2020-10-04 0 瀏覽
這種傳統糖水芝麻糊在傳統糖水店吃,理應有基極本質素,怎麼可以這麼差的質素,妨且價錢不是特別平宜。芝蔴糊無芝麻香,又稀到似水不是糊,一點是不像是芝麻糊,簡直只是好滑的黑色粉醬糖水
2020-09-20 88 瀏覽
平時都係食開啲新式或者西式甜品比較多,今次一於去啲傳統甜品店食返碗糖水先。聽講呢間糖水舖我都好多年歷史!餐牌都好簡單,選擇唔算多專門做好幾款糖水。桑寄生蓮子茶$37由於已經好飽,所以我冇加蛋,清清地飲一碗桑寄生蓮子茶,係啲中草藥煲出嚟嘅,以前以為好苦但係之前喺第二間糖水舖飲過一次之後發現原來係甜甜地,幾好飲😋蓮子煲完都好淋👍🏻👍🏻香滑燉雞蛋$35同平時食開嘅份量係唔同嘅,係純正雞蛋味,應該冇咩額外落好多糖,食落真係好滑,幾特別,值得一試👍🏻而家呢啲傳統糖水店少之又少,大家有機會經過都可以入嚟試吓,希望小店可以捱得住疫情繼續做落去啦!☺️☺️
聽講呢間糖水舖我都好多年歷史!
餐牌都好簡單,選擇唔算多專門做好幾款糖水

桑寄生蓮子茶$37

香滑燉雞蛋$35

2020-09-13 109 瀏覽
由細幫親到大,以前食覺得好好食,而家係真係literally 加左糖既水🤮🤮🤮🤮🤮🤮永遠不幫親。蛋糕係我細個最愛,但一樣都係乾都癲....好失望!大跌眼鏡
2020-09-11 79 瀏覽
叫咗幾碗甜品做外賣,其中一碗係熱燉蛋,返到去開蓋見到燉蛋變咗水,非常離譜!唔係一般嘅碎,係變咗好稀既蛋水,完全食唔落口。最離譜係打去同佢職員查詢,某女職員接聽,態度非常差同寸,完全冇打算跟進問題。強烈唔建議大家去食呢間所謂嘅「老字號」,食物品質差之餘員工態度亦唔好。
變咗水嘅燉蛋
外賣自取
2020-09-09 139 瀏覽
/黎開依頭一定要黎依間到食糖水😍完全係平靚正之選🤪除左平靚正,仲有好濃厚既感情係到🙈想當年讀書只要一得閒既話就必定會食依間糖水🙈我食緊既係比你地多一份回憶🤪.🍵桑寄生蓮子茶 $37未試過都好怕好苦😣但一啲唔係架!唔好比個顏色呃到呀😏佢個蛋好入味架😍最中意食佢既蛋😅所以我一定會叫雙蛋😆成個糖水都偏甜,如果無甘甜就好啦😍.🥚香滑燉雞蛋 $35依個仲滑過我塊面🙈雞蛋香唔叫好重,所以我都好少叫佢😂
🍵桑寄生蓮子茶 $37
🥚香滑燉雞蛋 $35
依個仲滑過我塊面🙈雞蛋香唔叫好重,所以我都好少叫佢😂
2020-07-01 439 瀏覽
舊式糖水店,就是賣核桃露,杏仁露,芝麻糊等糖水,不像現代的糖店多樣化,但我還是喜歡這種舊的東西。餐牌上都是賣了幾十年的舊式糖水,店做了幾十年也屹立不到,可見糖水的水準幾十年都維持水準,絕不交行貨。今日老友記到此地懷舊一番。一行三人,叫了:桑寄生蓮子雞蛋茶~好清好香,蓮子靚,蛋香。蓮子合桃露及蓮子杏仁露~好香好滑。材料多又純正,真心制作,係好食d👍坐上朋友都笑說,一碗糖水的價錢,就等同食了一個飯的價錢😆

今日老友記到此地懷舊一番。
一行三人,叫了:
桑寄生蓮子雞蛋茶~好清好香,蓮子靚,蛋香。
蓮子合桃露及蓮子杏仁露~好香好滑。
材料多又純正,真心制作,係好食d👍

坐上朋友都笑說,一碗糖水的價錢,就等同食了一個飯的價錢😆
2020-06-09
$40 (宵夜)
2020-06-15 375 瀏覽
同朋友食完飯後,堅尼地城開車到西環,當然要食番個飯後甜品🤤可能疫情原因,有好多店舖都早左關,因此就選呢間老字號-呢間老字號聽講都開左20年以上,但因為有裝修過既關係,所以都好新!好乾淨整潔!-呢度出名除咗桑寄生蓮子茶外,仲有芝麻糊($27)芝麻糊都算係真材實料,由黑芝麻磨成,有傳統的味道!食落香滑可口!😋😋😋👍🏼-另外亦都嗌左碗紅豆沙($27)紅豆沙食落唔稀,都算有質感,但唔算太多。未到起沙果陣😕同埋真係偏甜左少少!建議可以食番呢間店既皇牌,穩打穩陣少少🤏
呢度出名除咗桑寄生蓮子茶外,仲有芝麻糊($27)
另外亦都嗌左碗紅豆沙($27)
芝麻糊
紅豆沙
2020-06-14
$27 (宵夜)
芝麻糊
紅豆沙
2020-06-02 318 瀏覽
Seriously the best mistletoe lotus seeds and egg in town! Mistletoe is a traditional Chinese herb and this sweet soup is brewed with the herb, lotus seeds, egg and rock sugar.Having tried to cook this sweet soup before, I think it’s really tricky to make it a delightful dessert because mistletoe is quite bitter and astringent. But I’m so surprised to try this soup because it’s so delicious! While it’s sweet and smooth, the sugary flavour doesn’t go overboard as you can still feel the leafy and h

Having tried to cook this sweet soup before, I think it’s really tricky to make it a delightful dessert because mistletoe is quite bitter and astringent. But I’m so surprised to try this soup because it’s so delicious! While it’s sweet and smooth, the sugary flavour doesn’t go overboard as you can still feel the leafy and herbal aroma in the soup. And OMG the egg is heavenly! It soaks up the soup so each little bite of the egg is like munching on a divine pudding!

Besides the mistletoe lotus seeds and egg, I also tried their signature spongy cake. Comparatively, it’s just ok without anything special.
2020-05-23 286 瀏覽
一直都有食開佢哋嘅桑寄生蓮子蛋茶,經前經後食對身體都特別好,食咗幾年都算係佢哋嘅老顧客。今日媽媽話想食,就專登去買啦。去到買兩碗,一開始冇叫佢分開袋裝,佢地裝埋一齊,我就好聲好氣問可唔可以分番開裝啦,講哂唔好意思咁。個女人店員已經面露不悅,咁我就話算啦咁你比個袋我自己裝。點知,佢一手搶左我袋糖水,仲大聲吆喝:又唔早講!嘩,我阿爸阿媽都未試過咁樣大聲吆喝過我。後來出咗鋪頭再查返先知原來佢係藍店。藍店本身已經係垃圾,仲要態度差,真係永不錄用!

外賣自取
女朋友每餐都食一啖,但又要食好多餐。明明頭先先同佢食完西班牙野,轉個頭行返去正街佢又話要食甜品,所以我哋就去咗源記。以前星期六晚經過都一定要排隊先有得食,而且仲有好多人泊咗車喺門口買外賣。不過呢晚可能Weekday啦,加上疫情關係,所以冇乜人食。我哋叫咗桑寄生雙蛋茶同埋香滑燉雞蛋,兩樣都好好食。我敢講佢嘅桑寄生茶係全香港最好食的,糖水勁濃郁,而且煲到勁清。雞蛋就醃到超入味,入面完全係啡色的。不過就甜左少少。至於香滑燉雞蛋亦都好高質,因為口感勁滑,味道清甜得來又有啲薑味,正呀。食親呢度嘅甜品,我女朋友就唔止食一啖喇哈哈😘。
2020-05-13 192 瀏覽
去西環老字號源記甜品之前我是滿心期待的,怎料是極度失望而回。我點了陳皮紅豆沙:整碗內 10紅豆都沒有,以為已煲成沙? Sorry,是「一點沙都沒有」。根本就是一碗「滾水 + 糖」!而且丁點陳皮味道都沒有,沒誇張,整碗就是什麼沒味道都沒有。連普通酒樓奉送的紅豆沙都比這個好味!媽媽點的「桑寄生蓮子蛋茶」也是沒有桑寄生應有的草藥味,只是一味甜甜甜!蓮子和蛋是好味的,蛋煲到上色入味,但難道去源記只為吃一隻蛋?問媽媽會不會再來?她耍手擰頭!

問媽媽會不會再來?她耍手擰頭!

陳皮紅豆沙
2020-05-13
2020-05-10 139 瀏覽
源記老字號糖水食過一次番尋味👍🏻蛋白蓮子杏仁茶夠哂香滑,又養顏,岩哂大家母親節同媽媽去食來滋補下😀個碗仔又夠哂舊式,岩哂大家來打卡支持小店咁有心既糖水😛😛
源記老字號糖水食過一次番尋味
👍🏻
個碗仔又夠哂舊式,岩哂大家來打卡
支持小店咁有心既糖水😛😛
2020-04-02 435 瀏覽
源記大大話話幫襯咗30年,出品同味道貫徹如一,記憶中基本上冇乜變過。~ 香滑燉雞蛋個人意見好的燉蛋首先要講求蛋和水份的比例,另外火路同燉嘅時間掌握都很重要。源記新鮮出爐的燉蛋,燉得滑不溜口,蛋味香濃,甜度適中。~清香合桃露煮合桃露需要很花工功,第一、忌大火滾同煮太耐,第二、開火之後不能離開爐邊,因為需要不停攪拌,並觀察沸騰的時機。合桃本身含有很多油份,如果煮太耐油份便會跑出來,令合挑露表面結上一層油,溫度下降後油水有機會分離,兼且會有油益味﹗源記煮熱了的合桃糊看上好像很稀,其實放涼後便會變濃稠,入口滿滿合桃清香。~ 純正杏仁露味道入口偏幽雅,杏仁氣味清香不太甜,好味道!~ 全蛋雞蛋糕材料簡簡單單只用雞蛋、麵粉、糖 ,再運用全蛋打發方式新鮮蒸出清香味道。入口滿滿雞蛋的清香味,是那種剛剛好的美味,不用太多、不會太淡,並非一般坊間出品嘅濃濁味道。實話實說,源記屬小店經營模式,出品堅持原汁原味,支持小店!

~ 香滑燉雞蛋

香滑燉雞蛋

~清香合桃露

清香合桃露

~ 純正杏仁露

純正杏仁露

味道入口偏幽雅,杏仁氣味清香不太甜,好味道!

~ 全蛋雞蛋糕

全蛋雞蛋糕(咬咗一啖先記得影相)

實話實說,源記屬小店經營模式,出品堅持原汁原味,支持小店!
2019-12-25
香滑燉雞蛋
純正杏仁露
全蛋雞蛋糕(咬咗一啖先記得影相)
2020-03-31 221 瀏覽
呢間老字號相信好多人識 裝修都保持住古色嘅風味。👉🏻桑寄生雙蛋茶我地兩個都係人生第一次食桑寄生茶 又幾好味喎 配埋佢處理過嘅蛋 一流👉🏻蓮子雞蛋紅豆沙一般 紅豆沙太少豆 偏稀👉🏻全蛋雞蛋糕失望 得好少好少嘅蛋味 唔夠香
呢間老字號相信好多人識 裝修都保持住古色嘅風味。
👉🏻桑寄生雙蛋茶
👉🏻蓮子雞蛋紅豆沙
一般 紅豆沙太少豆 偏稀
👉🏻全蛋雞蛋糕
失望 得好少好少嘅蛋味 唔夠香
2020-03-18 252 瀏覽
香港嘅鋪租好貴,有幾多老店可以捱過貴鋪租啊喺香港可以排超過100年嘅老店,呢幾年都因為我係唔覺貴鋪租已結業,而家百年老店真係寥寥可數今日經過西環,特登去咗西環好出名嘅百年老店源機食糖水平時好少食佢仲食糖水,所以今日特登叫咗最傳統嘅紅豆沙同埋芝麻糊試吓行入去鋪頭已經見到老店嘅裝修真係有返咁上下歷史,老闆亦都會間唔中同食客傾吓計,好有人情味呢<紅豆沙$27>紅豆沙偏甜左少少不過紅豆煲得好淋,起晒沙咁,正<芝麻糊$27>芝麻糊相對冇咁好食雖然芝麻都幾香,但係略嫌太水狀除咗嘢食嘅味道,系源記食到嘅系人情味啊
香港嘅鋪租好貴,有幾多老店可以捱過貴鋪租啊

今日經過西環,特登去咗西環好出名嘅百年老店源機食糖水

<紅豆沙$27>
紅豆沙偏甜左少少不過紅豆煲得好淋,起晒沙咁,正
<芝麻糊$27>
芝麻糊相對冇咁好食雖然芝麻都幾香,但係略嫌太水狀

除咗嘢食嘅味道,系源記食到嘅系人情味啊