作為前正街街坊嘅女,成日聽阿媽講源記嘅桑寄生蛋茶好好飲,當之後成為半個西環街坊就成日買外賣俾佢食,我媽話多年水平都無變,係得源記先煲到咁清喎👍🏻。亦因爲咁嘅關係,我第一次食桑寄生就係喺源記,而我亦因此愛上咗😊。呢日喺附近食完飯,唔算太飽,時間又尚早,所以就堂食,平日就外賣多。我就必嗌桑寄生雙蛋茶($37)㗎喇,因為同朋友share,就叫佢嗌另一款香滑燉雞蛋🥚($35),另外加多件全蛋雞蛋糕($8)。我嘅桑寄生真係十次十次都咁好食😋😋😋,永無失準,好清甜,朋友以前覺得好濃藥材味,但食多幾次佢都覺得正。我唔識形容係點嘅味,因為唔係大路食物,但總之食完好舒服。我媽有講好啱女仔食👩🏻‍🦰,枱面佢亦仲有介紹滋陰降壓👍🏻。另外,點解要嗌雙蛋🥚🥚茶,你睇下張圖就知,因為隻蛋係超入味,又彈牙!個蛋白入面都係啡色㗎,真材實料,第到食唔到咁正宗😉,我媽同我都係咁話嘅,我買多咗碗外賣俾佢。不過我唯一不滿係無論堂食定外賣蛋茶都只係佔大半碗,唔夠滿😡,次次都係。另一款香滑燉雞蛋🥚就少啲嗌,嚟到係滿滿淡黃色啲蛋,睇得出好滑,完全無巢皮,食落亦都一樣。熱辣辣好正,而且食得出不少少薑汁嘅味,甜得嚟又好清,繼桑寄生以外

桑寄生雙蛋茶

香滑燉雞蛋

另一款香滑燉雞蛋🥚就少啲嗌,嚟到係滿滿淡黃色啲蛋,睇得出好滑,完全無巢皮,食落亦都一樣。熱辣辣好正,而且食得出不少少薑汁嘅味,甜得嚟又好清,繼桑寄生以外推介嘅甜品
全蛋雞蛋糕

至於嚿全蛋雞蛋糕,就相對無咁出色,係比較中式嘅蛋糕,偏米白色,食落唔太甜,但略嫌有啲乾身,唔夠濕。可以一試,但我唔會再嗌,雖然我其實之前都食過🙈。好搞笑我哋嗰嚿蛋糕係邊邊,所以個shape唔係長方形🔲。

總括嚟講,食過源記嘅糖水你就會明點解佢會可以係喺西環屹立不倒嘅老字號👍🏻,真心有特色同好味🤤,不過真係見住佢不停加價,我第一次食$2x到而家$37😨😨,糖水嚟講其實都真係幾貴。而且今日餐廳唔夠涼,可能人多啦,好彩食熱嘢都未至出汗。但我都會繼續嚟食的,未食過嘅亦絕對值得嚟食,一試愛上。❤️😍🥰
2019-08-17
$40 (宵夜)
桑寄生雙蛋茶
2019-10-13 0 瀏覽
難得來到西營盤搵檔甜品試試,正好搵到間中式甜品,我最愛的。 揀左杏仁茶,麻麻地似開粉。 綠豆沙感覺希左小小。出名的寄桑茶的確唔錯而且店內坐位比較狹窄,肥小小都難坐,但環境乾淨
2019-09-23 121 瀏覽
今日終於去源記甜品專家食佢出名既桑寄生雞蛋茶啦,幾清甜,好易入口,隻蛋幾好食。仲叫左個雞蛋糕,偏實既口感,甜度減少少會更好。呢間價錢偏貴,而且份量偏細,試過便可。
仲叫左個雞蛋糕,偏實既口感,甜度減少少會更好。
呢間價錢偏貴,而且份量偏細,試過便可。

雞蛋糕
2019-09-22
桑寄生雞蛋茶
一家人食飽飽當然要食番碗甜水作結尾,老老👩🏽👨🏽都係鐘意食中式糖水,最後決定同佢地黎呢間老字號甜水店🥄呢到最出名係桑寄生蓮子茶,不過都已經35 蚊碗,貴左,不過始終是做遊客生意😂明既味道無變,吾算太甜,桑寄生就是有一種好滋潤既感覺,飲完就好舒服😌,而且蓮子好焧身入味,不錯👍🏽另外,我叫左一碗黑芝麻,入黎同坊間吾同,因為無顆粒質感,不是用粉開,而係真材實料磨成碎粉,美味傳統,所謂古早味🥄最後叫左個雞蛋🥚糕,不過好普通,係充滿蛋香,可惜吾夠濕潤,比較乾🤛🏽

2019-09-10
  • 桑寄生蓮子茶
  • 香滑芝麻糊
2019-08-21 298 瀏覽
又話老字號, 大佬, 碗糖水就貴一貴, 仲要係溝左水嘅..... 點搞呀.....老細話呢間出名, 咁我話晒都係街坊, 我知呀. 但聽人講水準已經大不如前, 所以其實都三幾年冇幫襯過. 但今次同同事食飯, 佢地住九龍新界, 嚟到就指定糖水要食呢間, 咁我唯有陪大家去試試啦..... 點知.... 果然名不虛傳, 真係大不如前而且, 佢地加價加到離晒譜, 一碗糖水要成30幾40蚊! 我一睇到個menu已經眼都突..... 你仲要貴得嚟做唔到相應嘅質素添仲有呀, 成間鋪真係唔憂做咁款, 店員啲態度極度冷漠, 落個order都好似阻住佢地忙裡偷閒咁..... 咁唔想做不如早少少落閘好過啦.....又貴, 又唔好食, 又要受氣, 咁樣樣, 下次真係點都唔使預我, 多謝晒

2019-08-14
$40 (宵夜)
2019-07-13 385 瀏覽
同女朋友食完dinner想食dessert 誤打誤撞食左 呢間全港現存最古老和歷史悠久的甜品店❤️ 有成百年歷史 starting from 1855🍵桑寄蓮子雞蛋茶 $39 幾清甜 蓮子 唔苦🥣芝麻糊 $27好味 唔似出面街即食果d 即食甘🍰清雞蛋糕 $8全蛋🥚製成的傳統中式蛋糕過程中並沒有加入奶🥛及牛油的
同女朋友食完dinner

🍰清雞蛋糕 $8
全蛋🥚製成的傳統中式蛋糕
過程中並沒有加入奶🥛及牛油的
2019-07-04 280 瀏覽
今日來到西營盤正街源記食糖水,源記係香港少有百年老店,傳聞創立於1885年。當時內地仍是滿清皇朝光緒年間,慈禧太后垂簾聽政,皇帝只有十歲;而英國正在維多利亞女王管治下,被後世稱許為維多利亞時代的盛世。源記創立年份,就連第三代掌櫃李老都說不能確定,但歷經三代,於今李老亦已屆垂暮之年,歷經百年應沒可議。來到西營盤當然要說一說她的歷史。1842年滿清割讓香港,香港正式開埠。英軍在上環水坑口登陸,升旗鳴炮,水坑口英文就叫Possession Point。到第三任港督文咸爵士Sir Samuel George Bonham,因上環大火,燒毀四百多座房屋,利用遺下的大堆瓦礫,於1852年實施香港首個填海造地計劃。既增加土地供應,又可處理瓦礫,一舉兩得,更毋須向內地買沙。亦因此水坑口由海邊變為內陸。英軍在上環水坑口登陸後,在上環以西築營駐軍,名為West Point,即所為西營盤。當時駐有八百名印度孟加拉士兵,營地位置就在今日水街山邊。西營盤一帶街道,由皇后大道西開始,向山上發展,與皇后大道西平衡劃出第一街、第二街、第三街和高街,兩邊則以東邊街和西邊街為界,而正街則為這個區域的中心點,英文說叫Cen

西營盤一帶街道,由皇后大道西開始,向山上發展,與皇后大道西平衡劃出第一街、第二街、第三街和高街,兩邊則以東邊街和西邊街為界,而正街則為這個區域的中心點,英文說叫Center Street,成為兩個目字形相連的街道規劃。

正街是一條由南至北走,由海傍走向山的街道,南至干諾道西,北至西半山般咸道(都是紀念文咸爵士,只是譯法不同)。正街出名斜,是全港最斜的行車道路,最高斜度竟達1:4。源記位於皇后大道西和德輔道西一段正街,由於是填海造地因而地勢較平。

桑寄生是中藥材,不論功效,先講氣味。本草綱目記載桑寄生的氣味是苦,平,無毒。桑寄生不止苦,還澀,即係又苦又嚡口,就算多落糖,遮掩到苦味但澀味依然不減。

桑寄生雞蛋茶

源記最出名是桑寄生蛋茶,確實與別不同。第一、絕無苦澀味;第二、甜而不膩,不會蓋過桑寄生獨有香味,這是源記老闆獨得之秘;第三、深琥珀色,晶瑩通透,清澈見底。第四、蛋得鹵入味,香而不鹹,鹵水味不會蓋過蛋味。

下次有機會再跟大家說講桑寄生的藥效。
2019-03-10
宵夜
桑寄生雞蛋茶
西環源記食出名中式糖水同雞蛋糕, 咁岩今日個mood 係食中式糖水, 毫無疑問就揀左依間~-但係食完飯太飽食唔落雞蛋糕, 只係叫左特別推介嘅2款糖水-桑寄生蓮子雞蛋茶香濃得黎好清甜好誇張仲可以配2隻蛋咁多我就配蓮子同1隻雞蛋就夠lu🥚-純正杏仁露香滑得黎又唔會太甜不過感覺上偏稀-整體黎講味道唔錯, 不過價錢都唔平-
但係食完飯太飽食唔落雞蛋糕, 只係叫左特別推介嘅2款糖水
桑寄生蓮子雞蛋茶香濃得黎好清甜
好誇張仲可以配2隻蛋咁多
我就配蓮子同1隻雞蛋就夠lu🥚
純正杏仁露香滑得黎又唔會太甜
不過感覺上偏稀
整體黎講味道唔錯, 不過價錢都唔平
2019-05-27 303 瀏覽
不愉快經歷5月25日,我和我3歲女兒一起到源記,一心想吃桑寄生蓮子蛋茶,我女兒又喜歡飲桑寄生和吃蓮子,所以我叫了一碗,由於我女兒有雞蛋敏感,但我有想吃雞蛋,所以我跟服務員説,我女兒有雞蛋敏感,可不可以將雞蛋分開另一個碗上,她竟然答我不可以!!她還說雞蛋是分開煮的,不會敏感。很奇怪有這種人,我在外面餐廳用餐,從沒有一間餐廳會拒絕這樣要求,我已經跟她解釋原因,她堅持不可以,這樣我和女兒很失望就離開源記,我女兒一邊行一邊問我,這個人做事不懂轉灣,我有雞蛋敏感,她不願意遷就小朋友。由于我女在旁邊,這裡又有食客,所以我不跟這位服務員理論,以免影響別人和我女,但心裡面一直想,這位服務員知不知道什麼叫食物敏感呢?她是不是沒有孩子?為何拒絕這個要求呢?
不愉快經歷

她是不是沒有孩子?
為何拒絕這個要求呢?
2019-05-15 281 瀏覽
傳統中式甜品店越來越少, 當中能夠保持傳統和水準的更不多。很喜歡源記的糖水, 尤其是其桑寄生蓮子雞蛋茶。桑寄生蓮子雞蛋茶 $39根據網絡資料, 桑寄生能補肝腎、強筋骨、治風濕、行氣活血、降血壓、安胎寧神、治失眠和經痛。蓮子則入心、脾、腎經, 同樣養心安神, 擴張血管, 有助睡眠。所以謂桑寄生蓮子雞蛋茶本身是養生糖水, 男女老幼皆宜也不為過。茶底不會過甜, 藥材味道並不濃烈, 可謂容易入口。蓮子不少, 中間的苦已去, 放心食用。雞蛋軟綿, 不會煮得過老, 好味道。

桑寄生蓮子雞蛋茶 $39

2019-05-12
  • 桑記生蓮子雞蛋茶
2019-05-03 175 瀏覽
間唔中都會特登搭車去西環源記食中式糖水🤓一直都係無變一直都咁好味❤️-裝修簡樸, 乾淨企理✅糖水款式唔算多, 離不開桑寄生茶、紅豆沙、綠豆沙、杏仁露、合桃露、芝麻糊, 加唔同配料🙆🏻‍♀️勝在出品夠好👍🏻-💁🏻‍♀️桑寄生蓮子雞蛋茶今時今日唔係度度都有桑寄生茶, 有亦未必好飲~~我好鍾意依度嘅桑寄生茶❤️ 我唔知係唔係全港最好飲亦唔知係唔係懷舊嘅味道, 但入口真係好清香好舒服☺️仲可以揀配蓮子同2隻雞蛋🥚-💁🏻‍♀️純正杏仁露杏仁露好香滑, 又唔會太甜, 好滋潤😌-
間唔中都會特登搭車去西環源記食中式糖水🤓
一直都係無變一直都咁好味❤️
裝修簡樸, 乾淨企理✅
勝在出品夠好👍🏻
💁🏻‍♀️桑寄生蓮子雞蛋茶
今時今日唔係度度都有桑寄生茶, 有亦未必好飲~~
我好鍾意依度嘅桑寄生茶❤️
仲可以揀配蓮子同2隻雞蛋🥚
💁🏻‍♀️純正杏仁露
杏仁露好香滑, 又唔會太甜, 好滋潤😌
2019-04-22 166 瀏覽
全港最古老和歷史悠久的甜品店,相信源記甜品專家當之無愧👍🏻而且坐車都好方便1) 地鐵從上環站下車,一直沿著皇后大道西就會碰到正街在右轉就會見到2)坐叮叮既話可以搭往西環方向,在東邊街接下車後往前走幾個路口,左轉正街就會見到去到店內都算大,座位數還算多,因為食甜品時間通常都不會花費太耐,所以通常都不會沒有坐位坐👍🏻源記糖水款式不多,主打蓮子,桑寄生都係個句啦,好食既話唔多野選都會有捧場客啦蓮子杏仁露 - $39源記係採用傳統的石磨來磨杏仁,磨出來的口感細緻幼滑,而蓮子是用手去蕊的湘蓮,鬆化柔軟,入口即溶,使杏仁露唔太甜桑寄生蓮子茶 - $39店舖內以「桑寄生」最為著名,每粒人手挑芯,蓮子已去蕊後,食落就唔會苦,而蓮子數量亦很多,味道香濃
全港最古老和歷史悠久的甜品店,相信源記甜品專家當之無愧👍🏻

而且坐車都好方便

去到店內都算大,座位數還算多,

源記糖水款式不多,主打蓮子,桑寄生
都係個句啦,好食既話唔多野選都會有捧場客啦

蓮子杏仁露 - $39

桑寄生蓮子茶 - $39

2019-04-11 225 瀏覽
食糖水始終都係古祖味好,今日去上環見客就在正街落車,無需再找藉口就入去「源記甜品專家」推門坐低,一碗蓮子杏仁露加多件清蛋糕,就係咁簡單。🥄蓮子鬆化清香,杏仁食得出啖啖杏香,真材實料童叟無欺,這就是古祖味,不過本人略嫌較甜,淡少少會比較啱我。😋清蛋糕是孩童時的味道,新鮮🥚雞蛋加入白砂糖,打至企身再入爐蒸熟,新鮮清香軟熟,這種獨有老香港味道誰能代替。一碗靚糖水加件清蛋糕比得上一個午市套餐價錢,是否值價值觀各有不同,要食就唔好睇幾錢。餐牌老香港糖水

😋

餐牌

老香港糖水
2019-04-11
  • 全蛋雞蛋糕
  • 蓮子杏仁露
2019-03-25 174 瀏覽
今晚和朋友在西環晚餐完,突然想吃中式糖水,朋友就介紹這間源記甜品,他住在西區很多年,由細食到大,都維持到品質。我們去到門口,已有一大班人在門口排隊等候安排入座,有外國遊客、大陸遊客,店內約有三十個座位,有一點擠迫,餐檯上有食評家蔡欄推介,應該都不錯。我們點了兩碗桑寄生蓮子茶$37、香滑燉雞蛋$35。桑寄生蓮子茶 - 味道太正宗,每碗約有十多粒蓮子,在網上看,桑寄生功效很多,桑寄生,能補肝腎、強筋骨、治風濕,行氣活血、降血壓、安胎寧神,治失眠、經痛。蓮子則入心、脾、腎經,同樣養心安神、擴張血管,有助睡眠。香滑燉雞蛋 - 非常香滑,不錯!

我們點了兩碗桑寄生蓮子茶$37、香滑燉雞蛋$35。

香滑燉雞蛋 - 非常香滑,不錯!
2019-03-24
$38 (宵夜)
  • 桑寄生蓮子茶
2019-03-23 206 瀏覽
今日天氣又凍返 好岩食熱既養生中式糖水 今次去開西環 順路試試特色老店香滑燉雞蛋果然同個名一樣咁滑 🍳入口有驚喜 好濃蛋香 甜甜地不過食得多就有啲膩蓮子芝麻糊芝麻糊好滑 唔算太稠身 尚算有芝麻味 係甜左小小蓮子唔會煲到好冧 有咬口 中間既芯已經除左 一啲都唔會苦 感覺好養生全蛋雞蛋糕雞蛋糕入口好濃蛋香 唔會太甜 但係質地較結實乾身 🥚唔用牛油感覺好健康 好有傳統風味 但係就唔係我杯茶啦老字號糖水索價偏高 燉雞蛋有驚喜 但其他就比較普通 偶爾感受一下老店傳統風味就好

蓮子芝麻糊

蓮子芝麻糊