算多,但計比例就已經喺十幾個巴仙 ,唔知喺咪執執個門面就加番個成本落去。桑寄生色澤黝黑沉實,卻喺黑而不濁,飲落好清香嘅桑寄生味,唔會得層死甜;而去芯蓮子入口鬆化,無苦味,份量
桑寄生蓮子蛋茶 $35

,唔知喺咪執執個門面就加番個成本落去。
桑寄生蓮子蛋茶
桑寄生色澤黝黑沉實,卻喺黑而不濁,飲落好清香嘅桑寄生味,唔會得層死甜;而去芯蓮子入口鬆化,無苦味,份量十足;至於隻雞蛋,咬開一睇浸到入晒色,絕對唔喺就咁烚完加隻蛋咁簡單,所以,整體算喺交足貨
。不過,老婆嘅評價話喺水準不復當年,桑寄生嘅味道無以前咁香濃,雞蛋嘅質感亦比較實。
窩蛋杏仁露 $35

老婆要咗桑寄生,咁小弟一喺要合桃露,一喺要杏仁露,愛貪得意,未試個加窩蛋,店員仲特別提醒喺生蛋嚟,放心啦,中學階段窩蛋牛肉飯喺我嘅心水飯,平靚正,快上快落,食完可以「咋咋淋」去打波,窩蛋一詞絕對知喺咩事。佢咁講,相信有啲盲炳應該唔知窩蛋喺乜亂咁叫
窩蛋杏仁露
擔心合桃露溝蛋個色好古怪,所以,最後要咗窩蛋杏仁露,純白嘅杏仁露中就放有一隻生雞蛋,攪勻之後,成碗似喺燉蛋咁款。味道會喺點呢?講真,同食杏仁露又好似無咩分別,杏仁嘅香味仍然晌度,但又唔見好有蛋香,口感都仲喺有啲稀,無預期咁特別。
雞蛋糕 $8

晌枱面印有一張專訪,標題「清香雞蛋糕名人至愛」,不過,講到失望就要數到件雞蛋糕。
首先,件雞蛋糕好乾,乾到好似擺咗幾日嗰種乾,篤落去時無回彈力,口感絕對唔鬆軟;入口真喺唔太知何來清香,完全無雞蛋味
,我同老婆都喺咁覺得。好明顯小弟做唔成名人囉,件雞蛋糕真喺唔太識欣賞,或許喺以前嘅人懷舊嘅口味就喺咁。
雞蛋糕
老婆卒之一解千愁,隔咗咁多件過嚟了咗件心事;源記,相信對小弟而言,應該只有此次一面之「源」,因為,我覺得我老婆煲嘅桑寄生真喺好過佢喎!