2023-11-04 25 瀏覽
九龍城這間日本居酒居都幾正,夠人氣之餘菜式都係由日藉廚師精心設計,所以有好多時令獨特menu.呢個菜用咗純菜蟹膏豆腐同海膽三文魚子配搭,味道好鮮甜。帶嚟嘅鮮味豆腐嘅滑嫩口感,同海膽三文魚子嘅豐富風味好搭配,特別係海膽好夠鮮味!令整個菜式更加豐富多層次。秋刀魚刺身,一味2食,當造季節非常肥美,刺身紅潤肉質鮮嫩,濃厚既魚香帶點油脂,令味道更濃郁。再配餐廳自家製柚子酸汁,令味道更加突出。魚頭同尾部分再炸香脆,增加菜式嘅口感層次。紅酒鵝肝質地滑嫩,加入紅酒調味,帶嚟一種豐富嘅酒香味。同時,鵝肝嘅濃郁味道同莓醬嘅酸甜味道相輔相成,沒有妨間鵝肝咁膩,帶出輕盈感。呢道菜將半熟嘅海膽同新鮮嘅龍蝦結合起來。半熟嘅海膽帶有濃郁嘅海鮮味道同鮮甜嘅口感,同時亦帶有一種奶油嘅質感。而龍蝦肉質鮮甜,肉質彈牙又嫩滑。之後再將龍蝦頭整成粥,粥底滿滿龍蝦香味,越食越想食。九條葱和牛薄燒,和牛帶有豐富嘅肉汁同嫩滑嘅口感,同時亦帶有一種濃郁嘅牛肉味道。九條葱嘅香氣同清新味道同和牛嘅風味完美結合,再配蛋汁

2023-11-04 28 瀏覽
餐廳環境裝修係以日式和風為主,非常有特式,店員服務態度十分親切友善鮭魚牛油果沙律面層嘅紫蘇花係食用花,牛油果🥑生熟程度剛剛好,口感香滑,三文魚配上三文魚籽,再點上紫蘇汁食,味道更提鮮原條真鯛魚刺身呢個必試,原條魚切開,魚皮燙灼過,更添口感,鯛魚刺身新鮮爽甜,點上酸汁食就更美味😋剩下的魚骨會用黎煮湯,飲落又香又鮮甜長野松茸地蛤汁湯底超鮮甜,菘茸咬落清香,蜆肉大隻又新鮮,咬落去爆汁👍🏻黃油牡蠣每隻蠔都非常飽滿肥美,外層包著生粉煎到金黃色,味道充滿蠔味及海水嘅鹹香味,咬落十分juicy雞肉漢堡串蛋黃個色澤好靚,夠晒大隻,雞肉漢堡唔會過鹹,點上蛋黃汁真係超夾超滑黑蒜拉麵有好大塊豚肉,肉質嫩滑,拉麵食落彈牙,湯底香濃得黎又唔會過鹹,加埋溏心蛋,食落更滋味

鮭魚牛油果沙律

原條真鯛魚刺身
剩下的魚骨會用黎煮湯,飲落又香又鮮甜

長野松茸地蛤汁
湯底超鮮甜,菘茸咬落清香,蜆肉大隻又新鮮,咬落去爆汁👍🏻

黃油牡蠣

雞肉漢堡串

黑蒜拉麵

2023-10-31 38 瀏覽
今日同同事去九龍城搵食,平時俾人感覺只係食泰國嘢嘅九龍城,居然有一間高級日式居酒屋👍🏻呢間鋪位於距離宋皇臺站出口行大約十分鐘,而且門口有咪錶位方便揸車的朋友鋪頭門面及內部日式的裝修,而且鋪內一直播放日本的歌,令大家彷彿置身係日本嘅感覺🇯🇵我地叫左一個前菜-日本水果蕃茄 🍅$88望落平平無奇,食落好有驚喜,北海道的水果蕃茄配上秘製的和風沙律汁,蕃茄好甜好多汁,係一個好好的開胃前菜然後就係時令的刺身-活北寄貝刺身 $188店經理Ray話佢地的時令Menu大約三個月轉一次,務求用最新鮮當造的材料吸引客人,活北寄貝刺身,鮮甜爽口鹽燒萬願寺唐辛子$108初初聽個名唔知係咩黎,然後Ray解釋得好清楚,唐辛子係甜辣椒,產於東京,有一個說法『100隻入面會有1隻辣,假如食到辣的話,會帶來好運』食完幾大都話辣,食落好爽甜油甘魚鮫$188🐟用獅魚燒出黎的油甘魚餃,油份重,魚皮燒到卜卜脆,外脆內嫩滑,食用時配上檸檬汁解油膩,一流呀!重頭戲黎啦~黑松露芝士醬燒珍寶虎蝦$298🦐虎蝦成隻前臂咁長,真係好大隻好多膏,仲要用刀叉食先得,Ray介紹話平時係外面食開的會用鹽或者檸檬汁增添咸味,而佢地就用三文魚料去增添咸

我地叫左一個前菜-日本水果蕃茄 🍅$88
日本水果蕃茄

望落平平無奇,食落好有驚喜,

然後就係時令的刺身-活北寄貝刺身 $188

鹽燒萬願寺唐辛子$108

油甘魚鮫$188🐟

重頭戲黎啦~黑松露芝士醬燒珍寶虎蝦$298🦐

虎蝦成隻前臂咁長,真係好大隻好多膏,仲要用刀叉食先得,Ray介紹話平時係外面食開的會用鹽或者檸檬汁增添咸味,而佢地就用三文魚料去增添咸味,再配合埋黑松露芝士醬,好好味好滿足
最後上埋 月見葡萄豚肉石窩飯$98🐖

原來呢隻豬係食葡萄乾大的豬,肉質爽口,珍珠米經石窩煮後形成的窩巴再配埋蘭王蛋,簡直絕配
除左以上的食物,推介一下佢地有多款串燒可配搭佢地自家品牌的清酒🍶,佢地有國際唎酒師的認定証書,可以同朋友包房飲下酒傾下計,係一班朋友食飯的唔錯選擇!
2023-10-26
日本水果蕃茄
聽說在九龍城有氣氛食物都很棒的居酒屋,與友人來試試看神戶牛肉沙律 $168牛肉粒非常足料,口感軟冧,很香牛肉味,沙律中間有半熟蘭王蛋,拌勻後與和風醬汁,櫻花蝦和沙律菜非常合拍,口感味道豐富,推介月光貝刺身 $68外型像帶子刺身,但口感完全不同,有點爽口,肥美的感覺,非常鮮味,聽說是限量產品,值得一試醬燒鮪魚蛇腹(三切) $198非常珍貴的鮪魚部分,一條只有這3塊,師傅用醬汁燒香至半熟,油脂非常豐富,口感細嫩綿密,入口即化,如果跟我一樣愛吃拖羅,這是升級版,必點item半熟海龍燒 $798龍蝦肉用鹽汁燒至半生熟,保持口感爽脆並帶出鮮味,鋪上鮮甜馬糞海膽,與帶鹹味的半熟龍蝦,兩者口感交融,鮮味加倍,超好吃!之後店員會把龍蝦頭收走,煮龍蝦粥和龍蝦湯,讓人非常期待唐揚墨魚咀 $68新鮮炸起熱辣辣,炸醬酥脆,裏面的墨魚嘴很香墨魚味,有咬口但不會過老,是下酒小菜之一生燒明太子 $88聽店員介紹,這是日本民間小食,咸香的明太子,配上香蔥和羅白蓉,以紫菜包裹,味道特別香口,由於偏咸,是居酒屋常有的下酒菜龍蝦湯和龍蝦粥剛才店員將龍蝦頭收走後煮成一湯一粥,龍蝦湯加入蔬菜和菇類烹煮,非常鮮甜龍蝦粥更香龍蝦膏
聽說在九龍城有氣氛食物都很棒的居酒屋,與友人來試試看

神戶牛肉沙律 $168

月光貝刺身 $68

醬燒鮪魚蛇腹(三切) $198

半熟海龍燒 $798

唐揚墨魚咀 $68

生燒明太子 $88

龍蝦湯和龍蝦粥

龍蝦粥更香龍蝦膏味,配上日本米,每口都是龍蝦的鮮味,非常甘香,超好吃

總括來說,每道菜都有驚喜,食材新鮮味道一流,店內裝修亦有濃厚的日本風味,彷彿短暫離開香港,店員服務一流,每道菜都會熱心介紹,招呼周到,值得推薦的居酒屋

聽說是最近出的秋季餐牌

• 龍蝦湯
  • 龍蝦粥
  • 伊勢海老燒
2023-10-06 64 瀏覽
浜滝喺九龍城可算係明星店,幾個朋友去食過打咗卡,今次終於到我去,當晚兩層都爆滿,好彩提早book咗位雖然天氣好熱,但我對於日式鍋物難以抗拒,叫咗時令海鮮寄世鍋有幾款刺身,大蝦、三文魚、帶子、油甘魚等等,而鍋底就有大量青菜同菇菌,湯底鮮甜暖笠笠另外當然唔少得近年肥美嘅秋刀魚,好幾間居酒屋都有推薦,而呢度嘅秋刀魚係來自宮古市,秋刀魚兩食有刺身同炸魚骨刺身果然非常肥美,油脂好香好重,配上柚子酸汁同鮮檸檬食落好清新,亦都唔使特別調味,點咗鮮檸檬汁已經好ok,成條魚都食晒冇浪費最後叫咗個小食明太子芝士玉子燒,玉子燒入面佈滿芝士同明太子,仲有額外一兜明太子醬啱晒重口味嘅我😙

日本師傅渡邊壽先生於2016年來港創辦此居酒居,既著重味道同時著重食材.大部份食材均由日本直送.餐單並會隨每季節性更換,確保食物新鮮當做.餐廳環境充滿和風感覺,滿有氣氛.而當中詳細講解,熱誠服務與食物一樣同樣令人驚喜!🔸鮭魚牛油果沙律($138)新鮮鮭魚厚身肥美,層層多片包圍軟熟牛油果.加上紫蘇醬汁及上面新鮮紫蘇花,增添香氣.整體混合入口,非常清新開胃🔸味辛黑梅螺($168)黑梅螺非常大隻,由日本市場精心挑選,並用昆布汁醃制,連內臟都可以同時食用.配合旁邊唐辛子酸汁,增加鮮味!肉質彈牙 帶爽口鮮甜✨非常喜歡🔸黑松露芝上醬燒巨型虎蝦($298)師傅即燒虎蝦一直傳來炭燒香氣.虎蝦上枱確實巨型!長於一隻手掌,令人興奮!上面放滿魚子及九條蔥.蔥由九條縣生產,柔軟濃郁,蔥香帶甜味.虎蝦肉質新鮮爽彈,整個蝦頭充滿蝦膏,加上少許黑松露醬增加層次!滋味爆燈!🔸深海池魚仔($68)炸魚少見用較高級品種,深海池魚仔多運動量比一般池魚口感更好.即叫即炸,表面炸至金黃香脆.整條都可以進食,入口咬落肉質彈牙,非常適合配搭清酒享用🔸牡丹蝦刺身冷素麵($168)冷素麵為日本人夏季代表麵食,烹煮後再用流水冷卻,幼細而

🔸鮭魚牛油果沙律($138)

🔸味辛黑梅螺($168)

🔸黑松露芝上醬燒巨型虎蝦($298)

🔸深海池魚仔($68)

🔸牡丹蝦刺身冷素麵($168)
冷素麵為日本人夏季代表麵食,烹煮後再用流水冷卻,幼細而清爽順滑.上面更放滿時令廚師發辦刺身,每日唔同.當日有三文魚腩,真鯛,粒貝,牡丹蝦,樣樣新鮮!

2023-10-01 46 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨時令飛機魚🤤-浜滝 Hamataki🇭🇰 九龍城福佬村道59號地下A號舖 🇭🇰-🎏鋪位唔大但有兩層, 經理都會好貼心問下客人口味, 推薦返食物, 尤其是時令飛機魚就目測幾枱都有叫😆-🐠 宮古產秋刀魚刺身 (原條)$298💯經理推介新鮮運到秋刀魚, 今年最肥美好適合做刺身, 配上薑末一齊食又香又解膩💯魚油十足, 鮮味甘甜, 肉質結實但口感軟滑-🍇 沖繩海葡萄 $68✨超級新鮮爽脆, 份量都好多, 就咁食餘韻回甘, 而配左自家調配既柚子酸汁就帶少少甜酸味, 柚子味勁突出-🍣 蔥吞拿魚腩薄脆 $98💯吞拿魚腩蓉好厚身超肥美, 同薄脆中間仲加左層明太子醬, 味道層次更豐富-🧈 明太子芝士玉子燒 $148✨口感濕潤鬆軟, 面頭燒到有少少焦香, 配上明太子同蘿蔔蓉可以明顯食到濃香芝士又唔覺油膩

👧🏻😋👅🍽✨
時令飛機魚🤤
浜滝 Hamataki
🇭🇰 九龍城福佬村道59號地下A號舖 🇭🇰

🐠
宮古產秋刀魚刺身 (原條)$298
💯魚油十足, 鮮味甘甜, 肉質結實但口感軟滑

🍇
沖繩海葡萄 $68

🍣
蔥吞拿魚腩薄脆 $98

🧈
明太子芝士玉子燒 $148

2023-09-27 33 瀏覽
人氣日本居酒屋浜滝由日本人主理,餐廳日式氛圍濃厚店員非常親切,很溫暖嘅地道小店ꔐ海螺南瓜薯仔沙律賣相超精緻,將海螺加入薯仔沙律,以魚子點綴,南瓜來平衡味道,口感層次豐富ꔐ原條深海池魚他他刺身池魚加入日式醬汁調味製成他他,魚肉肥美柔軟,醬汁更突顯魚鮮味ꔐ炸深海池魚骨食完刺身可以將魚骨香炸,幾香口ꔐ日本時令活蠔配有馬山椒當日時令生蠔係真蠔,蠔肉飽滿creamy,配搭馬山椒同酸汁食用,將蠔味帶出,非常滿足ꔐ燒原條真鯛魚剌身第一次試燒原條真鯛,覺得比刺身嘅魚鮮味明顯啲,口感亦較札實,師傅燒到魚皮香脆而內裡富有魚汁,幾有驚喜ꔐ日本魔鬼魚塊同樣第一次食魔鬼魚香炸後灑上椒鹽,口感嫩滑而有彈性,椒鹽令味道更豐富ꔐ月見葡萄豚肉石窩飯葡萄豚以天然殼物飼養,所以肉質香滑彈牙配上蘭王蛋王同惹味醬汁,輕鬆清碗ꔐ20世紀梨店員推介嘅飯後甜點,二十世紀梨係日本非常有名!清脆爽口而香甜,渾圓肉厚,很適合飯後解膩
人氣日本居酒屋浜滝
由日本人主理,餐廳日式氛圍濃厚
店員非常親切,很溫暖嘅地道小店

ꔐ海螺南瓜薯仔沙律

ꔐ原條深海池魚他他刺身

ꔐ炸深海池魚骨
食完刺身可以將魚骨香炸,幾香口

ꔐ日本時令活蠔配有馬山椒

ꔐ燒原條真鯛魚剌身

ꔐ日本魔鬼魚塊
同樣第一次食魔鬼魚
香炸後灑上椒鹽,口感嫩滑而有彈性,椒鹽令味道更豐富

ꔐ月見葡萄豚肉石窩飯
葡萄豚以天然殼物飼養,所以肉質香滑彈牙
配上蘭王蛋王同惹味醬汁,輕鬆清碗

ꔐ20世紀梨
2023-09-24 715 瀏覽
九龍城唔係得泰國菜,仲有日本菜食嫁🍣🍜居酒屋🏮入面佈置到好似置身去日本咁🇯🇵而且老闆渡邊先生係日本人👨🏻‍🍳係日本當地有自己既鮮魚檔🐟用既直送海鮮特別新鮮💦~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪ 神户牛肉沙律 ($168)好多神户牛粒粒呀🐃,底既日本生菜🥬加左和風沙律汁🧡 • 櫻花蝦食左一半先,另一半再撈埋蘭王蛋🥚(更香更滑).▪秋刀魚𝟐食 ($298)秋天係秋刀魚最肥美季節😎長條形真係考師傅刀功👨🏻‍🍳,起完骨,仲可排番心形砌到植物咁,勁靚🌿𝟐食分別係(刺身 • 炸骨)▫️刺身 : 魚油油香夠,食落肉質偏實 • 有咬口配既醬汁(有𝟐種可以跟自己口味揀)我揀左提鮮酸汁,點左食落更鮮甜,另一款係薑汁豉油(濃味𝐝)▫️魚骨既部份,就炸到脆卜卜💥.▪海膽拖羅花多士 ($168)𝟐球青森縣既拖羅蓉💗,面再加唔同既配搭(先食)鮮味海膽🧡 • (後食)鹹香魚籽🖤海膽個邊仲加左金箔點綴✨.▪鐵板炭燒地獄雞腿肉 ($88)上枱時滋滋聲之外,仲嗅到好香九條蔥香氣💚面頭紅色既辣椒絲,會帶微微辣味🌶雞腿肉油份豐富,食落有彈性🍗用鐵板既方式,可以逼出油份🔥食到尾既時候,墊
九龍城唔係得泰國菜,仲有日本菜食嫁🍣🍜
居酒屋🏮入面佈置到好似置身去日本咁🇯🇵
而且老闆渡邊先生係日本人👨🏻‍🍳
係日本當地有自己既鮮魚檔🐟用既直送海鮮特別新鮮💦

▪ 神户牛肉沙律 ($168)
食左一半先,另一半再撈埋蘭王蛋🥚(更香更滑)
神户牛肉沙律

▪秋刀魚𝟐食 ($298)
秋天係秋刀魚最肥美季節😎
𝟐食分別係(刺身 • 炸骨)
▫️刺身 : 魚油油香夠,食落肉質偏實 • 有咬口
秋刀魚2食

▫️魚骨既部份,就炸到脆卜卜💥
秋刀魚2食

▪海膽拖羅花多士 ($168)
𝟐球青森縣既拖羅蓉💗,面再加唔同既配搭
(先食)鮮味海膽🧡 • (後食)鹹香魚籽🖤
海膽個邊仲加左金箔點綴✨
海膽拖羅花多士

▪鐵板炭燒地獄雞腿肉 ($88)
上枱時滋滋聲之外,仲嗅到好香九條蔥香氣💚
面頭紅色既辣椒絲,會帶微微辣味🌶
雞腿肉油份豐富,食落有彈性🍗
用鐵板既方式,可以逼出油份🔥
食到尾既時候,墊底洋蔥已經會燒到帶焦香🧅
而且索晒雞油,超惹味😝
鐵板炭燒地獄雞腿肉

▪日本時令海鮮雜炊 ($188)
石鍋上,記得要趁熱食呀🍲
時令海鮮🌊每日都唔同,我依鍋有 : 三文魚🐟 • 鱲魚 • 帶子 • 海蝦🦐,仲有菇菇🍄
湯底超濃郁,底仲有北海道米煮既粥🍚

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺夜晚會有駐場唎酒師🍶

🔺除左𝐌𝐞𝐧𝐮上既野食,每日都有唔同既直送魚,可以食到最時令 • 最當造海鮮🦞🦐🦀🐟
(*餐廳大𝐌𝐞𝐧𝐮一年會轉兩次,細𝐌𝐞𝐧𝐮每一季就轉一次)
🔺經理哥哥𝐑𝐚𝐲,服務超好👍🏻有禮貌 • 好𝐍𝐢𝐜𝐞 • 好好笑容,會主動推介 / 介紹野食,食物上枱時,又會再作介紹💯
神户牛肉沙律
2023-09-21 457 瀏覽
今日同朋友出去九龍城覓食,見到間裝修好有日本街頭小店嘅特色,一於去試吓。🥔🎃🥗海螺南瓜薯仔沙律 $98Pellets Pumpkin and Potato Salad~上層滿滿嘅黑魚籽,中層有海螺、薯蓉,底層有北海道南瓜。碟邊仲圍咗一片片嘅海鹽可以調味。🔥🐟大分直送火灸平目魚邊 $158Broiled Flounder Fins (From Oita Kyushu )~平目魚邊,脂肪多,口感軟滑,加咗柚子蜜汁好開胃,如果點washabi 更鮮味。🧈🦪黃油牡蠣 $148Grease Oyster~ 用蒜蓉炒過嘅牡蠣,又香又鮮甜。🦐🐂🍚櫻花蝦牛肉泡菜石窩飯 $158Sergestid shrimp Kimchi Sto est Rice~ 用上蘭王蛋嘅石窩飯,令牛肉更香滑嫰。🐖🍜 黑蒜拉麵 $128Black Garlic Ramen (Pork bone soup base)~ 好特別,面嘅底層有一舊火山石,保持湯溫度。

🥔🎃🥗海螺南瓜薯仔沙律 $98

🔥🐟大分直送火灸平目魚邊 $158

🧈🦪黃油牡蠣 $148
Grease Oyster
~ 用蒜蓉炒過嘅牡蠣,又香又鮮甜。

🦐🐂🍚櫻花蝦牛肉泡菜石窩飯 $158
~ 用上蘭王蛋嘅石窩飯,令牛肉更香滑嫰。

🐖🍜 黑蒜拉麵 $128
~ 好特別,面嘅底層有一舊火山石,保持湯溫度。
2023-09-18
午餐
2023-09-19 44 瀏覽
🛍️之前係九龍城行街,留意到呢間居酒屋嘅門面深受吸引,所以今日約埋朋友仔嚟食晏,🎏門面及室內充滿和風裝飾,好有氣氛😍👦🏻由店員提供新Menu📖🎃南瓜薯仔沙律$98🥢面層佈滿黑魚籽|金箔|襯花🌸碟邊圍住片片淡雪鹽,奢華得來好靚靚😍口感層次鹹香裡面食到海螺、薯蓉及南瓜好creamy相當豐富🦪黄油牡蠣$148🥢大大隻牡蠣配上蒜蓉炒菌,陣陣鐵板香氣口感仲帶點檸檬小清新,讓牡蠣更鮮甜特出🐟推介大分直送火灸平目魚邊$158🥢第一次試這烹調食法用㊙️制柚子蜜汁浸住,熱食的肉質滑嫩極油香,入口溶化,連汁加埋山葵食酸酸地都幾開胃🐮櫻花蝦牛肉泡菜石鍋飯$158🥢蘭王蛋好吸眼🤩撈起牛肉及泡菜,牛肉味重微微飯焦帶微辣,好惹味🐷黑蒜豚肉拉麵128🥢碗拉麵滾住上台有驚喜,麵條有彈性,濃濃湯底極蒜香

👦🏻由店員提供新Menu📖

🎃南瓜薯仔沙律$98
🥢面層佈滿黑魚籽|金箔|襯花🌸
碟邊圍住片片淡雪鹽,奢華得來好靚靚😍
口感層次鹹香裡面食到海螺、薯蓉及南瓜
好creamy相當豐富

🦪黄油牡蠣$148

🐟推介大分直送火灸平目魚邊$158
🥢第一次試這烹調食法

🐮櫻花蝦牛肉泡菜石鍋飯$158

🐷黑蒜豚肉拉麵128
🥢碗拉麵滾住上台有驚喜,麵條有彈性,濃濃湯底極蒜香

2023-09-18
午餐
  • 大分直送火炙平目魚邊
ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ʀᴇᴠɪᴇᴡ浜滝店舖位於九龍城福佬村道由店舖門口至店內裝修都充滿日本居酒屋特色掛滿了日本彩旗,裝飾,連店內都一直播放著NHK節目令客人彷彿置身日本🇯🇵之中店舖主打新鮮日本水產及串燒拉麵等食物餐牌極之豐富店員亦主動上前耐心介紹經店員推介後 當日輕易就選擇到想要嘗試的食物🔸日本水果蕃茄🍅$88由日本直送的水果蕃茄配上黃蜂沙律汁建議先淨食蕃茄品嚐原味冷凍了的蕃茄每一片都十分清爽鮮甜沾上配汁類似麻油香醋酸酸甜甜十分開胃推薦👍🏻🔸 原條池魚刺身🐟$298原條日本深海池魚店員介紹有提供池魚他他及原條刺身選擇當日選擇了原條刺身入口肉質爽口彈牙完全無任何腥味刺身上檯時亦配上一碟酸汁沾上酸汁時亦非常清甜食完刺身後廚師會將魚骨及魚頭炸香入口酥香脆口🔸芥末牛油果海老餅🦐$88將牛油果壓成溶後混合芝士🧀️及少量芥末再用櫻花蝦及葱花鋪面將醬搽上小餅乾入口感覺與ᴄʀᴇᴀᴍ ᴄʜᴇᴇsᴇ 相近成為一道送啤酒一流的小食🍻🔸半熟海老燒🦞$798 作為店舖的主打招牌不論賣相擺盤至味道都令人感到驚艷以原隻伊勢龍蝦上枱,蝦身鋪上少量金箔碟邊灑上雪花鹽上檯時龍蝦蝦身的肉已切好一塊塊入口sɪᴢᴇ每份蝦肉入口都
ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ʀᴇᴠɪᴇᴡ

浜滝

店舖位於九龍城福佬村道
由店舖門口至店內裝修都充滿日本居酒屋特色
掛滿了日本彩旗,裝飾,連店內都一直播放著NHK節目
令客人彷彿置身日本🇯🇵之中

成為一道送啤酒一流的小食🍻

🔸半熟海老燒🦞$798
作為店舖的主打招牌
不論賣相擺盤至味道都令人感到驚艷
以原隻伊勢龍蝦上枱,蝦身鋪上少量金箔
碟邊灑上雪花鹽
上檯時龍蝦蝦身的肉已切好一塊塊入口sɪᴢᴇ
每份蝦肉入口都燒到剛好半熟
入口爽彈不韌,鮮味濃郁
再與鋪於蝦肉上已輕輕炙燒海膽混合食用

客人可以分別同時選擇一粥一湯
非常貼心

龍蝦湯及粥上檯時已聞到好濃郁嘅蝦湯味
單看湯及粥的色澤都感到十分濃郁及足料
湯都有配上豆腐、娃娃菜、雜菌等配料
配料及粥晒龍蝦湯既鮮甜味

可以選擇沾上蘭王蛋黃入口
再加上蛋黃的香濃
推薦👍🏻

🔸 雞肉漢堡串$38/串 月見 明太子:
串燒雞肉漢堡,分別選擇了明太子及月見
串燒保持了嫩滑和多汁的特性

兩串都好好味👍🏻難分高下

總括總餐日本料理由視覺至味覺都令人感到享受
想念日本🇯🇵時可以到店止癮

@hamataki__izakaya

浜滝 (ᴋᴏᴡʟᴏᴏɴ ᴄɪᴛʏ)
📍 sʜᴏᴘ ᴀ, ɢ/ғ, ɴᴏ.59 ғᴜᴋ ʟᴏ ᴛsᴜɴ ʀᴏᴀᴅ, ᴋᴏᴡʟᴏᴏɴ ᴄɪᴛʏ
2023-09-14 347 瀏覽
朋友話要帶我去九龍城食好野,收工即刻過去,餐廳門口裝潢好地道的日本居酒屋風格,環境好舒服,岩晒想飲酒傾計的朋友。🌟日本水果蕃茄由日本水果蕃茄開始,鮮甜與果汁豐富,有驚喜~🌟蔥吞拿魚腩簿脆以其豐富的口感和味道打破了傳統的刻板印象,細脆的蔥和鮮美的吞拿魚腩完美結合,每一口都讓人回味無窮。掛住影相,之後店員細心提醒,趁新鮮快食,口感更爽香脆,真係好好味,可以Encore。🌟活貝盛盒︰冷凍鮑、北寄貝、赤貝、粒貝、大蜆海洋的味道,鮑魚肉質緊實,口感豐富,配上北寄貝、赤貝、粒貝和大蜆,每一種貝類都有其獨特的風味,相互交織,為味蕾帶來了無與倫比的享受。🌟海龍燒︰半熟.海膽龍蝦海龍燒是重頭戲,由浜滝社長首創的招牌菜式,滿滿驚喜,使用本家特製鹽味醬汁炮製至肉質半熱,令龍蝦保留刺身爽脆口感。而醬汁同時帶出龍蝦濃厚鮮味.配上海膽同食是極盡奢華的味感享受。最後仲可以兩食,享用後能把龍蝦頭煮成特製極濃湯或粥,風味絕佳!我地揀左湯及粥,每一口都讓人感到心滿意足,必試~🌟明太子燒大啡菇等待粥及湯品時,我地忍唔住要左個明太子燒大啡菇,鹹鮮的明太子和香氣四溢的大啡菇配搭十分惹味香口。這次日本料理的體驗是一場視覺和味覺的

🌟日本水果蕃茄
由日本水果蕃茄開始,鮮甜與果汁豐富,有驚喜~
🌟蔥吞拿魚腩簿脆
🌟活貝盛盒︰冷凍鮑、北寄貝、赤貝、粒貝、大蜆
🌟海龍燒︰半熟.海膽龍蝦
🌟明太子燒大啡菇
這次日本料理的體驗是一場視覺和味覺的雙重享受。每一道菜都精緻而美味,讓人由頭至尾都充滿了驚喜,都讓人深深感受到了日本料理的魅力,岩晒鍾意食日本料理的朋友。
  • 龍蝦粥
  • 明太子燒大啡菇
  • 海龍燒
  • 活貝盛盒
  • 吞拿魚腩薄脆
  • 日本水果蕃茄
2023-09-10 42 瀏覽
浜滝📍九龍城福佬村道59號地下A號舖🌄環境呢到全部檯凳都係高腳嘅,檯下有勾俾你勾住啲袋,檯面空間好闊,我覺得係坐得幾舒服嘅~同老闆閒聊之下得知,呢到所有裝飾品全部都是日本師傅由日本攞過嚟,睇得出為咗營造氣氛所下嘅功夫,事實上的確好有feel嘅,好有日本居酒屋感覺🧡食物🍡 沖繩海葡萄 $68呢個口感幾特別,可以比喻為外皮比較韌嘅三文魚子,齋食較鹹,加埋酸汁會比較適口,係一道好適合攞嚟送酒嘅前菜~🐠 宮古產秋刀魚刺身 $298比較少聽秋刀魚可以攞嚟做刺身,事實上亦的確比較稀有,因為得8-9月呢段時間,先有肥美到可以攞嚟做刺身嘅秋刀魚,所以要食趁早!🤣食落口係一陣十分順口嘅油香,好滑,帶有少少腥味,齒頰留香,店主建議我哋可以配薑蓉,另外仲有酸汁同豉油,我比較鍾意酸汁,啱啱好帶到啲魚油味,又可以解膩,豉油就令薑味重啲,刺激啲~呢個好正好特別!食完之後師傅仲會攞骨去炸,椒鹽口味,都好正~🐠 櫻花蝦魚餅 $68呢個口感好豐富!魚餅好軟,口感微彈,出面有密密麻麻嘅櫻花蝦,仲有啲好似蝦片嘅脆脆,外脆內軟好正好正,唔點任何醬汁,齋靠魚同蝦嘅鮮味已經好足夠,記得趁熱食!🔥🦐 芝土醬燒巨型虎蝦 $298呢個
浜滝
📍九龍城福佬村道59號地下A號舖

🌄環境

🧡食物

🍡 沖繩海葡萄 $68

🐠 宮古產秋刀魚刺身 $298

食完之後師傅仲會攞骨去炸,椒鹽口味,都好正~

🐠 櫻花蝦魚餅 $68

🦐 芝土醬燒巨型虎蝦 $298

呢個上枱時,我男朋友仲講:「誒我哋好似冇嗌龍蝦」,冇錯!居然咁大嘅size係虎蝦,好誇張!虎蝦上面鋪滿三文魚子同芝士🤩彈牙嘅蝦身包裹住熱辣辣嘅芝士醬,上面仲有啲九條蔥,食入口勁香勁罪惡,三文魚子嘅鹹味同口感,係起到畫龍點睛嘅效果,而蝦頭嘅蝦膏都一定唔可以錯過,勁香😇但略嫌擺盤太多蔬菜,變成切開嘅時候整到張枱,食蝦膏時都有啲唔係好方便😅好彩店員有過嚟幫我地切開!😝

🐚 清酒煮活地蛤 $136

呢個地蛤勁肥美勁厚肉,而且一啲沙都冇,清酒煮完全激發曬啲鮮味同甜味,我勁鍾意,可以咬少少紫蘇花一齊食,紫蘇花比一般嘅紫蘇葉更加濃味,所以咬少少就得,同地蛤一齊食好夾~

🐓 九洲薩摩雞胸蕃茄鍋 $298

呢個係要煮15-20分鐘,聽講呢隻雞係日本三大雞,可以半熟咁食😲中間嗰層仲喺果凍狀時食就最啱,即使係雞胸肉都勁嫩,而番茄湯配方係日本師傅精心調配,酸酸甜甜好正🤩令所有蔬菜都好入味,連男朋友從來唔食菜都食咗好多菜🤣建議食咗雞肉先,先食菜,咁嘅話肉又啱啱好,菜又入晒味😝喺夏天就算食咁熱嘅鍋物都可以好fresh,好正~

🍡 燒日本芝士年糕 $48

本身係諗住一人一舊,但太飽,又想試吓芝士年糕,入面係流心芝士,出面係勁軟糯嘅年糕,幾好食,作為一餐嘅最後就啱啱好~
  • 芝土醬燒巨型虎蝦
  • 九洲薩摩雞胸蕃茄鍋
2023-09-05 41 瀏覽
恍似去了日本一樣坐落於九龍城的「浜淹」經過的路人也不敢多望兩眼直立式的居酒屋旗幟招牌四邊的圓燈泡甫進餐廳燈籠、旗幟、裝飾都是地道的日式設計原條伊佐目魚刺身兩食的配搭首先是刺身配酸汁吃剩的魚身和魚頭還可以熬製海鮮湯海螺南瓜薯仔沙律滿滿魚子醬選用新鮮日本海螺配合北海道南瓜 一口吃到三個不同層次海膽拖羅花多士海膽與拖羅是兩種不同的味道鹹甜變成一種特別的反差萌唐揚墨魚咀日本直送的墨魚咀爽口彈牙配檸檬汁更是一流點了兩串串燒日本燒秋葵和千兩茄子串女生們的最愛壓軸的月見葡萄豚肉石鍋飯選用日本頂級蘭王蛋超級香口
恍似去了日本一樣
坐落於九龍城的「浜淹」
經過的路人也不敢多望兩眼
直立式的居酒屋旗幟
招牌四邊的圓燈泡
甫進餐廳
燈籠、旗幟、裝飾都是地道的日式設計

原條伊佐目魚刺身
兩食的配搭